2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
404error #374 MÁR NEM
-
#373 ezt most mindenhova beírod? -
404error #372 A REMÉNY HAL MEG UTOLJÁRA -
#371 Ne kelts hiú reményeket szegény nebulók lelkében! Még a végén komolyan veszik, szegények. -
#369 na meg a másik.. a mai napig az emberek nagy része nem képes felfogni, hogy a lesz az egy sz-szel írandó.. erről az jut eszembe, hogy általános iskolás koromban, az egyik osztálytársam anyja elkezdett kötekedni a tanárral, hogy márpedig a lesz az két sz, nem egy és ne rójja meg emiatt a gyerekét.. ez komoly.:) -
#368 Most hallottam nemrégen az RTL Klubbon, hogy a bemondó úgy konferálja be a Döglött akták című sorozatot, hogy a Helyszínelők produSZerének legújabb..., vagy amikor a Showderben volt a Producerek bemutatója ott is azt mondta hogy produszerek -
#367 "á nem !
csak most semmihez nem van kicsi kedvemsenincs!
nagyon nincs!
melegem van és él bennem az a tudat mehetek éjjel melózni!
szóval kedvem a béka segge alatt:(" -
#366 :o -
#365 Magisarkycipcsy. :-C -
moralosan #364 blökikaksy -
Vlala #363 Mindent becéznek. A köszönésektől a kutyakakáig szó szerint mindent.
Ez a trendy. (ettől szokott a "gyomrocskánk" felfordulni a gumiszobában...) -
#362 de valaki magát becézi? :S -
Vlala #361 Kisgyermekeknél még elmegy, de felnőtteknél elég idétlen. -
#360 becézés :) -
#359 vá.. mindenki ha saját képet csinál vagy bármi, az "én" helyett az "énke" megnevezést használja. szerintetek nem idétlen? engem idegesít. -
#358 Alkalmazkodás alatt csak annyit értettem, hogy most már kevesebb időt kell rászánnom arra, hogy ezeket az irományokat megtudjam érteni. A világért sem fogok ilyen szinten írni, vagy beszélni. -
Vlala #357 "A zseni bármikor elhiteti magáról, hogy hülye. Fordítva ez nem műköüdik." :) -
#356 lehet, hogy én vagyok a hülye, de én meg nam akarok alkalmazkodni és általában belekötök, ha valaki ilyen idióta sílusban ír.. nehogymár én butuljak hozzájuk.. művelődjenek ők hozzám.:) -
Vlala #355 Na igen, ez is jó kérdés. Mióta nem kell tanulni, elég, ha diszleksziát kiáltasz, azóta kicsit megváltoztak az értékrendek... -
#354 Én is alkalmazkodtam hozzájuk, csak nem tudom megérteni, hogy ők miért nem tudják ezt tenni és alkalmazkodni az írástudókhoz. Ráadásul egy idő után már idegesít a dolog. Arról nem is beszélve, hogy nem tudom megérteni mit tanulhatnak ezek nyelvtan órán. Vagy azt a tantárgyat már eltörölhették az általános iskolákban? -
Vlala #353 ÉN személy szernt úgy vagyok ezekkel a hsz-okkal, hogy megtanultam olvasni, és megpróbálom megérteni, mit akarnak mondani. -
moralosan #352 "se hogy:)) majd veszek egy újjat ecer:P
úgyoldódott meg h nem jáccok azokal:)" -
Szuperkaraj #351 kegyetlen... -
#350 O_O -
#349 Hamár idézet... Érdemes a 405-östől elolvasni geri777 és hutoczky hozzászólásait. -
#348 "Én nem de hogy el van rohadva a kipufogó.
Meg a csaver húzós indítás....
Én nam vettem volna meg, ez a kocsi nem a szív ügyem .
(non japó kár)" -
#347 -
#346 Addig taposnám a kezét és a fejét, amíg sírva könyörögne, hogy hagy üljön be újra az általános iskola nyeltan óráira! -
#345 "Na láttam, hogy ennek nincs topik ja.
Na xal a discoveryn hétvégenként 3 órakor megy.
Nakem az 1 -ik kedvenc sorozatom.
Érdemes meg nézni.
Na, a lényeg az, hogy 2000(régebbi részekben csak 1000) font ból ujjítanak fel híres autókat és utánna egy kissebb haszonnal túl adnak rajta." -
ezsgénikk #344 Elég elterjedt hiedelem, hogy az "idegen" szavak, veszélyeztetik a nyelvet, eltűnik a magyar nyelv, nemzethalál, stb...
Pedig ez nem igaz. A nyelvek egyik alapvető jellemzője, hogy más nyelvekből vesz át szavakat. Így megy ez már évezredek óta. Ezek a nyelvet csak gazdagítják. (Csak a holt nyelvek nem vesznek át "idegen" szavakat.)
Megfigyelhető, hogy a jövevényszavakat teljesen bedaráljuk a saját nyelvi rendszerünkbe, nem az átadó nyelv rendszere szerint ragozzuk és illesztjük bele a mondatainkba. Így volt ez mindig is. Ez pont azt mutatja, hogy a magyar nyelv él és virul. A jövevényszavak csak a szókincset érintik nem a nyelvtant. És a nyelv elsősorban nyelvtani rendszer, a szavak csak jönnek-mennek mindenféle rendszer nélkül.
Példa: A pásztorok szerdán a kocsmában táncolnak. Ebben a mondatban a névelők kivételével az összes szó idegen eredetű, mégse mondhatjuk azt, hogy nem magyarul van.
Aztán jó példa még pont az angol. Az angol nyelv tele van nem angol eredetű szavakkal, alig lehet találni eredeti angolszász szót. Nekem mégsem tűnik úgy, hogy az angol nyelvet bármiféle veszély fenyegetné. -
Vlala #343 Az elmagyartalanodás ne szakavatottság. Aki a szakmában van, pont arról ismerhető meg, hogy szépen, saját szavaival is el tudja mondani a téma lényegét. -
ezsgénikk #342 A Wikipédián olvasható a halotti beszéd 3 féle verzióban:
-eredeti helyesírással,
-a feltételezett kiejtés, átírva mai helyesírásra,
-lefordítva mai magyarra.
Hallotti beszéd
Még egy érdekesség: már létezik a Wikipédiának óangol nyelvű szekciója. Tehát ez a normann hódítás (1066) előtti angol nyelv. -
#341 de szerintem ez azlrt is van, mert néhaányan azt hiszik, így szakavatottabnak tűnhetnek.. -
Vlala #340 Amikor még új egy találmány, hajlamosak vagyunk az eredeti nevén "szólítani". Ez néha meg is marad, pl. flopilemez, CD (nem KL, mint kicsi lemez), sőt, sokan még mindig printert mondanak a nyomtató helyett. -
#339 Persze, hogy régebben használták, mert gondolom abban az időben még nem volt magyar megfelelője. De érdekes módon még mindig sok helyütt hallani, hiába létezik rá magyar szó. -
Emmegki #338 A kompjúter szót régebben használták, ma szinte kiszorította a számítógép. Csak a szinkronstúdiókba hülyítik a népet vele. -
#337 A témához hozzászólva; a mai napig nem értem meg, miért kell kompjútert írni, mondani a számítógép helyett, amikor az egy nagyon is jó MAGYAR megfelelője az angol szónak. -
Vlala #336 Igen, a számtechben kialakultak ilyen fogalmak, pl. lapmonitor, kivetítő, hanyattegér... de nem csak itt, pl. hallottam már fekvőesztergát a karussel helyett. -
#335 De nekem személy szerint tetszenek ezek az újonnan kitalált szavak.. pl a hanyattegér.. hát mekkora jóság már.:) csak sokakhoz el sem jut, meg sokak nem is foglalkoznak vele.. sajna ha belegondolok én is már e-mail-ezek, nem pedig levelezek emberekkel:S viszont legalább honlapokat nézegetek website-ok helyett.:) -
#334 Ilyet a nagypapám sokat mondott. :)
Most nem jut eszembe más, csak a távpöfögészeti tovalöködönc :)