Buddha dharma
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Pszt.
Ahogy Szumedho mondaná: gondoaltok.. csak jönnek és mennek.
Csak az lehet igazságos, aki képes magát mások helyébe helyezni.
Ha lehetne egy kívánságom, azt kívánnám, hogy: MINDENKI KEZDJEN EL GONDOLKODNI!
ertheto igy mi a karma..?(osszefuggeseiben..)
Seven-Four-Seven--Heavy
Csak az lehet igazságos, aki képes magát mások helyébe helyezni.
Don\'t take anything for granted. (Ne tekints semmit magától értetődőnek.)
Ha lehetne egy kívánságom, azt kívánnám, hogy: MINDENKI KEZDJEN EL GONDOLKODNI!
'...szkeptikus vagyok már afelõl, hogy egy totális szenvedés egyszerre le tudja verni az összes lakatot a rejtekajtóinkról. Arra viszont elég kell legyen, hogy immáron félreérthetetlenül kijelölje az utat.
közben nagy nehezen megtaláltam ezt az idézetet, amit majd' 3 éve tettem ki a buddhista topicba, Bikkhu Boddhitól., a nemes nyolcrétû ösvény c. könyve kezdõdik ezzel. Szóról-szóra, betûrõl-betúre igaz. Beszarsz mennyire. Olvasd el sokszor, és lásd meg, hogy már te is tudod mindezt.
.........és kapja be az összes pszichiáter.
"A szellemi ösvény keresése szenvedésbõl születik. Nem fényekkel és eksztázissal, hanem a fájdalom, a csalódás és a zavarodottság kínzó élményével veszi kezdetét. Ahhoz azonban, hogy a szenvedés õszinte szellemi kutatáshoz vezessen, többé kell válnia, mint olyasvalami, amit pusztán kívülrõl passzívan befogadunk. Ki kell váltania egy belsõ felismerést, egy olyan látásmódot, amely aláássa a világgal való kapcsolatunkban megszokott elégedettséget, hogy megpillantsuk a mélyben folytonosan ott tátongó bizonytalanságot. Amikor ez a felismerés megtörténik, még ha csak egy pillanatra is, mélyreható személyes válságot idéz elõ. Felforgatja a megszokott célokat és értékeket, gúnyt ûz mindennapi foglalatosságainkból, és makacs kielégítetlenséget teremt korábbi élvezeteinkben. Eleinte nem fogadjuk túlzott lelkesedésekkel a változásokat. Igyekszünk megtagadni új látásmódunkat és elfojtani kételyeinket; küszködünk, hogy elégedetlenségünket új foglalatosságokkal palástoljuk. A kutatás lángja azonban, miután egyszer fellobbant, továbbra is égni fog, és ha nem hagyjuk, hogy a felszínes alkalmazkodás felülkerekedjen rajtunk, s nem oldalgunk vissza természetes optimizmusunk toldozott-foldozott változatához, akkor a felismerés eredeti lángja egyszercsak újból fellobban, és ismét szembesít bennünket lényegi helyzetünkkel. Pontosan ez az a pillanat, amikor minden menekvési lehetõség lezárul, és készek vagyunk egy olyan utat keresni, amely véget vet nyugtalanságunknak."'
Pszichiáter: "Súlyos depressziós, vegye be ezeket a tablettákat."
Öregapám: "Túl sokat foglalkozol magaddal, ne foglalkozz magaddal ennyit!"
Én: "Agytályog! Stroke! Segítség!"
Öreganyám: "Hát igen, az életben vannak szar dolgok."
Anyám: "Most szembesülsz a felnõttkor felelõsségével. Tûzz ki célokat, legyél rámenõsebb, ne ilyen lagymatag, ne bújj ki a felelõsség alól betegségekbe menekülve!"
Barátnõm: "Ne hippohonderkedj!"
Apám: "Gyere, nézzük meg az állatokat!"
Haverok (nevetve): "A pszichiáter biztos nem találkozott még igazi nagy kockákkal." 😄
Barátom: "Ezt bizony magadnak csinálod, ...biztos találnál magadban valami halálos szervi bajt, ha elég kitartóan keresel, de ennél sokkal elõbb fogsz beleõrülni. Ha ezt tudnád pozitívan csinálni, már rég megvilágosodtál volna."
Hogyan egyeztethetõ össze a karma a neurológiával?
Ha elfogadjuk, hogy az agy egyes részeinek aktivitásához olyan képességek tartoznak, mint szociális viselkedés, felismerõ képesség, absztrakt gondolkodás képessége, originalitás, kommunikáció, koordináció, mozgatás, vegetatív funkciók.
Ha valaki kap egy fertõzést az agyának valamelyik részére, vagy strokeja lesz, utána mekkora mértékben tud úrrá lenni ezen a tudatával?
Mekkora mértékben lesz szimplán tudati befolyásolással újra mûködõképes a tudata?
Ez a kérdés azért vetõdött fel bennem, mert elõzõ héten voltam pszichiátrián, súlyos depressziót diagnosztizált a doki, azt mondta rá, hogy ilyen esetekben már gyógyszer is szükséges ahhoz, hogy visszaálljon az egyensúly, és adott valami antidepi gyógyszert, ami az agyban csinál valamit a szerotoninszinttel.
Aztán elmentem a gyógyszertárba, kiváltottam egy nyugtatót, meg az antidepi gyógyszert, az utóbbival sokáig farkasszemet néztem, majd úgy döntöttem, hogy nem veszem be. Mert ennyi erõvel nyomathatnék magamba akár morfiumot is, vagy alkoholt, vagy bármit, amitõl jobban lennék.
Nálam ott gyanús a dolog, hogy képes vagyok bizonyos szituációkban szinte felhõtlen örömre, ilyen a foci, vagy egy jó beszélgetés.
Múltkor a legsötétebb rémálom állapotban fetrengtem az ágyamban, mikor édesanyám leült az ágy szélére, és simogatta a karom, és azt kezdtem érezni, hogy a testembe szétáramlik a boldogság, és a nyugalom. Olyan érzés volt, mint ha a pokol legmélyérõl a mennyország kapujába kerültem volna. Szóval ha ennyire drasztikus tudatállapot változást lehet elérni egy szempillantás alatt csupán ilyen dolgokkal, akkor hogy jön ide a gyógyszer?
Lehetséges lenne minden káros agyi, vagy tudati aktivitást hirtelen megbénítani, és a határtalan nyugalmat érezni? És ha mégsem? Ha mondjuk valami gyulladás megámadta az agyam, és nem vagyok képes kontrollra, mert annyira befolyásolja a tudat mûködését az agyi folyamat?
Vagy mindezen túl van, amit keresek, ami sem az agyi fizikai folyamatoktól, sem a gondolatok minõségétõl nem függ?
Egyszer, mikor errõl folytattam épp egy kis "olvasó hadjáratot", kiszámoltam hogy ha minden úgy van, ahogy egy bizonyos TIbeti mókus leírta, a következõ 147 milliárd évet töltöm a pokolban. Ennyire aztért nem vészes a dolog szerintem. 😄
Bár ha arra gondolok, hogy fletó mi lesz, akkor mindíg megnyugszom.
SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu
A pánikroham pedig csak tudati békjó amit magunkra rakunk. Ennyi!
Mert ez kicsit azt mutatja hogy tökre nem értitek 😄:😄D:
"...hozz egy mustármagot olyan háztól, aminek még nem volt vendége a halál."
Csak annyit tudok, van bennem valami, ami rohadtul nem szeretne meghalni.
Ez a falnak futás példa elég szemléletes. A buddhizmusban az a jó, hogy gyakorlatias. 😄
Úgytûnik, hogy nem tudom normálisan kifejezni magam, ha ennyi félreértés történik.
Tudok egy szemléletesebb módot annak a bemutatására, hogy nincs agy, nincs fal: Veszel egy jó kemény falat, teljes erõdbõl fejjel nekifutsz. Na utána lehet, hogy nem lesz agy, nem lesz fal, de jobb esetben a kép is valahol máshol, mondjuk egy kórházba jön létre.
Ezért is írtam HSZ-em végére, hogy:De igazából az agyad sem létezik, a kép egészen máshol jön létre.
Vagy én értettem félre a HSZ-ed? <#ravasz1>#ravasz1>
Ha lenne ilyen lélek, valami önvaló, ami mindenkiben megvan, akkor Buddha nem lépett volna túl a hindu tanításokon, amik éppen ezt tanítják. Tanítását azért nevezik középútnak, mert elveti mind a nihilizmust, mind az örökkévalót. Nem állít olyat, hogy a jelenségeknek nincs konvencionális létük, mert ezzel a nihilizmus végletébe esne, sem azt, hogy valódi önvalóval (állandósággal), valamiféle halhatatlan lélekkel bírnának.
Tulajdonképpen ezt jelenti a függõ keletkezés tanítása, ami szerint a jelenségek kölcsönös függõségben keletkeznek, és pusztulnak el valamiféle végsõ lényeg nélkül. És akkor van szenvedés, amikor ezeket állandónak tapasztaljuk.
Ma nagy a bizalom abban, hogy az agy hozza létre a tapasztalást, hogy az agy a tudat lakhelye, ez szerintem nem sokban különbözik más dualisztikus szemléletmódtól. Amikor arról beszélünk, hogy az agyat egy tartályba rakjuk, ráengedünk különbözõ impulzusokat, még akkor sincs eldöntve, hogy a tapasztalat vajon a számítógépben keletkezik ami küldi az ingereket, vagy magában az agyban.
Ha annyira evidensnek tûnik, hogy az agy a tapasztalat lakhelye, akkor kezdjük el darabolni az agyat a tartályban. Vágjuk félbe, küldjünk rá impulzust. Vágjuk ketté azt is, küldjünk rá impulzust. Vágjuk félbe... azt is, azt is. Szedjük atomjaira. Hol a tapasztalat? A tartályba tett agy mája, amit közben átültettek egy másik emberbe, több tapasztalatot fog hordozni, mint az atomjaira robbantott agy? Csak érezni fogja az agy által tegnap ledöntött fél liter pálinkát.
No de vegyük szemügyre újra a számítógépre kapcsolt tartályt, amiben mostanra csak egy zavaros massza van. A gép továbbra is szorgosan küldözgeti a jeleket a tartályba mind hiába. Meg is van! Bizonyosan számítógép és a tartály a tapasztalat lakhelye! Aztán közben az is tönkremegy. 😊
Ha nézek egy messzi fát, akkor idealita módon úgy gondolom, hogy a kép ott van a távoli tájban, a száguldó fotonokban, a retinámban, az agyamban, a testemben, (ha távcsõvel nézem, akkor még akár annak a lencséjén is😊, ha pedig mindezt egy gép küldi, akkor ott a gépben, ott a kábelekben, ott a tartályban, stb, ami ha megszûnnek a feltételek, akkor elmúlik.
A tábortûz mellett Hogen akaratlanul is tanúja lett a szerzetesek vitájának, amelyet a szubjektivitásról és az objektivitásról folytattak. Közéjük telepedett hát, és így szólt hozzájuk egy ülõalkalmatosságnak használt sziklára mutatva:
– Itt van ez a nagy kõ. Nos, szerintetek ez elméteken belül vagy azon kívül létezik?
– Buddhista nézõpont szerint minden a gondolat objektivációja – felelte az egyik szerzetes –, úgyhogy megkockáztatom: ez a kõ csupán gondolataimban létezik.
– Szörnyen nehéznek érezheted a fejed – jegyezte meg erre Hogen –, ha egy ekkora követ cipelsz benne.