6068
  • Prince23
    Kiváncsi leszek, hogy várfalak nélkül milyen is lesz az ostrom, pontosabban város elfoglalás. lewhet Capture the Flag lesz :DD
  • Bucser
    Szerintem miután a városi harc bekerül a játékba, alapvetően semekkora problémát nem jelentene az utánpótlásvonalakat is megjeleníteni és szétzúzatni... (kis helyőrségek formájában).
  • a.carkey
    Pofázunk, pofázunk, de már alig várjuk.
  • wednes
    Ezzel is egyet értek, a játék nyilvánvalóan a csatákról és az összecsapásokról szól, ami rendben is van. De belevihetnének a játékba egy kis taktikát üde színfoltként. Nem kell full kidolgozni, meg erre helyezni a hangsúlyt. Csak élvezetesebb lenne, ha több trükköt is alkalmazhatnának nem csak a monoton "szétverek mindenkit" taktikát.

Med2-be ezek nem működtek rendesen se a diplomácia, se a blokád se a szövetség kötések. Nem volt kihatással az ellenségre. Mikor már sorra veszítette el a településeket, a kikötői blokád alatt voltak, akkor hozta sorba a legerősebb egységeit.
  • wednes
    Igen, ez tényleg így volt, a hadvezérek minden oldalon féltették a seregüket inkább tényleg ezt a stratégiai sakkjátszmát játszották. Ezzel a hagyománnyal Napóleon szakított, ő szétzúzott mindenkit. Szerintem azért is volt olyan sikeres.
  • SötétBarom
    Csakhogy ez egy játék, ami nem arról szól, hogy 2 sereg hogyan tud úgy lehetetlen helyzetbe kerülni, hogy nem is harcolnak -.-
  • Metontour
    Meg az utánpótlás elvágásával is lehetett nyerni hadjáratot.Egy kisebb lovas csapat elfoglalta az utánpótló tábort vagy trént és az ellenség békét kért vagy visszavonult vagy megtámadta az ellenséget hogy ellátmányhoz jusson. A korban a cél nem a seregek összecsapása hanem túlmanőverezése és lehetetlen helyzetbe hozása volt.Csata csak néha-néha alakult ki.
  • SötétBarom
    Na jó, azért mindent nem lehet..
  • RedRiot
    "Háborúba lehetne rekvirálni. Védelembe meg felégetett föld taktika."

Pontosan. Ameddig Napóleon Európán belül terjeszkedett, nem voltak logisztikai gondok, mert viszonylag sűrűn voltak viszonylag gazdag települések, amiket ki tudott fosztani, lovakat rekvirálni stb. Oroszországban pedig többszáz mérföldekre voltak koszos kis falvak, amik már defaultban szegények voltak, de az oroszok még azt a keveset is megsemmisítették, visszavonultak erdőkbe, mocsarakba és gyökereken meg kavicsokon éltek. Ezenkívül ott volt az orosz tél, amit 1941-ben sem sikerült legyőzni.

Valahogy ezeket a területi különbségeket bele kell vinni a játékba, különben komolytalan lesz.

• wednes
    Igen erre a logisztikára én is gondoltam, jó lenne. :)

Ebbe a korba egyébként a az állami kiadások 80-90%-át a hadsereg finanszírozása vitte el. Azért volt annyi összecsapás, hogy foglalkoztatva legyen a sereg, ha már ilyen sokba kerül, nem beszélve arról, hogy idegen földön valamennyire elláthatták magukat. Nem a "hazai kosztot" zabálták akkor. :)
    Háborúba lehetne rekvirálni. Védelembe meg felégetett föld taktika.
  • RedRiot
    "Pár nagyon egyszerű függvénnyel orvosolható lenne a dolog. pl:

If [player]=szomszédos nemzet AND [player]military_power = 3x[AI]military_power then DO NOT FUCK WITH HIM"

Na jah, a diplomáciai térképnek az új részben még fontosabb szerepe lesz, vétek lenne elkúrni. Napóleont IRL is csak három nemzetnek összefogva sikerült lezúzni. Ha a játékban még a szövetségesek is hátbatámadnak just for fun, hogy fingatom ki a kézdugdosó törpét? :)
    Bár mondjuk ha a franciákkal tolnám, akkor történelemhű lenne a "mindenki ellenem" felállás. :))))

Sokat dobna a játékon, ha a logisztikai rész, a seregek ellátmányozása részletesebben ki lenne dolgozva. Pl. az oroszországi hadjárat során a franciák élelem nélkül maradtak, és majdnem minden lovuk megdöglött.
    Többezer embert vesztettek mielőtt, még mielőtt az oroszokkal ténylegesen összecsaptak volna. Ezekután vicces lenne ha Moszkvát sétagaloppban elfoglalni.
  • Fasiszta
    Nálam a terepen álltak egy helyben az nyílpuskásaimnak és íjászaimnak tökéletes célpontot nyújtva.
  • RedRiot
    Volt benne elég sok bug, de a legdurvább számomra az volt, hogy várostromnál ha én védekeztem az AI tíz esetből kilencszer csak állt egy helyben mint f@sz a lagziba'. Ez vhogy elvette a kedvemet tőle.
  • Thanatos
    ezen pl normális diplo rendszerrel lehetne segíteni, nem ilyen fapadossal :) pl szövetkezhetnének ellened ai-k, vagy hasonló...

ez a csíter ai koncepció meg a lehető legrosszabb szerintem, vagyis én irtózom tőle..., normális ai-t kell írni nem kényszermegoldásokat alkalmazni :)
  • Warton
    Azért a basilikokkal elég nagy kárt lehet okozni az ellenséges gyalogságban, főleg várból történő kitámadás esetén. 2-3 basilikkal kiállni a falak elé és lőni az ácsorgó ellenséget, akiknek az íjászait egy-két lovasrohammal távol lehet tartani. Mondjuk ez is az MI hibája.
  • SötétBarom
    Gondolom azért nem hentelt mindenki ribaulttal, mivel nem létezett még a "szabvány" mint olyan, ezért nyilván igen problémás volt az ammo utánpótlása.. Sztem viszonylag kis távolságból arathatott rendesen..
  • wednes
    Igen térképen lévő Al-re nagyon ráférne a javítás, hogy tényleg a saját érdekei szerint cselekedjen. A csatában lévő Al már nehezebb ügy lenne, dinamikusan kéne reagálni minden csapat mozdulatra. Dinamikus sakk program :)
    Azt még elnézem, ha nem tökéletes, de baromságokat ne csináljon mint MEd2-be, főleg ostromnál. Ha engem ostromolnak szinte mindig nyerek, hiába nyomasztó a túlerő és jobbak az ellenség egységei.

Az 1500-as évekig játszódik a MED2, szerintem meg pont megfelelő a tüzérség. Nagyon pontatlanok és megbízhatatlanok voltak az akkori tűzfegyverek. Mátyás is inkább ostrom gépeket használt, mert jobbak voltak a korai ágyúknál.
    Ha olyan gyilok lett volna a ribault akkor mindenki azzal alázta volna az ellent, nemcsak a játékba, hanem a valóságba. :)

Sőt, hogy a témánál maradjak az elkövetkezendő játék korában se voltak, nagyon hatékonyak a puskák és ágyúk, persze folyamatosan fejlődtek. Nem hiába alakult ki ez a harcmodor, hogy sorokba fejlődve lőtték egymást. Jó ha 30% célba talált.
    Akkor változott meg minden, mikor feltalálták és alkalmazták a huzagolt csövet.
  • SötétBarom
    Mér, úgy nem dögunalom, hogy olyan erős leszel, hogy könnyedén ledarálsz mindenkit? Attól, hogy nem csonthülye az AI (mint most) még nem lesz unalmasabb.. Nehezíteni viszont lehetne, mondjuk úgy, hogy minden játékban lenne egy nép, aki mondjuk pénzbónusszal indul, így mindig lenne legalább egy ősellenség szuperhatalom, akivel kihívás lenne a balhé. Ill. én azt is jó ötletnek tartanám, ha játszható lenne a rebel faction. Mondjuk bármelyik savegame-től lehetne folytatni, ahol van épp rebel settlment. Mondjuk fellázad egy város, és ott át lehetne venni az irányítást, és megpróbálni létrehozni egy saját államot :DDD
  • Thanatos
    és ezzel elérnéd hogy kb a game felétől negyedétől dögunalom lenne a game, mert ha addig jól csináltad dolgod senki se bántana, ennél azért lehetne picit összetettebb az ai :)
  • SötétBarom
    Pár nagyon egyszerű függvénnyel orvosolható lenne a dolog. pl:

If [player]=szomszédos nemzet AND [player]military_power = 3x[AI]military_power then DO NOT FUCK WITH HIM

Nem értek az AI programozáshoz, de nem lehet olyan kurva bonyolult.. Ez nem a csata AI, nem kéne túlbonyolítani, és sztem flottul működne..

Az meg hogy a mediben nem volt hatékony a tüzérség, sztem oltári hülyeség volt. Pl van az a ribault nevú cucc, ami olyan mint egy miniatűr sztálinorgona. Abból négy-öt darab simán le kellett volna hogy daráljon egy halom embert könnyedén, helyette szart sem ért..
  • wednes
    Valószínű erősebb lesz a tüzérség, de azért túlzásba ne essenek. Med2-be nem baj, hogy nem volt hatékony, mivel a valóságba se volt az. Főleg ostromra használták.
    A stratégiai térképen jó pár újításra szükség lesz, számomra az a lelke a játéknak, az adja meg a hangulatot a csatáknak is.

Ne legyen igazam, de nem hiszem, hogy hatalmas változások lesznek a körökre osztott résznél.

Tudom, hogy Total War a cím, de azért juthatna több lehetőség a diplomáciára, meg az ügyeskedésre is. :)
  • SötétBarom
    Mer az. :]
  • SötétBarom
    Jah, diplomácia szinte teljesen felesleges volt eddig, szal remélem ezt orvosolják.. Ill. a diplomat egységet elfelejthetnék, sztem tök értelmetlen.. :| Az assasin/spy karaktert ötvözhetnék, merchant is felesleges szerintem. Viszont lehetne egy scout, vagy megfigyelő, nagy LOS-al, aki látná milyen egységek vannak az ellenséges seregekben, ilyesmi.. Azt pedig nagyon remélem, hogy a tüzérség komolyabb tényező lesz, med2-ben alig alig használt sima mezei csatában.
  • bgabor
    Miért lenne bughalmaz a Medieval 2?
  • wednes
    "Szélirány, hullámzás, csáklyázás.. Majd kiderül."
    Azért komoly szimulációt ne várj a tengeri résznél. :)

Sokat lehet tényleg kihozni ebből a korszakból. Én örülnék egy komolyabb diplomáciai rendszernek, amire rendesen működne a katonai szövetség. Lehessen segítséget kérni.
    Ebben a korban nagy szerepe volt a seregeknél a manőverezésnek, az ellátmánynak a VISSZAVONULÁSNAK! (Ezért nem tudtuk az osztrákokra komoly vereséget mérni, a szabadságharcban. Mert állandóan visszavonultak mikor szorult a helyzet. Komoly veszteségeik nem voltak.)
    Jó lenne, ha nem csak győztes és vesztes csata létezne. Lenne lehetőség zaklatásra, rajtaütésre, felégetett föld taktika stb.
    Na meg egy fejlettebb Al-se ártana a játéknak. Ne úgy legyen nehéz a játék, mint a Med2-ben, hogy egyszerre 6-an ugranak nekem abból is 3 szövetséges.
  • SZU
    Szerintem eddig az egyik legjobb Napóleon játék a Cossacks2 volt.

Ott azzal kellett sakkozni, hogy nagyon lassan töltöttek újra az egységek és a morál sokkal értelemszerűbben fogyott mint a Total warban.

Pl.: egy gyalogszázad kapott egy sortüzet a lőtáv határán, akkor lement egy kis morál, meg elfeküdt pár ember, ha már közvetlen közelről jött a sortűz, akkor szinte meginogtak az emberek, a rutintalan egységek szétfutottak, a komolyabbak meg nem biztos. Az emberek meg hullottak mint a répa.

Ráadásul lehetett kombinálni, hogy oldalról +50%, hátulról meg +100% morálvesztés volt. Szóval nagyon komolyan kellett taktikázni, pár gyalogszázaddal el lehetett verni akár 2-3x túlerőt is, csak manőverezni kellett, kivárni és jó időben elsütni a puskákat.

Ettől függetlenül az ETW videókban ugyanazt látom mint bármelyik TWben. Egységek kiállnak egymással szemben, ágyútűz/puskatűz/közelharc, majd a lovasság hátbatámad és kész.
  • hollófernyiges
    "Szembe áll 1000-1000 ember, aztán sortűz-reload-sortűz, aztán amikor nincs több ammo, akkor odafutnak kaszabolni. "

Nem igazán. Vagyishát nem tudom hogyan oldják majd meg, de amennyire tudom a korabeli taktika a sortűz és a szuronyroham kombinálását használta. A puskákkal rendes célzott lövést kb 50 méterig lehetett leadni, az meg bent van a szuronyroham hatótávján, ezzel kellett óvatosan sakkozgatni, lokális túlerőt létrehozni, na meg persze állni az ellenség tüzét (poroszos fegyelem, ugye) mert ha a hadrend felbomlott, a csata elveszett. Aztán ott van a tüzérség, ami valószínűleg hangsúlyosabb szerepet kap mint a M2TWben meg a lovasság amiben nagy eltérések vannak a nemzetek között (magyar huszárok, orosz kozákok, poroszoknak meg szinte semmi)
  • TomDantes
    Hogy lehet variálni? Eleve milyen formáciában állsz fel a lövésekhez? Aztán, nem kell lőni, vezényelhetsz szurony rohamot...vagy lehet tüzérséget használni, vagy dragonyosokat huszárokat...sok mindent lehetett csinálni akkoriban
  • SötétBarom
    Engem mondjuk a tengeri csaták nagyon hidegen hagynak.. :C Ha jól megcsinálják, akkor lehet, hogy tetszeni fog, de alapvetően nem tartom jó ötletnek, hogy idekeverték.. Már önmagában 1db hajót is igen összetett dolog koordinálni, nemhogy 20-30 darabot. Szélirány, hullámzás, csáklyázás.. Majd kiderül. Gerillaharcmodort meg nem nagyon tudom elképzelni egy total warban. Mindenesetre a creative assemblyben bízom, rome meg a medi2 nagy kedvencem (legjobb PC-s játékok, kategóriában pedig biztosan).
  • RedRiot
    Szerintem nem lesz ez unalmas. Azért voltak különbségek a seregek közt ebben a korszakban is. Pl. a francia gyalogosoknak ha jól tudom defaultban volt kardjuk is, az angoloknak nem -> így elvileg a franciáknak közelharcban némi előnyük van. Aztán már akkor is voltak elitalakulatok, pl. a franciáknál az Öreg Gárda. Ide csak a megfelelő fizikai adottságokkal rendelkező és minimum két hadjáratot és négy vagy öt év szolgálatot teljesített katonákat alkalmaztak.

Az amerikai függetlenségi háború is érdekes volt. Ott gyakran alkalmaztak gerillataktikákat, mert az amerikai reguláris hadsereg még igencsak gyerekcipőben járt. Így nagy szerepük volt a népfelkelőknek, akik általában álcázva, lesből támadtak a piros kabátban, formációban masírozó angolokra, és mire azok tornasorba álltak, megigazították a rizsporos parókát, feltöltötték a muskétát, az amerikaiak már leadták a sortüzet, és fejszékkel támadtak rájuk. Ha még belekevejük az indiánokat is, még érdekesebb lesz az ábra.

Ezenkívül ott lesznek a tengeri csaták amikről a gamespot previewben igencsak jókat írtak.

Nagyon szép korszaka ez a hadtörténelemnek, minden adott egy érdekes játékhoz. Ha olyan alapossággal csinálják meg mint a Rome-ot, és nem lesz olyan bughalmaz mint a Medieval II, akkor nem lesz itt gond.
  • SötétBarom
    Jópofa harcmodor, nem gondoltam, hogy a filmek kb valósághűen visszadják.. Ellenben nem értem ebben mi a taktika, hogy lehet trükközni, ilyesmi. Szembe áll 1000-1000 ember, aztán sortűz-reload-sortűz, aztán amikor nincs több ammo, akkor odafutnak kaszabolni. Szal nem vágom, hogy lehet majd különféle harcmodorokat alkalmazni. Ugye a medi2-ben ez volt a szép, hogy legalább 4 féle alapvető felállás volt, és ezeket még lehetett variálni (pl angolok íjász/gyalogos seregei a skótok nagyon sokrétű gyalogsága, a keleti népek lovasíjászos társulásai, .. stb.)

Szal kicsit aggaszt a változatosság hiánya..
  • Montanosz
    ja ez is igaz....
  • Robez84
    Demó-t nem dobnak ki véletlenül mostanában?
  • Fasiszta
    Ebbebn a korban a löfegyverek voltak a dóminánsak.
  • Robez84
  • a.carkey
    LOL!

Itt az egész film a youtubeon. :) Kolberg, 1945
  • a.carkey
    Kolberg
  • a.carkey
    Vagy az 1945ös Kolberget. 200k statiszta ... :)

De ott van még a korábban péntek este az M2n leadott Török csel is. Tele CGIvel és jó kis csatajelenetekkel. :)
  • RedRiot
    Itt egy klip a lentebb említett Waterloo c. filmből, az Iced Earth zenéjére:

Waterloo

Ehhez a Total Warhoz vajon milyen kiegészítő jelenik meg? Amerikai polgárháború 1861-1865 esetleg?
    Gettysburg - Iced Earth

• TomDantes
    Ja, de ha tatárok akkor kozákok is