A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lacee86
Értem. Annyira azért nem zavar, h átírogassam mindig. 😊

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

immovable
ffúúúúú
Dzsini
Készül az új fórumfelület, és ott kicsit más a kódolás (minden mindenhol unicode), és amíg párhuzamosan mûködik, addig csuklik néha egy kicsit a rendszer, amíg nincs teljes átállás.
Lépj be a beállításokba, és gépeld újra az ékezeteket az aláírásodba, attól helyrejönnek... aztán újra elkavarodnak, én tegnap reggel írtam újra, ma megint kellett 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Lacee86
OFF: Mi lett az ékezetes betûkkel? Itt az aláírásokban szereplõ ékezetes betûk helyén nekem kérdõjel van.

Dzsini
Így ismeretlenül nem tudhatod, hogy kinek mennyire a személyisége, és mennyire egy eljátszott szerepe az, ahogy itt olvasható. Van benne mindkettõbõl, és egy idõ után a közösség "elvárja" a megismert viselkedést, szóvá tenné azt is, ha valaki "kiesik" a szerepbõl.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

clio1616v
nem szerepnek, inkább személyiségnek mondanám és ezek a rácsodálkozások és felháborodások pedig a személyiségük része, nem tudatos személyiségek õk, hanem megélik, sodródnak az õket érõ ingerekkel, konfliktusokkal és anélkül, hogy tudatosodna bennük lereagálják a személyiségüknek megfelelõen = kiszámíthatóak

molnibali = érzelemmentes harcászati röghözkötött
predi = naív szenvedélyes ösztönlény
te pedig személytelenül a fórum értelmezõ szótára

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

Dzsini
Mindenkinek megvan a sok éve bejáratott szerepe itt a fórumon, mégis többen csodálkoznak (pláne szóvá teszik, felháborodnak), ha valaki pont úgy viselkedik, ahogy az tőle elvárható 😊

Pedig igazából tőlük is csak ez az elvárható, úgyhogy ez így van rendben 😊

Molnibalage
Tehetek én róla, hogy a gyök2 userek folyamatosan ugyanazokat a hibát követik el...? Nem egyedi az eset. A HTKA.hu oldalra is több száz oldalnyi fejtágítást írtam sokakkal együtt, ehhez képest vannak olyan megveszekedett kommentelõk, akik pont annyira vérpistikék, mint 4-5 éve. Nem tanulnak semmit és semmibõl...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Mert az egyéni tapasztalnak semmi köze nincs ahhoz, hogy mi az átlag és mi a meghatározó... Sajnos ez evolúciós defektus az emberben, hogy inkább érzelmi alapon ítél. Nagyon elegem van abból a marhaságból, hogy az átlaguser szerint a statikszika az hazugság meg csak ferdítés. Csak akkor tudnám, hogy mi a faszt oktatnak ezen a téren és miért van mögötte elég durva matek.

Magyarországon divat fikázni az elméleti szakembert és a statisztika bizony nagyon elméleti tudomány...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

clio1616v
1 méteres szál 😄

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

COD Black Ops
ez mekkora szöveg <#taps><#hehe>

<#nevetes1><#nevetes1>

van mellszõröm is meg hátszõröm is, bár egyáltalán nem dús, viszont hosszú :C

nekem nem az a para hogy ülnöm kell, hanem hogy szarul leszek, és le kell feküdnöm
valszeg a vérnyomásom miatt van, vagy nem tudom, mert a két érték között gecinagy a különbség nálam (volt már ilyen 140/58 is) szóval gondolom az alacsony diasztolés értékem leesik a picsába a vérveszteségtõl
levennének tõlem fél liter vért, kómába is esnék bazmeg
olyannyira gyakran látod, hogy ha meglátom általad leírva az egyelemes statisztika vagy az egy mintából extrapolálás kifejezést, már fel sem nevetek, mint a régi szép idõkben, amikor még csak 9-10. alkalommal érveltél ezzel
mivel már több tucatszor láttam tõled, így már merõ közönynel érint
msot viszont valamért kizökkentem a közönyömbõl és rávettem magam, hogy közöljem veled az örömteli hírt; a neved végre fizikálisan is összefonódott az egy mintából való extrapolálás fogalmával
tigeroo
jaj növessz már mellszõrt

amúgy ez alap, 10 percet jó ha ülsz utána, addig szerintem mindenki szédeleg
engem is leteremtett a nõvérke hogy mit képzelek még 10 percig feküdjek csak és szorítsam a szúrás helyét gézzel
2x voltam
2x nem adhattam

A vérem valamilyen alkotóelemében kevés van ahhoz hogy adjak, de ahhoz még elég, hogy nekem elég legyen.

Azóta nem próbálkoztam. (A két próba között volt 1 év.)

én is azért nem mennék, mert már sima vérvételen is, ahol jóval kevesebbet vesznek le, szarul leszek utána
és nem is a vér látványától vagy ilyesmi, azt le sem szarom, meg közben nem zavar, hogy folyik
viszont utána szarul leszek
kb. fél perc/egy perccel azután, hogy levették a vért, elkezd keményen hányingerem lenni, és le kell feküdnöm ágyra/földre vagy amit épp találok, és kell pár perc mire összeszedem magam és fel tudok állni
mintha leesne a vércukrom, vagy nem tudom, fogalmam sincs mitõl van
videobaby
akármilyen mérnök is vagy, szerintem tõled sokkal több fogalmam van a vértranszfúzióról, de az alternatív kezelésekrõl is, amivel teljesen ki lehet iktatni.
de legyen igazad.

jazzy
Mérnök vagy? Nem? Irány a sarokba! Így van SQJ?!
Fresh Duke
Ha ennyire bántja a lelki világodat az a komment, akkor szerintem tényleg ne nézz be ide többet.

A heavy cost. I pay it gladly.

predator1982
a "hülyeség csúcsa" nálam az, ha valaki meg csupán csak a statisztikákból indul ki, és ha valakinek esetleg más véleménye van akkor te egybõl okoskodni kezdesz...nem unod még? ide nem csak te jársz bazz hanem még elég sokan, miért kell egybõl leoltani valakit ha nem ért veled egyet?

ritkán szólok hozzá, de hozzáteszem ezt a topikot olvasgattam eddig, meg egy másikat, de ilyenek után elgondolkodtató hogy még benézzek-e...

pred

Dzsini
Magyarország tagja az Eurotransplant egyezménynek, de a vért nem utaztatják, mert igazából nagyon ritkán van olyan eset, hogy az adott ország nem tud helyben megfelelõ típusú vérkészítményt biztosítani. Persze komolyabb katasztrófáknál elõfordulhat, hogy egy ország saját tartaléka kevés, akkor megtörténhet (pl. a jugoszláv háborúskodás alatt vittek ki innen vérkészítményeket ottani kórházakba).

De adni-venni nem szokták, tilos és veszélyes móka lenne, így is az "épphogy elég" kategóriába esik nálunk a véradási hajlandóság 😞

LOL 😄

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Fresh Duke
Azt hittem 500-ért adod, hogy vehess belõle sajtos-fejfölös tésztát.

Lacee86
Levegõt én is szoktam eladni. A ritka levegõjû országok szívesen veszik. 2000 Ft körül szoktam adni köbméterét.

Fresh Duke
Magyarország még a levegõt is eladja*, gondolod, hogy a vért nem?
*Nem szó szerint.

Lacee86
Nem tudok a véreladás témában nyilatkozni.

Fresh Duke
Azért mert határozott névelõ kimaradt mondatból?

Lacee86
Ezt most nem értem. :$

Fresh Duke
Akkor miért adják el vért? <#integet2>

Lacee86
Sztem a véradásnak még ma is kulcsfontosságú szerepe van. Mindenütt azt olvasni, h Magyarországon állandóan az alacsony mennyiségû vérkészlettel küzdenek, és nem gyõzik hangsúlyozni a véradás fontosságát.

Molnibalage
Mutass akkor olyan globális statisztikát, ami õt támasztja alá. Egy globális jelenségrõl - vértranszfúzió - saját tapasztalból általánosítani - már elnézést - de a hülyesége csúcsa. Sajnos túlságosan gyakran látom azt, hogy laikusok a egy mintából extrapolálnak a végtelenbe...

Fresh Duke

predator1982
pedig igaza van, nem mellékesen...

pred

videobaby
szerintem pont leszarom 😊

Fresh Duke
Akkor többet nem adok vért. Dögöljenek csak meg, nekem nem ér meg 500 forintot az életük. <#integet2>

Molnibalage
Ugye nem veszed zokon, ha röhögök rajtad egy picit?

Molnibalage
Nekem taj kártyám sincs két éve. Azon ugyanis semmilyen adat nincs a számon kívül, amit fejbõl is tudok.

Igen - önzetlenségbõl.
4-6
Igen.

Adtam már vért is meg vérplazmát is, de többször is rosszul lettem, nem biztos hogy máskor is elmegyek.
Pont legutóbb történt, hogy elég bénán szúrták be a tût és amikor a gép elkezdte visszapumpálni a vért akkor elpattant az ér. Utána két hétig szép zöldes-kékes volt a kezem. :/

★★★★★

videobaby
nem értelek félre, nem a számszerûség a fontos. a lényeg, hogy amit el lehet rontani, azt el is fogják. csak kérdezz meg orvosokat, akik már rég nem használnak vért még híresen nagy vérzéssel járó mûtétek során sem, vagy babák mûtétjénél sem pl. könnyebb egy transzfúziót bekötni és a szokott módon pancserkodni az emberekkel, mint odafigyelni a részletekre és ezzel jelentõsen lecsökkenteni a vérzést, mellette pedig vérmentést alkalmazni, vagy fibrinpárnával, elektrokauterrel operálni. mutass 5 embert, ha annyira akarsz, remélem, jól vannak. nem a 4 ismerõsömre akartam apellálni, õket csak említettem, mint ellenpélda. nem véletlen van egyre több olyan sebész, szívgyógyász, ortopéd orvos etc. akik nem használnak vért, vérkészítményt. amit te emlegetsz, az szép lassan lecseng, amit én, az lesz a következõ lépés a gyógyászatban.

Dzsini
Ó, a valóság egy nagyon képlékeny dolog 😊 Nagyon attól függ, hogy ki honnan nézi, vagy mit szeretne igazságnak. Ezt már megtanulhattad itt az interneten.

A statisztika pedig - ahogy említed is - azt támaszt alá, amit épp csak szeretnél. Könnyen lehet egy (vagy négy) elembõl általánosítani akár egyik, akár másik irányban, és mindenre lehet nagyon gyorsan bõséges ellenpéldát találni, amivel már meg is cáfoltunk bármit 😊
(ha én mutatok 5 olyan mûtött embert, akinek semmi baja, pedig kapott vért, azzal felüllicitálhatom a te négyedet?)

Félre ne érts, nem akarom elbagatellizálni a dolgot, és nem akarlak meggyõzni semmirõl - beszélgettünk a témában, ameddig úgy tûnik, hogy van értelme. Szerencsére se a véradás, se a vérkészítmények elfogadása nem kötelezõ, és ne is legyen.

videobaby
ezt lehet hallani, meg olvasni, meg blabla, igen. a valóság nem ez. ez parasztvakítás. mivel rendelkezem egész komoly anatómiai ismeretekkel (3 évig konkrétan tanultam szakmain belül), hidd el, tudom, hogy mi az, amit tudnak a vérrõl. sokszor igenis nem kellõen steril a szett, mert elbénázzák a fertõtlenítését. másrészt igenis, maga a folyadék, amivel megakadályozzák, hogy bealvadjon a véralkotó, nem teljesen megfelelõ. ezek csak egy részét képezik, ott van még az emberi mulasztás, amikor öszecserélik a vért. ott vannak a rejtett betegségek, amik esetleg olyan stádiumban vannak, hogy nem mutathatók ki.
mielõtt megcáfolnád, csak mellékesen megjegyzem, hogy személyes ismerõseim között van 4 olyan ember, akit azóta a vértranszfúzió miatt májbetegséggel, meg egyéb jósággal kell, hogy kezeljenek életük végéig. hát ennyire megbízható a vizsgálat, amit csinálnak. egyikük terhesség alatt kapott vért, másikuk protézis mûtétnél, volt, aki baleset miatt.
a statisztika szép dolog, nem kell készpénznek venni.

Dzsini
Fertõzés vér (vagy a véradás folyamatának) tisztátlansága miatt Magyarországon a 70-es évek óta nem történt, minden levett vért sokszorosan bevizsgálnak, és ha bármi problémának a gyanúja felmerül, azonnal megsemmisítik az egész készítményt, illetve ha a véradónak jelentkezõ bármilyen kockázati forrás, akkor le se veszik - lásd kérdõív, ahol felelõsséggel nyilatkozol arról, hogy tudomásod szerint a véred gyógyításra felhasználható.

Az elmúlt 30 évben világszerte 20 alatt van a levett vér beadásából adódó fertõzések száma. Emiatt nem kell, hogy fenntartásaid legyenek.

És jelenleg nincs semmilyen bevett és általánosan használható módja annak, hogy a vérkészítményeket bármilyen más módon pótolni lehessen.

Lacee86
Király. 😄 Egyszer meg kéne játszanom. 😊

ressy14
nézzél magyar focit és parlamenti közvetítést 😄

Dum spiro, spero.

általában olyan alacsony a vérnyomásom, hogy nem javasolják, hogy adjak vért, pedig a családban szinte mindenkinek magas a vérnyomása
videobaby
félre értettél 😊 nem kellene semmi jutalomfalat, pont ezt mondtam.

videobaby
szívmûtétet mindig tervezik, ott van pl. az epo, ami serkenti a vörösvérsejt termelést, elektrokauter, és egyéb felszerelések, vérmentõ készülék is simán. ezek tiszták, nem lesz rejtett fertõzés, mint pl. véradáskor a vérben, vagy magában a szettben.
sürgõs esetben a legfontosabb a folyadékpótlás, nehogy összeomoljon a vérkeringés. említettem, hogy akkor meggondolnám, bár nem preferálom.

#119098 tényleg ritka általános adónak lenni.

tigeroo
az nagyon ritka...

ha bajban leszel könnyebb lesz valakinek találni, én csak erre tudok gondolni amikor megyek
Dzsini
Sürgõs esetben semmi, de sokan pl. a saját mûtétjük elõtt saját vért tetetnek félre - egyrészt az a legbiztosabb, másrészt gondolhatja úgy, hogy õ nem szeretné, ha egy idegen szervezet bekerülne az õ testébe, a részévé válna.

Plusz kísérletezgetnek már mesterséges vérsejtekkel, de egyelõre nagyon drága, és nem hiszem, hogy 10-20 éven belül átveszi a valódi vér helyét.