127612
  • Lacee86
    Igen. Kulcsfontosságú kétes szituációknál (les volt-e gól előtt, kint volt-e a labda gól előtt, piros lap megítélése, 11-es megítélése stb.) a bíró vagy az asszisztens kérheti a visszanézést, sőt, ő maga is megnézheti a kérdéses jelenetet. Technikailag maga a videóbíró is egy játékvezető, aki ezeket a jeleneteket nézi vissza és ad visszajelzést. (VAR=Video Assistant Referee)
  • Zephyr Retiring
    Amikor 7 éve vettük a közös kecót asszonypajtással, a padláson találtam egy sértetlen 100 000 milpengős papírpénzt. Azt hittem mekkora kincs ez már, közben meg alig ér valamit. Így megtartottuk "szerencse pénznek" :)
  • Zephyr Retiring
    Pontosan mi is a lényege ennek a VAR-nak? Ez valamiféle jelenet visszajátszó izé, mint a "replay"?
  • Lacee86
    Az előzőhöz lehetséges válaszok:
    -Igen, égetően sürgős a bevezetése a súlyos bírói tévedések minimalizálására.
    -Igen, mindenképpen hasznos lenne, de még várnék vele, hogy jobban kiforrjon a használata.
    -Nem, mert nagyon sokat állhat a játék miatta.
    -Nem, mert elveszi a helyszíni szurkolás varázsát. (VAR-ral elvett gól utáni öröm stb.)
    -Igen. (Egyéb okból.)
    -Nem. (Egyéb okból.)
    -Nem tudom eldönteni.
  • Lacee86
    Támogatod-e a VAR bevezetését a BL-ben? (Fociról van szó persze.)
  • ximix #125605
    Az arany az érdekes dolog, nem árt ha van egy kevés belőle, baj esetén (bankválság, háború..ect) elfogadott fizető eszközként működik.
    Te sem vagy már mai gyerek, így valószínűleg nagyszüleid révén már találkoztál a mil- és bil- pengőkkel, na akkoriban pl a dédnagyanyám összeszedte a tojást és azzal indult útnak Pestre, mert azt elfogadták menetjegyért, ellenben egy táska pengővel, ami semmit nem ért.
  • Zephyr Retiring
    Még az is megeshet. Ez csak egy alternatív elmélet volt..

Vagy ott van még az arany is a pénz helyett..ha már találékonyság.. :)
  • ximix #125603
    Nem biztos, hogy vissza esne, inkább átalakulna szerintem, az emberiség igen találékony.
  • molnibalage83
    Várom a javaslatokat.
  • Zephyr Retiring
    Be lehetne dobni valami sporttal kapcsolatos kérdést is lassan. Ez az utóbbi úgy látszik túl komoly volt :)

• Zephyr Retiring
    Nem feltételeztem rosszat.
    Átlagos "tucat" fejem van, mások is rendszeresen elfelejtik ki vagyok

Látom, azért szavaztak már páran azóta.
    Mivel a nézetemtől eltérő ellenvélemény eddig itt nincs,
    gondolom minden voksoló ugyanígy véli..
  • BaliBoy
    Nem feltétlenül kell egyből szerintem rosszat feltételezni. Lehet nem ismert meg, vagy egyszerűen nem vett észre. Én jártam már úgy, hogy a metrón leültem közvetlenül úgy egy volt kollégám mellé, hogy nem köszöntem neki. Azt hitte csak szivatom. Ő nyilván szólt nekem egy kis idő múltán. De nem szivattam. Egész egyszerűen nem figyeltem arra, hogy ki ül mellettem. :)

A többi: (örülök, hogy nem nekem kellett leírnom ilyen hosszan! :))
  • Zephyr Retiring
    Akkor bemásolom 3 spoiler alá neked a javát..
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Az alapjövedelem minden huzamos ideig az országban tartózkodó embernek járna alanyi jogon, mindenféle feltétel nélkül. Ez az ötlet néhány éve még sokakat megmosolyogtató szélső baloldali elképzelésnek tűnt, ám valójában liberalista eszméken nyugszik, és a nyugati országok gondolkodói és vezetői egyre mélyebbre ásnak a témában, hogyan is lehetne működőképesen kivitelezni. Több holland településen kísérleti jelleggel bevezetnék az alapjövedelmet, a németek is erősen gondolkodnak, Kanada és Anglia is számolgat, a finnek novemberre elkészítik a 800 eurós alapjövedelem javaslatát, Svájcban pedig a következő hónapban népszavazást is kezdeményeznek a témáról.
    Magyarországon két éve egy tanulmányt mutattak be a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről, Bánfalvi István szociálpolitikus érvelt az elképzelés mellett. Az elmúlt néhány hónapban pedig a külföldi mozgolódásra reagálva itthon is újra közbeszéd tárgya lett.

...
    A két éve bemutatott elképzelések szerint, ha minden felnőtt 50, és minden gyermek 25 ezer forintot kapna, akkor ez összesen évente 5100 milliárd forint kifizetést jelentene. Azt viszont ne felejtsük ki, hogy az alapjövedelem bevezetése egyúttal megszüntetné a segélyeket, és egyéb szociális juttatások jelentős hányadát. A 2014-es terven kívül konkrét, számításokkal alátámasztott adatok nem kerültek napvilágra, így feltételes számolgatások helyett nézzük meg a társadalomra gyakorolt lehetséges hatásokat.

Az alapjövedelem bevezetése alapjaiban változtatná meg a munkaalapú társadalmi berendezkedésünket.
    Az öreg magyar közmondásból belénk ívódott, hogy "aki nem dolgozik, ne is egyék". A kezdeményezést ellenzők is mind azzal érvelnek, hogy valóságos társadalmi katasztrófát okozna az, ha az állampolgárok feltételek és munka nélkül kapnának jövedelmet, hiszen akkor senki se dolgozna. Minek dolgozna, ha munka nélkül is lenne pénze? Az ellenzők a kommunizmus ideológiájára és annak történelmi következményére is utaltak érveikkel

...
    Akik pártolják az alapjövedelem bevezetését, azok azzal érvelnek, hogy megoldaná a mélyszegénység és a tartós munkanélküliség problémáját, azok számára is emberi létet biztosítana, akik nem tudnak dolgozni, vagy nem tartanak igényt a munkájukra. A mélyszegénységben élők bűnözése is megszűnne, de nem venné el az emberek kedvét a munkától, hiszen az alapjövedelem nem akkora összeg lenne, ami jólétet, csak emberhez méltó megélhetést biztosítana.

Semmilyen kézzel fogható, számokkal is alátámasztott megvalósítási tervezet nem látott még napvilágot, magán a feltétel nélküli alapjövedelem intézményén viszont érdemes elgondolkodni. Felvetődhet a kérdés: vajon elég fejlett társadalommal rendelkezünk egy ilyen intézkedéshez? A hazai gazdaság helyzete mellett kivitelezhető lenne? A jóléti társadalmak számoltak azzal, hogy a biztos megélhetés reményében globális migráció indulhat?

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.04.11. 00:38:06
  • molnibalage83
    Ez a cikk 90 napnál régebbi Olvasása csak regisztrált felhasználóink számára lehetséges. Ez jön be nekem a linken.
  • Zephyr Retiring
    Szerintem erősen visszaesne a bűnözés. Olyan világot élünk, ahol 100 ft-ért is simán leszúrnak...

Van egy sztorim a témához. Úgy 1 éve történt: kilépek az egyik bevásárlós üzletből, hajléktalan nő ételre kért tőlem pénzt. Máskor is láttam már arrafelé, de addig valahogy elkerült. Pénzt nem tudtam adni, mert csak a visa kártyám volt nálam és semmi apró. Meghívtam egy sütire a sarki cukrászdába, közben elbeszélgettünk. 30 körüli anyuka volt, átmeneti szálláson laktak a gyerekével, bántalmazó férj elől menekültek el egy másik városból. Keresett munkát, de nem talált. Adtam neki egy nevet és egy címet a régi munkahelyemről, hogy ott érdeklődjön...
    Eltelt úgy fél év, amikor újra láttam. Simán elment mellettem, meg sem ismert. Új ruha, cipő, ridikül volt nála. A volt munkahelyemről jött épp kifelé...

Most elmondom én mit gondolok erről az egészről. Ha megszűnne a készpénz, a jelenlegi életviteĺünk radikálisan megváltozna. Értelmét vesztené a rablás (pin kód nélkül hiába lopják el a kártyád, simán letiltod) megszűnne a pénzért koldulás, a kenőpénz, az uzsora, a korrupció is, hiszen a digitális pénzmozgás simán követhető, tehát mindenki lebukna. Átalakulna a borravaló rendszere is, hiszen a régi forma értelmét vesztené a készpénz hiányában. Teljesen megszűnne a fekete munka, hiszen fizetés nélkül a feketemunkások sem dolgoznak. Az átutalást ugyan ki reckírozná meg? Hosszútávon mindeképp jobb lenne az élet készpénz nélkül. Én így vélem..
  • Zephyr Retiring
    Igen, mint ahogy az a cikkben is olvasható a rejtett linkem alatt..
  • molnibalage83
    Idővel én tettem volna rendet. Első körbe betettem egy új kérdést.
  • Fbn Lx
    lol, pedig már fortyogott az anarchia, köszi a rendet
  • Renegade
    szerintem a korrupcióra nincs hatással, már nem a nokiás dobozok korát éljük, ez már szofisztikáltabban megy itt is (Dzsini, ez itt most nem aktuálpolitika). Az egyéb illegális tevékenységekre is mindig lesz megoldás, pl drogvásárlás.

10 éven belül lesz valami, talán blockchain alapú. Viszont szerintem több generáció mire eltűnhet a készpénz.
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • molnibalage83
    A fizetés alanyi jogon alatt az alapjövedelemre gondolsz?
  • Renegade
    bocs, csak nagyon fortyogok :(
  • Zephyr Retiring
    Én már továbbléptem mint láthatod :)
  • Dzsini
    Az SG-ről meg tűnjön el ez a téma, térjünk vissza a klasszikus politikamentes formába a következő 4 évre.
    Köszi!
  • Zephyr Retiring
    Kíváncsi leszek majd ki mit gondol a témáról :)
  • Renegade
    most látom, hogy az indexeseknek is feltűnt, hogy eltűntek a kamu hírek :)

https://index.hu/kultur/media/2018/04/09/origo_migransok/
  • Zephyr Retiring
    Híveimnek csak Feri bá.. vagy Ferus papa :D
  • Renegade
    szerintem:

sajnos mi magyarok kondicionálva vagyunk arra, hogy beszopjuk a paráztatást. ugye a kormány médiából bugyogott a migránsbűnözős hírek, aminek nagy része kamu volt, amúgy varázslatosan ma már nincsenek ilyen hírek az origón.

2002 előtt, meg a románok vették el a munkánkat, azelőtt meg a gonosz imperialista kapitalisták miatt jelentsd fel a szomszédodat, azelőtt meg lőj Dunába zsidókat, és minden csudi jó lesz.

persze a legjobb az egészben: ha ügyesen hülyíted be a néped, az sem baj, ha gyerekeket eszel, mert a magyar ember nem fog ezért számon kérni addig, amíg retteg valami fiktív marhaságtól.
  • Musachy
    Igen, mert te Ferenc pápa vagy
  • molnibalage83
    Akkor a KP-s kérdést teszem be majd.
  • Zephyr Retiring
    Amelyike lesz érdeklődés...
    nincs készpénz, nincs probléma.
    ..vagy..
    fizetés alanyi jogon.

Mindkét téma érdekes.
  • molnibalage83
    Mármint készpénzt?
    A kérdés értelmetlen, mert egyelőre a mindenhol mindennel online fizetés anyagi okokból nem megy. Egyes üzeletek annyira alacsony árréssel és kis értékű árukkal kereskednek, hogy a tranzakció és terminál fenntartási költségét nem engedhetik meg maguknak.

A készpéz aránya csökkeni fog a múltbeli tapasztalatok és előrejelzések alapján, de hogy eltűnne belátható időn belül, annak realitása nincs. Bár ez az első pontra szavazás. :)
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.04.10. 11:04:24
  • Zephyr Retiring
    Lehetne egyszer a pénz is téma.
    Pl. mi történne ha itthon, az Euro bevezetése helyett, kivonnák a pénzt a forgalomból..

a) az kizárt, sosem jön el az a nap
    b) jobban élnénk, mint bármikor eddig
    c) megszűnnének a betörések, a korrupció és csökkenne a bűnözés is
    d) akkor minden bank bezárna és törlődne minden hitelvisszafizetés
    e) mindenki ellustulna
    stb..
  • molnibalage83
    Új kérdésre javaslatok?
  • ToxiMaxi
    Egy elöregedő társadalomtól mit várunk, plusz lassan mindenki szavazhat, aki magyarnak mondja magát az nem lényeg, hogy nincs magyar lakcíme az se gond ha nem ide fizeti az adót, csak a Fideszre szavazzon.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.04.10. 10:13:55
  • Lacee86
    Jah, de így önmagában az "arab" jobban ütött. :)
  • chhaya #125574
    És ezért nem is lehet adni a neten keringő szavazások eltérő végeredményére,
  • Zephyr Retiring
    Ha hozzácsapták volna még a latin betűs írást is, ezeknek akkor sem esett volna le, hogy csak szívatják őket.
    Kedvencem a történész, aki elfelejtette, hogy a rovásírás eltörlése után mit vezettek be idehaza :D
    Ez a csaj úgy történész, ahogy én vagyok II. Piusz pápa :)
  • molnibalage83
    A fityisz szavazóinak nagy része olyan gyök ember, aki kb. azt tudja és kezeli ténykénr, amit az tévé és a rádió mond. A netet hírből ismerik...
  • Fbn Lx
    kering fb-n egy másik, ahol már 170ezren szavaztak. fidesz 16%, ellenzék 84%.
    itt vagy durva csalások voltak, vagy a facebookozók egy nagyon elszigetelt közösség, de még ha a nyugdíjasokat hozzácsapjuk sem értem, hogy hogyan jöhet ki ez az arány.