Atomenergia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Nem. Csak legalább nem kell kétszer gépelnem.
Meg azt mutatja, ami írtam. Az sg-t elárasztották a trollok. Nagyon nagy szerencséje van a sok trollnak, hogy nem vagyok modi. Én már régen vaskézzel tettem volna rendet. Ez valaha egy tudományos oldal volt. Most már átment "a semmihez sem értek, de fikázásban és konteóban jó vagyok oldalba". Kár érte.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

saját magadat idézed? Ekkora egoista buta-proli vagy?
Molnibalage
(Csak idézen nem kell magam. A líbai események és a nukláris katasztrófa igazán megmozgatta a magyar nettársadalom trolljait.)

Ha csak 30 másodpercet rásznnál, akkor kiderítenéd, hogy ki vagyok. Láthatólag még erre sem vagy képes.

Az adatlapomon minden adat valós - nem bújok az anonimitás mögé, mint a fórumtrolok, lásd TE - a nickem mindenhol ugyanaz és nem nehéz kitalálni a valódi nevemet, ami egyébként ott van az adatlapon...
Kép is van rólam.

Annyit segítek, hogy Szigetszentmiklóson tudommal legalább két Molnár Balázs van.

Nos, te ki vagy? Lássuk mekkora az arcod.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nagyon szeretem a semmitmondó válaszokat mint ez. Nem mondom, hogy buta vagy mint a segg, mert még a seggem is okosabb nálad.
és te kinek a regje vagy?
Molnibalage
Az, hogy beföfög egy szót érvelés nélkül az a trollkodás kategória.

Azt meg már többen is megjegyeztük, hogy a monológjaid egy részét nem is értjük, mert szózagyvalék.

Justin.
Ahhoz, hogy kérdéseket tehessek fel, ezer kérdésem lenne elõtte, amelyek közül nyilván sok felesleges. Nem várhatom el, hogy mindre te válaszolj.
Ez látszólag értelmetlenné teszi, hogy kérdéseket tegyek egyáltalán fel.
Amire ti nagyokat bólintotok, mondván, hogy végre megértetted, ne avatkozz bele a nagyok nagydógába.

Az átlag ember (aki azért ma már nem is olyan képzetlen) teljesen elveszíti azt a lehetõséget, hogy megértse, észlelje, és észrevételezze az egyes technikai, és tudományos tévelygéseket, amellyel láthatólag a legtudományosabb tudományok is tele vannak. Hát még a technika, ami anyagi érdekeltséggel még inkább terhelt.
Mi lenne, ha szeretnék megismerkedni a felrobbant reaktor terveivel? A karbantartási jegyzõkönyveivel?
Ha valaki kritizálni meri a nagy technológiát, itt mindenki rámordul- te hülye vagy! Ez még a kisebb baj, a rosszabb, ha azt mondják rá, hogy zseni.

Aki az erõmûvet tervezi, az se hüje, és nem is zseni, meg aki érdeklõdik iránta, az se.
Beszélgetni lehet róla, anélkül is, hogy Molniebalage, vagy te Justin, lekicsinylõ megjegyzést tegyél fel. Miért vagytok úgy oda, ha egy ilyen esemény után valaki bizalmatlan?
Mert hátha tényleg nem volt jó a kazettakiosztás? Vagy néhány szabályozó kazette elakadt az oldalirányú rengés miatt, ami nagyobb gyorsulású volt, mint a pneumatikáé?
Ha pont akkor emelkedtek, amikor Japán két méterrel arrébb csúszott? 6 db reaktorból ez kettõnél miért nem fordulhatott elõ? És nem fordulhat elõ a jövõben is, ha csak egy apró, szinte ingyenes változtatás nem történik?

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

justin
Annyira szeretem az érvekkel teli észrevételeket, mint például ez.

Molnibalage
Hmmmmm.... Kinek az álregje lehetsz?

"A kazetták optimális elrendezését számítógépes kódokkal számítják ki."
helytelenül
Molnibalage
http://nukleraj.blog.hu/

uwu, hiszen téged csak ezért kedvelhetlek...
De ez itt az atomenergia topik, és van itt végre valaki, akit ha kérdeznek, tud is reá válaszolni.
Titeket nem érdekel semmi, hogy csak hûje, személyeskedésekre jut belõletek?
Nosza, egy értelmes kérdést tegyetek fel! Például, hogy hogyan rögzitik a kazetta kosarat, hány tonna súlyú, biztos, hogy a szabályozó kazetták nem akadhatnak el a nagyobb oldalirányú P gyorsulás miatt? (Ettûl csak eszetekbe jut valami, de nem ám az).
Sajnos, így nem vehetlek komolyan titeket.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Molnibalage
Nem te vagy az egyetlen.

Hát igen, én se vagyok egyedi. De nem csak veled vagyok ám ilyen, hanem az összes szélhámossal, és önjelölt zsenivel akik 0 tudással világmegváltanak.
Bocs hogy ezzel elrontom a szórakozásod, de nekem ez a szórakozásom😄
Nem igazán érdekel hogy lelki okok miatt, vagy szándékosan vagy-e ilyen, annak ellenére hogy tudom: nem szép dolog a nyomorultakon gúnyolódni. De hát ez van, sajnos gonosznak születtem.

Árpád népe hej!

Bizony, nagyon igazad van, uwu.
Ha semmit nem tudok valamiröl, az a legjobb írásom. Ha meg valamit tudok is, az rosszabb, mint a kritikus tömeg.
Én azonban úgy látom, hogy nem 1-2 ilyen háziállata van a forumoknak, hanem elég sok, ráadásul ragadozo. Te például rám ragadozol.

Õ olyan, hogy akkor is szenzációs ötletei vannak ha nem tudja mirõl van szó. A fizikát is újraírta idõt és fáradságot nem kímélve, mert a fizikusok szerinte azt rosszul tudják. Saját bevallása szerint egy zseni akit senki sem ért meg, és a Nobel-díjat csak tévedésbõl nem kapta még meg. Ezért ilyenek az írásai. Nem túl egyedi jelenség. Minden fórumnak van 1-2 ilyen kis háziállata.

Árpád népe hej!

Igazad lehet. Átkozott aggkori szenilitás.
- De egyfelöl kiváncsi voltam, hogyan mûködik egy ilyen reaktor. Még most is ezer kérdésem van, de már újak (pld. hogy rögzitik a nagyon súlyos kazettákat, és a kosarat). De nem kérem már, hogy felelj. Ehhez le kellene ûlnöm, és ismerkednem a dokumentácioval.
- Másfelöl úgy gondoltam, ha ismerném a dolgot, tudnék segiteni, hiszen szeretnék.
- Továbbá bizalmatlan vagyok sok minden iránt. (megismerhetsz a www.megismerhetetlen.com-on)
A P hullám se tréfa, hanem arra gondoltam, hogyha a kazetták pont akkor emelkedtek, amikor rengés volt, az oldalirányú gyorsulás tönkretehetett valamit.
Hogy talán jobb lett volna egy perc múlva indítani, addig nem történt volna baj.
Egyébként téged továbbra is tisztellek, és semmi bajom veled.

justin
Lehet, hogy nekem vannak értelmezési gondjaim, de az itteni hozzászólásaid 80%-át nem tudom mire vélni. Se eleje, se vége, több száz kérdés felvetés, aztán annak megválaszolása, 5-6 poston keresztül, ráadásul egymás után. A hab a tortán:
"Én abba akarom hagyni, mert ez fájdalmas kérdés mindenkinek. Remélem, a hozzáértök leszürik a tanulságot."
<#wow1><#nemtudom>

Justin- megköszöntem a figyelmed, és a válaszaid. Jeleztem, hogy nincs több kérdésem feléd, már tudom, amit akartam.
Téged zavar, ha valaki mást ir, mint te szeretnéd? Vagy te is grafomán vagy, csak igy?
Egyébként korábban válaszoltam már a kérdésedre.(301)
Én abba akarom hagyni, mert ez fájdalmas kérdés mindenkinek. Remélem, a hozzáértök leszürik a tanulságot.

justin
Grafomán-e vagy?

A P hullámok longitudiálisak, és horizontálisan igen kellemetlenek. Nem lehet megállni pld.
Földrengés elõtt mindig ki is támasztom a hintaszékem, ezért nem történik soha bajom, nem hajlok ki.

A félreértések elkerülése végett a P hullámok horizontálisak, az S hullámok meg transzverziálisak, különféle irányúak lehetnek.

Eszembe jutott, hogy földrengésnél elõbb a P, és csak azután az S hullámok érkeznek. Valahol olvastam, csak úgy írom, hátha eszembe jut errõl valami.

Hú....ez forróbb még nálam is...

Izé- kösz már semmire se kell, hogy válaszolj, van jó leírás az szbv kazettákról is a neten.
Úgy, hogy hamarosan gazdagabb leszek számomra értéktelen tudáskinccsel.

Nagyon rendes, hogy mindezt elmondtad, de kevés, hogy összerakjam, mert a túlhevítésrõl még semmit nem tudok, pedig érdekes az is. Hiszen ott már a gõzt hevítik túl.
De inkább nem kérdezlek tovább.
Aki ebben találgatni akar, annak szinte tervezõ szinten kell ezt ismernie, ez meg csak egy fórum.
Csak azért kezdtem tájékozódni, mert igen- igen szeretnék segíteni. De a jelen állapotomban legfeljebb tömitésnek lennék jó, sõt annak se.
Szóval: köszi. Még csak annyit, mi az SZVB kazetta?

justin
Te nem vagy egyszerû az biztos.
Mivel nem tisztem itt oktatni (meg nem is akarok, meg dolgozni is kell) csak tömören az üzemanyag kazettákról:
A VVER erõmûvekben az üa. kazetták a reaktortartályban lévõ üzemanyag kosárban helyezkednek el. Az üzemanyag kosár alsó rácslemezén 312 db furat (fészek) van az üzemanyag kazetták behelyezéséhez, és 37 db hatszög alakú áthatás az SZBV kazetták átvezetéséhez.
A paksi erõmûben használt fûtõelem kazetta felépítése:
Porkohászati úton elõállított dúsított urán pasztillák vannak üzemanyagként felhasználva, amelyek egy 2,5 m-es cirkónium ötvözetû saválló anyagból készült pálcában helyezkednek el egymásra helyezve. Szabályos hatszög alapterületen 126 db pálca van egy kötegbe rendezve, amely határoló lemezzel van körülvéve - ez az üzemanyag kazetta fala. Az üzemanyag pálcáknak a kazettán belüli rögzítését a teljes hossz mentén tíz helyen elhelyezett távtartó rács biztosítja.
Bizonyos idõközönként átrakást végeznek a reaktorban, hogy a reaktort gazdaságosan maximális teljesítményen lehessen üzemeltetni. Ez azt jelenti hogy bizonyos kazettákat frissekre cserélnek, bizonyos kazettákat pedig megcserélnek. A kazetták 4 évig üzemelnek a reaktorban, majd kikerülnek a pihentetõ medencébe.
A kazetták optimális elrendezését számítógépes kódokkal számítják ki.

Hogy történik a túlhevítés?

Ami azt illeti, a rúdbeejtõs eljárás valahogy megbízhatóbb.
Én nem értem, miért ne lehetnének felül a rudak, hiszen kiváló cseppleválasztók, sõt talán hõmérséklet stabilizátorok is, hisz van tömegük. Alulra inkább áramlásterelõket, szabályozókat tennék. Milyen hosszú egy kazetta?

Ha valaki nem tudja elképzelni, miféle áramlás ez, de szokott teát fõzni, akkor kukkantson a fedõ alá, amikor még nem gõzõlög.
És látni fogja, ahogy a víz középen feláramlik, a széleken meg le. Most képzeljen bele függõleges rekeszeket, és kész a haváriás kazettás reaktor modell, áramellátás és tápvizellátás nélkül. Legfeljebb a hõleadás nem alul, hanem a rekeszekben történik.

Úgy gondolom, hogy mert a kazetták bizonyára nem azonos hõteljesítményûek, akkor vagy önszabályozottak (természetesy áramlásnál) vagy pedig szabályozottak (kényszeráramlásnál) kell, hogy legyenek.
Ha nem is egyenként, de legalább szektoronként. Mégpedig a kilépõhõmérsékletrõl. Hogy ne legyen nagy hõmérsékletkülönbség, szivattyú nélkül sem.
Mert az áramlási instabilitás ha erõt vesz, a maximális különbségen állapodik csak meg. És olyankor elég, ha az 5000-bõl csak egynél következik be.

uwunak igaza van, szeretek irni.
Elemnek azt gondoltam, amit hûteni kell, mert hõt fejleszt. Ez elsõsorban a kazettákat jelentheti. Minthogy nem tudom, hogy vannak kiképezve, elsõsorban azt szeretném tudni. Hogy cserélik õket? Hogy milyen teljesítménykülöndbségeik vannak térben és idõben,.. Csak feltételezem, hogy középen nagyobb az energiasûrûség, de ezért ott elõbb is kiégnek. Ilyenkor mi történik, kicserélik õket, vagy a szélérõl áthelyezik?

Ellenõrzik a rudakat, hogy jól mûködnek? Apropó- hogyan hányszor ellenõrzik a mûködésüket? Nem lehet, hogy elgörbülnek? Nekem a kulcsom pld néha magától elgörbül.
Most lehet tudni, hogy lezárt mind?
Szóval, amíg nincs képem az egészrõl, nem tudok áramlási modellt épiteni, kérdezni is alig.
Biztos vagyok, hogy legalább egy helyen a kazette fixen van megfogva, de lehet hogy két helyen is?
Ha leáll az áramlás, az elgõzölgés tovább történik. Hány méter víz van a kazetták felett? Mekkora víztérfogat?
Az inkjektorszivattyú keverõ szakaszában gyors áramlás kell, hogy legyen, hogy a nyomáskülönbség (amit néhány 10kPa -ra becsülök,) létrejöhessen. Vagyis azok keresztmetszete szûk. Ha tehát a keringetõ szivattyúja leáll, akkor a kazetták miatti természetes áramlás nem tud rajtuk keresztül lecsengeni. Az aktivabb kazetták emiatt meghajthatják visszafelé a renyhébbeket, és ez az az örvénylés, amit gyanítok, hogy felléphet.
Szóval- teljes és részletes öszkép nélkül még kérdést se tehetek fel.
De a pletykákból azt szûrhetõ le, hogy a rudak nem záródtak teljesen valamiért, s így a maradó hõ emiatt nagyobb most. Én tehát az okot keresem, hogy miért nem emelkedtek végig a rudak.
Tisztában vagyok persze, hogy most semmit nem tudok.
De azt hiszem, ha jobban megismerhetném, látnám a kapcsolást, a helyszínrajzot, stb. tudnék hozzátenni új szempontokat. Kutató is voltam, szakértettem is. Pld. kazánokat, amelyek egyenetlen hõtágulás miatt mentek tönkre.

Valószínûleg semmit se ért alatta. Õ csak szeret írni.

Árpád népe hej!

justin
Mit értesz külön elem alatt?

justin
Nos elég sok minden felvetõdött most akkor egy gyors összegzés a szabályzó rudakról:
A szabályzó rudak a nyomottvizes atomerõmûvekben valóban az üzemzavari jel elsõ pillanatában "leesnek" (elenged az elektromágnes és a gravitáció teszi a dolgát), mivel a reaktortartály fölött helyezkednek el.
A forralóvizes reaktornál a gõz szárító berendezés miatt a szabályzó rudak alul helyezkednek el, így azokat hidraulikusan lehet "benyomni". Tehát ha ez a segédrendszer megsérül, akkor a szabályzó rudak nem kerülnek be az aktív zónába.

Egy atomreaktor tervezését én azzal kezdeném, hogy minden elemének KÜLÖN biztosítanám valahogyan a szükséges hûtést, pontosabban az egyforma hûtést, ami a legfontosabb.
Ez pedig sehol sincs így a tudomásom szerint, pedig megoldható.

A bizonyiték erre Csernobil. Ott is a szivattyú teljesítmény csökkent a kritikus alá.
Onnan kezdve nem volt megállás már- a rudak nem mûködtek.
Kiváncsi lennék, itt mind mûködött, mind végig bement? Akkor nem lehetett volna 80 MW maradó hõleadás órák után is.

A maradék hõ részben a kazetták tömegébõl van, ami elég nagy.
A többi a maghasadásból.
Ha néhány rúd pld. nem zár tökéletesen, mert elakad. Az pedig akkor van, ha a kazetta mindkét végén fixen megfogott, és valamiért kihajlik.
Azért hajlik ki, mer ha az injektoros keringetés és az áramlás leáll, akkor a lassú mozgású neutronokkal legjobban felizgatott kazetták mentén intenzívebb áramlás lép fel, míg a többiben visszaáramlás.
A dt két ilyen szomszédos kazetta között tíz- száz fokokkal is nõhet, illetzve fázisátalakulás következhet be, ami a hõátadást megbolydítja.
Ha a kazetta fixen megfogott (itt nem biztos, hogy van csõkötegfal), akkor kihajlik, vagy elreped. Ha nincs csõkötegfal, akkor a legkedvezõtlenebb elreped.
Szivattyú nélkül, vagy kis szivattyú teljesítménynél a mixed forced & free áramlásé a hatalom. Az pedig kegyetlen úr.
Ellenszenves még a kritériuma is, jellemzõ formában :
Re^2/Gr.
Ha a sebesség csökken, a dt meg nõ, szinte köbösen vált áramlási formát, és jaj az áramlás és a hõmérsékletprofilok egyenletességének. Az áramlási instabilitás a maximális dt kialakulását támogatja, és ott megáll.
Ez pedig- áramlási törvényszerûaég- nem egy helyen találkoztam vele.
Hogy tréfásat is mondjak, ide tartozik a szifonkötésü radfiátorok esete, amelyek annál inkább nem mûködnek, minél hidegebb van kinnt, és nagyobb a fûtõvíz hõmérséklete.

Rájöttem, hogy nem lehet gõzhajtású- nagyon nagy teljesítményû lehet az injektorszivattyú. Vagy tévedtem?
500MWe~1600 MWgõz. Mennyi az injektált víz aránya? Izgat nagyon ez az injektor, mert több is lehet belõlük, és igen nagyok lehetnek.

Megkérdezhetem, hogy a fûtõelem kazetták mindkét végén fixen megfogottak, vagy tágulhatnak?
És hogy injektoros a keringetés? Az injektorszivattyú áram, vagy gõzhajtású?
(Elõször fordul velem elõ, hogy egy témában ami engem, és sokakat érdekel, szakértõvel beszélhetek. Így kellõ tisztelettel fogom ezt tenni. Általában a fórumokon csak a legbátrabb szakértõk jelentkeznek. Az indexen pld. egy matematikus volt ilyen. Vallásfilozófiában meg senki)

Bocsi, nem legelõször a rudak nyomulnak be a fûtõelemek közé? A rajzon láthatók ilyen, nyilván nem grafit hanem más rudak.

Azonnal mélyen megalázkodom, és csak kérdezni merészelek, azt is csak rettegezõdve...
Bevallom, nem terveztem még atomerõmûvet, de ezt nem is szégyenlem, sem nem dicsekszem vele.

Mindjárt megkérdezem: jól gondolom, hogy azon a sémán egy gõzzel hajtott vészüzemi turbó tápvízszivattyút látok? Mert annak magától is kéne üzemelnie, a kondenzátor meg léghütésû, vagy medence lehetne, s így keine problem.

Molnibalage
A BME-s link.

A bibi az, hogy az valszeg arra vonatkozik, hogy mi történik akkor, ha a hûtés normális megy. Mivel a fûtõelemek egy része kikerült a víz alól nem a tervezett hûtési folyamat játszóhatott le, a hõt semmi nem vitte el. Ergo egy része benne maradt a tartályban. Ez mondjuk a maradék hõt okozó hasadási folyamatot nem befolyásolja, hiszen az magfizikai folyamat végeredménye.

justin
Nem az tette tönkre a reaktorokat.
Üzemzavari jelre (ami sok minden lehet, pl. külsõ betáplálás kiesése)automatikusan elkezdõdik a reaktor leállítása (turbina leáll, dízelek indulnak, stb.). Amennyiben nem sikerül a nyomást és a hõmérsékletet csökkenteni különbözõ üzemzavari rendszerek lépnek be (nagynyomású üzemzavari hûtõrendszer, hidroakkumulátorok, stb.). További lehetõségek is rendelkezésre állnak a reaktor nyomás csökkentésére és a remanens hõ elvonásra (pl. térfogatkompenzátor lefúvatás).
Japánban az volt a baj, hogy a dízelek csak kb. 1 óráig mentek és utána az összes kiesett, tehát semmilyen módon nem tudták a hõt elvinni a reaktorból és a nyomást csökkenteni.
Visszatérve az elõzõ hozzászóláshoz a remanens hõt tervezési üzemzavarok (design basis accidents) során simán el lehet vinni, illetve a reaktortartálynak és a fûtõelempálcáknak ki kell bírniuk azt a kezdeti szakaszát is a görbének.
Amúgy én atomerõmûvek biztonsági elemzésével (valószínûségi és determinisztikus) foglalkozom és termohidraulikai számításokat is végzek.

Láttam valahol egy görbét a maradó hõleadásról, mi az elsõ órákban nagyon- nagyon nagy, késõbb esik 1% alá.
Két részre kell tehát a problémát bontani: egy rövid ideig tartó nagy túlterhelésre, és egy késõbbi mérsékeltre, és külön védelmi rendszert kidolgozni rájuk.
A második fokozat viszonylag könnyen megoldható, sõt, láthatólag megoldott, az elsõre viszont nincs ötletem még. Pedig az tette tönkre a reaktorokat.

Valóban , akkor csak kezdõdött. De pont, mert az atomerõmû olyan fontos, és társadalmilag vitatott,kellett volna szakértõ szemekkel ellenõrizni. És szigorú követelményekkel fellépni, ha pld. nem volt hozzá tápvíz gõzszivattyú, mint az ábrán pedig van.
Az ugyanis csak a maradó hõleadásra kell, és utólag is felszerelhetõ, külsõ elem, és pont akkor mûködik jól, ha nagy a gõznyomás. Ma már lehetne turbina meghajtású is.

Éreztem is- jó arc vagy.
Az elsõ gázmotoros kiserõmûvek egyikét terveztem, és azután is sokat. Vagy 25 MW-ot. Ez persze nem nagyerõmû,vagy atomerõmû, de azért rálátni dolgokra, a többit, meg ami épp kell, hozzátanulja az ember.
Végül, is akik azt tervezik, azok is megtanulták valahogy.
Hát nézzük együtt ezt a BWR sémát, ami korszerûnek tûnik.

Nem kell, persze, nagyon jól tudom én is, hogy vannak optimális határok, amelyek a kockázattal, és mellesleg a kárral, és haszonnal is összemérhetõk. "Egy tervezõnek semmi se drága", szokta mondani a vállalkozó nekem, aki elnyerte a megbizást, jól alul kínálva, és utána meg is tervezteti, hogy haszna is legyen. Ha tervezõk lennétek, tudnátok.
Itt nem is errõl van szó.
Mert belinkeltem egy BWR biztonsági kapcsolási sémát.
http://en.wikipedia.or/wiki/Boiling_Water_Reactor_Safety_Systems
Valaki nem tudná betenni ezt a képet?
Ezt is megbeszélhetnénk.
Hogy ez e a teljes, mi van benne, mi hiányzik, hogy ilyen volt e a mostani is: az szerintem titeket is érdekelhetne.
Érdekes például az injektoros belsõ keringetési megoldás, ilyen szivattyúkat, persze kissebbeket én is méreteztem.
Sõt-van egy jópofa gõzzel hajtott tápvíz(?) szivattyú is, régen a gõzkazánok csak ilyennel mûködtek. Persze ezer tonnákat nem, de néhányat tizet hiba nélkül szállítanak akkor, ha van gõz, és nincs áram. Itt pedig pont így volt.
Volt tehát ilyen szivattyújuk is? Ha nem, miért? Hiszen ezt Wattson óta ismerik. Ha volt, nem volt elég?
Látszanak a kis és nagynyomású maghûtõk is. Azok is voltak? Dehát ha azok ha mûködnek, valahová ki kell dobni a fejlõdõ gõzt! Ahogy ki is dobták! Nem lehet azt másképpen, hogy ne kelljen kidobni?

Molnibalage
Egyébként meg majd írj email a japánoknak. Vagy válaszolnak, vagy nem.

Molnibalage
Termék- és gáztávvezetékek tervezése, szakaszoló állomások, bázistelepek, tartályparkok, szivattyú telepek és egyéb kapcsolódi létesítmények technológiai tervének elkészítése. Kiserõmûvi hõséma modellezés, erõmû basic tervezés, szakértések egyéb témákban, stb.

Elég lesz?