4439
-
#2879 ahha, hát ez kimaradt. én meg szenvedtem vele az arénában. ámbár nem volt olyan nehéz, csak időnként futottam egy kört és ittam közben két elixírt. -
#2878 Valaki meséli hogy az ürge iszákos, este mikor a szakácsnál van a csóka, adj neki egy üveg spéci bort (egy csóka árulja), majd másnap mikor odamentem hozzá dumálni ott volt az opció hogy beszélgetés zárójelben hogy egy üveg bor átadása, és akkor még jön pár párbeszéd vele és mindegyiknél adsz neki egy bort és dumálsz... -
CamelX #2877 kurvanagy :D
Encore féle beszámoló meg jogos, tetszik. G3-hoz méginkább meghozta a kedvem :) pénzügyileg eléggé elszúrtam a karim, legvégén tartok és semmi mellékküldi. Így mester mágusként rabolhatok meg fosztogathatok miközben ezerrel gyűjtöm a potikhoz szükséges növényeket. Tegnap csak azért mozdultam ki városból 1 fél órára h azokat gyűjtsem, mert az utolsó titán cuccos darabnál elhasználtam minden üccsit a sok elit gyík miatt :D -
#2876 xD Eszegénynek biztos komoly fejfájása lehet. xD -
#2875 semmi csavar, semmi fordulat, annyi a sztori a G3-ban, hogy az orkok uralják a földrészt, a lázadóknak meg ez nem tetszik. nem hiányosság ez, a korlátlan szabadságnak ez az ára. más stílus a két játék.
szóval hogy kell Alricot leitatni? -
#2874 Én is szemtelenkedtem vele, de csak felemelte a hangját, hogy szólítsam mesternek és ennyi.
Nem értek egyet abban, hogy a G3nak nincs sztorija, csak az nem volt ennyire lineáris, te magad tudtad a sztorit alakítani, többféle befejezés ugye. -
#2873 Alric-hoz kapcsolódva, leitatást én valahogy kihagytam, (mindkét végigjátszáskor - hogy lehet leitatni?), szóval az arénában levertem némi szenvedés árán, kardját elvettem. később, mikor megint össze kellett csapnom vele csak husángja volt, és elvert, mint a pinty. közben gyúrt egy kicsit??
Egyébként a G3-mal összehasonlítva: ennek van sztorija, annak meg nincs. az egyetlen hiányossága a Risennek, amit te is említettél, a melléküldetések hiánya 2. fejezettől.
no meg egy komoly bug: megint Aldric. tiszteletlen voltam vele, nem szólítottam mesternek, stb, erre berágott, és azt mondta, hogy addig nem küzdhetek az arénában, míg a szobáját ki nem takarítom. felső negyedbe nem engedtek még be, így takarítás kizárva, stori megakadt. visszatöltés. -
#2872 igaz, hogy én nemrég nyomtam a G3at és még friss az élmény és ahhoz képest negatívabb a Risen, de ha valaki már hónapok vagy évek óta nem játszott hasonló RPG-vel, vagy kezdő szerepjátékos, annak maga a mennyország lehet a Risen. -
mike01010101 #2871 Most jatszom masodszor ezuttal a don oldalan es teljesen mas mint a rend oldalan jatszva (az elso 2 fejezet). Tenyleg erdemes tobbszor vegigjatszani.
Szerintem is sokkal tobb a pozitivum mint a negativum.
Ha egy komoly negativumot kiemelnek az az hogy szinte mindig egyedul vagyunk. Ma mar ez keves. Legalabb felberelheto tarsak lehettek volna 1-2
-
#2870 ezt ne olvassa aki most kezdi - inkabb pozitivabb a game -
#2869 Nemrég én is végigjátszottam, úgyhogy írok róla "pár" sort. :)
Mivel a Gothic 3 a készítők előző játéka és épp nemrégiben játszottam végig, ezért ahhoz fogom mérni. A G3-at a legfrissebb community patchekkel játszottam ,így szinte nem is volt benne bug, és nem volt sivár. Ehhez a verzióhoz fogom mérni a Risent, nem pedig az alap G3-hoz
ami egy bughalom volt.
A pozitívumok:
+ Nem tudni melyik frakciónak mi a célja, partra vetett halak vagyunk.
+ Pár emlékezetes quest, pl.: a nyomozás a kolostorban, arra sokáig emlékezni fogok.
+ Kiegyensúlyozottabb rendszer.
+ Bugmentes (szinte). Kétszer volt textura bugom de semmi más....
+ Pár nagyon jó poén, pl.: mikor kérdi a hős hogy kérni fognak-e tőle jelszót, kéne valami jelszó, erre a csóka mondja, hogy mit szolnál ehhez a jelszóhoz: küldd a szállítmányt, vagy letépem a fejed... :D
+ Harcrendszer nagyon jó lett, ki kell tanulni minden ellenfél technikáját és rá kell érezni a harc ritmusára, az eddigi legjobb közelharci rendszer.
+ Jó nehéz, folyamatosan jönnek nagyobb, újabb ellenfelek, illetve a pénz is nehezebben jön, persze a végére sok lesz belőle, de nem annyira mint más rpg-kben ahol pár óra után már össze lehet harácsolni egy kisebb vagyont.
+ Ötletes lények pl a hullazabálók (vagy rablók) elég félelmetesre sikeredtek, mikor a töksötét barlangban mászkálok és meglátok két fehéren izzó szempárt...
+ Trükkös csapdák, csak kevés van belőlük és lehetnének ötletesebbek is.
+ Ahova te felugrasz, oda az ellenség is fel tud ugrani (kivétel persze van).
+ Hangulatos.
+ Nagyon jól optimalizált.
Most a negatívumok:
- A terep túl lineáris, sok az olyan helyszín, amit csak egyfelől lehet megközelíteni pl a monostortól nyugatra lévő sírt lebegéssel értem el, de oda máshogy fel lehet jutni? Mert nem láttam ösvényt, vagy feljárót oda, egy sziklaperemszerűség, elég gáz ha csak levitációval érhető el.
- Az egésznek van egy "kötött" feelingje, pl van a mocsár, a kikötőváros, meg a monostor és ennyi...és még a G3at szidták hogy sok pici, pár házas faluból áll (mondjuk az igaz hogy ez csak egy sziget, de akkor is), kevés az ilyen nagyobb volumenű helyszín.
- A terep a G3-as Nordmarra emlékeztet, az is ilyen "kötött" volt, csak ott még esett a hó is és köd volt, ezért még rosszabb volt a tájékozódás, de a g3ban ez csak egy része volt a térképnek
itt meg az egész ilyen. (és Nordmar a havazás és köd miatt hangulatosabb volt).
- Nincs sok különbség a frakciók közt.
- Sok a tárgy keresgélős quest, keresd meg az öt gyűrűt, keresd meg az öt discet vagy mit, keresd meg a három arany tányért, stb... már a G3ban is untam, hogy ilyesmiket kell hajkurászni, de persze ez szubjektív, nekem nem jön be az ilyesmi....
- Nincs igazi kísérőnk, illetve akad párszor de azok nem önként jönnek velünk, hanem mert a quest részei, még jó hogy mágusként meg lehet idézni Fredet a csontvázat, kiváló útitárs nem szól egy szót se :D
- Főhős nem olyan szimpi mint a gothicokban.
- Néha kiszámíthatatlan mentés (nem pont úgy és oda tesz vissza,
pl állok egy szikla szirtjén, mentek és visszatöltésnél már zuhanok le...
- Kicsi a térkép, és ezt érezhették ezért lett ilyen nordmar szerű hogy sok hely csak nagy kerülővel közelíthető meg (vagy lebegéssel).
- Az hogy az egész egy trópusi szigeten játszódik kellemes ötlet, de a végére már untam kicsit. Ugye a g3ban meg más Rpgkben ahol nagyobb a terep ott van változatosság sivatag, hegyvidék stb...itt adott volt a sztori hogy egy sziget de némi változatosság belefért volna...
- Rövid, alig negyven óra alatt végig lehet vinni, a G3ba kb 150 órát öltem és még egyszer tuti előveszem, ezt nem valószínű, mert nem érzem a késztetést...mert kicsi a terep, nem elég változatos, nincs elég város vagy falu, és a frakciók nagyon egyformák...
- A térkép jelöli hogy hova kell menni (még mindig jobb mintha lenne egy minimap vagy radar, ami zöld nyíllal jelezné hogy hova kell menni az adott questben) de a G3 ez tetszett nagyon, hogy nem volt semmi, hanem mondták hogy keletre, akkor irány kelet és ettől volt kaland, eljutni minden questhez...
- Túl sok a dungeon, nekem nem tetszenek, ha van egy egy az jó mert hangulatos, de itt már csömöröm lett a végére (érdekes pedig a 90es évek rpg-i javarészt dungeonökben játszódtak lehet hogy túladagoltam?)
- Nem él annyira világ, mint pl.: a g3ban
- Egyszer játszható.
- Bugos FPS nézet (mondjuk alapból nem arra tervezték, úgyhogy ez csak nekem negatívum).
- Korlátozott szabadság a küldetésekben, pl neves npc-t nem lehet megölni, küldetés tárgyat nem lehet eladni, pedig a g3at ez élethűbbé tette, ha nem figyeltél oda bukhattál valami, vagy valaki fontosat....pl cyrus halhatatlan mikor először találkozunk a templomban a gyíkemberekkel, holott izgibb lenne ha halandó lenne ő is.... Vagy a monostor elleni attacknál is sok a halhatatlan... izgibb lenne figyelni az életben maradásukra.
- Chapter 2 után nincs új mellékküldi :(
- Tulajdonképpen csak az első Chapter, ami igazi free roam RPG, de onnantól hogy a 3 nagyobb helyszínen megcsinálsz minden küldetést az első 10 órában, onnantól csak a főszál van.
Pár olyan dolog ami nem negatívum, de nem is pozitívum:
1. A zene, nagyszerű de a G3-é jobb volt szerintem.
2. A hangulat megvan, nem olyan mint a G3-é, de van hangulata, csak kicsit más.
3. A grafika, nem olyan szép mint a G3, de van egyedisége, ami kiemeli a többi közül.
Köszönet a magyarításért, jól sikerült. :)
ja, és egy exploit.. a monostorban artic vagy alric szóval az edző akinek a spéci kardja van és nehéz lenyomni, az arénában küzdöttünk (nem volt még leitatva) és elvert, majd kilépett az arénából épp csak kilépett a lépcsőkre én meg nekiestem és pár ütéssel lenyomtam
(csak az arénában ilyen kemény gyerek?) mikor elterült elejtette a spéci kardját én meg felvettem, és senki nem szól egy szót sem hogy arénán kivül vertem le. Ezután jött a borral leitatós rész és ő mikor elkérte a rozsdás kardot a másikat megkaptam tőle..megint...
szóval két kardom volt tőle, el is adtam az egyiket....
Amúgy szerintem leitatás nélkül is le lehet győzni de az kb egy 45 perces mutatvány lenne az arénában, mert én mikor még nem tudtam hogy átverhető a csóka küzdöttem vele derekasan és rájöttem, hogy ha úgy helyezkedem hogy az aréna szélén a lépcsőkhöz kerül az ürge és ott
megsorozom akkor ugye kicsit hátrál, na ha ekkor én is hátrálok a másik irányba akkor épp van időm meginni egy gyógyitalt mire visszajönne és nekem esne, illetve max egyszer meg tud vágni.
Folyamatos védekezés és apránként kell gyakni és inni a poitonöket. Nem csináltam végig, mert úgy fél óra után már begörcsölt a kezem, de a felénél kevesebb életereje volt, szóval szerintem meg lehet csinálni...menteni meg nem volt értelme mert visszatöltésnél az ellenfél
életereje visszaáll fullra (néha, mert nekem sokszor visszatöltötte normálisan, de kiszámíthatatlan volt hogy mikor, ki lesz "felgyógyulva" és az arénában a mester mindig feltöltődött loadnál).
Végszó:
Összességében kicsit csalódás, mert csak az első fejezet az igazi.
Olyan érzésem van, hogy a Risen csak egy "gyors" pénzszerzési forrás valami nagyobb Projekthez. Legalábbis nagyon remélem. -
#2868 néha azért vannak érdekességek. a monostorban Abrax, az alkímista mester küldetését megcsináltam, beszéltem az egyik tanonccal a tanyán, hogy húzzon vissza a mesterhez, a másikat meg megtaláltam halva. de az élő meg sem mozdult, beszélni sem lehetett vele, Abrax-szal meg csak kereskedni lehetett, meg tanítást kérni, a küldiről semmit.
végülis megoldódott, de csak akkor, amikor a tanyán minden egyéb küldit megcsináltam. -
#2867 De, kösz! :D -
#2866 Át ne menjünk hozzád és vigyük helyetted végig a játékot? -
#2865 Ja megvan...hát én nemigazán értem ezt a végigjátszást. Miértnem olyan, hogy megvan adva "ez a harcos karakter", akkor menyünk hozzá, csináljuk meg "ezt" a küldit, szerezd meg "azt" a tárgyat, holvan az a tárgy stb. -
#2864 Hol? -
CamelX #2863 Én úgy vettem észre h kerülni kell a nagyobb összecsapásokat. Ki lehet cselezni őket simán. Bár egyszerűen fel nem fogom hogy lehet kimaxolni a skilleket, egyszerűen 5ös a nagyon max képességem úgy h a vulkán templom közepén vagyok :/ -
#2862 Hát lehet kellett volna még tápolni magam, mert elég nyögvenyelősen haladok előre a gyíktömegeken :(
-
#2861 Na bent vagyunk a nagy kapun amiket a korongokkal kellett kinyitni.Kiszabadítottam az ORK-ot vagy mit már másodjára és hát nagyon alázza a népet mellettem én meg kapom az xpket és hátérből személem őket.
Belül nem volt semmi összes füvem gombám el is fogyott :(
Kifele jövet meg nem mentettem azt egyszercsak felemelkedett az emberem mintha lett volna láthatatlan emelkedő és beragadt semmire nem reagált a game :( -
CamelX #2860 +1 :D
Előtte persze minden patchet betermelek hozzá ami van. A Risen-nek már úgyis vége felé vagyok, valami hosszabbra, szabadabbra vágyom. -
#2859 Kössz,akkor 7végén neki is esek :)
-
Fletley9 #2858 lol megtaláltam a kikötőben, hogy kivel kellett beszélni...Carlos leadtam a küldetéseket nála cirka 2000 arany jutalom :D -
Jocisan #2857 Sziasztok!
RISEN VÉGIGJÁTSZÁS! -
#2856 Viszont a G3 kieget mindenki jo messzire kerulje, az meg mindig egy mero roncs es szvsz nem is lesz mar belole hasznalto valami. Anno amikor kiadtak Forgotten Gods neven, egybol raragadt a Forgotten Bugs nev, sztem ez mindent elmond rola. -
hapi #2855 egyetértek mindenben, azt még tegyük hozzá hogy a harcrendszer a gothic 3-ban a legszarabb. -
#2854 akkor megnyugtatlak, a Gothic 3 egy jó játék. a rossz híre, egyébként teljesen jogosan, azért kelt, mert egy teszteletlen, optimalizálatlan bughalmazt adtak ki anno. legújjabb peccsekkel, főleg community patch-csel viszont már teljesen korrekt. játékélmény más, mint a Risen, óriási világ és abszolút szabadság. de a Gothic 1-2 ajánlott előtte, úgy teljes a dolog. -
#2853 Na igen, de ebből a szempontból egyébként a Gothic 1 az etalon, ott sokszor szó szerint rettegtem (pl. ork temetőben, hegyi erődben, vagy a csontvázas kőkörnél, azok a félelmetes madárhangok, ahh, hatalmas). PB ebből szempontból profi egy csapat, ilyen érzést egyetlen RPG nem volt képes adni. :) -
CamelX #2852 Dragon Age sztem is év játéka, de valami hiányzott benne, mint amit pl. a Risen adott, hogy bemegyek 1 helyre és majd befosok h mi fog rám ugrani és közbe meredten figyelem a padlót, nehogy vmi belém álljon. Hát ez az RPG gyártási tehetsgég vazze :D Bár nekem mindig az ilyen akciósabbak jöttek be, mint pl. Morrowind/Oblivion, vagy Deus Ex/System Shock
-
#2851 Én is ezen gondolkozok,hogy majd hétvégén...
Csak annyi negatívat hallottam róla innen onnan,pozitívat talán nem is Szóval egy rossz játékélmény+bug miatt... lehet még feltenni is felesleges lenne. Bár azért vki megnyugtathatna,pro-kontra érvekkel,még ha kicsit off is :) -
#2850 Jah bár a Gothicokhoz képest sztem elég rövid, persze a mai átlagjátékokhoz képest hosszú. (44 órát írt nekem a játék, de én is sokszor kezdtem újra, szal pár órát hozzá lehet számítani.)
Mondjuk Dragon Age-hez képest rövid, azt 84 óra alatt toltam végig. :D -
#2849 Úgy vettem észre, hogy minden fejezetben termelődik pár dög, a vulkán erőd kinyitása után, meg egy csomó gyíkember. -
#2848 De azért érdekesek ahány féle game annyi féle "hozzáállás".
Pl Risennel 4 nap alatt játszottam 21 órát (ami több volt ugye mert sokszor ha valami nem sikerült és nem mentettem akkor újból minden)
És nem lehet megunni az ember fel akarja deríteni az egész "világot" a játékban.
Ezzel szemben más kategóriájú game-ek pl amit nemrég toltam Wolfenstein a sokak által mondott rövidsége ellenére is egy szar. 1 óra 40 percet toltam vele (statisztika) nekem sokkal többnek tűnt és vártam már hogy legyen már vége az egésznek.
-
CamelX #2847 Asszem nekem ez után Gothic 3 lesz, back in time :) -
#2846 Azt hiszem,egyszer termelődnek újra vmelyik fejezet után.
Árusoknál végtelen van,szóval kifogyni nem fognak.
Egyébként ez a háztetős bug velem is előfordult,több nem nagyon,de ez nem is olyan nagy dolog :)
-
#2845 Nem érdekelnek nagyon a küldik előbb felfedezem a sziget minden részét és tápolom magam már amennyire tudom.Azt veszem észre újratermelődnek a lényeg igaz nem mindenhol.
21 óránál vagyok még csak 16-os szinten.
Az viszont nagyon zavar hogy nem látom ,hogy az embereknél ez árusokra vonatkozik hogy mennyi pénz van náluk vagy végtelen??
Meg azt se igen vettem észre hogy lenne az árusok között változás az ár terén.Tökmindegy hogy utolsó csövessel üzletelek vagy aki az adott dologgal foglalkozik ugyanannyit ad érte.(De remélem ezt nem csak én néztem be)
Na pl ez a G3-ban nem így volt.
Buggal is találkoztam de csak 1 félével azért de ez több helyen előfordult.Pl kikötővárosba mentem fel egy lépcső bementem a bejáraton kis képzavar és hoppá a ház tetején vagyok.
Küzdök a keleti templomba a csontokkal az ajtóban hoppá egyszercsak egy szinttel feljebb vagyok. -
#2844 Ha varázsaltokat is tanulhatnál, akkor nem lenne értelme a karakterosztályoknak. Harcosként max tekercskészítést tanulhatsz. Illetve készíthetsz egy olyan gyűrűt, ami +2-t ad a mágikus és a tűz lövedékhez. (mágikus taszító kristály kell hozzá, csak a játék végén fogsz ilyet találni) Így gyakorlatilag gyengébben hatásfokkal, de varázsolhatsz, a rúnákat viszont nem használhatod. -
#2843 Nézz körül a bordélyház fürdőjében. A falon a képeket vizsgáld meg. -
Fletley9 #2842 Na most azt kérdezném hogy ugyan merre is lehet kimenni a kikötőből? mert szinte már csak olyan olyan questek vannak, hogy ki kell vinni embert a kikőtőből.( Patty, és a három kincsvadász) meg aztán most mit csináljak az inkviziciónál be vagyok "nyalva" az egyik őr oda is jött egyszer, hogy valaki beszélni akar velem de őt se találtam meg sőt a nevére se emlékszem :S Gyöngy nyakék sort hol lehet találni? és ki a kém? (cid-é?) asszem ennyi :D -
#2841 Már nem azért,oké Gothic igy meg úgy,de ez Risen.
Ott úgy volt ,itt meg más hogy :) Annak nem lenne semmi értelme,h lekoppintanák teljesen.
Egyébként skorpióval felesleges foglalkozni addig,még nem vagy elég erős ,sőt nem is jut el odáig a történet szál,hogy harcolni kelljen vele. Kivéve ha rossz barlangba mész v. a kis különálló szigetre. :) -
#2840 Amúgy most vagy én vagyok béna és nem találtam még meg a kellő embert vagy itt nem lehet harcosként "örök" varázslatokat tanulni mint a gothic 3ban pl??
Ott tökmindegy mi voltam és kivel örök tűzlabda pl volt.
Itt is jól jönne azért néha.Igaz már csak 2 db olyan lény van amit egymagam nem tudom leverni.E kettő (skorpió és valami gorilla hamu akármi) közül a legkeményebb a gorilla kb élete 1/4-se tudtam még levinni soha.
Skorpiót már félig sikerült de mindig kinyír:(
Ha jól emlékszem Gothic 3-ba olyan is volt hogy nem tudnak kizökkenteni tehát ha magam elé tartóm a pajzsot akkor a jó isten sem tudott kizökkenteni ,hogy utána támadhasson. Itt is van ilyen?