2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
Vlala #414 Érdekes, akkor: "Hogy a ló csuklana össze alattad"? -
Phaemoor #413 nincs felszólító módja. körül kell írni. asszem valami helyesírási akármiben olvastam egyszer még annakidején nyelvtan éreccségi előtt :D -
Vlala #412 Érdekes.
Egy kérdés: a csuklik ige felszólító módban hogy van? Csukoljon? (... össze alattad a ló, stb.) -
#411 Idézet Daveee üzeneteiből:
"énse tom mitől szép az nfs graffja, de azbiztos hogy amikor hazajöka schoolbol első dolgom az hogy ide feljöjek ogy na vane már demo, mert nekem kedvenc autos gamem, nemtom miért, ez nálam oyan dolog hogyha fenvan warezon,csapot papot otthagyok szedem lefele :D nemtom mivolt mw idejébe, fennvolt, este 10 ig 2 lemezt leszedtem, felkeltem reggel 5 kör, sé a maradék 3 at is leszedtem, aztán kiprobáltam és aztán má mentem is schoolba :S"
"az UG2 az nagyon rossz graffal let megáldva, pixeles mint a nyű, és vhogy a fényeknek a szine 99% ba fffff a szinkod táblán, tehát full fehér" -
Vlala #410 Várj, akkor valami összekavarodott a fejemben... utánanézek. -
#409 "A La Manche (jelentése franciául "az Ingujj", értelmező utótaggal: La Manche csatorna..."
Nem csatornát jelent a La Manche. A nevét egy francia városról(Manche) kapta.
Legalábbis a Wikipédia szerint. -
Vlala #408 Ez igaz, de csatornacsatornát jelent. -
#407 A La Manche csatorna nem helytelen(csak ha kötőjellel írjuk). -
Vlala #406 Még a LEDes lámpa talán, a Light Emitting Diode kifejezésben nincs benne a "lámpa" szó. A Ledes égő viszont már
Nagyon sokan használják a La manche-csatorna kifejezést is. A "háromkerekű bicikli"-re inkább már ki sem térek. -
#405 CD lemez, ABS rendszer, LED lámpa... van bőséggel ilyesmi -
#404 de viszont ellenben ámbár noha ugyanakkor? :) -
#403 a baconszalonna a kedvenc nem létező szavam a deviszont mellett:D:D -
#402 Ide tartozik még a baconszalonna(vagy ahogy Laci bácsi mondja lájtos szalonna). -
Vlala #401 Kiunlockoltam a játékot.
Jó mondat, de
to unlock sg - kinyitni a zárat
kiunlock - még kijjebb nyitni, esetleg kikinyitni?
(ugyanez a helyzet a beloginolással is.)
Ha valaki magyarul sem tud, légyszi, legalább angolul ne próbálkozzon, mert ilyen mutánsok születnek belőle. -
Vlala #400 hát, a hesjesírássba nemfog belehalni... -
#399 "egteyem kusátatai"
Ennek a kivételével egyből el tudtam olvasni, ezen kicsit gondolkodtam:). -
#398 Egy 13 éves kiscsaj mottója egy közösségi oldalon:
"Amibe nem hallsz bele, abból esrösödsz!" :D -
#397 #395 :))) -
Vlala #396 Ahpogy Harly18 mondta, nálam is a két kéz gyorsaságának különbségéből adódik, amikor túl gyorsan akarok gépelni. Bár általában újra szoktam olvasni az üzeneteimet elküldés után, és ha találok benne, javítom. -
#395 Visznot ha az eslő és az ulsotó beűktet a heyéln hoygad, akokr egy egteyem kusátatai sziernt gnod nüklél ovahsaltó a szeövg. -
#394 Igen, de van aki (feltehetően)szándékosan minden hozzászólásában legalább egyszer elkövet egy ilyen hibát. Az ilyenek szerintem már direkt csinálják. -
#393 Ez akkor fordul elő, ha az ember gyorsan ír, mindkét kezével, s nem nézi a monitort.....Velem is gyakran előfordul, viszont én utána átnézem és kijavítom általában.... -
#392 Most elkezdtem olvasni valami frissen nyitott témában a hozászólásokat, és szomorúan látom hogy egyre többen térnek át arra az írásmódra, hogy néhány szó kezdőbetűit felcserélik(pl.:emg). Nemtudom ti hogy vagytok vele, de engem nagyon idegesít. -
#391 "jaja jáccá kingmakerbe vedd fel az aranyat 10000-ra és indícsd el ott el lehet adni mindent." -
#390 "Nem értem miért igy megy eza topik ilyen utálatok képeket berakni???"
-barney tech -
moralosan #389 Én is szószaporitásnak tartom.
"Ez a legjobb, amikor valaki okoskodó, magyarázó szövegben ekkorákat hibázik. A "vessző" gomb biztosan elkopott a billentyűzetéről :)" -
#388 "Sokan kárhoztatják a "hibát vét" kifejezést, mint ami úgymond helytelen azért, mert hogy logikailag az ellenkezőjét fejezné ki annak, ahogyan a hétköznapi életben értelmezzük, azaz (állítólag) azt kellene hogy jelentse: "elvétjük a hibát" - vagyis hogy voltaképpen nem is hibázunk. A kifejezés más kritikusai ha eddig nem is mennek, felesleges szószaporításnak tartják. Ezen a helyen kifejtem, hogy szerintem miért téves mindkét álláspont.
A "hibát vét" kifejezés a "mit vét?" kérdésre adható logikus válasz. Ha megnézzük, hogy a "mit vét?" jellegű kérdésekre milyen más válaszokat adhatunk, akkor abból egyértelműen kiderül, hogy mindig az elítélendő cselekmény végeredményét nevezzük meg, és sohasem azt a személyt (vagy dolgot), akinek a rovására történik a cselekvés."
Ez nem az én álláspontom, csak rákerestem és ezt dobta ki. -
Vlala #387 ööö... igazad van! -
#386 Meg az, hogy a "hibát véteni" kifejezés mára teljesen elfogadott lett, pedig azt jelenti, hogy "hibát hibázni". -
#385 és ilyenkor csidálkozni szoktak, ha visszakérdez az ember, mivel abszolút értelmetlen az összefüggő szöveg, amit leírnak.:) (nem feltétlenül a leírt példában:)) -
Vlala #384 Ez a legjobb, amikor valaki okoskodó, magyarázó szövegben vét ekkora hibákat. A "vessző" gomb biztosan elkopott a billentyűzetéről :) -
#383 A mai rettenet, még friss [8:04-kor kommentelte]:
"igen sok játéknál is tapasztaltam hogy néha elég elvakultan irják meg a cikküket az itteni kritikusok mert pl mulkor mait mindenki várt játékot meg minden
ök azt mondták grafika minden szar közbe kiderül hogy évjátéka is lehet.Szoval azért van még nekik is mit tanulniuk." -
Vlala #382 és sok-sok helyesírási hibával. -
#381 Rohadt drága, lefesthetetlen, lekaparhatatlan és csak a magyar szabadalommal rendelkező, rohadt drága módszerrel eltávolítható festékszóróval... -
Vlala #380 Nemnem! Ami nincs lebetonozva, azt elviszik. Ami le van betonozva, azt megrongálják. (off vége, uff) -
moralosan #379 -
#378 a betonjárdát miért nem vitted házon belülre? Elviszik. -
Vlala #377 Na igen, akikre jellemző ez a stílus, azoknak nem szabadna csodálkozniukk, hogy ami kint van, azt viszik. (hoppá, nem álltam be az autómmal az udvarba!) -
#376 "ma több egy csomó fát egy kisszekrényt 6 DB szekrény meg egyéb bútor klapjaiit tettük a ház elé és húgy perc alatt elviék" -
ezsgénikk #375 Mivel itt nyelvről van szó és ez egy tudományos hírmagazin, esetleg logikus lenne a nyelvvel foglalkozó tudósok - nyelvészek - írásait olvasgatni.
Ajánlok is rögtön kettőt. Elég hosszúak, de szerintem érdemes végigolvasni:
Egyik.
Másik. A Norvégiáról szóló rész különösen érdekes.