A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ColdFire
20:20 csepregi ákos: én meg letépem a felyed

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

Jó, a morzén még érthetõ, mert ott elég hosszú lepötyögni egy-egy mondatot. SMS-ben már bosszantóbb, de a 160 karakter némileg indokolja. De aki élõszóban, vagy fórumon lolozik, srty-zik meg brb-zik, az már elég "nemszeretem" dolog.

totya24
én anno tanultam morzézni. ott vannak 3-4 betûs nemzetközi mozaikszavak😊 de hát mégsem pittyegünk egymásnak😊
jah... aktuális idegesítõ téma az "oltsd fel a lámpát". ezzel nem tudok kibékülni...

Blues, Peace and Jimi Hendrix...

12346
nem nem, semmi összemosás^^ a sirályt max a madárra mondom. de olyat meg nem látok, szal nem mondom arra se. össz-vissz e 3 betû írkálásából egyszercsak átvevõdött ez a beszédünkbe is ebben a formában^^

mumpic
Szerintem meg úgy "kell" kimondani a sry-t mint a spy-t, csak õ nem sz hangot mond az elején, hanem s-t.

IMYke2.0.0.0
Összemossa tuti a "sirály"-t a "sorry"-val - ebbõl lesz a Sráj 😊

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Loál János
Sráj? 😄

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

IMYke2.0.0.0
Hááááát.... <#hehe>

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

12346
akkor gondolom ha engem meghallanál mikor aszondom, hogy "sri", vagy "sráj" (gyk sry), széket állítanál a hátamba, mi?^^

IMYke2.0.0.0
Ettõl halok meg naponta, buszon utazva, pisis középsulisok:
Szorrika - értsd: sorry-ka

IMYke2.0.0.0
Pontosan. Én sem szoktam rövidíteni, és még a szóközöket is rendesen használom az SMS-ekben.

Loál János
sry

Igen, az IRC és társaik csak szûk körben terjesztették el a gyorsmagyart, de mióta hat évtõl felfelé mindenkinek van telefonja - Magyarországon több telefon van, mint ember - azóta az ember hajlamos telefonon kívül is így írni. Megmondom õszintén, én még sms-ben sem szeretem az efféle rövidítéseket. Ha én megtisztelem azzal, hogy kiírom a teljes szót, akkor azt hiszem, elvárható, hogy mások is tegyék meg.

IMYke2.0.0.0
Ezt az egész folyamatot - mármint a magyar "gyûjtõnyelv" elkorcsosulását a mobiltelefonok elterjedése csak gyorsította - az SMS-ekkel, amiben elterjedtek a rövidítések.
Hánynom kell még mindig a "vok" és társaitól. <#vomit>

Ez kész 😄 😄

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

mumpic
A humoros aranyosban volt egy videó linkelve, aminek a hozzászólásai között volt ez is.

mumpic
"Ez melyik Falyta Google earth?
Pls Ird man meg Nekem nagyon Lasu"

Errõl hallottam😊
totya24
tipikus
"Ricsi üzenete:
királyos
Kriszta üzenete:
magyrué beszéjj plz"

Dzsini
"nektek nincs olyan gondotok, hogy nha azt veszitek észre hogy kivan kapcsolva telotok, (90-30%os aksi melett is) fogja magát és kikapcsol valamiért, pár csörgetés egymás után aztán becsukod és fekete a kijelzö vagy kikapcsol, néha nem világit külsö kijelzö.
Söt már oylan is volt hogy megnyomtam a külsö gombot akkor elvielg világitani kelelne neki, és mutatni az orát emg térerö aksi stb, nekem meg ezt mutata de világitás nélkül... érdeks...
nektek volt már ien vagy hasonlo?"

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Eh, nem tudom, szerintem magamat idegesíteném fel, ha megpróbálnék direkt így írni... 😊

study, work, live, and understand the true quality of your mind \"I\'m not a soldier. A soldier follows orders, but a warrior, follows his heart!\"

totya24
Fókusz:

http://www.online.rtlklub.hu/videotar/?vkatid=7&adasid=2746&videoid=070317303

Jól pofáncsapnám mindegyiket, aztán a kezükbe nyomnék egy könyvet...
Méghogy nincs ideje.. tanuljon meg gyorsan gépelni😊

Pusztulásra? Nem hinném.

Loál János
Kár ezen bosszankodni, a nyelv sajnos erre van ítélve.

Szerintem is inkább a félkarú rablónál vagy a rulettnél kell keresni az eredetét.

12346
szvsz ez a csodálatos "kipörgettem" kifejezés biztos nem ered semmilyen búgócsigából, cd-bõl, miegyebekbõl. egyszerûen vmi kispórólt iq-jú Kazinczy imitátor kreálmánya. aztán a többi, hasonló kihívásokkal küszködõ droidok közt szépen elterjedt.

Kipörgette talán még jöhet a búgócsigától: fogod, "kipörgeted", majd egy idõ után leáll, befejezi a mozgást.

study, work, live, and understand the true quality of your mind \"I\'m not a soldier. A soldier follows orders, but a warrior, follows his heart!\"

Látod, ezt sem tudtam.

Igaz, h k*. régi a post, de a baconszalonna történetérõl egy pár szó:
Míg a II. V.H. után ki nem irtották ( szinte) a mangalicákat, a Bakonyban hatalmas mangalica csordákat makkoltattak és Angliába is nagy keletje volt a mangalica szalonnának. Ezt a különleges szalonnát nevezték el az angolok a Bakony- hegységrõl baconnak.

Nah majd visszaolvasok, de nemrég hallottam a rádióban 1 nyelvész mûsorban, h a pendrive szó helyett esetleg használhatnánk a tolltár kifejezést. Mi a véleményetek?

A kipörgettem a játékot talán abból ered, h a CD pörög ( persze még a régi idõkrõl van szó) és a lemezrõl így betöltötte az összes pályát stb.?

a #438 hát no comment vagy magyarul szóhoz sem jutok. ( vagyis jutok, de ebbe a topicba nem valóak azok a szavak 😄 😄 )

Ugyanígy, mint a "most a Stalkert tolom" kifejezés. Hová tolja? És miért?

reménytelen
És a "kiolvastam a könyvet" kifejezésrõl mi a véleményed? Mert az lenne a helyes, hogy "elolvastam a könyvet", nem? Helytelensége ellenére nagyon elterjedt kifejezés... (sajnos)
Szerintem a második halálosan nem vészes, bár én nem használom.

Dynamic
Mi ez az idiótaság már egyre több embernél:

kijátszottam a játékot(Értsd végigjátszottam...)
kipörgettem a játékot (Ugyanaz, mint az elõzõ, de ez a legnagyobb marhaság.Honnan a fenébõl jött?Semmi értelme.)
kivittem a 4. pályát (Hasonló.Értsd megcsináltam a 4. pályát)
12346
ilyen barinõt akarok:C

Ez az angol-paraszt keveréknyelv.

totya24
újabb gyöngyszem:

Eloxör is ez ÉN VOK!!!!! Non nem love az onakat, akik mások képét xedik le netrol, v MÁSOLJÁK (köztük enyimét is)...még amit nem bírok az a zsarolás, az igazságtalanság, és ha hü***nek nézik az embert!!!!! Amiket xeretek: bulizni, táncizni...xal imádok tombolni!!!!! Party helyek: BANK DANCE HALL...non love ezt a helyet már csak azé is, me ide jár az öcces barim, xal van 1 yó kis nagy társaság!!!! =) A másik kira hely még E-club!!!!!

12346
ugyanez igaz az edukáltabb arcokra is.

agyhalál
Az igazán elszomorító az, hogy ez már nem az érettségirõl szól. Érettségi mellett is lehet valakinek ilyen helyesírása, fogalmazása, és a legelszomorítóbb; gondolkodása is.

Nézz tükörbe, hogy neked mi van a homlokodra írva!

Érettségi... minek az a mai világban? Elég, ha a jogi képviselõdnek van.

Bocs az offért, ez már nem a topic témája.

Dzsini
gondolj bele, hogy esetleg 1-2 éven belül érettségiznek...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

12346
#428, #429
az a baj, hogy ez már olyannyira tipikus jelenség, hogy nem is akadok ki rajta. egyszerûen betudom anak, hogy ezek a formák többnyire "14-18", vagy "14 alatt" kategóra, és talán kinövi^^

mumpic
"Zenét én tudom, akarnám talán annyit látni, kivánni, csak otthoni módon."

Hû, ez a gitáros topikban volt, és hiába helyesírás, meg központozás, nekem ez sok volt. Valaki meg tudja fejteni? 😊

Dzsini
Ez amúgy teljesen értelmezhetõ volt, a gond a minimalista mondatszerkesztés és a helytelenírás néhány szép példájával van (múlt idõ szigorúan 1 t, központozás kimerül 2 '😄'-ben ...).

Dying Soul
Szerintem ezek az emberek nem is tudják, mit is akarnak mondani. Csak elkezdik és kész, kapsz egy masszát.

Dzsini
Most fogtam:
"en most voltam nem reg amikor geci hideg volt akkor elmenyfurdobe es kimentunk a kulso medencebe este mert meleg viz volt benne es geci jo volt 😄 tok sotet volt es gozolgot 2 meter magasagig a viz vagy is a hideg miatt latszot de naon cool volt 😄"

agyhalál
Itt egy újabb gyöngyszem:
"bebben biztos vok énis
sztem has eljönnek ezek a 4d-s játékok új ûr tecnkiákstb naszóval ez a PoP triologia olyyan lessz mint nekünk a doom 1-2 akkori tutti hogy tolni fogom "

Nézz tükörbe, hogy neked mi van a homlokodra írva!

KranaZoli
Elnézést, csak azért írtam be, mert az aláírásomra voltam kíváncsi, sehol nem lelem, hogy annó hol állította be 😞

Elnézést!!!

AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | Kingston 352GB SSD | XFX XTR Series 650W | 24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10

reménytelen
Kihagytad a muszájt, amit sokan ly-nal írnak.

(Bevallom, volt egy idõ, mikor én is azzal írtam, aztán valaki szólt, megnéztem a Helyesírási szótárban, és valóban j-vel kell írni, ezért azóta mindig ügyelek a helyes írásmódra, és próbálok másokat is megtanítani rá.) <#rolleyes>
12346
okés, köszi😄 bár asszem ez most megvolt😊)