Élet az esemény horizonton túl
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A fekete lyuk körüli akkréciós korong azért fénylik mert felmelegszik a súrlódás miatt az ott keringõ fõleg hidrogén gáz. De a proton azért még bõven egyben van ilyen nem túl extrém hõmérsékleten.
Te nem akarod elfogadni, hogy az idõ torzulhat. Rendben. Vehetjük az idõt állandónak, de akkor más univerzális állandóknak kell változniuk, vagy újakat kell behoznunk.
Megprobalnak rajonni logikai uton. Ilyen uton kovetkeztettek ki a regi gorogok is a vilagegyetem altanos szerkezetet. (bar amit ma atomnak hivunk az mas mint amit a gorogok annak hivtak, a gorog felfogas alapjan inkabb a mai foton lenne jo szo az univerzum epitokoveire)
Egyebkent a feketelyukba nem igazan esik kozvetlenul anyag. Az esemenyhorizonthoz valo eleres elott eloszor darabokra, majd molekulakra, majd atomokra, majd ionokra esik szet. Innentol feltetelezes, de ha minden jo akkor mar csak fotonok ernek el az esemenyhorizontig. Amit latunk egy feketelyuk korul az a szeteso anyagbol keletkezett plazma 'fenye'. Ha az ido tenyleg all egy feketelyukon belul, akkor az esemenyhorizontal meg is all, tehat az esemenyhorizonton belul nincs terido, onnan mar nem esik semmi sehova...
Erre mondtak azt, hogy a fekete lyukak ugy keletkeztek, hogy Isten nullaval osztott. :-)
Kara kánként folytatom tanításom.
Bekavarok.
régesrégen olvastam egy könyvet a fekete lyukakról. Már nem is tudom, hogy ki volt a szerzõje.
Ott az volt leírva, hogy elméletileg létezhet olyan fekete lyuk, amelynek a sûrûsége egyenlõ a víz sûrûségével. Vagiyshogy olyan állaga van, mint az úszómedence vizének, simán leeht benne lubickolni. Azóta is bennem van ez a kis szálka, és nem értem.
Nem, nem lehet megmondani, hogy bármelyik is helytelen lenne. Legalább is nem egy olyan virtuális dologban, mint a matematika. De itt most a valóságban vagyunk, az a helyes, amely a valóság tényleges belsõ mûködését jobban közelíti, mint a másik.
"Ha ez az ismeretlen jelenség mindenre úgy hat, mintha az idõ felgyorsult, vagy lelassult volna, akkor miben különbözik ez attól, mintha tényleg megtörtént volna?"
Esetleg más peremfeltételek mellett teljesen másképp viselkedik. Pl.: a gömbvillámot sem igazán tudják megmagyarázni.
nem nem értettél meg ezek szerint, nem is szeretném kifejteni mert csak flame meg vita lesz
Gog3r - az sem mindegy h az állatkertben a ketrec melyik oldalán állsz
http://bexter.hu Szép Fényeket!
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Ha ez az ismeretlen jelenség mindenre úgy hat, mintha az idõ felgyorsult, vagy lelassult volna, akkor miben különbözik ez attól, mintha tényleg megtörtént volna? Ha ez így van, akkor más állandóknak kell módosulniuk, hogy az idõ változatlan maradhasson.
Ugyanúgy, mint a matematikában a különbözõ geometriai rendszerek, más más axiómákból indulnak ki, és épülnek fel. Ettõl még nem lesz az egyik helyes, a másik helytelen.
Francba! Ez rajta maradt a vágólapon és nem vettem észre, hogy beillesztettem. Nem vegyétek figyelembe semmi keresnivalója sincs ott.
Jókérdés mi?
Hawking szerint (is) virtuális részecskepárok keletkeznek az eseményhorizont környékén. Ha egy ilyen részecskepár egyik tagja az eseményhorizonton kívûl, a másik pedig belül jelenik meg, akkor a fekete lyuk fedezi az kintmaradó részecske életben maradásához szükséges energiát. Így a lyuk veszít az energiájából, ezálltal a tömegébõl is. Kicsit visszatérve az idõérzékelésre. Hogyan is érzékeljük/mérjük olyan dolgok használatával, melyekrõl feltesszük, hogy szigorúan periodusosan, vagy egy kevés fehér zajjal szennyezett jelenséget figyelünk. Ez a periódusos jelenség amit figyelünk, illetve mérünk, az olcsóbb és egyszerübb esetekben függ az égvilágon mindentõl (hõmérséklet, páratartalom, elektro-mágneses zaj, gyorsúlás, stb.) a drágább eszközökben ezt a hatást próbáljuk korrigálni, kiküszöbölni, csökkenteni, kizárni. Atom óránál már elvileg nem számít a hõmérséklet. Azt viszont honnan tudjuk, hogy ezek a szerkezetek, nem függenek-e általunk még nem ismert jelenségektõl, vagy olyan általunk ismert jelenségtõl, amelyrõl azt hisszük, hogy nem függ?
Na ha ezt vesszük akkor a amit mondasz érdekes, mert ha elhagyná a rendszert a folyamatosan kicsit gyorsuló eszköz akkor a fény sebességét túllépve tehetné csak meg. Hiszen ott az "adott körülmények" azt jelentik, hogy a fény sugárirányban nem képes haladni, tehát az elérhetõ legnagyobb sebbesség (sugárirányban is) ennyi, vagy kevesebb... Ez különben abból a téridõ torzulásból adódik, amit a fekete luk okoz.
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Ez egy kicsit olyan, mint amikor valami nagyon rossz történik, akkor a papok kapásból rávágják, hogy Isten útjai kifürkészhatetlenek.
Itt aztán hemzsegnek az atomfizikusok, csillagászok, biológusok stb.
Srácok! Megkéne alapítanotok egy tudományos kerekasztalt és szerintem percek alatt megoldódna minden rejtély. 😄
Vagy az eseményhorizont felett keletkezik a részecskepár, mwlynek egyik tagja visszahullik a fekete lyukba, a másik pedig távozik sugárzás formájában.
Vagy pedig az eseményhorizonton belülrõl egy "virtuális részecske" lép ki, és csak az után válik valóssá, hogy átlépte az eseményhorizontot.
Ez utóbbi nagyon hülyén hangzik, de ha ez valakit megnyugtat nem gyártottak hirtelen egy "virtuális részecske" nevû fogalmat csak az elmélet kedvéért. A virtuális részecskéket máshol is használják a quantummechanikában.
Mindenesetre nem véletlen, hogy a Hawking sugárzás elmélete erõsen vitatott.
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
csak sebesség kérdése ahogy le is írtad a példában
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
1. Az ok, hogy a fény nem tud kijönni belõle, de akkor a belsejében egy csomó fény van "beszorulva"? 😊
2. Mi lesz, ha átküldök egy felderítõ ûrhajót az eseményhorizonton, közben egy hosszú kábelen gyûjöm be tõle a mérési adatokat? 😊
Ha igaz, hogy egy nagyobb méretû fekete lyuk esetében kissebbek a testre ható árapály erõk az eseményhorizont közelében, akkor logikus, hogy elméletben létezhet olyan méretû fekete lyuk, amelynél ez az árapályerõ elég kicsi ahhoz, hogy a test ne hulljon szét atomjaira.
Akkora a gravitációja, hogy szépen beépíti saját magába. Végtére is a csillagban a gravitáció indítja be a fúziót és segít a fentartásában is.
Az ûrhajó saját tömege nem kezd tartani a végtelenhez, te a Földrõl nézed, onnan látszik közel végtelennek a tömege.
Ahogyan az ûrhajóból is azt érzékeled, hogy az összes csillag, bolygó tömege kezd végtelenhez tartani.
Te nyugodtan gyorsíthatod magadat tovább, csak nem fogod azt látni, hogy a bolygók gyorsabban jönnének.
De a dolgokba beleszól a távolság-kontrakció is!
A lényeg, hogy te el tudsz menni A-ból B-be úgy, hogy ha A és B 1 fényévre vannak egymástól, akkor te öregedhetsz kevesebbet egy évnél az út alatt.
Csak a Földrõl nézve nem lehet 1 év alatt megtenni az utat.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
sajnos ez nagyon nem ostobasag, istenem.... azt hittem ilyen alap dolgokon mar tul vagyunk. most kezdjem el megmagyarazni?
Jézus nem létezett, a Biblia hazugság!
rendben meteoreso, akkor elfogadunk annak amit irtal, "elfogult szkeptikus". es akkor a tema lezarva nem kell tovabb flamelni.
Jézus nem létezett, a Biblia hazugság!
Ja, és akkor még nem emlitettem a kvantumfizikai megközelítést, de arról inkább beszéljen olyan, aki érti is a kvantumfizikát, mert az egy kicsit túl összetett nekem (a science light irodalom meg nagyon lájtos😊
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
2: "...semmi feltûnõ nem történik az esemény horizonton való áthaladáskor, a bent ülõk észre sem vennék, hogy beléptek.". Ja. A gravitáció széttép mindent még mielõtt annyit mondanál, hogy fapapucs. Számolj már utána, hogy az eseményhozironttól milyen távol lehetséges még mondjuk egy molekula létezése? A molekula geometriája úgy torzul, hogy szétszakad. Mondom, hogy értsd: vegyél egy gumiszalagot, a két végére két golyót. Gyorsitsd õket egy irányba, de különbözõ sebességgel, és a megtett távolság függvényében növeld a gyorsulásukat. Kicsit közelebb a lyukhoz már az atomok léte is kétséges, hiszen az elektron és a mag közötti távolság is elég nagy ahhoz, hogy azok az erõk leszakítsák az elektront a magról. És te itt még be akarsz "gyújtani" valamit?
Akkor már inkább legyen az SG-n egy tudományos cikk a fénykard (lézerpallos 😊 konstruálásának etikájáról és technikai részleteirõl. Az is van ilyen komoly.
Szórakoztató áltudomány. ehh
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
ez valóban nem tudományos fórum, van akinek ez egóra megy , nem a szakmai tanács publikálja. tudod azért mert valaki tudományos könyvekben olvas valamit és azért akár okos is az nem azt jelenti hogy az igaz.
Ha 1500 ban üldögélt valaki egy vallásos iskolában annak tudományos alapon a föld volt a középpont és aki nem ezt valotta az akkor hülye volt, mert a tudományos könyvek írták...
Se te se én nem tudjuk mi a pontos igazság, de én helyet hagyok más elképzeléseinek is a világképemben, van aki meg lekezelõ ezekkel az emberekkel csupán ez a különbség...
Lhet hogy azt a fórumozót fogjátok lehülyézni aki a legõrültebb ötlettel fog elõllni, de attól még neki lesz igaza, mert hát ez nagyrészt mind csak következtetésre épített újabb következtetés.
Szerintem akor tágítható a vllágkép ha mindenki véleményét meghallgatom.
Ha abban hiszek hogy az idõ FIX akkor a mûhold mérésre más magyarázatot keresek... pl a sötét anyag léte, vagy más ma nem mérhetõ esetleges befolyásoló tényezõt...
http://epa.oszk.hu/00200/00296/00005/ujgx0538.htm
érdemes elolvasni tök érthetõ, fõleg az eleje a cikknek idevágó.
off: Egyébként nekem is ATI kártyám van, a nickem nem a videókártyából fakad, hanem onnan, ahonnan a videokártya is kapta a nevét 😄
A koronát meteoresõ tette föl a sötétségre. 😄 Sztem õ egy kisméretû fekete lyuk, aki titokban beregelt az sg-re, hátha be tud szippantani egy-két arcot. Igazság szerint nem is bánnám...
(A ház tetején ülve persze, h nem telik másként az idõ a ház tetején ülõ szemszögébõl, hanem ház tövében állónak tûnik gyorsabbnak. A sebességtõl is függ egyébként. Itt mindig a megfigyelõ helyzete a lényeg. Ezért is relativitáselmélet. Ez nem olyan idõutazás, mint a Vissza a jövõbébe)