5889
-
#4474 Nekem a Boney M. volt a kedvencem akkortájt és még nem volt "menyasszonyom". -
#4473 A Neotont csak a 70-es évek elején kedveltem, ezt a lemezt az akkori menyasszonyomtól kaptam, bakker 16 éves voltam akkortájt. Így aztán nem cseréltem ki az új nyomásra, mert közben a menyasszonyom lapátra vágott ! A lemez megmaradt emléknek .... -
#4472 Én az RCA-t használnám, már csak azért is, mert a dolog adja magát. Szerintem. -
#4471 Tessék Kolléga úr :
Neoton - Szédült napraforgó
Ez bizony 44100 Hz-es 16 bites PCM, bőven elégséges !
-
#4470 Csak poén volt, de meghallgattam, ha már fáradtál vele. Kortörténeti ritkaság. -
#4469 Tessék ....
Neoton - Ha szombat este agyvérzést kapsz / MINTA -
#4468 Köszönöm a segítséget!Kipróbálom mind két formában. -
#4467 de van különbség, a lényeg azon van, miről digitalizálsz, a két oldal között a nyilvánvaló csatlakozó típuson felül a bemeneti jelszint a legfőbb különbség, ha analógról digizel, azt ugye lehet pl. szintiről, valamilyen hangszerről, mikrofonról vagy egyéb audió lejátszó eszközről (cd, vinyl, magnó, dat bármi egyéb stb.).a jack-ek képesek két külön monó (L+R) vagy akár két sztereó forrás jelét is fogadni.
a magas jelszintű sztereó jackes bemeneten (ez a +4-es) elvileg más, normál bemeneti jelszintű kártyákhoz képest nagyobb dinamikát lehet elérni, de ez az a rész, amit ki kell próbálni és meg kell hallgatni az eredményt. Ezt van aki hallhatja,van aki nem.....azzal jársz a legjobban, ha megcsinálod ugyanazt és ugyanúgy az RCA oldalon és a külső jack-es oldalon is.
-
#4466 Szia Dióka! Tehát ezzel azt akarod mondani, hogy nincs különbség a két bemeneti csatlakozás közt? Digitalizálásra mindegy melyik bekötést használom TRS&RCA? Mert ugyan is nekem a kis jack-os kábelem egy 3,5-es és L+R RCA csatiban végződik viszont ahogy látom a bemenetnél két kis jack kel?
-
#4465 értelemszerűen a TRS-hez is használhatsz mono jelet.... -
#4464 csak tudnám, hogy digizéshez mi a bránernek kell ilyen hangkari? ez zenészeknek való, hangszerekhez,mikrofonhoz stb.
tehát mindkét oldalán van ki- és bemeneti csatornánkénti csati pár,
a TRS-re bármilyen analóg, vonali szintű vagy előerősítésre váró sztereó jelet (mikrofon) ráköthez 3,5-ös minijack-el (ez a TRS), a másik oldali RCA-ra pedig normál vonali szintű monót (L+R).
-
#4463 Bocs a képet rosszul másoltam ki talán így jobban látható!
-
#4462 Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, hogy vette a fáradságot és segít mind privátban illetve itt a fórumon. Nagyon segítő készek vagytok A kártya nem egy könnyű eset.
Van egy úgynevezett TRS és RCL bemeneti lehetőség a kártya átfordításával lehet változtatni.
Itt jó látható mire gondolok....
Én most az RCL bemeneti lehetőséget használom és a manuálban viszont egy érdekes dologra lettem figyelmes. Lehet hogy egy kicsit off a téma viszont a minőséget lehet befolyásolja hogy kis jack vagy RCL bekötést használom? Van közömbösség a két bemenet között?
A manuálban ezt írja: 1. 2. Analog Inputs 1/2 (top) and Analog Outputs 1/2 (bottom)
These are analog Line inputs and outputs. Depending on the your requirements, you can select between balanced (+4dBu nominal TRS) and unbalanced (-10dBV nominal RCA) connectors (both cannot be used simultaneously).
Aki tudja értelmezni legyen szíves írja le nekem mit is jelent a TRS +4dBu kiegyensúlyozott és az RCA -10dBV aszimmetrikus bemenet.
Előre megköszönném segítségeteket és elnézést kérek ha off a kérdésem.
-
#4461 Most tudtam meghallgatni én is, nekem is tetszik. -
#4460 Illetve a "Ha szombat este táncol" ! -
#4459 Erről a lemezről igazán jöhetne a "Szédült Napraforgó" is... -
#4458 Nagyságrendekkel jobb felvétel az előzőnél - egy szavam nem lehet. Még abba sem fogok belekötni, hogy miért 96/24-en digitalizálsz ugyanis jelen esetben (frekvenciakép alapján) még indokoltnak is tűnik ez a mintavételezés. Különbséget nem fogsz ugyan hallani egy 48/24-es mintavételezéssel készített felvételhez viszonyítva, de ha Te úgy szereted, úgy csinálod.
Szép munka! -
#4457 Szevasztok Tagok!
Volt egy kis időm, feltoltam egy számot, arról a lemezről, amelyik a HiFi - Magazin szerkesztőbizottsága szerint a 70-80-as évek Magyar poplemez-iparának a legjobbika. Audiofilia szempontjából legalábbis. A lemezt '79 őszén jelentették meg, majd kiadása után 5 nappal az összes még el nem adott példányt visszavonták, mivel az első szám lejátszhatatlannak bizonyult. Erről a HiFi Magazin vmelyik számában volt egy jó nagy cikk is, hogy állítólag vmilyen angol vágógéppel kísérleteztek akkoriban az MHV-nél, s ezt a lemezt már azon vágták, s emiatt volt vele vmi probléma. 2 hét múlva kijött az új nyomás, ezen nem ugrik egy szám sem, de a hangminőség messze elmarad az eredeti , első kidású változatétól. Nekem ez, az első kiadás van meg, sajnos a Szombat este táncol című szám lejéátszhatatlan, csúszkál rajta a tű.
Neoton família - Forrófejű lány
-
eurolacko #4456 Háááát ha van sok helyed a tárolásra akkor tedd azt
Nálam ez a fájl 75m amit Te készítettél 245m és én nem érzem azt a különbséget ,hogy 3x ütősebb lenne a 24/96 - így én maradok a bevált módszernél
-
#4455 Persze Laci megoldható. Az erőlködő ha nem tudja a 24/96-ott akkor persze felesleges is viszont én így fogom learchiválni magamnak a lemezeket. -
eurolacko #4454 Hello Gyuri!Én csak annyit mondanák ,hogy hagyd így a beállítást és inkább a lemezekkel foglalkozz a jövőben
Kíváncsi lennék ,hogy 44/16-ban hogyan szólna ez a zene mert többen így készítünk felvétel és az lenne igazán mérvadó ha Te is csinálnál egy olyat
Gondolom megoldható -
#4453 Szia Laci! Igen egyébként nem a lemezről lett feltéve a Driwer hanem a legfrissebb az ESI honlapjáról lett leszedve. A beállítással kapcsolatosan meg egy admin segített. Az emailt olvastam minden segítséget megköszönök azt is ha véleményt fogalmaztok mert csak akkor tudok előrébb lépegetni. -
#4452 Gyuri, elmúlt hétvégén küldtem emilt, amiben fórumokról kimásolt vélemények és beállítási trükkök voltak a hangkariddal kapcsolatban.
Köztük, hogy a gyári telepítőlemezt dobd ki, töröld a progit a winyóról, szedd le az oldalukról a legfisebbet és azt telepítsd! Így lesz hangerő állítási lehetőséged. A lent közétett ábra bekötése is közötte volt (ha jól emlékszem). Hajrá... -
#4451 Sziasztok! A hangkártya beállítása nem könnyűfőleg ha nincs az ember tisztába a fogalmakkal. Külföldi fórumokon próbáltam segítséget kérni, szívesen megtették, álltak rendelkezésemre. Mivel a hangkari Magyarországon nem egy elterjedt fajta az itteni fórumon még csak hozzá sem tudtak szagolni hogyan is kel bekötni a DirectWIRE 3.0-panelt.
Na mindegy ez nem érdekes viszont egy kicsit finomítottam a beállításán illetve bekötésen és kivi lenék a véleményetekre.
Ugyan azt az alkotást digiztem be mint amit előzőekben és a pass sem változott. Download
-
eurolacko #4450 Jó képek! Visszanézve a képeket a Nagy Zeff topikban és beugrott ,hogy Te írtál a direkt drive-al kapcsolatban előítélettel...pedig sem én sem egy másik kollégám nem tapasztalja azt amit írtál
Volt szerencsém elég sok kolléga felvételeit hallani de ilyet ,hogy a felvételben zúgás,búgás lett volna nem tapasztaltunk
Grado Gold Prestige
Az egyik kollégánál volt ilyen hangszedő és jókat mondott róla, de felvételt nem teszteltünk vele
Árban egyébként kb megegyezik az at440mla-val így valószínű ugyan azt tudhatja
Ha nem gond tegyél fel ide a fórumra valami jó zenét és halljuk hogy szól -
eurolacko #4449 Szevasz kolléga!
Annyi minden lett már tesztelve, de ez irányba még nem volt lehetőségem :(
Remélem nem jön közbe semmi és az ismerősnél sikerül elkészíteni a felvételeket
Kíváncsian várom az eredményt
-
#4448 Hú de tuti típus... Szintén zenész.
Nos talán márc.15 talán meghozza a nagy áttörést, Odaköltözök az egyik ismerősömhöz pár órára, aki az MC formátumot erölteti. Viszek pár lemezecskét a szokottak közül, és meglátjuk mis is a különbség MM / MC az általunk hallgatott stílusban.
Majd prezentálom. -
#4447 -
#4446 Én is olyan vagyok, mint a jó pap, aki vizet prédikál és bort iszik ! A lemezjátszóm megtekinthető Zephyr kolléga mára kihalt HIFI Choice topicjának a 353-as hsz-ében.
Nekem egy elég jó képességű GRADO Gold Prestige fejegységem van, ez bizony MM, de ennél többre jelenleg nem futja. :(
Ennek jelenleg 220-250 dollár között van az ára !
-
eurolacko #4445 Majd dobj már pár képet a cuccodról ha nem titkos :) -
#4444 Én úgy nézem, hogy illik rá. -
eurolacko #4443 Ez igen! - Te aztán jól belehúztál kolléga :)....persze nem baj mert mindig tanul valamit az ember...és én köszönöm ,hogy ilyen hosszasan írtál a témában
Arra lennék kíváncsi,hogy egy ütőképes MC cuccost mennyiből lehet beszerezni? - mert én úgy tudom (lehet rosszul) ,hogy ezek a hangszedők ha jót akarsz 100e felett vannak - erről tudnál mondani valamit?
Idáig nem tudtam tesztelni ezt a dolgot mert senkinek nincs a környezetemben akinek volna ez a komolyabb cucca
Én úgy gondolom amik itt felkerültek zenék teljesen tökéletes felvételek és kimondottan érdekelne ,hogy az MC-s cucc ugyan ezeket a zenéket hogyan venné fel
Szóval ha tudnál mutatni hangmintát azt nagyon jó lenne (talán mást is érdekelne)
Köszönöm előre is! -
#4442 "de egyelőre Hotfile - itt van regem"
Lehet, hogy nem sokáig... -
#4441 Nem beszélve arról, hogy nem igazán hallgatok klasszikus muzsikát, a "csörömp" zenére meg végképp felesleges ennyit költeni, mert az olcsóbb megoldás is elég jó ahhoz, hogy szívesebben hallgassam, mint a digitális zajforrást. -
#4440 Magam részéről régóta (a HI-FI Magazin majd HI-FI Mozaik olvasása a '80-as években) tisztában vagyok az MC jobb mivoltával, már ami a hangminőséget illeti. Az is igaz, hogy ők mindig is hangsúlyozták, hogy mindezeket a tulajdonságokat nem az ún. popzenei, hanem a komolyzenei (avagy klasszikus zenei) élvezetek esetében tudjuk igazán kamatoztatni. Magam részéről a kérdés el van döntve. Bár az erősítőmön csak egy gombnyomás lenne a dolog, részemről sajnos a bekerülési költség számít, még a kissé magasabb árfekvésű MM-et is ki kell hagynom. -
#4439 Ja, bocs azt elfelejtettem írni,az okfejtésem végefelé, a Különbségeknél, hogy a teljesítmény itten egyenlő a DINAMIKA tartománnyal !!! Ez qrva fontos, és hátha vki nem érti, hogy ez mi ez itten !!! Tehát magyarán ugyanannál a résznél négyszer-ötször is nagyobb lehet a dinamikai tartomány az MC javára . -
#4438 Nem hiszem, hogy az MM MC vitában az MM oldalnak igaza lehetne. Azt már nem is említettem, hogy vannak, ugye magasjelszintű MC fejegységek is, amihez nem kell illesztőtrafó sem . -
#4437 Szevasztok Tagok!
Először némi elmélet, hátha van itt olyan, aki nem tudja, hogy miről is polemizálunk?!
A hangszedő, magyarul pickup nem más, mint egy jelforrás. A hanglemez barázdáiban tárolt hangrezgések letapogatására és elektromos rezgésekké alakítására használjuk.
Arra nem térek ki, hogy hányféleképpen lehet őket csoportosítani, elég annyi, hogy felépítésük szerint lehet:
-piezoelektromos
-induktív
-kapacitív
-elektronikus
Az induktív jellegen belül lehet mágneses és dinamikus.
Hogy egyszerűbb legyen, a mágnesesen belül is van még 3 csoport:
-mozgó mágnese
-mozgó lágyvasas
-változó mágneses
Én ezt már ezeréve tanultam, így ezek nagyrésze már nem is létezik.
Na, mindegy. Ami érdekes, az a Mozgó Mágneses (M.M.) hangszedő !!
MM.: a hangbarázdában mozgó lejátszótű mechanikai rezgésének megfelelő hangfrekis kimenőjelet a mágneses indukció elve alapján állítja elő: ha egy tekercsen áthaladó mágneses erővonalak száma változó, a tekercsben áram indukálódik, ami a kivezetéseken feszültségváltozásként jelenik meg.E hangszedőben egy vagy több tekercs a jelátalakító, melynek vasmagja előtt a LEJÁTSZÓTŰ TARTÓSZÁRA EGY PARÁNYI MÁGNESRUDAT REZEGTET, a lejátszott barázdák rezgéseinek megfelelően. A rezgések ütemében folyamatosan változik a mágneskör fluxusa, ami miatt hangfrekis váltóáram keletkezik, indukálódik a tekercsben.Ezektől 5 ... 10 mV jelfeszültség minimum elvárható.
MC.: ez másnéven dinamikus vagy mozgótekercses.
A dinamikus hangszedő TEKERCSET a LEJÁTSZÓTŰ TARTÓJÁRA tekerik. Emiatt hívják mozgótekercses hangszedőnek. A tűtartóra tekercselt 40...100 menetnyi tekercs ÁLLANDÓMÁGNESES TÉRben mozog lejátszás közben, s ezáltal a barázdakitéréssel egyenesarányos feszültség indukálódik a meneteiben, ami a kivezetéseiről elvezethető !!
Itt ugye,a tekercs tömege elenyésző, így az effektív tűtömeg is csekély.
Ezáltal e típusban igen jó a tű rugóengedékenysége és a barázdakövetési rugalmassága. S méghozzá: mivel a tekercs alacsony menetszámú - még a nagy mágnesetér ellenére is - csak TIZED mV-NYI JELFESZÜLTSÉG indukálódik. Ez ellenben IGEN CSEKÉLY TORZÍTÁSÚ !!!!
Viszont ez a legnagyobb baja is : a megfelelő jel-zaj viszony érdekében a hangszedőt CSAK vmilyen ILLESZTŐTRANSZFORMÁTORON keresztül lehet csatlakoztatni az ELŐERŐSÍTŐHÖZ !! Magyarul elő-előerősítőn keresztül !
Így sajna a elérhető jel-zaj viszony erősen függ az illesztőtrafótól is.
A KÜLÖNBSÉGEKRŐl
-A mágnese hangszedők roppant kényesek arra, hogy milyen impedanciával terheljük őket, erre az mc sokkal kevésbé érzékeny.
-Ugyannak a barázdának a lejátszásakor az MC-modellek nagyobb ENERGIÁT szolgáltatnak, mint az MM. Ne ess pánikba, hogy akkor minek is kell hozzá az illesztőtrafó: amihez kell, az millivoltban mért FESZÜLTSÉG, itten pedig
TELJESÍTMÉNYről beszélek !! Remélem, aki eddig eljutott az érti miről próbálok vartyogni !!
A teljesítmény, amelyet nanowattban kellene megadni, annyi, mint a feszültség a négyzeten, osztva a lezáró impedanciával. Az MC modellekre akár néy-ötszörte nagyobb érték is kijöhet, mint az MM-re !!!!!!
- Az MC rendszerek kevésbé érzékenyek a NEEDLE DRAG DISTORTIONRA, magyarul kb. tűvonszolásos torzításnak nevezhetjük.
Arról szól, hogy a lemez, amint hátulról előre fut a tű alatt, minduntalan magával rángatja azt, a súrlódás révén. Ez hozzávetőleg a tűerő egyharmadát teszi ki, tehát számottevő erő, de nem konstans, hanem a zenei program ütemében, a tű és a barázda súrlódásának arányában változik.Ha képes elelhúzni magával a tűt, akkor ez igen kellemetlen Frekvencia-modulációt okoz, mivel a tűhegy hol előbbre, hol hátrébb tart a műsorban a kelleténél. A nem kívánatos tűmozgás hatására elektromos jel is keletkezik és ez INTERmodulációt okoz. Az MC ezekre érzéketlen, az MM ellenben ....
Kb. ennyit akartam írni a kérdésben, remélem lesz aki végigküzdi magát rajta. :)))
Összesítve:
MC fényévekkel jobb minőség
MM: klasszisokkal olcsóbb, már csak az illesztőtrafó hiánya miatt is.
A lényeget próbáltam nagybetűkkel kiemelni ..
Forrásanyag: HiFi Magazinok, saját kútfő !
-
#4436 Már csak az a kérdés, hogy ezt rá lehet-e applikálni a Pro-ject Debut III gyári karjára.... -
#4435 Ez nem ilyen egyértelmű, minden szinten megoszlanak a vélemények.