11580
Europa Universalis III
-
Razzia96 #9300 Kari91
Köszi szépen :) töltöm a játékot ^^
Mert mit ne mondják már unom ez 1400-1800 as éveket :) -
pecaboy #9299 Beállítottad a játék elején a historical leaderst. Hiba volt :P -
Iblisz #9298 Miért van az, hogy nem tudok generálist vagy admirálist toborozni, csak urlakodót, pedig van elegendő dukátom és diplomatám is? -
Kari91 #9297 Hearts of Iron a teljes címe, és egy Paradox játék, ami a II. világháborút dolgozza fel. Én a HOI 2 önálló kiegészítőjével játszok (azaz nem kell hozzá az alapjáték, hogy játszhass vele), a Darkest Hourral. Ez a HOI2 grafikai motorján alapul, csak sok újítás van benne, és a mesterséges intelligencia is jobb, mint mondjuk a HOI3-ban. A játékmechanikája hasonlít az EU3-hoz, és nagyon sok történelmi event/ decision van. A Darkest Hourba egyébként benne van az 1. világháború is, és egészen 1963-ig játszhatsz, vagyis a 3. VH-t is kirobbanthatod, ha akarod.
http://www.paradoxplaza.com/games/darkest-hour
-
tttttom #9296 Mert a franciákat úgy szopattam be, hogy minden területükre elküldtem egy kémet és nyomta nekem automatise a coret mint HRE provi. :) És akkor a CB amiben semmi infamy nem volt reconquest. :P -
Swarczi #9295 A provinciáknál mindig van egy bizonyos spy defense, van national spy defense, ami növeli ezt, és a sliderek álásától függően is lehet + spy defense. Asszem ezt az értéket a stability meg a rev.risk ódosíthatja de ebben nem vagyok biztos, mert kémeket max support revolt-find patriots,nationaist.. szoktam használni. -
tttttom #9294 Nekem a kémkedéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem. :)
Mi befolyásolja a kémeim teljesítményeit? Mármint amikor core-t akarok szerezni a kém hálózatom segítségével. Van amikor sikerül és van amikor nem sikerül... -
Razzia96 #9293 Milyen játék az a HO ?
És mi a teljes címe ? -
Swarczi #9292 Nekem a csehek támadgadták szorgalmasan az indokínai nemzetekt, és szereztek is 1 nyamvadt tartományt, amin 30 ezer fős sereget állomásoztattak... Meg hiába kap a gép vmilyen feladatot, ritkán próbálja teljesíteni. -
Kari91 #9291 Én az 1600-as 1700-as évektől nem is játszok tovább a legtöbb esetben, mivel itt az MI annyira meghülyül, hogy végem van. Pl. Oroszország fogja magát és betámadja Champa-t(indokínai ország), ezért veszít 2 stabilitást, majd még 1-et mondjuk egy event miatt - már is 0-n van. Aztán Champa-hoz úgyse hajózik át, de "háborúznak" vagy 10 évig. Közbe ledarálhatta volna a törököket (mert hogy a törökök meg az arany hordát annektálják:D:D), de nem teszi, mivel Champával háborúzik, és addig új háborúba nem kezd... Közbe meg a Fehérorosz és az ukrán területeken ott vannak a core-jai...
De amitől végképp agyvérzést kaptam... Az MO-gal volt... A játék elején szövetkeztem a Habsburgokkal, akik háborúba hívtak Svájc ellen... Ennek megfelelően Erdély is jött. Hamarosan betámadott az Arany Horda... Erdélyt ostromolja, de közben erdély hadserege halál nyugodtan ácsorog a svájci hegyek kellős közepén... -
Swarczi #9290 Meg hiányoznak a játékból a nagy koalíciók, akik max 1-2 háborúra állnak össze(jó példa erre az elsó és második osztrák-porosz háború: ott kvázi felcserélődtek a szövetségesek mert az érdekeik azt kívánták). Itt még a gép arra sem képes, hogy stratégiai területeken átvonulást kérjen. Mondok 1 példát:Avignon vs Ausztria: simán lezúzta volna az oszták haderő avignon-t, ha kér tőlem áthaladásra engedélyt, de nem tette, így lett egy white peace... + megfigyeltem hogy ha a mentésemet kipróbálom 1 másik néppel, bizánc vagy 4-5 nemzettel szakítja meg a military accest. -
Swarczi #9289 Amivle igazán lehetne javítani a gépet? Mondjuk a megtervezett terjeszkedés, és főleg TUDATOS terjeszkedés és háborúzás. A gép sokszor úgy üzen hadat, hogy alig vannak a közelben csapatai(+nincs is maxon a támadás pillanatában a fenntartás). Ezt főleg az oroszoknál vettem észre, hogy betámadta Quin-t, és közben nem is volt csapata a keleti határainál... Meg Bizánci játékomban 10 évente kaptam novgorodtól meg a teutonoktól hadüzenetet úgy, hogy 1-2 szállítójuk ha volt... -
Kari91 #9288 Ez egyébként más paradox játékban is megjelenik, ott van például a HOI. Abban is meg tudod csinálni, hogy MO-gal beannektálod a Szovjetuniót, pedig mindössze néhány éved van rá, és ez így nagyon durva történelemhamisítás:D Szerintem ezért is adták ki a Darkest Hourt, a HOI2 önálló modját 2011-ben. Ez már grafikai téren nem veszi fel a versenyt, a HOI3-mal, de mégis, olyan bitang nehéz(mert kurvajó az MI, legalább is csata terén), hogy az ember azzal elszórakozik egy hetet, hogy hogyan verje be 6 hét alatt a franciákat a németekkel. Arról nem beszélve, hogy ha először támadod be, gyakorlat nélkül a SZU-t, akkor nem az van, hogy egyből, néhány hét/hónap alatt eljutsz moszkváig(mint a valóságban), hanem csak pislogsz, hogy a szovjetek viszatolnak varsóig... -
Kari91 #9287 Szerintem a játékot úgy lehetne nehezebbé és élvezetesebbé tenni, hogy a mesterséges intelligenciát javítják. Ugyanis ebben a játékban a pocoksari által leírtakon kívül még a diplomáciában is szánalmas a gép: csak olyanokkal házasodik, akikkel közös szomszédjuk van, hogy majd jól legyakják. Ezzel az a baj, hogyha téged körülvesznek hozzád hasonló erősségű, vagy épp erősebb országok, és egyikkel sem törekszel jó viszonyra, hanem kalandor módon bele ugrasz minden ellenük irányuló háborúba, akkor pokolian megnehezülhet a helyzeted, ha minden szomszéddal - 200 a viszonyod. A másik meg, hogy a gép, még ha az ő országa kicsi, és az ellenség bazinagy, akkor se akar pl RM-et kötni, pedig mindent meg kéne tennie azért, hogy ne annektálják. Pl. ha betámadok egy kisebb országot, az velem utána sosem törekszik jó viszonyra, mert arra épít, hogy majd egyszer a távoli jövőben visszaszerzi a tartományokat tőlem, pedig így csak elősegíti, hogy mindenféle stability hit nélkül gyalulhassam le. Pedig a valóságban például Bizánc az 1400-as években folyton küldözgetett a töröknek ajándékokat, hogy ne bántsák őket. Ilyen viselkedés az MI-től elképzelhetetlen. Vagy pl. az is, hogy Poroszország és a Török Birodalom szövetséget kössön a Habsburg-Birodalom ellen (aminek pedig volt valóságalapja).
Folytatva tovább, pl. ha van egy nagyobb ország, aki annektálni akarja a környező kicsiket, akkor azok se fognak össze, hanem inkább alig várják, hogy az egyiket betámadja a nagy, mert akkor mennek ők is területet rabolni(próbálnak:)).
Én pl. kifejezetten primitívnek találom az MI-t, és imádom őket egymás ellen kijátszani. Ezt úgy csinálom, hogy mindig van 1 célpontom, de a többivel(akármilyen kicsi, vagy akármilyen gyengének gondolom), jó viszonyt ápolok, hogy ne zavarjon, így minimális véráldozattal és problémával annektálom/teszem vazallussá őket egytől egyig. -
pocoksari #9286 azért, mert nagyobb a kihívás, persze a másik oldalról lehetne azt mondani, hogy akkor játszon valaki a leggagyibb országokkal, mert ott normálon is elég nagy kihívás, de ott szerintem inkább a szívás a nagyobb nem a kihívásérzet
mondjuk én is szánalmasnak tartom a vh embermáluszait és gépbónuszait, bár a másik oldalról nem igazán tudom, hogy mit lehetne a gépen javítani, tehát mivel lehetne okosítani, ami nekem zavaró az a 1k katonás/1 hajós kis támadásai....tehát pl. nekem nem fordul meg a fejemben sohasem, hogy a többszörös túlerőben lévő angol flotta mellett elhúzzak és bedropoljak 3k katonát a szigetére, mert vagy rommálövi a hajókat vagy ha sikeres a drop, akkor meg a 3k katonát nevetve öli le...de ugyanez az angoloknál fordítva, eszméletlenül erőlteti az angol-francia háborúnál a dropot, de ha "átgondolná", hogy ha a franciák elfoglalják a két angol tartományt és közben nincs harc,akkor a büdös életben nem lesz elég pontjuk és mindenképpen white peace lesz...tehát, amikor a gép stratégiát készít a háborúra mérlegelnie kellene, hogy az ellenség hol van, milyen és mennyi serege, flottája van, hol van a közös határ és előkészíti a terepet, sőt, a gép-gép és ember-gép viszonylatban 0 a kommunikáció szövetségi rendszeren belül, tehát amikor kitör a háború, akkor mindenki arra megy amerre óhajt (ráadásul még csak nem is mindig arra amerre tud)...a valóságban pedig ennek úgy kellene történnie, hogy "leülnek" és "megbeszélik" kit támadjanak, mikor és ott kinek mi legyen a feladata...a célpont kiválasztása szavazással, a feladatok kiosztása pedig a szövetségi vezér feladata, a tagok pedig megpróbálják végrehajtani pl. angol-portugál-milánó szövetség támadást tervez a francia+vazallusok blokk ellen, a szövetségi tanács ezt jóváhagyja, a vezér kiadja a feladatokat: anglia feladata a főseregek megsemmisítése átlagos agresszivitással (~ 10k fő feletti seregeket 2-3 tartomány mélyen is üldöz)és az atlanti térség biztosítása (hajók), portugália a seregét gascone tartományban gyűjti és onnan intéz támadást, feladata a tartományok elfoglalása és a földközi térség biztosítása (hajók), milánó savoyából indítja a támadást (ezért neki a háború előtt automatikusan kell kérnie átjárást és elhelyezni oda a seregét) és a feladata a vazallusok semlegesítése...ne a csodálatos haditervemet nézzétek, hanem az elvet, tehát, hogy megmondják neked vagy te megmondod másnak, hogy mit kell csinálni a feladatokhoz prioritást adsz és agressziós szintet meg intenzitást...a másik ami hlyeség a békekötés...választott már valaki a szövetségesének 4 infamyért tartományt? mert én még sohasem, ha már mindenképpen infamyt akarok, akkor magamnak kérek tartományt...tehát a békének úgy kellene történnie, hogy a vezér elküldi a békét, hogy ezt és ezt kéri a szövetségünk pl. 3 tartomány, 1000 dukát, 2 vazallus felszabadítása és ennyi, az ellenség elfogadja, ekkor a szövetség "leül" és mindenki elviszi amit kér, a háborúban elért pontszámok sorrendjében és mértékében, ami esetleg mégsem kell senkinek az visszaszáll (a felszabadítások értelemszerűen nem)...és ami szintén fontos, hogy a szövetséges minden különösebb ok nélkül nem ugrik ki a háborúból
ha a fentiek lényege, tehát az együttgondolkodás és együttműködés (nem is feltételenül úgy, ahogy leírtam, de már ez a kezdetleges szint is előrelépés lenne) magvalósulna, akkor szerintem sokkal használhatóbb lenne a szövetségi rendszer és ezzel a játék is élvezetesebb -
Iblisz #9285 igen..ép ezt nem rétem, hogy 1399-ben, mikortol indulok..igy indítok..:) -
Swarczi #9284 A játékban már 1420 előtt császár asszem. De magyarokkal már vagy 1 éve nem toltam, szal nemtom :D -
Iblisz #9283 1411-től még nem császár,
csupán „a rómaiaknak örökké felséges királya” címet kapja meg a meglévő (Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kunország és Bulgária királya, a szent római birodalomnak főkamarása Csehország és Luxemburg örököse +1397-től brandenburgi őrgróf) mellé
Császárrá 1434-ben koronázza meg a pápa Rómában, mielőtt 1431-ben Itália királyává koronázzák a lombard vasakoronával. -
Swarczi #9282 Ezernégyszáz-tizenvalamennyi. Akkor lesz Zsiga császár. Am érdemes lesz ugy belőni h Zsiga császár, ne legyenek husz lázadók csh földön és még tiéd legyen dalmácia :D. Am megmondaná nekem hogy 1399 első kezdő dátumán ugye a timuridák sok nemzettel hadban állnak. 1év arrébbgörget 1 vissza és lőn csak 4 nemzettel áll haadban... -
Iblisz #9281 Most akarom elkezdeni újból a játékot..MO-val..azonban van egy érdekesség amit észleltem:
ugynaolyan beállítások mellett indítottam a játékoket:
az első esetben HRE császárként voltam a trónon 23ezer katonával
a második esetben viszotn HRE-n kívül szerepeltem 3 ezer katonával
harmadik esetben is ugyanugy...
Ez minek tudható be szerintetek?
Luxemburg Zsigmond amugy HRE császár is volt..igaz 1430 után..tehát nem 1399-ben:) de akkro sem értem a logikát..:) -
Iblisz #9280 Köszönöm segítséged!
-
Swarczi #9279 Am eventekből nekem is elegem van, volt h 1 hónapon belül 2szer kaptam templomi elégedetlenséget. Meg azt nem értem, mért kapok stabilitás vesztést, ha ellenállok a császárnak... -
Swarczi #9278 f11 az aktuális képet screeneli, f12 meg a teljes világot. -
nik1995 #9277 Ha te egy jobban szeretsz játszani akkor játsz így nekem mindenesetre így nehezebb és egyben élvezetesebb is -
Kari91 #9276 Sztem nem lesz jobb a játékélmény. Engem pl. rettentően irritál, hogy mondjuk FrO-gal kevesebb az income-om, mint a spanyoloknak a VH miatt. Akkor inkább én csinálok magamnak szabályokat, pl nem westernizálok, nem mindig 5*-os tanácsadókat veszek föl, nem támadok cb nélkül, nem térítem át a tartományokat(mert a térítések legnagyobb része irreális), stb.
De a vh-dal csak a realizmust rombolom le. -
nik1995 #9275 ez a PrintScr -es dolog engem is értdekel mert nekem se sikerült -
nik1995 #9274 Nehezebbé teszi a játékot ezáltal nagyobb lesz a játékélmény és erről már voltak beszélgetések hogy miért kapp plusz előnyöket a gép.
tttom ha nem nagy fáradság küldenél egy linket ahonnan letölthetem a térképet amivel játszol? előre is köszi -
Iblisz #9273 Hogyan lehet a játékból képeket kimenteni? mert a PrintScr-nel mindig a háttér alkalmazásokat menti ki...
-
tttttom #9272 Amúgy én normal fokozat felett sosem játszok egy játékkal sem. Csak megjegyzem. -
tttttom #9271 Én nekem csak egy problémám van...Minek játszotok very hardon? Elmagyarázná valamelyikőtök nekem, hogy mi értelme a VH fokozatnak? Egyszerűen nem tudom megérteni minek kell a gépnek extra bónusz és önmagunkat megszopatni metódusban játszani...-.-' -
pocoksari #9270 ezzel csak mélységesen egyet tudok érteni
tudom,ritka -
Lysandus #9269 A military drill az egyik legjobb idea! Very hardon meg szinte nélkülözhetetlen, az AI morál bónusza és a humán játékos morál hendikepje miatt. -
Kari91 #9268 Azért annyira sosem váratlan egy helyzet,hogy 2 hónapod sincs moráltöltésre. Ha mégis, akkor te nem voltál elég éber. Másrészt meg, ha többen ütik azt az országot, amit te is akarsz, és nem te támadsz elsőként, akkor nagy valószínűséggel elég csak a szomszédos provinciákban megkezdeni az ostromot, nem fogsz rögtön az első héten csatázni.
Az igaz, hogy a háború az első hónapokban dől el, de nekem sose volt a morálból gondom. Egyébként meg, ha figyeled azokat az országokat, akiktől egy lehetséges támadást vársz, akkor nem lesz gond. Pl. én több, mint 100 évet lehúztam Brittany-val Franciaország mellett. Egyszer kapott core-t az egyik területemre, de azt eladtam neki+folyton royalm marriage. Ezek után beindult a gyarmatosításom, szóval ha akart volna, se tudott volna annektálni.
Én pl. Magyarországgal RM-et kötök minden nagyobb szomszéddel (Csehek, lengyelek, osztrákok), így egyiknek a támadásától se kell tartanom, sőt legtöbbször nem támad hátba a másik kettő, ha az egyiket ütöm. Ha meg én akarom vmelyiket megtámadni, akkor max előtte leinzultálom, vagy a jó viszony miatt bukok 1-2 stabilityt, túlteszem magam rajta. És így nem inflálom a pénzt, sokkal erősebb gazdaságom lesz.
A legjobb megoldás persze a military drill, így az elején 25%-os maitenance-szel is leverem az esetleges lázadókat, és ha nagyon ritkán meglep az ellenség, akkor is kivédem. De egy jól felkészült játékost nem lepnek meg.
Persze ez alól kivételek az olyan államok, mint granada, riga, az ír államok vagy epirus. Itt többször kell újrakezdeni, mire egyszer szerencsésen nem támadnak be, de akkor is folyton agresszívben kell ölnöd mindenkit. De az ilyen meg csalás, hiszen az nem nagy büszkeség, hogy 15-ből 1-szer nem támadtak be, és akkor nyomom a printscreent, hogy milyen fasza vagyok, boruljatok. Akkor már a másik 14, annektálással végződött játékról is jöhet a screenshot;) -
kissssss #9267 sok szerencsét Skóciához :-D még régen(alap eu3-al jó régen volt az) én is játszottam egy kört a skótokkal, ha jól emlékszem akkor sikerült észak amerika egy jelentős részét kolonizálnom legfőképp a keleti partot. -
JLH Fans #9266 Én is csak 3 ról, pedig igazán betehették volna 4.választásnak, hogy mondjuk:
"Elénekled parasztjaidnak a (hulló)csillagok, csillagok mondjátok el nekem c dalt mielőtt kerékbetöreted őket" :)
Namost mivel mégsincs kedvem szenvedni 1régiós 1000 lakosú miniállammal (ez a max amit ki lhet hozni Granadából)ezért marad Skócia, a nehézség azért very hard:)
Ez sem egy leányálom mondjuk, Mo al 17k a forcelimit, itt meg...többen vannak az északi tengeri fókák,mint a katonáim:(
7k a limit, de ez még hagyján, a bevétel sokkoló igazán, olyan negyede még a fos MO.i kezdőnek is:(
Ráadásul a kiráályom rögtön lehalt, és mivel komoly 5 éves az örökös, ezért gondolom 10 évig regency council...
Bááár addig esetleg (a hadüzi pont megtörtént a halál előtt) lehet hogy meghódíthatom a fantasztikusan csodás, gazdag és nagy Orkney szigeteket.
Ahogy az erőviszonyokat látom, nincs más hátra, mint hogy 10 évig Angliának szopok, nyalok, gombot varrok,
(royal marriage+ask+give access, trade egyezmény)és igyekszem 200 on tartani a viszonyt, mert haderőben 3, flottában 5-6X os fölényben van, pedig kimaxoltam a flottát már.
Aztán majd remélem egyik Franciaország elleni háborújában elkaphatom, hogy mikor behiv a szövetségesem, akkor nem csatlakozom, majd miután Anglia átvitt mindent Fro.ba, szépen hátbadöföm:)
Tudom hogy -2 stab fogja bánni, de ennyi baj legyen:)
Csakaddig húzzam ki vhogy...
-
kissssss #9265 én 3 választásos csillag által elkövetett parasztvakításról tudok, mindhárom választás -1 stabilitás :-D szerintem ezt direkt a fejlesztők találták ki hogy szívassák egy kicsit a játékost. -
pocoksari #9264 de annak 2 verziója is van, nem? van egy 4 és egy 3 válaszos -1stability? vagy előző részeknél volt 3 válasz és az újban 4? -
pocoksari #9263 a gép nagyon idióta néha...volt, hogy pl. a mamlukok mentek a töröknek segíteni és fél magyarországot elfoglalták hajóról droppolással, de a másik oldalon pl. kasztília a hajóhadával, pihenő seregével nem volt képes 1k katona segítséget sem hozni itáliába (tehát nem is túl messzire)...
granadánál kasztília elsőkörös hadüzit nyom, tehát igazából az a 4k katonád sincs meg...elindul a játék, a 2. napon kimegy 10 alap hadüzi, ilyen pl. Bar_Burgundy viszony vagy Navarra-Aragon...az Angol_Francia csak annyiban különbözik ezektől, hogy ott mindig a franciák szívják meg, pedig jellemzően ők támadnak
ami szerintem érdekes, vagy legalábbis nekem nagyon bejön az a timuridák most, szerintem elképesztően durva...pl. török ellen végig elismerem a vereséget, hogy máshol előretörhessek, a sereg mérete miatt ez megy is,de ugyanakkor figyelni kell a bitangsok lázadóra (+5 nomád+3 overext.+ a nacionalisták), de szabad utad van afrikába, ázsia nagyobbik részére, a mogul váltással techgroupot tudsz váltani...ingyen van a terka és válogathatsz is egyben köztük, automata hadüzenet...és ami a legjobb, ha váltasz mogulra, akkor azonnal hadüzi jön a többi nomádtól, tehát azokkal kiélheted minden hadakozási vágyad...mindezt 0 war exh. mellett és colonistos hódítással, akikből hagysz 1 tartományt, hogy adják a gyarmatosításhoz a telepest az új-világra...komolyan ha kiderül, hogy még vannak ilyen gyöngyszemek...úgy beleéltem magam, kár, hogy nincs itt a gépem :( -
kissssss #9262 "pl megesett, hogy a parasztjaim több hullócsillagot láttak, mint ami az egész univerzumban van,10 éven belül 2:)"
XD hát ezen hangosan felnevetem XD -
JLH Fans #9261 Én sose csinálnék vazallus elengedéses dolgot, mert ennek csalásszaga van, vagy nevezzük inkább bugnak, olyan kb mintha kikapcsolnád az inflációt és/vagy ingyen lennének a kereskedők+misszináriusok:)
A -1 stab hidegen hagy, úgyis pár évtizede (pedig azt hittem már kivettél ezt az eseményt mert 150 évig nem kaptam) pl megesett, hogy a parasztjaim több hullócsillagot láttak, mint ami az egész univerzumban van,10 éven belül 2:)
Aztán még scandal on the court is volt, viszont később meg bejött egy +2 ill +1 et adó dolog, szóval úgyis visszaáll pár éven belül +3ra.
Közben belenéztem picit Granadába, érdekes...
Azt hittem, olyan 8k a limit, és majd 8k lovassal elkapom egyik ostromló seregét.Ehhez képest 4k sereged lehet max, abból akkor mit is csinaljak a 2db 14k s stackje ellen?:)
Közben meg Algéria meg Marokkó, a 2 szüvetségesem, 13 ill 10k seregekkel állnak 1éve Afrikában 1 helyben, mint a birka...
Aszem marad alternativ stratégiaként hadüzi day 1 en egyik ír miniállamnak, úgy talán sikerül elkerülni az annexet.