11580
Europa Universalis III
-
pocoksari #9180 én is erre gondoltam, mert a békekötésnél ilyen opció nincs...megnézem ezt a hordát magamnak...hátha valami értelmeset is ki lehet hozni belőle -
pocoksari #9179 neeeem, telepeset nem tud, azt megnéztem...Andorjané a csoki :)
annyira éreztem, hogy a sok éhenkórász azonnal rácsap a csokira...természetesen hazudtam :) -
kissssss #9178 sokat nem játszottam a dw-el de azt hiszem a horda is tud telepesekkel békekötés nélkül területet szerezni az ellenfelétől.
ha jól tudom. -
Andorjan #9177 elég ideig megszállva kell tartani a tartományt, és automatikusan hozzád csatlakozik. Én ezt vettem ki a magyar játékaimból még amikor béna voltam és elért hozzám.
Olyan régi kókuszos műzliszeletet kérek. Nem az újat, aminek az alja csokibevonatos, a teteje pedig kókuszreszelékkel megszórt, hanem azt a simát, amit mostanában sehol nem találok (illetve van, de az tescos és szar az íze).
Bár az is elég, ha megmondod, hol lehet venni ;) -
pocoksari #9176 na jó, kap egy csokit, aki megmondja, hogy a horda hogyan foglal területet...baromira nem jöttem rá
különben érdekes lesz ez a mindenki western játékom, a 2 nagyhordás (arany horda, timuridák) így nem kerülnek nagy tech hátrányba és a 100k seregük irgalmatlan sokmindenre elég...főleg, mivel az állandó háborúk miatt elég expanzív stratégiát folytathatnak (a nápolyi játékban is somogy környékére jutottak, mire a császár meg tudta állítani őket)...az arany horda éppen wallachiát foglalja, meg a lengyeleket és litvánokat...ezzel hamarosan rázárnak a törökökre, így azok két tűz közé szorulnak...szóval elsőre a burgundi játékom inkább diadalmenetre hasonlított, de be kell látnom, hogy nagyon komoly és fejlett seregek állhatnak fel pl. az indiánok ellen sem lesz elég 2 puskás ember, aki végigfut a fort nélküüli terkákon, majd elhozza a fél országot...a hordák különösen aggasztanak, mert elég baszakodós tőlük területet elhozni és így kell vagy 40 év felszámolni őket,addig meg milliószámra újraképzik a csapatokat...
a kérdést nem elfelejteni az elején :) -
tttttom #9175 AAR:
A Német-Római Birodalom 1480-90 között egyre nagyobb erőre és hangsúlyra tesz szert a kontinens politikai színterén. A császár úgy döntött, hogy a nyugati ultra keresztény unió államai(Anglia, Franciaország, Kasztília és Portugália és még sok kisebb- nagyobb királyság szövetsége.) akik nem hajlandóak elismerni a birodalom fennhatóságát. Egy több lépcsős hadműveletet dolgoztat ki a katonai tanáccsal...Első sorban az Írek lakta szigetet szállta meg a birodalom összesen 60.000 katonával akik lefegyvereztek minden ír ellenállót. Végül a sziget területének felét tudták követelni anélkül, hogy bármilyen következménye legyen a birodalmi agressziónak a többi nem birodalmi állam részéről.
A császár azért szorgalmazta az Írföld elfoglalását, mert szeretné a birodalom majd az elkövetkező háborúkban használni a szigetet mint ugródeszkát a britek felé...
Ennyi történt röviden. :D -
pocoksari #9174 az biztos, hogy egyértelműen nem lehet megmondani...de ez a 2-3 dukátos számítás/végeredmény arra jó volt,hogy pl. egy 8 dukátos tartományt biztosan meg kell tartani...de ott amásik eset,hogybár a tartomány alapból gyengusz de neked éppen van 600 felesleges magistered és annyira felfejleszted,hogy bőven kitermeli a pénzt neked
végülis mindegy,csak rákaptam a témára, hogy végre lehet valamit számolgatni is :) -
JLH Fans #9173 Ez igaz, de pl akkor bele kéne számolni, hogy mit hozna akkor, ha nem tied a terület, hanem a vazallusodé, meg ott a jópár nehezen számszerűsíthető hatás pro meg kontra is (pl kisebb, de általad vezetett sereg, vagy kevesebb lázadó:)
Szóval véegredményben szerintem nem lehet egyértelmű választ adni minden esetben, (ahogy a jó pókerjátékos se csak a matematikai valószinűségekre épit mikor call raise fold vagy all-in ügyben dönt) stílus kérdése a dolog,mind2 megoldás lehet jó. -
pocoksari #9172 pl. egy tech 10000 dukát a másik 2000 dukát
az alap tartományaid összesen 100 dukátot termelnek, tehát az első esetben 100 hónap, a másodikban 20 hónap alatt van meg a tech, az új tartománynak az első esetben 10000*2,5%=250dukát a második esetben 2000*2,5%=50 dukátot kell kitermelnie 100 ill. 20 hónap alatt:
250/100=50/20 egyezik a két oldal 2,5 dukátos tartomány kell legalább -
pocoksari #9171 az átlag csak azt a célt szolgálja, hogy valami közelítő adattal szemléltessük a problémát, tehát igazából példa...
igazából ha a tech cost több, akkor a tartományok pontosan ugyanannyival több idő alatt termelik ki a szükséges dukátot, tehát az új tartománynak is ugyanannyival több idő alatt kell az ugyanannyival több dukátot kitermelnie, magyarul az elvárt gazdasági potenciál az új tartomány esetében változatlan -
pocoksari #9170 megnéztem az olasz mentést...a 29.-es land tech 33655 dukátba kerül,az 544 tartomány miatti módosítom 1560%, ha ezzel beosztom a 33655 dukátot , akkor 2174 jön ki, ami az alapköltség*egyéb módosítók, mivel a 29-es land tech alapköltsége 2074 dukát, ebből tudjuk, hogy van kb. +5%egyéb módosítóm, azaz +1 tartományt akkor vehetek fel ha kitermeli 2174*2,5%-ot tehát 54,35 dukátot legfeljebb annyi idő alatt amennyi alatt a jelenlegi gazdaság ezt a 33655 költséget (jelenleg za éves összbevétel 10500 dukát), tehát 38 hónap alatt, ehhez legalább 1,43 dukát/hó bevételt kell termelnie, ami nem igazán sok -
JLH Fans #9169 Hm, szóval ez az a táblázat, köszi:)
Kérdés persze, hogy szabad-e átlagot nézni, amikor van egy raklap pár 100 ba, meg 30k ba kerülő tech is.
Meg számolni kell azzal is, hogy bizonyos technológiát teljes egészében a gép kutat ki nekem, míg landban van hogy duplát fizetek az "it's X+1 years ahead of time " hatás miatt:) -
pocoksari #9168 szintén zenész ? :)
annyira mefájdult a fogam, hogy nem bírtam gondolkodni..Itáliát természetesen nem engedném el, de a Nagy-Itáliám bizonyos részét már igen...ahol nagy-épület van azt alapból nem szabad elengedni, mert bőven kitermeli az épület is a költségnövekedést...
én innen néztem az alapköltségeket, ez alapján mondtam, hogy átlag 2000 egy tech:
Base tch costs
-
#9167 Sziasztok. Adódott egy problémám és a segítséget kérném (nem konkrétan EU3 probléma).
Már más játéknál is jelentkezett és most, az EU-nál is. Ott kezdődik a dolog, hogy újra lett telepítve a gép. Felrakom EU3-t, erre kidob egy ablakot, hogy nem lehet elindítani mert "mittudoménmárhogymi".dll nem található. Na, most ezzel mi a probléma. Szerelőnél volt a vas, ő rakta újra. Elmondása szerint mindent felrakott rá, ami kell, hogy működjön a gép, de ezek szerint mégsem. Nem tudom mi a probléma. Előre is köszi a válaszokat! -
JLH Fans #9166 Hú még én is elvesztettem a fonalat elsőre, pedig közgazdász vagyok:)
ELvileg fentvan vmelyik oldalona hivatalos pontos képlet, egyszer már nézegettem.
Pont Itáliát engednéd el? Van egy raklapnyi egyetem ott,azokat pl semmi pénzért nem adnám:P
Persze a számításba belejátszanak olyanok is, hogy a gép vmi egészn perverz logikával imád a sivatag közepén a játék létező legértéktelenebb tartományába egy raklap manufaktúrát pakolgatni, na ilyen esetben nyilván érdemes megtartani:)
-
pocoksari #9165 vagyis a számítás jó, csak nem az a válasz a kérdésre :)
-
pocoksari #9164 természetesen a számításom rossz...az új tartománynak az 50-es költségnövekedést kell kitermelnie, függetlenül a meglévő tartományoktól, pontosabban legfeljebb annyi idő alatt kell kitermelni az 50-es növekedést, amíg a többiek a maradékot...tehát pl ha a többi tartomány a 40 hónap alatt termeli ki az alapköltséget, akkor az újnak az 50 dukátot is legalább 0hónap alatt kell kitermelni azaz minimum 1,25 dukát/hó bevételt kell hozni -
pocoksari #9163 na, számolgattam picit, elvileg a tech országméret módosítóját a következő képlet adja 8 tartomány felett: (tartományok száma - 8 )*2,5% + 200%, tehát 9-nél 202,5%-os árat fizetsz...
megnéztem ezt 1000 tartományig, ugye gyakorlatilag az összköltség a +2,5%/tartománnyal növöget az alap 200%-ról egészen 2580%-ig (1000 tartománynál)
egy átlag tech alapárát 2000 dukátnak vettem (ez kb. igaz is, csak azért használok számot x helyet, hogy kicsivel kézzelfoghatóbb legyen és ne nagyon apró számokkal dolgozzak), így ugye 8 tartománynál van 4000 dukátos tech ár, 9 tartománynál 4050 és így tovább, ez 50-el növöget (2,5%*2000el) tartományonként
ha van 8 tartományod, akkor a 4000-es techköltség egy átlagtartományra 500-as költséget ró, ha az a kérdésed, hogy legyen-e 9. tartomány a meglévő 8 mellé,akkor annak az a feladata, hogy kitermelje a +1 tartomány miatti költségnövekedést, tehát az 50 dukátot, mivel az eredeti tartományok átlagban 500-at képesek voltak termelni és ennek csak 50-et kell, ezért ez egyenletes eloszlást feltételezve azt jelenti, hogy ha hozza az adott tartomány a tartományi átlagod 10%-át, akkor már megéri beválasztani, tehát átlag 10%-a
magasabb tartományszámnál nyilván jobban kell teljesíteni pl. 100-ról 101-re történő váltásnál a 8600-as techköltség miatt egy átlagtartomány már csak 86 dukát költséget visel, de az új tartománynak ugyanúgy a +50 dukátot kell kitermelnie, így már el kell érnie az átlagod 58%-át
200-nál 73%-ot,500-nál 87%-ot, 1000-nél 93%-ot
hozzáteszem ennek hosszútávúnak kell lennie, mert pl. egy friss kolónia gyakorlatilag semmit sem termel, de mégis áldásos hosszútávon...na, szóval vazallusokat gyártani nem hülyeség...nekem pl. itáliával meg kellett volna tennem, de én meg beteg módon szeretem ha minden az enyém :) -
pocoksari #9162 rakd újra...bár passz, vagy töltsd le egy másik verzióját -
pocoksari #9161 jó, de nyugati ország ellen úgysem lehet annyi előnyöd, másrészt meg csak 2 lehetőséget kínáltam fel: te versz vagy téged vernek :) -
Nozz #9160 na ujra...
valoszinuleg egy mar 1000x felvetett problemat hozok fel, bocsi ha valaki zavarok vele de nem lelem a megoldast :)
szoval
eddig a sima eu3-mal jatszottam, nagyon tetszett! sajnos eleg regen telepitettem ezert nem emlekszek akkor kellett-e valami trukkozni az elinditassal, es ellenorzes nelkul toroltem
most felraktam vegre az eu3 chronicles-t, es sehogyan sem akar elindulni!
win 7 64 bites, dx 11! wide screen (laptop)
az elozo normalisan futott, ennel bejon a toltokepernyo, ahol sorolja miket tolt eppen, majd mielott a menube ernenk kidob azzal, hogy az exe leallt...
futattam mar win xp kompatibilitassal, es adminkent is!
valami tanacs? :(
koszi szepen
alig varom h ujra csinalhassak egy kampanyt hazankkal :)
KOSZI! :) -
Razzia96 #9159 Pocoksari ^^ én inkább az vagyok aki 20 tech előnnyel le ver egy 10x nagyobb sereget
Ízlések és pofonok -
Razzia96 #9158 Nem tud valaki 1 tanácsot adni Marokkó ügyben ?
ugyanis az első pár évbe meg támad a spanyol félsziget egésze :)
de amikor nem vele vagyok akkor meg vagy 20 évig meg se simogatják Marokkót .. -
JLH Fans #9157 Mondtam, hogy képzeld el mellé azt, hogy elejétől kezdve "élvezheted" a keleti tech group minden csodás előnyét:)
Úgy más a leányzó fekvése+ott a többi dolog is amit írtam.De igazából szerintem simán lehet teljesen jól és eredményesen játszani mindkettőnk módszereével, szóval így is, meg úgy is, stílus kérdése az egész. -
pocoksari #9156 a-a, nem veszel rá magyarhonra :) én most burgundizok egy kicsit, majd utána visszaállítom a txt-ket és meglesem mire megyek vele
elengedtem 200 tartományt vazallusként (afrikai,ázsiai tartományokat, de ugye a gyarmatokat nem tudtam, így maradt még bőven), a bevételek 70%-ra estek vissza, miközben egy tech ára 65%-ra, de mellette a sereglimitem is esett 20%-ot kb....szóval az olasz mentésnél nem látom ennek a gyakorlati előnyét...ha tegyük fel nem gyarmatosítok, akkor azt érem el, hogy bár penge vagyok techben, de nincsenek bónuszaim és a többiek irgalmatlan flottát és sereget húznak be, de ha meg gyarmatolok, akkor az annyira lehúzza az átlagomat, hogy ezen már a sivatag és a tajga sem ront érdemben...meg igazából inkább az vagyok, aki 1-2 tech lemaradással ráküldi a 10szer túlerőben lévő seregét a másikra, mint aki a másik oldalon védekezik ugyanezen sereg ellen
mondjuk a gyarmatok idővel erősödnek, de addigra már olyan pozicióban leszel, hogy értelmetlen a sivagatok elengedni, mert európát is behúztad és te vagy az egyetlen ország -
JLH Fans #9155 Ne feledd el, (mondtam hogy játssza Mo al:P) hogy Magyarország keleti tech group, tehát ezzel nem lehetne úgy játszani, ahogy te Nápollyal tetted, mert igen komoly lemaradásra tennél szert techben.
Igaz, a serege kisszámú, de hard/very hardon nagyságrendekkel nagyobb, mint amit te tudnál kiallítani, ha tied lenne a terület.
+jóval kisebb sereget kell hátországban is tartani lázadások miatt.
Természetesen ha fűszerről, vagy értékes nyersanyagról van szó,azt megtartom, akkor is, ha 2000en lakják:)
De a hót értéktele területet minek?Azzal együtt is, hogy amit a harcról meg irényításról meg többi dologról írtál,abban természetesen igazad van, nyilván van némi előnye is, ha tied a terület.
(De mivel vassal nekedadja adója felét ezért amig nem core,még pénzben is jobban jársz ha nem tied hanem vazallusé)
Ha vazallust kreálsz akkor -1infamy/terület, ha nem coreból kreálod, ha core területből, akkor meg -2infamy/terület.
(Sőt utóbbbira megkapod amit tárgyaltunk, a reconqest CB-t is, amivel 10év múlva 0 infamyért annexelheted megint, a program szerint ráadásul nem csalás, de attól még nem fair, nem is használom:) -
pocoksari #9154 hát nem tudom...az biztos, hogy a tajga és a sivatag meghódítása nem volt gazdasági, katonai, technológiai értelemben nekem túl előnyös, de hosszútávon ezek biztosították azt, hogy jelenleg már csak türelemjátékot kellene játszanom, mert elviseli az ország az infamyt, lázadásokat úgy, hogy akár egyszemélyes világháborút kezdeményezek
meg igazából a vazallus nem te vagy, tehát elvileg ellened is fordulhat, ha idiótán harcol, akkor a te scoreodat rontja a békénél, a serege általában fejletlen és kisszámú, de ha ez még nem is lenne igaz,akkor tuti, hogy idiótán kommandírozza őket és ami a legfontosabb nem te irányítod azokat a seregeket, tehát ha van neked 40k a vazallusoknak meg 20k, akkor számban lehet, hogy 60k a sereg, de gyakorlatilag 50k sincs...
a másik, meg ha tiéd a területe, akkor a termék/termény is a tiéd és a stratégiai termékbónok miatt lehet, hogy baromi komoly bónokat kapsz ha kiszűrsz ezzel pár másik kereskedő országot is a COT-jaidban...na jó, a kereskedésben nem okoskodok, mert azzal nem foglalkoztam túlzottan
de összegezve, szerintem az a tiéd, ami az országhatáron belül van, még ha ez techben gondot is okozhat...de ha másban nem landben tudod tartani a lépést és az már elégséges
ha kreálsz vazallust, akkor kapsz -infamyt? -
JLH Fans #9153 Nekem fontos, hogy techben (legalábbis landban és gov ban) folyamatosan élen legyek, és ne nagyon kelljen feleslegesen sok csapatot állomásoztatni lázadások miatt, szóval a gyenge területekből vassalt gyártok, igy jobban járok katonailag, meg gazdaságilag, infamy ügyileg, meg mindenhogy:)
+mostanában az overextension miatt muszáj is:D -
pocoksari #9152 én olyat nem szoktam kérni :)
az elején ugye nincs,mert túl kicsi vagy, a közepén szokott nálam lenni, amikor már nagy számban hozom el a terkákat és a core arányom beesik...most megnéztem az olasz/nápolyi játékot, csak 4-es a ruler admin skillje, de még ezzel sem kapom (igaz a határon vagyok)...ha esetleg kapnám is akkor max. pár évig, mert már csak pár új kolóniám lesz és onnan a masszív terjeszkedésnek vége, aztán a coreok is lassan beérnek...nekem fel sem szokott tűnni, mert a foglalt tartomány amúgyis lázad, főleg, mert azonnal küldöm a térítőt is, tehát, hogy 20%-al vagy 23%-al lázad az gyakorlatilag nem is látszik...mondjuk nekem a közepén pont jó admin skillesek voltak, tehát sokat nem is szívtam -
JLH Fans #9151 Amúgy ti mi a francot kezdtek az Overextensionnel?
Elég mocsok dolog, és folyton szívok vele, és ehhez még nem vok elég erős, de ha az is lennék, akkor is gyűlölöm a lázadásokat, meg hogy folyton pauset kell nyomni.
Eddig kezeltem a dolgot a litván örökségből, minden moslék tartományból (Szmolenszk, Tver, Riga meg ilyenek) vazallust csináltam, de lassan elfogynak a rossz tartományok, szóval gőzöm sincs,a következő hódítási hullám után hogyan tovább. -
JLH Fans #9150 Amerika az amerikaiaké:):):)
De most komolyan, 1550 körül vagyunk, és vmiért nem nagyon mennek arrafelé.Kasztilla elfoglalta Észak és Közép-Afrikát, meg Közel-Keletet, és mennek Dél-Afrika meg India felé.
Franciaország a túlélésért küzd, Anglia meg...tökötudja mit csinál:D
Én meg vhogy lefizettem Kasztilliát, Franciaországot meg olyan 40% ra megvertem, aztán békét kötöttem, 12 a war weariness:(
Igaz, neki meg 19:)
Imperial Bannal elhoztam tőle olyan 10 tartományt, ráadásul elég fejletteket, ilyen Worms,Luxemburg, Metz, Provenve, Liguria, stb:)
Darabját 0,4 infamyért, szóval az infamy 4 alá esett.
Aki ellenfél még, az Kasztillia és Moszkva,utóbbi benyelt mindent Szibériáig.
-
pocoksari #9149 igazából nekem a legnagyobb bajom az, hogy a kis/közepes országok lehetőségei korlátozottak és most nem is pusztán a haderőről beszélek pl. kasztília: ütheti a mórokat, kap portugálokra/aragonra valamilyen cb-t és mehet tovább afrikába, franciák: tele vannak vazallussal, van reconquestje és jó cb-ket kap, burgundy annyi reconquestet kap (és van alapból), hogy duplázza a terkát az első években, angoloknak ott vannak az ír és skót tartományok, reconquest a franciákon, bohémia meg aztán tényleg mindenkit támadhat valamilyen okkal (van sapka nincs sapka)
nápolyt is ezért választottam, mondom ha kell infamyvel is, de behúzok mindent modenától délre itáliában, átdropolok a balkánra, a törökök jó eséllyel még a timuridákkal harolnak és ha van elég hajóm rázárom a seregüket kis-ázsiára, onnan a balkánt elfoglalhatom és ha mással nem de holy warral biztosan tudok haladni, nagyjából ez is történt...mondjuk magyarokkal is illő lenne egyet játszanom, de most már átraktam mindnekit westernbe, kiosztottam +2 magistert és +1 kolonistot mindenkinek...és erősen burgundival szemezek :) meg kicsit szoktatni is akarom magamat a birodalmi dolgokhoz
de ha kiéltem magam, akkor futok egy kört a magyarokkal is :) csak az a bajom, hogy elképesztő késztetést érzek a lengyelek megtámadására :)
a gyarmatokkal mi a helyzet? kié amerika? -
Oltred #9148 Hello!
Persze, hárman biztosan szoktunk. :) -
Razzia96 #9147 igen mondjuk ezt én se értem mert az In szerint Magyarországal könnyebb játszani mint Ausztiával , de viszon a sima eu3 szerint meg sokkal könnyebb játszani ( ami persze igaz , csak az In be ezt valahogy el velejtették jelölni ) :D -
JLH Fans #9146 Sztem Ausztria túl erős, nekem az a bajom vele csak.
Ha akarod, majd nyomsz westernizet magyarokkal, de szerintem nem olyan gáz a keleti tech, 1 próbajátékot simán megérne:)
Én skótokat viszem legk, de ha vkinek van más ötlete, ne kíméljen:)
Mondjuk még odébb lesz, mert a magyar gamembe még csak 1640 van, épp Franciaországgal háborúznék, csak beszállt kasztillia is ellenem, ez így nem buli:):(
A 1,5 szeres túlerőmből az ellenség lett hirtelen 1,5 szeres fölényben, a flottaparitásból meg 3* os a túlerő már odaát.
-
tttttom #9145 Én a Steppe Wolf nevű gyerek nevű moddal játszok. :) -
Nozz #9144 a jatek verziojaval biztos hogy nincs gond
mondjatok mar vmit pls! :D -
pocoksari #9143 amire nem is gondoltam...timuridák és horda...én is csak a tech előnnyel vertem meg őket...anélkül brutál állatok :) jól lesz, jó lesz...csak unalmas 300 txt-t árírni... -
pocoksari #9142 a magyarokban nem tetszik, hogy keletiek...moszkvával voltam már és ez baromira nem tetszett, különben elképesztően jó helyen van...birodalmat valóban könnyen meg tudod támadni, gazdag területek nyugaton, holy war délen, picivel keletebbre meg kolonistos terkák
angliával picit játszottam...4 ír állam conquest, franciák hadat üzentek, de a flottát lenyírtam és ráhagytam pár hónapot, ő is megunta,így white peace....aztán kaptam subjugot skótokra, ment is a hadüzi, erre francia, burgundi és bohémia hadat üzent majd picivel később kasztília, aragon, portugália, pápa is csatlakozott, de a hajók felét elkapdostam a dropokat meg a tengerbe kergettem...ez baromira tetszett, szóval kénytelenek voltak megint white peaceolni...kijött közben az első idea, erre ráhúzom a +sereget vagy morál és túltöltés, akkor szétkapom a franciákat, főleg, hogy van pont annyi infamy, hogy a skót annexet megvárhatom, onnan csak át kell pakolnom 80k katonát és nekikmenni...gondolkodtam békésebb megoldáson, lerohanom a marokkót egy crusade keretében (később kolonizálgatok is arra kasztilía célpontjait előbb begyűjtendő), majd beválasztom az új világos ideát és amerikát meghódítom...de a bajom megint ugyanaz...unoooom és kitörölhetem a pospimat 8000 tartománnyal ha nem ad rá 3 kardinálisnál többet...csak felhúzom magam
nekem a legszimpibb ausztria...nem te vagy a császár,így az első pár évben/évtizedben nem kell a birodalom védelmében 1000km-re elküldözgetni a sereget, amikor meg már felálltak a "végleges" határok, akkor bepuncsolni a választóknak és császárként körbeverni mindenkit
minden országot nyugatira rakok, adok bőségesen kolonistot, infamy csökkenést és magistert mindenkinek (nekem is, gépnek is), aztán lássuk melyik ország a nyerő (aztán az indiánok lerohanják európát)...indiában pl. óriási potenciál van...annyira masszív országok lennének keleten is, hogy nem az lenne a felállás a végén, hogy anglia tengeren és gyarmatokon erős, kasztília mindenhol de nem a legerősebb, burgundi/franciák közül kikerül egy brutál szárazföldi, a császár, aki többnyire bohémia szárazföldön verhetetlen és ha ruszkik felátmadnak, akkor őket sem állítja meg senki...aztán ezek kerülgetik, felválta csapkodják egymást...itt meg mondjuk az aztékok gyarmatosítják afrikát, india lerohanja a birodalmat stb.
tudom, hogy a történelemhez nem sok köze van...de én egy tartalmasat szeretnék játszani és ezzel alsó hangon dupláznám a kimenetelek számát
-
pocoksari #9141 köszi :)
1656, tehát még van 160+ évem...elég sok mindenre elég lenne...főleg ha azt vesszük, hogy a lázadók már nem probléma, a stabilitás, revolt risk nem probléma, mert tudok annyi sereget kiállítani, hogy háború közben kergetőzöm a lázadókkal...csak ez ugye baromira unalmas, tehát elvi síkon meglehetne a minden tartományra core 1821-ig, de lelkileg nem bírnám...igaz lenne 1000-es infamy is :)