964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
-
#524 jól nyomon jártam, zen buddhizmus
[URL=http://tudastar.googlepages.com/bleep]"érző víz" kísérlet[/URL] -
#523 Ha jól sejtem ez a kísérlet a buddhizmus tanaihoz áll közel,nem?(zárómondata)
kétrés interferencia -
#522 Érdekes kép, ezt a felosztást még nem láttam így, csak olvastam róla... -
backup6od #521 Felsőlélek ? :) Ez csak egy kép -
#520 nagyon köszi:)
-
#519 Két oldalt tudok most ajánlani, ami jó kezdésnek:
A Buddha ujja
és
Astus blogja -
#518 köszi, így már tiszta!
nem tudnál egy-két jó linket adni a témában? (nem védikus:) -
#517 A védikus bölcselet jóval korábbi, mint a buddhizmus, és a kettőnek különálló rendszere van. -
#516 Jó, de akkor nem buddhizmust olvastál, hanem védikus bölcseletet.
hinduizmus =/= buddhizmus :-) -
#515 nem, nincs már meg hol volt de védikus bölcsességek voltak
meg erre tisztán emlékszem hogy felsőlélek, egy intelligens teremtő -
#514 Nem építőről volt szó véletlenül? -
#513 Elérik a tökéletesen szenvedély és szenvedésmentes életet, akkor a nirvánába kerülnek és nem kell többször újjászületniük.
Vagy vmi ilyesmi. -
#512 Ha írsz forrást, akkor talán tudok segíteni.
Teremtő isten nincs a buddhizmusban, vannak istenlények, éhes szellemek és pokollakók, akik ugyanúgy alá vannak vetve a változásnak, mint az emberek. -
#511 olvastam egy írást a témában,
eddig azt hittem a buddhizmus nem istenhit,
de ott egy Felsőlélekről volt szó, egy teremtőről
írjatok már erről lécci -
#510 Másrészt maga Buddha is sok emberrel folytatott vitákat, talán róla is éppen ezt gondolták. -
#509 Még szerencse, hogy vannak, akik arra esküdtek föl, hogy még az utolsó szenvedő lényt is a túlpartra segítik. :-) -
backup6od #508 "Miközben a Magasztos egyedül, magában ült ott, ez a gondolata támadt:
- Ez a tan mély, nehezen felfogható, nehezen érthető, nyugalmat adó, magasrendű, ésszel fel nem érhető, titkos, csak bölcseknek szóló. Számomra világos lett. Ám az emberek vágyaik rabjai, vágyaikon csüggenek, vágyaikat élvezik. Ezért az emberek, akik vágyaik rabjai, vágyaikon csüggenek, vágyaikat élvezik, nem fogják megérteni az okok és okozatok láncolatának összefüggését, nem fogják megérteni a létcsírák kioltását, az érzelmek elvetését, a létszomj elfojtását, a szenvedély eltávoztatását, a nyugalmat, a nirvánát. Ha tehát hirdetni fogom a tant, és a többi ember nem érti meg tanításomat, csak baj háramlik belőle rám, fölösleges fáradság háramlik belőle rám.
És ekkor ez az addig nem hallott vers ötlött fel a Magasztos előtt:
Nehezen jöttem én is rá, másnak hiába mondanám.
A gonoszság, a gyűlölség elzárja más elől a Tant.
Ár ellen úszó, mély, titkos, alig látszó szikrányi fény;
a gonoszság sötétsége nem hagyja megpillantani.
Mikor a Magasztos mindezt végiggondolta, úgy döntött, hogy megmarad magányában, és nem fogja hirdetni a Tant. Ám ekkor Brahmá, a Teremtő, gondolata erejével meglátta a Magasztos elhatározását, és ezt gondolta:
- Óh jaj, a világra romlás vár, a világra pusztulás vár, ha a Beérkezett, a Szentséges, a Tökéletesen Megvilágosult úgy dönt, hogy megmarad magányában, és nem fogja hirdetni a Tant!
Ekkor Brahmá, a Teremtő, elhagyta a brahmanvilágot, és megjelent a Magasztos előtt, annyi idő alatt, ameddig egy erős ember kinyújtja behajlított karját, vagy behajlítja kinyújtott karját. És Brahmá, a Teremtő, felső ruháját fél vállán átvetve, összetett kézzel meghajolt a Magasztos felé, és így szólította meg a Magasztost:
- Uraim, a Magasztosnak hirdetnie kell a Tant! A Megvilágosultnak hirdetnie kell a Tant! Vannak lények, akiknek lelki szemeit alig fedi por, de ha nem hallják a Tant, akkor nem érik el a megváltást. Ezek meg fogják érteni a Tant.
Így beszélt Brahmá, a Teremtő, majd így folytatta:
Magadha földjén ezelőtt a tiszta Tant
gyarló személyek tanították tévesen.
Halhatatlanság kapuját te tárd ki most!
Hallják világosan a tiszta, szent igét!
Ki hegytetőre, fel a sziklabércre jut,
fentről körülnéz az alanti tájakon.
Te mindent-látó, te is így tekints alá
az igazság várfokáról a szenvedő,
szakadatlanul születő-kiszenvedő
lényekre, mert te legyőzted a szenvedést.
Kelj fel, te nagy csata vitézi győztese!
Járd a világot, seregek vezére!
Tanítsd a Tant, magasztos Szent!
Lesznek, akik megértenek. "
[b]Buddha beszédei[/i]
AZÉRT másoltam ide hogy világos legyen ezeket a tanításokat tudva tudták hogy nem fogja megérteni mindenki, nem is erre szánták. A modern civilizálatlanságban van csak az az őrület hogy mindent úgy akarnak megmagyarázni hogy az is megértse aki nem is akarja megérteni, hogy még a nagyonhülye is megértse. Ezelőtt NEM volt így. ÉS az hogy ma alig vannak olyanok akik megértik ezeket a tanításokat azt eredményezi hogy nem normálisakként vannak kezelve. Mert a normális ma az hogy értetetlenek az emberek. És mivel ők maguk nem képesek megérteni, így lejáratják és őrültként kezelik azokat akik felismerték a tanítás igazságát (legyen itt akármelyik tanról szó)... azért nevettetik ki és sározzák be ezeket az embereket hogy saját magukat nevezhessék ki értetlenségükben is a "racionálisabb" gondolkodásúnak... a tudományos alátámasztottsággal rendelkezőnek... szóval hogy saját ostobasága és a megértésben levők magasztossága között szakadékot letagadja, sőt azt hazudja - legfőképp magának - hogy ő van a megértés csúcsán, a hívő meg együgyű gügye... -
Saintgerman #507 [URL=http://www.youtube.com/watch?v=S7EObF885NM&feature=related]ha ez sem jó, akkor a hiba nem az ön készülékében van. keresse a "Big Bother" nál[/URL] -
Saintgerman #506 Próbáljuk meg ennek a harmadik részét, amire gondoltam. -
MaReeo #505 ez a link nem működik -
Saintgerman #504 www.youtube.com/watch?gI=de&v=bQPFOjGgMw&feature=related -
Saintgerman #503 A kérdésedre nem lehet pár mondatban válaszolni (ha lehetne a megértéssel lenne a gond), de William Buhlman talán tud segíteni, ha értesz angolul. Secrets of the Soul c. könyve németül is megjelent, ha azzal többre mennél. -
#502 Megvilágosodás természetesen, ezért kell dolgozni magunkon. Ha megvilágosodtál akkor pedig segítesz mindenki másnak megvilágosodoni :). -
MaReeo #501 Értem, köszi :>
És ennek a lélek vándorlásnak mi a vége, ha van egyátalán vége?Úgyértem egyszer csak megpihen a lélek és nem kell örökké új testben inkarnálódni.. -
#500 Én sem értek annyira a témához, annyit sejtetett nekem a mesterem, amikor rákérdeztem a más bolygókon lévő életre, hogy van és nemcsak emberként lehet. Viszont az általad idézett két sor szerintem nem fizikai heylszínre utal, hanem létsíkokra. Vannak a jelenleginken kívül más létsíkok (első vers) is. Tehát karmádtól függően "születsz" valamelyik létsíkra és mondjuk ha ide kerülsz lehet, hogy nem ember leszel, lehet másik bolygón másik értelmes fajhoz...
De ez apróság :). A lényeg ugyanaz: gyakorolni kell, dolgozni magadon :) -
MaReeo #499 Na igen, de hol? -
#498 Aki a szenvedést választja, szenvedni fog következő életében is. -
MaReeo #497 Sziasztok!
Nem tudom mennyire kapcsolódik a témához, de jobb topicot nem találtam..
Szóval most olvasom a Bhagavad-Gítát, és van néhány kérdésem a versekkel kapcsolatban.
Pl.
"A félisteneket imádók a félistenek között fognak
újraszületni, akik a szellemeket és hasonlókat imádják, azok
közéjük születnek, az ősatyák imádói az ősatyákhoz jutnak, s
akik Engem imádnak, azok Velem fognak élni."
és
"A csekély értelmű emberek a félisteneket imádják, de az
efféle hódolat gyümölcsei korlátoltak és mulandóak. A
félistenek imádói a hozzájuk tartozó bolygókra jutnak, míg
bhaktáim végül az Én legfelsőbb bolygómra kerülnek."
Szóval sajnos nem vagyok túl járatos az ilyen dolgokban, de én eddig úgy tudtam hogy ha a test meghal, akkor a lélek reinkarnálódik egy másik testbe, a cselekedeteitől függően(karma) ezen a bolygón.De ezt a két verset úgy értelmezem, főleg a másodikat, hogy ha ebben vagy abban a félistenben vagy akármiben hiszek, akkora erre vagy arra a bolygóra kerülök.Most akkor hogy is van ez?
-
wip3out #496 Ilyen írásokat kellene linkelni azokba a topikokba ,ahol azon vitáznak menjünk-e a Marsra vagy sem, kutassunk-e vagy sem stb. A lényegi kérdést senki nem teszi fel: ki az aki utazik, ki az aki kutat? A nap legnagyobb részében egy kérdéssel kéne foglalkozni: Ki az az ÉN? Ha meg lesz a válasz az összes kérdés megszűnik. -
imuthesz #495
tanítvány kérdi a mestert: – Mester, már 20 éve szorgalmasan és alázattal tanulok nálad. Mikor érem már el a megvilágosodást? Mit kell még tennem hozzá? – Erre a mester azt válaszolta: – Menj haza, és ne gondolj a majmokra!
"A mester igy szolt a tanitvanyaihoz: "Nemregiben beletettem egy kis
libat egy palackba. Azota a liba megnott es nem tud kijonni. A palack
nagyon regi es ertekes, nem szeretnem osszetorni. Ha a libat nem
engedem ki, akkor a liba elpusztul. Eltorhetnem a palackot, de azt
nem akarom, mert a palack regi es ertekes. Viszont azt se akarom,
hogy a liba elpusztuljon. Mit lehet tenni? Ez a problema."
A liba megnott es a palack nyaka szuk. Nem akarod eltorni. Vagy
hagyod a libat elpusztulni, de ez sem megoldas.
A mester nincs megelegedve a valaszokkal, idonkent racsap a
tanitvanyokra egy vesszovel: "Mi a megoldas? Mi a megoldas? Kell hogy
legyen! Nincs tobb ido!"
Sokfele valasszal probalkoztak a tanitvanyok, de a mester csak rajuk
csapott es azt mondta: "Nem, nem ez a megoldas!"
Volt aki azt modta, hogy a megoldasnak valahol a palackban kell
lennie. De a mester leintette. Az nem megoldas, eltorik a palack,
vagy valami mas baj tortenik, nem, az nem jo. Volt aki azt mondta,
hogy ha a palack ertekesebb, mint a liba, akkor hagyd a libat
elpusztulni, nincs mas megoldas. Vagy-vagy. A mester ot is leintette.
Aztan valaki azt mondta: "Mester a liba kint van!"
Egyszer egy fiatal férfi elment egy bölcs mesterhez, és megkérdezte tőle:
-Mondd, mennyi ideig fog tartani, amíg elérem a megvilágosodást?
A mester így felelt:
- Tíz évig.
- Olyan sokáig?! - fakadt ki az ifjú.
- Nem, tévedtem - válaszolta a meser -, húsz évig.
A fiatalember elhűlve kérdezte:
- Most meg miért mondtál még többet?
Mire a mester:
- Ha jobban belegondolok, a te esetedben lesz az harminc is!
Két diák beszélget. egyikük egyfolytában azzal kérkedik, hogy milyen sok lányt sikerült már az ágyba vinnie.
- De mivel tudod rávenni őket? Mi a titkod? - kérdezi a másik.
- Na idefigyelj, elmondom, hogyan csinálom - feleli a barátja. Annyi az egész, hogy festek egy nagy fehér kört az autóm műszerfalára. A lányok általában kérdeznek róla valamit. És akkor társalogni kezdünk. Beszélünk arról, mi mindent szimbolizál a fehér szín... a szüzességet, a tisztaságot, az erényt. Aztán a társalgás kiterjed a szentek tisztaságára, a jógára, a tantrára... és így tovább, és így tovább. Minden attól függ, milyen ügyesen terelgeted a beszélgetést a célod felé. Csak indulj ki a fehér körből, és meglátod, nem lesz nehéz rávenned őket, hogy megtegyék amit akarsz.
A másik diák megfogadja a tanácsot, és ő is fest egy fehér kört az autója műszerfalára. Mikor az új barátnője beül mellé a kocsiba, rögtön észreveszi a kört, és nem is hagyja szó nélkül.
- Milyen különös fehér kör van a műszerfaladon! - mondja
-Ja igen - feleli a fiú -, akarsz dugni?
-
imuthesz #494 A megvilágosodásban nincsen izgatottság, az eksztázis izgalmi állapot. Az eksztázis egy elmeállapot. A megvilágosodás azonban nem egy élmény, mert nem marad senki, aki átélje. Nem arról van szó, hogy te megszabadulsz, nem arról van szó, hogy megszabadulásban maradsz, hogy megszabadult vagy, hanem megszabadulsz önmagadtól. Hogy nem vagy megvilágosodott az is egy címke, hogy meg vagy világosodva az is egy címke. Meg, hogy az leszel stb… Semmilyen fogalomhoz, elképzeléshez ne ragaszkodjatok: én rabságban vagyok, én szabad leszek..én még nem vagyok megvilágosodott, én megvilágosodott leszek stb A megvilágosodás elképzelését, szépen kivetítitek a jövőbe… Ha el kellene érnünk, akkor ez azt jelentené, hogy nem volt a részünk és ez által el is veszíthetjük.
Maradjatok CSENDESEK! Ennyi. Abban az ürességben vajon felbukkan-e ilyen és ehhez hasonló fogalmak, elképzelések, GONDolatok stb…?
És akkor nincsen semmi elvégezendő, akkor nincs szükség sem meditációra sem jógára, semmi másra.
A csendességnek természetesen a nap 24h-ban kell történnie, ez az igazi meditáció. Nem csak néhány órára.
Papaji:
„A megvilágosodás itt van, most van, örökké van - válaszolta egyszer egy kérdésre. - Ha nincsenek fogalmaid, akkor ezt közvetlenül és kétségbevonhatatlanul tudod. Ám ha bármilyen fogalomhoz ragaszkodsz, akkor nem vagy ennek tudatában. Ebben a tudatlan állapotban azt gondolod, hogy el kell érned a megvilágosodást, mert nem vagy tudatában annak, hogy már szabad vagy, s hogy mindig is szabad voltál. Ezért hát kijelölsz magadnak egy célt, megvilágosodásnak nevezed, majd hatalmas erőfeszítést teszel azért, hogy elérd. Ha ily módon keresed a megvilágosodást, akkor szükségszerűen van valamilyen elképzelésed arról, hogy az milyen lesz.
Az elme nagyon ravasz és körmönfont. Amennyiben hatalmas energiát fektetsz abba, hogy elérd és megtapasztald ezt a célt, akkor az elme megteremti számodra a kívánt tapasztalást, majd megengedi neked, hogy élvezd. De ez nem a megvilágosodás megtapasztalása lesz, hanem annak a megtapasztalása, amit a megvilágosodásról képzeltél. Amikor ez megtörténik, azt gondolod, hogy megvilágosodott vagy, hiszen tapasztalatod tökéletesen megfelel a megvilágosodásról előre gyártott elképzelésednek. Ezek az elme alkotta megtapasztalások nem állandó, természetes állapotok. Időleges mentális élmények, melyek az időben jelennek meg, és el is tűnnek.”
-
zsákos #493 mert nincs ki gyakoroljon, - ha már "nincs ki" akkor az már nem gyakorlás. Ez nem egyenlő a megsemmisüléssel, épp ellenkezőleg: meg-világ-osodás, egy vagy a világgal.
Nincs idő, legalábbis nem így ahogy ma érzékeljük a múltból a jövő felé tartó előmenetelként (miközben egyébként is a jövőtől halad a múlt felé, még így korlátolt érzékelőképességel is). (Honnan jön a jövő és meddig, mióta jön és miért ?)
Nincs mit gyakorolni... akkor már mester vagy. -
#492 Akkor meg főleg nincs, ha valaki gyakorol is. :-) -
#491 Most ha bunkó lennék, azt mondanám, hogy egyikőtök sem gyakorolt soha zazent, mert nincs ki gyakoroljon, nincs idő amiben, és nincs mit gyakorolni. -
#490 Pár napja olvastam egy érdekes dolgot, nem tudtam, hogy ide, vagy a meditáció topicba írjam:
'Az első évek zazenjei. Emlékszem, hogy egy barátommal egy autóban ültünk, és beszélgettünk a zazenről persze. Valakiről beszéltünk, aki abbahagyta a zazent. Egy szerzetes, aki tíz-tizenöt évig zazent gyakorolt. Én azt mondtam neki, hogy legalább tizenöt évig gyakorolt. A barátom viszont azt mondta - ő régebb óta gyakorolt, mint én: ,,Tévedsz. Ha abbahagyjuk, az olyan, intha sose ültünk volna zazent. Ez nem halmozás.'' ' -
#489 Okké... A Dharma valami egó leépítés dologról is beszél ám... -
Rundstedt17 #488 még szerencse mi lenne ha én sem gondolkoznék,az ész meghalna itt -
kocsisgabor9999 #487 Még az a szerencse drága rundstedr, hogy neked mélyre ható gondolataid vannak. -
Rundstedt17 #486 micsoda mélyen szántó gondolatok -
#485 Akkor gyakoroljatok. :)