459
-
szivar #419 Mert nem szeretek egyetérteni senkivel sem. :) -
wanek #418 "wanek nem ért a specrelhez." - tévedsz. Véletlenül olvastam a könyvét (spec és ált rel. elm), és rá is jöttem, hogy az abban lévő levezetés hibás. Nem nyomdahiba, hanem hibás. Márpedig mindent arra épített fel. Valamint van egy csomó feltevése, amivel nem értek egyet.
Mellesleg különösebben nem érdekel a dolog, mert én nem fény vagyok, a legnagyobb sebesség, amivel utaztam kb. 900 km/h volt (repülő), és nem kell attól sem tartanom, hogy megrövidül a kezem, ha a legyet kell elkapnom :))) -
beela #417 Ennyi fórumozás után tudhatnád, hogy wanek nem ért a specrelhez.
De bízik az ösztönében, és az jó. -
beela #416 Lorentz
a z megint lemaradt -
beela #415 Eléggé zavarosan beszélsz.
Nos, a mozgó órák lassabban járnak. Ez egyértelműen látszik az ábrákról.
Már ha valaki tud olvasni egy 1 dimenziós téridő ábrát. Ez lenne az alap. Megdöbbentő, hogy az indexen a kioktató hangvételt használók 70%a nem tudja leolvasni.
Újra leírom, a Lorent elmélet pont olyan jól elmagyarázza miért jár a mozgó óra lassabban. Csak bonyolultabb mint a specrel, és még a specrelt se egyszerű megérteni.
A gravitációt valószínűleg a gravitonok okozzák, de ezt senki nem tudja még biztosra, nincs kisérleti megerősítés.
Aki azt állíja, hogy a gravitációt a téridő görbülése okozza, na az HAZUDIK.
Ezt még nem lehet biztosra tudni. -
dez #414 Nem az a lényeg, hogy itt vagy ott jár lassabban, hanem arra van-e magyarázatod. -
dez #413 Te wanek vagy? -
dez #412 Középső kérdőjel helyett pont. -
dez #411 Semmi köze a valósághoz? Tehát hogy az órák lassabban járnak? Akkor mi értelme az egésznek? -
dez #410 Az a hülyeség, hogy azt hiszi, most ezzel mindent megmagyarázott. -
beela #409 Amúgy nagyobb gravitációs mezőben járnak lasabban az órák.
Mondom, nem kell a kioktatás. Jobban értem az egészet. -
beela #408 Én vagyok magabiztos?
Menj az indexre, és nézd meg, hogy milyen kioktatás folyik ott.
És olyanok csinálják, akik csak félig értik a relativitást.
Sémákat pufogtatnak, és gőzük sincs mi van a dolgok hátterében.
A Lorentz elmélet TELJESEN ekvivalens a specrellel. Ez a lényeg.
ÉS ez tény. Nézd meg, ki írta a cikket. Nem egy áltudós. -
beela #407 "kitalált valóságképhez"
Miről beszélsz? Mondom, hogy specrel. Én vettem a fáradságot és megtanultam. -
beela #406 Az már az általános relativitás, semmi köze a specrelhez ahol az órák a mozgás miatt járnak lassabban.
Az ábrák a specrel szerint vannak megrajzolva.
A görbült tereket amúgy is elég húzós lenne 2dben ábrázolni. -
beela #405 Értem. Szerinted a Lorentz transzformációval felrajzol ábra hülyeség.
Tehát szerinted a speciális relativitás hülyeség. -
dez #404 És ez szerinted magyarázza azt, hogy 20km magasan mérhetően lassabban járnak az órák? -
dez #403 ÉN? Hiszen te vagy az, aki azt hiszi, tudja, mi az a valóság, és különféle dolgokról csípőből megmondja, helyes-e vagy sem. Valójában egy általad kitalált valóságképhez méred a dolgokat. A kísérleti eredményeket meg csalásnak mondod. Ez a megalol... -
dez #402 LOL. Hiszen az egy hülyeség. -
beela #401 Az ott szintiszta matek, abszolút térrel és idővel, newtoni fizikával és a Lorent által javasol torzulásokkal.
Mutasd meg, hol hibás.
Megkönnyítem a dolgod, nincs benne hiba, ahogy a speciális relativitásban sincs.
Csakhogy az első a realitás, a második egy a realitásra rátelepedett látszatvilág. -
beela #400 Méghogy téridő. pff -
beela #399 Ez nem alternetíva, hanem a valóság. -
wanek #398 Értelek. Ezek szerint te ismered a tutit (a nagy világosságot - MEGALOL!!!), én a valóságból semmit sem látok/tapasztalok. Szerintem meg pont fordítva van. Csak olyasmit fogadok el, aminek van a valósághoz legalább minimális köze, a szélhámosokat messzire elkerülöm. Ha mégis beléjük botlok, akkor meg nem állok le velük vitázni, mert legalább annyira értelmetlen, mint egy hívő embernek azt mondani, hogy nincs isten.
Szóval az ilyen wikizsonglőrök és panelbajnokok ne osszák már nekem az észt :) -
beela #397 #1022
Gravitáció vs.Kvantummechanika
Itt le van írva a válasz a kérdésedre. Ha nem érted, akkor ne oktass ki senkit. Köszi. -
beela #396 " téridő magasabb gravitációnál lassabban megy "
Mi megy lassabban ???????
Legalább tanuld meg a fogalom jelentését. -
beela #395 Ez így igaz. -
wanek #394 Dehogy lett igazolva! Csak azt állítják. Próbálna valaki mást állítani azok közül, akik ezért kapnak fizetést. Másnap már mosogathatná a tányérokat... -
dez #393 (Később majd elgondolkodok ezen, most el kell mennem.) -
dez #392 Ja, tehát te még csak nem is hozol alternatívát, mint pl. beela, te csak egyszerűen ellenkezel. A valóság ellen ellenkezel, homokba dugod a fejed, de ott persze nem látsz semmit, csak sötétséget. -
wanek #391 Itt van neked egy gumicsont:
E=h*f
Ugye ismered a fenti összefüggést?
Kérdésem: egy hullámjelenséget a hullám frekvenciája és az amplitúdója (intenzitása) jellemez. Hol látod a fenti képletben az amplitúdót? Pedig egy elektromágnesen hullámnak ha növeled az amplitúdóját, akkor nagyobb teljesítményt érhetsz el. Az energia és a teljesítmény meg ugyebár nem áll messze egymástól... -
dez #390 Már sokminden igazolva van. -
wanek #389 "Sajnálatos módon az idő kérdésében wanekkel kell hogy egyetértsek" - ez számodra miért sajnálatos? -
wanek #388 "Hogy lehet, hogy pl. akár közel fénysegességgel haladva, számunkra (hozzánk képest) ugyancsak fénysebességgel indíthatunk fénysugarakat, de egy külső szemlélő számára ez egész máshogy néz ki, és nem lát fénysebességnél gyorsabb mozgást?" - ez csak egy elmélet. Még senki sem repült (közel) fénysebességgel, vagyis ezt a feltételezést senki sem tudja igazolni.
"A legkézenfekvőbb magyarázat a tér torzulása, ami magával hozza az idő telésének torzulását is." - ez nekem éppenhogy nem kézenfekvő. Sőt!
"Valójában éppen a tér+idő torzulását írtad le, csak nem akarod tudomásul venni" - semmi ilyesmit nem állítottam. -
szivar #387 Amiket leírtál, azoknak egy része csak elméleti alapon működik így, a gyakorlatban meg a fene tudja hogy hogyan. Amíg gyakorlatban nem igazolódnak a felsorolt állítások, addig ezeket csak egy feltételezésnek tekintem||tekinthetem, amik vagy igazak, vagy nem. Sajnálatos módon az idő kérdésében wanekkel kell hogy egyetértsek, mert az idő mint izé nem valódi dolog, csak egy vonatkoztatási rendszer - szerintem is. -
dez #386 racionalitásba -
dez #385 Te ugye jössz az abszolút térrel, mert az szerinted reálisabb, vagy talán a racionalitásban is csak az fér bele szerinted.
Jó. Akkor mivel magyarázod a megfigyelt jelenségeket? Miért befolyásolja az összes kémiai és fizikai kölcsönhatást és egyéb történést a gravitáció, és a sebesség? Miért csak a megfigyelő szempontjából befolyásolja? Hogy lehet, hogy pl. akár közel fénysegességgel haladva, számunkra (hozzánk képest) ugyancsak fénysebességgel indíthatunk fénysugarakat, de egy külső szemlélő számára ez egész máshogy néz ki, és nem lát fénysebességnél gyorsabb mozgást?
A legkézenfekvőbb magyarázat a tér torzulása, ami magával hozza az idő telésének torzulását is. (És talán ez is csak annyi, amit most felfogok belőle, és még összetettebb a dolog.)
A te magyarázatod ezzel szemben? Hogy egyszerűen ilyen furcsák a fizikai törvények? Ezzel egyszerűen csak kitolod a problémát a látókörödből, de semmit sem oldasz meg. Ez ugyanúgy irreálissá és irracionálissá teszi az egészet, ezek az összevissza törvények, mindenféle képzetes állandókkal, stb., amik által úgy viselkednek a dolgok, mintha különféle külső hatás érné őket, holott erre - éppen szerinted - semmi ok. Valójában éppen a tér+idő torzulását írtad le, csak nem akarod tudomásul venni. -
wanek #384 Valójában az idő egy viszonyítási érték. -
wanek #383 A tér valós dolog, az idő viszont nem létező, csak képzett fogalom. Ilyen, hogy téridő, csak a fantázia szüleménye. Felejtős. -
Peetkiller #382 Hali. Mi van, ha jobban megnézzük a relativitáselmélet összefüggéseit,amit a galileo szonda "bebizonyitott" majd rávetítjük a komplex térelmélet adatait a kvantumelmélet adataira: A téridő magasabb gravitációnál lassabban megy mint g nélkül? hogy is van ez??? Nem lehet, hogy a planckállandó mégsem állandó, mert a G összesűriti a téridőt, ami módosítva a planckállandót egy szinte ugyanolyan törvényű univerzumot hoz létre, csak kissebb méretekben, mint itt, és felgyorsult idővel? Miért lehet "becsapni" az időt, ha fénysebességgel haladunk? Nem lehetséges, hogy a kvantumhabban való haladáskor kicsúszunk a téridőleptonok hatása alól? Ha valaki tudja a válaszokat címem: [email protected] -
Epikurosz #381 Angol cikk a Natureből a fekete lyukak összeolvadásáról és az ekörüli bonyodalmakról -
HabibX #380 Akkor már csak a biztos tényekkel haladunk tovább? Mondjuk ez nem is rossz ahhoz képest, hogy nemrég még végtelenek szépszámmal szerepeltek