459
-
wanek #219 "a valóságot az Einstein-egyenlet írja le legjobban, amit ismerünk" - konkrétan melyik? -
valaé valaé ná #218 Oké, akkor ez egy ideális fekete lyuk.
Majdnem olyan, mint az ideális nő. -
tpeterr #217 nagy szakember a srác :-D -
tbs1001 #216 Caro, respekt. Nagyon jól magyarázol. Nekem akármelyikbe beletört volna a bicskám, hiába tudom, értem és érzem. :D -
Caro #215 A "végtelennel" és a "kicsi"-vel óvatosan kell bánni.
Lásd egyszerű elektronikai példa a műveleti erősítő: az ideális műveleti erősítő erősítése végtelen, de mégis kihzoható belőle véges feszültség.
Az hogy valaminek a térfogata nulla, nem jelenti azt, hogy az impulzusmomentuma végtelen.
Egyébként a mi univerzumunk szempontjából ez közömbös, mert mi nem látunk túl az eseményhorizonton, úgyhogy nekünk az egész szingularitás az eseményhorizonton van, legalábbis úgy kell tekinteni, mintha ott lenne.
Lásd ismét analógia a klasszikus elektrodinamikával: mint egy gömbszimmetrikus töltéselrendezésen kívül is úgy kell tekinteni, mintha az összes töltés egy pontba lenne bezsúfolva.
Ugyanígy a ponttöltést (ami nem létezik) is szét lehet kenni egy térfogati vagy egy felületi töltéssé. -
valaé valaé ná #214 Hát ez az. Hogyan foroghatna valami aminek nincs kiterjedése ?
Vagy netalán végtelen sebességgel forog ?
Márpedig az összes elméleti modell és csillagászati megfigyelés szerint igencsak gyorsan pörögnek. Legalábbis azok, amik gravitációs összehúzódásból keletkeztek. -
Caro #213 Csak szemlélet kérdése.
De azért teljesen mégsem, mert a fény nem kezelhető úgy, hogy hat rá erő, az nem működik, a valóságot az Einstein-egyenlet írja le legjobban, amit ismerünk, és ott az a lényeg, hogy a tömeg megváltoztatja a tér geometriáját, és nem csak Newtoni módon, hanem bejönnek egyéb effektusok is (gravomágnesesség pl.).
A tér görbületének következménye a gyorsulás.
Ha minden ponthoz gyorsulást rendelünk, és ezt vissza akarjuk fordítani klasszikus mechanikára, akkor tehetetlenségi erőket kell bevezetnünk, és ugyan ott vagyunk.
Azzal a különbséggel, hogy így a fény is megfelelően viselkedik. -
wanek #212 "olyan nincs, hogy gravitációs erő, hanem helyette térgörbületet vezetünk be" - ??? Tehát amikor ráállok a mérlegre, akkor voltaképpen térgörbületet mérek? LOL!!!
Gondold át ezt mégegyszer. -
L3zl13 #211 "de nem tette fel az i-re a pontot: statikus fekete lyuk nincs, mindegyik forog"
Na most én is tudok a forgó és/vagy elektromágnesesen töltött fekete lyukakról, és hogy ezek másképp viselkednek, mint a statikusak, de valaki el tudná nekem magyarázni, hogy hogyan foroghat valami aminek nincs kiterjedése (szingularitás) vagy valami, ami csak egy látszólagos határvonal (eseményhorizont)? -
Caro #210 A megoldást az általános relativitáselmélet adja.
A szemlélet az, hogy olyan nincs, hogy gravitációs erő, hanem helyette térgörbületet vezetünk be.
Ez magyarázza a fényelhajlást is, a fény mindig egyenesen halad, mindössze a tér amiben azt teszi nem euklideszi.
Ezért az eseményhorizont az az elfajult térrész, ahol a görbület már végtelenné válik.
Egy tömegpont esetén ez csak egyetlen pont, de tömegpont nem létezik, mert ahhoz végtelen energia kellene.
A fekete lyuk olyan, mint egy tömegpont, aminek ez az elfajult térrésze kitolódik a térben, úgy hogy ez már nem csak egy pont lesz, hanem egy véges tartomány.
Tedd bele a fekete lyukat egy dobozba.
A doboz oldalhosszai megmérhetőek, ezért így ismerhető a fekete lyuk mérete is.
De a tér belül torzult. Mint egy gumihártya, amit ha benyomsz egy pontban, akkor is bele tudod tenni egy négyzetbe, és a négyzet oldalait meg tudod mérni, de ha a mérést nem a négyzet peremén végzed, akkor más eredményt kapsz. Ez a görbült tér két dimenziós analógiája.
A fekete lyuknál ez odáig fajul, hogy ha úgy mérsz, hogy közben átmész az eseményhorizonton, akkor végtelen távolságot kapsz.
A forgás igen, kicsit elbonyolítja a dolgokat, ott ez a végtelen távolság is felcsavarodik.
Ha a távolságot fénnyel méred (és úgy is illik), akkor ahogy közelíted a fénysugarat az eseményhorizont pereméhez, akkor ott másféle elhajlások is előfordulnak. -
Epikurosz #209 Oké, bevetem a csodafegyverem:
Mint a tisztelt előttemszóló jelezte is némiképp, de nem tette fel az i-re a pontot: statikus fekete lyuk nincs, mindegyik forog, de azt a végtelenséget továbbra sem értem, mert a Glaktika középpontjában lévő fekete lyukat, idővel, akár centire le lehet mérni, tehát a külső szemlélőnek egy jól körülhatárolható tér. A tömege is mérhető. Belülről meg összepasszírozott anyagi részecskék vannak, egy hullámgöb, ha mindent hullámnak veszünk, a Nagy Gordiuszi Csomó. Na, ezt vágd át Makedón Nagy Sándor!
A végtelen fogalmának bevezetését én nem látom indokoltnak, de az én véleményem, ugyebár nem perdöntő. -
tbs1001 #208 Akár. De kiegyezhetünk pár milló fénnyévben is... :DDD
A fenti cikkben szereplő fekete lyuk hasonlóan képtelen matematikai absztrakció, mint a Kerr féle likiluki -> elvileg lehetséges, gyakorlatilag kizárt a létezése. Ha pedig már van egy minimális perdülete a dolognak, akkor keményen csavargatja 1-2 végtelen a téridőt. Nem lehetetlen, hogy újabb végtelenek keletkeznek. ;) -
Caro #207 Köszi :) -
#206 Caro,
sztem olyannyira jól tudsz fogalmazni, hogy, miközben az elméleted olvastam, teljesen el tudtam képzelni, miként is gondoltad ezt a fekete lyukkal kapcsolatos mondanivalódat... -
Caro #205 De soha nem esik bele, aszimptotikusan tart az eseményhorizonthoz.
Akkor képzeld úgy el, hogy mintha a fekete lyuk eseményhorizontja a világegyetem pereme lenne, így is fel lehet fogni.
A peremen nem tudsz áthaladni, azért mert ahogy közelítesz a peremhez a távolságok egyre nőnek, mígnem végtelennek látszanak.
Ez a végtelennek látszás következik be az eseményhorizonton, ezért nem tud onnan kijönni a fény sem, mert a fény hiába halad mindig fénysebességgel, és hiába nem hat rá a gravitáció (csak energiában), végtelen távolságot nem tud véges idő alatt megtenni.
A féregjáratok akkor lennének lehetségesek, ha ezen a topológián lehetne valami lyukat ütni, hogy megszüntessük a végtelen távolságot, és lehetővé váljék a belépés az elszigetelt térrészbe, ami az eseményhorizont mögött van. -
Epikurosz #204 Egyébként, csakhogy képben legyenek a lajikusok is:
Remélem vágjátok, hogy mi ennek az ádáz vitának a tétje?
Én, és mellékesen :) wanek is azt állítjuk, hogy a mennyiségi felhalmozódás nem okoz minőségi ugrást.
Vagyis, ha egy kupacba teszel egy millió majmot, abból még nem lesz ember.
Ez, amúgy a hegeli dialektika tagadása, és szőrén-szálán az evolúció tagadása is, innen már csak a kreacionizmus nyújt menekülési utat.
Fogom is miatta a fejem, nagyon. -
Epikurosz #203 Én ezt nem hiszem.
A fekete lyukak által felfalt anyag is beleesik a lyukba, ameddig lehet, mert ugye bent már teltház van. -
L3zl13 #202 Még mindig jobb, mintha politikáról beszélnénk. :D -
kukacos #201 Az ő nézőpontjából sem, kizárólag elméletileg eshetne be, itt a gikszer. Valami olyasmit lehetne látni egy szupervédett űrhajóból, ha a Hawking-párolgás igaz, hogy zuhansz az eseményhorizont felé, de elkezd alattad csökkeni a lyuk, majd eltűnik, és hirtelen kint találod magad az űrben megint mondjuk 10^100 évvel azután, hogy beleestél. Ha viszont összeomlik a Világegyetem, akkor simán megnézheted a Világegyetem végét a zuhanás alatt :) -
wanek #200 200 hozzászólás egy feltételezésről. -
Epikurosz #199 Igen: féreglyuk.
Ez lejejbb van még a béka seggénél is .-)) -
bandypappa #198 Há én aszondom hogy hatékonyan lehet megszabadulni a szeméttöl nem kell hulladékégetés vagy temetés, egyszerüen beledobod oszt csókolom.
És egy nagyon FONTOS kérdés: Mért lyuk a neve? A lyuk az ami egy közeg folytonosságában törést jelent. Akkor ez vezet valahova, ha lyuk a neve nem? -
valaé valaé ná #197 Szerinted végtelen nagyságú egy véges tömegű fekete lyuk közelében a felcsavart tér ?
-
#196 Aki egy kis látványban is részt venne, itt eljátszadozhat az interaktív virtuális fekete-lyuk - kísérlettel. -
tbs1001 #195 "...De mivel nem végtelen nagy a körülötte felcsavarodó tér..." Ezt állítottad, én meg hülyének érzem magam ilyen tudású entitások mellett... :D Bocsánat. Kérek engedélyt megalázkodni. ;) -
valaé valaé ná #194 Nos, a tér hossza szerintem nem tartozik ide.
Ami jelenleg nem számolható, az nem biztos, hogy a jövőben nem lesz számolható.
Könnyű dobálózni a végtelen mennyiségekkel, de nem vezet sehova.
Végtelenül kicsi végtelenül nagy tömegű objektumok stb. -
L3zl13 #193 Van valami tétel az univerzumok minimális tömeglimitjéről, vagy mi?
"de ott, állítólag, az anyag úgy össze van préselőde, hogy egy tűt sem tudnál leejteni"
Ez nagyon szemléletes volt. :D
Ezaz! Tűkkel kell beborítani az űrhajót, mert a tűk nem esnek a fekete lyukba!
mellesleg alig több mint 1 naptömeg elegendő volt egy civilizáció építéséhez. Lásd Föld. :D
-
tbs1001 #192 Akkor..? Mitől "véges" a tér "hossza"..? Mivel senki nem tudja, ezért akármelyik elképzelés lehet helyes, ami nem ütközik az ismert logika korlátaival. -
Epikurosz #191 Világok a világunkban. hehe.
Szerinted, ha 5 naptömegnyi anyag összeroppan abból lesz egy másik világegyetem? Nem nagyon. Persze, ha a Tejút közepén lévő fekete lyukra gondolsz, akor esetleg, de ott, állítólag, az anyag úgy össze van préselőde, hogy egy tűt sem tudnál leejteni, nemhogy civilizációkat építeni. -
valaé valaé ná #190 Ami nem számolható, az végtelen ?
Akkor én maradtam le valamiről. -
tbs1001 #189 Nem végtelen..? Számolható..? Valamiről lemaradtam... ;D -
Epikurosz #188 ÉN EZT MÁR RÉG MEGMONDTAM, LEÍRTAM, ÉN VAGYOK AZ ELSŐ. BEEEE! -
L3zl13 #187 Látom te is sci-fiből szedted a természettudományos ismereteidet.
És ez alapján kijelented, hogy hülyeség az egész. Gratulálok. -
L3zl13 #186 Csak akkor van kemény sugárzás, ha aktív a fekete lyuk. -
#185 Micsoda hülyeség. Mire bármit is érezne az űrhajós a tér-idő torzulásából rég összeroppana. LOL -
valaé valaé ná #184 De mivel nem végtelen nagy a körülötte felcsavarodó tér, ezért már eleve sántít az elmélet.
Az a kemény sugárzás, ami a lyuk közelében van viszont nagyon is valóságos. Olyan mint egy részecskegyorsító. -
L3zl13 #183 Öööö, mindez hogyan is kapcsolódik a 150-es hozzászólásomhoz? -
Caro #182 Amíg homogén a gravitációs tér, addig az eső alany semmit nem érez.
De ha megszűnik a homogenitás, akkor problémák adódhatnak :) -
Caro #181 Így van.
A mi nézőpontunkból semmi sem esik bele véges idő alatt. -
#180 A gyorsulás mértékét nem tudja követni a test. Ami előrébb van az előbb gyorsul.