127612
  • Zoli007
    2 alsó. A fogorvosom azt mondta, hogy amíg nem okoznak gondot, addig bent maradnak.
  • SötétBarom
    "Saját" tested már nem lehet a sajátod, mivel meg vagy halva. És igen. Halálom után nyugodtan vigyenek mindent ami kell. Természetesen szeretnék már értéktelen szervekkel elhalálozni (nyilván egy 112 éves szív pont nem jó semmire) :D

És nem a _kormány_ tulajdona, hanem az embertársaimé.
    Utoljára szerkesztette: SötétBarom, 2014.10.20. 19:33:53
  • trebron
    Tehát az alacsonyabb szintű életformák kínzása nem bűn? Melyik az a fejlettségi szint szerinted, amit már nem lehet kínozni és melyik az, amelyiket már igen?

Ha egy állatot megeszünk az kínzás? - Elég sok állat rendelkezik központi idegrendszerrel, amelyiket megesszük. Mitől más egy macska, vagy egy kutya?
  • ManoNegra
    Az ilyentől minden orvosi ellátást meg kellene vonni a sunyiba.

Oh, ez azért messzire vezetne, ha úgy igazán nekiállunk válogatni...

• Molnibalage
    Már megint túlzol...
  • Nirz
    Érdekes hogy szerinted a saját tested is kormány tulajdona és azt csinálhat vele halálod után amit akar és ez rendben van
  • Lacee86
    Mert egy hulla olyan, mint egy tárgy, nemde? -.- Erről egy ezzel a területtel foglalkozó jogászt kellene megkérdezni, de gyanítom, h ez egy kényes és bonyolult téma, sok vitával.
  • Molnibalage
    Nem vagy te egy kicsit parnoiás...?
  • SötétBarom
    Egy hullának nincsenek emberi jogai.
  • Nirz
    A kormánynak miért van joga elosztani a szerveimet,külön belegyezésem nélkül?Ez emberi jogok sárba tiprása.

Meg különben is köztudott hogy szervhiány van ahol ez gyakorlat mint Magyarországon szörnyű belegondolni hogy súlyos sérülés esetén inkább hagynának meghalni utána meg begyűjtenék a használható szerveimet mindenfajta beleegyezés nélkül?
    Meg mifajta ellenőrzés van ha vki nem egyezik bele csak bizonyos szervekbe?Szerintem visznek mindent és egy üres test marad végén a temtésre,ez szervlopás elfogadhatatlan

Ezenkivül valszinűleg gazdagabbak hamarabb előbbre kerülnek a listán de ilyen alapon kormány eladja nekik a szerveket amiért én vagy rokonságom semmit nem látna,ez így nevetséges és nem támogatható
  • chhaya #121034
    Az alsó kettő nem is nőtt ki, a felső kettő igen, de kissé féloldalasan... Nem zavaró és semmi galibát nem okoznak - mivel a hátsó 7-es rágófogaim sem fejlődtek ki, ezért nem tolnak el semmit. :D Viszont az egyik összenőtt az utolsó rágófogammal, úgyhogy abból egyszer csak mindenképpen szájsebészet lesz.
    Utoljára szerkesztette: chhaya, 2014.10.20. 17:59:05
  • Calver
    2/az összes, alul nem alakultak ki, felsők megvannak és köszönik szépen tökéletes állapotban.
  • trebron
    Nem tudom, még soha nem számoltam meg.
  • hugopareiros
    ...de mit gondolt át? Azt hogy önző módon a számára már nem kellő szerveit nem adja oda annak akinek szüksége lenne rá?
    Az ilyentől minden orvosi ellátást meg kellene vonni a sunyiba.
  • QuippeR
    aki nem egyezik bele, az valószínűleg átgondolta, és joga van a véleményéhez.

a másik témát hagyjuk, de nagyon megköszönném, ha esetleg pár napig meg tudná állni mindenki, hogy a magyarokra általánosítson. ő lehet, hogy olyan, én nem.
  • SötétBarom
    Szerintem minden vallási és kulturális befolyást figyelmen kívül hagyva kérdés nélkül fel kellene használni minden használható szervet. Az csak hús. Aki nem egyezik ebbe bele, egy igazi patkány.
  • Molnibalage
    Melyik lenne az? Meg lehet tenni, hogy ne vegyék ki és "ne csináljanak akármit". 5 másodperc utánanézni, erre meg verik az asztalt... Tesz érte? Miért várja el sok ember, hogy miden helyette oldajanak meg? Mit kellene mondanom erre? [fejvakarás]

Még a politikát sem én hoztam be...
    Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.10.20. 15:50:23
  • Dzsini
    Gratulálok, hogy sikerült egy értelmes, érdekes beszélgetési témát egy fél mondattal kisiklatni.

Molni, te külön büszke lehetsz magadra. Veregesd meg a vállad.
  • Molnibalage
    Most mondjam azt, hogy nézzél rá az országra és meglátsz valamit? Persze lehet arról vitatkozni, hogy erről ki tehet, de ez most nem téma. Külföldön is van sok hülye és tudatlan, de arányaiban mintha talán ez kevesebb lenne. Nézz körül csak itthon, valahogy mindig más a hibás. A turbók szerint szemétzsidófrancia trianont nyomják, aztán az ország másikfele szemétusa, a harmadik fele szemtékomcsik, a maradék meg rohadeu. Az, hogy mit basztunk el mi, arról valahogy a fentiek közül egyik sem fókuszál...
  • QuippeR
    miért van az, hogy itthon mindenki a magyarokról akar nagy okosságokat mondani, ahányszor valami számára negatívat tapasztal, de akkor meg soha nem a magyarokról beszél, ha valami pozitív történik?
  • Molnibalage
    Számtalan oka van annak, hogy ez miért van így. A magyar emberek többségének végrendelete sincs. Ez egyszerűen a legerősebb életigenlő hozzállás, az állam minden állampolgára életét igyekszig megmenteni. Ha valakinek annyira fontos, hogy ne így legyen, akkor tegyen ellene. Nem ez lenne a felelős állampolgári magatartás...? Miért van az, hogy a magyar mindig csak másra tud mutogatni...?
  • Dzsini
    Pozitív beleegyezés (donorkártya) elvét használják USA, Egyesült Királyság, Kanada, Németország, Hollandia, Svájc, Új-Zéland, Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Thaiföld, Írország, Dél-Amerika, Latin-Amerika és az arab országok többségében.

A világ nagy részében nincs egyértelmű szabályozás, van néhány ilyen, néhány olyan, de legtöbbször nincs konkrétan meghatározva, így mire az orvosok nekiállnak utánaérdeklődni, megkeresni a hozzátartozókat, vagy bármit kideríteni, addigra elvész a hasznosítható szerv. A semmiféle szabályozás talán a legrosszabb, mert rengeteg pereskedést hozhat magával.

Németország donorkártyás rendszert használ, 12% körül van a beleegyezési arány, és kb. 16 donor lesz 1 millió holttestből.
    Ausztria tiltórendszert használ, és a lakosság 99.98%-a nem tiltakozik, Spanyolország hasonló, és 34 donor lesz 1 millió holttestből. Ez kétszer annyi embert jelent, akiket meg lehet menteni.
    Nem arról van szó, hogy beleegyezés nélkül tesznek bármit, hanem arról, hogy ha NEM mondod azt, hogy nem, akkor úgy veszik, hogy beleegyeztél - ez a hallgatólagos beleegyezés.

Amúgy valóban komolyan vitatott a téma egyébként, és rengeteg érv van mindkét oldalon.
  • QuippeR
    szerintem meg nem etikátlan.

szóval eddig 1:1
  • Nirz
    A lényeg hogy önkéntesnek kellene lennie a dolognak és nem a politikának feltételezni hogy odaadná.
    Nem szabadna hogy ez igy müködjön
  • Molnibalage
    Nem bármit, óvatosabban a szóhasználattal...
  • Nirz
    Etikátlan
    Milyen világot élünk hogy itt beleegyezés nélkül bármit megtehetnek a holttestemmel?
    Érdekes hogy a világ nagy részében nem alkalmazott megoldás,de nem itt utána kell járnom csak azért hogy alapvető emberi jogaim megmaradjanak.
  • Dzsini
    Az is egy létező jogi szabályozás (donorkártyás módszernek hívják, és a lenti linken olvashatsz arról is). Ez egy egészségpolitikai döntés, hogy egy ország melyik módszert használja, én úgy gondolom, hogy egy holttestnek már nincs szüksége rá, és ha van, akinek jól jön, akkor kár lenne veszni hagyni csak azért, mert valaki életében egyszer se gondolt egyáltalán arra, hogy mi legyen vele halála után (nem váltotta ki a donorkártyát). Míg a tiltás egyértelműen azt mutatja, hogy legalább egyszer gondolt rá, és úgy döntött, hogy nem szeretne ilyesmit.
  • QuippeR
    de miért? kell még neked?
  • Dzsini
    Mindenki képmutató valamilyen szinten, és mindenki alkalmaz kettős mércét.
    Ezt játssza le ő a saját lelkiismeretével, ehhez a jognak szerintem nincs köze. Hallottam olyanról, aki egy életmentő műtét után lett állandó és lelkes véradó, mert rájött, hogy ha nincsenek önzetlen emberek, akkor már ő se lenne. Előtte eszébe se jutott volna a véradás. Lehet, hogy utána se fog, de az nincs ráírva senkire.
    Az orvostudománynak, orvosoknak pedig az esküjük alapján az a feladatuk, hogy megpróbálják meggyógyítani, az életminőségét a lehető legjobb állapotba hozni a betegnek. Nincs mérlegelési lehetőségük, hogy ő most "jó" ember vagy "rossz" bármilyen szempontból.

• Nirz
    Szerintem az lenne a normális hogy csak külön beleegyező nyilatkozattal lehessen a szervet felhasználni,az nem normális hogy mivel nem tudnak tiltakozásról kiveszik......
  • Molnibalage
    Az emberileg nem igazán elfogadható szerintem, hogy "ha nem adnál, ne is kaphass".
    Pedig bizony szerintem itt eléggé inog a léc. Tökmidegy, hogy milyen okból valaki nem engedné, hogy az ő szerveit nem használják fel, de azért másét rakják belé...? Ennék képmutatóbb és kettős mércét alkalmazó helyzetet tényleg nehéz elképzelni...
  • Dzsini
    Hogy gondolod a "lopást"? Amíg élsz, és döntésképes vagy, addig nem visznek semmit a beleegyezésed nélkül (nem, nálunk nem szokás a zugklinikán kilopni az egyik vesédet úgy, hogy nem tudsz róla). Ha már nem élsz, akkor se, ha bárki a rokonságodban azt állítja, hogy te életedben tiltakoztál ez ellen.
    Hol lenne ez bármikor vagy bármilyen módon lopás?
  • Dzsini
    Szerintem elég nagy inspirácó, hogy azok nem, vagy nehezen kerülnek fel a transzplantációs listára, akik saját hanyag magatartásukból következően kerülnének oda (pl. májbeteg alkoholistáknak legalább 1 éves orvosilag igazolt tiszta periódus kell, hogy egyáltalán felkerüljenek a jelenleg 141 fős listára).

Az emberileg nem igazán elfogadható szerintem, hogy "ha nem adnál, ne is kaphass".
  • Nirz
    Jó tudni hogyha nem akarom hogy kilopják a szerveimet(pf jellemző hogy Magyarország) betegen tiltakozó nyilatkozat rendezése szükséges
    Kössz az infot
  • hugopareiros
    Ahj...de utálom aki ennyi karaktert leír fölöslegesen...

Leírtam már neked egyszer és leírom újra. Én a szervátültetést hoztam fel. Én elsődlegesen a szervátültetésre írtam, hogy szánom azokat akik nem ajánlják fel. Te erre butáztál le.
    Viszont te ezt nem tudod felfogni. Nem tudom, hogy miért nem, de remélem most már eljut az agyadig.

A pénzes dolog meg...gyönyörű példát hoztál fel. Miért nem írtad azt, hogy az élő emberek miért nem adják oda a szívüket másnak?
    Miután meghaltál mi szükséged van a szerveidre? SEMMI
    Ha elhalálozik egy szeretted, akkor hányszor látod még a testét? Talán egyszer ha nyitott koporsós a temetés. Nem látod ahogy felboncolják. Sőt a temetésen még nézhet is ki utána jól. Viszont mit láthatsz? Egy szomorú embert aki részben miattad nem élhet tovább akár évekkel.
    Főleg ha speciális betegségben hal meg a családtag. Akkor kb konkrétan az ő testének tanulmányozásán is múlhat sok másik ember élete. Ezzel jobb együtt élni, mint azzal hogy vizsgálatokat végeztek el a testén halála után?

"Inspirálni lehet mindenkit, de kötelezni, ezekben a kérdésekben NEM."
    Elég nagy inspiráció lenne ha csak az kaphat szerveket illetve orvosi segítséget, aki tesz is érte. Aki szintén felajánlja a szerveit és a testét.
    Gondolom ez után már eléggé nem lenne kérdéses a téma.
  • Molnibalage
    Hármat ki kellet szedni a négyből, mert nagyon hülyén jöttek ki és különféle kellemetlenségeket okoztak és okozhattak volna.
  • Lacee86
    Ahova te az érvemet várod, és amit oda beírtál, az egy marhaság. Én ilyet soha nem mondtam ezekre a kérdésekre. Mint ahogy azt sem, h nem ajánlanám fel a szerveim. A sajátomról, amiről én döntök, nem tennék máshogy, de ha figyeltél volna a témára, és nem az én b*sztatásmmal lennél elfoglalva, akkor láttad volna, h más ember -történetesen egyik szerettünk- boncoltatásáról volt szó. És nem konkrét szervátültetésről, hanem tanulmányozásról. Tudod, nem mindenki veszi olyan könnyen, h széttrancsírozzák a kedves hozzátartozóját, és laborok tárgyává teszik. Aki pedig ehhez nem járul hozzá, azt én tiszteletben tartom, és nem barmozom le mindenféle vallási előírásra fogva, mert ehhez egyszerűen senkinek nincs joga! Akinek 100 milliói vannak, nem idiótázom le, h miért nem osztogatja szét a vagyona egy részét a rászorulóknak, amikor bőven megtehetné, és neki semmi szüksége rá. De ha jótékonykodik, akkor azt megköszönik neki azok, akiken segített. Ez ilyen egyszerű. Inspirálni lehet mindenkit, de kötelezni, ezekben a kérdésekben NEM.
    A kérdésedre pedig a válasz: Elfogadnám örömmel olyantól, aki azt felajánlotta, és a hozzátartozói is beleegyeznek.
    A második kérdés: Fogalmam sincs, h ez hogy jön ide, nem is értem, hogy miből szűrted le, h ezt válaszolnám, szóval erre nem is válaszolok.
  • hugopareiros
    Meg lehet sértődni, de legközelebb inkább bizonyítsd be az ellenkezőjét a mondandómnak és valós érveket sorakoztassál fel a mondandód mellett. Továbbra is várom:

"Vajon ha a jövőbeli lányodnak lenne szüksége egy új szívre, akkor te azt mondanád e az orvosnak, hogy "Köszönöm doktor úr, de nem fogadhatjuk el a szívet. Hogy miért nem? ******" <- ide várom az érved

Illetve:
    Vajon ha a jövőben elkapnád az ebolát, akkor te azt mondanád e az orvosnak, hogy "Köszönöm doktor úr, de nem kérem az oltást! Hogy miért nem? ******" <- ide várom az érved

Eddig mindkettőnél az érved: "Mert ez etikai, morális, erkölcsi és érzelmi kérdés." Ez nem teljesen meggyőző.

Az embernek alapvető ösztöne az életbenmaradás illetve a szeretteinek segítése. Viszont ha te elvárod a segítséget mástól, akkor hogy lehetsz olyan nagyképű, hogy te nem segítenél másoknak?
    (Azt a választ elfogadom, hogy "tényleg nem kérném a segítséget, mert én sem adnék másnak". Viszont kötve hiszem, hogy ha oda jutnál akkor tényleg ez lenne az álláspontod.)

ui: mindenkinek aki hezitálna: Aki tényleg nem ajánlaná fel a szerveit / a testét boncolásra (pl 1 betegség megállítása céljából), az találkozzon olyan gyerekkel akinek szüksége lenne rá. Remélem utána megváltozik a véleménye.

ui2: Évente járok vért adni, de sajnos mindig visszautasítják. Viszont tudom, hogy ritka a vércsoportom és hátha egyszer helyreáll az az akármi ami miatt nem adhatok és segíthetek másoknak. Illetve szüleim, testvéreim és párom is tisztában van azzal, ha netán oda jutnék, akkor a szerveimet nyugodtan felhasználhatja az orvostudomány. Akár gyakorolni is az orvos palántáknak, hisz nekem úgysincs szükségem tovább a testre, de másnak még hasznára válhat.

ui3: Kedves László ne mond, hogy ez off topic. Senki nem beszél a fogakról. Illetve önkényesen zártad le a tegnapi témát (amiről lehetne is beszélni).
  • Lacee86
    Jöttél nekem a diplomával, amihez a világon semmi közöd, és nem is ide tartozik. Te vagy a szánalmas, hogy személyeskedsz.
  • hugopareiros
    szánalmas :) nem tudsz mit reagálni és személyeskedésnek állítod be pedig közel sem volt az (az utolsó mondat talán, de annyira te is személyeskedtél ;))...holott...:) mondjuk nem is vártam mást
    Utoljára szerkesztette: hugopareiros, 2014.10.20. 12:06:40