1583
Atomenergia, fentartható fejlődés, energiapolitika
  • molnibalage83
    Ez nem ítélkezés, de aki ilyen kommentnek képes feülni...
    Messziről bűzlik, hogy valami konteós, félkegyelmű, turbóidióta írta...

Meg sem fordul a fejedben, hogy honnan a faszból tudna ilyet bárki és miért tenné ilyen nyíltan?

A Cifu által keresett poszt megtalálása vakon eltartott 30 másodpercig. Nucler power plant vietnam cost szavakkal AZ ELSŐ találat.

Azért legyen már meg az igényesség...

Legközelebb meg fogod kérdezni, hogy tényleg jártunk-e a Holdon...?

A következő lépés már "kicsit" többet kíván, de nem sokkal. Azt, hogy kiszámolod a telepítés költséget kWe fajlagosra. 1500 milliár HUF és 295-ös árfolyammal ez kb. 2100 USD / kWe. Ilyen olcsón a világon senki nem épít erőművet. Ellenben 4k USD/kWe egyáltalán nem rossz ár.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.02.17. 16:58:29
  • Jeffjohnson
    Bocsánat, hogy egy fórumban hozzá próbáltam szólni és más véleményét kértem, google keresés nélkül.
    Remélem ti a múltban és a jövőben sem tettetek/tesztek ilyet soha. Uggggyyyeee? Azért hülyének nem kellene a másikat nézni. Más szemében a szálkát...

Te is olthatatlan vágyat éreztél az iránt, hogy tök feleslegesen még 1-et belerúgjál a témába.
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2016.02.17. 16:40:54
  • molnibalage83
    Ha egy 1 perces google keresés megtörti a "hihető védelmet", akkor "jaj istenem" kategória ez.
  • molnibalage83
    Ez nem fölényeskedés. Ellenben azért 1 perc google keresés nem árt meg senkinek.
  • Jeffjohnson
    A 1132-ben belinkelt cikk alatti hozzászólásból. A fórumozó egész hihetően védte az igazát a többiekkel szemben, ezért is kérdeztem meg itt a véleményeket. Én nem gondoltam, hogy zöldség és ha nincs az utolsó pár sor a válaszodban, akkor egy bólintással nyugtáztam volna az egészet.
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2016.02.17. 11:47:04
  • [NST]Cifu
    Bocsánatot kérek, ha fölényeskedésnek tűnt a hozzászólásom, de tippre nem éppen szakmai fórumról jött az idézet. Tehát eleve sejthetted, hogy zöldség lesz benne...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.02.17. 11:41:10
  • Jeffjohnson
    Te is írhattál volna fölényeskedés nélkül. Mint ahogyan más topicban sikerül is. Vagy ott is elmondod mindenkinek ha van kérdése, akkor nézzen után és ne kérdezze a többiek véleményét? Asszem erre mindketten tudjuk a választ.

Megjelöltem, hogy ez egy idézet, spoilerbe raktam, hogy ne zavarjon senkit de úgy látom, hogy ez a téma nálad nagyon neuralgikus pontot érintett.
  • [NST]Cifu
    Vietnami 2x VVER-1000 erőmű ára: 9 milliárd dollár (2 520 milliárd forint), az erőmű típusa később VVER-1200-asra változott (mint a PAKS 2-nél tervezett), az ár a hírek szerint nem változott.
    Fehérorosz 2x VVER-1200 erőmű: 9,4 milliárd dollár (2 632 milliárd forint), később abban egyeztek meg, hogy Oroszország 10 milliárd dollár (2 800 milliárd forint) értékben ad hitelt a Fehérorosz atomenergetikai cégnek, amely az összes költség cirka 90%-át fedezi az elkövetkezendő időkben. Ebben az az érdekes, hogy ezeket az erőműveket már építik.

Most ezek után azt olvasni, hogy 1 500 milliárd forint (~5,3 milliárd dollár) lenne csak a PAKS 2, hát számomra elég furcsán hangzik...
    Magyarul összeesküvés elmélet, ha csak nem prezentálja a szerződést az illető, amelyben ezek a számok vannak...

Te is mielőtt ilyeneket posztolsz, legalább keress rá, hogy mégis mennyibe fáj Vietnamnak a két reaktor, például...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.02.17. 09:14:58
  • Prof William
    Akár még hihető is, de komolyabb alátámasztás nélkül ez is csak egy újabb összeesküvés elmélet. Mindenki azt ír amit akar.
  • Jeffjohnson
    Az egyik kommentből kimásolva (kicsit politikai):

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    "Orbán már 2010 decemberében felajánlotta Putyinnak, hogy tőlük rendeli meg Paks 2-t, ha Putyin hajlandó erre egy 3000 milliárdos hitelt adni, és engedi azt, hogy Orbán a hitel felét ne az erőműre fordítsa.
    Ebből lehetett tudni azt, hogy az erőmű valójában csak kb. 1500 milliárdba kerülne.
    -
    Putyin akkor azzal hajtotta el Orbánt, hogy erre csak akkor lát lehetőséget, ha a hitelt nem az MVM, hanem a kormány veszi fel.
    Ennek az állami hitelfelvételnek a jogi előkészítése tartott 2014 elejéig.
    De a lényeg, hogy már 2010 decemberében kiderült, hogy Orbán az egész atomerőmű-építést csak egy monumentális pénzlenyúlásra akarja felhasználni.
    -
    Úgyhogy innentől kezdve csak erős fenntartásokkal tudom kezelni azt az állítást, hogy a mongoloknál és a vietnámiaknál azért kerül feleannyiba az erőmű mint nálunk, mert ők nem félnek a haláltól."

Vélemények? Nekem akár még hihetőnek is tűnik.
  • Kepek
    Ezért bántja nagyon Ausztriát a paksi bővítés

szarjuk már le hogy másoknak mi nem jó, és azt nézzük hogy nekünk előnyös legyen
    folyamatosan olyan cikkek jelennek meg, hogy lehidalok
  • Jeffjohnson
    Cikk szerint 13 év a megtérülése az elektromos autónak. Az még elég sok. Viszont kis országunkban nem látom az akaratot, hogy túlságosan az elektromos autó felé terelnének minket. Tény, hogy jó drágán építenek 1-2 töltőállomást de igazán komoly támogatás vagy masszív adóleírás nincs még, dugódíjat is húzzák.
  • ximix #1130
    Egy kis olvasni való

A Fenntartható fejlődés energetikája szakdolgozat 2013
    A 20. oldaltól érdekes, mondjuk ha még hozzá lehetne számolni a gyártáskori CO₂ termelést egész a bányászástól kíváncsi lennék hogy állana verseny.

100 km alatt hány kg CO2 (elektromos típus)?

Franciaország.....1,34
    Magyarország.....5,24
    EU.....................5,94
    Japán.................6,76
    Németország......7,50
    Világ .................7,77
    USA...................8,03
    Kína..................10,81
    Benzines autó....11,90

Lifecycle Analysis Comparison of a Battery Electric
    Vehicle and a Conventional Gasoline Vehicle

Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.02.13. 23:41:20
  • Jeffjohnson
    Igen, ezen már én is gondolkodtam. Ha tegyük fel holnaptól mindenki elektromos autót akarna venni, akkor az egész villamosenergia rendszer összeomlana. Nem tudom, hogy vannak-e tervek arra vonatkozólag, ha ez az iparág elkezd komolyabban fejlődni mert tegyük fel, hogy egy komoly lépést teszünk az akkumulátorok fejlesztésében, akkor honnan lesz energia a kiszolgálásukra? Meg mekkora környezetkárosító hatása lesz mindezek legyártásának? Mert például a napelem legyártása (meg maga a napelem) is egy baromira környezetszennyező folyamat.

Nekem ez az egész olyannak tűnik, mintha nem tudnánk olyan dologba fogni, amivel valahogyan ne pusztítsuk el a környezetet.
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2016.02.12. 12:38:34
  • ximix #1128
    Fél OFF

Angliában próbálkoznak az elektromos autók kiszolgálásával.
    Manapság rengetegen hájpolják az elektromos autókat, de engem aggaszt egy kicsit az elektromos energia éhségük, miszerint érvelnek az 50KW-os töltő 30 perccel, de ez nem fog minden lakás elé odavarázsolódni, mert nem kis beruházás lenne ennek mind hálózati mind teljesítménybeli kiszolgálása, de ha csak az otthoni 16 amper marad azzal ellehet egy darabig szütyögni és az autót akkor egy pár órára hanyagolni kell.
  • ximix #1127
    Jeffjohnson #1118
    Én is akkor figyeltem fel amikor az állami rádióban hallottam, hogy az atomerőművet védő, őrző csapat a nemzetközi versenyeken ilyen meg ilyen helyezést ér el..
    Most rákerestem ez a verseny a SWAT Round-Up International ahol legtöbbször az élbolyban végzünk.
    ----------------------------------------------------------
    steweee #1109
    A mai újságírással is van egy kis baj, miszerint megpróbálják a cikkeket minél megosztóbbra írni ezzel vitát és feltűnést kelteni ami oda vonzza az neten tévelygő olvasókat, ahelyett hogy egy kis kutató munkát végezne és mérlegelve felvázolná a lehetőségeinket, ehelyett inkább az érzelmek alapján ír cikket.
    A probléma adott és ha felvázolná az olvasóknak szinte minden olvasni tudó megértené, hogy pillanatnyilag nincs jobb, olcsóbb alternatíva, hogy elektromos áramot olcsón állítsunk elő, minél tovább húzzuk annál nagyobb lesz a gond. Brüsszel meg rég levizsgázott a migrációval kapcsolatban, hogy várhatunk tőlük érdemi döntést ilyen ügyben.
  • PetruZ
    Időről-időre még mindig összefutok olyan alakokkal, akik szentül hiszik, hogy odabent esőkabátos, gumicsizmás manusok botorkálnak a bokáig érő zöld szmötyiben. :)
  • Jeffjohnson
    wow
  • PetruZ
    Csak ami egyébként is publikus és ismert:
    Komoly fegyveres biztonsági őrség, nem a "teszkós" Jóska Bá' Bt. szintje. Kerítés körben kívül/belül 3-5 méteres üres zónával határolva, oda lépni tilos.* Kamerák és érzékelők, kutyás őrjáratok (este, éjszaka) alapértelmezettek. (Egyébként saját tűzoltóság és mentőszolgálat is van.)
    Az erőműnek valószínűleg saját légtérvédelmi eszközei is vannak, ami nem publikus. Annyit tudni, hogy radar biztosan van és jó pár éve hamarabb megfogta a szerbek felől berepülő Vári Gyulát, mint a dél-dunántúli légvédelem (érdekes sztori, többféle pletyka és hivatalos közlemény is kering erről a 2005-ös esetről, nem linkelek). Az ismert, hogy 5 km-es tiltott légtér zóna van az erőmű körül.
    Személyforgalomra kódos kártyák, forgókapuk, érzékelőkapus be- és kiléptetés, táskák ellenőrzése + random oldalszobás teljes ellenőrzés és szondáztatás (ha "megszólal az Úr hangja", menned kell, nincs apelláta; rendszeres bejárók nagyjából átlag évente egyszer sorra kerülnek). A kártyák többfélék, színük alapján is, arcképesek, alapszintű kártyával nem jutsz a belső környékre. Kísérős kártyával kapun sem tudsz áthaladni kísérő nélkül. Előzetes belépési igényhez legalább két napos jelentkezés kell, részletes adatokkal, csak úgy, hoppára nem jutsz be. (A látogatófolyosó és galéria szeparált, őrzött, oda nem kell kártya, de az máshogy is van kezelve és az is előjelentkezős.)
    Gépjárműforgalomra mindhárom kapunál kötelező kiszállás és ajtók, csomagtartó kinyitás van. Tükörrel is át szokták nézni az alját. Motort le kell állítani, előtted-mögötted vasalt sorompók, az aszfaltban talán besüllyeszthető oszlopok, meg egyéb okosságok is vannak (rejtettek, nem látni). A járműnél csak a sofőr lehet, mindenki más a személykapukat köteles használni. Sofőrnek külön kártyás azonosítás szintén evidens. Kocsival behajtani csak külön engedéllyel, rendszámmal lehet.
    Befelé/kifelé laptopot, tabletet, mindent ellenőrizhetnek szúrópróbaszerűen. Ha nincs nálad általuk jegyzett szállítólevél, ráb*tál, lefoglalják a cuccot.
    Belső zónába belépés kártyával és tenyérlenyomat ellenőrzéssel történik. Innentől kezdve én sem tudom, mi van tovább, mert nekem már nincs ilyen. :)

Megjegyzendő, hogy az ORFK is külön szolgálatot tart (tartott?) fent a városban és a környékén (a városi és megyei rendőrségen kívül), meg még ki tudja milyen gumitalpúak is settenkednek.

* Szerk.: Van hasonló belső kerítés is, több szintű és színű.
    Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2016.01.18. 17:12:04
  • molnibalage83
    A külső kerítés mentén végig mozgásérzékelő van amennyire láttam és teljes kamerás megfigyelés. Körbe körben is láttam mozgást és a távolságok hatalmasak az erőművön belül. Ha valaki netán 40 tonnás kamionnal áttöri a bejáratot akkor sincs fogalma arról, hogy merre kell mennie, ha a reaktorok felé tart. A reaktor annyira masszív, hogy ha nem furkálnak falakat és nem úgy tesznek be robbanó anyagok, akkor több száz kiló kell. Kézileg mozgatni az mission impossible.

Ez nem Hollywood. Nem véletlen, hogy soha egyetlen atomerőmű ellen sem kíséreltek meg ilyet tudtommal. Egyszerűen értelmetlen. Sokkal egyszerűbb komoly kárt tenni az infrastruktúrában, ha az országban levő kisebb-nagyonn trafóállomásokat kapnád szét. Még, ha szét is robbantanád a reaktorok közül valamelyiket, akkor is a reaktor épület nem véletlenül van úgy tervezve, hogy bent tartsa a radioaktív anyagokat.
  • Prof William
    Ezen felül gondolom már a létesítmény terültére való bejutás is nehéz lenne. + gondolom ha valakik esetleg nagyobb erővel próbálnának betörni, akkor elég hamar érkezne az erősítés is.
  • Jeffjohnson
    Nyilván nem azt gondoltam, hogy Abdullah odamegy az ajtó elé és őt majd beengedik de azt azért jó hallani, hogy megfelelően védik a létesítményt.
  • Jeffjohnson
    "publikus forrásokon alapuló pénzügyi elemzés"
    Tehát, akkor ők sem látnak messzebb mint az átlag magyar. Így azért eléggé reklámszagú az egész. Pláne úgy, hogy a kormány hozta ezt nyilvánosságra.
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2016.01.18. 08:42:17
  • molnibalage83
    Mire csak a reaktor épület melletti EÜ épület bejáratához eljutottam vagy kétszer láttam fegyveres őrt és nem tudom megmondani, hogy hány helyről és ki tartott szemmel. Onnan még azért elég messze van a reaktor és gőzöm nem volt, hogy merre kell menni.

Jeff, te tényleg azt hiszed, hogy a beengedés az nem úgy zajlott, hogy besétáltam és elmormoltam azt, hogy "kéremszépen"...? Oktatáson voltam és kísérővel mozogtunk mindenhol, több helyen zsilipelve.
  • Jeffjohnson
    Úgy értem, hogy Tescós biztonsági őrök vagy katonák őrzik?
    Egyébként ha téged beengednek oda, akkor könnyen elképzelhető, hogy más civil is le tud jutni, onnantól kezdve pedig nem lehet azt mondani, hogy nem ismerik a belsejét. Az a szerencsénk, hogy egy Magyarország ellen elkövetett terrorcselekménynek nincs semmilyen hírértéke a világsajtóban.
  • Menő
    http://magyaridok.hu/belfold/rothschild-bankhaz-megterul-paksi-projekt-281860/
  • molnibalage83
    Ez tutira minősített adat. Én jártam a reaktoroknál. Fizikailag nem két pec eljutni oda annak aki ismeri az erőmű belső elrendezését. Aki nem, az úgyis eltéved.
  • Jeffjohnson
    Paksot mennyien őrzik és mivel?
  • molnibalage83
    Legfeljebb a trafókert szintjén. A reaktorig eljutni nem egyszerű és ilyen megközelítéssel a nyeretlen kétévesek megkarcolni nem tudják a reaktort, nemhogy komoly kárt tenni benne.
  • Jeffjohnson
    Inkább a terror kockázata nagyobb egy atomerőműnek de azt megfelelő őrzéssel meg lehet oldani.
  • molnibalage83
    Az utolsó része sem igaz. Ha valaki egy országot meg akar szállni, akkor csak a vadbarmok szedig szét annak infrastruktúráját. Nem a II. világháborúban vagyunk... Ezen felül megfelelő erőmű akkor sem kockázat. N+1-szer el lett mondva, hogy magát a PWR -t támadni semmi értelme és nagyon kevés államnak van hozzá katonai potenciálja. A a gridből kiütik, akkor a kritikus képesség az, hogy a vészkeringtető rendszereket se kapják szét, hogy a leállás megvalósulhasson. Még, ha nem is szállod meg az országot a szelet nem tudod befolyásolni. "Fantasztikus" ötlet elszennyezni országnyi területeket...

• steweee
    sztem simán csak nagypolitikai csata keretében folyik a vita. azt már kitárgyaltuk korábban hgoy az atomenergia megfelelően kezelve jó. de riogatni lehet vele. az meg igaz hogy katonai támadáskor valóban nagy a kockázat a szennyezésre
  • molnibalage83
    Eltakarodhatnak a jó... A szóval oda.

A "zöld" erőműveknél a támogatás az nem tiltott? Azoknál miért van kussolás...?

Az atomenergia hol támogatott? Jó lenne, ha adnának már egy kibaszott kézzelfogható és értelmehezhető érvet, mert ezzel csak magukat röhögtetik ki.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.17. 00:09:31
  • steweee
    http://www.168ora.hu/buxa/aramar-europai-bizottsag-allami-tamogatas-142127.html
  • Irasidus
    Végre felépül egy igazi stellarátor és nyáron beüzemelik. Ha működik, komoly konkurenciája lehet az ITER-nek sőt, akár még hamarabb is eredményre juthat! Hajrá!
  • molnibalage83
    A prioritásokkal van a baj.
  • Irasidus
    A fúzió kutatása - Alkalmazott Kutatás; én egyetlen kutatásara sem tudom azt mondani, hogy nem éri meg, mivel számomra a kutatás az ember természetéből fakad, és minden formáját támogatom. Engem érdekel a világ, és, az, hogy mit tudunk kihozni belőle, és az ilyen fajta fetisizálása a kutatásoknak, hogy melyik való előbbre, számomra nem értelmezhető. A kutatások az esetek túlnyomó részében időben túlmennek az alapkutatások időintervallumán, tehát 50 év teljesen reális. Én nem azt látom, hogy a fúziós kutatások vennék el a pénzt az LfTh reaktorok elől. A valóságban éppen, hogy nem kapja meg a kellő pénzügyi és politikai támogatottságot a fúzió. Emlékszel 1985-ben született a terv, és még ma sem épült meg! Mert nem adtak rá pénzt, minden csúszik, de ez nem a fúziós fizika hiányossága, hanem a politikáé. Ugyanígy a tóriumos erőmű kutatásának hiánya is politika felelőssége, nem természettudományos akadálya van. De még számtalan erőműtípust lehetne említeni...

No, de ha jól értelek te az elköteleződést hiányolod egy típus mellet? Ez is lehet egy ok, ami viszont megint csak a szakadék hiányát bizonyítja, ha lenne "szakadék", pár éven belül lenne itt tórium, meg fúzió dögivel. De valahol azt is meg lehet érteni (bár nekünk ugye kevésbé, akik termésketudományok iránt elköteleződöttek vagyunk), hogy mivel nem hajt a tatár ezért csak ráérősen fejlesztenek, és nem kötelezik el magukat semmi mellet. Kicsit off, de én úgy látom, ma az összes gigaprojekt az ilyen lassú víz partot mos pénzügyi módszerrel működik mostanában...
  • molnibalage83
    Nem az olcsóságon van a hangsúly. CO2 emisszió mentes és egyéb gusztustalan szennyezőt sem tol a légkörbe.

Azt indokold meg, hogy miért egy "talánra" kellett összeállni 20 mrd dollár erejéig ami 50 éven belül nem hoz semmit és miért nem a biztosba, ami 10 éven belül célbaérért igér és nem csak a szuperhatalmaknak telik rá....?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.11.12. 21:07:12
  • Irasidus
    Én nem látok szakadékot, ami miatt sietni kellene az új típusú erőművek kifejlesztésével. Igen, most is kell olcsó áram, meg a jövőben is. De az olcsóság nem az egyetlen és kizárólagos kritérium, mindig ebbe a végletben esel! Fejlesztések, kutatások kellenek, mert fosszilis üzemanyag elfogy, mert fosszilist ki kell váltani valamivel ami nem szennyez, de pusztán csak fissziós erőművel nem működhet egy gazdaság mert sérülékeny az energiaellátása (linkeltem, hogy miért), illetve még számtalan egyéb ok miatt, amit hely hiányában nem sorolok fel. A lényeg, hogy kellenek az új erőművek, és ezek kutatások nem a jelenlegi áramellátás elől veszik ez a pénzt (ahhoz csepp a tengerben), nem így működik egy gazdasági rendszer.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.12. 20:53:13
  • molnibalage83
    A végső cél az, közben vannak állomások.
    Ez mind szép és jó. De megvan még a szakadék szélén állásról való rész? Amikor a szakadék szélén állsz, akkor nem ilyenekkel kell pöcsölni és reménykedni....

Egyébként láttam én már olyan igen alapos elemzést, amit azt hozta ki, hogy a jelenleg ismert U-235 készletekkel számolva is csak PWR reaktorokkal cirka 800 évre elég urán van.

Igen, egy olyanért ami nem termel áramot kidobott pénz, viszont egy olyanért ami megmutaja nekünk, hogyan lehet termelni, nem kidobott pénz. Ez megint demagóg szöveg.

De nem 60-100 év múlve kell olcsó és tiszta áram. Most. Erre pedig alkalmatlan a fúzós technológia. Pont. A fissziós meg itt van és működik. És a szakadék szélén vagyunk. 1+1 az 2.