127612
  • Lacee86
    (Y) Józan ésszel ki lehet következtetni amúgy. De amúgy ez a releváns, jó tudni.
  • Dzsini
    Mellékeltem hozzá egy megbízható forrást :)
  • Lacee86
    Ugyanezt mondtam gyakorlatilag. :)
  • Dzsini
    Magyarországon a szervátültetéssel kapcsolatban a "feltételezett beleegyezés" elve érvényesül:

Feltételezett beleegyezés elve

A feltételezett beleegyezés (presumed consent) azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe. A jogi szabályozás ennek megfelelő

a következő országokban: Belgium, Ausztria, Finnország, Franciaország, Norvégia, Spanyolország, Szingapúr és Magyarország.

Magyarországon - más országokhoz hasonlóan - érthető okokból a család tiltakozására azonban a műtétet az orvosok nem végzik el.

A feltételezett beleegyezés elvét gyakorló országokban több szervátültetést végeznek, mint a donorkártyát használó országokban.

A hatályos jogszabályok és az orvosi gyakorlat Magyarországon dobogó szívű agyhalottakból teszi lehetővé a kadáver (holttesti) donációt. Vagyis ha életében az elhunyt nem tiltotta meg, hogy halála után a még működő, egészséges szerveit gyógyítás céljára (szervátültetésre) felhasználják, akkor adományozó válhat belőle.

Mit kell tennem ahhoz, hogy donor lehessek, ha meghalok?

A magyar törvényi szabályozás szerint Önnek lényegében semmit nem kell tennie. Abban az esetben viszont, ha nem akar donor lenni, tiltakozó nyilatkozatot kell tennie. A gyakorlat szerint azonban fontos, hogy beszéljenek a témáról a családban. Ismerjék meg egymás véleményét, és éljenek a tiltakozás lehetőségével, ha akarnak. A hozzátartozó számára nagy segítség, ha ismeri a véleményét, mert így nem hozza olyan helyzetbe, hogy neki kelljen döntést hoznia Ön helyett. A kezelőorvos a lehetséges donort már nem tudja megkérdezni, de fontos, hogy nem a hozzátartozó, hanem az elhunyt egykori véleménye alapján szülessen meg a döntés.

forrás (és az oldal többi része)
  • Dzsini
    Mind a négy kifejlődött, a bal alsót kiszedték mert nem fért el és elkezdte széttolni előtte a fogakat, a bal felsőt pedig azért, mert tönkrement.
    A jobb felső félig-meddig kibújt, a jobb alsó pedig teljesen.
  • Lacee86
    Egy sem nőtt ki még, szóval vagy nincs, vagy még csesztek kinőni. :D
  • stationx
    Egy sem. Kettő alsót kiműtötték, mert vízszintesen nőttek, felsők meg nincsenek.
    Utoljára szerkesztette: stationx, 2014.10.20. 09:06:10
  • Lacee86
    Ez az állatkínzás téma is megér egy misét amúgy, és amilyen ellentétes nézetek vannak, itt még virtuális vér is folyna. :)
  • Molnibalage
    Ez az állatkínzásra vonatkozott. Emlékeim szerint csak gerinces állatokra vonatkozik vagy talán olyanra, aminek van központi idegrendszere. A rovaroknál számtalan olyan biológiai ok van, ami miatt a kínzás nem merül fel. A lenti példa alapján a lakásba tett légycsapda és a szúnyogirtás bármilyen formája állatkínzás lenne, ami természetesen badarság...
  • Lacee86
    De ez sem így megy, mert tudtommal a szervdonor kiléte a felhasználó számára titkos.
  • Lacee86
    Biztos az úgy megy, h odamegyek XY személy elhunyt édesanyjához, és "hm, nekem kell a veséje, elviszem magammal”… Abszurdum. Egyedül akkor tudom ezt elképzelni, ha az elhunytnak nincs olyan hozzátartozója, akinek joga lenne erről nyilatkozni, ill. emellett ezt az elhunyt a végrendeletében kifejezetten nem tiltotta meg.
  • stationx
    Leszarom.
  • Molnibalage
    A törvény szerint tudtommal nem, de el kellene olvasnom a szövegét.
  • Lacee86
    Személyeskedésért komment törlése megtörtént. Ami sok, az sok. És új kérdést teszek be.
  • trebron
    Azért itt egyes emberekben vannak képzavarok.

Ugyanannyi joga van bárkinek egy halott ember szerveit átültetni egy másikba, mint egy állat combjából KFC rántott combot árulni ételként.

A minap láttam egyik híradóban, hogy a néni fel volt háborodva, hogy a vas férgek ellepték a házát, ott seperte őket össze és büszkén elmondta, hogy miután egy lapátra rásepri őket, utána jól rájuk is lépked. - jó csinálja, de akkor ugyanabban a híradóban később ne háborodjanak már fel, ha gyerekek a szomszéd macskáját halálra kínozzák, mert semmi különbség nincsen.

Attól, hogy egy macska szőrös meg aranyos, a vas féreg meg csillogó kitinpáncélú és 100 lába van attól még mind a kettő élőlény és ugyanúgy kínzásnak minősül a szememben, ha egy rovarnak okoz valaki fájdalmat.
    Utoljára szerkesztette: trebron, 2014.10.20. 06:51:47
  • jazzy
    Én pártatlan szemlélő vagyok, de az ő kommentje bizony szól valamiről, még ha olyan is a stílus amilyen. Kíváncsi lennék én is a válaszaidra.
  • mrzed001
    Ha már a bigottság a téma, az én véleményem ez : http://www.youtube.com/watch?v=NzeJGlqD7YQ
  • Lacee86
    Egyébként meg ha a témát lesz@rod, akkor leszel szíves odébb állni, és vitatkozni a szervátültetésről ott, ahol ennek a helye van.
  • Lacee86
    Saját magamtól idézek: "Nekem az a véleményem egyébként, hogy nem ítélek el senkit, ha nem engedi, de az előtt meghajolok, aki ehhez hozzájárul."

Nincs több hozzáfűznivalóm a te oldalas, de tképpen semmiről nem szóló kommentedhez.
  • hugopareiros
    Rendben, lássuk:

"Ha elolvastad, és értelmezted volna a témát..."
    A témát totálisan lesz@rom, ezért is hoztam fel a szervátültetéseset.

Első hozzászólásomból a kérdéshez 1 szó tartozott, az "igen".

"+ ha mondjuk autóbalesetben halna meg, a szerveit is felajánlanám mások részére.
    Nem is értem azokat, akik ezt nem engedik meg. Mások életét menthetnék meg, de nem, mert a vallás meg anyámtöke."

Itt elég egyértelműen a szervátültetés a téma.

Tehát nálam nem a boncolás, hanem a szervek felajánlása áll a központban, bár úgy tűnik ez nem jutott el hozzád.

Megkérdeztelek téged, hogy:
    "Mond el, hogy mi hasznod származik abból, ha halálod után a jó szerveid veled együtt bomlanak el, ahelyett hogy megmentenének valakit.
    Mond el, hogy mi haszna származik abból bárkinek, hogy az ismerősöd szervei vele együtt bomlanak el, ahelyett hogy megmentenének valakit."

A reakciód:
    "Hogy mik szólhatnak ez ellen? Nos, etikai, morális, erkölcsi és érzelmi kérdések, amiket úgy látszik, a te végtelenül racionális elméd képtelen befogadni... "

Vajon ha a jövőbeli lányodnak lenne szüksége egy új szívre, akkor te azt mondanád e az orvosnak, hogy "Köszönöm doktor úr, de nem fogadhatjuk el a szívet. Hogy miért nem? Mert ez etikai, morális, erkölcsi és érzelmi kérdés."
    Szerintem bevágná a WTF?! arcot a képedbe.
    A lányod meg eléggé elszomorodna, hogy ekkora egy gyökér apja van.

"(Mellesleg ennek a kérdésnek a gyökere semmiféle vallás.)"
    Ahhoz képest, hogy a kérdésnek nem gyökere a vallás a fele hozzászólás a vallásról szól. Mintha te is írtad volna a hozzászólásodban a "kereszténységet", ami pedig eléggé vallási dolog.

Viszont ha már én nem tudtam értelmezni a dolgokat. Kedves lászló...szerinted az orvosi tudomány hogyan tud előre haladni?
    Szerinted az ebola ellenszerének keresését hogyan kezdik?
    Jaaaa, hogy boncolással....de téged ne boncoljanak fel, hisz az etikai morális erkölcsi és érzelmi kérdés. Viszont ha elkapod az ebolát, akkor oltsanak már be az ellenszerrel...
  • Calver
    meh, az csak egy darab hús.
  • Lacee86
    Nagyon rossz az érvelésed. A véradás, és egy ember holttestének a felboncolása, tanulmányozása közt van egy "enyhe" különbség. Ráadásul itt még csak nem is egy puszta szervadományozásról van szó, hanem sokkal többről. (Ha elolvastad, és értelmezted volna a témát...)
    Hogy mik szólhatnak ez ellen? Nos, etikai, morális, erkölcsi és érzelmi kérdések, amiket úgy látszik, a te végtelenül racionális elméd képtelen befogadni... Eléggé sajnálom. Meg sem tudod fogalmazni értelmesen ezt a témát, csak elintézed egy "vallási akármicsodák"-kal. Szomorú. (Mellesleg ennek a kérdésnek a gyökere semmiféle vallás.)
  • royaljerry
    én az 5-re szavaztam, meglepett az eredmény azért
  • hugopareiros
    "Elég buta hozzáállásod van, bocsi. Nincs jogod mások helyett dönteni, és mások felett ítélkezni sem a döntése miatt ilyen kérdésekben. Ne kerülj soha ilyen helyzetbe, de azért kíváncsi lennék, akkor is ilyen flegma lennél-e, ha élesben menne a dolog..."

Mond el, hogy mi hasznod származik abból, ha halálod után a jó szerveid veled együtt bomlanak el, ahelyett hogy megmentenének valakit.
    Mond el, hogy mi haszna származik abból bárkinek, hogy az ismerősöd szervei vele együtt bomlanak el, ahelyett hogy megmentenének valakit.

Azok akik itt baszkódnak és "jajj nem tudom mi lenne" + vallási akármicsodák:
    Ha oda juttok, hogy olyan műtétet kell végrehajtani rajtatok, ahol vért kell pótolni, akkor EL NE MERJÉTEK FOGADNI, sőt TILTSÁTOK MEG az orvosoknak.
    Illetve remélem semmilyen orvosi kezelést nem vesztek igénybe ami bárki más testének vizsgálatából fejlődött ki. Egy gyógyszert sem fogadtok el az orvostól (hisz azokat is tesztelni kellett embereken).

edit: Ez nem flegmaság és ezen nincs mit nagyképűsködni, hogy "kíváncsi vagyok amikor odajutsz". Egyszerűen ész érvek. Kíváncsi vagyok, hogy te László milyen érvet tudsz felhozni a szerv-felajánlások és átültetések ellen.
    Utoljára szerkesztette: hugopareiros, 2014.10.19. 21:51:13
  • Lacee86
    Így van. Ezek a magukat keresztényeknek nevező szekták rendszerint az Ószövetséget nyakalják, több ezer éves, egy akkori közösségre szabott bigott törvényeket vetítenek le szó szerint, és vonatkoztatják a jelenre. Abszurdum, de teljesen...
  • QuippeR
    mégis mi köze ehhez a szerzetesrendeknek? a szerzetesi közösség egészen más, mint egy külön egyház. (nem csak a kereszténységben, lásd távol-keleti szerzetesek.)

másrészt az összes történelmi keresztény/keresztyén egyház újszövetségi hangsúllyal hirdeti az igét. nem véletlen, hanem mert János 13,34-35
  • Lacee86
    Full mást tanítanak, mint a keresztények. Sokan azt hiszik, h ó, ez mekkora jó vallás, ez is keresztény, nincsenek papok, nem kell gyónni, halelujah. Aztán mikor bekerülnek egy ilyenbe, akkor jön a fekete leves. Mondd, te nem hallottál ezekről?
    Ezek szekták, és elhatárolódom tőlük, sőt, az egész vallásomat elhatárolom tőlük.
  • Dzsini
    Ugyanabban az Istenben hisznek, az "eretnek" szekta és az elfogadott (szerzetes)rend között sokszor csupán annyi a különbség, hogy a vezetőség elismeri-e őket, vagy sem.
    (lásd például Assisi Szent Ferenc története)
  • Lacee86
    Azok szekták, nem keresztények. Teljesen idegenek a kereszténységtől. Ezekkel az Ószövetségi bibliai idézetekkel hülyítik az embereket.
  • Dzsini
    A "van olyan" az nem azt jelenti, hogy "mind" - még ha sokan ezt is szeretnék, mert propaganda célból jól hasznosítható.
  • tigeroo
    tehát a vallásos emberek kórházba sem járnak, ha vérátömlesztés vagy donor kellene nekik akkor imádkoznak majd meghalnak és a mennybe mennek?

*flémet pls*
  • videobaby
    a vér áldozat bemutatásának volt a része, emiatt nem volt szabad semmiképp felhasználni. véráldozat kellett a bűnök bocsánatához. a többi szerv csak része lehetett, ha teljes állatot áldoztak fel, de a vért akkor is külön kezelték.
  • Dzsini
    ti véreteket, a melyben van a ti éltetek, számon kérem; számon kérem minden állattól, azonképen az embertől, kinek-kinek atyjafiától számon kérem az ember életét.
    minden testnek élete az ő vére a benne levő élettel. Azért mondom Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét meg ne egyétek
    tartózkodjanak a bálványok fertelmességeitől, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértől.

1Mózes 9:4–6; 3Mózes 17:10–14: Cselekedetek 15:19, 20, 28, 29.

Vannak olyan keresztény körök, ahol a vér, szerv donációja és fogadása ez alapján tiltott - mert bár az igehelyek elsősorban a vér megevéséről szólnak, de hangsúlyozzák, hogy a vér a test elidegeníthetetlen része.
  • videobaby
    nem tudnék, nem is akarnék egyedül dönteni. mivel a kérdés úgy hangzik, hogy közeli hozzátartozó, akkor igenis a többi családtagnak is van beleszólása és nem egyszemélyes ütközetet kell vívni. részemről egyáltalán nem biztos, hogy akarnám, de ahhoz igazodnék, amit a többiek döntenek, vagy az illető akarta lenne mérvadó, ha rendelkezett volna efelől.
  • Lacee86
    Én katolikus vagyok, de nem tudok róla, h lenne bármilyen tilalom a vallás miatt szervadományozásra... Sőt, ez a szeretet, amit olyan sokat puffogtatunk a semmibe, egy nagyon is erős volta. Itt éppen az a hatalmas dilemma, h valaki elég erős-e ahhoz, hogy ezt megtegye.
    Nekem az a véleményem egyébként, hogy nem ítélek el senkit, ha nem engedi, de az előtt meghajolok, aki ehhez hozzájárul.
  • Molnibalage
    Ez a polkorrekt vélemény. Elleben a legtöbb vallás a saját békés voltát hangsúlyozza, ne öljd meg migymás. Humanista és életigenlő hozzállás mellett mondjom bárki olyan ép ésszel felfogható indokot, hogy a szervadományozás miért úgy megy, ahogy... A halottnak nincs rá szüksége orvosi szempontból, az élőknek meg igen...

Szép dolog a hit és a vallássosság, csak szomorú, hogy világi kérdésekben sok helyen mérvadó a vallás meg a hit. Röhej... Persze a polkorrektség miatt meg el kell fogadni ezt. Beteg egy világ...
    Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.10.19. 14:38:49
  • chhaya #120967
    Nem tudom eldönteni. Ha rólam lenne szó, akkor minden további nélkül, de nem vagyunk egyformák. Egy ilyen döntéshez ismernem kell a másik véleményét a dologról, különben nem hiszem, hogy engedném.
  • Lacee86
    Elég buta hozzáállásod van, bocsi. Nincs jogod mások helyett dönteni, és mások felett ítélkezni sem a döntése miatt ilyen kérdésekben. Ne kerülj soha ilyen helyzetbe, de azért kíváncsi lennék, akkor is ilyen flegma lennél-e, ha élesben menne a dolog...
  • Freeda Krueger
    nem tudom...
  • Molnibalage
    Igen.