Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyetlen arva tartomanyunk van kezdeskor, a fovaros, viszont van egy CoT-unk is (juhhe). Egyeb rossz hir: Oszman vazallus vagyunk... Morea, Albania, Szerbia: oszman vazallusok. Szerencsere a torokoket lefoglalja egy jo kis haboru a szeteses elott allo timuridokkal es szovetsegesevel, szoval szepen el voltak foglalva keleten, en meg betamadtam a Balkant. Folyamatosan felgyurtam a sereget letrehoztam egy 5 es 4 ezrest. Az elhuzodo haboru egekbe novelte a torokok War exhaustion-jat, szepen lazadasok tortek ki balkan-szerte, az anatoliai teruleteit megszalltak szepen-sorjaban. Also-Bulgaria Wallachiahoz csatlakozott, kozben hoditgattam tovabb es levertem a fovarost tamado oszman-szovetsegest (Candahar?). szerencsetlensegemre, az egesz Anatoliat szinte megszallva tarto timurid-szovetseges beket kotott, igy felszabadult egy tonnanyi terulete, es ket kimerult torok sereg azonnal a Balkanra lett mozgositva. Ezeket-nagy nehezen eltoroltem a fold szinerol (13 meg 20 ezres seregek 4-5 ezernyi megmaradt katonaval) a candahar szovetsegesevel egyutt, de egy 5 ezres friss szerb hadsereg betamadta az elfoglalt nyugati terulteket, a bizanci seregeim is kezdtek kifingani, ideje volt egy bekenek. Szerencsere elfogadott egy elegge necces bekeajanlatot, Makedonia, Szaloniki, es Thessalia az enyem lett valamint lekapcsoltam Morea-t az oszman-fuggesrol.
Saor Alba
mai Irak helyén volt egy törzs valami lalaryds-nak hívták, pontos nevük most nem ugrik be.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Új játék egyébként (ebben van az a sok bajom a lázadókkal):
Amúgy már egy ideje hezitáltam, hogy mikor támadjam be a szövetséges osztrákokat, aztán végül az elzászi trónért (ott a fehérség közepén 1 tartomány, "in Austria's sphere of influence") vívott harcba beléptek ellenem, pedig hívtam õket is a buliba. Élvezetes háború lett belõle:
Itt már szétvertem 2-3 20K-s Kaiserliche Armeet, valamivel kisebb haderejû szövetséggel kezdte, mint én.
Még a játék elején az utolsó pillanatban nyúlták le elõlem Aquileát, ez azóta is sértette az önérzetemet, de most jól elkaptam õket 😊
Érdemes megnézni, mi folyik ott keleten:
A litvánok még szép kis falat lesznek, meg a törökök sem kutyák. Azon gondolkodom, hogy a törkkel menjek a spanyoloknak, vagy fordítva? Elõbbi szerintem mókásabb lenne, bár a török flotta miatt talán könnyebb. (Szép lenne így egyben hûbéressé tenni a törököt...)
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
Csak ehhez ugye az kell amit elõzõbe írtam, is, hogy 1401 ben vassal legyen, az meg picurit vicces😊
(nem nehéz kitalálni mondjuk😊)
Ja, hogy még arra is sajnálsz pár diplomatát, hogy annektáld😊
Akkor van egy ötletem, töltsd vissza 7-8X, és elõbb utóbb elfogadja elsõre is😊😊😊)
De azzal a stratégiával, amit írtál, bõven meglehet LEGKÉSÕBB 1415 re is, azért 3ból 1X 95% valószinûséggel bejön a dolog😊
És tényleg úgy kell kezdeni, mert ha megvan Akvárium, (meg persze Erdély annexió) akkor már elég erõs az ember katonailag és gazdaságilag is leverni szép sorban tetszõleges sorrendben Ausztriát, Csehországot és a lengyeleket és Itáliát is.
Kérdés:
Religious turmoil és Time of troubles. Két elég idegesítõ módosító, amibõl jó lenne kimászni, mert mint mondtam, idegesítõek.
Stab +3, infamy 9/24, ww 0, infláció 0, csak magyar területek (tehát nincs non accepted culture), presztízs 90 körül, összességében több református+protestáns területem van, mint katolikus.
Van vmi mód arra, h kimásszak ezekbõl, vagy 1cer csak eltûnnek?
Ápolj jó viszonyt Ausztriával, Csehországgal és Lengyelországgal, hogy ha az egyiket betámadod, akkor a másik 2 ne zavarjon.
Rámehetsz Aquileia aranybányáira is(kezdésnek ez a legjobb), csak akkor a Német-Római császárral kell harcolnod, ami Csehország vagy Ausztria, és kb. 40k serege van. Ezt úgy tudod tompítani, hogy akkor támadsz, amikor a császár épp ki van merülve és/vagy több fronton visel háborút. Ilyenkor könnyen lehet a tartományait megszállni, és hamarabb is kötnek békét. Ez kb. 1940-50-re reálisan megtörténhet.
Esetleg megpróbálhatod azt, hogy Aquileia egyik szövetségesének üzensz hadat, aki nem tagja a Birodalomnak, és hátha Aquileia segít neki. De ez nem mindig válik be...
@Swarczi Az oszmánokat csak akkor támadják be, ha õk a muszlim hit védelmezõi és minden hülye háborúra ugranak. Ekkor kimerülnek, és elõfordulhat, hogy vmi keresztény nagyhatalom hadat üzen. (Mondjuk az is visszaverhetõ.) Az is lehet, hogy azért háborúznak, mert valójában mondjuk Kasztília üti Tunéziát, a törökök meg védik õket. A lényeg az ,hogy nem kell idióta háborúkba keveredni.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

És neked is mondom, hogy szinte minden dolognál mûködik, hogy fölé viszed az egeret, és nagyon sok mindent ki ír róla.
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
az amúgyot nem rövidítjük ám-nak
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
Ha túl nagy a nemzet, vazallusa valakinek, illetve perszonálúnió alatt van valakivel akkor sem enged annektálni. 1ébként sztem nem az számít hogy több területe van nálad, hanem hogy meghaladja-e a területei bizonyos értékeket(mondjuk ebben nem vagyok biztos). De azt azért nézd meg, hogy van-e valahol máshol területe, én már megszívtam egy párszor hogy fél kontinenssel arrébb volt még a célnemzetnek 1 területe.
A presztízskérdésedre:Csatákkal(tengeri-szföldi), sikeres kolonizáció, békekötéskor a követeléseid után is jár presztízs.
Évrõl-évre lehet tanácsadókkal növelni, illetve bizonyos területek elfoglalásával(pl. muszlimok:júdea,róma) is lehet növelni. Talán még a HRE létrehozása is ad asszem +presztízst évente.
nem vazallusa véletlen valamelyik másik országnak?
Egyébként már elég elõrehaladott állapotban van a negyedik rész, csak nem EU4, hanem Magna Mundi lesz a neve.
link
Eventek: Néha túl érthetetlenül jelennek meg: 50-60 éve full centralizáltan vagyok, erre kidobja, h a nemesek aggódnak az új cuccok miatt(Ez vagy +1 et jelent dec. felé, vagy stabilitáscsökkenést). Most komolyan?! Reálisan gondolkodva 60 év alatt új generáció nõ fel, akik már semmit nem tudnak a régi rendszerrõl...
Ugyan ez van a vallási dolgokkal is - mostanában Hindustannal(Vijayanarral hoztam létre) 1-2 évente kapok Herecy-vel kapcsolatos eventeket(+revolt risk meg pár negatív hatás 1 területen vagy narrowmined felé eltolódik 1-el a csúszka). Jelenleg a saját vallás/eretnek/más vallás a nat. idea-k miatt 4/6/3-mon áll, és a saját vallás kb 1/5-ét teszi ki az államban elõfordulható vallásoknak. Vagy például kaptam úgy egy "a sok béke miatt sok a gyáva"(a lényege ez) eventet úgy, h 60 éve kb. 7-8 éves békés idõszakom volt. Van még 1-2 nem teljesen logikus, de azokat vagy túl ritkán kapom, vagy nem tûnnek fel annyira 😄
Lázadások: Könyörgöm, a lázadók Core területeken ne az általunk elérhetõ legjobb egységekkel harcoljanak már! Ha ilyen 1szerû lett volna minden forradalom, lázadás, akkor nem lett volna ennyi elnyomott nép a történelem során.
Az egységek: Ezzel fõleg a keleti nemzettekkel van problémám: lehetõleg a hõs india seregeink ne SZAMURÁJ harcosokkal harcoljanak, legyenek vmi alternatív egységek kitalálva helyettük(mondjuk ez igaz az egész játékra, azért redcoat infantry-s spanyolok is szépen nézhetnek ki). Tehát legyenek általános egységek a játékban, amik minden nemzettel elérhetõk, meg egyedi egységek, amik csak bizonyos nemzetekkel használhatók.
Fejlõdés: Fõleg japánnál irreális a dolog, ugyanis rendes fejlõdéssel még az 1500-as évek végére sem érik el a szamuráj 1ségek megjelenését, ami egész egyszerûen hülyeség.
A különbözõ casus bellik dilemmája már elõkerült egy párszor az oldalon uh arra most nem térek ki.
Pénz kérdése: gyakorlatilag a játék utolsó 50-60 évében már nem nagyon tudsz mit kezdeni a pénzeddel, max trade techet meg prod. techet fejlesztõ manufaktúrákat húzhatsz fel, mert ekkorra többi tech általában eléri azt a max szintet, mikor már nem ad semmi extrát... Ez mondjuk fõleg annak a hibája, hogy a birodalom növekedése nem ad plusz magisztereket.
Hmm ekb. egyelõre ennyi, ha valamit kifelejtettem, az azért van mert másnapos vagyok 😄
Most kezdtem a játékot, valaki tudna egy oldalt mutatni vagy hozzászólást linkelni, ahol néhány általános tipp van leírva? Nagyon bonyolult így elsõre még az egész, a tutorialokat végig csináltam.
A Magyar Királysággal indítottam egy hadjáratot, de nem igazán tudom, mit csináljak. Románokat elfolglaltam, lengyelekkel és osztrákokkal szövetségben vagyok, viszont nem igazán tudok semerre tovább terjeszkedni. Ha délre terjeszkedem ott semmilyen kis államot nem tudok elfogadni, mert mindenki az ottománok hûbérese, aztán ha megtámadom mondjuk Szerbiát, jönnek rám a tizen valahány ezres ottomán seregek. Északon Bohémia fele ugyan ez a helyzet, keleten Bessarabia fele tudnék csak, azok meg a lengyelek hûbéresei. Nyugaton meg ugye Ausztria van.. <#confused>#confused>
Valami ötlet, jótanács? 😄
Össze se lehet hasonlítani a két játékot...
In Nomine alatt találod
Az lehetséges hogy egy kis német királysággal kezdek és meg tudom alapítani Németo.-t vagy Poroszo.-t ?
Egy nem teljesen egyértelmû csata után természetes volt a világtörténelem során, hogy mindkét fél gyõzelmet jelentett (Napóleon is Eylau vagy Kutuzov is Borogyino után pl)
szóval természetesen Mátyás is ezt tette, hálaadó ünnepség is volt a gyõzelem emlékére stb, csakhogy István ugyanezt tette, a zsákmányolt magyar zászlókat õ ugyanúgy elküldte a Kázmér lengyel királyhoz, mint a gyõzelem kézzelfogható jele😊
Szóval a csata kimenetete akárhogy nézzük, de magyar taktikai ill moldvai stratégiai gyõzelem😊
Az is tény, hogy Mátyás rögtön ezután bosszúhadjáratot tervezett.
A jegyzett oldalt nem ismerem, miként azt se tudom, István küldött-e hûsûgét biztosító üzenetet (valószinû igen, de ha igen sincs jelentõsége, mert küldött olyat õ a lengyeleknek és a törököknek is szerencsétlen kisállamok másképp nemigen bírtak fennmaradni akkoriban másképp) de mindenesetre Moldva de facto önnálósága István haláláig megmaradt ez is tény, meg az is, hogy Mátyás ha akart volna, se tudott volna újabb hadjáratot indítani aztán jóideig, mivel fél év múlva (lehet pont a gyengének vélt szereplésünk Moldva ellen volt a kiváltó ok) kitört a cseh háború, amelybe végül beléptek ellenünk a lengyelek is, és egészen 1474 ig húzodott, és Mátyás hihetetlen boroszlói diadalával végzõdött.
(10-12 ezer harcossal ostromlottként az 50-60 ezer fõt számláló egyesült-lengyel cseh sereg ellen akik ostromlóként voltak kénytelenek békét kérni)
Tudod ha egy játékot imádsz, akkor szakmai kihívás úgymond megcsinálni vmit a legnehezebben is, amit egész biztosan mondjuk minden 10 vagy 50 ezer játéskosból maximum még 1 tud😊
Ja, és vannak pályák (típustól és nagyságtól függõen) amit meg lehet csinálni nulla visszatöltéssel is de annyi idõm azért közel nincs, hogy éjjel-nappa játsszak valamivel, aztán beleölök mondjuk 80-100 óra játékidõt az állásba, aztán nyomok egy restartot, majd megint, és végül 38.ra is, mivel végül 2 év utén diadalmasan kijelentem, hogy a játékostársadalomból nekem van meg egyedül a dolog visszatöltés nélkül😄
(Igen, ha hiszed ha nem, vannak ilyen elvetemültek, akik ezt csináljákvan Hall of Fame lista a civfanatics oldalon, ahol vannak kihivások és a beküldött állásaidat leellenõrzik hogy biztosan nem töltötted e vissza😊
P:S: Mondjuk ha valakinek ennyi ideje van, és ennyire jó valamilyen gameben, az jobban teszi, ha versenyeken indul szerintem, csomó játéknak vannak pénzdijas tornái világszerte😊
Ezzel mennyire értesz egyet (a csata utáni eseményekrõl van szó):
"A gyõzelem jelképeit, aranyozott hadilobogókat, a moldvai jelvényeket, a fegyvereket a budavári Boldogasszony templomban helyezték el. Az új hadjáratra, a Moldva-ellenes háborúra már nem került sor, mert István vajda követei a magyar királyi székhelyen vazallusi esküt tettek, elfogadták Mátyást hûbéruruknak."
Mert akkor Mátyás tényleg nyert, hiszen Moldva ismét vazallus lett.
Illetve konkrétan ezzel az oldallal?
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/41551
Elég részletes leírás, csak nem tudom, igaz-e, mert a neten máshol nem nagyon írnak errõl. Vagy a fenti oldal szövegét ismétlik, vagy egyszerûen elkönyvelik, hogy Mátyást megverték és kiûzték Moldvából.
A civ-ben sem szerettem visszatölteni. Annak se látom sok értelmét, hogy olyan nehézséget választasz, amit eleve lehetetlen visszatöltés nélkül megcsinálni. De ízlések és pofonok. Egyik ismerõsöm csinálta úgy még a civ1-ben, hogy ha az egyik ellen felépített egy csodát, akkor visszatöltötte (mert ott a csodák még ugye random épültek az ellenfeleknek) 😊
(mindenkinek vállani kellett félévente 1et)
Röviden: Mátyás 8 ezer lovassal (õk a legjobban felszerelt csapatok voltak) és 4 ezer darabonttal indult neki a dolognak, és a cél elõször nem ez a hadjárat volt, hanem az erdélyi felkelés leverése, ugyanis az újonna bevezetett adó és vámrendelet miatt nyílt lázadás tört ki ott, új király választását követelték.
A lázadás leverése hamar és gond nélkül megtörtént, és Nagyszebenben 2 évvel meghoszabbították a békét a törökkel is.
Ámde úgy döntöttek, hogy mivel Nagy István havasalföldi és moldvai vajda támogatta a felkelést (hogy így volt-e vagy ez csak ürügy volt hogy vazallussá tegyük õket ez kérdéses) ezért úgy döntöttek, rövid úton rendezik ezt a kérdést is.
Állítólag utolsó pillanaban értesültek a készülõ román támadásról, igy valamelyest még felkészülhettek rá, ám az õrszemélyzet súlyos lerészegedése miatt a betörést csak Moldvabánya központjában, a piactéren sikerült megállítani.
Maga Mátyás is csaknem elesett többször is, súlyos sebeket kapott.
Az ütközet maga " Pyrrhic hungarian victory" nak mondható, 4.000 magyar és 7ezer román esett el, az üldözés során még 4 ezret sikerült levágni.
A nagy veszteségek miatt kényszerû evakuálás során a szekereket és a tüzérséget kénytelenek voltunk Moldvabányán hagyni, ezek István vajda kezére kerültek.
Havasalföld végül egészen István haláláig megtartota függetlenségét, aztán egy rövid idõre magyar, majd Mátáy halála után török vazallus lett.
Civ 4 Beyond The Swordban (a legjobb civ messze szvsz) van 3 vagy 5 helyett vagy 15 fokozat, namost 3.legnehezebben (emperor) még meg lehet csináli simán ha profi cives is vagy (18 éve játszom a sorozattal, és a civ 4 ben kb 400 online gamem van és pozitiv a mérlegem és az alap pont felett vok picit a ranglistán) és deityn vagy pedig a legnehezebben (nem jut eszembe fejbõl mi a neve annak) akarsz játszani, ott NÉHA fõleg az ELEJÉN MUSZÁJ visszatölteni, mert nem tudsz másképp játszani sajnos, annyira hamar özönlenek a barbárok, hogy még az elsõ ijászod se biztos, hogy elkészül, mire már õ axemannel rohangál😊
Korábbi verzióban nem tudom, hogyan volt