HQ Sound / Music - Masterpieces

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Musachy
Hát nem, fõleg mikor utoljára láttalak.
Jó messze melózol, vagy jó messze laksz.

imo :) science fiction is science fact

Zephyr Retiring
...nyamm nyammm..elkészült a sült husi is<#finom>
Megyek, lefetyelek..
vagy ne legyen a nevem: Mekk Elek<#hehe>

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

Zephyr Retiring
Naponta kb. 12-15 km-t tekerek a melóba és haza oda-vissza keróval.
Ja, télen-nyáron<#nyes>
Mert? Nem nézted ki belõlem?

Zephyr Retiring
Melyik Back To Black?
Amy Winehouse, vagy AC/DC?
Csak mert az utóbbira vevõ lennék, ha már annyira sz@rul szólt Nálad<#vigyor>

Musachy
Kit vársz?
Én az álommanót, hogy eljöjjön érted. <#vigyor> Bazz', tudsz egyáltalán biciklizni?

Zephyr Retiring
Amúgy kit várok?<#nevetes1>

Zephyr Retiring
..még akármire is jók lehetnek..
vázának, képkeretnek, papucs orrán pamutbojtnak..<#nevetes1>

Zephyr Retiring
Most töltöm. De már laptopon vagyok. Illetve még pár percet.
Kaptam 2 kerót a szomszédtól. Mindjárt lépek át értük.
Eredetileg a versenyt kértem el, de azt mondta, hogy vigyem a montit is egyúttal. Nem használja már egy ideje.
Azt mondta, vissza se vigyem. Úgysem használja már senki.

Musachy
Hát pl. akit nagyon vársz már, egyelõre hiába.

Feltöltötted a mobilod?

Zephyr Retiring
Bárkikre, aki betérnek.
Gondolom mindenkinek van véleménye.
Kérdés, hogy ki ossza meg (rajtunk kívül) a véleményét ezekrõl..

Musachy
Kikre gondolsz? <#unalmas>

narumon
Kicsit sok itt nekem a képzavar, de azt nem tudom, hogy ez most mire válasz vagy mire akarod írni?
A Gyurcsány meg aszonta, hogy nem lesz gázár emelés. Vagy mondhatnám, hogy a múltkor járt nálam egy Back to Black kiadású vinyl amit azzal hirdetnek, hogy fantasztikus remaster meg super virgin vinyl, meg a minõség csimborasszója. Nos nem is tudom hallotam-e már ilyen rosszul szóló vinylt.
Tehát most ezzel a felsorolással mit is akartál mondani?

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Zephyr Retiring
Akkor most lelépek egy ár(nyal)attal 😊
Lemerült mobilom aksija mára
zárul Zephyr mókatára 😄

Musachy
Lehetne a válasz igen, de ennél kissé árnyaltabb a dolog...

Zephyr Retiring
Ez jól hangzik. Bár egy baromság 😊
És ezt Te magad is tudod.
Hiszen az egész hanglemezgyártás egy nagy marketing. Nemigaz?

Musachy
Mondjuk Mike Oldfield vagy a U2 sem mint zenész, hanem mint ember, aki nyilván kihasználja a lehetõséget, hogy még egy "bõrt lehúzzon" a zenéjérõl kiadatja (ha nem is õk személyesen, de a kiadók inkább érdekeltek) a legújjabb elvárásoknak megfelelõen is, hülye lenne kihagyni.
Akár a Star Wars, ha ráírják, hogy 2012-es fixfax változat vadiúj effektekkel, akkor te is és még sokan rávetõdnek és a huszonharmadik verzióban is megszerzik ugyanazt. Nem mondom, hogy nem kell, mert visszanézve a régi filmeket sokszor röhejesek, de azért a zene más, felteszel egy lemezt és ugyanúgy elvarázsol. A többi nagyrészt valóban csak marketing és pénzrõl szól.

Zephyr Retiring
Hagy idézzek valamit.
Nem én írtam, de egyet értek vele:
" "Az album kifejezetten a mai legmagasabb hangtechnológiai elvárásoknak megfelelõen és ennek kihasználásának a szellemében, a vájt fülû hallgatók és a különleges kikapcsolódásra vágyók számára, *Dolby Digital 5.1-es hangkeveréssel készült ínyencség.*"
"*Helyezkedj úgy el a térben, hogy a hangrendszer közepén ülj, egyforma távolságra a körülötted lévõ hangfalaktól.* A szintetizátorok, és a gitár játéka, a hozzájuk komponált multimédia és animáció egy  képzeletbeli idõ és térközi utazásra invitál, hol "átölelve", hol "elszakítva" minden kézzel fogható és eddig logikusnak vélt dologtól..."
"Köszönet Fráter Sándornak, aki gitárjátékával további  inspirációkat adott a zene teljes kidolgozásában."
"*Mindazoknak, akiknek van ideje megpihenni a rohamosan gyorsuló, mókuskerékként körforgó életünkben, és  megfelelõ tiszteletet adni A ZENE számára, nem csak "háttérzaj"-ként ismerni Õt...*"*

"A "ROTATION" c. angol nyelvû DVD-vel egy idõben kiadásra kerül a lemez magyar nyelvû Stereo Dolby Surround adaptációja, CD-lemezen. Az eredeti felvételek újrakevert, szabványos CD-formátumú változata a HI-FI kedvelõinek, illetve a házimozi-rendszerrel nem rendelkezõknek kíván kedveskedni, melyre a „SUPER-STEREO” hangkeverés mellett a 96khz/24bit felvételi minõség is garanciát jelent." "

No akkor errõl ennyit 😄

narumon
A csöves technika azért elavult mert régebben találták fel? No ezt a szemléletet sem hallottam még. (Igaz, hogy ma is gyártják õket, és bõven nem azt amit 40 évvel ezelõtt - de erre már írtam. Meg kéne hallgatnod egy modern ma gyártott jó nevû csöves erõsítõt).

A végével egyetértek mindenki azt hallgat amit akar, és akkor nyugodtan hallgathatod a "jó minõségû" 5.1 DTS-t 😛

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

narumon
"Értem. Szóval akkor egy filmnél természetesen lehet olyan, hogy a golyó (ami mellesleg lõszer) a hátad mögött repüljön el. Ezért hallhatod onnét."

Azért mert az olyan hangokkal van tele amik a valóságban is térben szólnak. Ha lemész az erdõbe, akkor mögülled is hallod a madárcsicsergést, vagy az özgida csoszogását az avarban. Viszont ilyen zene NINCS a valóságban.

"De az már lehetetlen és kizárt, hogy egy nagy terem közepén ülj, jobbra Tõled egy zongora, hátul jobbra egy hegedû, hátul balra egy brácsa, Tõled balra egy fuvola és elõtted valahol a térben egy nõi szoprán és egy férfi basszus."

Nem kizárt de hol van ilyen? Léteznek ilyen körkoncertek? Nem. De tudod mit még ha ezt adnák ki 5.1-ben nem is volna baj. A baj az, hogy Mike Oldfield meg Depeche Mode jön ki parasztvakítós 5.1-ben és borzalmasan hülyén keverve. Én fel nem fogom kinek tetszik, de ha neked tetszik nincs vele gondom csak ne magyarázd meg, hogy ez a jó. Komoly hifista ilyet bizony nem hallgat.

"De nem fognak zenélni Neked, mert az nem természetes, hogy egy egy fõ irányból hallhasd csak a zenét!"

Ugye te nagyon nem AKAROD érteni, hogy mirõl van szó?

"Semmiképp sem gondolkozzál, mert az Téged csak összezavar."

Én meg azt gondolom, hogy neked kellene most egy kicsit leülni és logikusan gondolkodni. Egyelõre még nem sikerül, de ne add fel, ha erölteted akkor még összejöhet.

"Az, hogy milyen zene létezik a valóságban, mi magunk döntjük el.
Szívem szerint még a fejünk fölé is elhelyeznék egy hangszórót.
Mert ha akarnánk még onnan is szólhatna hang.
Miért is ne?"

Felõlem oda raksz ahova akarsz, és akkor de jó is lenne, hogy a bal oldali front sugárzóból énekelne a kislány, a jobb oldaliból meg jönne a hegedû. A bal hátsón hallgatnád a fuvolát, a jobb hátsón meg a dobot. A fejed fölött szólna egy gitár, a lábad alatt meg egy szintetizátor. Hát sok sikert hozzá, igazán élvezetes zenehallgatás lenne. (Vagy inkább egy nagy katymasz)

Zephyr Retiring
Akkor ezt is megbeszéltük 😄
Remélem mások is kifejtik a saját véleményüket. Kíváncsi vagyok..

Musachy
És itt valahol lehet a lényeg.

Zephyr Retiring
Kezdetben vala a gramofon.
A tölcsérbõl elõbukkanó hangokra mindenk felkapta a fejét: zenél a doboz, ez meg hogy lehet?
Aztán pár évvel késõbb megszületik a lemezjátszó, ami már két irányból ontja a hangokat..az emberek egy kisebb csoportja elkezd a hangminõségre is odafigyelni..
A régi elavult csöves technológiát felváltja lassanként a digitális technológia.
Innentõl a "hi-fi"-sták tábora két részre szakad.
Az egyik tábor esküszik rá, hogy a csöves hagyományos technika "szebben szól" a digitálistól.
Eközben az ellentábor esküszik rá, hogy a digitális hangzás meg tisztábban szól, mint a csöves.
Kinek van igaza?
Attól függ. Ki melyik táborba sorolja magát.
Közben napjainkba érkeztünk..
Hogy még több vélemény és vita legyen, a hangok már hat hét vagy még több irányból érkeznek.
Lehet hangminõség különbségekrõl véleményeket cserélni.
Érdemes?
Talán.
De vitathatatlan tény, hogy azok a hangok (legyen az zene magában, vagy zene egy film, esetleg koncertfilm alatt) tényleg minden irányból szólnak.
Döntse el mindenk saját maga, hogy mit szeret hallgatni.
Amúgy jómagam is szívesen hallgatom a sztereó hangfelvételeket.
És ha egy nap lesz egy egytölcséres mono gramofonom, azt is szívesen hallgatom majd 😊
De ha lehetõségem van bármit is többcsatornás módban meghallgatni, akkor azt sem hagyom ki. Én így döntöttem.
Ti meg úgy, ahogy akartok 😊

Musachy
Pontosan, akár körberakhatnánk hangszóróval az egész szobát vagy termet, ha abból indulnánk ki, hogy mindenhonnan jön hang, de ez baromság.

Ja, persze nyilván amit én állítok az szerintem van. De a zongora, amit a maga természetes valójában, élõben hallgatsz meg mondjuk tõle jobbra a hegedû nem egy-egy monó hang, mert a monóság itt értelmezhetetlen. Az egy olyan terminus technicus, ami nem egy hangszerre értendõ, hanem magára a hang rögzítésére. Amennyiben egy mikrofonnal felveszed, akkor kapsz egy mono felvételt és akkor valóban egybe fog folyni neked az összes hangszer hangja. A sztereo pont arra épül, hogy két füled van, ezáltal érzékeled az irányokat - nyilván sosem lesz olyan tere egy felvételnek, mintha az eredeti helyszínen hallgatnád. De szerintem te is tisztában vagy mindezzel, nem kell adni a hülyét.
Amúgy meg nem tök mindegy, aki a zenehallgatást sztereoban élvezi és bakelitrõl (sic) hallgatja, nem valószínû, hogy a technikai fejlõdés dumád miatt mostantól fogva x.y-ban fogja gyûjteni a kedvenceit és aztán megveregeti a vállát, hogy "mekkora dolog ez a technikai fejlõdés, hogy is hallgathattam eddig azt a szar XX.századi elmaradott felvételeket! Ha nem hallgattam volna Ritájring mesterre, akkor úgy lemaradtam volna, hogy nagyon rossz lenne nekem..."

Félreértés ne essék, nem vagyok ellene a fejlõdésnek, mindenesetre örülök, hogy a Dolby nevével fémjelzett térhatást kitalálták, sokkal többet ér, mint az a benga zajcsökkentõ a kedvenc korszakunk magnóiban. muff, én szóltam<#kuss>

Zephyr Retiring
Értem. Szóval akkor egy filmnél természetesen lehet olyan, hogy a golyó (ami mellesleg lõszer) a hátad mögött repüljön el. Ezért hallhatod onnét.
De az már lehetetlen és kizárt, hogy egy nagy terem közepén ülj, jobbra Tõled egy zongora, hátul jobbra egy hegedû, hátul balra egy brácsa, Tõled balra egy fuvola és elõtted valahol a térben egy nõi szoprán és egy férfi basszus.
Ez még talán rendben is volna.
De nem fognak zenélni Neked, mert az nem természetes, hogy egy egy fõ irányból hallhasd csak a zenét!
Szerintem itt ezen a ponton hagyd abba az elmélkedést!
Semmiképp sem gondolkozzál, mert az Téged csak összezavar.
Abszolút rossz irányba indult el a gondolkozásod.
Az, hogy milyen zene létezik a valóságban, mi magunk döntjük el.
Szívem szerint még a fejünk fölé is elhelyeznék egy hangszórót.
Mert ha akarnánk még onnan is szólhatna hang.
Miért is ne?

Zephyr Retiring
A "szntem"-mel egyet értek.
Bár attól még nincs úgy, de elhiszem Neked, hogy Te elhiszed amit akarsz 😊

narumon
Tökéletesen egyetértek. A film azért is nem volt téma, mert ott van mit a hátsó hangszóróra rakni. A hátulról érkezõ robbanások, golyó stb, az mind azt a célt szolgálja, hogy a történet közepébe kerülj. A zenénél nincs ilyen mert nagyon mesterkélt lesz. (Mivel nincs ilyen zene a valóságban)

Musachy
Mindazonáltal értem én, hogy a minél tökéletesebb térérzet a célja az 5.1 meg 7.1 meg 7.2 és a tököm tudja hányponthánynak (ettõl lassan hánynom kell, de minimum hánykolódni fogok), de ezt ezzel az analógiával a végtelenségig lehetne fokozni. Jó dolog és szeretem is ezt a filmeknél (engedve ezzel a modern kornak <#hehe>), de ez akkor is mesterségesen elõállított dolog, amit zenében nem tartok szerencsésnek. Ha már film: azért az nem túl jó, hogy a technika még nem tette lehetõvé az egyszerû embernek, hogy amikor hátulról hall egy hangot, akkor hiába néz oda, csak a falat látja például, mert az van ott. Hang jön onnan, de kép csak elöl van...
És az sem igaz, hogy a sztereo felvételen minden középrõl szól, pont nem. Sõt lehet érzékelni irányokat ott is. Ha más nem, az agyad segít (már akinek van ilyen). Maradinak lehet nevezni, de zenében még mindig a sztereofónia a legjobb (nekem).

narumon
<#eljen>

narumon
<#eljen>

Musachy
sztem az élõ zene esetében nem helyes mono hangzásról beszélni, a hangrögzítés és reprodukció esetében értelmezhetõ csak. Tehát egy zongora élõben nem lehet mono attól még, hogy önmagában egyként szól. A természetes hang rögzítése lehet mono. Hat a két hangszóróból ua. szól, mert monaurális eljárással rögzítették, de sztereo berendezéssel hallgatod vissza, attól viszont még nem lesz sztereo, mert nem pont ua- t hallod (akár azért, mert nem középen ülsz). Az a felvétel mono lesz továbbra is. Nem a két hangszórótól lesz egy felvétel sztereo, hanemv a rögzítés mikéntjétõl. Sztereoból tudsz csinálni monot, de fordítva bajosan.

Wescone
Narunak igaza van, a természetben nem létezik monó hangzás, pontosan azért, mert két fülünk van! A két fül (mikrofon), x távolságra van egymástól (ráadásul két irányba fordul), így ha minimális mértékben is, egyik a másikhoz viszonyítva mindig x idõeltolódással fogja érzékelni az adott hangot, és az már sztereó hangképet eredményez.
Monóról akkor "beszélhetünk", amikor pl. a füles mindkét hangszórója pontosan ugyanazt a hangot sugározza. Az viszont már mesterséges beállítás és kellõképpen zavaró-, sõt, hosszú távon, éppen a természetellenessége miatt, kifejezetten idegesítõ jelenséget produkál.

In Lak\'ech Ala K\'in

narumon
Igen valóban én mindent középrõl hallok, ezért van nekem 1db Philips hangszóróm a szoba közepén, hogy mindent középrõl halljak.
Ha túlléptél a nem létezõ szellemek kergetésén és a nem létezõ mondatok fikázásán akkor folytathatjuk a beszélgetést addig meg semmi értelme.

narumon
"Bocs hawer. Ezt nem tudom másként értelmezni.
Nem is fejtem ki bõvebben. Bigivan kolléga érti.
Szerintem a többiek is. Csak Te nem?"

Hmz, ebben sehol nincs benne, hogy mono hang nem létezik. Ha pedig egy koncerten hallgatod ezt a hangszert az bizony továbbra is stereo lesz! Ha fogalmad sincs, hogy miért akkor bizony kérdezni kell fikázás helyett. Amúgy a stereo jelentése tudod mi? Segítek: as to create the impression of sound heard from various directions, as in natural hearing.
A lényeg a various directions - ami bizony 1db zongoránál is fennáll. (És pont ezért vesznek fel 1db zongorán játszó kislányt is stereoban és ezért nem lesz mono a CD sem. A koncertteremben hallható zongora mono felvételének ugyanis semmi köze sem lenne ahhoz mint ami a koncerten elhangzott. Ugye kitaláltad miért?

narumon
"A vonosók általában alul balról, az üstdob fenn középen, a fuvolás, fúvós szekció pedig a dobosok alatt stb. Ezt, ismétlem, minden botfülû pontosan érzékeli. Nem értem, hogy a felvételeken ezt a színpadképet, amit amúgy prezensz-érzésnek hívnak, s a high-end egyik alapja, miért kellene "súlyozottan középre tólni"?"

Mert azért közben a valóságban a másik füled is hallja. Egyetlen egy normális sztereó lemezt sem tudsz nekem mondani, ahol a fele hangszer CSAK jobbra a másik fele meg CSAK balra van keverve. Két perc alatt frászt lehet kapni azoktól a nagyon régi felvételektõl ahol a dob jobbról szól a gitár meg balról. Én még nem hallottam embert aki azt mondaná, hogy az jól szól úgy. Te arra azt mondod, hogy jó az úgy? És ne keverjünk ide térérzetet mert NEM ERRÕL VOLT SZÓ!

"Miért jó az, ha 70 hangszer mind középrõl szól, mikor amúgy, a való világban hatalmas a színpadkép ???"

Ki és hol állított ilyet, hogy ez jó lenne vagy ezt kellene csinálni?

"Én egyébként csak sztereót hallgatok, bár van egy jó képességû Harman/Kardon 5.1-es erõsítõm is, de ez is sztereóban mûködik."

Akkor? Akkor most mégis mirõl beszélünk? 5.1 zenérõl volt szó és arról, hogy szerintem ez a világ legnagyobb baromsága mert a valóságban ilyen NINCS! (És még mindig nem cáfolt meg senki, mert ugyan te is bele kötöttél de még mindig várom, hogy azon a bizonyos koncerten mit hallottál a hátsó hangszórók helyérõl? Gyanítom max a közönséget!)

"Így tehát kérdésedre sem tudok válaszolni, mivel a hátam mögül csak a csend szól."

Na látod errõl van szó!

Zephyr Retiring
Valójában ezeket hallgatni kell.
Ugyanis, mikor a bal szélsõ pukizik, akkor azt onnét hallom.
Mikor a jobb szélsõ rákontrázik, akkor azt meg onnét.
Sajnos Naru kolléga középrõl fogja hallani.
Hiszen igaziból is onnét hallaná.
Igaz, õ egyedül sztereóba. Mert neki két füle van<#hehe>
Ilyen jót rég röhögtem<#eplus2>
Gyerekek. Köszönöm ezt a vidám napot<#worship>
Most megyünk családlátogatásra, de estefelé még bekukkantok.
Hátha legalább Naru barátom próbál még okosakat írni.
Valamiért emlékeztet ez engem egy réges régi tanítványom gondolkodására<#whatever>
..mondjuk Ti nem is emlékezhettek rá..
réges rég volt..tán igaz sem volt<#nevetes1>

Zephyr Retiring
Mondjuk itt? : " Ha leülsz egy zongoristát hallgatni az bizony sztereó lesz, ha a hegedûs kislány elõtted játszik az is bizony az. (a 2 füled miatt nem mono)." (4980 hsz.-ed)
<#hehe>
Bocs hawer. Ezt nem tudom másként értelmezni.
Nem is fejtem ki bõvebben. Bigivan kolléga érti.
Szerintem a többiek is. Csak Te nem?
<#falbav>

kaposi1
Hát nálam nem itt kezdõdnek az "ezt nézegessük" kategóriák.<#nyes>

Napjaink Italo zenéi a 80-as évek stílusában (:

kaposi1
Ráadásul még gusztustalanul nyomin is néznek ki.<#wow3>

Napjaink Italo zenéi a 80-as évek stílusában (:

bigivan

Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !

bigivan
Egy kis OFF !!
Egy felvétel a Viktor által ígért "szép, új világról"!
A felvétel 2012 november 24.-én készült Szombathelyen, a Spar hipermarketben. Ha nem látom, ezt biztosan nem hiszem el :

OFF vége, elnézést attól, akit irritálok, de ez van !!

bigivan
Ez fasza lett
<#falbav><#falbav><#csodalk><#taps>
Itt a kép:

bigivan
Szia Kolléga!
Ha voltál életedben komolyzeneikoncerten, hangosítás nélkül, mivel egy komoly nagyzenekarnak egy hangversenyteremben arra nincsen szüksége, hallhattad, hogy pontosan meg tudod mondani, becsukott szemmel is, hogy melyik hangszercsoport honnan is szól, mégpedig GPS nélkül is<#vigyor1><#vigyor1> , pontosan.
A vonosók általában alul balról, az üstdob fenn középen, a fuvolás, fúvós szekció pedig a dobosok alatt stb. Ezt, ismétlem, minden botfülû pontosan érzékeli. Nem értem, hogy a felvételeken ezt a színpadképet, amit amúgy prezensz-érzésnek hívnak, s a high-end egyik alapja, miért kellene "súlyozottan középre tólni"? Miért jó az, ha 70 hangszer mind középrõl szól, mikor amúgy, a való világban hatalmas a színpadkép ???
Én egyébként csak sztereót hallgatok, bár van egy jó képességû Harman/Kardon 5.1-es erõsítõm is, de ez is sztereóban mûködik.
Így tehát kérdésedre sem tudok válaszolni, mivel a hátam mögül csak a csend szól.<#taps><#taps>

Wescone
Hát igen, sercegés meg pattogás 5.1-ben - a zene ilyenkor háttérbe szorúl...<#nevetes1>

In Lak\'ech Ala K\'in

Musachy
Akkor nem nagyon élvezed a zenét! <#mf1>

Wescone
"...a természetben nincs 5.1 zene - max akkor ha egy törzsi táncban te ülsz a máglya helyén."

Vagy a máglyán. <#nyes>

In Lak\'ech Ala K\'in

Musachy
Bécsi Filharmonikusok felharmonikusai. <#vigyor3>

narumon
No hát ezaz. Már látom is a reklámot; Berlini filharmonikusok 5.1-ben. Exkluzív hátsó hangszóróból érkezõ beszéddel és köhécseléssel. 😊

Musachy
Mondjuk köhécselés meg egyéb zajok, ami már nem kell ahhoz, hogy élvezd a zenét.

narumon
Jajjaj Zefír, most ne játszd el a béna játékot ahol kifacsarjuk a másik mondandóját. Hol beszéltem én arról, hogy nem létezik mono hangzás? Most már így azért rákérdezek, hogy sikerült-e értelmezni egyáltalán amit írtam mert mostani hozzászólásod alapján ebben nem vagyok biztos.

narumon
Miért kéne középrõl szólnia? Azért áruld már el nekem, hogy a koncerten mi szólt a hátad mögül? Roppant mód érdekelne, mert jártam már pár koncerten (szimfónikus zenekarin is), de még soha semmi nem szólt a hátam mögül. Roppant kiváncsivá tettél!