1379
A song of Ice and Fire
  • gulyasandras
    Pár perce fejeztem be az ötödik könyvet (immár második alkalommal), s tettem a negyedik könyv mellé, ahonnan évekig nem fogom levenni. Végignézve a polcokon egyértelmű, hogyan is értékelem Martin könyveit.

Az első három: mindegyikből egy hardcover + kettő paperback
    Negyedik könyv: egy hardcover
    Ötödik könyv: egy hardcover

Nem tudom mennyi könyv van még hátra (hiszen trilógiának indult, majd négynek lett ígérve, aztán következett a hat rész - "szét kellett szednem a trilógiát" -, most tartunk hétnél, de egyre több olvasóban merül fel, hogy lesz itt nyolcadik, kilencedik könyv is, persze egy nagy vérfürdő a hatodikban sokat segítene Martinon.

Mivel tudom, hogy olvassa ezt a hozzászólást :) , azt a tanácsot adnám neki, hogy igyekezzen, és mindenképpen saját maga fejezze be, amit elkezdett, nehogy úgy járjunk, hogy kapunk egy Brandon Sandersont, aki hazavágja az egész befejezést rendkívül gyenge teljesítményével. (Az ő könyveit már csak kölcsönkértem, s szerencsére lassan el is felejtem, hogy olvastam.)

Részemről minden évben újra fogom olvasni az első három könyvet (ahogy eddig is tettem), és meg is állok a harmadik végén. Nehéz ehhez hozzászokni, de hasonlóan a Wheel of Time-hoz, mindenki más könyvvel fejezi be a sorozatot (van, aki szerint csak az első jó, szerintem a 11. is vállalható). Hasonlóan a tévésorozatokhoz (ki meddig bírja cérnával).

Röviden összefoglalnám érzéseimet (és ezúttal sem hanyagolom el Robert Jordant):

Tényleg nagyon vártam ezt a könyvet, bár az előző végén lévő előzetes (Dany) nem sok jóval kecsegtetett. Ez be is igazolódott, szerintem ez a könyv a legrosszabb a sorozatból, hiszen pont azok a karakterek okoznak csalódást, akik annyira hiányoztak a negyedikből. Hiába tölti ki velük a könyv legalább egyharmadát az író, ha mindegyik szál unalmas, és már alig várom, hogy vége legyen. Bőven elég lett volna, ha J. 4, T. 3, D. 3 fejezetet kap. Arról már nem is beszélve, hogy a nagy dérrel-dúrral beharangozott új PoV (M.) is teljességgel felesleges, nem tudunk meg szinte semmi újat az ő szemszögéből sem. Q. is minek kellett???

J., B. és C. az abszolút mélypont. Erre vártunk, ezen agyaltunk évekig? Legalább néhány mondatot rászánhatott volna Martin pluszban, mert ezek a fejezetek így, lecsupaszítva ...

Jót is tudok mondani, A. és B. fantasztikus lett, csak hát amilyen jó a velük történteket olvasni, annyira rövidek lettek a fejezeteik.

Van még két nagy visszatérő (T., D.), hát, szódával elmennek ők is. Ismétlem, kevesebb több lett volna.

Rengetegszer védtem meg a Crossroads of Twilight-ot, a leghírhedtebb Jordan könyvet, de azon legalább volt mit védeni, a 800+ oldalból legalább 250-300 oldal kiváló, a többi közepes ill. gyenge. Ehhez képest A Dance with Dragons kb.80-90 oldalnyi kiváló részt tud felmutatni, 300 oldalnyi közepeset, a maradékot (500! oldal) pedig semmi sem indokolja.

Talán azt a nagy hibát követték el mindketten (a korábban felsoroltakon kívül), hogy tényleg elkényeztették az olvasókat. Martin 1996-2000 között kipakolt három könyvet, Jordan 1990-1994 között hatot(!), ráadásul olyan minőségben, amelyről álmodni se mertünk korábban.

A csúcson (A Storm of Swords, Lord of Chaos) nehéz megmaradni, ez tény, de hogy mi indoklja Martin visszaesését, azt nem tudom. Jordanről elterjedt a kilencvenes évek közepén, hogy rákos, és bár ezt cáfolta, annyit elismert, hogy az orvosok szerint hamarosan belehal, ha így folytatja. Az igazat sose tudjuk meg, azt viszont mindenki észrevette, hogy a könyvek erőteljesen rövidültek és egyre nagyobb lett köztük a szünet. A sógorom szerint, aki itthon és pocsék angolságával külföldön is védeni szokta a sorozatot, múlt hónapban már amellett tett hitet, hogy inkább meghalhatott volna 1998-ban, de lenne egy teljes, 12 könyvből álló történetünk. :)

Martin évtizedek óta most először volt kórházban, ha bármiféle egészségügyi problémája lett volna az elmúlt években, az biztos nem maradt volna észrevétlen. Ha viszont szimplán ráunt a sorozatra, akkor ígérgetés, szédítés helyett közölhette volna, hogy nem megy neki az írás. Persze az is felvetődött, hogy mivel az eredeti szerződése lejárt (3 könyvre szólt), az új szerint pedig valamit kellett produkálnia 2005-ig, most pedig az HBO kényszerítette.

Ha már HBO, Ran írta a következőket:

I know members of the production who have publicly _and_ privately stated that they have no idea how they'd adapt some of the stuff George wrote in this one (the whole Dany-Drogon sequence is a budget-buster if ever there was one).

+ sokan felvetették, hogy azért is lett ilyen visszafogott (magyarul harcmentes, na jó, ez csak félig igaz) az új könyv, mert már abban gondolkodik, hogy mit lehet képernyőre vinni abból, amit leírt, ezért visszafogja magát. Egyébként az ötödik részt csaták sem mentették volna meg, mivel a karakterek többsége annyira érdektelenné vált számomra, hogy azt el nem lehet mondani.

Végezetül még annyit, hogy ezzel a könyvvel sikerült Martinnak elérnie, hogy az eddigi teóriák többsége borult, a rajongók nagyobbik része pedig kiborult. Ez is eredmény. A következő kötet 3-3.5 év múlva várható, az író bácsi szíves közlése szerint.
  • jboones
    Az, hogy a legérdekesebb résznél van mindig a vágás, nos sztem Martin sorozatírói múltjára vezethető vissza. Egyébként mélységesen egyetértek veled, és az előtted szólókkal. Nézzük csak meg, az első 3 könyv kétévente került kiadásba, aztán 5 évet kellett várni egy tök felesleges (ettől még persze jó) epizódra, mert ugye a Varjakban Dorne karakterei nem épp a legérdekesebbek, Brienne útja meg eleve csakis kudarc lehet, a többit meg el lehetett volna mesélni maximum tíz oldalban. Most 6 évet kellett várni, és a beszpojlerezett kritika szerint a történet alig mozdult... A Kardok Vihara után az öreg belassult, a sztori nem halad... Én biztos nem fogok évtizedeket várni a befejezésre, majd 60 évesen újra előveszem...
  • MaRee
    Hát én nemsokára végzek a negyedik könyvvel, de egyre jobban előjön bennem az a rossz érzés, hogy felesleges tovább olvasni. Egyszerűen nincs vége a történetnek, az ember csak várná, hogy legyen valami, beinduljon az egész, de csak újabb üres fejezetek jönnek, a történet pedig nem halad.
    Az külön idegesít, hogy egy-egy fejezetnek a legérdekesebb résznél van mindig vége, utána megint jön pár száz oldalnyi érdektelen, felesleges, unalmas rész.

Az első és második kötetbe nagyon buzgón fogtam bele, pár hét alatt meg is volt mindkettő, mostmár viszont csak ha nagyon unatkozok, meg lefekvés előtt olvasgatok kicsit.

Lehet csak az én gyomrom nincs hozzászokva az "epic" fantasyhez, de szerintem feleslegesen ilyen hosszú egy-egy kötet, a Gyűrűk Ura nincsen szerintem 2000 oldal, a Dragonlance-történetek meg végképp. Lehet nem jó példák, de én ezeket olvastam amikre az én szótáramban illik az "epic" jelző.

Félreértés ne essék, nem lehúzni akarom Martin könyveit, mert jók. De viszont nálam nem ütik meg pl egy Dragonlance Legendák trilógia szintjét, ami alig pár száz oldal, viszont nekem letehetetlen volt, van benne csavar bőven, a történet pedig szépen le van zárva, az utolsó oldalra visszagondolva pedig a mai napig a szívem szakad meg.
  • gulyasandras
    Ismerőseim többsége csak és kizárólag miatt olvassa a könyvet.

De fórumokat böngészve, beszélgetve az is kiderül, hogy sokan azért szeretik Martint mert végre valaki nem rózsaszínben mutatja a világot.
  • gulyasandras
    Hosszú lett, de legalább értelmetlen.

"Lehet Martin már túlvállalta magát és túl magasra tette a lécet"

Pont erre nem válaszoltam :) Kell nekem ebédelés közben fórumozni.

Szerintem az a legnagyobb probléma, hogy nincs vetélytársa. Az epic fantasy (mint a sci-fi) halott.

(Az AFFC óta (2005) nem akadt egy olyan könyv sem, amelyet rendesen elolvastam volna (az állandó hype ellenére). 2-8 fejezet után mindet abbahagytam, esetleg átpörgettem. Inkább maradok (maradunk, mert rengeteg ismerősömre jellemző ez a helyzet) a már unalomig ismert Jordan/Martin párosnál. Ők mindent kihoztak a műfajból, amit lehet. Csak az a baj, hogy a rajongók többségét nem lehet rávenni a szépirodalom olvasására, így ők "kénytelenek" megvenni az újabb sff/fantasy könyveket.)

Ezt persze tudja Martin is, s vissza is él a helyzetével. Amikor Gaiman hírhedtté vált írásában megvédte, akkor csak ezzel a résszel értettem egyet:

The economics of scale for a writer mean that very few of us can afford to write 5,000 page books and then break them up and publish them annually once they are done. So writers with huge stories, or ones that, as Sandman did, grow in the telling, are going to write them and have them published as they go along.

Bár ez sem igaz egészen, hiszen pár évvel ezelőtt akadt egy író, aki a trilógiáját 3 hónapon belül publikálta. Martintól csak annyit várna el a rajongók többsége, hogy legyen őszinte. Most például közölte, hogy az új könyvet csak jövőre fogja elkezdeni. Ami helyes is, töltődjön, de akkor ne legyen ennyi nyitva hagyott szál a könyvekben, hanem azt is érezhesse az olvasó, hogy legalább 1-2 szereplő eljutott A-ból B-be. 11 évet vártam, erre kaptam 3 (!) fejezetet szemszögéből! fejezetei úgy feleslegesek, ahogy vannak! Nem lett feloldva semmi abból, amit ígért! Semmi!

A legnagyobb problémát abban látom, hogy:

1. túl sok szereplő

Azt elismerem, hogy az a realisztikus, ha sok szálon keresztül, sok karakterrel találkoznak hőseink. De ez vissza is üt, hiszen a Martintól megszokott kidolgozottság megköveteli, hogy a többség kapjon részletes hátteret stb., de közben a régi (még élő) szereplők is kell kezdeni valamit. Több eseményt is csak idegen PoV-ből lehet/érdemes bemutatni, ami például megint negatívan hat a könyvre, hiszen mivel elsősorban a nyomtatott piacra dolgoznak, kell húzni egy határt. A Dance esetében 2 fontos rész át is került a szerkesztőnek "köszönhetően" a köv. könyvbe.

2. több szereplő nagyon rövid történetszállal rendelkezik.

Ők kapnak 2-4 fejezetet könyvenként, amivel az emberek többsége nem tud mihez kezdeni. Miért nem írt többet az író? Mert nem tud. A többinél is már ki kell tölteni a helyet a már korábban említett - a rajongók elvárják a majd' 1000 oldalas könyveket - okok miatt, de mindent nem lehet felvizezni. Meg van egy színvonal, amiből már csak nem akar engedni.

3. az írók állításaival szemben az véleményem, hogy fogalmuk sincs, hova akarnak és milyen módon eljutni

Nekem ne mondja senki, hogy 10-15-20-30 év alatt ne változna semmit az eredetileg kidolgozott terv (már ha volt).
  • gulyasandras
    "Lehet Martin már túlvállalta magát és túl magasra tette a lécet"

Már korábban is megfigyelhető volt (King, Jordan, Auel, stb.), hogy az írók egyszerűen ráunnak a saját történetükre.

A legjobb példa Rowling, aki be is vallotta, hogy a minél gyorsabb lezárás + a rajongói elvárások miatt fordult a fanfic-oldalakhoz. Érződött is rendesen az utolsó könyveken. (Már ha ő írta, s nem egy hatalmas WB összeesküvésről van szó.)

Vagy itt van Salvatore, aki, ha nehezen is, de megbékélt azzal a gondolattal, hogy az olvasók ugyanazt akarják, így persze, hogy önti Drizzt kaladjait. (Arról már nem is beszélve, hogy okosan csinálja, megír egy könyvet, aztán szétdarabolja 3-5 részre, az olvasók pedig boldogan fizetnek, a példányszám emelkedik, mindenki boldog. Vagy nem.)
  • gulyasandras
    Nálunk (eu) jóval drágább, de ámerikában is morognak az ára miatt. (Tudom, hogy nem erre gondoltál, de gondoltam megosztom az ismerőseim véleményét + a fórumokon olvasottakat.)
  • Palinko
    akkor kijött a könyv, ebook vanemár? :D
  • mindero
    Az a baj, hogy egy regényt is addig olvas az ember amíg azonosulni tud a benne lévő karakterekkel. Hiába jönnek be új szereplők, a köszvényes Martell, meg a népgyilkos Greyojok sorsa szerintem nem sok embert izgat. Aztán ha egy idő után csak ezekkel lesz tele a történet, a kutya se fogja olvasni.

Tyron is a politikai intrikák hálójában volt igazán szerethető, Aryaért az egyre nagyobb balsorsa miatt izgulhattunk, Havas Jon morális megpróbáltatásai, Bran misztikus felfedezései nélkül nem sok minden marad a sorozatban, csak a szarkavarás.

Abból meg van elég a való életben is.
  • Daffit
    Elsőre azt gondoltam, hogyha jól meg van írva, akkor akár még jó is lehet. De aztán egyre többet gondolkoztam az egyik eseményen és az kezd kiakasztani. Mi lesz ennek a vége?!? Lehet Martin már túlvállalta magát és túl magasra tette a lécet. Lehet, hogy nem, majd meglátjuk a könyv elolvasása után...
  • mindero

Tényleg ne olvassa el senki! Én csak a végét olvastam el, de már abban is GIGA spoilerek voltak.
  • gulyasandras
    Ismerőseim közül hárman már birtokolják a könyvet, s tőlük eddig még sohasem hallottam semmiféle morgást, de az elmúlt napokban többször kiszakadt belőlük, hogy "Most már egyértelmű, hogy Robert Jordan és George R.R. Martin ugyanaz az a személy!" :)

Érzésem szerint a többség keresztre fogja feszíteni Martint (főleg az ismét nyitva hagyott szálak miatt), amit az író azzal "hálál meg", hogy a következő könyvre is legalább 11 évet kell várnunk. Annyira érzékeny, hogy elképesztő.

Arról nem is beszélve, hogy sokak nagy álma
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    mármint az, hogy a szereplők végre találkoznak is egymással, s így nem néhány fejezet jut csak egy-egy karakterre
    elmarad, ez pedig tovább erősíti a gyanút, hogy nem áll meg 7 könyvnél Martin.

De miért is állna meg? A fantasy/sci-fi rajongók többségének elég, ha kedvenc írójának neve ott díszeleg a borítón, máris rohan a boltba (e-boltba). Pluszban még meg is magyarázzák, hogy igenis, kellett még az extra 5000 oldal, sőt, remélhetőleg ír még pár kötetet a szerző, mert anélkül csak félkész sztorikat kapnánk.

Ez is oka annak, hogy az utóbbi 10-15 évben "standarddá" vált a 700+ oldalszámú (de inkább 1000+) legalább 6 könyvből álló sorozat. Mondjuk ez vissza is üthet, hiszen például a Malazan-könyvek eredeti 10 könyvén túl el kell olvasnad még 10 vagy 12 (!) könyvet (Erikson szerint inkább 12 lesz) ahhoz, hogy teljes képet kapj a szereplőkről, a történetről. (Emiatt rengeteg topicot, hozzászólást töröltek az író legnagyobb fórumán. Neki is érzékeny a lelke állítólag.)

Martint még ez utóbbi annyira nem fenyegeti (a kora is behatárolja), de hogy fel fognak robbanni a fontosabb fantasy oldalak 9-10 nap múlva, az hétszentség.
  • jboones
    MARTIN BEKAPHATTYA! És nagyon finom voltam... Kár volt elolvasnom, ráadásul nem is a plotot olvastam, hanem a végső értékelést, nehogy vmi durva spoilerbe beleszaladjak, és tessék. Nem hiszem el...
  • Palinko
    hát legalább nem az amit én írtam :D
  • gulyasandras
    Spoiler!

Ne olvasd el!

Spoiler!

Ne olvasd el!

Über-giga-mega-SPOILEREK!

Akarod?

Tessék!

Csak óvatosan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Csak óvatosan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hát, ha ez igaz, megint egy gyenge könyvvel lettünk gazdagabbak ...
  • Palinko
    hmm lehet a következő könyv a múltban fog játszódni? ilyet találtam a 4. könyvben:

Az első Viserys azt akarta, hogy a lánya, Rhaenyra kövesse őt, vagy talán tagadod? De
    míg a király haldoklott, a Királyi Testőrség parancsnoka másképp határozott.
    Ser Criston Cole. Criston, a királycsináló egymás ellen uszított fivért és nővért, megosztot-
    ta és önmaga ellen fordította a Királyi Testőrséget, s ezzel kirobbantotta a háborút, amelyet a
    dalnokok a sárkányok táncaként emlegettek. Egyesek szerint becsvágyból cselekedett, mivel
    Aegon herceg befolyásolhatóbb volt, mint nyakas nővére. Mások nemesebb indítékokat sejtet-
    tek a tettei mögött, és azzal érveltek, hogy az ősi andal szokásjogot védte.
  • MaRee
    Lesz.
  • Palinko
    lesz még szó a 4. részben szellemről, vagy őt is sikerült kiírni?
  • QuippeR
    na igen, miután másodszor olvastam az első könyvet, bennem is felmerült ez az elmélet, és még nem láttam arra utaló jelet, hogy ne lenne igaz.

Ned ugye nagyon élesen emlékszik arra, hogy Lyanna könyörög neki egy ígéretért, vagy ötször szerepel az első könyvben. azt viszont soha nem tudjuk meg, hogy milyen ígéretet tesz. a teória szerint azt, hogy Jont sajátjaként neveli majd fel...

"Ígérd meg, Ned, suttogta a nővére véres ágyáról."

mellesleg, azt sem tudjuk meg soha, hogy mitől véres Lyanna ágya. egyértelmű, hogy haldoklik, de ugye nem csak kard okozhat ilyet, hanem szülés is.
  • jboones
    Érdekes elméletetet olvastam a minap, miszerint Rhaegar és Lyanna Stark gyermeke is lehet Havas John. Ugye Robert Baratheon emlegeti mindig csak erőszaknak, leányrablásnak az esetet, de Ned Stark utal rá, hogy Lyanna közel sem volt olyan, mint azt ő látta vagy látni akarta. Lyanna halála akár lehetett gyermekágyban is, mert ugye nem pikk-pakk történtek az események (először Brandon zörgetett a lányért, aztán az öreg Stark ment Északról, majd háború, stb.). Mindenesetre ez is egy megfontolandó felvetés, hisz így lenne még egy Targaryen...

A másik eset az csak egyéni vesszőparipám, rohattul szeretném tudni, hogyan halt meg Arthur Dayne a Hajnal Kardja, mármint tudjuk, hogy Ned Stark és Howard Reed hetedmagukkal kilovagoltak a három királyi fehérpalástos ellen (ez sem volt azért vmi lovagias :)), de így is csak ők ketten élték túl, illetve már csak Reed tudhat a dologról...
  • Kata
    Mert tulajdonnév...
  • Palinko
    miért írják a falat nagybetűvel a könyvben?
  • jboones
    A negyediket kötetért én sem rajongok, sztem egyszerűen több pénz akartak kivenni a sorozatból. Ha az eredeti tervnél marad, amivel azt hiszem a harmadik kötet végén 5 évet ugrott volna előre, az biztos érdekesebb lett volna. Etől függetlenül persze a Varjak lakomája nem rossz, épp úgy lebilincsel, mint a többi, csak ugye Martin már idős ember, és ha mondjuk emiatt nem jut majd idő a befejezésre, mert időközben neadjisten beadja a kulcsot, hát...
  • Daffit
    Nekem tetszett a negyedik könyv...(is)
  • Kata
    Ezt a baromságot honnan szedted?
  • mindero
    De akinek tetszett az 1-2-3, (a 4. az nem, de nem a stílussal meg a tempóval volt a baj), az jogosan várhatja el hogy az 5. is tetsszen neki. Itt a 4-be például a spyke-szigeteki meg a dorne-i száll teljesen érdektelen volt, ellenszenves karakterekkel. Nehéz úgy élvezni egy könyvet, ha nincs kivel azonosulni.
  • QuippeR
    a WoT 12-13 tökéletesen hozta a sorozat feelingjét, olyan dolgok történtek, mint a sorozat többi részében, ráadásul a tempója is gyorsabb lett (5->15km/h). ha negatív kritikát kapott, az csak azért lehet, mert a sorozat többi részével nem összeegyeztethető elvárásokkal kezdtek neki.

na most, a GoT-tal ugyanez lesz. sokan olyan elvárásokkal fognak nekiállni, mintha nem a GoT 5. része lenne, hanem egy feltupírozott Forgotten Realms könyv, vagy egy Star Wars mozifilm. mert 4 rész után még mindig nem érzik, hogy vannak dolgok, amik beleillenek a sorozat hangulatába, és vannak, amik nem. a tempó pedig nem fog 20 km/h-ról 260-ra változni, ezt garantálom.
  • mindero
    Jaj nem már, még meg se jelent elveszed a kedvünk :P

Van aki 6 évet várt erre a könyvre, nehogy már csalódás legyen...
  • gulyasandras
    A kiadó nem engedi a kritikát közlését (eddig ugye egy látott napvilágot, de a PW elég sötét képet festett, pedig ők mindig túlértékelnek + töredékek, amelyek szerzői hol lelkesedtek, hol nem), ami elveszi az ember kedvét, hiszen a legutóbbi ilyen fajsúlyú versenyzőknél (Wheel of Time 12. és 13. kötete) is próbáltak hasonlót, sőt, a bérajnározók a blogokon/fórumokon is bevetettek mindent, az olvasók nagyobbik részének nem tetszett, ami a példányszámok jelentős visszaesésében is megmutatkozott. (Persze ettől függetlenül a NYT első helye megvolt.)

Szerencsére a 4. kötet akkora csalódást okozott, hogy azt biztosan nem fogja semmi sem alulmúlni, de azért elkezdtem komolyan aggódni.
  • mindero
    De ha egyszer nincs szerepe, akkor hova hozzák vissza? Arya története tök más irányba fog folytatódni.
  • zorovpeter
    Akkor igazán visszahozhatnák.
  • mindero
    Syrio egy abszolút mellékkarakter, hiába marha jó a karaktere, egyáltalán nem fontos szereplő.
  • MaRee
    Spoilerbe valaki.. Syrio tényleg visszatér a 4. könyvben vagy még valamikor?
  • mindero
    Nem, baj nemsokára visszatér Jon, Tyron, Melisandra , meg a Hagymalovag. Ha nem lett volna Arya a 4. kötetbe lehet végig se olvasom
  • krisz073
    Köszi meg is rendeltem az első 2 kőtetem az Alexandra.hu weboldalról.
  • Kata
    A Mások vigyenek el! :P
  • jboones
    lol
  • jboones
    Érdekes, de én meg pont Dany szálát olvasom szinte csak kötelességből - gyakorlatilag nekem ő a sablon fantasy vonal, amit annyira nem szeretek. Sansát valóban most próbálja Martin kimosdatni a hüjepicsa szerepből, már elnézést, de az első két kötetben egyetlen dimenziója volt, nevezetesen, hogy szép. Amúgy biztos kulcsszerep vár rá, de az én kedvencem Tyrion, az igazság és a kurvázás törpe bajnoka. No meg Arya :), ne felejtsük ő a fiatalabb, és mégis ő az, akit nem csak sodornak az események, illetve a fejezetei nem arról szólnak, hogy a kék ruhát veszi-e fel gyönygyökkel...
  • gulyasandras
    Itt kapható (elméletileg).

Személy szerint ezt ajánlanám (ha megy az angol), olcsó és gyors.
  • mindero

Én a 4. kötetet olvasva úgy voltam, h inkább a Másoknak szurkolok mint ennek a züllött, önző, degenerált és gyökér bandának. Ebbe a sorozatban mindenki öntörvényű. Ha nem akkor meg úgyis meghalnak. Arja Forever!