Hamis törvények

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

LES FORZA INTER
jah más: hidak tervezéséél is számolnak a lehüléssel, felmelegedéssel, ezért hagynak 20cm-et kb, hogy tágulhasson, összemehessen. attól, hogy összébbmegy, még elbírja a rajta áthaladó autók súlyát.
-hûlésnél a részecskék lassabban rezegnek, kisebb térfogatot foglalnak el.
-mindennek megvan a szakító szilárdsága, és 1-2 fok változással, még nem változik akkorát, hogy ne bírná el ugyanazt a súlyt(kivétel, ha a súly már elõzõleg a szak.szilárdság határán volt.)
-esélytelen, hogy annyit hûtsél azon az acélszálon, hogy annyi munkát végezzen, hogy megérje, és ne is pattanjon el a változatlan súly miatt.

-Ki volt az a hülye aki feltalálta a munkát? -A többiek mért nem verték meg?

LES FORZA INTER
p*V=n*R*T p,n,R állandók, T változott, így V is.
tehét te hõmérsékletet csökkentettél, és csökkent a térfogat igaz? hol itt a probléma? na mind1 én inkább kémiás vok, nem fizikás...
jah a rendszer gondolom nem zárt volt, nem volt az energiaáramlás megakadályozva, szal itt is sántít, de mind1 mindim kémiás vok inkább...

-Ki volt az a hülye aki feltalálta a munkát? -A többiek mért nem verték meg?

Én nemtudom, de énnekem nagyon érdekesnek tûnik az Albertus feltevése...
Szóval ha azt akarnánk hogy mindenképpen érvényesüljön az energiamegmaradás, akkor minél nagyobb súlyok vannak felfüggesztve annál nehezebben kellene lehessen lehülljenek a szálak. De egyszer úgyis lehüllnének... Vagy esetleg ott lehetne bibi, hogy csak bizonyos hõmérséklet külömbség hatására lenne elég "energia" a környezeti hõben, hogy megbírja kezdeni lehûteni a szálat...ez alatt a szál nem hûlne másképp. Nagyon érdekes, ennek utánna kellene jól számolni, és jól kiszámolni mennyi hõenergiatartaléka lehet a kaloriméternek, és õsszehaosnlítani a végzett munkával. Persze ezt kísérletileg is ellenõrízni az eredményeket.

Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion

bardocz
én azt nem értem hogy mi lene ha pár törvény megbukna?hirtelen öszedõlne a világ mert kiderült?semmi sem változna meg és minden mûködne ugyan úgy ahogy eddig is,akkor meg miáért izgatnám fel magam emiatt?én értem a kisérletet amit leírtál,de hát akkor ez van,nem dõl ösze a világ
Molnibalage
Ammenyire átlátom a gond az, hogy rosszul értelmezik a termodinamika második fõtételét.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

CaviaR
A fizika alaptörvényeit nem lehet ilyen kis általános iskolás kísérletekkel megcáfolni. Hadd ne kezdjem el ecsetelni miért.
És a föld sem banán alakú, mielött még be akarnád bizonyítani valamiféle furcsa kísérlettel és idegen szavakkal tûzdelt mondatokkal.. 😄

Nem mondtam, hogy nem bízom benned, de azt sem, hogy igen. Pedig nem. Ne feledd: amatőrök építették Noé bárkáját - profik a Titanicot!

Molnibalage
Egyébként meg a topic indítójának még javaslom, hogy ne minket fagasson, hanem tudományosan kopmetensebb embereket. Nemtalálsz ilyet?
BME-n van egy pár? Ajánljak pár tanszéket vagy ismered már a járást?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Attól, hogy ennél a kisérletnél sántít a törvény, még nem hamis. Maximum nem 100%-ban fedi a valóságot.

Einstein a relativitás elméleténél pl magában az elméletben megjósolta, hogy nagyon nagy valószínûséggel szingularitások fognak fellépni, amivel lényegében az elmélet a saját bukását vetíti elõre.
Molnibalage
Akkor mágis hogyan lehetséges, hogy a "hibás" elveket alkalmazva tervezett dolgok mûködnek? Érdekes. Hol történt a mérés? Ha ilyen fantasztikus az eredmény miért nincs publikálva?

ezek a törvények nemcsak ugy röpködtek az emebrek fejébe, rengeteg kisérlet után jött létre ez a fizikai törvény... és valamivel több életfelfogása volt annak aki ezt megirta, mint neked...
igaz én ezt nem értem...
de ha igyis lenne ahogy leirnád, miben váltizna meg a világunk?

Sir Quno Jedi
Te figyu! Olyat láttál már, hogy vizet öntesz egy sziklarepedésbe és mikor megfagy szétveti a sziklát, amihez neked igen komoly munkagépek kellttek volna. Ugyanez peitában az egyiptomban is közkedvelt, verjünk bele faéket és vizet rá, már reped is a kõ effekt. Ezek szerint akkor én egy kulacs víz "ENERGIÁJÁVAL" sziklátzúztam?!!! Ejnye!

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

TommyC
Tehát ha jól értem:
Annak ellenére, hogy energiát (hõt) vettél el a rendszertõl, a rendszer elemei munkát végeztek (~energiát termeltek) azzal, hogy felemelték a súlyokat (megrövidültek).

dixitque deus fiat lux

TommyC
Nemtudnád egy kicsit közérthetõbben elmagyarázni, mert érdekel a kisérleted, csak nem értem a szavakat.

dixitque deus fiat lux

Sephi
Ez relativ. Joule tanulmanyaiban es irasaiban sehol sem tunik fol maga a bizonyitek hogy korlatozott lenne a torvenye olyan egyseges szinten hogy azt sajat magat zarja ki.

Tehat nem is igazan ertem eme topik lenyeget.

C.W. - A talk about E3: \"It\'s nice too see that Sony and Microsoft finally got their own Wii emulator!\"

Az egészben az a legérdekesebb, hogy annyira kézenfekvõnek tûnt a kisiskolás tananyag, hogy amikor a méréseket végeztük azt hittük, hogy
mi tévedtünk.
De akárhányszor ismételtük meg, minden eredmény egyezett.
új mûszerekkel, új kaloriméterrel, új tömegekkel.. minden eredmény újra és újra egyezett.
Elvégeztük az szakirodalom átvizsgálását, eredmény: senki, soha sem
vitatta Joule kisérletének értelmét, tartalmát.

Joule törvényére épült a termodinamika, az energia megmaradási törvény, mind hiába.
Az egész alapja, a Joule törvény hibás eredményét minden tudomány ág továbbvitte.

Icebarney
Ó, bocsánat. Megelõztél 😊

Icebarney
És pontosan milyen törvények vesztették értelmüket? Vagy egyáltalán miért? Egyébként biztos, hogy nem hamis egyetlen törvény sem, csak esetleg bizonyos korlátokon belül igazak, amiket állít. Lásd pl. Newton-törvények

Függesszünk fel három szál egyenlõ tömegû, egyenlõ hosszúságú 1 mm2 keresztmetszetû acélszálat egy kaloriméterben.
Függesszünk 100 kg terhelést az elsõ szálra, a másodikra 10 kg-ot
a harmadik maradjon üresen.
Mérjük meg a hõmérsékletüket és a szálak hosszát.

Majd 1 fok celziusszal csökkentsük a kaloriméterben a hõmérsékletet és várjuk meg, amíg kiegyenlítõdik.
Kiegyenlítõdött hõmérsékleten mérjük meg a szálak hosszát.

Azt tapasztaljuk, hogy a lineáris hõtágulási tényezõ értékének megfelelõ mértékben mindhárom szál hossza rüvidebb lett.

Igen, ám! De energiát vontunk ki és a rövidüléssel 100 kg-ot és
a másik szál 10 kg-ot emelt fel!
Vagyis a hõenergiától független munkát végzett!

Energiát termelt plusszban!

Ha zárt folyadéktérrel, vagy gáztérrel megismételjük a kisérletet
ugyanezt az eredményt kapjuk!
A hõenergia mennyiségétõl független nagyságú energiát "termel" a
hõmérsékleti zsugorodás.

Ez lehetetlen lenne az energia megmaradási tétel értelmében.

Miután, a valóságban a lineáris hõtágulás bizonyítottan léztezik,

kizárja az energia megmaradási tétel helyességét!