1583
Atomenergia, fentartható fejlődés, energiapolitika
  • lally
    Elvileg, kéne hogy legyen !
    -bocs, de inkább hallgatok, mint "SzarahGazban", mert nem szeretném, ha ez a topik is a "magyar mentalitás_galambom" sorsára jutna (-most írom negyedszer).

-én, még tudnék logarléccel is számolni, sőt még echte vietkong kézi-dinamóval is rendelkezem a jenki katonai alkatrészekből tákolva.
    (Ismeritek még azt a vicces megoldást is(?): Pis-pis; Korty-korty!)
  • Zoli007
    Helló fiúk! Mi történne, ha Paksnál kiszáradna a Duna? Van valami forgatókönyv erre?
  • Kewell
    nem tud valaki valami jó szakdolgozat témát energetikusnak?:)
  • polarka
    [URL=http://fukushimavoice-eng.blogspot.hu/2012/08/thyroid-examination-cabinet-office.html]Fukushima Voice: 〈Thyroid Examination〉 The Cabinet Office policy to compare with children outside Fukushima Prefecture
    "Of 38,114 children who were examined by the end of March, 2012, 35.8% or 13, 646 children had either nodules (lumps) or cysts (fluid-filled sac)..."[/URL]
  • Molnibalage
    http://liberatorium.blog.hu/2012/08/06/az_elet_veszely
  • polarka
    TEDX, David MacKay: A reality check on renewables
  • PetruZ
    Azt olvastam, hogy részben a földrengések és a tájfunok miatt van ez így, mivel állandóan szétszakad minden hálózat, ezért vannak pici szakaszok és oszlopok tetejére szerelt mini-trafók, így a javítás is viszonylag gyors, meg a kiesések sem jelentősek. Viszont ezerféle gyártó ezerféle terméke van beépítve (ami persze mind szabványos, de azért mégiscsak eltérnek).
  • Molnibalage
    Igen, hallottam már róla. A japán IT meg lehet, hogy hi-tech, de az épületek és infrastruktúra egy része bizony koros...
  • PetruZ
    Eleve nemrég kapcsoltak vissza kettőt, mert kellett a kraft a sok légkondihoz. Japánban szinte ismeretlen fogalom a hőszigetelés, és amikor megjelentek a légkondik, a legutolsó sufniba is beszereltette mindenki. Elég hihetetlen, de olvastam vhol és láttam képeket, hogy az egyik élenjáró high-tech országnak kb. vadkeleti minőségű "kókányolt" áramhálózata van. :)
  • Molnibalage
    Lehet tüntetni. Csak amikor majd drágább lesz az áram és időnként lekapcsolják, mert nincs elég - szigorú takarékossági program van életben - akkor utána lehet majd rinyálni. Vagy az iparnak vagy a lakosságnak nem jut egy idő után kraft.
  • remark #652
    Hatalmas tüntetés Tokióban az atomipar ellen
  • Molnibalage
  • polarka
    OFF:
    1ébként sztem brozy 1sajat-nak az új nickje. Ő volt, aki mindig játszotta, h ő már pedig nem kommunikál mással amikor tévedett.
  • polarka
    A Földön az eddigi össz energiaszükséglet néhány százalékát adja az atomenergia.
    Szatmáry azt mondja, h a jelenlegi technológiával 100-szor többet termelhetnénk.
    A 4. generációs erőművek kísérleti és fejlesztési fázisban vannak. Még hány évtizedig?
    A tengervízbeli uránról meg azt mondják, h az egyik módszerrel 3-szor drágább a kitermelése, egy másik módszerrel lényegesen olcsóbb, de mindkettővel lassan megy a kinyerése. Abból még nem tudnák tartani az iramot, csak ha hatalmas "farmokon" nyernék ki.
    Szatmáry is ezer évekről beszél, mint rendelkezésre álló nyersanyag (nem számoltak a tengerivel). És azzal sem, h idővel a szénhidrogének és a szén helyét is át kéne vegye. Sőt megkockáztatom, h azzal sem, h esetleg addigra a 3. világ is annyit fogyasztana, mint az 1. és 2.
    A tengervízben levő összmennyiség meg félrevezető lehet a szárazföldi mellett. Hiszen a szárazföldi adat különféle bányászásra érdemesnek jelölt mennyiségről szól. Például a földkéregben 4 nagyságrenddel több urán van, csak azt nem tudjuk majd átszűrni. Sőt, ahogyan egyre csökken az oldott mennyiség, úgy egyre lassabban lesz kiszűrhető. Tehát szép nagy szám és jelzi, h ott is van még mit termelni, de nem jelenti h mindaz kitermelhető.
  • Molnibalage
    Csak a jelenlegi urán készlet ~10 Mt. Ebből el lett használva ~50 év alatt 0,02 Mt. Ebben a tengervíz nincs benne. Az urán ára 12-szerese a 2000-nek. Az áram ára meg nött 4-5%-ot. Akkor ebből az jön le, hogy csak azért nem nyerik ki a tengervízből - technikailag már '80-as években megcsinálták - mert kicsi a haszonkulcsa. És ez csak urán. Ott van még a tórium. Ráadásul, ha a tengerből kivonod, akkor elvileg a földkéregből nem fog kidiffundálni lassan a benne levő mennyiség? A tengervíz 4000 Mt-ja a jelenlegi készlet

Szóval semmiféle túlzás nincs. Akkor legyen cska százezer éves nagyságrend. Szaporító reaktorokkal és a többi forrás elérhetetlensége vagy elfogyása miatt a magasabb vásárlói ár mellett baromira meg felefele a dolog, mert a mai ár az U-235 hasznossága miatt igen magas ppm-et határoz meg. Ha az is felhasználható, akkor a ppm legalább egy nagyságrenddel feljebb ugrik. Hoppáré...
  • polarka
    Az évmilliók azért túlzás.
    Ha jól tudom pl. nem szoktak számolni az egyéb energiahordozók hiánya miatt nagyon megnövekedett fogyasztással.

Hetesi Zsolt mostani előadása. Ő kicsit máshogyan gondolja és az érveit ebből a könyvből vette, ott jobban ki vannak fejtve a dolgok.
  • Molnibalage
    Pontosan azt írja, amit szotkam mondani. Még a sima reaktorokkal is 80-120 év igen pesszimista becsléssel. Újabb reaktorok estén a most ismert készlet és most ismert és elfogadhatónak mondott árral évmilliós nagyságrendben elég az urán..
  • polarka
    Szatmáry Zoltán: FOGYTÁN AZ URÁN A FÖLDÖN?
  • Molnibalage
    A csernobili mennyiség a lezárt zónának is csak egy részében okozott gondot. Európa egy részét beterítette, az általa kapott többletdózisnak semmiféle mellékhatása nem volt. Lokáláisan esetleg okozhatna gondot.

Cseronib szennyezését a grafittűz terítette szét. Fukushimában nem volt és nem is lehet grafittűz...

Fukushimában komoly dolog történt, de az ilyen armegeddont kiáltó faszoktól megyek a falnak...
  • cessna172
    De melyik része a marhaság? A földrengés miatti összeomlás, vagy a kiszabaduló sugárzó anyag mennyisége? Mert így először olvasva is túl soknak tűnik az a 85-szörös csernobili mennyiség. Ha azok a fűtőelemek valóban szárazra kerülnének,az biztos rosszabb helyzetet jelentene, mint a mostani. De Csernobilban volt egy erős grafittűz is, ami vitte fölfele a radioaktív pernyét. Itt mitől jutna ki nagy távolságra? Az épület rozoga és a fűtőelemek nagy magasságban vannak, az tény. Egyébként Japánnak most nagy mértékben megnőtt a kőolajfelhasználása, hogy leállították az atomerőműveik többségét.
    Egy másik aggodalom az, hogy sok atomerőműben vészleállás esetén dízelgenerátorok vannak, és ahogy szűkülnek a fosszilis erőforrások, egyre veszélyesebb ezekre támaszkodni. Ugye Fukusimában sem a cunami és a földrengés okozta a bajt közvetlenül, csak közvetve. Ha tudták volna tovább hűteni, nem következett volna be a katasztrófa. Csak éppen logisztikai problémák léptek fel a kialakuló fejetlenség miatt, se aggregátor, se dízelolaj és lett, ami lett.
  • Molnibalage
    Szerintem kapitális marhaság. Az ilyen hülyeségek tesznek be az atomenergiának.
  • cessna172
    Érdekelne erről a blogbejegyzésről egy szakértői vélemény. Tényleg ekkora a baj Fukusimában?
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=6029
    Az eredeti angol link is ott van.
  • Drubowski
    Bizalmi szavazást kezdeményeztek a bolgár kormány ellen, a meg nem épülő atomerőmű miatt. Bár halva-született ötlet.
  • Drubowski
    Tűzriadó miatt állt le egy francia atomreaktor
    Micsoda világvége cikkek lesznek ebből kérem.
  • polarka
    Japan Today: Japan down to one nuclear reactor after Niigata shutdown
  • justin
    Számomra az az érdekes, hogy a franciák kezdték el ezt a típusú rekatort fejleszteni és utána kiadták a magyar, szlovák, cseh hármasnak. Szerintem ebből semmi sem lesz.
  • Drubowski
    Utána olvastam kicsit...kíváncsi vagyok mi lesz ennek a bohózatnak a vége.

Cseh-szlovák-magyar atomreaktor készül, érdekes.
  • harcu
    Öröm lesz nézni, amint elszabadul a gázár a megnövekedett erőművi felhasználás miatt. Hogy drágul az energia? Természetesen, hiszen 2x-3x drágábban tudják csak előállítani ugyanazt az energiát. Jelenlegi költségeken. Ugyanakkor adunk egy pofont a globális felmelegedésnek is, mert nehogy már csökkentsük a kiváltó okokat, hanem inkább növeljük.
    Az, hogy a németeknél drágul, az egyenértékű azzal, hogy itt is fog. A gázimporttól legjobban függő nemzet a magyar. Ráadásul a sok hülye itthon is gázerőművet épít, hogy adjuk a ruszkik alá a lovat még jobban.
  • Molnibalage
    Csak egyet linkelek.

http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,816669,00.html

A greenpeace blogon az utóbbi idők aktívabb bejegyzéseiben arról is van link, hogy miként pótolják a leállítaní kívánt erőműveket (szénnel és gázzal) és azt, hogy egyeseket újra kellett indítani, mert párszor majdnen összedőlt a német villamosenergia hálózat.

Hajrám gp. Megy ez...
  • Drubowski
    Amennyiben bejön a klímakutatók jóslata miszerint az elkövetkezendő évtizedben drasztikusan-csökken a Duna vízszintje, adódhatnak problémáink. De jah, eléggé populista interjú volt ez...
    Amit a videó alá írtál: ez a német cégek kivonulással fenyegetőznek...van erről valami bővebb cikk? Eddig nem hallottam erről.
  • Molnibalage
    http://www.youtube.com/watch?v=FiOnwj_cXDo

Az őrület folytatódik...
  • Drubowski
    Utána nézek köszi.
  • Molnibalage
    Ennek a mondatnak mi az alanya és tárgya? Minek a forrása és mi van közelebb mihez képest? Jó lenne szép kerek, egész mondatkban fogalmazni. Ellenben ez még mindig atomenergia topik..
  • Gézoo
    "Amúgy ez meg atomenergia és nem űrkutatás topic.."

Szóval az atomenergia felhasználása alig pusztítóbb, mint a szőnyegbombázás..
  • Gézoo
    Ja de.. Csak ott a baj, hogy közel van a forrás és sok trilliárdszor nagyobb a fluxusa mint a napból érkezőknek.
  • Molnibalage
    Ööö, nem a neutrínó az ami annyire "mindent leszaró" részecske, hoy kimutatni is alig lehet? Egy fényév vastag ólmon is átmenne a fele a részecskeáramnak.

Ezek után azt feltételezni, hogy ennek a részecskének hatáa van totál röhejes. Tudod, a napkitörés nem csak neutríónokat küld felénk.

Aúy ez meg atomenergia és nem űrkutatás topik...
  • Gézoo
    Az unokahúgom orvos. Az egyik Német orvosi szaklapban olvasta. Én is olvastam hasonlót még a 90-es években, de azt már nem tudom, hogy hol.
  • Teppik Amon
    Azért erről adhatnál valami linket hogy ezt hol olvastad/hallottad.
  • Gézoo
    Egy-egy napkitörést kísérő neutrínó áramban a földön tízszeresére növekszik a szívrohamok száma.
    Az atomreaktorokból 20-50 km-es környezetüket érő folyamatos neutrínó sugárzás hatására a statisztika szerint 6-8-szorosa a gyakoriság mint a távolabbi környezetükben.
    És ez csak a szívbetegségekről készült felmérés. Jó lenne tudni, hogy a többi betegség súlyosbodásának okaként milyen szerepet játszanak azok az állítólagosan "veszélytelen" hatások, amiket eddig gondosan eltitkoltak a lakosság elől.

• Teppik Amon
    Nem a Bill Gates féle TerraPower-es TWR reaktorra gondolsz? link
    Többet nem tudok róla, de így már el tudsz indulni...