11580
Europa Universalis III
-
kissssss #9500 akkor azt hiszem eljött az ideje a vallás váltásnak, lehet jobban járnál vele. -
JLH Fans #9499 Hát úgy, hogy az angol területek kevés manpowert meg sereglimitet adnak aránylag, inkább a flottád lehet hatalmas.
De vmivel több lesz majd, csak verjem le egyszer a lázadókat végre...
A sok-sok gyarmaton a leggázabb, ott még fortjaim sincsenek.
Az azték és maja területekre felhúztam, mert ott számitottam rá, hogy egymást érik a lázadások (főleg hogy térítek is) de a gyarmatokon nem, csak ugye sajnos azok is nemrég protesáns+reformátusok lettek:):(
-
pocoksari #9498 mármint úgy értettem, hogy a főszigeten csak anglia van...mondjuk ilyenkor azt szoktam, hogy kérek az angoloktól átjárst, átpakolok és hadat üzenek egy szövetségesének vagy annak akit garantál...persze ehhez megint kell a megfelelő helyzet
azért lehet, mert a lázadó a western csoportból jön és maxos katonákkal, tehát ha a techben lemaradásban vagy, akkor könnyen előfordulhat, hogy jóval fejlettebbek ellen kell harcolnod, ami gáz
az 1400 nem valami sok, mondhatnám kib@szott kevés, de, hogy a fenében lehet csak annyi? az angol területekkel 3-4k kellene legalább havonta
-
JLH Fans #9497 Sztem könyebb visszafelé sokkal, átjárást kérsz Skóciától és megvagy:)
Sokkal szarabb, ha hiaba tudsz partraszállni, de 3X erősebb serege van, és egálba is szarráver,mert 6-5 ös tábirnoka van+fejletebb land techben:)
Ja, hamár kezdesz egyet, akkor úgy csináld, hogy a "Vassalize Scotlanddel" induljon Anglia, legkésőbb másodikra azt kapja:)
Nekem lehet amúgy végem, az Ottománok és Svédek elleni háború végén maradt kb 30k ép katonám 75ből, és egyszerre úgy 30 helyen lázadnak, de úgy, hogy ezek areformed/protestant zealotok szarráverik 5 ezren a 10 ezres max morálú seregem:)
És kb minden gyarmat meg Észak Afrika 3/4 e is vallást váltott...
Úgy 1400 asával töltődök (sokkal többet vesztek mint amennyi töltődik) és rohadt nagy mínuszba vok:)
Tényleg nem volt jó ötlet eza kb 50+ terület ,de legalább lesz újabb kihívás:D -
pecaboy #9496 Nekem is, sztem a Vicky2-ről lett koppintva. Infamy felezéssel jó modnak tűnik/tűnne. -
pocoksari #9495 ez különben melyik mód? mert nagyon tetszik a piszoksok tartomány :) -
kissssss #9494 -
pocoksari #9493 na igen, én is mindig beleestem abba a csapdába, hogy megörültem a kisinfamys területeknek, jól "bevásároltam" belőlük és csak azt vettem észre, hogy a techekben, stab. költségekben szívok, miközben alig erősödtem, de már 2szer akkora területet kell védenem...Barral is majdnem kimentem afrikába, de mondom nem, nem kell az nekem, csak kergessek ki mindenkit a kontinensről
a skótokat biztosan kipróbálom, mert ez a szigetes taktika nagyon tetszett az angolokkal is amikor pár évet játszottam velük...meg alapvetően szeretek hajókkal szivatni másokat...bár, egy idő után át kell menni a kontinensre, ami nehéz, mert a legkézenfekvőbb célpont (franciák) egyben a legerősebb is, mondjuk visszafelé nehezebb, tehát franciákkal az angol hajóhadon keresztül átjutni és droppolni az egyesített országba és lehetőleg ott sikereket elérni :)
a provinciák vallásváltása mondjuk görény dolog, 20évig esélytelen és csak szívás van addig...meg drága is és kicsi is a esély rá...azt nem szeretem
-
JLH Fans #9492 Tudom, hogyan értetted, és egyáltalán nem hülyeség amit írsz, sőt:)
Mondom, az Ottománok ellen ugyanezt csináltam (mondjuk ő jött nekem) és előszörre Albániát, majd Bizáncot sikerült felszabadítani, és lenyomni a stabilitását.
Csak úgy éreztem, jobb lesz nekem, ha meghóditom szinte 0 infamyból Észak-Afrikát+majákat és aztékokat+kolonizálom a Karibi-szigeteket, mintha belemennék a franciákkal egy kétés értékű háborúba, ahol ha Kasztillia ellenem fordulna esetleg, akkor nekem kapáltak.
Azt hogy Bar könnyű, sosem mondtam, sőt:)
Biztosan nagyon nehéz, és majd egyszer ki fogom próbálni, és remélem te is Skóciát, és rájössz, hogy azzal még nehezebb picit:)
Amúgy azóta is dobálja fel nekem a -1 vagy -2 stability vagy egyéb ökörségeket, a legújabb most az, hogy válasszak, hogy a régens lesz az uralkodó, azaz -3 stab és -90 legitimacy, vagy -1 stab.
Kb 30 -40éve semmit se kutatok, csak stab. fejlesztek:D
És a rohadt infláció..volt már 13 is, most megint 15:)
Gondolom azért, mert a területeim fele protestáns+református lett, és a visszatérités is lehetetlen mert minusz százalákos esélyt ad rá. -
tttttom #9491 Na mint maga a birodalom az Úr 1581-ik évében. :)
Katonai körleteim: :)
Angol katonai körlet.
Balkáni katonai körlet.
http://noob.hu/2011/11/24/EU3_3.bmp
Lengyel katonai körlet. :)
Francia-német katonai körlet. :)
http://noob.hu/2011/11/24/EU3_5.bmp
A komisz írektől lopott egyetlen afrikai gyarmatom. :P
Majd miután letelt az infamy majd eldöntöm kiket zúzok még le. :P
-
pocoksari #9490 nem úgy értettem, hogy öld le azokat a hajókat, amikkel hozza a sereget, hanem, amikor már kitette a sereget hozzád, akkor azokat gyilkold le, így anyagilag és pusztítod, tuti nem volt temérdek cogja, így nem 30 ezer katonákat dropol egyszerre
bár elvileg ugye max. 40 warscored lehet csatából, ezért arra első körben nem fogja úgysem elfogadni a békét, tehát a stabilitást is szétbarmolod
játszottam birodalmon belüli kis országgal, ez volt Bar :) közel van mondjuk franciákhoz, de ez pont nem előny azt azért elhiheted :)
tele vagy infamyvel, nem hiszem, hogy hatalmas gond ha éppen 10-15 évig nem hozol terkát, elhoztad úgyis előre...meg úgysem hozhatnál a limit miatt
komolyan, próbáld ki Bart, meglátod, hogy mit jelent, csak nagyobbak vannak, még az tetves lorraine is jóval erősebb, ha jobb helyzetben van, akkor úgyis jutalomjáték lesz a skótok után :)
eu3 wikin ezt olvastam: "Bar is a one-province minor introduced in Heir to the Throne. It has acquired a reputation for being among the most difficult nations to survive with." gondolom azt jelenti, hogy fél szemmel is menne kategóriás :) -
JLH Fans #9489 1560 ban még 0 db hajóm volt, 22 százalékos inflációval és olyan 15 ezres hadsereggel, és iszonyatosan elmaradott technológiával.
Nápoly ugyanúgy középhatalom, mint Magyarország, azt pedig te sem vitattad ha jól emlékszem, hogy hiába 1 provinciás Bar, SOKKAL JOBB induló helyzetben vagy, mint a skótokkal.
Rohadtra nem a tartományok száma számít, hanem a bevétel, a techgroup, a sereglimit, ésa jövőbeli kilátások.
Szerintem a 3 államból amit felsoroltam, egyet se próbáltál még:)
Szóval még egyszer:P
Játssz birodalmon belüli kisországgal,(Hesse csak egy példa van még vagy 30-40 ilyen) vagy olyannal,ami messze van Franciaországtól (Bizánc megint csak 1 példa volt a sok közül) vagy olyannal, amivel elejétől kezdve hadban állsz, és izzadhatsz, hogy el ne töröljenek.
A taktikádról annyit, hogy a törökök ellen eljátszottam, olyan 6 éves háború és 35% war score után WHITE PEACE lett az eredmény, ill talán Albániát elszakítottam, komoly...
Ja mellesleg az elmúlt 50 évből kb 30 évben régenstanács volt/van hatalmon+ sokra megyek, ha 50év alatt szétdarablom, én meg közben nem gyarapodok semmivel.
-
pocoksari #9488 a 4 tartomány a hivatalos definíció szerint kicsi, a 2 még kisebb, az 1 tartomány meg pláne...Mo. nem, az középhatalom az elejétől kezdve
megbeszéltük és már akkor is mondtam, hogy a pápával akkor átkozhatsz ha te vagy kúria irányítója...ez 2 tartománnyal semmivel sem esélyebb, mint pl. a magyarokkal, ráadásul hiába átkozom ki ha ugyanúgy 4 infamyért hozhatok terkát...meg nem is mindenkit átkozhatok ki, azt tegyük hozzá...az, hogy te vagy a pápa csak annyi előnnyel jár, hogy középtávtól, amikor már amúgyis erős vagy, ad egy pluszt, az elején konkrétan 0 hasznod van belőle
" Bar kicsi, de ha megnősz simán szét lehet verni mindenkit"
ja, csak meg kell nőni, sohasem a célszalag átszakítani a nehéz, hanem oda eljutni...bárkivel könnyű ha már nagy vagy és erős, de a kvázi semmiből eljutni, már nem egyszerű
mondjuk Hessét pont nem értem, hogy miért mondod, 3 tartományos és közvetlen nagyszomszédja nincs ha jól emlékszem, Barnál jóval egyszerűbb
a skótokról meg annyit, hogy már 1560-ra megvolt neked is a sziget meghódítása, eltelt 50 év és egyszer nem támadtad meg a franciákat, pedig olyan bónuszod van a különálló szigettel, hogy annyi lett volna a dolgod, hogy amiket bedroppol hozzád, azokat a tengerbe kergeted, majd az így szerzett pontokkal feloszlatod őket a háború végén, aztán 5 év múlva a szövetségesekkel mész 1 kört rajt már támadóként fellépve és középhatalommá degradálod őket, mindezt akár úgy, hogy 1 infamybe sem kerül...
Bizáncot még nem próbáltam valóban, de mindenkivel azért nem játszom, akire ráböksz a térképre :) nagyon kevés ország van, akivel nem lenne esélyem :) -
tttttom #9487 A NRB (Német Római birodalom.) ARR-je. :)
A Német-Római csapatok 1570-ben benyomultak a Lengyel királyság maradék területeire is és kiűzték illetve kitoloncolták a lengyel királyi családot. :) A teuton lovagrend maradványait is felszámolta a császár. :) A birodalom csak terjeszkedik és csak terjeszkedik, de hát mivel a birodalomnak hiába erős a gazdasága és katonasága. A birodalom hírneve békés államból hatalommániás állammá nyilvánult. Vagyis az infamy 49.2-ön van a megengedett 38.23 helyett. :) Az utolsó háború melyet vívnom kellett az Angolok által birtokolt Normann hercegséget jelentette területileg és Angliától további 6 sziget menti területet. :) Vagyis a mai Dél-Angliából kiharaptam egy nagy darabot. :P Hamarosan hozok róla képet. :)
Amikor Anglia ellen háborúztam észre vettem, hogy nem ő a szövetség vezetője, hanem a b(a)szniai nagyfejedelemség. :D És PU-ban volt Angliával. :) Ezért lekellet ütni őt is és akkor ellophattam az általam áhítozott földdarabokat. :)
A bosnyákokat nem baszogattam követeléssel. Csak az angolok által lakott zónákat loptam el. :)
A hatalmas infamy miatt nem tudok most háborút indítani és nem is akarok egyelőre. Most egy polgárháborús időszakom van amit a nyomorék birodalmi nemesek nem szívesen szívlelnek. :) Emiatt halomra kell ölni őket. :) Várni fogok türelmesen amíg a birodalmon belül megszilárdul minden. :) -
JLH Fans #9486 Nápoly nem kicsi ország, ilyen alapon Mo. is kicsi, a pápai államot megbeszéltük milyen überbrutál előny, hogy kiátkozhatsz mindenkit, egyedül Bar kicsi, de ha megnősz simán szét lehet verni mindenkit, mert ottvan a szomszédban, tehát még 1X, mert semmit se sikerült ebből megcáfolni:):):)
"Naja, mert vagy nagyhatalommal, vagy legalább frekventált helyen álló országgal kezdesz. Ja, és sose birodalmon belülivel.
Próbálj meg mondjuk alkotni egy Skóciával, aztán akadályozd meg a giga Franciaország kialakulását, miközben évtizedekig a túlélésért küzdesz.
Vagy akár Bizáncot, ami nem is gyenge és könnyedén lehet belőle nagyhatalom, de mire odajutsz, szintén simán elszabadul Franciaország vagy Kasztillia,vagy néha Ausztria/Bohémia.
Vagy mondjuk Hessét, ahol ha legelején terjeszkedni akarsz, akkor eltöröl a császár a pitsába:)
De mndhattam volna soktucatnyi mást is. Persze ha direkt nem akarsz semmi izgalmat, az más:):P " -
pocoksari #9485 az utolsó 4 játékomból 3 kicsi ország volt: Pápai állam, Nápoly és Bar, mindegyiknél útját álltam a nagyoknak, egyedül a Nápolyinál volt erős Bohémia, de már annak is elkezdtem a módszeres felszámolásást, miközben 100 évvel azelőtt útját álltam minden létező irányban...pl. Barral is nekimentem jópárszor aragonnak, amikor láttam, hogy erős(ödik), hiába volt jó szövetséges
az ellenség akkor jó, ha halott, a szövetséges meg, akkor ha ahhoz elég erős, hogy segítsen, de ha elkezdi a külön útját járni onnantól ellenség és el kell pusztítani -
JLH Fans #9484 Naja, mert vagy nagyhatalommal, vagy legalább frekventált helyen álló országgal kezdesz. Ja, és sose birodalmon belülivel.
Próbálj meg mondjuk alkotni egy Skóciával, aztán akadályozd meg a giga Franciaország kialakulását, miközben évtizedekig a túlélésért küzdesz.
Vagy akár Bizáncot, ami nem is gyenge és könnyedén lehet belőle nagyhatalom, de mire odajutsz, szintén simán elszabadul Franciaország vagy Kasztillia,vagy néha Ausztria/Bohémia.
Vagy mondjuk Hessét, ahol ha legelején terjeszkedni akarsz, akkor eltöröl a császár a pitsába:)
De mndhattam volna soktucatnyi mást is. Persze ha direkt nem akarsz semmi izgalmat, az más:):P -
pocoksari #9483 én általában mindig azt támadom vagy az elöl szedek el terkát, aki erős, tök mindegy, hogy az illető ellenség, semleges vagy szövetséges, így nagyon ritka, hogy valamelyik ország nagy birodalmat tudjon felépíteni
-
pecaboy #9482 Nálam vagy a csehek, vagy a lengyelek nyomulnak be Ázsiába. Láttam már képet Kínával (Minggel) határos csehekről is :) -
pocoksari #9481 nem tudom, hogy ti mivel játszotok, de nálam lengyelhont mindig darabokra verik, vagy az osztrákok vagy a csehek, vagy a horda vagy a ruszkik, de eledel lesz belőlük mindig... -
pecaboy #9480 Lengyelország gyakran csinálja ezt :) Mivel kelet felé többnyire könnyű nyomulnia, a Horda miatt.
Van erről egy "Can Poland into space?" nevű topik is.
(A címének semmi értelme, egyfajta szállóigévé vált, mivel korábban egy hiányos angoltudással rendelkező illető tette fel ezt a kérdést. Kb. azt jelenti, hogy megnőhet-e hatalmasra Lengyelország.) -
pecaboy #9479 Én is hasonló játékokkal játszok/játszottam :)
A Civ4-ben egy dolog nem tetszett: hogy igazán nagy sikert csak úgy érhettél el, ha megfelelően specializáltad az embereket minden városban. Szerintem ez túl bonyolulttá tette.
A Rome: Total Warral játszok manapság is (kezdő vagyok még benne). A Heroes6-tal is nyomulok, bár nem olyan jó, mint a 3.
Az EU3-ban a vezetők/tábornokok fejlődése nekem is hiányzik, de minden csatát értelemszerűen nem lehetne levezényelni, mert egy kampányban több százszor harcolsz, az kicsit sok :) Bár érdekes megoldás lenne, ha - mint a TW-ben is - kiválaszthatnád, hogy melyik csatát irányítod, és melyiket nem. De szerintem így is épp elég hosszú egy kampány :) -
kissssss #9478 azt hiszem eu3 fórumon van egy ilyen topik hogy monster nations? oda lehet bepakolni az ilyen képeket. :-D szerintem ez is elférne oda. -
JLH Fans #9477 Kis illusztráció, mennyire elszemtelenedtek a franciák és a lengyelek:)
(A svédek is elfoglalták Dániát+Finnországot+Norvégiát és Moszkva egy részét, szóval épp felosztás alatt állnak mert botor módon támadtak:D)
Közben amúgy elkészült már a jó kis grand fleet,
vagyis 30 karakk+30 cog:)
-
Swarczi #9476 off:
Nekem a medieval 2 a kedvencem(a szar diplomácia ellenére is), csak sajna mostantól egy darabig mind az eu mind a tw hanyagolva lesz egy darabig a Skyrim miatt :D
off vége -
pocoksari #9475 Barral kaptam +5 revolt risket a centralizáció csúszka miatt :) vagyis 4-et alapból és ráhúztam még 1-et kezdéskor asszem :D -
JLH Fans #9474 A Port Royalt is imádom:)
Meg aki nem tette még, tegye vissza a HOMM3 Shadow of Deathet és játssza le az elemi ösztön 1-2 nevű pályát:)
Hihetetlen dolgokat tett bele a készitő, olyanokat, amikre nem is gondolnál, még sakkfeladvány is van benne+szrepjáték beütések minden, a nehézség meg...brutál, több hónapos pálya sztem:)
De a Civ 4 legújabb része (aszem Beyond the sword felpatchelve) is jó, az 5 mar gagyira sikerült:(
Na ott meg én vok büszke, hogy a 12 ből 11. (deity alatt 1 el) is megverem a gépet csomó pályán, ismerőseim közül összes max emperoron képes rá:P
Na off vége, tolom picit Skóciát, a héten valszeg úgyis ma utoljára:( -
JLH Fans #9473 Több idő is, a pénz nem gond, de nem mind1, hogy 10 vagy 20 év kell, mire végre annexel, +a sok diplomatát is néha tudnám másra használni:P
Nekem amugy az a Spanyolország Navarrával továbbra is izgatja a fantáziám:)
De azért addig még it's a long, long way to Tipperary:)
Ja és ha az ember megalakít egy országot,tényleg bukja az összes tartományi döntést, hát ez hatalmas szopó...
Mondjuk egyelőre nem tudom úgyse megalapítani (azaz tudom csak nem érdemes) mert a fos feudal monarchynak 0 a amxa centralizationban, és kapnék Nagy-Britanniára +2 őt, szal igy túllépném és overext lenne...
Szopó 2, szal lehet meg se alapítom... -
pocoksari #9472 én mondjuk csatát elég ritkán játszottam le, szóval nagy bajban lennék, főleg a várostromokat védőként játszottam saját kézzel vagy ami nagyon esélytelen volt a gépnek :) -
tttttom #9471 Én a Rome Total Warral a mai napig szoktam játszani. :) -
pocoksari #9470 a Rome tényleg nagyon jó :) mindig dicsekedni szoktam, hogy 12 (vagy 11 vagy 13, de a három közül valamelyik) kör alatt megnyertem a nagy kampányt makedónokkal, persze maxon :) és persze most is dicsekszem:)
a Medieval 2 is jó volt, abban lehetett gyönyörködni is, még az empirerel is játszottam egy keveset, de utána nem, a Rome volt a legjobb...emlékszem az elején milyen jókat harcoltam, aztán megtanultam játszani és gépies lett az egész....
Port Royal 1-2, hogy én is írjak kedvencet...tegnap a Patrician 4-t is elindítottam picit
-
tttttom #9469 Én az EU3-mat eltudnám úgy képzelni, hogy összegyúrjuk a total war sorozat csatás részével. :) Szerintetek faszán nézne ki? :) -
pocoksari #9468 áááá, ez így teljesen nem igaz, az igaz, hogy a diploannex esélyesebb(azért messze nem very likely az alapértelmezett), de a másik oldalon viszont ehhez csak több diplomata kell meg némi pénz, ami meg van
az inheritet nem használtam, de meg lennék lepődve ha az átlaga 150 lenne, biztos van ami sokkal hamarabb is összejön :)
azt, hogy okosabban játszik én sem állítom, inkább csak másképpen
minek neked annyi infamy? add el :D -
JLH Fans #9467 a TW sorozatot én is szeretem, bár érdekes módon a legjobb része sztem a legrégebbi pont, vagyis a Rome:)
Nemrég tettem vissza a gépre a 2 kieggel (Barbarian Invasion meg Alexander) együtt:) -
Swarczi #9466 Nekem az a problémám hogy nincsenek fejlődő uralkodók-tábornokok. Ez az amiben abszolute a TW a nyerő: egy monarchiánál ha születeik egy gagyi örökösöd, akkor azt nem lehet taníttatni, így vagy beküldöd csatába ahol meghalhat(ami a DW-ben már -claimet jelent), vagy megvárod míg meghal magától. A másik: a tábornokok nagyobb eséllyel halnak békeidőszakban mint csatában. Nekem most a svédekkel volt hogy 25 év alatt 10! tábornokom volt...
Az ai-ról:sztem egy total warban egyszerűbb balanszolni mint itt, mivel ott a csatát is te irányítod, így akár túlerő ellen is nyerhetsz: itt gyakorlatilag esélytelen az elején túlerő ellen nyerni, még jó tábornokkal sem(a gép mindig beküldi a királyát csatába) -
JLH Fans #9465 Sose grafika miatt játszottam stratégiával, szóval az nekem tök 8.
Másrészt DW ben mindenkit likely/very likelyval tudsz diploannexelni, HTT ben meg jó esetben unlikelyval, +50 év után automatice inherit, HTT ben meg lehet vársz rá 150 évet, szóval vannak, amik jóval könyebbek.
Másrészt pár órát laptopon már toltam DW-t, szvsz semmivel se játszik okosabban a gép már a 4.1b hez képest, szóval igazából magister terén nehezebb, azokban amiket leírtam könyebb, de túl sok különbség a kttő közt nincs.
Más: meghalt a királyom, és EGY ÉVES AZ ÖRÖKÖS.....
14 év régenstanács jön, ahol nuku háború, szopogassa a random (vagy az AI) a rúdrágóm most már de tényleg. (ráadásul 3,3,4 a régesntanács képességei) Még szerencse, hogy 25 az infamy, szóva olyan sokat azért nem vesztek, de akkor is, már igy is 110 év alatt min 30 év regency council volt eddig is...
Jah kilépés előtt közvetlen még egy kedvesség:
-500 dukát vagy -2 stability:)
Btw, a gyarmatok egyelőre iszonyú ráfizetésesek, eddig nullszaldós voltam kb évvégén, most -200 dukát/év az egyenleg. -
pecaboy #9464 Emlékszem még a Civilization első részére, ahol a gép nem sz*rozott azzal, hogy csodákat építsen: időnként random megkapta őket :))
(Ezt persze ki is lehetett használni egy visszatöltéssel :P ) -
pecaboy #9463 Sajna olyan stratégiai játékot még nem csináltak, ahol a gépi intelligencia közelítené az emberit, tehát ez a nehezítés kilőve (kivétel mondjuk egyes sakkprogramokat, de a sakk szabályai jóval egyszerűbbek egy EU3 szintű számítógépes játéknál). Maradt a "csalás". Szinte minden játékban a nehezebb fokozat azt jelenti, hogy te kevesebbel kezdel, a gép többel, meg egyébként is (anyagi) előnyben van a gép, amit ésszel kell kompenzálnod. Civilization, Heroes of M&M, Total War, EU, Victoria, Panzer General stb... Megfelelő MI híján ezt alkalmazzák, hogy neked többet kelljen gondolkodni. Nekem se tetszik, de ez van, nincs jobb megoldás. -
pocoksari #9462 van sok olyan dolog, ami átláthatóbbá teszi a játékot szó se róla, de pár dolgot elbaszarintottak szerintem, a nehézséget okosabb géppel kellett volna elérni és nem hülye bónuszokkal meg szemétkedéssel
pl. hiába van épületes térképmód, amikor azt mutatja még 200 év múlva is, hogy sehol sincs épületed...ugye
-
pocoksari #9461 mondjuk coreok után tényleg jó lenne...ezzel párhuzamosan meg elvették azokat a tartományi döntéseket, amik +magistert adtak...persze itt is növelheted, ha 5-ös govern épületet építesz, ami azt jelenti ha ráköltesz 5 magistert, akkor kapsz +0,05 magistert lvente, tehát 100 év alatt visszajön az "ára", de azt csak azt 1500as évek legvégén tudod építeni egyáltalán...szóval nagy sz@r az egész...régen emlékszem összegyüjtöttem több 10k dukátot, amikor kijött az új épülettípus felhúztam minden provinciára egy lendülettel, itt még templomra se futja mindenhova :)