1379
A song of Ice and Fire
-
#178 igazad van teljesen, csak magam is meglepődtem milyen gyorsan elfelejtettem a neveket. igazából WF re azóta nem jöttem rá :D -
Belkar #177 Oké bocsi csak úgy gondoltam aki olvasta az simán rájön aki meg nem olvasta és figyelmeztetés ellenére mégis kijelöli nehezebb dolga lesz :D -
#176 Jon, Arya, de még rájuk sem merek fogadni :D -
mindero #175 Egyetétek, de nem tudom már beazonosítani, hogy kik is a "főszereplők", gyakorlatilag csak mellékszereplők vannak.
-
#174 nah ezt a név rövidítést lehetne hanyagolni mert alig értem, de sztem nem olyan durva mindketten mellékszereplők voltak. -
kovi04 #173 Én folytattam azonnal, de azért engem is sokkolt az a fordulat. Kíváncsi leszek, mekkora felháborodás lesz a mezei sorozatnézők között, ha szóról szóra adaptálják azt a részt. Nekik már Eddard halála is sok volt. -
#172 Annál a résznél én a sarokba vágtam a könyvet és nem néztem felé, legalább egy hétig! -
Belkar #171 Na én most jutottam el arra a szintre hogy megutáltam ezt a szemüveges öregembert
Tegnap este olvastam a 3. könyvet kb a felénél járok és hát rendesen kiakadtam. Na de innentől SPOILEREKKEL
NE OLVASD EL HA NEM OLVASTAD A 3. KÖNYVET!!!!!! (legalább a 800. oldalig)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Na szóval ott tartottam amikor a Véreb meg A odaérnek az Ikrekhez és eléggé izgatott voltam mert végre valami jó történik az egyik kedvenc szereplőmmel (+ a Vérebet is kedveltem mindig is :) Vége lett a fejezetnek és utána következett C fejezete. Már elég későre járt és tényleg nagyon érdekelt milyen lesz az első találkozásuk. Alig láttam a betűket de azért tovább olvastam. Na szóval következett egy elég semilyen fejezet (legalábbis az eleje kicsit unalmas volt) minden lapozás után vártam mikor tárulnak ki az ajtók és lép be rajta a párosunk csurom vizesen. És akkor megtörtént. De nem az amire számítottam sőt erre egyáltalán nem számítottam. Csak olvastam mondom ez mi? Mire vége lett a fejezetnek enyhén szólva kiakadtam. És nem is az a legszörnyűbb ami történt C-vel és B-vel hanem az ahogy történt. Mikor minden jóra fordult és már kezdtem megnyugodni. Ráadásul mindketten azt hitték hogy már csak S él a családjukból és közben az a köcsög WF meg röhög a markába. Persze megértem az ő motivációját is de akkor is ez azért durva. Egyenlőre szüneteltetem a könyvet (bár kitudja) amíg le nem nyugszom de nagyon remélem hogy nemsokára történik végre valami rossz a másik oldallal is (és sajnos J halálát már el spoilerezték nekem szóval annál rosszabbnak kell lennie) Bocsi hogy ilyen hosszú lett de le kellett írnom :) -
-
gulyasandras #169 Ha nem fér bele a keretek közé, töröljétek.
Nagy (3. és 4. kötet 40%) kedvezmények a "szandra".hu oldalon. -
#168 pardon me, hát beszarok :DDD
pont most volt arya első fejezete a könyvben, és álmodott :)
/homlokáracsap
-
#167 1 -
#166 Ary-nak asszem van néha, mintha lett volna rá utalás.. -
#165 spoiler::
lenne egy kérdésem.
még csak most kezdtem el a kardok viharát, de még nem derült ki és kíváncsi vagyok egy apróságra... hogy a stark lányoknak miért nincsenek farkasálmaik (robbnak nemtudom biztosan, ő annyira nincs a középpontban hozzájuk képest)?
sansánál azért mert meghalt lady, de akkor nymeria is...? -
#164 szerintem az 500. ik oldal körültől már egész jó, de addig szenvedős volt:D -
Belkar #163 Hát jó de már így is jópár spoilerbe belefutottam (szerencsére nem túl nagyok) és nem nagyon akartam tovább olvasni. Azért gulyasandras terjedelmes kommentjét elolvastam és eléggé elvette a kedvem a könyvtől :( -
MaRee #162 Rossz. Bár ha tetszett a 4. pl akkor lehet ez is fog. De ha visszaolvasol bár hsz.-t, írtunk róla többen is már. -
Belkar #161 Olvasta már valaki az 5. könyvet? Ha igen akkor Spoilerek nélkül milyen lett? Csak azért kérdem mert nem merek elolvasni egy kritikát sem :( -
Belkar #160 Oké köszi :) -
MaRee #159 Igen, jól értelmezted. Danynek nem lehet többé gyereke. -
Belkar #158 Felmerült bennem egy kérdés. Az első könyvben amikor Drogóból zombi lesz és Dany megkérdezi Mirri Maz Duurt hogy mikor lesz a khal a régi akkor a boszorkány mondja neki hogy "Amikor a nap nyugaton kel" stb és a könyvben úgy fejezi be hogy "Amikor ismét fogansz és élő gyermeket szülsz." Na nekem ebből az jött le hogy Dany meddő lett és nem lehet újra gyereke ez tényleg így van vagy csak félre értelmeztem?
Ja és még valami teljesen más: a 2. könyvben nektek sincs tartalomjegyzék vagy az én könyvem a hibás? -
gulyasandras #157 Még egy hozzászólással untatnálak benneteket.
Köszönöm cseresznek, hogy felhívta a figyelmemet az alábbi kommentre. Remekül összefoglalja az én csapongó, zavaros gondolataimat. Főleg az utolsó mondatok.
@cseresz
Karcsi, azért ne feledd, te is rendszeresen rámutattál (legutóbb talán 2-3 hónapja), beszéltünk is róla sokszor, hogy például a WoT 4. könyve hardcoverben 700 oldalas (a betűmérete is megfelelő), tehát bőven játszhatnának a kiadók (3:5:8 arányt nem kell, nem is szokták mindig betartani).
I look for more than quality prose in a book. I look for character development. I look for atmosphere. I look for plot advancement. And I look for these things to be done concisely (being concise: The most underrated virtue in epic fantasy). Because when books are not concise, they become tedious. If you can write Dany's arc in this book in five meaty, well paced chapters, then that is infinitely better than writing it in ten chapters padded with filler and tedious repetition, even if the prose itself is fine.
It's all well and good to say that more=better, but pretty much every epic fantasy series I've read has proven that this is not true. There was no need for Malazan to be ten 1,000 page long books, the last five of which each could have benefitted from losing 250-500 pages each. There's no reason Wheel of Time had to be anywhere near fourteen books. Because of the slow pace of AFFC and ADWD and lack of meaningful plot progression (due to the general lack of resolution), along with the current gigantic POV cast, there is now probably a need for this series to go to eight books, but if he had done things differently, we might have only needed seven. And IMO, seven tight, concise, well written books are better than three tight, concise, well written books and five to six padded, well written ones.
Edit: I also believe that at a certain point, stories need to end. There are very few stories worthy of ten 1,000 page books. I have yet to find one, actually. I'm not sure if any story is so intrinsically good that it deserves that much space. -
#156 az új könyvet valaki nem kezdte el szabadfordítani? mert úgy néz ki nehéz lesz megérteni :D -
#155 és mindkét kérdésemre az 5. könyv ad választ? -
MaRee #154 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Élőhalott lett........... Asszem Lord Berric felélesztette R'hollor vagy hogyishívják segítségével, és most élőholtként tengeti mindennapjait Kőszívű Asszony néven, és minden útbaeső Freyt és Bolton megöl. -
#153 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!én csak azt nem értem catalynnel mi lett végül? mert megjelent aztán az egész 4. könyvben semmi, igaz még van 80 oldalam a végéig. mert sztem végleg meghalt de akkor mégis mi az a megjelenés.... -
MaRee #152 Megtaláltam a lentebbi linket, hát ez az 5. kritikán aluli sajnos.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Nem tudom mi a jó ebben, hogy szinte minden fontosabb karakter meghal, a 6.ban majd megölik Danyt meg Tyriont is aztán majd 2025-ben olvashatunk újabb 1000 oldalt arról, hogy jöttek a Mások és end of story, mindenki halott. Komolyan nem lepődnék meg. Nagyon csalódott vagyok, nem ezt vártam, mikor belekezdtem a történetbe. -
#151 köszi!! -
#150 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!a kiképzés része, és nem végleges. -
#149 Attól kérdezem aki olvasta már az ötödik könyvet, arya most tényleg megvakult vagy mi a rák lesz? miért tették vele ezt a szemetek? -
MaRee #148 Közben befejeztem a 4. könyvet is.. Hát szerintem elég lett volna, ha ice and fire wikin elolvasom az összegzést. Esetleg az ötödiké fenn van mar valahol? -
#147 ez totál egybevág egyébként azzal, amit ezelőtt is írtam. aki éjjel-nappal azon gondolkozik, hogy mi lesz majd a következő könyvben, az csalódni fog. a valóság mindig rosszabb az álmodozásnál, ha másért nem, hát azért mert csak egy verzió létezhet belőle. -
#146 -
MaRee #145
Ez kellett, bocsi :D -
gulyasandras #144 A milliomodik topic a témában, de a 4. és az 5. könyv után sokak véleménye változott.
Érdemes átfutni, némi utalás persze van az ötödik könyvre, de semmi nagyobb leleplezés. Inkább általánosságok. Remélhetőleg nem hal el a téma, ugyanis rendkívül emlékezetet a régi (2000-2001 körüli) westeros hangulatára, amikor még nem egymás szidásával voltunk elfoglalva*, hanem próbáltunk "tudományos" magyarázatokat adni a legnépszerűbb fantasy műfajok várható fejlődésére, addig elért teljesítményére.
*Emiatt léptem ki én is (sokakhoz hasonlóan), mert már tényleg nem lehetett bírni a "hogy mered bántani, írj jobbat" stílusú hozzászólásokat.
Egyébként nagyon rossz volt azt is látni az elmúlt 10-15 évben, hogy azok, akik a leginkább brillíroztak teóriák felállításában (és szétszedésében), egymás után untak bele a hosszú várakozási időbe, a gyengébb regényekbe. Nem tudok mást mondani, egyszerűen élvezet volt olvasni a rendkívüli minőségű írásokat, amelyek egy-egy elejtett/elrejtett szóból, mondatból hajszálpontos következtetéseket vontak le, persze, pl. callandor jó szokását végig megőrizve a nyomtól az elkerülhetetlen (és x könyv múlva bekövetkező) végkifejletig 10-20 (!) oldalnyi szövegen keresztül jutott el. Lehetne még számtalan nevet említeni (akár Leigh Butlerig visszamenőleg) akik hiányoznak, de amikor néha levelet váltunk, az derül ki sajnos, hogy úgy érzik ők is, még ezekhez a "felnőtt"-nek eladott könyvekhez képest is felnőttek. Plusz, ahogy "öregszünk", a többség az ismeretségi körömben egyre többször úgy dönt, inkább próbál valami újat, hiszen pl. Martin könyveit olvasták már elégszer. -
#143 Jól van, töröld le a habot a szádról, olvasol mást és kész. *nem érti mit kell ezen ennyit vergődni* -
#142 nem baj. mi hülyék, akik amúgy is tudtuk, hogy ez egy könyvsorozat, szívesen olvassuk akár még 10 köteten keresztül.
kétharmadánál tartok az ötödik könyvnek, de eddig semmi égbekiáltóan vérforraló dolgot nem tapasztaltam. a sorozat halad ugyanabba az irányba, ami az eddigi négy könyvben tapasztalható volt, hasonló tempóban. ami persze azt is jelenti, hogy ha az utóbbi öt évben azzal keltél és feküdtél, hogy vajon mi lesz az ötödik könyvben, akkor állatira csalódott leszel. -
#141 Én szerencsére leszedtem a 4 részt a netten 2. könyv után gyanús volt nekem az hogy még mindig 1 helyben topog a történet...
Így bele olvastam 4. részbe annak is utolsó részeibe.
A gyanúm beigazolódott ez egy olyan regény aminek nincsen eleje és vége belevágtak valaminek a közepébe és csordogál a sztori az olvasónak és pénz ömlik az újra nyomtatásból az írónak.
Én ezzel a tudattal számomra le is zártam a sorozatot magamban mint a regény olvasását a könyv vásárlási szándékomról pedig nem is beszélve.
IGEN ÉN CSALÓDTAM, AZ ÍRÓBAN.
MERT AZÉRT OLYAN HÜLYE NEM VAGYOK, HOGY ÉVEKIG VÁRJAK 4-5 TÖRTÉNETÉRT ÉS MÉG ARANY ÁRBAN FIZESSEM IS KI A LUSTASÁGÁT. -
mindero #140 Semmi gond, legalább nem várom fölöslegesen. Ha majd kijön wikipedián a történet elolvasom, de már a 4. is borzasztó volt, ezért nem adnék ki még pénzt se, időt meg pláne nem pazarlok rá. -
gulyasandras #139 Bocs a hosszért, de annyira felidegesített (pontosabban felb@szott) a könyv, hogy ki kellett adni magamból. Ritka, hogy az újraolvasás csak rosszabbá tesz egy sztorit.