Szélturbina, a régi szélmalmok modernkori változata, a megújuló energiák meghatározó szereplője
  • Dj Faustus #170
    A magyar villamosenergia-rendszer (VER) már jelenleg is súlyos problémákkal küzd a rendszer-szabályozhatóság tekintetében.
    A folyamatos és megbízható villamosenergia-ellátás csak a törvényekben, rendeletekben, szabályzatokban, illetve a nemzetközi szerződésekben rögzített minőségi követelmények betartásával garantálható. Ennek egyik fontos eleme a szükséges mértékű és sebességű szabályzási tartalékok folyamatos biztosítása.
    A kevéssé rugalmas hazai erőműveknek, valamint a csupán korlátozott mértékben, vagy egyáltalán nem szabályozható, kötelező átvételű és támogatott termelés (kapcsolt, megújuló) növekvő részarányának a következtében napi problémát jelent a szükséges tartalékok hiánya.
    2005. évben a felszabályozáshoz szükséges szekunder tartalékot az időszak 14 %-ában, míg a leszabályozáshoz szükséges szekunder tartalék teljesítményt az időszak 25 %-ában nem tudta teljes mértékben lekötni a rendszerirányító – az üzemelő blokkokból igénybe vehető ajánlat hiányában! A 2006, évre vonatkozó arányok: 26 %, ill. 17 %.

    Ilyen adottságok mellett új, megújuló energiaforrást hasznosító, időjárástól függő termelésű (elsősorban szél-) erőművek csak a szükséges tartalékok megépülése esetén, egyúttal magas többletköltséggel illeszthetők a magyar villamosenergia-rendszerbe.

    Forrás: MAVIR ZRt. állásfoglalása az időjárási körülményektől függő, nem fosszilis, megújuló energiaforrásból villamos-energiát termelő erőművek villamosenergia-rendszerbe történő beillesztése kapcsán
    Innen letölthető a teljes dokumentum.

    Széltérképek - az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.