459
  • wanek
    "a valóságot az Einstein-egyenlet írja le legjobban, amit ismerünk" - konkrétan melyik?
  • valaé valaé ná
    Oké, akkor ez egy ideális fekete lyuk.
    Majdnem olyan, mint az ideális nő.
  • tpeterr
    nagy szakember a srác :-D
  • tbs1001
    Caro, respekt. Nagyon jól magyarázol. Nekem akármelyikbe beletört volna a bicskám, hiába tudom, értem és érzem. :D
  • Caro
    A "végtelennel" és a "kicsi"-vel óvatosan kell bánni.
    Lásd egyszerű elektronikai példa a műveleti erősítő: az ideális műveleti erősítő erősítése végtelen, de mégis kihzoható belőle véges feszültség.
    Az hogy valaminek a térfogata nulla, nem jelenti azt, hogy az impulzusmomentuma végtelen.
    Egyébként a mi univerzumunk szempontjából ez közömbös, mert mi nem látunk túl az eseményhorizonton, úgyhogy nekünk az egész szingularitás az eseményhorizonton van, legalábbis úgy kell tekinteni, mintha ott lenne.
    Lásd ismét analógia a klasszikus elektrodinamikával: mint egy gömbszimmetrikus töltéselrendezésen kívül is úgy kell tekinteni, mintha az összes töltés egy pontba lenne bezsúfolva.
    Ugyanígy a ponttöltést (ami nem létezik) is szét lehet kenni egy térfogati vagy egy felületi töltéssé.
  • valaé valaé ná
    Hát ez az. Hogyan foroghatna valami aminek nincs kiterjedése ?
    Vagy netalán végtelen sebességgel forog ?

Márpedig az összes elméleti modell és csillagászati megfigyelés szerint igencsak gyorsan pörögnek. Legalábbis azok, amik gravitációs összehúzódásból keletkeztek.
  • Caro
    Csak szemlélet kérdése.
    De azért teljesen mégsem, mert a fény nem kezelhető úgy, hogy hat rá erő, az nem működik, a valóságot az Einstein-egyenlet írja le legjobban, amit ismerünk, és ott az a lényeg, hogy a tömeg megváltoztatja a tér geometriáját, és nem csak Newtoni módon, hanem bejönnek egyéb effektusok is (gravomágnesesség pl.).
    A tér görbületének következménye a gyorsulás.
    Ha minden ponthoz gyorsulást rendelünk, és ezt vissza akarjuk fordítani klasszikus mechanikára, akkor tehetetlenségi erőket kell bevezetnünk, és ugyan ott vagyunk.
    Azzal a különbséggel, hogy így a fény is megfelelően viselkedik.
  • wanek
    "olyan nincs, hogy gravitációs erő, hanem helyette térgörbületet vezetünk be" - ??? Tehát amikor ráállok a mérlegre, akkor voltaképpen térgörbületet mérek? LOL!!!
    Gondold át ezt mégegyszer.
  • L3zl13
    "de nem tette fel az i-re a pontot: statikus fekete lyuk nincs, mindegyik forog"
    Na most én is tudok a forgó és/vagy elektromágnesesen töltött fekete lyukakról, és hogy ezek másképp viselkednek, mint a statikusak, de valaki el tudná nekem magyarázni, hogy hogyan foroghat valami aminek nincs kiterjedése (szingularitás) vagy valami, ami csak egy látszólagos határvonal (eseményhorizont)?
  • Caro
    A megoldást az általános relativitáselmélet adja.
    A szemlélet az, hogy olyan nincs, hogy gravitációs erő, hanem helyette térgörbületet vezetünk be.
    Ez magyarázza a fényelhajlást is, a fény mindig egyenesen halad, mindössze a tér amiben azt teszi nem euklideszi.
    Ezért az eseményhorizont az az elfajult térrész, ahol a görbület már végtelenné válik.
    Egy tömegpont esetén ez csak egyetlen pont, de tömegpont nem létezik, mert ahhoz végtelen energia kellene.
    A fekete lyuk olyan, mint egy tömegpont, aminek ez az elfajult térrésze kitolódik a térben, úgy hogy ez már nem csak egy pont lesz, hanem egy véges tartomány.
    Tedd bele a fekete lyukat egy dobozba.
    A doboz oldalhosszai megmérhetőek, ezért így ismerhető a fekete lyuk mérete is.
    De a tér belül torzult. Mint egy gumihártya, amit ha benyomsz egy pontban, akkor is bele tudod tenni egy négyzetbe, és a négyzet oldalait meg tudod mérni, de ha a mérést nem a négyzet peremén végzed, akkor más eredményt kapsz. Ez a görbült tér két dimenziós analógiája.
    A fekete lyuknál ez odáig fajul, hogy ha úgy mérsz, hogy közben átmész az eseményhorizonton, akkor végtelen távolságot kapsz.
    A forgás igen, kicsit elbonyolítja a dolgokat, ott ez a végtelen távolság is felcsavarodik.
    Ha a távolságot fénnyel méred (és úgy is illik), akkor ahogy közelíted a fénysugarat az eseményhorizont pereméhez, akkor ott másféle elhajlások is előfordulnak.
  • Epikurosz
    Oké, bevetem a csodafegyverem:

Mint a tisztelt előttemszóló jelezte is némiképp, de nem tette fel az i-re a pontot: statikus fekete lyuk nincs, mindegyik forog, de azt a végtelenséget továbbra sem értem, mert a Glaktika középpontjában lévő fekete lyukat, idővel, akár centire le lehet mérni, tehát a külső szemlélőnek egy jól körülhatárolható tér. A tömege is mérhető. Belülről meg összepasszírozott anyagi részecskék vannak, egy hullámgöb, ha mindent hullámnak veszünk, a Nagy Gordiuszi Csomó. Na, ezt vágd át Makedón Nagy Sándor!
    A végtelen fogalmának bevezetését én nem látom indokoltnak, de az én véleményem, ugyebár nem perdöntő.
  • tbs1001
    Akár. De kiegyezhetünk pár milló fénnyévben is... :DDD

A fenti cikkben szereplő fekete lyuk hasonlóan képtelen matematikai absztrakció, mint a Kerr féle likiluki -> elvileg lehetséges, gyakorlatilag kizárt a létezése. Ha pedig már van egy minimális perdülete a dolognak, akkor keményen csavargatja 1-2 végtelen a téridőt. Nem lehetetlen, hogy újabb végtelenek keletkeznek. ;)
  • Caro
    Köszi :)
  • Garrett27
    Caro,

sztem olyannyira jól tudsz fogalmazni, hogy, miközben az elméleted olvastam, teljesen el tudtam képzelni, miként is gondoltad ezt a fekete lyukkal kapcsolatos mondanivalódat...
  • Caro
    De soha nem esik bele, aszimptotikusan tart az eseményhorizonthoz.
    Akkor képzeld úgy el, hogy mintha a fekete lyuk eseményhorizontja a világegyetem pereme lenne, így is fel lehet fogni.
    A peremen nem tudsz áthaladni, azért mert ahogy közelítesz a peremhez a távolságok egyre nőnek, mígnem végtelennek látszanak.
    Ez a végtelennek látszás következik be az eseményhorizonton, ezért nem tud onnan kijönni a fény sem, mert a fény hiába halad mindig fénysebességgel, és hiába nem hat rá a gravitáció (csak energiában), végtelen távolságot nem tud véges idő alatt megtenni.
    A féregjáratok akkor lennének lehetségesek, ha ezen a topológián lehetne valami lyukat ütni, hogy megszüntessük a végtelen távolságot, és lehetővé váljék a belépés az elszigetelt térrészbe, ami az eseményhorizont mögött van.
  • Epikurosz
    Egyébként, csakhogy képben legyenek a lajikusok is:
    Remélem vágjátok, hogy mi ennek az ádáz vitának a tétje?

Én, és mellékesen :) wanek is azt állítjuk, hogy a mennyiségi felhalmozódás nem okoz minőségi ugrást.
    Vagyis, ha egy kupacba teszel egy millió majmot, abból még nem lesz ember.
    Ez, amúgy a hegeli dialektika tagadása, és szőrén-szálán az evolúció tagadása is, innen már csak a kreacionizmus nyújt menekülési utat.

Fogom is miatta a fejem, nagyon.
  • Epikurosz
    Én ezt nem hiszem.
    A fekete lyukak által felfalt anyag is beleesik a lyukba, ameddig lehet, mert ugye bent már teltház van.
  • L3zl13
    Még mindig jobb, mintha politikáról beszélnénk. :D
  • kukacos
    Az ő nézőpontjából sem, kizárólag elméletileg eshetne be, itt a gikszer. Valami olyasmit lehetne látni egy szupervédett űrhajóból, ha a Hawking-párolgás igaz, hogy zuhansz az eseményhorizont felé, de elkezd alattad csökkeni a lyuk, majd eltűnik, és hirtelen kint találod magad az űrben megint mondjuk 10^100 évvel azután, hogy beleestél. Ha viszont összeomlik a Világegyetem, akkor simán megnézheted a Világegyetem végét a zuhanás alatt :)
  • wanek
    200 hozzászólás egy feltételezésről.
  • Epikurosz
    Igen: féreglyuk.

Ez lejejbb van még a béka seggénél is .-))
  • bandypappa
    Há én aszondom hogy hatékonyan lehet megszabadulni a szeméttöl nem kell hulladékégetés vagy temetés, egyszerüen beledobod oszt csókolom.

És egy nagyon FONTOS kérdés: Mért lyuk a neve? A lyuk az ami egy közeg folytonosságában törést jelent. Akkor ez vezet valahova, ha lyuk a neve nem?
  • valaé valaé ná
    Szerinted végtelen nagyságú egy véges tömegű fekete lyuk közelében a felcsavart tér ?
  • Garrett27
    Aki egy kis látványban is részt venne, itt eljátszadozhat az interaktív virtuális fekete-lyuk - kísérlettel.
  • tbs1001
    "...De mivel nem végtelen nagy a körülötte felcsavarodó tér..." Ezt állítottad, én meg hülyének érzem magam ilyen tudású entitások mellett... :D Bocsánat. Kérek engedélyt megalázkodni. ;)
  • valaé valaé ná
    Nos, a tér hossza szerintem nem tartozik ide.
    Ami jelenleg nem számolható, az nem biztos, hogy a jövőben nem lesz számolható.
    Könnyű dobálózni a végtelen mennyiségekkel, de nem vezet sehova.
    Végtelenül kicsi végtelenül nagy tömegű objektumok stb.
  • L3zl13
    Van valami tétel az univerzumok minimális tömeglimitjéről, vagy mi?

"de ott, állítólag, az anyag úgy össze van préselőde, hogy egy tűt sem tudnál leejteni"
    Ez nagyon szemléletes volt. :D
    Ezaz! Tűkkel kell beborítani az űrhajót, mert a tűk nem esnek a fekete lyukba!
    mellesleg alig több mint 1 naptömeg elegendő volt egy civilizáció építéséhez. Lásd Föld. :D
  • tbs1001
    Akkor..? Mitől "véges" a tér "hossza"..? Mivel senki nem tudja, ezért akármelyik elképzelés lehet helyes, ami nem ütközik az ismert logika korlátaival.
  • Epikurosz
    Világok a világunkban. hehe.
    Szerinted, ha 5 naptömegnyi anyag összeroppan abból lesz egy másik világegyetem? Nem nagyon. Persze, ha a Tejút közepén lévő fekete lyukra gondolsz, akor esetleg, de ott, állítólag, az anyag úgy össze van préselőde, hogy egy tűt sem tudnál leejteni, nemhogy civilizációkat építeni.
  • valaé valaé ná
    Ami nem számolható, az végtelen ?
    Akkor én maradtam le valamiről.
  • tbs1001
    Nem végtelen..? Számolható..? Valamiről lemaradtam... ;D
  • Epikurosz
    ÉN EZT MÁR RÉG MEGMONDTAM, LEÍRTAM, ÉN VAGYOK AZ ELSŐ. BEEEE!
  • L3zl13
    Látom te is sci-fiből szedted a természettudományos ismereteidet.
    És ez alapján kijelented, hogy hülyeség az egész. Gratulálok.
  • L3zl13
    Csak akkor van kemény sugárzás, ha aktív a fekete lyuk.
  • GyuriX2572
    Micsoda hülyeség. Mire bármit is érezne az űrhajós a tér-idő torzulásából rég összeroppana. LOL
  • valaé valaé ná
    De mivel nem végtelen nagy a körülötte felcsavarodó tér, ezért már eleve sántít az elmélet.
    Az a kemény sugárzás, ami a lyuk közelében van viszont nagyon is valóságos. Olyan mint egy részecskegyorsító.
  • L3zl13
    Öööö, mindez hogyan is kapcsolódik a 150-es hozzászólásomhoz?
  • Caro
    Amíg homogén a gravitációs tér, addig az eső alany semmit nem érez.
    De ha megszűnik a homogenitás, akkor problémák adódhatnak :)
  • Caro
    Így van.
    A mi nézőpontunkból semmi sem esik bele véges idő alatt.
  • wareszsg
    A gyorsulás mértékét nem tudja követni a test. Ami előrébb van az előbb gyorsul.