427
-
#347 Pedig szerintem egy nagyon fasza játék lett. Nekem a harcrendszer is tetszik és kétszer is végigtoltam. -
#346 Itt is lepontozták. :( -
#345 Ja tényleg, az alttab nálam is gázos volt. -
Pio #344 Szia!
Más hibával én személy szerint nem találkoztam és nem is olvastam, hogy lenne bármi komoly. Azt hiszem egy helyen volt egy olyan apróság, hogy az egyik karakter kétszer mondott el egy szöveget. Én ennyivel találkoztam.
Illetve minden harcnál "láthatatlan fal" veszi körbe a harcra kijelölt területet és máshol is bele lehet futni láthatatlan falba, ami mondjuk nem hiba, de sokan nagyon utálják ezért szólok róla.
A fagyós hiba pedig nagyon változatos mennyiségben fordul elő. Van, akinek egyáltalán nem, van, akinek pedig akár óránként is. Azért a többségnek ritkábban szerencsére. Illetve ha sűrűn kapod, akkor felmerült pár "népi orvosság". Valószínűleg nagy részük csak babona, de ezekkel érdemes próbálkozni:
1. safe mode-ban indítani a játékot
2. ablakban futtatni a játékot
3. Feladatkezelőben beállítani, hogy csak egy CPU magot használjon a játék (ha több van)
4. ha >=2 gigaramod van, akkor kikapcsolni a virtuális memóriát.
5. ha <=1 gigaramod van, akkor bekapcsolni a virtuális memóriát.
6. minden lehetséges dolgot zárj be futtatás előtt.
7. ne alttabolj játék közben. -
#343 Van. -
DeDy #342 Üdv.
Olvastam korábban hogy van egy komoly fagyásos bugja a játéknak, ezen kívül van más komolyabbnak nevezhető hibája, illetve a fagyás az teljesen változó, van valaki akinek egyáltalán nem volt? -
apoca07 #341 Nagyra becsült fórum társak örömmel tudatom mindenkivel istenek segedelmével a küldetés beteljesedett!És most boldog elégedettséggel köszönöm azt a sok mindent amit itt a fórum nyújtott ahhoz, hogy sikerrel végig vigyem ezt a remek játékot.Igaz én többnek érzem mint egy játék, de ez már az én szociális problémám.Még egyszer milliónyi köszönet mindenkinek!!! -
Pio #340 Ezek szerint sikerült megfejtened az égi fények titkát, örülök. Kitartásodat az istenek sikerrel jutalmazták ;-) Poszeidón kísérjen további utadon, bátor argonauta! -
apoca07 #339 Mélyen tisztelt fórumozó géniuszok hálás köszönet a segítség nyújtásért.A
hiba az"én gépemben volt" a kijelölés azért nem sikerült mert csak 1 nyíllal próbálkoztam.Most éppen rokon aprításban vettem erőt magamon, hogy megköszönjem azt sok mindent amit a fórum, és a játék adott.Nálam a csúcsnak a dísze,angyali!SUUUPEEEER!!! -
Pio #338 Egyre biztosabb vagyok abban, hogy a [url=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1183099804&no=311]#311[/url]-ben leírt sejtésem fennáll és "szakmai" szempontok miatt húzzák le a játékot. Gyakorlatilag következetesen minden sajtótermék kritizálja a játékot és minden játékos, aki foglalkozik vele és véleményezi általában pozitív szájízzel teszi ezt, sőt, elég sok a kifejezetten jó értékelés. Például a gametrailers is lehúzta a játékot 6,5-re de a szavazók +2,2-t hozzáadtak, így 8,7 a játék, ilyen erős eltérést a felhasználók és a kritika értékelése között nagyon ritkán lehet csak látni. -
apoca07 #337 Nem tudom kijelölni.De azért ezer köszönet mindenkinek!:-( -
#336 asszem: mérleg és utána Pügmalion-t kell választani;) -
apoca07 #335 Sajna nekem nincs négy lehetőségem.A sárkány,mérleg,kentaur az elő kör amiből választhatok.Utána is három választást enged kentaur, farkas,ikrek.
Nem tudom mit csináltam rosszul,talán valamit kihagytam" mármint küldetés"
vagy csak az istenek játékának vagyok szenvedő alanya? -
#334 igazad van erre már nem is figyeltem... xD -
#333 próbálj végig mindent, mindennel :) (elindulsz az elsőtől, mind a 4 lehetőséget végigpróbálod vele. ..és így tovább)
Én így oldottam meg. Pár perc az egész. -
apoca07 #332 Nagyrabecsült fórumozó társaim ha nem akrtok eberhalált akkor áruljátok el a bűvös csillag konstellációt ami tovább visz a játékba, és ezáltal engem is életben tart.Kythra-Delfi vonal érdekelne.Bocsi, hogy ezt szajkózom de itt akadtam el. -
#331 Ez a max dolog itt kicsit értelmét veszti nem? xD xD
Node akkor hogy érthető legyen a dolog:
- Igényes honosítás
- Magával ragadó történet
- Érdekes karakterek és párbeszédek
- Összhatásban kellemes látványvilág
- Izgalmas, unalomba nem fulladó játékmenet
- Viszonylag hosszú (a mai mércét nézve)
- Rpg-hez képest kicsit arcade (nem vehetünk fel tárgyakat, a fegyverünket csak akkor vehetjük elé mikor harc van, a ha valamiben rosszul döntünk sok esetben nem hat ki a további cselekményre, és úja is próbálhatjuk az elrontott feladványokat..stb stb) és líneáris.
- Elég gyatra lett a PC-s port. Bár a vasigény nem magas, de sok estben produkál a játék random kilépegetéseket. Instabil mint a fene.
- A pályák felépítéséből adódóan elég "csőjáték"
- Sok az egyforma NPC
- Miért nem lehetett kitenni 1 gombra a térképet? Miért kell magam az egész menürendszeren átverekedni magam ahhoz, hogy használhassam a mapot?
- A harcok elég könnyűre sikeredtek (az egész game alatt a főbossig kb 3x haltam meg) Ellenben a főellenfelet elég nehézkes hidegre tenni :)
10/8.8
Nem értem sok online "szak"sajtó miért húzta le ezt a játékot, mert szvsz tényleg élvezetes és jól felépített.
Aki komoly hangvételű vérbeli RPG-re vágyik, az mondjuk tény hogy messze kerülje :) -
#330 Na befejeztem én is a játékot, összességében nagyon tetszett, hatalmas meglepetés.
Sztem:
Pro:
- érdekes történet
- jól felépített a görög mitológiára épülő világ
- rengeteg igényes párbeszéd
- ötletes fejlődésrendszer (achievementek gyűjtésének is így már van értelme)
- szép grafika, főleg a főbb szereplők külseje nagyon ütős
- megfelelő hosszúságú játékidő
Kontra:
- ahogy Max is említette egy minimap nem ártott volna
- vége fele átmegy hentbe
- a megtanulható képességek egy részének nincs értelme
- a főbosst nagyon nehéz elintézni
92% -
apoca07 #329 Nos köszönöm a gyors reagálást,de elmémben tovább tombol a sötétség az útmutatásokkal nem tudok mit kezdeni. A konkrét helyzet Küthrából kellene Delhibe eljutnom.Ehez keresem a helyes csillag variációt.Egyébként nagyon olvasmányos a topik kár, hogy egy végigjátszást nem dobtok össze.Üdvözlet minden fórumozónak és köszönet a segítségekért.Mert más témában már kaptam választ.1ezer köszönet -
Pio #328 Hopp, spoilerezni kellett volna, na mind1. Valószínűleg úgy se pontos a leírásom, mert szerintem rosszul emlékszem, de valami ilyesmi a megoldás. -
Pio #327 Attól függ a megoldás, hogy melyik szigetet csináltad utoljára. A menüben a csillagtérképen nézd meg, hogy melyik konstelláció tartozik az utolsó szigeted featjeihez, az lesz a kiindulási állomás és a célállomás Delfi, azt is le lehet nézni a csillagtérképről emlékeim szerint és ennyi az egész. -
apoca07 #326 Argosz halála után a helyes kordinátákat nem tudom beállítani.Segítséget kérek aki már túljutott ezen a problémán! Előre is köszönet ezerrel. -
#325 Nálam eddig 1x lépett ki Kythra-n, ezt hagytam utoljára a 3 sziget közül, a többi helyszínen nem fagyott. -
#324 Lehet már írtátok, de jobb többször mint egyszer sem :)
A crah problémákra a megoldás az, hogy le kell kapcsolni a 2-dik cpu magot (task manager)
Így értelemszerűen valamivel lassabb lesz a játék, de legalább nem lépeget ki szabálytalan művelettel. -
Zóanagyvarázsló #323 Az általad emlegetett hack'n'slash és MMO jellegű véglet nekem sem a kenyerem, inkább szeretek normális cRPG-kkel játszani :) És ez szerintem áll ellentétben a jól kidolgozott, mindenre kiterjedő karakterfejlődéssel (pl. Wizardry), de valóban lehet anélkül is szerepet játszani.
A Witchert nagyon tudom ajánlani, csak azzal kell megbarátkozni, hogy alapból egy kész (irodalmi) karakterrel indulunk, így nincsenek végletek, ellenben a konkrét karaktert nagyon jól lehet árnyalni. És szerintem éppen ez adja az erősségét, hogy nem törvénytisztelő jó vagy kaotikus gonosz az ember (vagy inkább Geralt), nem minden fekete vagy fehér, tényleg komoly dilemma előtt állunk egy-egy döntés során, mert szinte semmi nem teljesen egyértelmű. Persze ettől függeltenül lehet szerepjátszanai, nem találomra kell döntnei :) Szóval ettől valóságosabb, ugyanakkor egyedibb íze van. -
Pio #322 Én mindig előre szólok, ha spoilerezek, tehát ha valaki értelemszerűen olvassa a postjaimat (értsd: balról jobbra, felülről lefelé :) ) akkor nem fog spoilerbe futni.
Ha egy postom nagyon spoieleres azt be is szoktam tenni spoilerbe.
Ha lehet mindenki próbáljon ügyelni erre, véletlenül se rontsuk el mások játékát. -
#321 Még nem mertem elolvasni az egészet, az esetleges spoilerek miatt, de a végével mindenképp egyetértek, nem RPG sztem sem, inkább akciójáték, RPG-elemekkel, párbeszédekkel, néhány fejleszthető tulajdonsággal. Utóbbi egyébként sztem zseniális, hőstetteinket (amik egyben achievemntek is) ajánlhatjuk fel a választott istennek.:) Nekem nagyon bejön a játék, rendkívül különleges, igaz, hogy rövid, emiatt sem tekinthető szerepjátéknak, de végig izgalmas, a történet, a mellékküldetések zseniálisak. -
Pio #320 Ahh, ez de hosszú lett O_O Pedig írás közben rövidebbnek éreztem... Na mind1, a bevállalósoknak jó olvasgatást ^^ -
Pio #319 Ez pontosan úgy van, ahogy mondod, egy asztali szerepjátékokon nevelkedett ember képes tényleg szerepet játszva hozzáállni, de egy számítógépes arc szinte egyáltalán nem és azért a szerepjátékosokat is "megkísérti" a másik oldal, ha azt látja, hogy egy játékban hiába játszana mondjuk íjászt, ha a szerepjátékos döntései pont olyan küldetésekhez vezetik, amikért buzogányok járnak. És akkor döntenie kell, hogy neki az íjász karakter a fontosabb vagy az, hogy önállóan döntsön.
Manapság már nagyon sok játék egészen addig megy el ezen a vonalon, hogy a küldetéseknél (eleve nem tetszik az a maximálisan küldetésorientált rendszer, amikor sokszor semmi dolgod az illetővel, de ha beszélsz vele kiírja, hogy öld meg a banditavezért és cserébe kapsz egy durva csizmát, ezért mész banditavezért ölni) másodlagos szerepbe kerül a sokszor érdektelen, gagyi történet (nem a főszál, azt általában igényesen megcsinálják, de a mellékküldetéseknek sokszor már csak nagyon gagyi alibitörténet jut) és ott van kiemelve, hogy "Észak. Barlang. Szörny. Öld meg!", majd ott a jutalomlista. Ez még a legszerepjátékosabb embert is kikezdi. Ha mágussal játszol és látsz egy küldetést, amiért előre tudod, hogy a tiednél hatszor durvább varázsbot jár akkor jó eséllyel úgy is nekivágsz a küldetésnek ha az amúgy teljesen ellenkezik a szereppel, amit játszol.
Számomra egyértelmű, hogy egy számítógépes szerepjáték soha még csak megközelíteni se fogja tudni egy asztali szerepjáték komplexitását (vagyis de, ha a számítógépek okosabbak lesznek, mint egy ember :) ). De sajnos sok közülük nem is akarja, hanem leragad annál az RPG elemnél, amit az asztali szerepjátékosok "tápolásnak" becéznek. És aki főleg PC-n szerepjátszik az sokszor azt hiszi, hogy az a jó szerepjáték, amiben van durva fejlődési rendszer, sokféle item, erős kasztok, képességes, stb. Átalakult az RPG kifejezés jelentése számítógépes körökben. Mi például asztali szerepjátékot sokszor úgy játszunk, hogy a karakterekhez csak jellemet, előtörténetet, külső leírást, felszereléslistát találunk ki és esetleg kidobálunk valami alaptulajdonságokat, hogy legyen mivel próbákat dobálni. Ha egy számítógépes játék lenne ilyen tökönszúrná magát a HC társadalom (lásd rota és a hivatalos tesztek esete).
A rota pont a másik oldalról próbálja megközelíteni a szerepjátékokat több-kevesebb sikerrel. Van benne egy elég ötletes fejlődési rendszer, de igazából talán egyetlen képesség megtanulása nélkül is végig lehetne vinni a játékot. Vannak benne új fegyverek/páncélok, de igazából nem egyértelműen erősebbek egymásnál, csak más jellegű bónuszokat adnak (minden fegyvertípusból van 1-1 némileg erősebb és páncélok közt a legerősebb az aranygyapjú, de ez szerintem elfogadható egy argonautás játékban :) ). Viszont egyáltalán nincs benne tulajdonságrendszer, nincs a fegyvereknek számszerűsített sebzése. Egyszerűen kihagyták az asztali szerepjátékos "tápolást" és szinte teljesen a jellem/szerepjátszást helyezték előtérbe.
A dolog szépséghibája az, hogy amellett, hogy játéktechnikai következménye gyakorlatilag nincs a döntéseidnek, sajnos szerepjátékos következménye is csak ritkán van. Ahogy korábban írtam, adott egy párbeszédnél a kiindulási pont és NAGYJÁBÓL adott a végpont is, csak a kettő közötti utat járhatod be többféleképp. Nagyon ritka az, hogy egy döntésednek "kézzel fogható" (szerepjátékos értelemben, tehát nem +1 stat, két új item, vagy +5% megbecsülés egy népnél) következménye van. De ahol van ott mintha külön ügyelnének arra, hogy ne keverjenek bele játéktechnikát, hogy tényleg a szerepjátékos énünk dolgozhasson a tápolós énünk kísértése nélkül.
Ki is ragadnék egyet, igyekszem spoilermentesen, szóval pontatlan lesz: egy helyzetben szópárbajt kell vívnod valakivel, amit egy csomó filozófus hallgat és ha az ellenfeled jobban szónokol, mint Te, akkor sorra leteszik mellette a voksukat a bölcsek és oda is állnak mellé. Aztán kiderül, hogy az arc a gonoszt szolgálja (Te se tudod előre, de azért sejthető), átváltozik és végez a körülötte állókkal. Játéktechnikailag semmi jelentőssége nincs, hogy jól szónokolsz-e, nem lesz több a kincs a végén, ha több bölcs menekül meg, igazából az egész jelenet kihagyható ilyen szempontból, de szerepjátékosan szemlélve emberek sorsa áll vagy bukik azon, hogy az odaillő, meggyőző válaszokat adod-e.
De tény, hogy ezen még bőven lenne hová fejlődni, de ha ez megtörténne, akkor tényleg egy olyan játékot kapnánk, ami szinte kizárólagosan a "másik oldalról" közelíti meg a szerepjátékokat. A HC gamerek gyűlölnék, de a "HC szerepjátékosok" szerintem oda-vissza lennének a boldogságtól, ez lehetne az első játék, ami tényleg az asztali szerepjátszás érzetét kelti. De hangsúlyozom, ehhez még a rotának is nagyon sokat kéne fejlődnie, viszont az út, amin elindult jó, csak sajnos félő, hogy nem lesz aki továbbmenjen rajta.
Persze visszatérve a szövegem elejére a legjövedelmezőbb mindenképp az arany középút, amikor van a játékban tápolás is bőséggel, de itt-ott súlyos szerepjátékos következményei vannak a döntéseidnek amik akár teljesen más úton viszik tovább a játékot és a két rész erősen összemosódik. Ez mind a gamerek, mind a szerepjátékosok által egy többé-kevésbé elfogadott vonal és szerencsére előfordulnak még olyan játékok, amikben mind a két oldal megtalálja a számításait. Ha jól tudom az Általad emlegetett Witcher is egyike ezeknek a játékoknak. Igyekszem is megismerkedni vele, mert sok jót hallottam már róla nem csak "tápolós"októl, hanem egy szerepjátékos ismerősömtől is, aki kifejezetten rühellni szokta a számítógépes szerepjátékokat. A baj az, amikor a tápolás sokkal hangsúlyosabb lesz és ez arra hajlamosít, hogy rendeld alá a karakterfejlődésnek a jellemfejlődést, szerepjátszást, de ez csak az asztalihoz szokottaknak baj, a gamerek ezt szeretik és szinte biztos, hogy a gamerek nagyobb vevőbázist jelentenek, mint a mezei szerepjátékosok. -
Zóanagyvarázsló #318 Summa summarum: végre egy szerepjáték, amiben még minimálisan se kell alárendelni a jellemünk kijátszását a játéktechnika ördögének.
Szerintem ez inkább a divatjátékosokra igaz, hja valaki vérbeli "szerepjátékosként" ül egy cRPG elé, azt nem a "kimaxolás" hajtja. Ez a játékosok hibája, nem a játéké. Én pedig szerepjátékosabb beállítottságú vagyok, tehát igenis tudom értékelni a jellem és a játéktechnika összefonódásást, és nem izgat, ha az egyszeri akciójátékosok számára ez komolyabb dilemmát jelent.
(Nem mondom, a Witcherben is megnéztem több párbeszéd lehetséges variációit, de nem azért, mert a "legjobbat" szerettem volna választani, nem is a kíváncsiságomat voltam képtelen elfolytani, hanem kíváncsi voltam a játéktechnikai megoldásokra, hogy mi mindenre gondoltak a fejlesztők, mintegy tesztelve azt.)
Ezzel nem a RotA-t kritizálom, én még arra várok, hogy olcsóbb legyen, utána ítélkezem. A görög mondavilágra amúgy is jellemző, hogy a hősök szándékuk ellenére a nekik kirendelt utat járják be, ha küzdenek is ellene (sőt annál inkább), éppen ezért akár nekem is tetszhet majd ez a megoldás. A sok párbeszéd úgyis pozitívum, sokáig féltem attól, hogy az akció mellett háttérbe fognak szorulni. -
krisztajo #317 Akkor kezdjük az elején!
És kitartó olvasást mindenkinek!
Van néhány dolog, amire rosszul emlékszel!
Az elején a Mauzóleumban Apolló az Aranyisten szólít meg minket!
Saria szigete és a Kentaurok nemzetsége pedig Hermészé.
Nem véletlenül ott jelenik meg!
Mükéné volt Árész szigete.
Innentől többi pedig szigorúan magánvélemény lesz.
Én a válaszokban mindig a lelkiismeretemre hallgattam, a szerepjáték vonulat csak másodlagos volt és nem bántam meg!
Nem beszélve arról, hogy az, hogy kinek tetszően válaszolsz az a szerepjáték résznek csak az egyik és kisebbik fele.
Tehát bátran választhattam a leginkább kedvemre valót!
Hiszen a legtöbb képességet nem így, hanem az adomány pontok elosztása révén lehetett szerezni!
Számomra Apolló volt a legszimpatikusabb Isten miután Ö volt a leghumánusabb.
Érdekes módon hasznosságban is verhetetlen.
Hermész jó csávó és sokszor mutatta más szemszögből a dolgokat!
A ravaszsága és látása révén, felszínre került amit mások elrejteni akartak előlem!
Nem beszélve arról, hogy hasznosságban Apolló után mindenképp második helyre érdemes.
Árész volt a legunszimpatikusabb nekem!
Hát mit mondjak szerintem egy seggfej!!!
Az Ö válaszai voltak a legkevésbé jók, én álságosnak és igazságtalanak éreztem őket!
Nem beszélve az egoizmusáról! Emiatt az elején öreg királyt is nagyon rühelltem. De Ö legalább beismerte, hogy kicsit el volt szállva, így megenyhültem vele szemben.
Amit pedig Athénéról írsz, azt nem értem!
A koncepciós pert nem Athéné rendelte el! Hisz mondták, hogy addigra már Fédon szabályai szerint törvénykeztek! (És egyébként is becsapták őket.)
Ha valakit ezért utálhatsz az Hekáté!
Nekem Athéné is szimpatikus volt. Hiszen igazat szólt, nem volt választása, amikor kővé változtatott minden embert! Egyébként is ki engedné, hogy a bűnösök felett egy halandó ítélkezzen???
Árész biztos nem!!!
Hasznossági sorrendben csak a harmadiknak soroltam, de a passzív képességei (az erőre és védelemre) azért nagyon jól jöttek!
Azt viszont mindenképp remek ötletnek tartom, hogy nem fekete-fehér a világ nem csak jó és rossz válaszok és döntések léteznek!
A négy út élvezetesebbé tette az egész játékot!!!
Ami buzogány látványosságát illeti, készséggel elhiszem.
De a lassúsága miatt egyszerűen nem elég jó szerintem. Én egyszer próbáltam több ellenfél ellen (márpedig legtöbbször ilyen a felállás). És rögtön le is cseréltem. Ha többen támadnak, pláne nem buzogánnyal, amíg én lendítgettem simán közbevertek!
Ami a két ellenfél életben hagyását illeti, sajnos csalódást kell, hogy okozzak!
Nem jelentettek semmi különbséget! Először azt hittem, hogy Apolló adományt kapok, amiért megkönyörültem. De nem kaptam semmit sem.
Ebből kiindulva viszont gondolom, te sem kaptál Árész pontot, amiért megölted őket?!
Ami pedig a megölöd és megkapod a durva fegyvert illeti, ez sem igaz teljesen.
Ugyanis én az elején az első menő buzogány a felbujtó megölése nélkül szereztem meg!
Félreértettél a linearitást én nem feltétlenül negatív jelzőnek gondoltam!
Hiszen a játék így is remek lett.
Csak épp azt sajnálom, hogy szerintem sokkal több potenciál volt benne!!!
Egy nagyobb bejárható világgal, több szabadsággal nem csak hosszabb játékidőt érhettek volna el! A csodás párbeszédek úgy is működhettek volna!
És ha ezt még lehet fokozni, úgy még ennél is egy sokkal jobb játék lehetett volna belőle!!!
Én egyébként (bár ezért biztosan sokan leszólnak majd) nem tartom a ROTA-t szerepjátéknak! Igazi klasszikus szerepjátéknak semmiképp sem.
Aki hardcore szerepjátékos, az biztos egyetért velem! Ez egy akció játék rpg elemekkel. Viszont a kettő remek keveréke!
Nem egy Morrowind, Fable, KOTOR, Witcher, DS, vagy Sacred többet nem is sorolok fel, de én nagyszerűen elszórakoztam vele!!! -
Pio #316 Nem teszem spoilerbe, de azért van benne 1-2 utalás, szóval csak óvatosan... Bár szerintem a hossza önmagában mindenkit elijeszt az olvasástól ;-)
Valamilyen szinten igyekeztem szerepet játszani a karakteremmel, az elején egy jólelkű, egyszerű ember volt, ami általában Apollós válaszokat eredményezett. Később ezt játéktechnikailag se bántam meg, hisz az egyik legfontosabb képességem lett a csapatgyógyítás.
Aztán a mükénéi események hatására megpattant valami a karakteremben. Megtapasztalta, hogy milyen hatalmas erők munkálkodnak ellene és ettől egy vérgőzös, mindent egy lapra feltevő harcosként folytatta az utazást, ami főleg Árészos válaszokat eredményezett. Saria szigetén nem történt semmi olyan, ami komoly jellembeli változást idézett volna elő, de a végén az, hogy Hermész személyesen is találkozott vele teljesen felvillanyozta a karakteremet és innentől mindennél jobban becsülte őt. Amikor Kythra szigetén megtapasztalta, hogy ártatlanokat akarnak koncepciós perrel halálra ítélni, akkor Athénétől és a fenenagy törvényimádattól végleg elpártolt és igazából a játék végéig maradt az előbbi három istennél. Apollónál az "előtörténete" miatt, Árésznál a kilátástalanság miatt és Hermésznél a megtiszteltetés miatt, hogy személyesen beszélhetett vele (ha jól emlékszem a játék elején is ő az az isten, aki először szólít meg a sírnál).
Mivel Sariában Árész volt a domináns isten, ráadásul az a mocsok a saját népét pusztította el majdnem, ezért Nesszusz sorsa egyértelmű volt.
A végjátékban, amikor láttam, hogy ezek a mocskok mit tettek... nos... Árész győzött. Valahogy a bosszúszomj volt mindig a legerősebb motiváló tényező a cselekedeteim megválasztásakor (természetesen a végcél, a gyapjú megszerzése után, tehát ha valami olyat mondott volna a Holló, hogy csak ő tudja feltámasztani az asszonyt, akkor egészen biztos, hogy életben marad).
Amúgy valóban a karddal lehet a leggyorsabban aprítani, viszont a buzogány a leglátványosabb (hehe, jó kis repülő fejek... :) ). A lándzsát szinte csak akkor vettem elő, amikor szükséges volt (, illetve Akhilleusz ellen is használtam.
Kérdés: volt valami szembetűnő, jelentős következménye annak, hogy életben hagytad őket? Szerintem úgy lenne jó, ha nem lenne, mert ez egy morális döntés a karaktered jelleme és az illetők jelleme ismeretében. Közhelyes lenne, hogy ha megölöd elveszed tőle a durva fegyót, de ha nem, akkor cserébe ad egy durva páncélt, de bízom benne, hogy ez a játék túlmutat ezen és nem kever bele játéktechnikát az ilyen erősen morális döntésekbe. De ha mégis volt, akkor mi volt az?
Más: megnéztem a gametrailers kritikát. Pont az előző gondolatomról jutott eszembe. Azon lovagolnak benne hosszan, hogy a döntéseidnek nincs játéktechnikai következménye, EZÉRT érdektelenek. Szerintem meg pont ez az, ami nagyon jó a játékban, hogy nem az van, hogy "itt A-t kell válaszolni aztán 3szor B-t, hogy megkapd a durva fegyvert", hanem tényleg igazi szerepjátékról van szó, ahol nem játéktechnikai előnyök harácsolása a cél, hanem a karaktered jellemének alakítása. Persze lehetne a kettőt ügyesen vegyíteni és az többeknek tetszene, de nekem pont az tetszik, hogy a játék azt mutatja egy újszerű módon: több "úton" is eljuthatsz ugyan ahhoz a célhoz. Én ezt szeretném a linearitás témájához hozzátenni. A konkrét, kézzel fogható játékelem, a "pályák" lineárisak, de a párbeszédek kárpótolnak. Zseniálisan vannak megoldva. Minden párbeszédnél adott a kiindulási helyzet és sokszor kismillió úton juthatsz el többé-kevésbé ugyan ahhoz a végkifejlethez. Ez pedig pontosan a "pályákon" várt nemlineáris játékmenet átültetése a beszédekre és ez az, amiben szerintem rendkívül újszerű a játék és ez az, amit a felületes szemlélő nem vesz észre. mi van egy átlagos nemlineáris játékban? Mész, mész többféle úton, de aztán szép lassan az utak közelednek, míg végül többé kevésbé ugyan ahhoz a végkifejlethez vezetnek, ami tartalmazhat 1-2 fordulatot attól függően, hogy a játék során összeszedted-e az összes bogyót/megölted-e a fegyverteleneket/használtál-e sötét erős/satöbbi... Vegyük észre, hogy itt pontosan ugyan ez a játékmenet zajlik le kicsiben minden hosszabb párbeszéd során. Miért is?
Nagyjából 1-2 óra játék után világossá válik: a párbeszédek végeredménye majdnem ugyan az lesz függetlenül a választásaidtól és épp ezért nem az lesz a domininás, mint más "szerepjátékokban", hogy bár szíved szerint beszólnál, de tudod, hogy ennél a frakciónál még nincs kimaxolva a megbecsülésed, ezért inkább a barátságos választ tolod, hanem itt tényleg a karaktered jellemének (vagy aki nem akar szerepet játszani, akkor a saját jellemének) megfelelő válaszokat adhatod, a Neked tetsző párbeszédeket hallgathatod végig (egytől egyig zseniálisak, hatalmas pirospont a szövegíróknak és a szinkronszínészeknek), nem kell attól félned, hogy "húúú, most akkor nem csinálhatom meg azt a mellékküldit, amiért jár plusz ezer arany". Szinte elkülönül egymástól a játéktechnikai rész és a párbeszédek, mintha nem is ugyan arról szólna. Eszközei egymásnak. Kell a játéktechnika ahhoz, hogy lenyomhasd a szörnyeket és eljuss a párbeszédhez, kellenek a párbeszédek ahhoz, hogy előrehaladj a történetben és újra harcolhass, de a kettő nem hat egymásra közvetlenül, nem kell aggódni, hogy a párbeszédekbe valami olyat csinálsz, ami rosszul hat a játéktechnikára (és fordítva).
Kivétel persze a fejlődési rendszer, de nem jelentős kivétel, hisz mind a négy úttal könnyedén végigvihető a játék, illetve aki a mellékküldetéseket is megcsinálja az végig tud jutni majdnem 3 ágon.
Summa summarum: végre egy szerepjáték, amiben még minimálisan se kell alárendelni a jellemünk kijátszását a játéktechnika ördögének.
Uhh, hosszú lett, ha valaki végigrágja magát, annak gratulálok, remélem azért nem volt teljesen értelmetlen, amit itt összehordtam.
U.I.: a kritikára visszatérve. "Szegény ember Mass Effectje"-nek gúnyolják és lehúzzák 6,5 pontra. A játékosok pedig példátlanul sokat, 2,2-et ráhúznak és 8,7re hozzák ki. A Mass Effectet pedig 9,6-ra értékeli a GT, a játékosoknak pedig úgy néz ki nem tetszett annyira, leviszik 9,1-re, tehát majdnem egy szintre a rotával. -
krisztajo #315 Hát befejeztem!
Kár, pedig még eljátszogattam volna vele!
Nagyon szuper kis játék volt!!!
Talán lehetett volna egy kicsit kevésbé lineáris és egy kicsit több szabadságot is kaphattunk volna, több mellék küldivel, de így is nagyon elégedet vagyok!
Én Apolló és Hermész képesség fáját maxoltam ki, és Athénétől a passzív képességeket és a lándzsás dolgokat (gondolva a végére).
De még így is maradt egy rakás adomány pontom amit már nem is használtam fel. Gyakorlatilag Árész képességeire nincs is szűkség.
A buzogány én nem is használtam (túl lassú szerintem), végig karddal mentem.
Hermész és később Hádész kardja csúcsszuper.
A templomőr páncéllal és később az aranygyapjúval és Hádész kardjával hihetetlen aratást végeztem!
Tartarosz nagyon ellett találva. Ti megöltétek Neszuszt és a Hollót?
Én életben hagytam őket, hadd szenvedjenek!
Minután hazatértünk volt akció rendesen!
Nekem semmi bajon nem volt a végével!
Hiszen Iaszon kezdettől fogva a szerelme miatt indult el. Vagyis a legfontosabb az volt hogy megvédjem!
Remélem, lesz második rész, igazán jó lenne!!!
(Tartarosztól a végéig engem sem dobod ki hála istennek egyszer sem.) -
#314 Hál istennek megvédtem Pytheas-t, Bolo-val is beszéltem, de a küldit még nem adta be, akkor nyomom még kicsit a fősztoriszálat, köszi a helpet.:D -
Pio #313 Beírom spoilerbe.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ha az első arénázáskor Pytheas (a harcostársad, a költő) nem halt meg, akkor az aréna után elérhető lesz a piactól ha jól emlékszem északra a fák alatt a feleségével, Zosimével együtt és később, ha megvan az a küldetés, hogy találj családot Bolonak és már ott a párocska és beszéltél is velük, akkor menj beszélni Boloval és akkor el fogod mondani neki, hogy van egy pár, akik örökbefogadnák. Később pedig menj meglátogatni az immár családdá terebélyesedett házaspárt. Ha esetleg nem adja be, akkor haladj egy kicsit a fő sztorivonallal és nézz vissza újra mind Bolohoz, mind a párhoz. A kentauroknál szívatott egyszer olyannal, hogy nem tudtam haladni egy mellékküldetéssel, mert a főküldetésben még nem jutottam el oda, lehet, hogy itt is van ilyen "késleltetés". Ja és előtte ne felejtsd el meghallgatni Bolo faaaantasztikus énekét a "Heroic Patience" achievementért :)
Amennyiben Pytheas elesett az arénában úgy sajnos nem tudod befejezni a küldetést. -
#312 Mükéné vége fele vagyok és szintén semmi gond:)
Lenne 1 kérdésem: van egy kissrác a piacon, Bolo, hol találom meg az apját? (Gólyának hívják) -
Pio #311 Nekem Mükénében fagyott meg mindháromszor (kétszer ugyan ott), de ez teljesen változó, van, akinek minden huszadik mondat után összeomlik, szóval örülj. :)
Én meg örülök a pozitív véleményeknek, mert anno fel lettem kérve arra, hogy beszéljek a játékról egy videótesztben, aztán hirtelen értékelni is kellett én pedig kislányos zavaromban azt mondtam, hogy a játék nagyon erősen rétegjáték, tehát aki nem szereti a nagyon rengeteget beszélgetős szerepjátékokat és/vagy a görög eposzokat, annak nem ajánlott, de aki szereti annak nagyon ajánlom, kategóriáján belül 95%ot adok rá. Aztán jöttek sorra a hivatalos tesztek és lehúzták a játékot minden sz*rnak és megijedtem, hogy én vagyok a hülye, de most már látom, hogy ez a játék nem a kritikusoknak és a HCknak készült, nincs benne nyolcmilliárd poligon meg hiperszuper dx10 effektek, nem vár minden sarkon hat tonnányi ellenség, nem leszel tőle két lábon járó adrenalingyár, nincs benne a Tejútrendszer égitestjeit ábrázoló gráfot megszégyenítő fejlődési fa és Amerika teljes hadi kapacitását megszégyenítő mennyiségű fegyver.
Egy szó, mint száz, örülök, hogy sokaknak tetszik a cucc. -
#310 Gyerekek nálam semmi fagyási gond nincs a gammel, eddig olyan 6-8 órát toltam 1x sem fagyott, Iolkoszt, Delphit, és a kentaurok szigetét már teljesítettem, most vagyok Mükénében. A játék vmi fantasztikus, rettentően jó a történet. a görög mondavilág ábrázolása, a magyar fordítás is tökéletes... :) -
#309 Abból gondoltam, hogy némileg gépfüggő lehet a probléma, hogy az angol megjelenés után játszottam vele 1-2órát, de nekem nem jött elő semmi probléma. De persze lehet, hogy csak a kevés játékidő miatt volt. -
krisztajo #308 Pio!
Látom, fogtad miről beszélek!
Panasztopik? Ez egy találó kifejezés!
És sajnos tényleg ez a helyzet!
Egyébként köszi, ez jó hír!!!
Akkor talán már nem kopaszodok meg!
Evin!
Az a baj, hogy abból, hogy mennyi embernél ez a gond én nem ezt szűröm le!
Lehet hogy tévedek, de élek a gyanúperrel, hogy ez nem konfig függő probléma!
Balee!
Ez most nem jött össze, csak most értem haza. Majd legközelebb.