4439
  • Takanohana
    1. A kard átadásával nem csatlakozol még hozzá, de ha tovább beszélsz vele, egyszer csak rád ad egy vadászruház, és már az embere is vagy, szóval csinján ezzel...
    2. Rend-harcosként és mágusként is lesz háromféle támadó varázslat, köztük a tűzlabda is.
    3. mágus annyival több a rend-harcosnál, hogy nem csak tekercsből nyomhatja majd a mágiát, hanem azoknak meglesz a rúna megfelelőjük, a hatás azonban ugyanaz, mint a tekercsé. levitálni pl. úgy lehet sokáig, (akár tekerccsel is), hogy egy hegyről indulsz, és csak siklasz, sosem emelkedsz, mert az eszi a készültséget.
  • DeDy
    Ja majd elfelejtettem százalékban kéne értékelni akkor olyan 80%
    De nyugodtan meg lehet említeni a fordítást is szerintem, legtöbben itt magyarul nyomjuk, az 1-2 hiba maradt benne de ez előfordulhat, illetve volt 1-2 fura fordítás benne. 9/10 :)
  • DeDy
    Nem tudtam megállni hogy ne írjam én is kicsit a véleményem, de ezzel a kis elemzéssel tudnék vitatkozni, de hát mindenki döntse el mi-mennyire tetszik neki:) A Grafika inkább csúnya mint szép eléggé kidolgozatlan, de a fények valóban jók, sokat dobnak rajta, valamint a víz nagyon tetszik még. A fejlődés irreálisan, hihetetlen vacakul van megoldva, mi előtt valaki félreértené nem a rendszer a rossz, csak ahogy lehet fejlődni, harcos vagyok csak az erőt növeltem a tulajdonságok közül alig 150 (ráadásul vagy 10 erőnövelő italt már megittam)(3.fejezet) míg a bölcsességre 1et nem tettem de annyi kőtábla van meg könyv hogy már majdnem 200-on van és sose fogom használni. Akkor a harcosnak kard bot fejsze 10ig lehet fejleszteni ami elég sok míg a mágiát legrosszabb esetben is 6 pont, tekercsek és a rúna 3-3. sokkal hamarabb fejlődhetünk profi mágussá mint közepes harcossá, e mellett ha van elég mana és manaital támadó varázslatokkal ripsz ropsz leölhetjük az ellenségeket. A hangulat valóban a Gothic1-2-t idézi. Hangok,zene felemás érzéseket mutat a zene Gothic1-2re hajaz darkos, pedig ez egy virágzó szigeten van, sokkal jobban illett volna a G3-as zene, szépen dallamosan megkomponált, a G3 zenéje nekem nagyon tetszett. A hangok, egyes lényeknek bűn rossz hangeffektjei vannak, pl Hamubestia mint valami Alien nyekereg és a hangok is mind szinte más játékokban már előjöttek főleg Gothic trilógia. A szinkron is felemás néhány Npc hangja elég idegesítő de az Inkvizítornak nagyon találó kemény határozott, de ami a legrosszabb az a karinké az is elég gagyi lett, érzelem mentesen, beleérzés nélkül.
    Korábban dicsérték sokan azt is hogy mennyire optimalizált a játék a grafhoz képest, ezzel sem értek egyet bár a G3nál valóban jobban van, míg a játék elején szépen futott a game, 2.3. fejezetben már durván szaggat, pedig ugyanott járok, és bármerre járok egy idő után szintén magától el kezd durván szaggatni, restart és megint elfogadható lesz, ez számomra hihetetlen és érthetetlen miért van így, nem hiszem hogy ezzel csak én találkoztam volna, fura lenne egyedi esetnek.
    Összességében azért jó játék, hangulatos, ugye anno a gothicok is enyhén szólva nem voltak tökéletesek, de mégis sokan szerették, főleg a hangulata miatt, ami itt is megvan, de jó lett volna már valami újítás a "húsevő halas" fiúktól.
  • balee4
    Akkor bemásolnám ide is az értékelésem:

Azzal kell kezdenem, hogy hatalmas meglepetés ez a játék. A Gothic 3 után egy újabb bughalmazt vártam a PB-től, de a Risen visszatérés a Gothic 1-2 hagyományaihoz. Egyszerűség, letisztultság jellemzi a játékot, nincs embertelenül nagy, kiismerhetetlen bejárható terület, minden szépen aprólékosan kidolgozott, egy csöppet sem unalmas, hangulatos az egész. Leginkább a Gothic első részét idézi, egy szigeten szenvedünk hajótörést (a Gothic 1-ben kvázi szintén egy szigeten vagyunk, hiszen a bányavölgyet mágikus burok védi, onnan nem tudunk kijutni) és az egész tálalás, de kissé a történet is a régi klasszikust idézi.
    Azért annyi eltérés van, hiába szépen kidolgozott a bejárható terület, ha nagyon könnyen kiismerhető, ergo most abba a hibába estek a fejlesztők, hogy sztem túl kicsi a sziget. És a játék is a Gothic-okhoz viszonyítva túl rövid. Sajnos abban is a Gothic 1-et idézi, hogy csak az első fejezetben kapunk mellékküldetéseket, később már csak a fősztori marad. (A G2-ben ezt a hibát kijavították.)
    A játék viszont az eddigi legnehezebb "Gothic", még a játék végén egy fullos, jól fejlesztett karakterrel is meg lehet szenvedni 3-nál több lizardman-nel.
    Azért természetesen vannak bugok is, néhol egy épületbe besétálva kiesünk a tetőn! vagy sajnos előfordulnak küldetés vagy, MI bugok is.
    És a befejezés: nagyon gagyi, a főellenféllel való harcnál nem a jól fejlesztett karakter számít, hanem a reflexek és az ügyesség. (talán csak az életerő számít) És az egész harc egy gagyiság (olyan mint vmi ügyességi játék, nem méltó egy RPG-hez) a semmitmondó outro-ról ne is beszéljek.

Pro
    - nagyon hangulatos (leginkább ez viszi el a hátán a játékot)
    - egész jó történet
    - rengeteg (a Gothicokhoz képest) újféle ellenség
    - harc- és fejlődésrendszer
    - kihívást jelentő játékmenet
    - soundtrack
    - a Titán páncél
    - gyönyörűen kidolgozott sziget
    - a tájat tekintve szép grafika (sőt néha álleejtőek a fény-árnyék effektek vagy pl. a napnyugta, vagy ahogy a nap elbújik a felhők mögött)

Kontra:
    - de a szereplők külseje vagy a távoli elmosás ronda
    - túl kicsi a sziget
    - bugok
    - rövid
    - gyenge bossharc és befejezés

Összességében: 90%
  • Morgolodo
    A kardot nyugodtan odaadhatod, a Don oldalára állni nem ennyiből áll.
    Varázslatot a Monostorban lehet tanulni, a Rend oldalán.
    Van levitáció rúna, de állandő repkedést Én azzal sem tudtam produkálni.
  • CamelX
    Az örök levitáció nem cheat véletlenül? Mágiát szerintem csak mágusként tanulhatsz, ha beléptél a don seregébe akkor nem hiszem h van visszaút, bár még nem próbáltam. Hamarosan meglesz viszont a mágus kinevezésem :)
  • grebber
    Kérdéseim:

-A Don cspatába a belépés az akkor történik amikor átadom a kardot neki?? (Sajnos átadtam)
    -"Örök" tűzlabda varázslatot hol és kitől tudok tanulni?
    -Van-e örök levitáció vagy ezt csak tekercsel lehet elérni? A leviátció ideje mitől függ?? (Csak meg youtubon láttam olyan videót a gyerek vagy 10 percig repült)
  • lerboy
    Megoldódott a gondom. Csak egy tréfa varázslat kellet...
  • DeDy
    Üdv. valahol olvastam hogy a Rend oldalán a kardforgatás max 7 lehet, és ha találunk olyan fegyvert, amulettet, gyűrűt ami ad rá akkor feljebb vihető? vagy nem számolja hozzá?

Mennyi törött régi kard van a játékban? Állítólag ezek a legjobbak egyet megtaláltam és összeraktam de eléggé gagyi ahhoz képest h ezek a legjobbak 60as sebzés úgy h kétkezes, egy sima obsidian kard ami másfél kezes, és bármikor kovácsolható az 70es. Egy utolsó kérdés hogy fegyverekbe páncélokba nem lehet betenni valami drágakövet hogy növeljük a sebzését esetleg adjon pontot a kardforgatásra, hp-ra, illetve a páncéloknál +ellenállásokra?
  • CamelX
    Na talán mégsincs minden veszve, működött a Jest cheat, bár William még mindig halott, remélem nem létfontosságú a questekben
  • CamelX
    Na én meg újrakezdem szerintem... se Aric, se Vitus nem áll velem szóba, beleértve a Monastery felét. 2 órát próbálkoztam mindent mindennel kombinálva, de SEMMI. Még 1 olyan ötletem is volt, hogy Jest scrollt kéne szerezni, de nincs a városban sehol, a Monasteryben meg ugye nem ad el nekem senki semmit, a cheat kódja meg valahogy nem működik......
  • balee4
    Na végigvittem, majd jön róla holnap egy kis elemzés.

Addig is itt a karim, ilyen lett a végére:

• lerboy
    Sem Rachel, sem Sam, sem a főnök sem senki nem beszél velem, míg a donhoz meg nem jutok be...
  • lerboy
    Sziasztok!

Lehetséges, hogy belefutottam egy bug-ba?

A bandita camp-nél kezdtem a játékot. Már az arénában mindekit levertem, az összes patkányt, meg egyéb állatot kinyírtam, már mindent megcsináltam, de senki sem hajlandó velem beszélni. Elvileg a védelmi pénzes küldetés még nyitva van, de már jóideje (mielőtt az arénát befejeztem volna) semmilyen párbeszédlehetőség nem nyílik meg.

Valószínűleg elronthattam valamilyen sorrendet a küldetéseknél...
  • CamelX
    Über nagy segítségre szorulok! A monasterybe jelentkeztem mágusnak, de a gyakorlás során véletlenül végrehajtottam 1 kivégző mozdulatot annál a William muksónál aki a staff fighting-ot tanítja. Ez még úgy ahogy OK, legyőztem az Aric-ot, de közben a Vitus meg nem áll velem szóba, mert rajtakapott valami lopáson, és be vagyok szorulva abba a patkánylyukba
    Nincs előző mentésem, már 2 órája próbálom kiagyalni hogy mit lehet tenni, de semmi, max 10 próbálkozásból 1x le tudok ugrani a Monasteryből sérülés nélkül, de mire megyek vele? A banditák nem hiszem h mindezek után bevennének? Áááá és semmi mentésem így 8 óra után a problémák kezdete előtt. Van ilyen tényleg így 2009-es játéknál hogy zsákutca???
  • balee4
    Megvan. Beszarás, írok és rá is jöttem. :D
  • balee4
    Kéne egy kis help, 4. fejezetben vagyok a titán páncél darabjait kéne összegyűjteni, 4 már megvan (a sisak, a mellvért, a pajzs és a fejsze), a nyugaton a vízesés mögötti templomban egyszerűen nem tudok továbbjutni van egy vasrácsos kapu (kép) , két csörlővel már kinyitottam a kőkapukat, illetve van egy leengedhető híd (kép), de ehhez sem férek hozzá, a mágikus kristályok miatt nem lehet varázsolni. Mi a francot kell itt csinálni?

Egyébként 4. fejezettől lehet Walternél kétkezes obszidián kardot kovácsolni.
  • Morgolodo
    Nincs ott semmi katasztrófa. Játszani kell vele és kész. Persze nem 1 órát, aztán szapulni! Nagyon jó játék, ugyan úgy szerettem, mint az Obliviont, vagy a Witchert. Az igazi nálam az lenne, ha a Risent össze lehetne gyúrni a Gothic 3-mal. :)
  • Joker Brand
    szopacs
  • CamelX
    Az Obliviont, a Morrowindet és a Witchert már 3x játszottam ki egyenként :D azok best of kategóriák tényleg, bár a Morrowind volt ami mindent vitt nálam. Gothic sorozat az totál kimaradt, a 3asnak viszont tetszik a grafikája képek alapján, csak mindenhol azt olvasom h katasztrófa :)
  • Takanohana
    és sajnos abban is, hogy fejezetenként nincsenek ebben sem új mellékküldetések.
  • balee4
    Ez a Gothic első részére hasonlít, hangulatában, nehézségében és kissé a történetében is.
  • balee4
    De faszság, ezt senki nem mondta, meg is volt már a 20, de odaadtam neki a 15-t, most emiatt nem lehet kétkezes obszidián kardom... :((
  • Takanohana
    a Witcher se kutya
  • grebber
    Gothic 3 nem olyan szar mint sokan beállítják.
    Two Worlds és Oblivion is nagyon jó.
  • CamelX
    Van még hasonló RPG? Gothic 3 tényleg annyira ramaty bughalmaz mint mondják :)
    Állatokat én csak csordákban láttam, farkasok mondjuk kár h nem rontanak rá a lepkékre pl :D
  • grebber
    Mindegyik ilyen RPG-nek megvan a maga feelingje ennek is nagyon jó.
    De az az érdekes állatokat soha nem láttam egymás ellen harcolni!
  • Joker Brand
    ha összegyűlt ne add oda walter-nek a 15-öt várd meg míg 20lesz mert akkor feloldasz egy "acievement"-et is (aminek a lényege hogy legyen nálad egyszerre 20db ha megvan utána odaadhatod walternak és asszem ezután fog csak 2kezes obszidián kardhoz öntvényt eladni.

Kíváncsi vagyok hogy hogyan állok úgyhogy légyszíves aki tud linkeljen karakterlapot...thx
  • CamelX
    Nembaj, én élvezem ebben ezt a mászkálgatást, főleg h adja a feelinget leülni 1 vizipipához, vagy tábortűznél grillezni éjszaka, az a nem mind1 :)
  • Rash87
    Az egész szigeten kb 20-24 erszény van,szóval nem olyan nehéz az se :)
  • grebber
    Azért vannak érdekel meg hosszú küldetések is.
    3/6 vazullus vagy mi a szar gyűrűk szerzése még nem értem a miértjét miért is fontos kinek kellenek majd.
    Meg a másik a kovácsnak 15 erszény a Gnómoktól hát a rák megeszi a parasztot kb egész világot végig kell járni hogy összegyűljön ez a 15 de ez nem is baj mert szeretek felderítgetni kivéve ha olyan helyre jutok ahol nem tudok semmit csinálni mert lezúznak na ide még1x el kell majd görcsölni.

14 óránál vagyok abból állítom 10 csak a mászkálás volt.
    Fősztoriba még sehol nem vagyok.
  • MrStokes
    Ugy vettem eszre, hogy fegyverrel csak embereket(humanoidokat) tudsz blokkolni, allatokat, pl. farkasokat nem. Pajzzsal viszont mintha mukodne a blokkkolas jo esetben minden leny ellen.
  • CamelX
    Köszi a segítséget, nem adom fel ilyen könnyen, csak az XP-k miatt aggódtam, meg hogy biztos valami trükkje van neki hogy karddal semmit se tudok blokkolni, de ezek szerint nem :) így még élethűbb is, hogy rongyokba öltözve egy talált karddal nem tudok elbánni 2 farkassal :)
  • MrStokes
    Igen, egy pajzs mar a legelejen nagyon de nagyon sokat tud segiteni minden ellenfel ellen, anelkul eleg lutri a harc kimenetele. Erre en is csak most dobbentem ra, miutan kiprobaltam egy pajzsot. Persze az elejen meg pajzzsal se lesz egyszeru dolgod. De fogd fel pozitivan, nem tolnak semmit a szadba, es van boven kihivas! :)

Ha neheznek tunik egy ellenfel, akkor menj vissza kesobb erosebben, vagy pedig ha teheted vonj be 1-2 kozeli ort a harcba. Sokkal konyebb ugy a harc, ha helyetted vki mast ut az ellen.

• Takanohana
    sűrű mentés és visszatöltés, mielőbb juss el el lakott területre, ott csinálj küldiket, vegyél pajzsot, tanulj kardforgatást, szerezz be életlöttyöket, térj vissza, és kend el a patkányokat a gyepen :)
  • CamelX
    hopsz: *stratégia játék = RPG game... fáradtság mode
  • CamelX
    Hali! Bocsi hogy ilyen hülye kérdést teszek fel, nem szokásom: hogy lehet az elején NEM meghalni minden 2. patkányharapástól? :D elég lol baszki, pedig csak normal-on játszok, de ez így nagyon vad. Gothic-al sajnos nem játszottam, amit eddig taktikának alkalmazni tudok hogy már van 1 "normál" kardom: elugrani a támadások elől ahol tudok + zabálni a növényeket + kikerülni minden bogarat, farkast (mivel nem éppen az első stratégia játékom, ez XP szempontjából elég para szitunak tűnik nekem, vannak kétségeim :) )
  • Joker Brand
    Bányászatot Olf-tól (Kikötőváros)-ban tartják fogva....
  • Takanohana
    a másodikat fejtsd ki konkrétabban, mert így nem tudom, melyik küldi az. az elsőhöz:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    egyrészt ígérd meg a disznószart lapátoló tanoncnak, hogy keresel valakit, aki leváltja, és persze keressél is, másrészt menj be a temetőbe és a kriptában a ládából vedd ki a könyvet. ezek után mehetsz vissza Vitushoz
  • KaszaN
    Mit kell csinálni annál a küldinél (a kolostorban) aminél aztmondja a Vitus mester hogy "keress bizalmat és bölcsességet a harcban"??? Meg egy másik mondott olyan, hogy menjek el valamerre ott egy figura annál van valami és vigyem el neki.