11580
Europa Universalis III
  • pocoksari
    különben a zsoldot én nem piszkálnám...leveszed 0-ra és a tönkrevernek a lázadók vagy ha megtámad a gép fél évet kell menekülnöd a seregei elöl mire helyreáll...és üldözni fog...meg az ország felét elfoglalja...infláció csökkentő advisor és/vagy idea kell vaaaagy kevesebb sereg és sajna pénzt is kell kérned a békekötéskor...vagy ha nyugis a háború, tehát 8000km-re van az ellenség, te sem tudsz odamenni, ő sem tud idejönni, akkor felrakod a hadiadót, ami ha nem morzsolódnak a seregeid nem növeli a war exh.-t, de a pénz mégiscsak jön...esetleg ezt kombinálod azzal, hogy amikor te vagy a pápa 20000km-re lévő országra rátolod a kereszteshadjáratot, hadat üzensz és a hadiadót is felrakod..aztán max. automatikus white peace lesz
    a hajók zsoldját szoktam nullázni...a seregnél esetleg annyival lehet csökkenteni a zsoldot, hogy 1 hónap alatt visszaálljon...a sereg véd meg, nem szabad butítani és használhatatlanná tenni hónapokra...
  • pocoksari
    bafki, nekem is van overext. a timuridákkal...elég kínos ez a nomád+5 revolt riskkel együtt..Timur öcsénk meghalt...az utód egy fakezű, de az utána lévő már jó 8as admin és 7-es military skill, tehát ez a mogul birodalomhoz elég és a westernizációhoz is(igaz ahhoz a sliderek messze nem jól állnak)...csak még mindig 5év kell a 4-es govermenthez...valahogyan az előző uralkodót meg akarom ölni, így harcoltatom, de szívós a görény
  • kissssss
    ha van fenntartás akkor a katonák is újratöltődnek(függetlenül attól hogy háborúban vagy e) a sereged létszáma azért csökken mert túl nagy sereget állomásoztatsz abban a tartományban amiben épp vannak, minden tartománynak van egy bizonyos fenntartási korlátja pl: Pécsnek 17 vagy 18 a fenntartási határa ez azt jelenti hogy legalább 17.000 katonát tudsz ott állomásoztatni lemorzsolódás nélkül.

azt a határt ki lehet tolni ha a sereg élére raksz egy jó tábornokot ha a tábornoknak van egy 6 mozgás értéke akkor 23.000 katonát tudsz egyszerre tartani Pécsen, ha a tábornok meghal akkor értelemszerűen megszűnik a bónusz.
  • marczi77
    Elfoglaltam a császári tartományokból ötöt, minek következtében az aktuális császár kb évente 2 tartományt visszakövetel magának. Ha nem engedek a követelésnek -1 stability a büntetés. 2 év alatt +3-ról -2-be taszított, így hosszú évekre visszavetett a fejlődésben... Hogy lehet elérni, hogy a császár felejtsen el?
  • marczi77
    egy pár kérdés felmerült bennem, remélem tudtok segíteni:

- 3 hajó a naval limitem, mégis évek óta 5-6 hajót tartok, mivel kell a szállítókapacitás. A plusz költséget ki tudom gazdálkodni. Folyamatosan terjeszkedem és már van 7 tengerparti tartományom, mégis alig növekszik az eltartható hajók száma. Valami korlátozással jár, ha túllépem a limitet, vagy mitől függ ez a keret?

- szó esett már többször az ideiglenes vazallusról, de a millió hozzászólás között nem sikerült konkrét részletekre lelnem. Megköszönném, ha leírná vki, hogy zajlik pontosan.

- ami még egy hatalmas sötét folt nekem, az az uralkodói házak között kötött házasság és annak hatásai. Érdemes sok házasságot kötni? Hogy lehet ezekből profitálni? A "claim throne"-t mikor és hogy használjam? Az utóbbi időben rendszeresen megmurdel az uralkodóm. Ilyenkor mindig újratöltöm, mert lekorlátoz a háborúban és egyéb dolgokban. Nem emlékszem pontosan milyen üzenettel. Valaki inheritelt, vagy mi történhetett?
  • Szycsu
    Megtaláltam, hogy hol lehet levenni a fizetést. Kiszúrtam, hogy ilyenkor csökken a létszám. Ha feltolom majd maxra a pénzt, visszatornázza magát az eredetire a sereg? Tudom, hogy háború után visszaszokta magát, csak azt nem tudom, hogy ilyenkor visszamegy-e (miért ne menne?!)
  • Szycsu
    IN-nel játszom (EU 3 - Complete) és nem tudtam h be lehet állítani ott, hogy mennyit kapjanak. De majd meglesem. Kösz
  • kissssss
    mikor épp nem harcolnak a katonáid(tehát béke van) akkor vedd le a fenntartási költségüket, így már betudod osztani az év végén kapott pénzmenyiséget a következő év végéig.
  • Szycsu
    Kösz
  • Razzia96
    Idővel tudsz oylan épületet építeni ami csökkenti
  • Szycsu
    Megint lenne egy kérdésem. Inflációt hogyan lehet csökkenteni? Lenne egy tippem: Ne veressek sok pénzt, de akkor meg nem tudnám fentartani magam. (kezdő játékos vagyok, ezért elég hülye is hozzá, de majd csak beletanul az ember, ezért próbálom az infőkat is gyüjtögetni).
  • Swarczi
    Overxt. függ az uralkodó adminisztrációs skilljétől+a dec. mértékétől: ha nagyon májer az uralkodó, akkor asszem akár az ország 50%-a is lehet not core,de ha egy 2es adminosat kapsz ki + a cent.-dec. kisebb 0 akkor meg nagyon ügyelni kell. Ez egyébként dw-ben(nemtom a korábbiakban volt-e ilyen lehetőség)a kapható pozitív-negatív módosítókról van egy jó kis almenü, ahol leírja mihez mi kell, meg mit ad.
  • JLH Fans
    Azért csodálkozom, mert szinte minden core már és mégis:(
    Najó, nem minden, de olyan 70-75% tuti.
    Amúgy a megoldás a "The Bohemian Rhapsody " lett:D

Overextension ugyan megmaradt, de egyrészt ezeket a pöcs cseheket kurvára utálom a játék elejéől fogva (elején majdnem szétszedtek, később sose kaptam normális CB t rájuk igy hiába vertem meg őket számtalanszor semmire se mentem vele, aztán meg hiába lettek vazallusok még szövetséget se lehetett kötni velük mert protestánsok lettek és mindig -200 lett a viszony) és mivel coret kaptam Bohémiára, fogtam én annektáltam vagyis kiirtottam őket végre mind egy szálig:)

Nem volt olcsó így se, 4 tartomány 12 infamyért, de mivel 16 a War exhaustion, mire az lemegy, addigra felére esik legalább az infamy is, legalább nem megy pocskba egy év sem:)
    Amúgy lassan new game lesz, csak Kasztilliát akarom még 1-2X szétcsapni istenesen, Franciaország szétszedése már folyamatban van.
  • Iblisz
    lakosság számot át tudod irni a játék mapáján belül history\provinces és ott rákeresel amin szeretnél változtatni
  • tttttom
    Ja egy kérdés. :)

kicsit szeretném moddolni a játékot. Melyik txt-ben van benne a béke %-os cuccos amely befolyásolja mennyi %-ot ér egy terület. :) Kicsit harmadolni szeretném a terület értéket %-ban kifejezve, mert keveslem a hódításaim árát. :)
  • tttttom
    Én a Német-Római birodalommal úgy csinálom, hogy kissé kevés infamyt kapjak a CB ért. Vagyis kémet küldök minden olyan területre, ahol kevés a kém elhárítós %. :D És arra kamu coret kapva reconquest. :D :)

Nagyon megéri így háborúzni. :)
  • pocoksari
    0?????????? akkor kárbamegy, ejjj
    gondolj bele,ha nem kreálsz vazallusokat, akkor lehet, hogy már régesrégen coreod van a tartományokra és az arányod sokkal jobb lenne és akkor nincs is overext.:)
    hát ha most nekimész a perzsáknak úgy, hogy közben korábban vazallusokat kreáltál a szar tartományokból, akkor nem tudom mire gondoljak :)

én meg elkezdtem timuridákkal (előtte visszaállítottam a txt-ket, vh, high ag., de infláció csak aranyból és ingyenesek a kereskedők, a többit nem piszkáltam)...háááát, elég érdekes, már 1408 van...első körben sarcot fizettem a törököknek és sima vereség a mamelukoknak, 2. körben a törökök megelégedtek a sima vereséggel a mamelukok meg sarcot akartak, azt meg én nem, így dúl a háború...a seregük 0 már, csak ugye az arab félsziget is elég nagy, ezért lassan jönnek a tartományok, indiában is elég vontatott a dolog, de a mogul birodalomhoz ami kell terület az már megvan, csak a 4-es gov techet nem vagyok képes kikutatni ill. Timur öcsénk is elég öregecske már, szóval ha ő meghal, akkor nem lesz elég admin skill és nem válthatok országot...de elég pöpec, 150-160k a force limit, ebből most 125k-t használok...a törökökkel bő 1,5 év múlva jön a következő köröm, addigra remélem az arany horda is odaér hozzájuk és ketten csak szétszedjük, más ellenség meg nagyon nincs is a környéken...szerintem baromi jó szórakozás az ingyen terka, nuku war exh és infamy...
  • JLH Fans
    1550 van és különleges helyzetben vagyok...
    Bár dinamikus flottaépítésbe kezdtem, de még csak a 4.hely az enyém ott, sőt, 170 ezres seregem sem sokkal nagyobb Kasztilliánál vagy Franciaországnál.

Ugyanakkor a bevételem magasan felülmúlja az utánam következő 2legnagyobbat ÖSSZESEN, sőt majdnem annyi mint Kasztillia+Fro+Moszkváé:)

Az infamy 2-3éve kereken NULLA, ugyanakkor megit overextensiont kaptam (meg egy fasza 3 as admin skillű uralkodót) és több vazallust nem szívesen engednék el már. Én vagyok a pápa, Nagy-Britannia (messze a legnagyobb flottaaz övé) a császár.

Nem igazán tudom, merre tovább:( Vannak ugyan lehetőségek bőven (pl pár vazallus annektálása akkkel -200 a viszony vagy Holy War Perzsia ellen) ám mindegyik azt jelentené, hogy tartósan fentmaradna az overextension....:(
  • Swarczi
    Asszem ha rákattintasz a provinciára, utána a nevére és asszem így. De már én is régen neveztem át a cuccokat.
  • Grillex
    Városokat, tartományokat hogyan lehet átnevezni?
  • Swarczi
    Nem, nekem nem jelent meg. DW-ben legalábbis nem.
  • kissssss
    hmm én úgy tudom hogy váltáskor ugyanúgy megkapom a keleti csoport egységeit is(visszamenőleg is) ha jól emlékszem.
  • Swarczi
    Am javaslat: az orintal techgroup esetén a seregnek legalább a fele lovas legye, mert nagyon ütnek! meg az átállás előtt érdemes várni még 1-2 tech lvl-t a jobb lovasokig: nyugati gyalogság+keleti lovasság eléggé OP.
  • Swarczi
    Nos elérkeztem oda hogy abba hagyom a bizánci játékomat. Ausztria bukás és a nyugatiasodás befejezése után kvázi nem maradt ellenfelem. Az 1600-as években szövibe léptem az oroszokkal, ezzel biztosítva a hátamat(kb. 1750ig) és egyben kiiktattam az osztrákok utáni legnagyobb veszélyforrást(a nyugatiasodásig).
    A gyarmatbirodalmaknak állandóan problémák voltak gyarmataikkal, a cseheknek már a westernise előtt 14-15 land tech lemaradásuk volt, a burgundoknak össze vissza volt területük, litvánok brandenbur unió alatt voltak. A legutóbbi postom ótta eltelt 150 év, franciao. az uralmam alatt áll, csakúgy mint az osztrák örökös területek valamint számtalan hre-terület(volt hre-terület, hre már nincs...). A gyarmatok függetlenek(közülük ketten a vazallusaim). Van vagy 15 vazallusom, és ezek közül csak savoya-milánó-svájc-plotosk(v. vmi ilyesmi) 100 ezer fős sereget ad nekem. Már vagy 60 éve csak a fun kedvéért tolom a gémet.
  • Razzia96
    Jaaa :) értem ^^ köszi
  • kissssss
    azért kell átállni hogy kapjál egy csomó fasza gyalogos egységet amivel végig gyalulod a fél világot.
  • nik1995
    hát én DW vel játszok és ott nagyon haszos sőt elengethetetlen a nomád népek szmpotjábol. a nyugatiasodás annyit takar hogy technológiai szinted magasabb lesz és nekem a csatákba 100X túlerőt alkalmazni hogy nyerj
  • pocoksari
    hát, nem tudom...burgundival most megtámadtam a franciákat, őket támogadta a kis francia vazallusok és a keleti határomon 4-5 másik kicsi és aragon, engem svájc és milánó...leöltem a francia főseregeket vagyis inkább úgy fogalmaznék az összes francia sereget, erre a szövetséges gép szétszedte 1-2k fős csapatokra a seregét és ráállt a tartományokra...jöttek ezek a kis mitugrászok és szépen egyesével leölögették őket...ha a másik oldalon nem öltem volna halomra az ellenség miniseregeit, akkor ideges is lettem volna, de így maradt a +40 harcbónom a békénél

ezzel azt akarom mondani, hogy te vagy az ember, te vagy az ész, a gép nem véletlenül kap perverz bónokat ellened, azért kapja, mert hülye :) a segítség jó, tehát az biztos így van, de amikor a segítség mértéke és minősége megkérdőjelezhető, akkor szerintem nem érdemes hadba hívni őket...ennél jobban csak azt utállom, amikor a szövetséges cog-jait egyesével ölik halomra és veszik el azt a pontszámot, amit a főflották ellen gyüjtögettem össze
  • Razzia96
    ÁM még miindig nem jöttem rá , hogy mire jó a Nyagatiasodás ....
    Ugyanis nézem In-be hogy mit ad és semmi hasznát nem láttam ^^
  • nik1995
    Kezdtem egy játékot erdélyel. hát eléggé nehéz kezdeti állás egy gyenge állam vazallusa vagy ami azt jelenti hogy könnyen szabadulhatsz de nem nyújt védelmet. nos én mindjárt az első évbe szabad önálló állam lettem probáltam szövetségeseket keresni lengyelországot és kasztiliát megszereztem szövetségesnek gondoltam ezután már védve vagyok de nagyot tévedtem ugye az aranyhorda egy köpésra van egy taromány választ el tőlük nadé ekkor még csak lengyelországot támadta ami állta a sarat de a belső rend felbomlott lázadás lázadás hátán és ügye nekem mint szövetségeseként részt kellet vennem a kialakuló szlávállamok ellen miután litvánia elemeire esett szét egy u8jjabb hullám jött az ukrán lázadok szétverték a lengyel seregeket én pedig békéért esedeztem hát a végeredmény felvettem az ortodox vallást és vazallusa lettem ezután az aranyhorda ujra beindult anektálta litvániába létrejött államokat ukrajnával együtt ekkor megint szabad lettem de nem sokáig mert szomszédom lett a horda és 1 évnyi szabadsáhg után rámtámadt anektálta transilvánuát és egytartományos vazallusa lettem ezután jött a horda vs ottoman háború amiről azt gondoltam hogy majd most jól kitörök és anektálok egy csomó területet. hát nem jött össze egy ideig jól ment anektáltam transilvániát és bessarábiát de ezután hirtelen békét kötöttek a törökök a hordával és már csak én álltam velük szembe gyenge ellenálást elsöpörték és anektálták az orszgáot tehát túl éltem 40 évet
  • Lysandus
    A vazallus idiótán harcol, de egy idő után nagyon hasznos. Akkor már elég az ellenfél fő seregeit megverni/üldözni, és a hűbéresekre hagyni az ostromot. Sokat tudnak segíteni, ráadásul az időt rabló szöszmötölésben veszik le a terhet az ember válláról.
  • Szycsu
    Köszi
  • nik1995
    az a legnagyobb baj a hordával hogy ha akarod ha nem akkor megtámadja a szomszédos országokat bizonyos időközönként hogy adózzanak nekik de ha vazallusról vagy nomád népről van szó akkor nem támadja be de ha mondjuk az elején nyomulsz ezerrel európába egyszer csak találkozol egy ausztriával nem mellékes délröl a törökök sem, és nem hinném hogy ha harcban álsz ausztrával +szövetégesek vagy akár a Csehekkel+ szövetségesek és még a törökökkel is harcolsz hogy jól jönnél ki a dologból ezért én azt javalllom hogy anektálj területeket innen: az orosz államok egészét litvánia egészét molbdva vazallus lengyel vazallus német lovagrend a(ami fontos a nyugatosításhoz) és akkor máris jól álsz mert a Cseheket és az Osztrákokat lecserélted egy Svéd országra és délen a törökökkel meg bírni fogsz ha ezt megtetted gyakorlatilag nyert ügyed van csak hát erre nincs sok időd és épp ez a nehéz benne ezután meg már csak arra kel várnos hogy west legyen a tehced közbe hódíthatsz keleten és aztán jöhet nyugat európa a déli hatávonalak megszbásához nem nagyon tudok mit mondani mert ott én odáig egszer se jutottam még el de az biztos hogy az elején nem szabad arra pazarolni az időt hogy ott hóditgass
  • JLH Fans
    Upgradeld az alap EU t először is:)
    HTT/DW alapból működik, IN el vol probléma nekem is először, 2megoldás van:

1:megkeresed gépen/leszeded netről a filet és be EU könyvtárba
    2: DLL fixer nevű progi
  • Szycsu
    Újra megkérdezném. Nem vagyok türelmetlen (na jó, kicsit igen), csak szeretnék mielőbb a végére járni és megtudni az okot/okokat.
    Sziasztok. Adódott egy problémám és a segítséget kérném (nem konkrétan EU3 probléma).
    Már más játéknál is jelentkezett és most, az EU-nál is. Ott kezdődik a dolog, hogy újra lett telepítve a gép. Felrakom EU3-t, erre kidob egy ablakot, hogy nem lehet elindítani mert "mittudoménmárhogymi".dll nem található. Na, most ezzel mi a probléma. Szerelőnél volt a vas, ő rakta újra. Elmondása szerint mindent felrakott rá, ami kell, hogy működjön a gép, de ezek szerint mégsem. Nem tudom mi a probléma. Előre is köszi a válaszokat!
  • nik1995
    Mire sikrülne már nincs mit westernizâlni
  • JLH Fans
    Gondolom szintén közgazdáász:)
    Hordaügyben én még tök tudatlan vok, 4.1b HTT be még rendesen lehet velük terjeszkedni pl?
    Meg lehet velük HTT meg DW ben is westernizatont nyomni?
  • nik1995
    Hogy érted hogy szintén zenész?
  • nik1995
    a hordával sajnos 2 evszázadnál nem lehet tovább él etbe maradni vele ha mégis játszasz vele én azt tanácsolom as elején vazallizálj nyugat felé és legyen egy west teches szomszédod és csak keletre terjeszkedj amúgy a kazachokkal konyebb

• pocoksari
    the 5.1 patch makes hordes automatically seize provinces controlled for two years

megvan, 2 év