127612
  • hugopareiros
    igen

+ ha mondjuk autóbalesetben halna meg, a szerveit is felajánlanám mások részére.
    Nem is értem azokat, akik ezt nem engedik meg. Mások életét menthetnék meg, de nem, mert a vallás meg anyámtöke.
    Utoljára szerkesztette: hugopareiros, 2014.10.19. 13:19:25
  • benőmenő
    Ha nem tiltaná ezt konkrétan a végrendeletében, akkor igen.
  • Lacee86
    Nem tudom eldönteni, de remélem, soha nem is kell.
  • Freeda Krueger
    El sem tudom képzelni...
  • benőmenő
    Hát nem tudom, azt szemüveg nélkül is látnám, hogy jön a busz, csak azt nem, hogy hányas :D
    Viszont a múltkor már éreztem, hogy gyengék a lencsék (akkor még -3-as volt), és az baromi para, amikor látod, hogy ott egy tábla, de csak pár száz méterrel később derül ki, hogy nem 60-as, csak egy biciklivel behajtani tilos a főúton. :S
  • Molnibalage
    A fura az, hogy én is majdnem 10 évet röpiztem szemüveg nélkül, akkor mikor 1,25 és 1,5 dioptiám volt. Aztán 2010-ben, mikor már csak 0,75, akkor érdekes módon már zavart, ha nem volt rajtam. Én is feladó vagyok. :)
  • Dzsini
    Autó? Bicikli?
    Egy lovaskocsi vagy egy tehén nem száguld, és nem gázol el, ha kisétálsz elé.

A "mai rohanó világunk" nem csak átvitt értelemben létező dolog. Egyszerűen nem igazán okozott komoly gondot, ha 2-3 méternél távolabbra valaki nagyon életlenül látott. Élt egy faluban, ahol akár vakon is eltalált volna a szükséges helyekre, el tudta végezni a ház körüli tennivalókat, amit pedig ő nem, a családja vagy a közösség többi tagja igen. Mindenki olyasmivel foglalkozott, amihez képessége, tehetsége volt.
    Ha kicsit tehetősebbek voltak, akkor pedig (a 17-18. századtól kb.) a piacon megtalálták a vándor látszerészt, és a portékájából vásároltak egy olyan pár lencsét, ami javította a látását.
    A 19. század közepe felé pedig már a városokban az olvasás oktatása mellett megjelentek az állandó, szakértő optikusok, akik már fel tudták mérni a látáshibát, és célirányosan adtak, készítettek lencséket.
  • QuippeR
    én is rövidlátó vagyok, de ez szerintem nem így van. a sebességet fel tudom mérni, csak nem látom a részleteket. tehát ha elüt egy kék autó, akkor nem tudom, hogy Opel vagy Toyota volt, de nem azért ütött el, mert nem hordtam szemüveget.

(egyébként röpiztem is szemüveg nélkül, akkoriban nagyjából mínusz egyes dioptria kellett. feladó voltam.)
  • Molnibalage
    Másképpen fogalmazok, a mindennapi életben nem értem, hogy hogyan maradtak életben. 0,75-ös dioptriával bringázni nem mernék szemüveg nélkül... Egy autó sebességét a járdán nem tudod rendesen felmérni, stb.
  • Dzsini
    Az emberek egy elenyésző kis része ment csatatérre - ha kiképzés alatt kiderült róla, hogy nem alkalmas, akkor maximum ágyútöltelék lett belőle (vagy HET kategóriás), úgy meg mindegy, hogy mit nem lát. A krumplit nem kell messziről felismerni.
  • benőmenő
    Nem. A tartó az nyilván kéznél van, amikor kiveszem/beteszem, onnantól meg nehéz elrontani.
    Mivel viszonylag mélyen ülő szemeim vannak és baromi nehezen tudom nyitva tartani, amikor piszkálni kell egyszer fordult elő még az elején, hogy rosszkor pislogtam berakásnál és begyűrődött a felső szemhéjam alá, ami elég kellemetlen volt, azt végül az ügyeleten szedték ki pár perc alatt utazással, adminisztrációval együtt.
  • Lacee86
    A kontaktlencséid berakása nem okoz gondot?
  • benőmenő
    -3,75-ös szemüvegem és -3.25-ös lencséim vannak.
    Az durván para, amikor kiveszem a lencséket és rohadtul nem jut eszembe hol hagytam a pápaszemem :D
  • Lacee86
    Ugyanígy vagyok. Plusz nekem még astigmiám is van. Mikor elmentem vele szemorvoshoz (sajnos már akkor halogattam egy ideje), azt hittem, h úristen ez hány dioptria lesz... Aztán nem is volt olyan durva. 3 év alatt vmit romlott, de most is -1,25-öm van a közellátásra, és -1,25 az astigmiára mind2 szememen. Tényleg nagyon durva lehet ez a -6 feletti. :/
  • Molnibalage
    Pont az olvasást nem értem. Szemüveg nélkül is 1,0-1,5 dioptriáig rövidlátás esetén erőlködés nélkül megy az olvasás. A monitort is 40-50 cm-ről simán elolvasom 0,75-ös szemüvegem nélkül és mikor még 1,5 táján volt, akkor is tudtam volna olvasni szemüveg nélkül, ha akarok. Ellenben szemüveg nélkül 10-15 méterről csak onnan ismertem meg embereket, hogy a mozgásukról és alapvető frizura és arányaikról felismertem, az arcukat simán nem tudtam belőlni.

A rövidlátás igenis brutális hátrány lehet még viszonylag gyengének kategorizál (2-es dioptira alatt) esetekben is. Röplabdázáshoz már szemüveget kell, hogy viseljek. Tessék elképzelni, hogy egy rövidlátó ember mennyit látott a csatatéren a zászlójelzésekből vagy arról, hogy mi és ki jön felé. És ez csak 0,75. El nem tudom képzelni, hogy a durván rövidlátók mit látnak szemüveg nélkül 10-15 méternél messzebb. Kb. semmt...
  • Dzsini
    A "pápaszem" kifejezés elég régi, nagyon régen rájöttek arra, hogy az éleslátáson lehet javítani (a legendák szerint 13. század, és természetesen szerzetesek). Viszont az üvegcsiszolás - és egyáltalán az üveg - elég drága móka volt annak idején. Az pedig, hogy egy idősebb (vagy akár fiatal) ember nem lát élesen - na bumm. Az olvasás tömeges elterjedéséig (18-19. század) nem is volt rá szüksége igazán.
    Persze, ha extrém rossz volt a szeme, akkor így járt. Megtanult olyasmi munkát végezni, amihez nem kellett jó látás, és a tapintásra lehetett hagyatkozni - hálószövés, fafaragás, ilyesmik.
  • benőmenő
  • Molnibalage
    Szerintem igen. Első éves egyetemistaként a tankörömben kb. 12-14 ember felpróbálta az új szemüvegemet. Alsó hangon a felük látott vele jobban. Sok ember nem tudja milyen az éleslátás, mert soha nem tapasztalta meg. (0,75-ös volt, rövidlátó vagyok)
  • Fbn Lx
    egyébként van infója valakinek arról, hogy régen is jellemző volt a rövidlátás, csak mivel egyrészt az emberek döntő többsége olvasni sem tudott, másrészt meg nem is nagyon voltak feliratok a távolban amit el kellett volna olvasni, így nem volt olyan feltűnő? vagy a problémát döntően az olvasás és a kijelzők okozzák, tehát modern dolog?
    gondolom, hogy hátrányban lett volna a rövidlátás génje, ha természetes környezetben már fiatalkorban kifejeződik annyira, hogy az éleslátás szükségessége komoly szelekciós nyomást jelentsen
    habár nem vagyok benne annyira biztos mégsem, mert az éles távollátás képessége a mozgás irányának és sebességének felméréséhez képest az ember számára jóval kisebb jelentőségű lehetett a természetben, és esetleg nincs akkora jelentősége annak, hogy csak elmosódva látom a farkas testét a távolban, vagy ki tudom venni a szőrszálakat a mellkasán
  • Fbn Lx
    emiatt én is kellemetlenül érzem magam általában
    naiv öreg nénik azt hiszik, hogy fiatal csődör testem természetesen lát ilyen jól
  • Molnibalage
    Felfelé négy felett, lefelé meg csak akkor, ha valamit cipelek vagy olyan eseményre megyek. Vagy még akkor sem. Sokszor a bringával is lesétálok a 8. emeletről, mikor a reggeli csúcsforgalom van.
  • Molnibalage
  • trebron
    Lifttel 2 fölött.

Pater nosterrel még akár 1 emeletet is, annyira adja.
  • Sir Quno Jedi
    Aki gyalog megy, az 10000éves technikai civilizációnkat tagadja meg és köpi szemen. Azé találták fel őseink a liftet, hogy használjuk, ez hagyomány és tisztelet.
  • SötétBarom
    Nálam a lélektani határ 3. Ha van lift. Amúgy negyediken lakom, és nincs lift, sőt még a lakásban is vagy még egy emelet, szal lépcsőzés nem téma nálam :DD
  • chhaya #120938
    Magamtól nem szállok liftbe, bár 5 emelet fölött már lehet elgondolkodnék rajta.
  • Zoli007
    2/3
  • Lacee86
    Ja, bírom, mikor nekem is mondják pl. boltban, h "fiatalember, legyen szíves segítsen, túl apró, nem tudom elolvasni, magának még jó a szeme". Ez csak "természetes", csak ugye azt nem látják, h kontktlencse van a szememben... Anélkül a tőlem 10 m-re levő ember arca szinte csak egy folt. :(
  • Dzsini
    A genetika nem életkorfüggő.
  • Zoli007
    Nem vagy kissé fiatal még ehhez?
  • Dzsini
    A gerincem és a lábam nem nagyon bírja, úgyhogy felfele a lehető legkevesebbet, lefele szép lassan 1-2 emeletet szoktam a munkahelyen (100 éves épület, tehát ez inkább 4-hez közeli "normál" méretben). Sajnos csütörtökön elromlott a lift, úgyhogy küzdelmes napok voltak :(
  • hugopareiros
    teljesen random, így üres

kedv, idő, társaság és hely függő hogy liftezek vagy nem
  • HTS s3rg1nh00
    teljesen random,néha van kedvem 5 emeletet mászni,néha 1-et is liftezek.
  • Lacee86
    A győri egyetemen ha a 4.-re vagy 5.-re mentem fel, akkor használtam csak liftet, lefelé viszont szinte soha. A Corvinuson (a GTK főépületről beszélek) azért ha a 3.-ra megyek fel, akkor nem mindig vállalom be gyalog, mert azért ott akkora emeletek vannak, h simán kiteszi a 4 szintet, sőt talán többet is. Lefelé viszont ott sem liftezek. A lakásunk amúgy a 3.-on van, de itt nincs lift, úgyh nincs ilyen opció. :)
  • Fbn Lx
    felfelé az 5. emeletre már lifttel mentem, valószínűleg a negyedikre is azzal mentem volna, és fáradtságtól függően akár a harmadikra is, de ez nagy belmagasságú emeleteket tartalmazott
    lefelé meg ha sietek akkor lépcsőn lejövök 5+ emeletet is, mert úgy gyorsabb voltam a liftnél
    és általában sietek
  • Lacee86
    Én a Puskásról beszélek... Amiben nyilván idén szóba sem került már semmit rendezni.
  • Molnibalage
    Vagy nem. A felhígult mezőny miatt monjuk, ha lesz egy Szeriba - Örményország vagy Lengyelország - Grúza vagy román - orosz meccs biztos dőlnek az emberek...

Szerintem még talán egy angol-francia meccsen is csak azért telne meg, mert talán - ismétlem talán - jön elég külföldi.
  • Molnibalage
    Tudom. És sorold fel ezeket, hogy mikor telne meg csak félig. Na, és mikor lenen telni? Sokszor világsztárok jönnek ide és a kb. 10k-s Aréna nem telik meg... Ha maga Elvis szelleme jelenne meg és koncertezve vagy Kurt Cobain feltámadna hallottaiból koncertezni, akkor talán, de akkor sem a hazai közönség miatt.
  • EnxTheOne
    Lassan vége az évnek. Idén a nemtudomhány stadionban hány koncert, show műsor vagy világsztár lépett fel?
  • ReszegKoldus
    Pl. arra 4 meccsre, amit a 2020-as EB-n az Új Puskásban rendeznek majd gondolom sokan kimennek. Vagy nem :D
    Utoljára szerkesztette: ReszegKoldus, 2014.10.17. 14:35:23