Buddha dharma
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szóval az egy más dolog, hogy az emberi agy külön is képes mást látni mint amit a szem (álmodni is). De amit a szem érzékel az szerintem nem illuzíó, annak ellenére, hogy nem látjuk a háttérben történõ dolgokat.
Például a fal látszólag szilárd anyag, érezzük is, de a részecskék állandóan mozognak, nincsen olyan ami állandó. Amit állandónak látunk az is egy folyamatos cselekvés, vagy folyamat.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
"az egód létrehozta a falat, attól az még nincs ott"
-Az illúzió pedig nem nemlétet jelent. Nem azt jelenti, hogy Buddha a semmi közepén lebeg, miközben eltûntek a fal textúrák. 😄
És ismerem a Buddhista alap dogmákat. Az anátman az egyik legfontosabb tanítás. A "nagy sárga" is ezt látta be legnehezebben ez tény, mégis megvilágosodott mikor sikerült (legalábbis egybeesett a két dolog).
Ja, és tény hogy a fal milyenségét a tudat (nem csak egó) hozza létre, ezért látja másnak az ember, a pokollakó, szellem, isten, titán, állat, de attól hogy valamit mind másnak látunk, még logikus hogy van valami amit láthatunk másnak... Tehát lehet hogy a pokollakónak még ég is az a fal, a titánnak pedig nem túl stabil, de ott van.
A Buddhizmus egy funkcionális, praktikus, materialista rendszer. Aztán késõbb a hozzá nem értõ sokfelõl szalajtott szerzetesek felvizeték, aztán az eladhatóság kedvéért szép szimbólikus nyelvre újraírták, de mindez nem változtat a központi lényegen.
Ilyen az indiai nyelvi stílus. Még az "ülj le!" mondatot is úgy mondják: "alázatosan kérlek, ékesísd fel a széket." Ezért ilyen a megfogalmazás. Ezt pedig ugye a kínaiak is tudják, sõt értik is, de Csan (Zen), is kínai, mert ott legalább már volt pár ember aki azt mondtak: "ok, skacok, nem bírom tovább a süket dumát. beszéljünk CSAK a lényegrõl." PErsze azóta arra is pakolódott sokminden.
(Mi baj az értékeléssel?)
Don\'t take anything for granted. (Ne tekints semmit magától értetődőnek.)
(Ilyenkor vagyok mindíg bajban, hogy mikortól értékelek, asszem ez most az.)
Épp ez az. Nincs egység. Nincs semmi ami állandó, változatlan, hordozó lenne. Ha lenne, nem lehetne változás, az pedig evidens hogy van. A lélek egy gyönyörû rozsaszin álomfelhõ azoknak akik félnek attól hogy egyszer végetérnek. (Fõleg nyugaton.) Márpedig véget fogunk. Meghalunk, elporladunk, megesznek a férgek, és az újralétesülésbe nem lesz semmi belõlünk. Maximum halvány emlékfoszlányok a karmikus lenyomaton szennyezõdésként.
Szép hogy nem akarsz meggyõzni, de meg tudsz. Hozd ide a lelked! Tedd le elém, és készséggel elhiszem hogy létezik.
(Már hallom is, az : "Ez hülye!" mondatot a háttérben, pedig csak simán nem gondoltatok bele abba amit mondtam.)
Mind1 végül is, nem akrlakgyõzködni, egyszerûen csak nem látom azt amit te látsz, de ebben nincs semmi rossz, lehet hogy pár év múlva úgy fogom látni ahogy te, vagy fordítva....
Nincs ami továbbvigye a karmát. Az ember csak a folyamat része, végsõsoron üresség természetû, ergó csak látszat. A karma a tett, és következmény. Ha felrobbantasz egy atombombát, ha a bomba minden apró kis része is megsemmisül a sugárzás továbbra is ölni fog.
Lélek nincs, nem volt és nem is lesz. Ha lenne bármi ami állandó lenne (lélek) akkor nem lehetne fejlõdni, mert ami állandó az nem változik, ergó nem is fejlõdik, és nem lehetne megszabadulni, tehát értelmetlen lenne minden. Csak a folyamat van. Nincs semmi hordozó, és nincs kiragadható pillanat.
Asszem nem most álok neki. 😄
12.
Aki nem törõdik az igaz törvénynek
Az adástól, az erkölcstõl, a türelemtõl
Világos nagy ösvényével, hanem
A testet kínzó, rossz tehéncsapásokon kóborol,
13.
Az igen hosszú idõre betéved
A létforgatag félelmetes erdejébe,
A lények végeláthatatlan fái közé,
A testére tekeredõ szenvek mérgeskígyóival.
14.
Az ölés miatt rövid életû lesz,
Az ártás miatt sok sérülés éri,
A lopás javakban szûkölködõvé teszi,
A házasságtöréssel ellenséget szerez.
15.
Hamis szava miatt gyalázzák majd,
A rágalmazás miatt barátaitól elszakad,
A gorombaság miatt kellemetlent hall majd,
Fecsegése miatt szavára nem adnak.
16.
A sóvárgás kiöli a vágyait,
A rossz szándék félelmetessé teszi,
A helytelen nézettõl alantas látású,
Az alkoholfogyasztástól zavaros elméjû lesz.
17.
A nemadás miatt szegény lesz,
A helytelen megélhetés csalódottá teszi,
A gõg miatt rossz családba születik,
Az irigység miatt életereje kevés lesz.
18.
A haragtól színe csúnya lesz,
A bölcset nem kérdezéstõl ostoba.
Az emberlétben így érik a gyümölcs,
Ám a rossz-születés mindezek élén jár.
19.
Az érdemtelennek nevezett tettek
Következményét mondtam el,
Az összes érdemteli
Ellenkezõ gyümölcsöt terem.
A nirvánáról meg annyit, hogy a szenvedés vége. 😊
Átgondolhatod hogy hogyan jutottál a kard elé tény. Talán még némi hatással is lesz a következõ létesülésed milyenségére, tény. De ne essünk a hindu csapdába, az már nem Te leszel, csak a mostani léted következménye. Max együttérzésbõl akarhatsz neki jobb életet és lehetõségeket.
Bár személyes meggyõzõdésem hogy a lehetõségeket mindenkinek magának kell megalkotni.
Ja és bocs, még nem olvastam végig mindent.
www.smart-bus.hu
Természet felettinek gondolom azt kell érteni, hogy az általunk ismert természeti tudományunkon feletti, ezen még nem gondolkodtam sose 😄 Természet felett nyilván nincs semmi - bár ki tudja!
A gravitációt is nevezhetnénk természetfeletti dolognak, de az nem hit/érzés kérdése, az van, akár megtudja magyarázni a tudomány, akár nem. Sok dolgot nem tud megmagyarázni.
Nah mostmár én is összezavarodtam. De az buddhizmus több annál mint egy életfilozófia szerintem :S
Arra gondoltam, hogy életfilozófiában nincs természetfeletti dolgon alapuló hit, de ha jobban belegondolok, ahogy a 'Világokon át' sorozatban is körülírták, akármilyen magyarázatban, életfilozófiában van. Mind1 hagyjuk ezt a kérdést.
Zsolo: a teraszon 😊
Olvastam, olvastam olvastam, olyan volt mintha mindig épp az került volna a monitoromra amire épp szükségem volt... hirtelen megjelent a fejemben a gondolat hogy ki kell menjek szétnézni...
És akkor átéreztem hogy itt nincsen véletlen: minden részecske a testünkben és a világban a fény sebességénél is gyorsabban ! forog a saját tengelye körül, a Föld a tengelye körül és a Nap körül, a Nap a Tejút tömeggközéppontja körül, és azis mind mind magasabb egységekben és a legmagasabb egység maga a Teremtõ Isten !
És mivel magam is Isten része vagyok így én vagyok (mi vagyunk) Isten és Isten én vagyok (mi vagyunk).
Átéreztem hogy attól hogy nem vesszük észre még nem változik meg az hogy semmi nincs másért mint az Életért. Minden madár fa folyó felhõ és minden minden...
A tanítás lényegét etika órán is úgy tanultuk, hogy a "szenvedéstõl" meg kell szabadulni (vágytól, kísértésektõl, meg nemtudom mitõl), és azt is tanultuk, hogy innen ered az "aranyközépút" szó is. És a cél a nirvana elérése, kikerülni a "körforgásból".
Másik topikba is írták, hogy a buddhizmus inkább életfilozófia. De a nirvana is egy természetfeletti dolog, amit nem tudnak bizonyítani, tehát csak hiten, vagy érzésen alapul (lehet, hogy megértésen ami tényleg másabb, de bizonyítva tudományosan nincs és az érzés is csalhat).
Aztán jöttek a feri a mondókájával...
Tehát amit ki akarok hozni ebbõl: ugye írtam, hogy azt gondoltam ezt mindenkinek át kell élnie... Ezt próbálnám segíteni.
Nem is olyan régen volt kis "vitánk" arról, hogy van-e sors, vagy csak karma van, aztán most feljött az egységre a Buddha mit mondana kérdés.
Szóval igen, fantomlovagnak igaza van, a karma nem fér össze a sorssal, legalábbis nem a buddhista tanok szerint. Azokban ugyanis nincs ilyesmi említve, nem foglalkozik a témával, úgy láttam, hogy õ teljesen ahhoz igazítja az álláspontját(javíts ki ha valamit rosszul értelmeztem), amit a Buddhizmus tanít, és ha innen tekintem a dolgot akkor valóban nem fér összea kettõ. Ugyanez igaz az egységre is (igaz nagyon kevés Buddhista iratot olvastam), nem láttam eddig különösebb említést ezzel kapcsolatban.
Mindez azonban nem jelenti azt szerintem, hogy ezek marhaságok, mindössze annyit, hogy a Buddhizmus nem foglalkozik vele. Nade miért nem? Ahogy én látom a Buddhizmus alapvetõen arra tanít, hogy hogy tudjuk elérni a Nirvánát (ezért életfilozófia és nem vallás), és tényleg csak erre fókuszál, erre megvan a sokféle iskola, kicsit más utak, de a cél mindnél ugyanaz. Ha ez valóban így van, akkor érthetõ, hogy nem foglalkozik a témával, hiszen sem a sors értelmezése, sem a köztes lét, sem az egység megértése nem fontos a Nirvána felé vezetõ úton, hiszen, ha megvilágosodsz, akkor ezt úgy is tudni fogod/nem fog számítani. Ezek a dolgok azért foglalkoztatják az embert, mert kíváncsi, szeretné megérteni, hogy mi történik vele, azonban a kíváncsiság az ego eszköze, hogy dolgokat szerezzen magának, innentõl kezdve tökre érthetõ, hogy a Buddhizmus miért nem foglalkozik vele, hiszen az pont az ego meghaladásával foglalkozik, semmi szüksége nincs arra, hogy ilyen dolgokat leírjon.
Kíváncsi ( =)) vagyok a véleményetekre ezzel kapcsolatban.
Értem amit írsz, azonban pontatlannak tartom.
Majd emésztem még mosogatás közben.
És én azt gondolom: Hozzátartozik?
Kíváncsi vagyok értitek e ?!
Bennem még az a gondolat is felmerül, hogy ki az rajta kívül, aki halála után 2500 évvel meg tudná válaszolni ezt a kérdést?
Van pár lehetõség erre.
Elõször is le tudjuk szûkíteni a kört úgy, hogy a különbözõ buddhista szektákból kiragadjuk azt, amiben sikerült közös nevezõre jutniuk, és ennek fényében próbáljuk megválaszolni a kérdést.
Esetleg kiválasztunk egy szektát amelyik szerintünk a leghitelesebben közvetíti az elképzelt Buddhánknak a tanítását, és az szerint válaszolunk.
De azt is meg lehet tenni, hogy a rengeteg neten fellelhetõ Buddhával kapcsolatos írásból vonjunk valami következtetést.
Azt hozzá kell tennem hogy én soha nem olvastam buddhista könyvet és soha nem jártam buddhista iskolába sõt még csak nem is nagyon találkoztam egy buddhistával sem.
Legtöbbször akkor találkoztam a buddhizmussal amikor a googléban rákerestem egy-egy benyomásra érzésre. Gyakran olyan szövegeket dobott ki amik kapcsolatban álltak a buddhizmussal...
Gautama remete szerinted mit válaszolna erre a kérdésre?
Kiindulópontunk egy olyan "pont" ami nincs és mégis van. Maga a pont semmi és egyben minden vagy minden Egyben.
Ebbõl azután a még pontosan meg nem határozott Törvény által nyilvánult meg a világ.
Az összes csillag bolygó és hold, a hegyek, a vizek, az állatok a növények és minden. Ez másként nem is lehet.
Úgy tudom a leglátványosabban szemléltetni testvériségünket, hogy az Egészet egy fához hasonlítom, ezen a fán mi vagyunk a legfiatalabbak mint pl a fa levelei. Egymás és az egész számára sem alá sem följebbvalóbbak nem vagyunk. Ebben a tekintetben szerintem igaz az hogy minden ember egyenlõ, legalábbis annak kellene lennie.
Itt élünk a Földön és ki-ki de valamilyen módon ugyanazt az Egészet látja, tapasztalja, más szemszögbõl.
Másként úgy írnám le hogy van egy olyan lény akinek mi vagyunk az érzékszervei. Sokan vagyunk, sok félék és sokféle nézõpontból szemléljük ugyanazt az egészet, az egész ez által mind jobban és jobban megismeri önmagát.
Ez nem tartozik a buddhizmushoz ?
Nem fogom részletezni, mert túl bonyolult (illetve nem az 😄, csak olyan dolgokon alapul, amit nem biztos, hogy mindenki ért se ezért inkább nem fejteném ki.). Szóval tekintsd abszolút marhaságnak amit írtam 😊