HQ Sound / Music - Masterpieces
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A teszt felvétel a következõ itt meghallgatható!
<#wave>#wave>
Vinyl lemez örök... Mindörökké pörög :-))))
Alapvetõ (általános) akusztikia jellemzõ, hogy minél hangosabb egy zene (hang), annál jobban magára vonja a hallgató figyelmét (ha mondjuk a zene önmaga nem tetszik a hallgatónak, akkor ennek értelme és sikeressége is erõsen megkérdõjelezhetõ). Van erre a jelenségre egy médianick, loudness war, hangháború. Emiatt az újabb hangfelvételek a régi, korábban készültekkel összehasonlítva lényegesen hangosabban szólnak (azaz annak halljuk). Ezt két módon érték el, de végülis majdnem mindkét módszer hifi szempontból nézett hangminõség rovására megy. Elsõsorban a bassline (dob, ütem) sávokat szeretik így kiemelni, hisz így a rosszabb minõségû hangképzõ rendszereken is egyfajta ütõs hangzás képezõdik le, és ha bárhol a médiában megszólal a zene, azért odakap a figyelem.....hogy meddig az már más kérdés, ezt elfelejtették vizsgálni.
Mint ahogy hellyel-közzel itt is elhangzott már, az egyik mód a hangfelvétel jelszintjének átlagos emelése, ami egy bizonyos határon túl már csak úgy valósítható meg, hogy a leghangosabb részeknél túlvezérlések keletkeznek, amik extrém esetben a jó fülek számára már nyilvánvaló torzításokat okoznak, persze vannak erre érzékeltlen fülek is. Rövidebb idejû csúcsok esetén fellépõ torzítások „mindössze” fárasztó hangkép kialakulásához vezetnek, ami a kezdeti figyelemfelkeltést követõen rövid idõn belül már inkább ellentétes hatást vált ki, persze nem egy diszkóban, belõtt állapotban.
A szubjektív hangerõ növelésének másik módja, hogy a hanganyag dinamikatartományát „összenyomják” leszûkítik, azaz a hangos részek érintetlenül hagyása mellett a halkabb részleteket felhangosítják. Ez meg az élethûség követelményeinek ellentmondó eljárás, aminek az eredménye ugyancsak egyfajta fárasztó hangzás kialakulása. Hogy pl. a tévé-rádió tartományon kívül ezek az eljárások megfertõzték a zenegyártó rétegeket, és orrbaszájba mégis ezt csinálják sokan, sok helyen, ennek talán az egy hülye százat-ezret-milliót csinál lehet az oka. Várható gyógymód az, hogy reméljük 'kinövik' ezt a halálra idegesíítõ hóbortot.
imo :) science fiction is science fact
De van! De van! Csak nem gondolom, hogy a nagy tanulmányúton pont ilyesmire szakítana idõt.
E-mail horgászatra amúgy is ott a f...book - az ám a tárhely!
In Lak\'ech Ala K\'in
Errõl már én is tettem említést korábban Tyiánál. Ha mégis meghal a net, akkor lesz végre idõm a lemezeimet hallgatni.<#nyes>#nyes>
In Lak\'ech Ala K\'in
Az "After Midnight" eme verzióját még mindig keresem, bár azt sem tudom, hogy kiadták-e lemezen...<#szomoru1>#szomoru1>
In Lak\'ech Ala K\'in
In Lak\'ech Ala K\'in
Erre járván felkínálnám....
Ember küzdj, és bízva bízzál... Hallgass zenét, hogy el ne hízzál!
Azt csak érdekességként "említettem", nem kívántam hozzáfûzni semmit.
Azért érdekes, hogy folyamatos technikai "diadal" (lásd; HD felbontás, miegymás) mellett még mindig mp3 jellegû a hangsáv.
...Talán ez sem "véletlen".
In Lak\'ech Ala K\'in
További elõadómûvészek, bandák melyek szintén ebbe a kategóriába sorolandók részemrõl: Rolling Stones, U2, Mariah Carey, Sting...
By the way - megvan valakinek a "Russians" (Sting)? ...Azt kedvelem.
In Lak\'ech Ala K\'in
A hangfrekit meg nem tudom minek raktad be, hisz mind a TV-ben,mind a rádióban ez teljesen normális, gyakorlatilag közepes mp3 minõség. Vannak persze ettõl jobb minõségû adások is, akár többcsatornás AC3-ban is, de mondjuk 'jellemzõen' <#nevetes1>#nevetes1> nem itthon.
I. Film vége (részlet) - normál peak, mérsékelt dinamika. Analóg jelleg, az LP-k felvételeire jellemzõ hangkép.

II. "Generic" (ettõl kap a film végén a fülünk mattot) - normál peak, normalizált, lényegesen eltérõ, erõs dinamika (lásd; PPM)

III. Reklám - normál peak, normalizált dinamika

Amint láthatjuk, mindhárom esetben a peak hasonló és elõírt határon belül van (gondosan ügyelnek arra a stúdiók, hogy betartsák az elõírást), kiskapuk viszont mindig léteztek és fognak is. Az, hogy tudatlanságból, ügyetlenségbõl jönnek-e létre ezen kiskapuk, vagy szándékosan vannak "nyitva hagyva" már más kérdés.
A hangminõségrõl viszont ezúttal inkább "no comment":

In Lak\'ech Ala K\'in
íme, én evvel a dallal tisztelgek az emléke elõtt:
Nyugodjék békében!
In Lak\'ech Ala K\'in
Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !
Kibaszott, kurva egy reggel virradt mára rám. Meghalt az Etalonom, a HANG, az Énekesnõ. Mélységesen szomorú vagyok, rövid idõ alatt már a harmadik favoritom halálozott el, nem normális módon. (Lsd. Gary Moore, Amy.)
Whitney volt a fiatalság, a szépség, örök kedvencem. Nem csak azért, mert én is 63 '-as vagyok ....
Legyen neki könnyû a föld !
Azzal a dallal búcsúzom Tõle, amelyik számomra a legfontosabb:
Megemlítek egy eljárást mely bár szintén nem tökéletes, közelebb vihet az "igazsághoz".
Adott két zenei fájl, lehetne õket a végleteknek is nevezni, az egyik egy 80-as években kiadott AAD CD-rõl származik, a másik egy nemrégiben megjelent DDD kiadás része:

Láthatjuk, hogy a "peak level" mindkét fájl esetében szinte azonos értéket mutat, mégis nagyságrendekkel hangosabb a második az elsõnél. Igen, "testesebb" képet mutat a második példa, de ezen kívül van egy mérõnk amely pontosabb információval szolgál a hang mennyiségét, mértékét illetõen, ez pedig a PPM (Peak Programme Meters) a VU meter alatt látható (kék - piros kijelzõ).
Bizonyára láttatok már olyan analóg VU métert amely egy kiegészítõvel rendelkezett (LED) és ha a tû nem is érte el a 0 dB-t a LED mégis felvillant, jelezve, hogy túl magas a jel szintje - az volt akkoriban a PPM megfelelõje, amely sokkal inkább rámutat a hang dinamikájára mint a VU meter, amely csupán a jel csúcsértékérõl ad információt.
Egy mondatban összefoglalva, amennyiben azt szeretnénk elérni, hogy a zenéink többé-kevésbé azonos hangerõn szólaljanak meg, a PPM-nek kell nagyobb figyelmet szentelnünk.
In Lak\'ech Ala K\'in
és itt egy új év.."
<#worship>#worship>
nagy kedvencem..
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
azt is szívösen vönném..izé..vinném<#hehe>#hehe>
forever vinyl Állampolgári jogom hülyének lenni!
meg az elsõ és úgy néz ki idén már az utolsó is<#nyes>#nyes>
aki megköszöni<#worship>#worship>
számomra is hihetetlen, de ez az alapmû nekem eddig valamiért kimaradt a gyûjteménybõl<#nevetes1>#nevetes1>
gyerekek több vidámságot,
akinek szükséges: több türelmet és megbocsájtást,
és jó egészséget kívánnék minden hq fannak.
szewavsztok<#integet2>#integet2>
minden fórumozónak boldog újévet kívánok!
V'Moto-Rock - New Year (1984) flac
no pass
A fájlt nevezd át "Titkaim.rar"-ra - úgy már használható lesz. <#papakacsint>#papakacsint>
In Lak\'ech Ala K\'in
Valami nem fasza a feltöltésednél, képtelen vagyok lejátszani, fogalmam sincsen, hogy miért ?! Kétszer is leszedtem, de egyik sem mûködik. Levettem egyet a saját zenéim közül a 4 Sharedrõl-ról, az prímán megy! El nem tudom képzelni, mi lehet ennek az oka ?!
Ez a lemez nekem is megvan vinylen, de elég gyatra a minõsége, sajnos.
Mindenestre Boldog Ünnepeket mindenkinek!
Titkaim
1. Miért Nem Próbálod Meg Velem?
2. Hello...
3. Miért Fáj A Szív?
4. Miért Ne?
5. Miért Nem Próbálod Meg Velem? (II)
6. Titkos Szobák Szerelme
7. Szeretni Úgy Kell
8. Egyszer Volt...
9. Gömbölyû Dal
10. Vigyél El
wav (44.1/16 - LP source) - pass free <#felkialtas>#felkialtas>
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!
In Lak\'ech Ala K\'in
-Mindenkinek szeretnék kellemes ünnepeket kívánni! Kívánom,hogy teljesüljenek az álmok,a szerelmek...javuljanak meg az elromlott kapcsolatok,és legyetek sikeresek mindenben!Sok bulit és minden jót!