2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • morcosqtya
    Nem top10-es. Csak 153-as.
    Az az eredeti RLB volt (No. 1), ez meg hamis ("bloood"), plagizáló kisgyerekek játszótere.
    Az RLB-nek meg már rég nem az a neve. Nagy "kormányváltás" ment ott is végbe.

De ez OFF ide.. :))
  • Cat 02 #933
    10 napos klán és top10est támad ? ^.-
    Najó, ez kocka volt, hogy ez tűnt fel előbb :D
  • morcosqtya
    :)
    Csak Te ugye 30 év körül vagy, Ők meg kb. ~11.
    Az a szomorú, hogy azonos életkoromban nálunk ilyen elfajzott trehány magyarság / nyelvtan / helyesírás nem volt divat...

Lakótelepi kulcsos gyerekek voltunk, zsiványok, ping-pong labdából csináltunk füstbombát, belógtunk a suliba ha szünet volt, tanításkor meg ki onnan :)) stb, de mindezek mellett valahogy természetesnek vettük, hogy nagyjából elfogadjuk a nyelvtan órán tanultakat.

Nem szól a védelmükben, de némileg magyarázat: ezek jelenleg ÍRÁSBAN kommunikálnak a netes közösségekben, és nem szóban. Ilyesmi akkoriban nálunk nem volt.. ha lett volna lehet, hogy mi is ilyeneket írtunk volna le.

Azt viszont soha nem értettem, hogy amíg a chat kvázi olyan mint a beszéd: "elszáll" (ott nem annyira kritikus pont a helyesírás), addig egy post vagy egy ilyen céhleírás megmarad, hogy nem lehet ezt visszaolvasni??
    Ami a legmorbidabb: felhasználónév (nick) elgépelés..
    Milyen gyorsan és trehány módon regisztrál bárhová az ilyen??
  • Vlala #931
    Én vagyok a legnagyobb hülye, hogy iskoláimra támaszkodva munkából próbálok megélni.
  • morcosqtya
    (előbb a logikai bukfenc: tehát ha 12 napon keresztül aktívan játszom akkor kirúgnak:) ("inaktív" szó jelentését nem nagyon guglizta ki a srác..)

+ helyesírási gyöngyszemek: "GŐRGŐZ" "késsőbb" "szűletés" "eleszfokozva" "leszrúgva"

• pxxl
    lol, most nézem mit írtál a link után :D ugyanezt mondtam én is
  • pxxl
  • geo91
    még ki is emeli, hadd verje ki a szemem

gáz, hogy már olyan szinten zavar, hogy félhangosan felordítottam, hogy "BASZD MEG!" ? :D
  • Büdös Bohóc
    :)
  • geo91
    elég szomorú
  • geo91
  • Dzsini
    vagy 'l'-nek (Őrség, nyugati határvidék, Alpokalja), vagy 'lj'-nek hangzik inkább (Felföld, mai Szlovákia és néhol az Őrségben

kiejtés szerint 'gója' a standard, 'góla' és 'golja' a két változat.

~100 éve még falun ennyire megvolt (itt az ly az a 'lj' jellegű hang):

mára gyakorlatilag eltűnt, egy-két beszélőt elvétve találni
  • Büdös Bohóc
    ahol van különbség ott mi az a különbség? Még soha nem hallottam, hogy lenne beszédben ezek közt :D
  • Dzsini
    Már nagyon rég nincs a köznyelvben hangbeli különbség a 'j' és a 'ly' között (egy-két peremvidéken még megvan), úgyhogy egyik oldalról egy döntés kérdése, hogy miért maradt meg írásban (az 'ä' és az 'ë' hangok írásbeli jelölése eltűnt, ott így döntött az Akadémia, emitt úgy), másik oldalról pedig amíg megvan, addig odafigyelés és egyéni elhatározás kérdése, hogy megtanulja-e és használja-e azoknál a szavaknál, ahol a helyesírási szótár ajánlása szerint úgy van.

Amíg az értelmezés kárára nem megy, addig maximum igénytelenségnek lehet tartani - azt pedig mindenki maga dönti el, hogy milyen képet mutat magáról.
  • Rage47
    ez mindennapos a neten
  • geo91
    ráz
  • geo91
    csak engem rá ki a hideg ha ilyet látok?
  • Dzsini
    nem mindegyik verzióban van magyar szótár
  • Büdös Bohóc
    Android alatt vagy kijavítja őt a szövegbevitel, vagy egyértelműen látja az ékezetes Magánhangzók mindegyikét
  • pxxl
    hmm...az lehet
  • Dzsini
    mivel a köszönömöt is csupa hosszú ékezettel írta, ezért lehet, hogy pl. mobilról írva azt könnyebben megtalálta/beírta, mint a rövidet.

a 'skypot' már érdekesebb, mivel kiejtésből hiányzik, így írásból is kopik ki a szóvégi 'e'
  • pxxl
    tőltőttem
  • IMYke2.0.0.0
  • geo91
    na az rábasz még egy lapáttal
  • Rage47

most vettem észre
  • pxxl
  • Loál János #908
    Az aláírását ugye mindenki látta? -.-
  • gz8
    Ráadásul segítségkérő, nem segítség kérő...
  • Piloss
    húbazmeg
  • pxxl
  • geo91
    KILL IT WITH FIRE
  • Vlala #903
    Nyugi, én is csak a google-ból tudom. ;-)
  • pxxl
    námmondod h létező szó
  • Vlala #901
    Igen, van ilyen szó, ha valaki foglyul ejt valakit, az a foglya.
    De ilyen szövegkörnyezetben nem kellene erőltetni.
  • IMYke2.0.0.0
    Ajjjajjj.... :(
  • pxxl
    foglya
  • Vlala #898
    A kockaságnak is vannak változatai, de maga a fogalom olyan embert jelent, aki annyi időt tölt a gép előtt, hogy a feje is kockaformát ölt. :)
  • totya24
    No de, ez nem is igazi kocka. Én webprogramozó vagyok, le szoktak kockázni, és néha jogosan, de attól még nem így írok. Plusz látszik ezen a delikvensen, hogy annyi neki az informatika, hogy megvesz 3-4 fps-t, végigtolja, utána meg osztja az észt (már ha ez az). Vagánykodik, hogy ő konzolból csinálja a CS szervert, de egy logikai elágazás is gondot okozna neki...
  • Vlala #896
    Kockangolmagyar.
  • IMYke2.0.0.0
    Ez számomra a rekorder:

"na hus, treyarc jobb mint ektivizsön ez eddig 1, namost a cod run and shoot ezért nem vettem meg sosem 1et sem csak ezt el is mondom miért, smgvel stedi aimmel nem lesz kb 1 gyorsan lövő assault rifle ak ezedben mert távolra semmit nem sebez szinte és szór közelrem ondjuk brutál, eddig 7 óra multi alatt 1x nem öltek meg shotival és úgy hogy quickscope és fejes úgy még csak én öltem de az nekem nem baj

1 single lövöldözős játék van amit toltam életemben a saboteur, eztsem a single miatt vettem, ugyan kitoltam a zombi mod miatt, olyan lett amilyen szeretem a kommunista érát történelmi szempontból ezért a helyszínek feküdtek, kár hogy észak koreát semmilyen ilyen volumenű játékba nem lehet beléje pászítani dehát ez van, náci kisérletek az északi sarkon azért bejöttek de csak 1 map volt sajna"

Egyetlen PONT sincs például. A többiről már nem is beszélve.