5889
11891949761344119704.png
  • Musachy
    Most meg fogsz döbbeni: ezeket én is tudom. DE az ember mindig ahhoz viszonyít, amiben él, nem egy más helyhez.
  • Zephyr Retiring
    Talán furcsa lesz amit mondok..
    Odakint (majd a világ másik felén) az árak szinte ugyanezek mint idehaza. Legyen az élelmiszer, vagy műszaki cikk. (Van azért ami dupla annyi mint itt. Pl. 3D-s tetyók)
    Csak az nem mindegy, mennyi pénzből gazdálkodhatsz. Ha idehaza a mai bevételed többszöröséből kellene megélned, már másként gondolkodnál arról, mi a drága.
    Létezik olyan élet, ahol relatíve minden olcsó. Autó, lakbér, hobby (pl. hi-fi gyűjtés)...
  • Musachy
    Nem az, ami mostanság van, az tuti. Mondjuk a mai árak fele az már jobban tetszene, de olcsónak az sem olcsó. Az olcsó azt jelenti nagyon kevés.
  • Zephyr Retiring
    Miért? Neked mi számít olcsónak ezen a területen?
  • Musachy
    Az olcsóságról nyilván más az értelmezésünk.
  • Zephyr Retiring
    A bakelit jó. De többet tud?
    Mint mi? :)
    És miben tud többet?
    Ez nem okostelefon bakker :D
  • narumon
    Ebből a bakelitnek van értelme mert többet tud, a többi nálam már évek óta kuka...
  • Musachy
    "kazi, bakelit, cédé, emdé, audió dévédé, blúréj, esvécédé...meg ilyesmik" jé, ezek még léteznek?
  • Zephyr Retiring
    Már megint félremagyarázol.
    Szerintem már mindenki tudja, hogy a médialejátszók még a csontot is viszik.
    Hanghordozókról beszélgettünk.
    Tudod: kazi, bakelit, cédé, emdé, audió dévédé, blúréj, esvécédé...meg ilyesmik :)
    Máshol ezekről már úgysem nagyon szoktak..
  • Wescone
    A helyzet az, hogy mindenhol drágult. Én innen rendeltem annó, ha jól emlékszem 129-ért.
  • kaposi1
    Miért csodálkozol?
    Ez Magyarország.
  • Wescone
    Van már, és igen, fele annyiért szereztem be az USA-ból.
    A hsz. csak rácsodálkozás volt az itteni árra. Ha a csere tű ennyibe kerül, mennyibe kerülhet a hangszedő - 60-70 ezer??
  • narumon
    Én is kirázólag így digizek. Minek venném fel szarabb minőségben? nem is értem. Ha valami olcsó manapság az a tárhely.
  • narumon
    "már most itt van a nyakunkban a bluray lemez, aminek a maximális frekitartománya mérföldekkel jobb az audio cd-nél.."

Szerintem meg a BD lemez is elmúlt már bőven. A jelen a médialejátszóké - szarnak nagyjából a frekitartományra szinte bármit lejátszanak és nem vagy ósdi optikai tároláshoz kötve. Én a bluray lejátszómat is most készülök eladni, idén még be sem volt kapcsolva.
  • narumon
    Bakk, ha kell akkor nekem szóljál, most jöttem USA-ból és még kérdeztem is, hogy kinek hozzak. Durván feleennyiért. Legközelebb már csak Májusban lesz erre esélyed :)
  • tgolyo
    Szia!
    nem csúszok lefelé, ha már egyszer ennyit költöttem a cuccosra. amit magamnak digizek és nem a kocsiba szánom ott a pc a nyerő.
  • Zephyr Retiring
    Vicc volt koma :)
    (értsd :D = kacagás, nevetés)
  • kaposi1
    "Hiszen a hanganyagok amiket ti gyűjtötök egy mp3/mp4 lejátszóban végzik mind :D"

Ezt nem egészen értem hogy gondolod.
  • Musachy
    Én meg minderre végsősoron azt modom, hogy lefosom, úgyis azt csinálom, amit jónak látok.
  • Zephyr Retiring
    Abszolúte :)
    Hiszen a hanganyagok amiket ti gyűjtötök egy mp3/mp4 lejátszóban végzik mind :D
    De sosem késő váltani: mostantól (gondolva a jelen kor szellemére) azok a mentések nyugodtan mehetnek 128-asba is.
    Idézet a wikiről:
    " Sok hallgató számára a 128 kbps bitsűrűségű tömörítés az elfogadott, mondván elég hűen visszaadja a CD minőségét, ami körülbelül 11:1 tömörítési arányt jelent, habár tesztek mutatják, hogy kis gyakorlással a legtöbb hallgató meg tudja különböztetni az ilyen fájlokat az eredeti CD-ktől. Sok más hallgató számára ez elfogadhatatlanul alacsony minőséget jelent, ami nem túl szerencsés, ha azt nézzük, hogy a legtöbb program ezt a bitsűrűséget kínálja alapbeállításként. "

Ilyenkor jegyezte meg egy kedves kollégánk,
    hogy ne 120 éves cikket idézzünk már.
    De miért is ne? Hiszen még ma is ez a nézőpont egy olyan portálon, aminek szavait egyesek nagyon helytelenül mégis szentírásnak tekintik.
    (Zephyr sír és nevet egyszerre..)
  • kaposi1
    Nekem és már pár barátomnak minden beszerezhető vinyl 96 kHz/24-ben van elmentve most akkor felesleges volt az egész?
  • Zephyr Retiring
    Nos értelme csak akkor van, ha vagy DAT-ra, vagy egyéb magasabb freki/bitráta hanghordozóra (pl. vissza bakelitre) kerül a hanganyag. Esetleg ha winyón vagy WAV de magasabb ráta marad a felvétel.
    Ha a végső cél audio cd, akkor egyet értek :)

Utópia:
    Hogy minek és mikor van értelme, az más kérdés. Ha van helyünk érdemes bakelitjainkat magasabb minőségben rögzíteni a jövőre gondolva, hiszen már most itt van a nyakunkban a bluray lemez, aminek a maximális frekitartománya mérföldekkel jobb az audio cd-nél..
  • Zephyr Retiring
    Odaát a 98317-es hszt. fűztem csupán a témához. Ha nem érted miért, akkor legközelebb kérdezd meg mire értek egy ilyen megállapítást.
    Kicsit pörgessünk vissza az időben..
    Annó kistanítványom tett egy észrevételt, miszerint az audio cd fizikai hangfrekvenciás tartománya 44.1 kHz/16 bitnél véget ér.
    Ez tény, nem pedig vitaalap.
    Én meg közöltem, sőt demonstráltam is, hogy miért érdemes egyes fekete korongokat 96 kHz/24 bittel elmenteni a winyóra. Gondolom akad aki emlékszik erre az esetre is...
    Szóval a megállapítás "odaát" inkább arra vonatkozik, hogy ha már audio cd-re mentjük valamiért azt a bakelitot (vinylt) akkor az asztali íróval készített felvétel szebben dinamikusabban tud szólni, mint a PC felvétele. Ahogy annó a magnódeck-pörgetőrippek is szebben szóltak valamiért gyári kazettás társaiknál..
    Ennyi és nem röhögtelek ki :)
  • Wescone
    Kissé elszállt az "mla" ára, úgy gondolom...
  • narumon
    Miért?
  • Wescone
    Szeva' Tgolyó!
    Ez így rendben van - már-már azt hittem, Te is kezded lejjebb adni.
  • tgolyo
    ott pedig csak egy picit húztalak Benneteket.
  • Musachy
    Ez így érthető, a probléma inkább a "denevérhallással" összefüggésben volt szerintem...
  • tgolyo
    Sziasztok! Szia!
    valószínű félreérthető voltam tegnap a cd író kapcsán. én itthon amikor csak tudok vinyl lemezt hallgatok. amikor eljönnek a rokonok, ismerősök, vagy a hawerok megkérnek egy-egy lemez vagy dal átmásolására, hogy otthon, autóban meg tudják hallgatni cd lejátszón, semmi értelmét nem a látom pc-s rögzítésnek
  • Wescone
    ...Talán rosszúl látok?!
  • Musachy
    Engem az egész társaság körberöhögött, mikor megemlítettem a 20-21kHz feletti tartományt, még ZR hangmérnök úr is. Én először ezek hatásáról középsulis koromban hallottam a fizika-info tanáromtól, aki nem volt egy buta manus. Persze egy vakteszten attól még lehet, hogy nem tudnám bizonyítani a különbséget (persze kommersz cuccokkal nem is lehet).
  • Wescone
    Remek kérdés!

A "80-as..."-ban olvasottakra reagáltam diszkréten - jó volt a hangulat és nem állt szándékomban ott vitát gerjeszteni, de lehangolt a felismerés, hogy olyan emberek is akik köztudottan vinyl pártiak, az asztali CD írókat istenítik oly módon, mintha valamiféle audiófil studió komponens volna. Valaki még azt is képes volt kijelenteni, mennyire boldog lett volna pár évtízeddel ezelőtt, ha deck-magnók helyett CD íróval rögzíthetett volna. Nos, halkan jegyzem meg, hogy léteztek/léteznek olyan deck-magnók amelyek képesek túlszárnyallni frekvencia átvitelben napjaink összes (sima) CD lejátszóját, nem beszélve az orsós magnókról, melyek símán kenterbe verték őket. Nem is olyan régen itt teszteltem a meglehetősen szerény '79-ben gyártott AKAI GX-4000 D-met, melynek esze ágában sem volt 19 mm/s-on 24 kHz-nél még csak "lankadni" sem - hol van e mellett a CD a maga max. 22 kHz-ével?! ...És ejtsek szót arról, hogy a GX 747-es frekitartománya pl. jóval 30 kHz fölött tetőzik?
    És lőn képbe ismét a lekezelő-, "denevérhallás"-ról szóló ostoba megjegyzések sorozata.
    Köztudott, hogy az emberi fül 16-17 kHz fölött már nemigen hall, de ez nem azt jelenti, hogy a magasabb frekvenciás rezgések nem érzékelhetők. Hülyék lettek volna idősebb generációk mérnökei, hogy ragaszkodtak a 30-40 kHz körüli-, sőt, fölötti "rezgések" rögzítéséhez is, vagy esetleg csak tisztában voltak avval, hogy a hallhatatlan magas frekvencia tartomány éppen úgy részese mindennapjainknak-, éppúgy számít mint a hallható?!
    ...De belátom, hiábavaló erről beszélni - mint annyi minden mostanában, ez sem számít.

Nem az a sajnálatos, hogy 20-20000 Hz-re "fazonírozunk" olykor egy vinyl rip-et, én is megteszem amennyiben a körülmények úgy kívánják, de a súgallat miszerint "amit nem látunk (hallunk) az felesleges, annak nincs értelme", az már az.
  • Zephyr Retiring
    A legjobb :)
  • Musachy
    Jó hely lehet.
  • Zephyr Retiring
    Te itt ne gondolkozz.
    Téged nem azért fizetnek :)
    "idézet a munkahelyemről."
  • Musachy
    Én viszont most sem tudom konkrétan itt mire gondoltál?
  • musichunter65
    de józ írtál.. szívemből szóló gondolatok..
    nekem az idővel van problémám valahogy kevés jut a fórumra...
  • musichunter65
    jó kis lemez annó volt rá ereszd el a hajam.....
  • Zephyr Retiring
    Töröld, vagy lépj rajta túl.
    Régebben azért voltak jó témák (és élet) itt is. A haldoklás oka meg ugyanaz mint máshol: az érdektelenség.
    Manapság (főleg az új generáció) totál érdektelen minden és mindenki iránt.
    Nagyon zavar ez a "mindent lesz...rok" stílus. Egynémelyikük úgy el van tévedve a világ dolgaiban, hogy komolyan mondom: csak lesek.
    Én is örök lázadó voltam mindig.
    De kicsit másképp, mint a mai generáció.
    A jövő gyermekei meg már hanghordozókat is lassan csak fotókon sasolhatnak már...
  • Wescone
    Eszem megáll!
    ...Nem véletlen, hogy már ide is csak igen ritkán "szúrok" be valamit.