964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
-
#444 Hogyha meg tudnám fogalmazni, hogy mit nem értek benne, akkor megkérdeztem volna :-P Talán az sem jó kifejezés hogy nem értem, inkább a miért kérdés merült fel bennem többször.
Pl. Miért akarnak megszabadulni az énjüktől, és megtudni hogy "ki valójában".
Buddha tanításaihoz nem teljesen értem miért viszonyul úgy (végén).
Persze nagy részét, lényegét azért értem a műnek. Velem lesz a probléma, hogy nem ismerem eléggé a buddhizmust, filozófiákat, illetve nem vagyok elég tapasztalt sem.
Szívesen elolvasnák azért a műről egy értelmezést, hogy mások hogy értelmezték, esetleg viszonyították más filozófiákhoz.
Ha jól értem végülis a végén arra jut, amire a kínai vallások is épülnek (jin-jang), hogy az ellentétek alkotják az egységet, alakítják egymást, és ez szükséges.
Illetve, hogy meg kell tapasztalni mindent, nem lehet szavakkal átadni a tapasztalatot, bölcsességet.
Még fogok olvasgatni, foglalkozni a témával, ha meg tudok fogalmazni egy kérdést, akkor megírom. :-) -
imuthesz #443 miket nem értettél benne?
-
#442 Végére jutottam a Hermann Hesse: Szidhárta -nak (hangoskönyvben hallgattam végig), és nagyon érdekes volt, bár számomra furcsa ez a gondolkodás mód. Sokat tanultam belőle, érdemes volt végighallgatnom.
Sok mindent nem értettem - legalábbis nem teljesen - benne, majd még elmélkedek rajta. -
imuthesz #441 A kérdésed maga a szenvedés eredménye. Feltetted volna-e ezt a kérdést, ha nem vitt volna rá a szenvedés? A királytól a parasztemberig mindenkiben van valamennyi szomorúság, kivéve a dnyáníkat. Még amikor úgy tűnik is, hogy nincs jelen csak idő kérdése és előbb vagy utóbb megjelenik. Talán az első „pofon” után az ember nem tesz fel kérdéseket a bánatra szenvedésre vonatkozóan, de az ötödik után már valószínűleg megteszi. A szemeid nem láthatják önmagukat, de ha tükröt tartasz eléjük, akkor, csak is akkor képesek erre. Azért, mert így talán elkezded keresni azt. Azért öltöttük magunkra ezt a járművet, a testet, hogy megismerjük valódi állapotunkat. A májá nem létezik, amikor ismered valódi állapotodat. Te hibád, ha nem ismered önmagadat. Ha a világegyetem nem nyilvánult volna meg, mi sem gondolkodnánk a valódi állapotról. A megnyilvánulás célja számodra az, hogy megismerd annak okát .
Mivel önmagadat helytelenül a testtel azonosítod, látsz egy világot, és ennek a fájdalma is megnyilvánul számodra, De ezek nem valósak. Kutasd a valóságot, és szabadulj meg ezektől a valótlan érzésektől!
Ha az ember boldogságát a külső körülményeknek és az általa birtokolt dolgoknak lehetne tulajdonítani a nincstelen egyáltalán nem lehetne boldog. Ám ezt mutatja-e a valós tapasztalás? Nem. A mély alvás állapotában például az egyén birtokától mentes, a testet is beleértve, mégis az örömteli feloldódás állapotát élvei ahelyett, hogy boldogtalan lenne. Nem akar-e mindenki mélyen aludni? Ennélfogva a boldogság nem külső okoknak köszönhető, hanem az Önvalóba való visszatérésnek. (ez tudatlanul történik).
Amikor a tiszta „Ént” a valóságot elfelejtjük, a szenvedés legkülönbözőbb válfajai ütik fel a fejüket, ám ha az Önvalót szilárdan megragadjuk és megtartjuk, nem érint meg minket a nyomorúság. Minden szenvedésnek az az oka, hogy elhagytuk az Önvalót, az Atmant, vagy nevezhetjük Nirvanának is, tök mind1, ezek úgy is csak szavak.
"Van egy hely, ahol sem föld, sem víz nincsen, ahol sem fény, sem levegő nincsen, sem térbeli végtelenség, sem tudatbéli végtelenség nincsen, sem elképzelés, sem el nem képzelés nincsen. Ezt nevezem én - tanítványok - sem jövésnek, sem menésnek, sem halálnak, sem születésnek, ez a szenvedés megszünte, ez a nyugalom helye, a béke birodalma, a láthatatlan Nirvána. Feltámadás nem felel meg ottan. Amivel valamit megjelölve megfoghatóvá tehetsz és felfoghatsz, az nem felel meg ottan. És ez a tanítás, hogy sem feltámadás, sem fel nem támadás nem felel meg, ez sem felel meg soha többé. Semmi nem felel meg többé és legkevésbé felel meg a semmi."
Buddha
Nem létezik olyan entitás, amit „elmének” „egonak” nevezhetnénk. Mivel gondolatok merülnek fel, feltételezzük, hogy van valami, amiből felmerülnek, s ezt „elmének” hívjuk. Amikor alaposan megvizsgáljuk, hogy mi az, felfedezzük, hogy nem is létezik. Miután ily módon eltűnt örök béke marad utána. Álomtalan mélyalvásban az ego eme eltűnik, Valóság az ego? Nem! Valóság az elme? Nem.
Ami az egon túl, van az a Tudatosság, a Nirvana. Az alvásban az elme semlegessé válik, de nem semmisül meg. Ami semlegessé (laja) válik, az újra megjelenik, ám a megsemmisült elme soha nem jelenhet meg újra. A „cél” nem lehet más, mint annak elpusztítása, nem pedig a lajába süllyesztése. A laja a meditáció békéjében jön létre, de ez még nem elég. Az elme megsemmisítése annyit tesz, hogy azt az Önvalótól nem külön állóként ismerjük fel. Az elme most sem létezik. Ismerd ezt fel!
A meditáció, a légzés figyelése, az egy gondolaton való kitartás mely az összes többi gondolatot kizárja, ezek nagy segítségek számunkra. De a meditáció még nem elég. Ezért ajánlatos Ramana Maharsi módszere a vicsara, az önkutatás. „ki vagyok én?” módszere.
A meditációs topciban írtam erről, ott van egy pdf könyv is.
Amikor a „valósághoz” ragaszkodunk az a SZAMADHI.
A valósához valóragaszkodás erőfeszítés általa SZAVIKALPA SZAMADHI.
A feloldódás a valóságban, miközben nem veszünk tudomást a világról, a NIRVIKALPA SZAMADHI..
A tudatlanságban való elmerülés, miközben nincs tudomásunk a világról, az alvás. A fej ekkor előre bukik, a szamadhiban viszot nem.
Erőfeszítés nélkül megmaradni az elsődleges, tiszta, természetes állapotban: ez a SZAHADZSA NIRVIKALPA SZAMADHI.
Az elmebeli elcsendesülést könnyebb elérni és hamarabb meg is történik, de a végső cél az elme elpusztítása. A legtöbb ösvény elvezet az elme lecsendesítéséhez, viszont az Önkutatás ezt gyorsan megteszi, és ezután tovább megy az eme lerombolásáig.
A kévala esetében az eme elmerülve nyugszik az Önvaló fényében. Az alany különbséget tesz, és akkor megjelenik az aktivitás. A testnek, a látásnak, az életerőnek, és az elmének a mozgása, illetve a tárgyak észlelése és az aktivitás gátat jelentenek számára. A szahadzsában viszont az elme már feloldódott az Önvalóban, és megsemmisült. Így azok a különbségek és akadályok, itt már nem léteznek. Egy ilyen lény cselekedetei olyanok, mint amikor egy álmos gyermeket etet az édesanyja: aki látja, annak érzékelhető, de az alany a gyermek számára nem az. Az ökrös szekér alvó kocsisa sincs tudatában a kocsi mozgásának mivel elméje a sötétségbe merült. Hasonlóképpen, a szahadzsa dnyání sincs tudatában testi cselekedeteinek, hiszen elméje halott, feloldódott a csitánanda az Önvaló extázisában.
Az ánanda az a boldogság, amikor semmilyen elmebeli tevékenység vagy mentális jellemző nem zavar bennünket. Létezik időleges és állandó boldogság. Az elsőt nevezik kévala szamadhinak az utóbbit pedig szhadzsa szamadhinak, azaz a természetessé nirvikalpa állapotának. A kévala szamadhiban lévő dnyání a mentális tevékenységek megszűnése és a külső tárgyak eltűnése miatt létrejövő számádhi boldogságát élvezi. Ám bizonyos idő elteltével boldogágának vége szakad, mivel a mentális aktivitások újra beindulnak, és akkor egy ideig nem tapasztalja a szamadhi állapotát. A szahadzsában azonban nincs többé visszaesés a mentális aktivitásban, és a boldogság ebből eredő elvesztése sem következik be. A boldogság töretlen és örökké tartó. Lehet, hogy a test, az érzékek és az elme működnek, de az illető alig van tudatában a test cselekedeteinek.
Amiket leírtam azok egy dnyání által leírt tapasztalások leírása.
-
#440 Az de durva! 8D -
másikisvan #439 Megvilágosodás - kicsit másképp
Nézzétek meg a videot. :D Erő legyen veletek ! -
Solt #438 Mert jelenleg körülbelül egy rovar szintjén élünk! Marha eredményesek vagyunk a pusztításban... ennyi! -
GabiWong #437 Azért mert nem fogadja el az ember a jelen pillanatot úgy ahogy van, és nem úgy ahogy szeretné hogy legyen. -
#436 de mért van szenvedés jelen? -
#435 Szerintem cél és következmény. :) -
GabiWong #434 A szenvedés nem cél szerintem, hanem következmény :) -
#433 illetve, mi a célja a szenvedésnek? -
#432 a világ az mért szenved? -
#431 Azt nem tudom. De úgy gondolom, hogy mindenképp több rálátása van a tudatállapotokra, mint azoknak, akik "föl alá futkároznak ezen a parton anélkül, hogy bármit is találnának".
És csak abban vagyok biztos, hogy úgy érzem igazul szól. -
#430 az előadó, már meg van világosodva?
-
#429 Nem tudom. Nekem ezek úgy hangzanak, mint meditáció, vagy valamiféle megvalósítás különböző fokai. -
#428 te tudnál válaszolni a kérdésemre?
nagyon örülnék neki
te, csak tudod... -
#427 Egy kis theravada
Ajahn Brahm előadása. -
#426 Mi a különbség a Nirvikalpa szamádhi és a Szahadzsa szamádhi között?
-
Rundstedt17 #425 Csak érdekelt milyen képtelenséngeket írnak ide:d -
Solt #424 Mit keres olyan valaki a Buddhista topikban, aki szerint Tibet Kínához tartozik? -
Rundstedt17 #423 Találó:D -
#422 Írd, hogy te nem találsz. :D -
GabiWong #421 Aki keresi nem találja, aki nem keresi megtalálja. -
kocsisgabor9999 #420 A számítógép előtt nem találhatsz igazi békét, nyugalmat. -
GabiWong #419 A béke csak benned létezhet sehol máshol.
-
#418 Jóu a kedvem. :D -
kocsisgabor9999 #417 Ne báncsatok má én se bántottalak tikteket. xD -
#416 -
kocsisgabor9999 #415 Miért nevetsz ki? -
kocsisgabor9999 #414 haha:P -
#413 Békát. :D -
kocsisgabor9999 #412 Arra már rájöttem, hogy békét csakis a természetben lehet találni. Sehol máshol. -
#411 -
kocsisgabor9999 #410 buddhista* -
kocsisgabor9999 #409 Alig várom, hogy kiutazhassak Thaiföldre. :) Ott nagyon sok buddha él. -
Solt #408 Hmmm... ismerős! :) Én amikor csak tehetem, nyáron mindig a kertben alszom!
Tudnám sorolni az összefüggéseket a régi világgal, de ez nem az a topik! :) -
kocsisgabor9999 #407 Tegnap este a falunk melletti rétre mentem, lazítani. Olyan fantasztikus érzés kerített magába, hogy azt leírni nem lehet! De mikor újra hazamentem, számítógép... stb... el is ment a kedvem... -
#406 Ezekre a választ csak magad tudod megtalálni...
Olvass könyveket...
Vannak különböző buddhista nyílt napok, rendezvények. Menj oda, kérdezz! -
#405 nem tudom, ezert kerdezem