127612
  • molnibalage83
    Nos...

A problémám magával a híveivel és annak eredményével is van. A sok balfasz úgy kezeli, mintha képes lenne zsinóráram termelésre, amikor nem. Ehhez képest olyan marhaságokkal jönnek, hogy "Paks helyett", meg hasonlók.

A másik az, hogy drágák. A 0.1 és 0.25 közötti load factor azt jelenti, hogy mintha lenne egy erőművet, ami az év 75-90%-ban nem termel, de te ennek ellenére felhúzod. Aztán ezeket "mert csak" alapon kötelező átvétellel és árral is támogatod, amikor ezek telepítése előtt is megtermelték az áramot. Tehát ilyen röhejesen kis közvetlen emissziócsökkenés miatt kifizetsz egy valag pénzt, amit csak más (szennyező...!!) tart el...? Hahó,ez kb. olyan, mint baszni a szüzességért... Mert az, hogy 1600 USD/KWe lerakni egy erőművet, az azt is jelenti, hogy mennyi CO2 és más egyéb szennyezőt teszel le.

Aztán ezek a vackok 20-25 évet sem bírnak ki. Minden más erőmű meg 30-40-60 évekre van tervezve és mennek is ennyit. Namármost a telepítési ár, időbeli gyakoriság és load factorból életciklus költségre elég vicces ár jön ki a "zöld" erőművekre. Borzalmas.

Azon kívül, hogy kb. ipar támogatása a csókosoknak mit jelent az egész zöldbullshit? Hát én nem tudom, de hogy környezetvédelmet nem, az egyszer biztos...
  • molnibalage83
    Lásd a pillanatnyi aktuális állapoton.
    A német áramtermelés kevésbé CO2 semleges ma, mint volt 1990-ben. Mindenzt cirka 500 mrd EUR eltapsolása és 3-szoros áramára után.

Ezek a szél- és napenergia erőltetésének "eredményei". És ezen nem lehet változtatni, mert a Nap nem fog este sütné és a szél sem fog erősebben és állandóan fújni. Az erőműveknek a mai ár kb. ötödébe kellene kerülnie, hogy gazdaságilag legyen értelme. Ez lehetetlen, a szállítás és szerelés többe kerül.

Innentől fogva meg lehet izmozni és álmodozni, de felesleges. Az, ahogy ezeket most használják és akarák erőltetni semmi értelme sincs. Több kárt okoznak, mint hasznot. És ezt a számok mondják és nem egy elvi modellé. A német 500 mrd EUR-os kísérlet eredménye. De a sok hülye még ennek sem hisz... Durva...
  • molnibalage83
    A probléma az, hogy a legtöbb hívő még azt sem fogja fel, hogy ebben a formában hülyeség is az egész. Az atomenergia zsinóráramot termel, a szél és nap meg randomra. Kb. annyira helyettesítő terméke egyik a másinak, mint a pisa a sörnek...
  • ToxiMaxi
    Akkor mégiscsak favorizálod az atomenergiát. Tehát ha napelem v. atom kérdést teszik fel, te az atomot választod. Akkor is ha a napelem helyett szél, víz vagy akármilyen megújuló van nem?
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.05.11. 17:47:07
  • molnibalage83
    De ezt nem atomenergia pártiság. Én pont azt mondtam mindigis, mint David McKay. Én a számok pártjám állok. Az, hogy az atomenergiát hozza ki működőképesnek, arról nem én tehetek...

Ellenben a "zöldek" (muhaha) nag része kb. ideológia / vallás alapon hisz bennük, mert a számokat nem értik vagy tojnak rá...
  • ToxiMaxi
    Az atomenergia topicban meg a zöld témákkal kapcsolatos hsz-eid alapján nekem ez jött le.
  • molnibalage83
    Ez ebben a formaban nem igaz.
  • molnibalage83
    Majd este.
  • QuippeR
    én nem ellenzem különösebben, mert kell valamiből az energia, de amikor mindenki feltétel nélkül odáig van a zöld energiatermeléstől, az kicsit hasonlít szerintem a múlt évszázad elejéről az "adjon gyermekének heroint, hogy meggyógyuljon" (http://www.businessinsider.com/yes-bayer-promoted-heroin-for-children-here-are-the-ads-that-prove-it-2011-11#dont-know-why-there-aint-no-sun-up-in-the-sky--6) és "radioaktív fogkrém az egészséges fogakért" (https://io9.gizmodo.com/seriously-scary-radioactive-consumer-products-from-the-498044380) reklámokra. biztos jövedelmező volt ilyeneket árusítani, csak gőzük se volt róla, hogy mivel jár.

itt is jártunk már párszor úgy, hogy jéé, már nincs meg az őshonos búvalbaszott répacuncorgó, mert nem olyan a folyómeder mint régen volt, meg a feketepöttyös cincérhuzalozó is a kihalás szélére került, mert hidegebbek lettek a telek szél hiányában. ha ezek mellett az akksigyártás is felpörög az energiaraktározás miatt, az plusz rossz hír, mert annál kevés környezetre károsabb gyártási procedúra létezik. (mondjuk az tény, hogy a keletkező plusz energiából lehet mondjuk vizet pumpálni magasabb helyekre, és amikor meg nincs szél vagy fény, akkor leereszteni a vizet, így a gravitáció segítségével visszanyerve az energiát, de ahhoz meg akkora tereprendezéseket kéne csinálni, hogy megint csak aggályos a környezeti hatás mértéke.)
  • ToxiMaxi
    Azért németek elég komolyan beleugrottak a zöldülésbe és számos cikk és elemzés született arról, hogy nem minden olyan zöld mint amennyire azt elsőre gondolnánk.

Ha az a kérdés, hogy támogatok-e egy tényleg jól átgondolt zöldülést, akkor igen de ha csak a zöld hullámon akarunk lovagolni csak mer az jó, akkor én azért óvatosabb lennék. Visszatérve németekre, azért az látszik ha a politika akarja a zöldülést diktálni abból semmi jó nem származik, kicsit tudományosabban kellene hozzá állni.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.05.11. 10:55:07
  • ToxiMaxi
    Ő atomenergia párti. Ezt nem negatívumként mondom.
  • Lacee86
    Na, erre az indokra én is kíváncsi vagyok.
  • Renegade
    én is támogatom, de azért jó tudni, az ilyen cikkekről is: zöld átverés

persze a cikk nem nagyon törődik a fejlődés nevű faktorral, gondolom a cikk írója szerint a mai autók pont ugyanolyanok, mint anno a T-modell volt. Illetve ez a mondat nekem igencsak sántít laikusként: "a legtöbb káros anyag ugyanis a gumik és a fékek kopásával kerül a levegőbe."

• Zephyr Retiring
    Indoklás?
  • molnibalage83
    Szinte teljes mértékben elutasítom ezeket.
  • Zephyr Retiring
    Szintén teljes mértékben támogatom.
    Sőt reménykedem benne, hogy minél több ezen források közül hamarosan országosan is támogatottá válik..
  • Lacee86
    Teljes mértékben támogatom ezek használatát.
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • Zephyr Retiring
    Nyomathatod
  • Renegade
    jaja
  • molnibalage83
    Ez jó lesz?

Mi a véleményed az időben nem állandó és tervezhető teljesítményű megújuló villamosáram termelési módokról, mint a szél, nap- árapály vagy egyéb erőművek?

Nem tudom, nem érdekel.
    Elutasítom őket szinte vagy teljes mértékben.
    Inkább károsnak tartom terjedésüket, mint hasznosnak.
    Inkább hasznosnak tartom terjedésüket, mint károsnak.
    Teljes mértékben támogatom ezek használatát.
  • molnibalage83
    Akkor kérlek erre rakj össze egy kérdést csomagot aztán majd begyurmázzuk.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.05.09. 19:47:42
  • Fbn Lx
    számodra, viszont pont azzal van a gond, ha a vitát nem tartjuk meg, mivel a legtöbb embernek nem egyértelmű.
    Vita nélkül meg ugye mindenki azt gondol mindenről, amit akar.
  • Zephyr Retiring
    Részemről meg tökmindegy :)
    Úgyhogy lassan be is dobhatsz egy újabb szavazást..vagy még korai?
  • molnibalage83
    Nem, ezek beleférnek, csak a megújulós vita meg műszaki és közgáz szemmel is röhejes, mert a számok annyira egyértelműek..
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.05.09. 08:38:34
  • Zephyr Retiring
    Nehéz eltalálni az ízlésedet :)

Az eutanázia mint téma meg már túl komplex (feltételezem)..vagy a megújuló energiaforrások hasznosítása..

Én pl. a közlekedési témáról is azt gondoltam, hogy senkit sem érdekel majd. Erre tessék: jött egy rakás vélemény rá :D
  • molnibalage83
    Ez a témát túl kevésnek érzem egy kérdéshez.
  • ximix #125703
    (ez volt a kép, ha esetleg még nem sikerült előcsalnod)
  • molnibalage83
    Mik ezek a felesleges dolgok...? A mutatós óra előnye, hogy adott méretben jobban leolvasható nagyobb távolságról is.
  • Zephyr Retiring
    Nem kizárt :)
  • Musachy
    Az nem "egy toronyóra", hanem a Big Ben volna...
  • Zephyr Retiring
    Alakulgat...de az uccsó kettő opció lényegében ugyanaz: az időpocsékolás az lényegében feleslegest jelent :)

Viszont az átfogalmazott kérdésed egész jó lett..
    És lehetne még egy már lassan szokásos: "nem tudok dönteni" is.

Meg egy "én kötelezővé tenném minden általános oktatásban az analóg óra pontos időleolvasását (óra, perc)" opció is lehetne :)
  • Lacee86
  • kamionosjoe
    A lényeg, hogy erről a fórumozók döntenek és nem az Ensz! :)
  • Lacee86
    Kiegészíteném a kérdést valahogy úgy, hogy "... a digitális világ térhódítása miatt feleslegesnek tűnő dolgokat?"
    A válaszokat esetleg így is meg lehetne fogalmazni:
    -Határozottan igen, mert az alapműveltség része a technológiai fejlettségtől függetlenül.
    -Inkább igen, hiszen a plusz tudás sosem árthat.
    -Inkább nem, már elavult és felesleges.
    -Határozottan nem, mert csak időpocsékolás.
  • Zephyr Retiring
    Egy osztott fotón felül egy analóg óra van, alul meg egy toronyóra egy tornyon, ami digitális.
    Amúgy a téma nem lenne rossz..
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Érdemes mindent megtanulni?
    a) felesleges, elég ami a boldogulásunkhoz kell
    b) több tudás = okosabb emberiség
    c) felesleges, ma már mindenre ott az internet
    d) mindent úgysem tudhatunk, de törekedhetünk rá..
    ...vagy valami hasonló...
  • molnibalage83
    Üres kommentet látok.
  • Renegade
  • molnibalage83
    Ok, de mi legyen a kérdés?

OFF
    Hétköznap napközben nem tudok a továbbiakban sanszosan sg-t olvasni, csak esténként, ha nem válaszolok egyes felvetésekre gyorsan, akkor ez emiatt van.
    ON
  • Lacee86
    Szerintem érdekes lehet.