11580
Europa Universalis III
-
pocoksari #9340 megoldódott már, eltűnt a -1000, meg is választottak, de nem csináltam közben semmit...én még mindig arra gondolok, hogy azért volt, mert a szavazásokat elleneztem...esetleg azért, mert kiátkoztam és megtámadtam a császárt előtte?
különben váltok mindig birodalomra...szerintem életemben nem voltam még köztársaság, kivéve hansával :) -
pecaboy #9339 A mínusz ezret ez biztos nem magyarázza... -
pecaboy #9338 "a második pedig az, hogy ha ezen feltételek mellett elfoglalom a császári fővárost és fel akarom oszlatni a birodalmat, akkor a 4 kis csatlós elég ehhez és támogatni is fog?"
Nem. Minden választófejedelmet el kell foglalni vagy vazallussá kell tenni (nem csak a többségüket), plusz elfoglalni a császári fővárost.
"Not eligible...": a lentieken kívül még arra gyanakodnék, hogy nem monarchia, hanem köztársaság vagy. -
Iblisz #9337 Van olyan, aki közületek próbált már kölcsönt nyújtnai más országnak és az el is fogadta?
Mert nem rétem, hogy mirét van az, hog yjo a kapcsolatom az adott országgal, akarom őt támogatni és előnyös ajánlatot nyújtok számára (1000 dukat 24 hó 10 %) és nem fogadja el...
-
JLH Fans #9336 Bevallom őszintén, most először vagyok nagyon büszke magamra mióta EU 3 különféle verzióival játszom:)
(most ugye épp HTT 4.1b, a helyszín, mint tudjátok Skócia.
A nehézség hard, minden egyéb normál, lucky nationsök vannak. Anglia elsőként nem mást kapott, mint SKÓCIA VAZALLUSÁ TÉTELÉT, ennek megfelelően 1399 DECEMBERÉBEN HADAT ÜZENT.
A harcnak még nincsen vége, és ha meg is nyerem ezt a háborút, nem elképzelhetetlen a totális bukás még most sem , de:
2 db 8 ezres és 1 10ezres seregét vertem meg eleddig, számtalan 2-3-4 ezreset, és kismillió 1000et.
Mindezt úgy, hogy ugye 2.000 gyalogossal indulsz, és decemberre a felfogadott zsoldosokkal együtt is max 5.000 katonád lehet, míg Anglia 2*6000 es stacket zúdit rád, amit rövidesen követ még egyszer ennyi, és ha levered is őket, pár hónap alatt bőven újraképezi.
Ehhez képest (tessék megkapaszkodni:D) állok 48% os war scoreon, úgy, hogy értelemszerűen tartományt nemhogy nem foglaltam, de még buktam is, (pont a fővárost Lothrient) tehát a háború eleje óta 8 helyett elvileg 5 ezres sereget tarthatok fent, és kemény 229 vmennyi helyett azóta
147 a manpowerem...
És mindezt úgy, hogy egyetlenegyszer sem töltöttem vissza, és szinte nulla szerencsefaktor van benne, 10ből 8X simán meg tudnám csinálni újra. Nem szokásom tömjénezni magam, de most először alkottam vmi olyat, amit nem hiszem, hogy túl sokan tudnának utánam csinálni.
Kellett hozzá "némi" taktikázás és a játékadta lehetőségek maximális kihasználása az biztos:)
Persze ezzel együtt a jövő nem fényes, 14 a WE, tartoményt nem követelhetek még így se, és a teljes 10 hajós flotta az angolok martaléka lett, infláció az egekben, 2 dukátom van, nemsokára vissza kellene fizetnem 125 dukátot, és max nyomtatáson negatívba vok, szóval kérdés, sikerül-e (remélem év végén békét kötök és kapok kb 100 dukátot) megúszni az államcsődöt.
Scotland rulez:P
-
Swarczi #9335 Jaja. Ezért kellett feloszlatnom a HRE-t :D -
Karcsi9104 #9334 Meg akkor se lehetsz emperor, ha királynőd van. -
pocoksari #9333 jaaa,k zedek rájönni, biztos azért van, mert a reformok ellen szavaztam végi...ezért is van austriának csak egy :) -
pocoksari #9332
no, a képen van a pontos megfogalmazás, beraktam háttérbe a diplomáciai térképet, a palatinate szövetséges, vazallus stb., mindenki római katolikus még és a viszony +100 körüli, van amelyikkel több, de alacsony vagy negatív egyikkel sincs -
kissssss #9331 én is a vallásra gyanakszom. -
Lysandus #9330 EU III wikin azt írják, hogy a -1000 akkor van, ha különböző a vallás, vagy háborúban álltok. Mivel már vazallusok, így szerintem a vallás lehet a gond. -
Lysandus #9329 Vallásotok ugyanaz? Diplomáciai viszony mennyi? -
pocoksari #9328 no skacok, újra segítséget kérek :)
elkezdtem vazallizálni ezeket a kis német mocskokat...7 választóból 4 vazallus, DE mind a 4 görény azt írja, hogy -1000-el támogat, mert nem vagyok megfelelő, ez mitől van?
"Not eligible to be the emperor." egész pontosan ezt, tehát ez az első kérdés...
a második pedig az, hogy ha ezen feltételek mellett elfoglalom a császári fővárost és fel akarom oszlatni a birodalmat, akkor a 4 kis csatlós elég ehhez és támogatni is fog? -
Lysandus #9327 Hát én csak HttT 4.1b-t tudom. Ott event hegyek jönnek. :-) Ez két dologból adódik. Magas infamy, és mivel a magas infamy általában azért alakul ki, mert az ember elvisz egy csomó olyan tartományt, amire se core-ja, ráadásul más vallású, és más kultúrájú.
Nekem most 180 az infamym, a lázadások és a stability hit eventek az idővel egyre lassabban jönnek, de például a vazallusoknál az éves változás a viszonyban -76 az infamy miatt. :-) Arra várok, hogy kb 20 év múlva megkapjam a core-okat a Kasztíliától elhozott 30-40 tartományra, ami azt is jeleni, hogy a kasztíliai acceted cultura lesz, tehát ezek be fognak illeszkedni a birodalmamba.
Ja, és a magas infamy miatt egymás után támadnak be, ezért kénytelen vagyok hódítani. :-))) -
Lysandus #9326 Hajrá! :-) -
pocoksari #9325 mondjuk guyennet mindjárt kiátkozom és lerohanom őket is...de mekkora görény...felszabadítom és nem akar vazallussá válni...minek az ilyen a térképre...hálátlan -
pocoksari #9324 kipróbáltam, így van...azért a biztonság kedvéért az osztrákokat is kiátkoztam, hátha
de megszivattam az angolokat, el kellett engedniük a skótokat és guyennet, össz. -13 tartományukba került ez a kör...háhá -
pocoksari #9323 gyors kérdés, kiátkozásnál azt írja, hogy 1 infamyért elhozhatom az azonos kultúrájú tartományokat az ellenségtől...ha burgundival vagyok, akkor ez kire vonatkozik? mert ahogy nézem a burgundian kultúra pl. a cosmoval van egy csoportban, ami lényegében egész franciahon...tehát nagyjából bármelyik tartománya 1 infamys lesz? -
JLH Fans #9322 Ahhoz még magas infamy se kell, hogy jópár vazallusod bontsa a szövetséget, elég, ha 0 alá megy a viszony, ami meg általános (diploannexek, újabb vazallusok, protestantizmus)
Közben kiderült, (inditottam 5-6X új gamet fél percre kíváncsiságból) hogy csak pechem volt, egyrészt elsőre se mindig Írország meghóditását kapja Anglia, hanem Nrmandia visszaszerzését mg francia trón megszerzését meg minden egyebet, meg gondolom még másodiknak se törvényszerű, hogy Skócia meghődítása jön, csak hatalmas pechem volt, nem úgy van, hogy 90% hogy megtámad, hanem pont az ellenkezője.
(2 játékot elvittem olyan 10percig és mindkettőben még garanciát is kaptam a függetlenségemre Angliától) szóval lehet akkor mégis belevágok, mint csorba kés a gyémántba:) -
pocoksari #9321 de a lázadás nem eventel jön ugye, hanem a -3 stabilitás és a magas war exh. miatt megnövő revolt risk miatt?
-
Andorjan #9320 + sok jó lázadás, + engem az akkori vazullusaim közül sokan otthagytak (bár rossz volt velük a viszonyom - az infamy amúgy is rontja ezt).
Egyébként az általad említett két hatás is bőven elég szerintem. -
pocoksari #9319 ha elszabadul az infamym, tegyük fel...akkor mi történik DW 5.1-ben?
- a stabilitás -3ra leeventeli, mindenki megtámad ok, ezeken kívül van még valami?
-
JLH Fans #9318 De hogy lennék vazallus?!
Magamtól fel se tudom ajánlani, ő meg nem ajánlja.
Attól még hogy papíron ez a feladata, szarik rá.Kipróbáltam mi történik utána, hogy leveri a seregem és elfoglal mindent, hát az, hogy automata béke jön létre, ahol is 6 ból 5 területem elkéri:) -
Lysandus #9317 De ha vazallus vagy az még nem a világ vége. Fogadd el, csak ne vigyen el területet. Utána még van 10 éved a diploannexig, amit még mindig nem kötelező elfogadni. Ebben a helyzetben aki időt nyer... -
JLH Fans #9316 Ígyvan, impossiblet ir szövetségre 200 as viszony mellet is.
Szóval bármit csinálsz, 1403-1404 re (iszonyat hamar) lenyomja ír miniállamokat, aztán megkapja hogyvassalize Scotland, és vége:) -
pocoksari #9315 azt leszámítva, hogy anglia teljesen kizárt, hogy leszövizzen veled teljesen jó a haditerv :) -
Lysandus #9314 Arra vonatkozik, hogy a frissen felfedezett tartományok, tengerek a felderítéstől számított hány év múlva váljanak közkincsé. A techgroupon belül. Tehát ha a spanyolok felfedezik mondjuk Cajamarcát, 25 vagy 50 vagy 100, stb év múlva "fedeződjön fel" azok számára, akik nem küldtek arra felfedezőt, vagy konkvisztádort. -
Kari91 #9313 Amúgy azt nem értem,hogy miért nem gondolkodik senki az angliával történő szövetségben? Én inkább kötnék vele egy RM-et meg szövit. Sokkal egyszerűbb, mint várni, hogy betámadjon. 1500-tól elkezdesz gyarmatosítani, és aztán meg gyártasz jó sok katonát és lenyomod angliát. Már ha addigra még mindig le akarod nyomni. A hülye is megcsinálja, és nem kell újrakezdeni se.
Én Brittany-val megcsináltam Fr.o. ellen(mármint nem támadott be, és egyszer se kellett újrakezdenem). -
pocoksari #9312 az ilyen maybe küldetéseket nem szeretem :)
én most a burgundis játékomat folytatom (mindenki western)...a horda sziporkázik, meg mondjuk én is...de a 2 hordás nagyon komoly...meg kicsit összezár így európa...
az angolok gyakorlott idióták, megtámadom őket calaisért, elfoglalom, lecsapkodom pár seregüket, semmi...kérek franciáktól átjárást...elfoglalom a dél-francia résznél lévő 5 (!) tartományukat...semmi, nem akarja calaist odaadni...lecsapkodom a felmentő seregeket...semmi...elérte a pontszámom a rettegett határt így -1stability minden visszautasításért...4 szer ráküldtem, majd ötödikre elfogadta...vesztett 4 stabilitást, 6 tartomány folyamatosan megszállva volt hosszú évekig, 100k katonája és egy csomo presztízse ment a levesbe ahelyett, hogy felmérte volna már az elején, hogy elveszett a háború...jött is egy event, hogy a seregem félelmet ültet az ellenfél szívébe (vagy valahova arra a tájékra)
különben a triggered_modifiers txt-ben találtam egy ilyet:
# Some help for scotland in early game
érdekes dolgok vannak ott -
JLH Fans #9311 Persze, előfordulhat, ha Írország elfoglalása után nem azonnal kapja Anglia a vassalize Scotland missiont:)
Military drillel már kezelhető lennea helyzet 1412-13 környékén, +addigra néhány apró területet lenyúl az ember azért, ami pár ezerel feljebb viszi a haderőlimited.
De ahogy egyik kolléga is írtam nemrég, én se vok olyan játékos, hogy mondjuk 4X elbukom, aztán 5.re megcsinálommert más missziót kap,aztán linkelem hogy mekora király vagyok:)
Viszont hardon érdemes sztem megpróbálni már, meg is fogom, az is szinte lehetetlen, de ha mindent jól csinál az ember,akkor TALÁN vhogy meg lehet úszni white peaccel az első 2 háborút, utána meg szépen-lassan megverni. -
Swarczi #9310 BIZTOS hogy a kúltúra terjedésére van hatással, nem véletlen van over land-ra meg over sea-ra külön. Már próbáltam, és 25 év kb azt jelenti hogy ha van 1 tartomány szomszédos a saját kúltúrális tartományoddal, akkor kb. 25 év alatt terjeszkedik a kúltúra. Tudtommal a core-á válást nem lehet befolyásolni. -
pocoksari #9309 igazából az angolok ellen nem is ez a szörnyű...én azon gondolkodtam, hogy ha nincs a drágának egy darab katonája sem angolföldön, neked ott van a teljes sereg, hogyan foglalod el? van 15 tartománya, azt lefogni 8-10k katonával elég nehéz úgy, hogy állat módjára képes képezni a seregeket, tehát még úgyis masszív feladat ha nincs is otthon katonája, ha meg van, akkor úgyis megver, teljesen felesleges filózni...de ha rátolsz minden tartományára 1-1 1k fős csapatot, akkor azok közül bizony a képzésével hamar kinyír párat (a 2. körben), tehát akárhogyan nézem veszett az ügy...bár ettől függetlenül előfordulhat olyan helyzet, hogy megvered, de ritka :) -
pecaboy #9308 50 az sztem pont reális, de ahogy gondolod :) -
pecaboy #9307 Igen? Én úgy tudtam, a core jön létre ennyi év alatt, ahogy Iblisz írta. 50 év az alap. A kultúra terjedése az meg egy más, elég random dolog, bár sok minden befolyásolja, settlement policy-val lehet erőltetni.
A törökök is vagy kétszáz évig voltak itt Magyarországon, mégse lett török a kultúra. -
Swarczi #9306 A kúltúra terjedésére van hatással. -
Iblisz #9305 köszi..
Na és mi a véleményetek arról, hogy a játék elején be leeht állítani, hogy a szárazföldi és a tengeri tartományokban hány év alatt lehet terjeszkedni (25-normal 50 - 75 - 100 -200 év..ezek pontosan mire vonatkoznak? Arra, hogy mondjuk ha normált állitasz be, akkor 50év mulva lesz a saját core provinciád amit meghódítottál? ..mert ez irreális.. meg 50 év nagyon sok.. én 25re raktam:) -
Andorjan #9304 bizony, nem.
Egyébként szerintem is hülyeség, mert mindig volt valami hadvezér, még ha kevésbé jó is (értsd játékban: mondjuk 1-es sokkú).
Ez a historical leaders eléggé behatárol, főleg a felfedezésekben, meg nyilván háborúban is, de ott azért túl lehet élni nélküle.
Ez egyébként jó módszere lehet annak, hogy az egyes országok a történelemnek megfelelően gyarmatosítsanak, tehát pl Aquelia ne gyarmatosítsa dél-amerikát, mert láttam ilyet is. -
JLH Fans #9303 Hm, aszem a very hard Skóciával mission impossible:(
Muszáj levenni hardra sajnos, mert ez szvsz bárkinek megcsinálhatatlan.
Körbenyaltam első 3 évben fél Európát, kisírtam szövetséget Franciaország mellett Svédországtól és Nápolytól is, 10 karakk és 5 cogból álló flottát és 8 ezer lovasból álló sereget állitottam fel, de hiába.. 1403 ban Anglia miután Írországot benyelte, megkapja hogy vassalize Scotland, és bár mindegyik szövetséges tápol 1000 el pénzügyileg, de már a 6 ezer vezér nélküli seregétől kikapok hazai földön, akkor a morálkülönbség:(
Ja, utána megjött a 14 ezres is, hogy örüljek.
Közben Franciaországban szarráverték az angolokat ugyan, meg a svéd flottával közösen a kurva nagy flottáját is kinulláztuk, de ezzel semmire se megyek, innentől egy provinciás államot csinálhat belőlem simán.
-
Kari91 #9302 Egyébként 10 euro Steamen, és úgy hozzá tudsz férni a legújabb patchekhez. -
Iblisz #9301 igen..be:( .. de akkor az mmiért befolyásolja a generálist és az admirálist? nem értem. a Historical leaders nem az ország vezetőire vonatkozik?