1379
A song of Ice and Fire
  • Belkar
    Igazából a Targaryenek nem tűzállók. Elég sokan közülük tűzhalált haltak. Dany az egyetlen ismert kivétel ez alól.
  • Shiwo
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    ha igaz is a teória, akkor is csak fattyú, házasságon kívüli gyerek...
  • Count Adyn
    Meg Viserys is beégett:D Dany különleges:)
  • toysoldier
    mert csak az apja Targaryen :D
  • Palinko
    ha igaz lenne a teória miért égett meg a keze?
  • toysoldier
    ja most már értem, köszi (:
  • Blacksheep333
    Van egy teória miszerint Rhaegar Targaryen az apja és Lyanna Stark az anyja. Ugyanis Rhaegar elrabolta Lyanna-t, aztán amikor Eddard rátalált, haldoklott, és azt ismételte, hogy "ígérd meg." Valószínűleg a szülésbe halt bele, és azt ígéret tette meg Ned-del, hogy nevelje fel a gyereket. Mivel az egész Targaryen dinasztiát ki akarták irtani így inkognitóban tette, mint fattyú.
    http://awoiaf.westeros.org/index.php/Jon_Snow/Theories
  • toysoldier
    én valamit vagy nagyon elnéztem vagy csak nem rémlik, de Jon miért lenne Targaryen?
  • Belkar
    Jon meghalt. De szinte majdnem biztos vagyok benne hogy Melisandre visszahozza. Ugyebár ő Azor Ahai és a prófécia úgy szól hogy füstben és sóban kell újjászületnie tehát ez is fog történni Jonnal. Bármiben mernék fogadni erre :) Ráadásul mivel Jon elég nagy valószínűséggel Targaryen így ő lesz a sárkány egyik feje újabb indok hogy miért nem most láttuk utoljára ;)
  • Evoluti0N
    Mondasz valamit.
  • Blacksheep333
    Jon halálával kapcsolatab: Szerintem nem véletlenül kezdődött a könyv egy másik warg, Varamyr halálával, aki mégis tovább él. :)
  • Palinko
    Cersei esélyes. vagy kicsit leáll a gyilkolással :D
  • Shiwo
    és úgy néz ki, hogy a Hegy is még mozog, fehér köpönyeget öltve..és eléggé elől szerepel a halál-listán..
  • toysoldier
  • mindero
    Na jó de kit fog megölni? A Boltonokat? Cerseit? Olyan sok negatív karakter se maradt már...
  • Palinko
    Aryából olyan assasin lesz majd meglátsd :D
  • mindero
    Szerintem sem halt meg, egyrészt északon ő az egyetlen fontosabb karakter, másrészt ott van Melisandre aki felélesztheti. De aztán ki tudja. Jon után nekem Bran az egyetlen fontos karakter, az Arya szálból már egyáltalán nem látom mit akarnak kihozni.
  • toysoldier
    martin papánál sose lehet tudni :D a 6. rész jövőre esélytelen. 14-ben talán
  • Palinko
    több késszúrást kapott be... és a végén hideget érzett. sajna én lemondtam róla. pedig Arya mellett kedvenc, és ebben a könyvben is sok szó esett róla. remélem jövőre megkapjuk a 6. részt
  • toysoldier
    Jon nem biztos, hogy meghalt, ha meg is halt sztem Melisandre majd feléleszti :D Jaime sztem Cattel fog találkozni
  • Palinko
    most olvastam ki az 5. et, szerintem alig történt benne valami
    Jon halálát nagyon sajnálom, nem vártam volna. Jamie hová ment Briennel?
  • BlackWolf
    ja
    angol megjelenés 2011 07 12
    magyar megjelenés 2012 05 31

:D
  • Belkar
    Előzmény van Tales of Dunk and Egg a címe. Érdemes elolvasni főleg hogyha valakit érdekel a történelem és a Targaryenek.
  • Neoncsoves
    szerintem jó ha 2020ra készen lesz az egész kötetsorozat. egyébként én nagyon kíváncsi lennék egy előzményre, illetve egy mellékkötetre ahol ezek a bravoosi dolgok bővebben ki vannak fejtve (Faceless Men, stb)
  • Palinko
    most is idén kilyött a fordítás. inkább ő csúszik sztem. csak fejezze be megmurdálás előtt, nem akarok rajongói befejezést olvasni
  • Láma!
    akkor meg fogsz... :D

2014-re TERVEZI a 6. könyv befejezését... után még mire megjelenik... forditás... stb... :)
  • Evoluti0N
    Na, elolvastam mind az 5 könyvet. Ha most éveket kell várnom a 6-ra, akkor meg fogok f.szulni :D
  • Belkar
    Pont most olvastam azt a részt

Wyman hatalmas arc
  • Blacksheep333

Bruhahaha!
  • Belkar
    Ha nagyobb alatt arra gondolsz hogy melyikben van több lakható terület erre nehéz válaszolni mivel egyik univerzumnak sem ismerjük a teljes térképét.

Ugyebár az egyetlen hivatalos térkép a TES univerzumról mindössze Tamrielt ábrázolja. Tudjuk hogy vannak más kontinensek is de semmi konkrét infó nincs róluk (méretek, éghajlat stb). Annyi viszont bizonyos hogy egyik sem nagyobb Tamrieltől.

Ugyanez igaz a Tűz és Jég dalára is. Három kontinenst ismerünk Westeros Essos és Sothoryos de utóbbiaknak mindössze csak egy kis részüket. Ráadásul Westeros térképe sem teljes hiszen a faltól északra fekvő területek jó része felderítetlen.

Ha az ismert területek alapján kellene megmondani azt mondanám A Tűz és Jég dala lényegesen nagyobb. Az egyedüli ismert adat Tamrielről az hogy Morrowind legdélebbi pontjáról a legészakibbig 300 mérföld hosszú míg a Fal szintén kb 300 mérföld. Ez alapján azt mondanám Westeros északi része egyedül nagyobb mint egész Tamriel.

Persze attól hogy területileg nagyobb még nem biztos hogy változatosabb de ha megnézzük hogy Tamrielben kb 20 (vagy még kevesebb) eltérő kultúra van jelen míg a Tűz és jég dalában ez a szám közelebb van a 100-hoz elég egyértelmű a válasz.

Igazából én Középföldén élnék legszívesebben :) Ezek közül nem tudnék választani mindkettőnek megvannak a szépségei és a rossz oldalai is.
  • Palinko
    aludtam egyet és beugrott, mikor volt a fejcserés rész
  • Shiwo
    lol, te valami felett akkor nagyon elsiklottál...
  • Palinko
    lol most olvasom az 5. részt és itt kell megtudnom,hogy Robb meghalt :D ott ahol Catlyn is?
  • Piszkos  Fred
    Igazából három kontinens van, Westeros, Essos és Sothoryos (ez utóbbit csak párszor említették).
  • DasIsFuck
    nem ezt nevezik multiverzumnak?
    mint pl a magic the gathering-nél van.
    vagyis különböző világok sokasága, de ugyan azon szabályrendszer alatt.

a tűz és jég dala világába akkor végül is hány földrész van?
    2?mert néztem térképeket ez ügyben és ilyeneket találtam.

ezt a sorozatba én elég nagy negatívumként látom, hogy egyszer sem mutatták be a teljes világtérképet, a háborús részeknél élvezetesebb lett volna mert így olyan össze vissza káosz volt.
    Intró is ok, de az is ferdítve és csak pár mp-ig adott vmi kis támpontot.

Tehát a fal környéke megvolt aztán oda a közelbe raktam kb Winterfellt, király várat meg le nagyon délre...kb ennyi támpont volt:D
    a vas szigeteket eltudtam helyezni nagyjából mert szigetek...a Tully ház területét(neve nem jut eszembe) meg valahova a keleti partokra helyeztem, egyedül a másik kontinenst tudtam teljesen képbe helyezni...
    a többi meg csak volt valahol...:D
  • Shiwo
    D&D speciel nem egy világ, hanem szabályrendszer..

és D&D-re tán egy tucatnál is több "világ" kijött, pl: Dark Sun, Forgotten Realms, Greyhawk, Dragonlance, Ravenloft, Eberron, hogy csak az ismertebbeket említsem, nem említve az olyan világokat, mint a Spelljamer vagy a Planescape, mely külön világnak számít, de lényegében ezen világokat is magukban foglalják

Ezen dnd-s világok némelyike (pl Forgotten Realms) elég részletesen kidolgozott, tán még részletesebben is, mint a Tűz és Jég dalának világa... ilyen tekintetben össze sem hasonlítható még a tán TES-sem sem... lényegi különbség amit megemlítenék, hogy a D&D világok alapvetően heroic (hős) fantasy alapúak, a játékosok egy idő után John McClane-t megszégyenítő módon élnek túl sok-sok sérülést, és a mágia is többnyire jelentős... ebben mondjuk a TES is hasonló, inkább venném őket egy kalap alá..bár lehet mesélni intrikás kalandokat D&D-re, de a szabályrendszer alapvetően nem arra lett kihegyezve... a Tűz és Jég dala inkább egy World of Darkness / 7th Sea keverék szerintem... a WoD -ból jóformán csak az intrikás részek azok, ami miatt hasonlítanám, semmi más, míg a 7 Tenger az egy Low-Fantasy világ középkori fejlettséggel, tehát technológiailag közelebb áll Martin világához, és hát a mágia ott is ritka, már-már babonaszámba megy, ugyan így a zombik, orkok és hasonlók sem megszokott látvány
  • Piszkos  Fred
    (Előre leszögezem hogy a D&D-t csak hallásból és olvasásból ismerem, így nem tudok átfogó képet alkotni róla. Ezért a másik kettőt hasonlítom össze)
    Úgy gondolom, hogy a két univerzum alapjaiban is eléggé eltér, ugyanis a TES sokkal jobban hasonlít a klasszikus tolkieni fantasyra, már csak a mágiához való hozzáállásban és a különböző fajokban is. A Tűz és jég dalában azért sokkal misztikusabb képet kapunk az ottani mágiáról, és a másokon meg az erdő gyermekein kívül nincs is jelen más faj az emberek mellett. Valamint azért ezek a fajok sem túl átlagosak, talán az erdő gyermekei hasonlítanak egy kicsit a woodelfekhez. A különböző népek megfeleltethetők egyes valós népeknek, Westeros például a középkori Angliát idézi.
    Eltérő az is, hogy a két történet hogyan fejti ki hatását az olvasóra. A Tűz és jég dala története sokkal inkább a fordulatokon és az intrikákon keresztül teljesedik ki, míg a TES-ben sokkal inkább a történet "érdekessége" (pl. a fura mellékküldetések), az epikusság (a karakter mindig legyőz egy bazi nagy veszélyt, ami egész Tamrielt fenyegeti) és a különböző területek felfedezése az, ami fenntartja az érdeklődést. A történet annyira nem bővelkedik a csavarokban, de erre nincs is szükség, mert teljesen más a cselekmény természete.
    A világ kidolgozottsága is teljesen más. A Tűz és jég dalában néha a bőség zavara jellemző, mert a legutolsó kis család története is másfél oldalban van taglalva. A különböző népek kultúrája is szépen ki van dolgozva, de például a westerosi népek szokásai szinte száz százalékban megegyeznek, azt ugyanis a hét hite határozza meg (aminek a befolyása északra is kiterjed). A szabad nép persze más tészta, nekik elég egyedi szokásaik vannak, de kiterjedt kultúrájuk nincs. Az essosi népeket már nem határozza meg ennyire a vallás, náluk szinte városról városra változik meg a kultúra, de kirívóan nagy eltérések nincsenek, legfeljebb kisebb helyi szokások, mint pl. a qarthi nők egyik mellének szabadon hagyása. Az essosi városokat szerintem az ókori Mezopotámiáról mintázhatta a Martinka. A dothrakik más kalap alá tartoznak, az ő kultúrájuk a népvándorlás korabeli nomád népeket idézi.
    A TES sorozatban a kultúra kevésbé játszik fontos szerepet, a világ változatosságáért a különböző fajok jelentősen eltérő tulajdonságaik és nézeteik felelnek. Ami ebben az univerzumban szerintem kiemelkedő, az az istenek ábrázolása, ugyanis a kilenc isten és a daedrák sokkal jobban ki vannak dolgozva, mint a Tűz és jég dalának bármelyik vallása. A világot itt főleg a játékban fellelhető könyvekből lehet megismerni, amik általában egy-egy emberről, városról vagy háborúról szólnak. Ezekből megismerhetünk távoli fajokat és vidékeket, amiket egyébként nem lehet látni a játék során.
    Hogyha egy végső összehasonlítást kellene csinálnom, akkor azt mondanám, hogy a TES világa nagyobb, de a Tűz és jég dala mélyebb. Az érdekesség elég szubjektív dolog, én például a Tűz és jég dalát érdekesebbnek találom. A Tűz és jég dala a bejövősebb számomra, ám ha valahol, akkor Westeroson/Essoson nem élnék szívesen, akkor inkább már lennék valami kalandor, ugyanis a Tűz és jég dala rideg világában körülbelül bárki bármikor meghalhat.
    Tudom, tl;dr
  • DasIsFuck
    mint univerzum/világ hasonlítom a kettőt össze..
    trónok harcán keresztül ismerem csak a tűz és jég dalát és nyilván könyvbe jóval kiterjetebb képet ad a világról.

• Palinko
    tűz és jég dala univerzum és az elder scrolls univerzumot is imádom. sztem a TES nagyobb, bár hogy hasonlítod a játékot a könyvvel vagy filmmel?
  • DasIsFuck
    Ide tennék egy kérdést.

Elder Scrolls vs Tűz és Jég Dala vs Dungeons and Dragon.

Melyik univerzum/multiverzum a...
    ...nagyobb?
    ...érdekesebb?
    ...bejövősebb számodra?
    ...melyik világban élnél szívesebben?

Illetve egy olyan kérdésem, hogy a tűz és jég dala univerzum vagy az elder scrolls univerzum a nagyobb?
    a tűz és jég dala is van olyan kiterjedt mint az elder scrolls?