George R.R. Martin

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tényleg ne olvassa el senki! Én csak a végét olvastam el, de már abban is GIGA spoilerek voltak.

Ismerõseim közül hárman már birtokolják a könyvet, s tõlük eddig még sohasem hallottam semmiféle morgást, de az elmúlt napokban többször kiszakadt belõlük, hogy "Most már egyértelmû, hogy Robert Jordan és George R.R. Martin ugyanaz az a személy!" 😊

Érzésem szerint a többség keresztre fogja feszíteni Martint (fõleg az ismét nyitva hagyott szálak miatt), amit az író azzal "hálál meg", hogy a következõ könyvre is legalább 11 évet kell várnunk. Annyira érzékeny, hogy elképesztõ.

Arról nem is beszélve, hogy sokak nagy álma
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
mármint az, hogy a szereplõk végre találkoznak is egymással, s így nem néhány fejezet jut csak egy-egy karakterre
elmarad, ez pedig tovább erõsíti a gyanút, hogy nem áll meg 7 könyvnél Martin.

De miért is állna meg? A fantasy/sci-fi rajongók többségének elég, ha kedvenc írójának neve ott díszeleg a borítón, máris rohan a boltba (e-boltba). Pluszban még meg is magyarázzák, hogy igenis, kellett még az extra 5000 oldal, sõt, remélhetõleg ír még pár kötetet a szerzõ, mert anélkül csak félkész sztorikat kapnánk.

Ez is oka annak, hogy az utóbbi 10-15 évben "standarddá" vált a 700+ oldalszámú (de inkább 1000+) legalább 6 könyvbõl álló sorozat. Mondjuk ez vissza is üthet, hiszen például a Malazan-könyvek eredeti 10 könyvén túl el kell olvasnad még 10 vagy 12 (!) könyvet (Erikson szerint inkább 12 lesz) ahhoz, hogy teljes képet kapj a szereplõkrõl, a történetrõl. (Emiatt rengeteg topicot, hozzászólást töröltek az író legnagyobb fórumán. Neki is érzékeny a lelke állítólag.)

Martint még ez utóbbi annyira nem fenyegeti (a kora is behatárolja), de hogy fel fognak robbanni a fontosabb fantasy oldalak 9-10 nap múlva, az hétszentség.

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

MARTIN BEKAPHATTYA! És nagyon finom voltam... Kár volt elolvasnom, ráadásul nem is a plotot olvastam, hanem a végsõ értékelést, nehogy vmi durva spoilerbe beleszaladjak, és tessék. Nem hiszem el...
Palinko
hát legalább nem az amit én írtam 😄
Spoiler!

Ne olvasd el!

Spoiler!

Ne olvasd el!

Über-giga-mega-SPOILEREK!

Akarod?

Tessék!

Csak óvatosan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Csak óvatosan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hát, ha ez igaz, megint egy gyenge könyvvel lettünk gazdagabbak ...

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

Palinko
hmm lehet a következõ könyv a múltban fog játszódni? ilyet találtam a 4. könyvben:

Az elsõ Viserys azt akarta, hogy a lánya, Rhaenyra kövesse õt, vagy talán tagadod? De
míg a király haldoklott, a Királyi Testõrség parancsnoka másképp határozott.
Ser Criston Cole. Criston, a királycsináló egymás ellen uszított fivért és nõvért, megosztot-
ta és önmaga ellen fordította a Királyi Testõrséget, s ezzel kirobbantotta a háborút, amelyet a
dalnokok a sárkányok táncaként emlegettek. Egyesek szerint becsvágyból cselekedett, mivel
Aegon herceg befolyásolhatóbb volt, mint nyakas nõvére. Mások nemesebb indítékokat sejtet-
tek a tettei mögött, és azzal érveltek, hogy az õsi andal szokásjogot védte.
Lesz.

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

Palinko
lesz még szó a 4. részben szellemrõl, vagy õt is sikerült kiírni?
QuippeR
na igen, miután másodszor olvastam az elsõ könyvet, bennem is felmerült ez az elmélet, és még nem láttam arra utaló jelet, hogy ne lenne igaz.

Ned ugye nagyon élesen emlékszik arra, hogy Lyanna könyörög neki egy ígéretért, vagy ötször szerepel az elsõ könyvben. azt viszont soha nem tudjuk meg, hogy milyen ígéretet tesz. a teória szerint azt, hogy Jont sajátjaként neveli majd fel...

"Ígérd meg, Ned, suttogta a nõvére véres ágyáról."

mellesleg, azt sem tudjuk meg soha, hogy mitõl véres Lyanna ágya. egyértelmû, hogy haldoklik, de ugye nem csak kard okozhat ilyet, hanem szülés is.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Érdekes elméletetet olvastam a minap, miszerint Rhaegar és Lyanna Stark gyermeke is lehet Havas John. Ugye Robert Baratheon emlegeti mindig csak erõszaknak, leányrablásnak az esetet, de Ned Stark utal rá, hogy Lyanna közel sem volt olyan, mint azt õ látta vagy látni akarta. Lyanna halála akár lehetett gyermekágyban is, mert ugye nem pikk-pakk történtek az események (elõször Brandon zörgetett a lányért, aztán az öreg Stark ment Északról, majd háború, stb.). Mindenesetre ez is egy megfontolandó felvetés, hisz így lenne még egy Targaryen...

A másik eset az csak egyéni vesszõparipám, rohattul szeretném tudni, hogyan halt meg Arthur Dayne a Hajnal Kardja, mármint tudjuk, hogy Ned Stark és Howard Reed hetedmagukkal kilovagoltak a három királyi fehérpalástos ellen (ez sem volt azért vmi lovagias 😊), de így is csak õk ketten élték túl, illetve már csak Reed tudhat a dologról...
Kata
Mert tulajdonnév...

[/cserf][/fülünyúl]

Palinko
miért írják a falat nagybetûvel a könyvben?
A negyediket kötetért én sem rajongok, sztem egyszerûen több pénz akartak kivenni a sorozatból. Ha az eredeti tervnél marad, amivel azt hiszem a harmadik kötet végén 5 évet ugrott volna elõre, az biztos érdekesebb lett volna. Etõl függetlenül persze a Varjak lakomája nem rossz, épp úgy lebilincsel, mint a többi, csak ugye Martin már idõs ember, és ha mondjuk emiatt nem jut majd idõ a befejezésre, mert idõközben neadjisten beadja a kulcsot, hát...
Daffit
Nekem tetszett a negyedik könyv...(is)

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.

Kata
Ezt a baromságot honnan szedted?

[/cserf][/fülünyúl]

De akinek tetszett az 1-2-3, (a 4. az nem, de nem a stílussal meg a tempóval volt a baj), az jogosan várhatja el hogy az 5. is tetsszen neki. Itt a 4-be például a spyke-szigeteki meg a dorne-i száll teljesen érdektelen volt, ellenszenves karakterekkel. Nehéz úgy élvezni egy könyvet, ha nincs kivel azonosulni.

QuippeR
a WoT 12-13 tökéletesen hozta a sorozat feelingjét, olyan dolgok történtek, mint a sorozat többi részében, ráadásul a tempója is gyorsabb lett (5->15km/h). ha negatív kritikát kapott, az csak azért lehet, mert a sorozat többi részével nem összeegyeztethetõ elvárásokkal kezdtek neki.

na most, a GoT-tal ugyanez lesz. sokan olyan elvárásokkal fognak nekiállni, mintha nem a GoT 5. része lenne, hanem egy feltupírozott Forgotten Realms könyv, vagy egy Star Wars mozifilm. mert 4 rész után még mindig nem érzik, hogy vannak dolgok, amik beleillenek a sorozat hangulatába, és vannak, amik nem. a tempó pedig nem fog 20 km/h-ról 260-ra változni, ezt garantálom.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Jaj nem már, még meg se jelent elveszed a kedvünk 😛

Van aki 6 évet várt erre a könyvre, nehogy már csalódás legyen...

A kiadó nem engedi a kritikát közlését (eddig ugye egy látott napvilágot, de a PW elég sötét képet festett, pedig õk mindig túlértékelnek + töredékek, amelyek szerzõi hol lelkesedtek, hol nem), ami elveszi az ember kedvét, hiszen a legutóbbi ilyen fajsúlyú versenyzõknél (Wheel of Time 12. és 13. kötete) is próbáltak hasonlót, sõt, a bérajnározók a blogokon/fórumokon is bevetettek mindent, az olvasók nagyobbik részének nem tetszett, ami a példányszámok jelentõs visszaesésében is megmutatkozott. (Persze ettõl függetlenül a NYT elsõ helye megvolt.)

Szerencsére a 4. kötet akkora csalódást okozott, hogy azt biztosan nem fogja semmi sem alulmúlni, de azért elkezdtem komolyan aggódni.

De ha egyszer nincs szerepe, akkor hova hozzák vissza? Arya története tök más irányba fog folytatódni.

Akkor igazán visszahozhatnák.

Syrio egy abszolút mellékkarakter, hiába marha jó a karaktere, egyáltalán nem fontos szereplõ.

Spoilerbe valaki.. Syrio tényleg visszatér a 4. könyvben vagy még valamikor?

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

Nem, baj nemsokára visszatér Jon, Tyron, Melisandra <#finom>, meg a Hagymalovag. Ha nem lett volna Arya a 4. kötetbe lehet végig se olvasom <#falbav>

Köszi meg is rendeltem az elsõ 2 kõtetem az Alexandra.hu weboldalról.

Kata
A Mások vigyenek el! 😛

[/cserf][/fülünyúl]

lol
Érdekes, de én meg pont Dany szálát olvasom szinte csak kötelességbõl - gyakorlatilag nekem õ a sablon fantasy vonal, amit annyira nem szeretek. Sansát valóban most próbálja Martin kimosdatni a hüjepicsa szerepbõl, már elnézést, de az elsõ két kötetben egyetlen dimenziója volt, nevezetesen, hogy szép. Amúgy biztos kulcsszerep vár rá, de az én kedvencem Tyrion, az igazság és a kurvázás törpe bajnoka. No meg Arya 😊, ne felejtsük õ a fiatalabb, és mégis õ az, akit nem csak sodornak az események, illetve a fejezetei nem arról szólnak, hogy a kék ruhát veszi-e fel gyönygyökkel...

Én a 4. kötetet olvasva úgy voltam, h inkább a Másoknak szurkolok mint ennek a züllött, önzõ, degenerált és gyökér bandának. Ebbe a sorozatban mindenki öntörvényû. Ha nem akkor meg úgyis meghalnak. Arja Forever!

Kata
Nem hullajtanék sok könnyet Ayráért, nekem nem szimpatikus az öntörvényûségével. Viszont Sansa is reményteljesen kezd kikupálódni, lehet belõle valami. Speciel én Danyvel is szimpatizálok annak ellenére hogy sárkányaival egész westerost készül leigázni. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Sziasztok.

Nem tud valaki infót arról, hogy mikor várható az elsõ 2 kötet újranyomása?
Mindenhol csak elõjegyzést lehet leadni. Próbáltam már pár Budapesti könyvesboltba érdeklõdni ( Alexandra, Libri, Bookline ) de mindenhol össze vissza beszéltek 😞

Összepisilem magam az izgalomtól! <#idiota>

Köszi a válaszokat! Bárcsak kijönne baromi gyorsan a több évadnyi sorozat <#rolleyes>

Egyetértek, Arya vaksága sztem is ideiglenes, sõt gyanítom a képzés része, gondoljunk csak arra a vak tanoncra, aki a gyertyákat gyújtogatja a templomban. Az még Martintól is durva lenne, ha Arya lerokkantosított bábként végezné, ugye eddig tipikus orgyilkos karakter felé mutatott, azt meg vakon nehéz lesz hozni. Ami meg a feltámasztásokat illeti, fejetlen hullákat nem lenne célszerû visszahozni, és ugye abból van a legtöbb. No meg egyelõre a francsetuggya, hogy ez valóban a Fény ajándéka e. Ez a szál is egy érdekes rejtély.
Egyelõre akit feltámasztottak az nem kavart sok vizet, tehát nem a fontos szereplõk közül tértek vissza, ráadásul mindig elvesztenek valamit régi énjükbõl. És eddig csak Thorosnak sikerült feltámasztani.
Thoros ugye a tûz papja, de hogy õ miért tud feltámasztani, meg mi a célja ennek egyáltalán, azt még õ se tudja. De lehet h maga Martin se. 😊 Arya vaksága szerintem amúgy nem permanens. Vagy ha igen, akkor innentõl kezdve nem sok vizet fog kavarni. Vagy épp nagy mágus lesz belõle, és nem lesz szüksége látásra... Nem tudja senki, de pont ezért jó a sorozat 😉

Még nem, de a google szerint vannak figyelemre méltó mûveik. Elsõ blikkre talán Gene Wolfe látszik a legígéretesebbnek.
Köszi szépen.
Igen, Robin Hobb Orgyilkos ciklusát olvastam, tetszett is, de nem a kedvencem. Alapvetõen a történelmi regényeket szeretem - Zugó nyilak, A kiátkozott, Idegen páncélban, Sárga vihar, A láthatatlan ember stb.(Karczag György, Makkai, Tamási, Gárdonyi mûveit).
Akkor Nedet miért nem lehet feltámasztani? És ha Arya megvakul, nem lenne egyszerû megölni és feléleszteni? És mi lesz Aryaval? És bocs, hogy nem a könyvet olvasom és helyette kérdezgetek

4. könyv
Ott van pl az a 2 ember akiket Thoros támasztott fel: Catlyn Stark meg az a lázadó lovag is, õt ráadásul többször.

Õket próbáltad már:

Carlos Ruiz Zafón, China Miéville, Gene Wolfe?

Palinko
írtam volt packban van, nah de lényeg hogy megvan 😊
Kata
Nem, azt nem mondtad hogy benne vannak a tûz és jég dala könyvek is. 😛 Köszi, akkor letöltöm. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Palinko
mondtam szépen hogy benne van a csomagban az is meg az elõzmény is.......
Daffit
Ajánlom akkor Robin Hobb, Látnok trilógiáját!

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.

Innen letöltheted. Regisztráció kell a letöltéshez.
Kata
De ez a tûz és jég dala, ez megvan mind. Csak az az elõzmény regény kellene.

[/cserf][/fülünyúl]

A krónologia miatt A kóbor lovaggal kezd, ugyanis mindkét novellának ugyanaz a fõszereplõje, és egyes dolégok megértéséhez szükség van az elõzményekre.
Kata
Engem érdekelne ez a Felesküdött kard. Egyszerûen gugli vagy el van dugva jól?

[/cserf][/fülünyúl]

Martinnak van még két novellája, ami Westerosban játszodik, csak száz évvel korábban: A kóbor lovag és a Felesküdött kard, ráadásul magyar fordításban is felkerültek a netre. Hátha vkit érdekel 😊.
Egyébként Martin után tényleg nehéz "olvasható" fantasy-t találni, egyszerûen bármihez nyúl az ember, vagy a túlmisztifikált világokba csömörlik bele, vagy a lépten-nyomon alkalmazott varázslatokba, meg a legkisebb pöcsfej hogyan növi ki magát világmentõvé sablonok Westeros után bárgyúnak és unalmasnak tûnnek. Én történelmi regényekhez menekültem a Sárkányok tánca fordításig...