1583
Atomenergia, fentartható fejlődés, energiapolitika
-
#1302 A Mátrai Erőmű már felesben az övé... És most, hogy Paks mellé is épülne egy nagy, hirtelen 180 fokos fordulatot vett a kormányzati energiapolitika. -
Prof William #1301 De talán most már nem fognak annyira sírni, hogy elpusztítjuk a világot csak mert Atomerőművet merészelünk építeni. -
#1300 Értelme kb. semmi. -
fonak #1299 Mészáros napelem telepítő céget vett? -
#1298 Száz magyarországi naperőmű-beruházás lett kiemelt projekt
Egyébként a magyar kormány eltörölte (2018 január 1-jétől) a naperőművekre kirótt földvédelmi járulékot és felezte a fizetendő termékdíjat. -
#1297 Off: Ezért sem működik a demokrácia és sajnos soha nem is működött.
A képviselet is egy vicc. "Milyen aranyos az a Gyurcsány/Orbán/Akárki én rá szavazok." "Milyen joviális, biztos nem volt pufajkás!" "14. havi nyugdíjat ígér, meg ingyen gyógyszert!"
Egy úgynevezett demokráciában a politikusok a legnagyobb színészek, a tömeg meg csak csőcselék, semmi több.
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.12.19. 01:51:36 -
#1296 "...Átalakítanák, és megújulókra térnének át" ha rajtuk múlna... Én meg megnyerném a lottót.
Az utóbbinak nagyobb esélye van. -
#1295 Dehogy is. Itt nem erről van szó. A modern világban az átlagember butább, mint annakelőtte. Aki úgymond intelligensebb az átlagnál, az meg szűk látókörű és a műveltsége is efféle spektrumú.
A nagyságrendek átfogásához pedig nem matematika kell, hanem képzelőerő. Ez is egyre inkább hiányzik a mai emberből. -
#1294 Jaj hát ilyen vérnyomás növelő cikkeket én is tudok
"Megcáfolták a kutatók a villanyautók szennyezéséről szóló tévhitet"
- link -
#1293 -
#1292 Úgy nevetséges az egész, ahogy van. -
kamionosjoe #1291 Előbb kaptam egy hírlevelet, ettől az Energy Watch Group-tól, (egyébként nem iratkoztam fel szóval kérdés, hogy honnan tudják az e-mail-em, de ez most mellékes) ebben azt írják a mostani energiatermelő módszereket 2050-re teljesen átalakítanák és megújulókra állnánk át. Csak berakom ide vitaindítónak, meg tudom, hogy Molni szereti az ilyesmiket. :D
http://energywatchgroup.org/energy-watch-group-newsletter-october-2017/
Utoljára szerkesztette: kamionosjoe, 2017.11.21. 19:19:18 -
#1290 Amikor ilyen marhaságokat tolnak...?
Nevetségesen drága, technológiailag szűk területen használható faszság. Egészen elképesztő, hogy atomenerigával elérhető az olcsó, tiszta és stabil áram és ilyen ökörségeket csinálnak egyesek már kínjukban, hogy csakazért is elvből eldobják azt, amit hatalmas mázli mellett lehetővé tesz a fizika azt, hogy KORLÁTAN mennyiségű energiát termlejünk civilizációs léptékben gyakorlatilag akár homokból is, mert abban is annyi hasadóanyag van.
Ide vezet az, amikor a gyök2 társadalom mondja meg, hogy mi a "jó"...
-
Prof William #1289 Akkor majd lehet szavaztatni ezzel a kérdéssel, hogy Atomerőműt akar-e a nép, vagy ingyen sört 5 évig? -
savaz #1288 A gyök állampolgár számára még a THM is magas, sokat foglalkoztam a témával. Konkrétan csináltam egy felmérést a banki ügyintézők között kb 10 bankban és 1%-alatt volt aki tudta. Kedvencem az a matektanár, aki a miniszterelnöknek írt levelet, hogy neki 5M-ós hitel kellene 2 évre havi 5000 ft törlesztővel (azaz 5 millióból 120 ezret akart visszafizetni).
A modern világ nagy problémája, hogy annyira komplex és gyorsan változik, hogy az emberek túlnyomó többsége nem képes érdemben felfogni és dönteni róla. Pont az atomerőműveket szokták példaként felhozni. Az átlagember gondolkodásához képest nagyságrendekkel hosszabb távon és szélesebb körű hatásokkal bír. A helyzetet még a modern propagandaeszközök hatékonysága is súlyosbítja.
A fenti példán szemléltetve már egy viszonylag képzettebb emberen is kifog a milliós nagyságrend. Egy 10 milliárd eurós összeg teljességgel felfoghatatlan 3000 milliárd forint: 3 000 000 000 000 Ft. Nem hülyeség lélegeztetőgépre átszámolni. Valahol még annak is utánaszámoltak, hogy ez Mo. teljes sörfogyasztását fedezné több évre: Ingyen sör több évre!!!
Utoljára szerkesztette: savaz, 2017.10.28. 09:59:50 -
#1287 Ilyenkor szoktam megkérdezni, hogy a következő lépés mi lenne? Az agysebészek munkájáról is népszavazás dönt majd...? -
#1286 Csak a kérdés miatt linkeltem (emelkedő kamatok, fixen bevasalható teljes összeg, nagy biztonsággal elszálló költségek), nem a többi része miatt. Biztosan máshol is vannak még konkrét adatok, de ezt találtam elsőre. Paks 2, mint cég, már működik, vannak alkalmazottai, kialakuló szerverparkja, szolgáltatási szerződései, de egy kapavágás még nem történt. Az első részletet már lehívtuk, innen már nincs visszaút. -
#1285 Egy olyan témáról ami tudásalapú, egy népszavazáson dönteni, ahol a legtöbb ember, tisztelet a kivételnek, de érzelem alapján választ, nem a legjobb ötlet.
Népszavazást hamár szóba került, inkább arra használnám, hogy ne csak politikusok és bankárok hanem a szakterületében érintett tudós embereket is vonják be a döntéshozásba, legyen beleszólási joguk. (persze lehet így van csak én nem tudok róla) -
#1284 A Mártha interjúban volt több adat is nemrég. -
#1283 Ezekre mutass már forrást, hogy hol játszanak kamatokkal, mikor ez a része is fix tudtommal a szerződésnek, csak a gyök állampolgár számára is THM-es végösszeget adtak meg. Ezen felü, ha épül az erőmű miért is ne hívnánk le összeget...?
Zavaros az egész kommented... -
savaz #1282 A fugges nem technologiai, hanem a boviteshez kapcsolodo hitelkonstrukcio miatti penzugyi fugges. Olyasmikre emlekszem, hogy 10 MD EUR-ban egyeztek meg (ez az osszes eddig kapott EUR tamogatas 40%-a), a kamatokkal eleg tag hatarok kozott jatszhatnak (ertsd annyit emelnek, amennyit nem szegyelnek) illetve csuszas eseten is azonnal kovetelhetik vissza a teljes osszeget. Ez utobbi miatt gyakorlatilag barmikor csodbe vihetik a magyar allamot. Ha nem hivjuk le a hitelt akkor is fizetni kell etc. -
#1281 Csak az atomenegiárül írkál kapitális marhaságokat...
1. Úgy tesz, mintha nem létezne Th...
2. Úgy tesz, mintha az örökkévalóságig csak 2. gen PWR technika lenne...
1+2 kurvára nem igaz hogy elfogy az urán párszáz év alatt. A jövő reaktorának az U238 is üzemanyag. Ezzel kapásból min. egy nagyságrenddel kitolódik a min. bányászható U koncentráció, hiszen a hasznos hasadóanyag mennyisége nő adott térfogatba két nagyságrenddel. Az üzemanyag ára szinte kerekítési hiba az atomerőmű teljes életciklusában... 2000 és 2007 között 12-szeresére nőtt az uránérc ára. A paksi áram meg kb. drágább lett 10 fillérrel...
Az egy orbitális UL és gyök2 megközelítés, hogy az urán elfogy. Ezzel igazolja kb. azt, hogy mennyire kell a fúziós erőmű. A baj az, hogy soha senki nem bizonyította azt eddig - vazz a cikk is erről szól, ha nem rózsszín szemüveggel olvassa az ember - hogy
ad.1 fizikailag megcsinálható a valóban legalább zsinóráramot adó fúziós erőmű...
ad.2 ez egyáltalán megfizethető lesz bárkinek a nagyhatalmakon kívül...
ad.3 egyáltalán versenyképes lesz árban bármivel is...
2050? Kurva jó így leírni, csak addig is kéne tiszta és sok áram van, mert kurva nagy gáz van már most . De az atomot meg azért szidják és írjanak róla hülyeségeket. Úgy kéne nyomni azokat, hogy a csövön kifér, mert azokról. TUDJUK, hogy működik. A fúzió megy kb. egy üres ígéret 50 éve. -
#1280 Egy kis történelem
Arcvonások - Járosi Márton energetikus
- link
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Interjú, 25 perc
Arcvonások
Járosi Márton energetikus
Nevéhez fűződik a borsodi ipari hő-ellátási és a kazincbarcikai távfűtési rendszer létrehozása, a Kazincbarcikai Távfűtő Vállalat megszervezése. 1969-től a Budapesti Hőerőmű Vállalatnál, illetve jogelődjeinél végzett műszaki fejlesztési és szervezési munkát. Vallási és politikai meggyőződése miatt többször szenved hátrányokat, leváltják, 1976-ban el is bocsátják. 1991-től a Magyar Villamos Művek Rt. általános vezérigazgató-helyetteseként ő vezette a villamosenergia-ipar szervezeti, részvénytársasági rendszerré történő átalakítását. Ellenezte az energiaipar kiárusító privatizációját. Kezdeményezője volt a Magyar Energetikai Társaság és az Energiapolitika 2000 Társulat megalakításának. A Hazai termék - Hazai munkahely (H+H) Alapítvány ügyvezető elnöke (1993-1998), a budapesti Gönczy Pál Református Iskola Alapítvány (1988-1998) kuratóriumának elnöke. 1993-1997 között a KDNP tagja, a Szakértői Tanács elnöke. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, alapító tagja, 1999-ig alelnöke.
Szerkesztő-riporter: ifj. Tóth György
-
#1279 Jól összeszedett, tárgyilagos magyarázat és összefoglaló a fúziós erőművek helyzetéről és fennálló problémáiról. -
3. percnél a lényeg. Szén, szárnyal... Ameddig ez lesz és a fejlődő világ ezt csinálja addig globális karbon semleges termelésről álmodozni elég vicces...
-
#1277 Amikor már a MŰSZAKI emberek is megeszik a zöldproganda marhaságait, akkor sajnos nincs mit tenni, értelmetlen és lehetetlen érdemi vitát folytatni. -
ToxiMaxi #1276 Csodálkozok azon, hogy a Fidesz nem mer beleállni egy ilyen Paks jellegű nyílt vitába, ha ennyire egyértelműen jó nekünk Paks. A probléma ott lehet, amit Molni is említ, hogy egyes részek nem láthatóak a titkosítás miatt. Ennek ellenére kultúrált szakmai vitát lehetne folytatni. -
Prof William #1275 A pampogás azért van, mert az "egyik" oldal úgy próbálja meg lejáratni a "másik" oldalt hogy MINDENBE megpróbál belekötni amit a másik csinál és fordítva.
Ebbe minden beletartozik onnantól kezdve az is hogy "XY új autót vett " egészen addig hogy "Paks 2-t akarnak építeni." Valamint mindig lovagolni kell de még csak véletlenül sem észérvekkel és vitákkal, mert azt a nép úgysem érteni hanem úgy hogy minél hangosabban kell üvöltenünk a mi igazunkat és aki hangosabban üvölt az nyer.
Ha az egyik oldal feltalálná az örök élet ás fiatalság módszerét, a másik abba is belekötne. -
#1274 Az, hogy politikai ügyet csináltak egy szakmaiból...
Semmi új nincs ebben, a német Energiewende is ezért létezik. Semmiféle környezetvédelmi funkciója nincs, egyfajta sajátos ipartámogatás az adóból, meg szavazatszerzésre jó az átkúrt gyök2 választottókal szemben...
Az atomerőmű körüli egyetlen kifogásolható dolog, hogy nem annyiar átlátható egyes része, mint az talán kellene. Műszakilag és ellátásbiztonság szempontjából támadhatatlan a projekt, ahogy megtérülés oldalról is.
Jól mondod, böfögések vannak. Valódi érvek és tényenek ellene nincsenek.
(A szomorú az, hogy a mérnök munkatársaim is bekajálnak már minden zöld hülyeséget lassan és mikor számokkal magyarázok nekik, akkor még én vagyok a helikopter úgy, hogy több ezer oldal, stb. van mögöttem ő meg olvasott egy indexes hírt. Barvo...) -
ToxiMaxi #1273 Akkor viszont nem értem mi ez a pampogás folyamatosan a különböző TV műsorokban. Nem ilyen kis TV-knél, hanem nagyobbaknál is, kivéve amelyik a hatalom kezében van. Annyira megnéznék már egy értelmes vitát tényleg a terület szakértőivel mert ezek a beböfögések, amik a médiában mennek másra sem jók csak, hogy elferdítsék az igazságot. -
#1272 A reaktor a fő rohadt drága és speciális elem, mert hatalmas, speciális techológiával készül, nagy és hosszú élettartamú kurvamagas nyomáson és radioaktív sugárzás alatt üzemelő elem. Azt viszont nem pótolod és nem szedegeted szét csak úgy. Megépíted és tart ameddig tart.
Az erőmű nagy részében inkább lepapírozás szerinti speciális követelmények vannak, de műszakilag nem nagy truváj. Nagynyomású szivattyúkat és nagyméretű hőcserélők attól, mert nagyok, még nem valami fúdekülönleges dolgok, n+1 cég képes gyártani, javítani, modellezni, stb. Semmiféle orosz függés nincs ezen a téren. Ez igaz a műszerezésre is.
Az atomerőművet lényegében nélkülük is lehet üzemeltetni. Pontosan akkora vagy kisebb a függés, mint azt nézve, hogy a magyar gáztávvezetéki hálózatban, ahol gyakorlatilag 100%-ban Solar és GE turbinák és kompresszorok vannak beépítve. Mert semmit nem gyártanak itthon azokhoz...
Az ipari folyamatirányó rendszerek lényegében szinte 100%-ban külfüldiek, mégsem pattog senki a "függőség miatt".
Ha hazai nagyobb és kisebb erőművekben is kb. 0 gram magyar generátor van, a gázmotorok és turbinák sem hazaiak.
Paks semmivel sem rosszabb ezeknél sőt, szerintem a függés kisebb. -
ToxiMaxi #1271 Mennyire fogunk az oroszoktól függeni a pótalkatrészek és a fűtőelemek beszerzésekor a jövőben? Mert azt gondolnám ezt csak ők tudják nekünk legyártani. Tekintve az erőmű működési időtartamát ez elég komoly elköteleződés.
Áram árak tekintetében én sem vagyok képben de olcsóbban fogjuk előállítani, mint amennyiért mondjuk nyugatról vennénk? Mert ha hozzávesszük az erőmű bekerülési költséget is, akkor nem jobban megérné? Vagy a "függetlenség" ennyire fontos?
Mielőtt bárki habzó szájjal nekem ugrana nem vagyok atomenergia ellenes, csak van pár kérdésem. -
#1270 Írtam neki kifetjve, hogy mekorra marhaságokat írtkált, ami annak fényében fura, hogy Mészáros Tamás két viszonylag korrekt írást hozott össze erről.
Röviden, szégyellheti magát az az "újságíró". Bár szerintem az ostoba hülygyerek vagy féreg pontosabb szó lenne rá, ha megrendelésre ír le ekkora faszságokat, amit kb. egy értelmes 14-18 éves cáfolna... -
#1269 "74-80 százalékkal drágábban vásárolja meg a termelt áramot (kilowattonként), mint Európában bárhol (a lakosság ugyanakkor nyomott áron kapja majd meg)."
Hát őőőő, én értem, mert ez garantálja a befektetőknek a garanciát a megtérülésre, a cikkíró meg ennyivel lezárta ?
Az nem zavarja hogyha valakinek adok 100 almát majd valaki ad nekem 70 almát akkor -30 alma hiányban leszek, és ezt a hiányt nem a legyek fogják összehordani...
A hidrogén erőműnél a hidrogén tárolása nem egyszerű dolog.
-
#1268 Kedvem támadt pofánverni azt, aki ezt a nettó hazugságot összehányta. -
fonak #1267 Alakított megint az index -
#1266 Hiába szkeptikus az írás a végén a végkövetkeztetése mégis kapitális marhaság. -
SZUsszan #1265 Miskolc méretű napelemfarm válthatná ki Paks 2-t - De milyen áron? -
Ninju #1264 Nem gondoltam, hogy ez lenne a hiányzó láncszem. Egyszerűen ha gazdasági oldalról csábítóbb a megvalósítást, talán több pénzt költenek a jelenlegi akadályok leküzdésére. -
#1263 De nem ez a probléma vele... A mostani mutatókkal is sanszosan jó lenne, nem az a baj, hogy kicsi a teljesítménysűrűsége. Az, hogy a folyamatot fizikailag nem tudjká kontrollálni és stabilan tartani.