Buddha dharma
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A részlet jelentése kb annyi, hogy van egy emberünk, aki nem kéjsóvár. Ennek a szónak a jelentése ugyebár az, hogy az illetõ fõként a testi vágyaktól szabadult meg. Viszont emberünk nem szabadult meg a szellemi váyaktól (mondjuk tudásvágynak), ami szintén ragaszkodáshoz, "rabsághoz" vezet, és így nem tud feloldódni a Nirvánában. Ezért mondjuk azt, hogy "bár szabad volt, mégis visszarohan a rabságba!".
Nem tudom, mennyire vagy otthon a buddhizmusban, de ugye a Buddha azt tanítja, hogy nem csak a testi, de a szellemi vágyaktól is el kell vonatkoztatnunk ahhoz, hogy igazán szabadok lehessünk, megvilágosodhassunk. Ez a részlet is leginkább ezt próbálja legírni, bemutatni. 😊
Remélem, segítettem... 😊
Én nem teszek úgy, mintha az emberiség barátja volnék.
A topic célja nem is a prédikálás, csak egy kötetlen beszélgetés, témája lehet akár az elmélete, megvalósítás, vagy bármi, ami hozzá kapcsolódik.
Engem az a része érdekel, amit itt nyugaton filozófiának hívunk, de pl. egy Lankavatara szutra más szempontok alapján sem az utolsó. :-)
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!
Minap olvasgattam a Dhammapadát, és találtam egy érdekesebb részt:
Van, akibõl hiányzik a kéjsóvárság, mégis a vágyak
vonzásába kerül; s õ, a vágyaktól megszabadult,
rohan a vágyak sûrûjébe. Nézzétek ezt az embert,
aki bár szabad volt, mégis visszarohan a rabságba!
Mit jelent ez?
Nem egészen! 😊 Apai ágon is örökölhetõ, de izraeli állampolgár csak akkor lehetsz, ha Anyai ágon vagy zsidó...
www.smart-bus.hu
de ha jobban belegondolok, apám az--->seggfej zsidó, mindent sajnál tõlem, de ettõl akár lehet skót is...<#nyes>#nyes> (másrészrõl a zsidóság csak anyai ágon örökölhetõ)
anyám és bátyám megrögzött ateista
részemrõl továbbra is buddhista vagyok, teljesen magamtól... <#worship>#worship>
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
www.smart-bus.hu
Nagyon könnyû csapdába esni. Ezt nagyon ki is lehet használni az ember ellen.
Elmesélem mi volt a hiba abban, hogy felmentem pestre tüntetni az õsszel. Akkor még nem bírtam uralkodni az érzéseimen.
Tehát: ott voltunk, magyarok, szemben a ??magyar?? rendõrökkel, fegyvertelenül, de elszántan. És õk nyomták a könnygázt, és kár azt hinni hogy nem fejmagasságban. És hogy nem emberre célozva.
És jöttek a lovasrendõrök. És jött a vízágyú is. És mindez 2006-ban az Európai Uniós országban, a demokratikus Magyarországon.
És az emberek csak néztek kifelé a fejükbõl, meg bambultak a tévére, hogy mi van. Na, nem ez az amire céloznak, hogy csillapítsd az érzéseidet.
És azt, hogy mi ott voltunk, hogy mi jobbat akartunk az egész országnak, hogy szerettük volna, ha fecáék eltakarodnak, és ennek hangot mertünk adni.
És ezt felhasználták arra, hogy a lakosság birkarészét megfélemlítsék.
Hogy azt higyjék, hogy azok akiktõl félni kell nem a rendõrök és nem a reformok, hanem a fasiszta huligánokból összeverõdött csõcselék.
No és nekem ott, a rendõrsorfallal szemben támadt egy érzésem, hogy mindannyian bábok vagyunk. Még mi is, akik olyan nemesnek nevezett eszmékért álltunk ki, mint a hazaszeretet például. Vagy a jogállamiság például. Olyan erõs volt ez a báb-érzés, hogy egy könnycsepp kicsordult a szemebõl. Talán fotó is készült rólam, mert közvetlenül a sorfallal szemben álltam, és nem volt eltakarva az arcom sem.
És rájöttem, hogy elég ha egyszerúen csak saját magamban csinálok forradalmat. Mert másra nem erõltetheted rá a jogait, vagy az igényt a jóra, a jólétre... Hiába tudod te, hogy másnak is az lenne jó, mert õ még nem tudja és a tudatlanságát kihasználják ellene, általad.
Azt gondolom, ez sikerült, nem kicsit, hanem nagyon...
Egy év alatt szinte kicseréltek. Új utak és lehetõségek nyíltak meg elõttem.
Egyszerûen meg kell próbálni mindenkinek kivonni magát ebbõl a képmutató világrendszerbõl.
Azt gondolom, talán ez egyre többeknek sikerül. Emiatt valójában még hálásak is lehetnénk fecáéknak.
Sajnos a te fényedet még elhomályosítja a dogmatizmus. Majd ha le tudod rázni magadról a sok felesleges dolgot, akkor megérted mit akartam mondani.
Amikor már nem szó szerint veszed az útmutatásokat.
Ezt mondták azoknak is akik a WTC-be csapódott rep.gépet eltérítették!!!
Az ilyeneket koncolnám...
leonforce leírta, miért.
És úgy döntöttem, hogy ahogy tudok, segítek majd mindenkinek rájönni, hogy nem létezhet isten nélkül, és nem az õsszakállû öregapóra gondolok, hanem az egyetlen létezõ teremtõ jóistenre aki nélkül senki és semmi nem lett és nem is lesz sosem.
És ekkor jött közbe fecáék gyûlöletkeltõ és lélektipró politikai manõvere, ami õszintén megmondom, engem is kibillentett az egyensúlyomból, akkora feszültséget keltett benem, hogy még most is néha érzek utó-hullámzásokat, amikor a kuruc.info-t olvasom.
És az még az érdekes, hogy le lehet élni egy életet úgy is hogy csak a felületet karcolod, és úgy is hogy a dolgok mélyén próbálsz meg hatni, alkotni és gyarapítani.
Buddha szerint éppen az ezekhez való ragaszkodást kell megszûntetni.
MAHÁVAGGA I.21.
Seven-Four-Seven--Heavy
vallástalan?
Ez nem kritika volt csak megjegyzes... :-)
Seven-Four-Seven--Heavy
Ha találok valamit magyarral kapcsolatban, akkor közlöm.
Ameddig láttam, szerintem tök jól meg volt csinálva a "Buddha élete" vonal, szimpi volt, ahogy Sziddhartha herceg barátja kommentálta neki a betegséget, öregséget, és halált.
A fiú szülei meg milyen lazán kezelték elõször, hogy a szerzetesek a gyerekükben fedezték föl a lámájukat. :-)
Nagyon tudom utálni a 20 perc mûsor utáni 20 perces reklámblokkokat egy másfél órás filmben..
Mikor elgondolkodsz, hogy mi minden kellett ahhoz, hogy elgondolkodhass, rájössz !
Théraváda szerzetesek békésebben: "És? Csináld tovább a dolgod.."
"Akiknek a csapongó tudat nem csapong, még az üresség gondolatára sem, átkeltek a létezés szörnyû óceánján, amit a klésák rémei zavarnak fel."
Szerintem az, ami nem fontos az ember számára ahhoz nem is ragaszkodik, ellenkezõ esetben fontos a számára.
A létszomj olyan, ami Buddha szerint az embereket a nyomorúságba taszítja.
Ha túlságosan bízik valaki az újraszületésben, akkor egy ügyes mester pont azt fogja tanítani neki, hogy nem születik újra.
Vagy pl. Nagarjuna, aki a szamszárát és nirvanat hajszálra azonosnak tanítja:
"Akik nem látják a valóságot, szamszárában és nirvánában hisznek, de akik látják a valóságot, nem hisznek egyikben sem.
Hogyan kerülhetnék el azok, kiknek tudata állást foglal a klésák erõs mérgét? Még ha csak hétköznapi <életet>életet> is élnek, akkor is elemésztik õket a klésák kígyói.
Ha létezne álláspont, lenne vágy és vágytalanság. De a nagy emberek álláspont nélkül nem rendelkeznek sem vággyal, sem vágytalansággal."
Olyasmit olvastam hogy az õsmagyarok vallása leginkább a manicheizmushoz közeli, amit, mint a buddhizmust is, a legnagyobb tanítójáról neveztek el. Maniról, aki Buddha mestere volt.
Azért ez szerintem érdekes.
Szerintem inkább attól kell tudni megszabadulni, ami nem fontos.
Ugye, a legfontosabb maga az élet ?
Aki érti a buddhizmust, tudja miért hisz a karmában, a reinkarnációban, és a nirvánába való eljutás lehetõségében.
És az autos jelenet is bele illik, bár azt is tudni kell, hogy a buddhizmus nem carpe diem, mert úgy nem igazán férnének el benne az erkölcsi tanítások.
"Ezt a történetet gyakran mesélte elvonulások során Harada Tangen rósi, a japán Bukkokudzsi kolostor apátja.
Kanadaiba daiosó (Kanadéva/Árjadéva nagytisztelendõ), Nágárdzsuna (Nagjaharadzsuna/Rjúdzsu) egy tanítványa és átadási vonalunk egyik õse, dokuszanon (mester-tanítvány közti párbeszéd) volt egy tanítványával, aki álhatatosan kereste az igazságot. A tanítvány megesküdött, hogy bármit megtenne, amire csak Kanadaiba utasítja, ha az elvezet az igazság közvetlen meglátásához. Kanadaiba ekkor elvitte egy hatalmas hegy csúcsára és azt mondta neki, hogy másszon ki az ágra, ami a szakadék fölé lógott. Mikor a tanítvány habozott, Kanadaiba emlékeztette az igéretére. Erre a tanítvány kimászott az ágra. Kanadaiba akkor utasította elõször, hogy engedje el az egyik lábával, majd a másikkal, majd az egyik kezével, végül a másikkal. A tanítvány minden egyes lépésnél habozott, de mikor emlékeztette fogadalmára, folytatta. Ahogy elengedte a második kezével is, azt gondolva, hogy biztosan halálába zuhan, becsukta a szemét. Mikor kinyitotta, nem volt halott, hanem egyszerûen csak ott ült Kanadaibával szemben a dokuszanon - határtalanul nyitott tudattal."
A másik meg h a film végig a lemondásról szól,megszabadulni a vágyainktól!A mélypont keresése, a film szerint.És javitsatok ki ha a buddhizmos nem errõl szól.Megszabadulni a ragaszkodástól.(pl. mikor autóbalesetet szenvednek-ott is h engeddje el a kormányt,ne ragaszkodjon semmihez)A háza ami leégett csak sok kacat...
meg még sok sok..csak figyelni kell!
Krishnamurti-t olvastátok?
ööö...retekegér...!
A harcosok klubja az egyik kedvenc filmem, épp tegnap néztem bele, de az érdekelne, hogy hol tükrözõdik benne a buddhista szemlélet (én nem nagyon találok benne).