HQ Sound / Music - Masterpieces

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Zephyr Retiring
Már megint zöldségeket beszélsz 😄
Tudod jól: ami egyikünknek kincs, az a másikunknak szemét..

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

narumon
okés már rájöttem, hogy én vagyok "más" mint mindig 😊
Azt gondoltam, hogy azért az egy elég szûk keresztmetszet, hogy meg is van, ritka is, ráadásul még rossz is a lemez és még csak be sem lehet digitális változatban szerezni... - legalábbis ez nálam ritka, de elhiszem, hogy másnál húszasával - százassával állnak a polcon ezek 😊

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Zephyr Retiring
Sok minden nincs cd-n, ami bakeliton igen.
Magyar lemezek sem kivételek..

narumon
Node te is tudod, hogy nem így értettem. Egyszerûen arról van szó, hogy ami nem jó lemez azt nem digitalizálom hanem meghallgatom nagyritkán úgy ahogyan. Van nekem is olyan lemezem ami sajnos régi és karcos (leginkább magyar lemezek - ezekre valahogy nem volt divat vigyázni), de ezeket (nekem legalábbis) eszem ágában sincs digitalizálni. A nagyon ritka lemezektõl eltekintve amúgy is be lehet szerezni szinte mindent digitálisan és ha rossz a lemez az úgysem fog jobban szólni mint egy CD.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

tgolyo
Szia Gyuri!
sajna én is vettem a napokban egy cd-t ami nagyon hasonlít az általad feltöltött képre.

forever vinyl Állampolgári jogom hülyének lenni!

Zephyr Retiring
Köszöntem.
Csak egyet érteni tudok 😊

Musachy
A pattogás eltávolítással szerintem sincs baj, nem ez rontja el.

"Ha meg olyan lemez, hogy tele van pattogással meg kattogással - akkor ki kell dobni és nem digitalizálni kell"

Van amikor ezt a tételt nem lehet megtenni. Sajnos sok lemezt ki kéne dobni. Van ami pótolhatatlan, van, ami nehezen pótolható és van, ami drágán lenne pótolható (tudom nektek ez nem a legfõbb szempont - de ezt a fellengzõsséget utálom).

imo :) science fiction is science fact

Zephyr Retiring
Ha van idõd rá, csináld.
Bár a progik elvégzik helyetted.

Zephyr Retiring
Nagyüzemi digizéskor nincs (nem volt) ilyesmire sem idõ, sem energia. Értsd ez alatt, hogy volt idõszak, mikor heti! 25 -30 vinylt kellett bedigizni.
Az ajánlott progikkal nincs minõségromlás. Tesztelve 😊
Manapság már nem érdekelnek ezek a dolgok.
Csak felteszek valamit a billegetõre, meghallgatom és élvezem a zenéket.
Az üzleti részére többé már nincs szükségem 😊

gyorgy74
Egyetértek én is manuálisan vágom ki belõle. Az apró sercenések nem zavarnak viszont a Pattanás az igen.

Vinyl lemez örök... Mindörökké pörög :-))))

gyorgy74
No problémó! Ha el írsz valamit én szívesen kisegítelek! <#wink>

narumon
Kezdjük az elején. Mi kattog amibõl kattogást kell kiszedni? 😊
Ha vinylre gondolsz én azt az 1-2 pattanást a lemezbõl szigorúan kézzel szoktam kiszedni mert sajnos az automata kiszedõ hallhatóan rontja a minõséget 😞
(Ha meg olyan lemez, hogy tele van pattogással meg kattogással - akkor ki kell dobni és nem digitalizálni kell 😄)

Wescone
Elhiszem, szinte hallom is.
Nyilvánvaló, hogy a szakemberek tudják, mit tesznek, miért teszik mégis? Mi a lényege annak, hogy szándékosan hazavágják a kiadandó anyagot? Mi több, belerondítanak azon anyagokba is (remastered edition), amelyeket évekkel korábban már kiadtak az elvárásoknak megfelelõen?

In Lak\'ech Ala K\'in

Zephyr Retiring
Látod, pont ezért írtam az #5417-est 😊
A kattogás eltávolítással meg mi a franc bajod van?
Ha valami, akkor az tényleg hasznos..

Vagy má` megint csak szar napod vót? 😄

narumon
"Akik használtak már audiószerkesztõ progikat még ha csak felvételre is, azok tudják, hogy 2 dolgot érdemes használni belõle mentés elõtt.
1) kattogás eltávolítás.
2) normalizálás."

Ezt a kettõ még véletlenül SEM!

"A normalizálás annyit takar, hogy a hangos részeket lehalkítja, a halkabb részeket pedig felerõsíti 0 db-es jelszintig."

Aki ilyet csinál (függetlenül attól, hogy ezt minek hívjuk) annak mindkét kezét lecsapkodnám tõbõl, hogy utána még véletlenül se jusson eszébe potmétert, vagy egeret megfogni. - amit írsz ugyanis AZ ÖLI MEG A ZENÉT!

"Mindhárom pontosan dolgozik normalizáláskor és a végeredmény nem több és nem kevesebb mint 0 db."

Én meg (és a jó hangmérnökök) sza**ak a 0db-re, szólhat az -2-n is kurvajól, az erõsítõt meg azért találták ki, hogy felhangosítsd ha úgy szeretnéd hallgatni.

Zephyr Retiring
Jól van, na. Ezt teszi a kevés pihenés..
Csak prezentáltam a kedvedért 😊

Musachy
Akartam is kérni.

Zephyr Retiring
Kihagytam valamit, ami miatt félreérthetõ lettem, elnézést:
A hangkiegyenlítést 0 db-re természetesen zeneszámonként, nem pedig 1 adott zenén belül értjük.
Enélkül valóban kompresszálásnak érthetõ amit mondtam.
Legközelebb figyelmesebben fogalmazok.

Zephyr Retiring
Közel 2 óra telt el a kompressz kontra norma ügy kirobbanása óta 😊
Sikerült értelmezni a kettõ közti különbséget és úgy döntöttél, hogy inkább hallgatsz, vagy továbbra sem világos, hogy melyik fogalom mit is takar valójában? 😊

Az általam ajánlott progik mindkettõ funkciót (ahogy kell) külön kezelik.
Ne keverjétek a két dolgot..

Zephyr Retiring
kompresszálás
vagy
normalizálás
Ez itt a kérdés 😊

gyorgy74
"A normalizálás annyit takar, hogy a hangos részeket lehalkítja, a halkabb részeket pedig felerõsíti 0 db-es jelszintig."

Szerintem amit írtál az Chompreszálás nem pedig Normalizálás maradjunk ennyibe. <#wink>

Zephyr Retiring
Jól tetted, hogy felhoztad.
Ez a terep ugyanúgy a CD, mint a vinyil vagy bármely formátum világa...
Amit mutatsz az nem normalizálás..
Ez pont a normalizás hiánya. Ez a túlvezérlés.
Akik használtak már audiószerkesztõ progikat még ha csak felvételre is, azok tudják, hogy 2 dolgot érdemes használni belõle mentés elõtt.
1) kattogás eltávolítás.
2) normalizálás.
Aztán lehet menteni ha érdemes: wav-ként.

A normalizálás annyit takar, hogy a hangos részeket lehalkítja, a halkabb részeket pedig felerõsíti 0 db-es jelszintig.

Egy ideje annyiféle program kering már a piacon, hogy ember legyen a talpán aki ismeri mindet. A sok progi közül segítségképpen 3-at hirtelen kiemelnék.
Mindhárom pontosan dolgozik normalizáláskor és a végeredmény nem több és nem kevesebb mint 0 db.
CEP2, GW, és a WE a Nero-ban.
Túlvezérelt hang a bemeneti jelszint 0db feletti helytelen beállításából is adódik.
De más pl. rosszul beállított elõerõsítés is okozhatja akár..

Musachy
"Recording engineer: Puha "Max" Szabolcs"

KÖSZÖNJÜK SZABI, ez tényleg MAXra van tekerve! <#schmoll2>

Musachy
Carbonfools CD. Torzít, mint a veszedelem! <#vomit>

Szia Gyuri!
ez már nem tolakodó,sajnos ezen már túl nõtte magát<#shakehead>
Egyébként ez sok CD-röl elmondható-----------Gyuri SAJNOS MAJDNEM MIND ILYEN.Az a sok inkább sokk<#szomoru1>
Musachy
Vagy belõve. Ezt csak elképzelni tudom, sosem próbáltam, nem is akarom.

gyorgy74
Így van... Egy jó barátom szavaival éljek "nagyon tolakodó a felvétel".

Egyébként ez sok CD-röl elmondható és ebben az a borzasztó hogy a New Italok is ide sorolható. Mint tudjuk a stílusa azonban más és nem kellene összekeverni a House zenékkel. Üvöltsön legyen dinamika meg torzuljon ez a trend.
A jó hangulat kedvéért illuminált állapotban még elviselhetõ.
Józan fejel viszont kiábrándító.

Musachy
Még a szememet is bántja!

Nyilván ma már csak egy dolog számít: üvöltsön.

gyorgy74
A mai CD-röl nekem is lenne mondanivalóm...Inkább itt azt nem teszem mert mint látom mindenki vinyl lemezt pörget.

Azért mégis kivételt teszek. Minap kaptam egy Sandra Maxi lemezt és nem hittem a fülemnek. <#nemtudom> Az a hangmérnök altába úgy normalizálta a felvételt, hogy az egész torz. A kivezérlés maxon van még véletlenül sem esik vissza. Komolyan mondom hol vannak a régi szakik ezek a House-on felnevelkedett hangmérnökök menjenek már vissza ahonnan jöttek. Komolyan ez már felháborító.<#boxer>

Egy spektrumkép ami azt hiszem el mond mindent a felvételrõl.<#rinya>

narumon
Én már CD-re 'váltottam' 😊

Zephyr Retiring
Még mindig a bakelitokról beszélünk?
Vagy Te közben már a cd-krõl csevegsz? 😄

Musachy
szarkavarás <#hehe>

narumon
Hát most meg már minden második lemez ilyen. (vagyis az arány ennél sokkal rosszabb 80-20-ra mondanám az arányt. A 80% a fosch keverés.

Musachy
Alszanak, ahelyett, hogy zenét hallgatnának! De nem hallgatják csak tologatják a potikat álmukban.

Zephyr Retiring
Ez biztos?
Hargittay Gáborral is közölted már ezt? 😊
Nem ártana..náluk ugyanis valóban akad kompresszált sz@r..

Musachy
Ma pedig már követelmény a hangmérnököknél az alvás (hiszen az fontos), de akkor miért fizetik õket?

Zephyr Retiring
Na igen. Elvétve ugyan, de hasonló karakterisztikájú bakelitbe is futottam már bele..
Régebben az ilyen lemezekre azt mondtuk: már megint elaludt a hangmérnök 😄
Az utolsó ilyan hangvitelû lemez egy valamilyen Eurodisco mix lemez volt a 90-es évekbõl. A hajamat téptem mérgemben 😞

narumon
Igazából nem normalizáltat akartam írni hanem kompresszáltat. Szóval egy kompresszált szar 😊

narumon
Nem feltétlenül túlvezérelt. Hanem nincs dinamikája. Nincsenek halk és hangos hangszerek. A lábdob ugyanakkora hangerõvel szól mint a snare, a cinek mindig ugyanolyan hangerõvel szólnak - és minden mindig ugyanolyan hangerõvel szól. A halálom. Ha megnézed a hullámformáját akkor egy tök egyenes hullámforma jön ki. Borzasztó. (és hiába van mondjuk -2db-re belõve ez akkor is szar).

Zephyr Retiring
Mit értesz normalizált alatt?
Elvileg az 0 db-es jelszintet takar...
Túlvezéreltet akartál mondani nem? Mert azzal egyet is értenék 😊

narumon
Noh hát így vagyunk most a CD-vel is 😊
(Bár mint sokszor sok helyen leírtam már - azzal is az a legnagyobb gond, hogy nagyítóval kell keresni a normális kiadásokat -a legtöbb egy normalizált fosch)

Zephyr Retiring
Ez a "mindenki azt mondta" azért kicsit erõs 😊
Én pl. ilyet sosem állítottam. Sõt rengeteg ismerõsöm azonnal kiszúrja a különbséget...akár egy gagyi hangszórós laptopon is 😊

narumon
Így van! 😊
(Bár szerintem mindenki az ha veszi a fáradtságot az összehasonlításra. Az elején a 128kbit mp3-a is mindenki azt mondta, hogy nem hallható a különbség most meg már mindenhol elismerik, hogy bõven hallható még egy félsüket számára is.)

narumon
ÉS?

Zephyr Retiring
Hagyd rá whitefülû a szentem 😊

Zephyr Retiring
Compact Disc Digital Audio 😊

Musachy
Pedig a CD-korszak kezdetén még nagyon jónak tartottam/tuk. Azért mindentõl függetlenül ma sem utálom.

narumon
Mivan? Szerintem szokás szerint valamit félre olvastál vagy félre értettél. Soha nem beszéltünk arról, hogy a digitális mint olyan szar lenne. (A CD egy szar ha már itt tartunk de CD nem egyenlõ digitális).

Zephyr Retiring
Csatlakozom.

<#wave>