Élet az esemény horizonton túl

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Oké, bevetem a csodafegyverem:

Mint a tisztelt elõttemszóló jelezte is némiképp, de nem tette fel az i-re a pontot: statikus fekete lyuk nincs, mindegyik forog, de azt a végtelenséget továbbra sem értem, mert a Glaktika középpontjában lévõ fekete lyukat, idõvel, akár centire le lehet mérni, tehát a külsõ szemlélõnek egy jól körülhatárolható tér. A tömege is mérhetõ. Belülrõl meg összepasszírozott anyagi részecskék vannak, egy hullámgöb, ha mindent hullámnak veszünk, a Nagy Gordiuszi Csomó. Na, ezt vágd át Makedón Nagy Sándor!
A végtelen fogalmának bevezetését én nem látom indokoltnak, de az én véleményem, ugyebár nem perdöntõ.

Kara kánként folytatom tanításom.

Akár. De kiegyezhetünk pár milló fénnyévben is... 😄DD

A fenti cikkben szereplõ fekete lyuk hasonlóan képtelen matematikai absztrakció, mint a Kerr féle likiluki -> elvileg lehetséges, gyakorlatilag kizárt a létezése. Ha pedig már van egy minimális perdülete a dolognak, akkor keményen csavargatja 1-2 végtelen a téridõt. Nem lehetetlen, hogy újabb végtelenek keletkeznek. 😉
Köszi 😊

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Garrett27
Caro,

sztem olyannyira jól tudsz fogalmazni, hogy, miközben az elméleted olvastam, teljesen el tudtam képzelni, miként is gondoltad ezt a fekete lyukkal kapcsolatos mondanivalódat...

Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315

De soha nem esik bele, aszimptotikusan tart az eseményhorizonthoz.
Akkor képzeld úgy el, hogy mintha a fekete lyuk eseményhorizontja a világegyetem pereme lenne, így is fel lehet fogni.
A peremen nem tudsz áthaladni, azért mert ahogy közelítesz a peremhez a távolságok egyre nõnek, mígnem végtelennek látszanak.
Ez a végtelennek látszás következik be az eseményhorizonton, ezért nem tud onnan kijönni a fény sem, mert a fény hiába halad mindig fénysebességgel, és hiába nem hat rá a gravitáció (csak energiában), végtelen távolságot nem tud véges idõ alatt megtenni.
A féregjáratok akkor lennének lehetségesek, ha ezen a topológián lehetne valami lyukat ütni, hogy megszüntessük a végtelen távolságot, és lehetõvé váljék a belépés az elszigetelt térrészbe, ami az eseményhorizont mögött van.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Egyébként, csakhogy képben legyenek a lajikusok is:
Remélem vágjátok, hogy mi ennek az ádáz vitának a tétje?

Én, és mellékesen 😊 wanek is azt állítjuk, hogy a mennyiségi felhalmozódás nem okoz minõségi ugrást.
Vagyis, ha egy kupacba teszel egy millió majmot, abból még nem lesz ember.
Ez, amúgy a hegeli dialektika tagadása, és szõrén-szálán az evolúció tagadása is, innen már csak a kreacionizmus nyújt menekülési utat.

Fogom is miatta a fejem, nagyon.

Én ezt nem hiszem.
A fekete lyukak által felfalt anyag is beleesik a lyukba, ameddig lehet, mert ugye bent már teltház van.

Még mindig jobb, mintha politikáról beszélnénk. 😄
Az õ nézõpontjából sem, kizárólag elméletileg eshetne be, itt a gikszer. Valami olyasmit lehetne látni egy szupervédett ûrhajóból, ha a Hawking-párolgás igaz, hogy zuhansz az eseményhorizont felé, de elkezd alattad csökkeni a lyuk, majd eltûnik, és hirtelen kint találod magad az ûrben megint mondjuk 10^100 évvel azután, hogy beleestél. Ha viszont összeomlik a Világegyetem, akkor simán megnézheted a Világegyetem végét a zuhanás alatt 😊

200 hozzászólás egy feltételezésrõl.
Igen: féreglyuk.

Ez lejejbb van még a béka seggénél is .-))

Há én aszondom hogy hatékonyan lehet megszabadulni a szeméttöl nem kell hulladékégetés vagy temetés, egyszerüen beledobod oszt csókolom.

És egy nagyon FONTOS kérdés: Mért lyuk a neve? A lyuk az ami egy közeg folytonosságában törést jelent. Akkor ez vezet valahova, ha lyuk a neve nem?

A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.

Szerinted végtelen nagyságú egy véges tömegû fekete lyuk közelében a felcsavart tér ?
<#wilting>

¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>

Garrett27
Aki egy kis látványban is részt venne, itt eljátszadozhat az interaktív virtuális fekete-lyuk - kísérlettel.

Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315

"...De mivel nem végtelen nagy a körülötte felcsavarodó tér..." Ezt állítottad, én meg hülyének érzem magam ilyen tudású entitások mellett... 😄 Bocsánat. Kérek engedélyt megalázkodni. 😉
Nos, a tér hossza szerintem nem tartozik ide.
Ami jelenleg nem számolható, az nem biztos, hogy a jövõben nem lesz számolható.
Könnyû dobálózni a végtelen mennyiségekkel, de nem vezet sehova.
Végtelenül kicsi végtelenül nagy tömegû objektumok stb.

¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>

Van valami tétel az univerzumok minimális tömeglimitjérõl, vagy mi?

"de ott, állítólag, az anyag úgy össze van préselõde, hogy egy tût sem tudnál leejteni"
Ez nagyon szemléletes volt. 😄
Ezaz! Tûkkel kell beborítani az ûrhajót, mert a tûk nem esnek a fekete lyukba!
mellesleg alig több mint 1 naptömeg elegendõ volt egy civilizáció építéséhez. Lásd Föld. 😄
Akkor..? Mitõl "véges" a tér "hossza"..? Mivel senki nem tudja, ezért akármelyik elképzelés lehet helyes, ami nem ütközik az ismert logika korlátaival.
Világok a világunkban. hehe.
Szerinted, ha 5 naptömegnyi anyag összeroppan abból lesz egy másik világegyetem? Nem nagyon. Persze, ha a Tejút közepén lévõ fekete lyukra gondolsz, akor esetleg, de ott, állítólag, az anyag úgy össze van préselõde, hogy egy tût sem tudnál leejteni, nemhogy civilizációkat építeni.

Ami nem számolható, az végtelen ?
Akkor én maradtam le valamirõl.

Nem végtelen..? Számolható..? Valamirõl lemaradtam... ;D
ÉN EZT MÁR RÉG MEGMONDTAM, LEÍRTAM, ÉN VAGYOK AZ ELSÕ. BEEEE!

Látom te is sci-fibõl szedted a természettudományos ismereteidet.
És ez alapján kijelented, hogy hülyeség az egész. Gratulálok.
Csak akkor van kemény sugárzás, ha aktív a fekete lyuk.
GyuriX2572
Micsoda hülyeség. Mire bármit is érezne az ûrhajós a tér-idõ torzulásából rég összeroppana. LOL

De mivel nem végtelen nagy a körülötte felcsavarodó tér, ezért már eleve sántít az elmélet.
Az a kemény sugárzás, ami a lyuk közelében van viszont nagyon is valóságos. Olyan mint egy részecskegyorsító.

Öööö, mindez hogyan is kapcsolódik a 150-es hozzászólásomhoz?
Amíg homogén a gravitációs tér, addig az esõ alany semmit nem érez.
De ha megszûnik a homogenitás, akkor problémák adódhatnak 😊

Így van.
A mi nézõpontunkból semmi sem esik bele véges idõ alatt.

wareszsg
A gyorsulás mértékét nem tudja követni a test. Ami elõrébb van az elõbb gyorsul.

Ha a lyuk "véletlenül" pörög, akkor a körülötte felcsavart eh-n belüli "képzelt tér" végtelen nagy. Nem órákig tart a szingularitás/"lyuk-felszín" elérése, hanem végtelen sokáig... Hmmm..?
Komplett civilizációk élhetik le az életüket egy nagyobbacska pörgõ fekete lyuk eh-ja alatt, mit sem sejtve a külvilágról. Azt látják csak, hogy "jé, az univerzumunk korlátosnak tûnik, de tágulni látszik"... 😉
Ezt nem csak úgy az ujjukból szopták azért. A matematikai levezetés (ami persze nem feltétlenül tükrözi a valóságot) adja ki, hogy gyorsan pörgõ és/vagy elektromágnesesen töltött fekete lyukak összeköthetnek két távoli pontot az univerzumban vagy esetleg két különbözõ univerzumot is.
Az ilyen inkább már kvarkcsillag. De nem lehet biztosra mondani, hogy van ilyen.

"hogy mégis mekkora fekete lyukakra lehet számítani galaxisonként"... Ismét sorry, naptömeget lehagytam...
Ja bocs elfelejtettem megemlíteni, amirõl beszélek link legalja!!
http://www.cosmiclight.com/imagegalleries/blackholes.htm

Kis ízelítõ, hogy mégis mekkora fekete lyukakra lehet számítani galaxisonként😊Ha igazak a számítások a képeken, és a méretezés... Engem megdöbbentett nem kicsit, nagyon!😊 Valószínüleg ezek még, csak a kistesók, hol vannak a nagyok?😄
Olyan ünneprontó vagy. Én is ezt szerettem volna leírni, csak kellett menni melózni. 😞 Már ami az elsõ bekezdést illeti.

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

A t. elméleti tudósok ott tévednek, hogy azt hiszik, hogy egy fekete lyuk valami álló dolog. Pedig nem az.
Valami hihetetlen sebességgel pörög.
Nincs szabadesés a fekete lyuk felé, hanem egy kis körhinta van, aminek a végén atomjaidra szakadsz, felgyorsulsz közel fénysebességre és részben szétsugárzódsz.

Túlmisztifikálják egyesek a fekete lyukakat, pedig csak egy extra nagy gravitációjú, iszonyat gyorsan forgó neutroncsillagot kellene elképzelni.

És te hogy gondolod?

Magyarán akkor te is azt mondod, hogy a sajátidõ szerinti fejtegetéseknek, mint ami ebben a cikkben van, semmi értelme. Nem sok értelme a szingularitáson belüli állapotokat boncolgatni, ha effektíve nem lehet a szingularitáson belülre kerülni.

Hány dimenziós a mezontér?
Azt sem tudjuk, de mivel a magsugár a magtérfogat(és nukleonszám) 1/3-adik hatványával arányos, ezért elég erõsen lerí róla hogy 3.

Abban, hogy a kis fekete lyuk eseményhorizontjánál esnek csak szét a dolgok.
Én ezt nem biztos hogy így ki merném jelenteni.
Az mondjuk igaz, hogy kis elmozdulás hatására az erõ jobban változik.

Szerinted?

hány dimenziós egy fekete-lyuk?

Jut eszembe: vajon miért nem látunk csillagmérnöki tevékenység nyomait az égen?

2-3 mrd év, hajaj, hun leszünk mi akkor? Alulról fogjuk szagolni az ibolyát. Addigra lesz csillagmérnökség, sõt galaktikus mérnökség is sztem. Remélem. :-)

Azért az aAndroméda egy kicsit más nagyságrend. Nem is olyan egyértelmû, hogy mi esszük meg õt, vagy õ minket. A két galaxismag összeolvadása elég durva esemény lesz majd...
Errõl beszélek. Annyi fekete lyuk lehet, mint ezer zsák bolha, csak itt a Tejútban. Akkor meg nincs itt szükség sem sötét anyagra, sem sötét energiára, sem tavalyi hóra. :-)

Na, ugye. Nem is értem a sok pánikba esõt.

Nem is az az egyetlen. A Saggitarius Elliptikus törpegalaxist szintén éppen kannibalizálja a Tejút.