11580
Europa Universalis III
  • JLH Fans
    Annyira nem lepődök meg, volt már nálam is ilyen amikor Bizánccal meg Milánóval játszottam, ha Anglia Fro nak megy neki,simán hátba lehet támadni,de ha Skóciának, akkor 100 ból 100X annex van pár éven belül:)

Pont ezért érdemes Skóciával így játszani, és megnyerni a szinte megnyerhetetlent:) Persze hiperinfláció nélkül ez nyilván nem megy.
  • pocoksari

ez a béke utolsó napjai...provancera van subjugom, de aragon garantálja...így hamarosan kitör a háború...egy aprócska szépséghibája van a történetnek, hogy anglia a szövije és valószínűleg majd ő is belép a háborúba...a 8 cogom meg nem ütős flotta :)
    svájctól elvettem egy tartományt és odaadtam savoyának, mert baromira idegesített,hogy 20szor vertem el és soha semmit nem tudtam elhozni,így majd menni fog a vazallizálás :)
    én vagyok a császár, de csak 60k katonát használok, az alap force limitem is 110k, császárként meg 200k+...bevételben első vagyok, van 24 vazallusom, infláció 1 alatt, techekben hasítok...szóval minden a legnagyobb rendben...normál játékkörülmények között innen esélytelen, hogy kikapjak
    3. ideának az ostromost választottam (nem tudom, hogy mi a neve), de jobbat nem láttam...csak nem tudom, hogy mennyit ér, ugye a vezér ostromképesége +1 és a várak védelme +25%, a váras részt még el tudom képzelni, de, hogy ez az ostromrész mennyit ér...vettem szuper hadvezért is 6-6-6-2 skillel, advizorok szintén durvák...kellene egy pápai cím és meg is volnánk :)
  • ACi000
    Lenne egy kérdésem: a httt-vel játszom, teutonokkal kezdtem és megalakítottam Poroszországot, erre a már meghozott provincial decision-nok eltűntek és újra meg kell csinálnom őket tapasztalt más is ilyet?
  • Swarczi
    Hopp, elírtam 1440-re :D
  • Swarczi
    JLH Fans: Most tolom a svédekkel és meg fogsz lepődni: skócia 1940re abszolút lenyomta angliát és 6 százalékos inflációja van csak :D.
  • JLH Fans
    Én 1470 ben vagyok, de még egyetlen ép missziót nem kaptam...
    Se coret egyetlen rohadt tartományra, se conquest, se subjug, lófasz:(:(

Viszont a -1 stabokat dobálja bőséggel (persze legtöbb esetben választhatok, hogy -200 dukát vagy mittomén -1000 trade tech hát köszi)
    Ja, ezt a 2 missziót dobálja mindig:

1: szövetkezzek Franciaországgal újra (-200 as viszony)
    2: érjem el flottában a forcelimitet (van 22 hajóm és vmi 64 lehetne)

Azért az angol szigeten túl már vazallussá tettem az ír kisállamokat+ crusade volt Algéria ellen, és a 2 mesze legtáposabb tartományt (Orán+Tlemcen) vittem el:)
    Kellemes 50k már aforcelimit, infcláció visszament 22ről 19 re, átfordult pozitívba az egyenleg nyomtatás nélkül, 4. legnagyobb a bevételem, és 6. a seregem.

De Franciaknak van kb 50 tartománya lenyúlták Savoyat Milánót+Svájcot+fél Kasztilliát+teljes egysitett Fro, a lengyelek meg Mo ot+Ausztriát+Ukrajnát+fél Csehországot annektálták...
  • nik1995
    1599-resikerült megalapítani magyarországgal a HRE-t igaz most lázadás lázadás hegyén de lényeg hogy egybe van a birodalom messze az én gazdaságom a legerősebb ha vége a lázadásoknak akkor nekimegyek az oroszoknak. szerintem remek meccs lesz mert már madjnem befoglalták ázsiát már csak india és indokína van hátra de az alatt az 50 év alatt még abba mardanka lázadások szerintem már meglesz nekik az is a franciákat szétvertem és kasztílita és andlia eggyut sem ellenfél lengyelországgal (22 provincia) Pu ba vagyok litvániát feldaraboltam a skandinávoknál anarchia a balkán a vazallusom tehát a befolyásom kiderljed franciaországra skandináviára a balkánra litvániára és kis ázsiára.
    Legközelebbi helyzetjelentés ha már megküzdödtem sz oroszokkal a világralomért :)
  • pocoksari
    na, lezárult a francia háború...aragon elvett (inkább csak visszavett) 2 tartományt...én 5 tartományt és 2 tartománnyal elszakítottam egy országot...a mázli az, hogy kaptam is rá subjugot, mert visszaadtam amit kirótt rám (force limitet kellett volna maxolni, ami vicc, fele sincs meg)
    éppen építem a követséget...az inflációt megfogtam 5-nél, most választok ideát és szerintem a nemzeti bankot választom majd...morált választottam először...tök jó 5-6os tanácsadóim is vannak( 5-ös diplomata, 5-ös stateman és 6-os inflációcsökkentő meg most kinált fel egy 6-os revolt riskest)...
    a vicc az, hogy a franciáknak még ígyis van 20 tartományuk, nekem meg csak 16...most dúl 2 háború, kasztiliát aragon+anglia szétveri, algéria ellen meg crusade van, nekem meg pont jól jön az extra táp...bár én 1 fűszálat sem mozdítottam meg eddig...ausztria meg túllépte az infamy limitet, így nem vállaltam be a védelmét és visszautasítottam a segítségkérését, na, de jöjjön a map:

rohadt egy dolog, hogy svájc ekkora lett, nem lehet normál módban vazallizálni...a szentszékre az esélyem 0 és a császári címre is
    aragon kezd túl erős lenni és bohémia is...franciáknak is nagyobb a serege még, anglia flottája ellen a 0 hajóm sem sokra elég, szóval van még mit tenni...de van egy olyan érzésem, hogy a franciákkal hamar döntésre viszem a dolgot
  • pocoksari
    én meg megtámadtam a franciákat...csak nem vagyok játékközelben, így megmenekültek...amíg haza nem érek
    igazából még csak 2 tartományt ostromoltam meg, de már csak 1db 15k-s seregük van,a többi elszenderült vagy lengyelhonból jön hazafelé...szóvel nekik nyestek, 3 tartományra van coreom, úgy számoltam, hogy még 2 tartományt hozok/hozhatok el, de ha mázlim van,akkor aragon különbékeként elvisz még párat és 7-8 tartomány elvesztése már sok lesz nekik...nekem meg új tartományaim lesznek, amikből vehetek még katonát...jó lesz ez...lassan felvehetem a saját kényelmes tempómat :)
  • JLH Fans
    Ja mondjuk hátránya ennek is van persze, hisz fix 50 évet kell várni Nagy-Britannia megalapítására, de egye kánya. Nehéz szívvel szántam rá magam a dologra, lehet, ha várok 10 évet kapk vmi jó kis border frictions CB-t, vagy coret valahová ami olcsóbbá tette volna ,de mi van ha nem? Meg aztán angol területért és az ő kiirtásukért az emberfia ne sajnálja skótként se (ill skótként különösen ne:D) az infamyt, nemigaz?
  • JLH Fans
    Az Úr 1459. évében vagyunk, sokat gondolkodtam, hogy mi legyen, mivel 15 az infamy, ezért legyek kegyes az angolokkal utolsó háborúnkban és "csak" perszonálunió legyen, aminek előnye, hogyha öröklöm egyszer, akkor coret kapok azonnal mindenre, hátránya, hogy lehet 10,de lehet 110 évet kell rá várni, és csomó pénzbe kerül -200 ról felvini a viszont.

Tehettem volna vazalussá is 4 infamyért, de ki tudja, akart volna-e diploannexelni , ha nem...megint sok+idő és pénz.
    Szóval nem sajnáltam rá a 12 infamyt (jesszus igy 27, de legalább 20 év hóditási szünet jön szal belefér és limiten belül vok még ) és annex.

AZ ANGOL SZIGET EZENNEL EGYESÜLT SKÓT URALOM ALATT:D:P:)
  • Lysandus
    Szerintem se. Elég ritkán - konkrétan majdnem sose - használom a zoomot, szóval...
  • kissssss
    hi én még sosem próbáltam ki ilyet, jól néz ki de szerintem nem éri meg.

:)
  • Solten
    Udv, probalta mar valaki ezeket: link?
  • kissssss
    jájj akkor a lengyeleknek tényleg elgurult a gyógyszerük, mert eddig én csak olyat tapasztaltam hogy Csehországot darálják be a lengyelek de ezt is csak úgy hogy a csehek már elveszették a császári címet, ez után pedig tovább hódtotiak nyugat felé.

a pénz gondokra pedig annyit tudok mondani hogy pihizz egy kicsit oszlass fel néhány ezredet(lehetőleg lovast) és várd meg amíg core lesz néhány terület mert ilyen helyzetbe már én is kerültem pl: hanzával, 6000 fős lázadó sereg végig foglalta az észak nyugati német államokat és egy hónap után átadták nekem a lázadók a területet(kultúra alapján(hannoveri?) mert pl: saxon területeket nem adta ide), csakhogy ezekre a területekre nem volt corem de a + forcelimitet megkaptam én balga meg természetesen kimaxoltam a sereget a kereskedésből össze szedet pénzből aztán meg lestem miért megyek csődbe.
    mert ugye ha core egy terület akkor + pénzt is kapok de egy nem core tartományból kevesebb pénz folyik be, de ami azt illeti a toltip is ki írja mikor az adózást nézem egy provinciánál.

szerintem nálad is ilyen probléma lehet csak ugye nem lázadók okozták. :))
  • JLH Fans
    Naja, nem véletlen mondtam, hogy nem könnyű, meg nagyon szép, hogy eddig eljutottál:)
    Annyi hogy Barral van esélyed legalább segget nyalni, meg időd felkészülni igy, hogy alapmissziói között nincs benne az, hogy megtámadjon.De Skóciával te fejreállhatsz, meg ajándékozhatsz meg bármit, akkor is neked megy azonnal 14k katonával, amikor neked van 2k, aztán fél év múlva hoz mégegyszer ennyit+ folyamatsan képez:)

Annyi, hogy mivel nem 1 területből állsz, van némi minimális helyed manőverezni+egyszerre több területen tudsz kurva drága zsoldos lovast venni. (sima sereget nincs időd képezni) persze azt se eleget, még az 5 kölcsönből se.

Amúgy nem is tudom, mi lesz még most se, London+2terület az övé csak, de egyszerűen nem kapok CB-t se ellene, se senki ellen, +esélyem sincs megállitani az inflációt,hiábaveszem 0 ra a fenntartást.
    20% felett van, és nő és nő és nő...Preztizsem a köcsög Burgundy miatt -40, van 20k seregem (lehetne 32k) meg 10 cogom (hajóból meg akár 35 karakkom is) és ennyi, ülök a seggemen és várok, de 0 nyomtatáson -9dukát/hó az egyenleg (nullán van pedig flotta+sereg fenntartás is) mig évvégén kapok komoly 40 et, vagyis évente +0,5% infláció....

Jah, a lengyelek meg már a cseheket eszik, a Franciák meg Burgundiát és Milánót.
  • Lysandus
    Nem tudom. De akkor már lehet, hogy jobban jársz, a vazallus majd diploannex opcióval.
  • tttttom
    Egy kérdés...Van egy Foix(fos) nevű fejedelemség akiket nem lehet annektálni mert 118%-os az értéke a terkájának. Nincsen se gyarmata se semmilye a fővárosán kívül...Ha folyamatosan megszállva tartom x évig akkor defektálodik hozzám a terkája? :)
  • pocoksari
    hozzáteszem burgundinak is volt egy hatalmas mázlija, amikor beállt az államcsőd nála a déli, - nem harcoló - serege ment a levesbe és nem az északi,mert akkor már régen vége lett volna
  • pocoksari
    háááát, hogy nem könnyű az nem kifejezés :)
    nem a misszióval van a baj, hanem, hogy coreja van rám, tehát bármikor gondolhat arra, hogy megtámad minden gond nélkül...azért sikerült megverni, mert nem nekem jött elsőre a másodiknál már kellett az is, hogy minden létező egyezmény megvolt és ajándékot is kapott az első támadása lezárásakor, pedig 200 volt a viszonyt...a második támadása bár sikeres volt,de közben visszavontam az átjárást és a serege érezhető része a déli országrészében maradt, így a fenti kisállamok a hosszú háború alatt a fenti rész nagyobbik részét megszállva/elfoglalva tartották és így államcsőd állt be...bár a háborút megnyerte, de a morálmálusz és a presztízsveszteség miatt, már én is támadhattam, amihez nekem is kellett a vazallusok segítsége és force limite...de ez meg már az én érdemem

DW-vel különben ez az első próbálkozásom, pontosabban az első olyan (mert egyszer már elindítottam), ahol végtelen türelemmel ültem le és hajlandó voltam végigpörgetni eseménytelen éveket...kivárni és minden létező célpontnak nekimenni, ha kell 2k katonával...nyilván ha megtámad azonnal game over,a első "nemengemtámadás" 100%-ban szerencse, a második már csak 90%
  • JLH Fans
    Tévedtem, most néztem Burgundia misszióit, és Bar meghóditása nincs benne, tehát játszható simán. Viszont a másik fele amit írtam az áll, vagyis tényleg sokkal roszabb és nehezebb helyzetben van Skóciával játszva az ember.
    (most ezzel term. nem mondom azt, hogy Bar könnyű)
  • JLH Fans
    Istenbizony, teljes Mo ot és fél -Ausztriát annektálta:D
    Illetve Horvátorzág önnáló lett, meg először Erdély is, de a jóétvágyú lengyelek elfogasztották őket is:)
    +Franciaországot érdekes lesz leverni, Kasztilliából is foglalt, vazallusokat annektálta, és Savoyat is.

Ja, és -200 a viszony vele meg Kasztilliával is, cserében Burgundiával meg Svédországgal mi egy másik tömböt alkotunk, azaz..alkottunk:(
    Közvetlen kilépés előtt megtámadta Hainutot,akinek Anglia a szövetségese, és nemrég kötöttem békét vele, szóval

választás 1: -50 presztizs (és 0 án vok) bukom a burgundi szövetséget
    választás 2: -5 stability
  • kissssss
    lengyelek az osztrákokat???? lol
  • JLH Fans
    Félre ne érts,nem fikazni akarom a teljesitményed:P
    De Burgundia 80% ban azonnal coret kap Barra+conquert, tehát game over, szóval úgy mi értelme játszani, ha mittomen 6 restartot kell nyomni (vagy lehet épp nem kell, mert elsőre mákod van de ha 5X elinditanád akkor többet se lenne) hogy ne igy történjen?

Szóval igy sem rossz amit elértél, de igy azért nem volt túl nehéz dolgod valljuk be, legalábbis ahhoz képest, mintha Skóciaval kezdesz és 2.hónapban Anglia neked esik:)

Én is játszhattam volna úgy, hogy megvárom amig mondjuk Normandia visszafoglalását vagy mást kap, de az ugyanúgy sokkal kisebb kihívás lett volna.

Btw, 1450 van itt már, és már csak 4 tartománya maradt Angliának.
    Ezzel együtt az én dolgom sokkal nehezebb lesz még innen is, 20% infláció+Lengyelország megette a magyarokat és osztrákokat is, és lassan 20 tartománnyal is csak 30k a forcelimit.
  • pocoksari
    megint lement pár év...a franciák erősek...nagyon...én meg új tartományt nem szereztem...bohémia sem áll mellettem már...viszont ausztria szövi és aragon, kasztíliai is eséllyel szövizne velem...
    azért közben szereztem még pár vazallust, így már 52k a force limit, igaz ennek feléig sem vagyok töltve jelenleg, bár éppen most kezdem a felkészülést a franciák elleni támadásra...ha maxon leszek, akkor nekimegyek a kékeknek :) aztán majd kiderül, elveszíteni nem fogom ha jönnek a szövik mind, csak kérdés, hogy mire megyek
    burgundi vazallus...ő főzi a kávét :)
    mondjuk bevételben és ezzel a kis sereggel is főtáblás vagyok, tehát nem kell lapozni :) seregben maxratöltve 6. lennék, india, kína és a 2 hordás lenne csak előttem meg ugye a franciák, tehát ha megvan a maxolás és a franciák szétkergetése, akkor a kicsi Bar domináns szerepben lesz...onnan már csak párat kell fordulni, hogy a franciákat megsemisítsem és a német államokat vazallizáljam, aztán én leszek a császár és kb. vége is
    mindenesetre ez már nem az a helyzet, amikor 2k katonával rettegtem burgunditól és a gatyámat is elfizettem ajándékokra
  • kissssss
    :) nos igen általában nem szoktam a levegőbe beszélni, amiben tudok segítek.
  • tttttom
    Nálam a Német-Római birodalom teljesen ki van építve. :) Egyelőre válogatok a célpontjaim közül. Összesen 4 irányba tudnák terjeszkedni, de nem akarok olyan hamar végezni az ellenségekkel. :) Szerintetek hová terjeszkedjem???

Hülye kérdés, de nincs kedvem magamnak válogatni. :) 3 lehetőségem van. A balkán. Ahol a török, szerb és bosnyák tanyázik. :)

A másik 2 meg nyugaton van. Anglia és Kaszt(rá)lia. :)
  • pocoksari
    1435: 10 tartomány van már...burgundi lekukázva, bár még létezik...32-es force limit,szóval lassan francihonnak is rácsapunk a fenekére...muhahaha
    Baaaaaar!
  • pocoksari
    kissssss - t pedig nyilvánosan megkövetem...le kell venni azt a rohadt zsoldot :) tévedtem :)
  • pocoksari
    no, 1426 van már, elmesélem mi történt:
    - pihengettem, burgundy meg levert jópár kis országot és annektálta őket...háát, kicsit elszomorodtam...aztán megtámadtam és porrávertük...sajnos a béke nem úgy sikerült ahogyan szerettem volna, de azért elhoztam vlanderent és antwerpent, továbbá el kellett engednie lieget és aachent (ezeket pont előtte foglalta el)...100%-ért nem volt olyan vastag a zsákmány...na mindegy, most a sok kis hiéna rámoccant, szerencsére skillesen 3 részre vágtam, így ha esetleg valamelyik részt meg is tudja tartani biztosan vereséget fog szenvedni...szóval, nem akarom elkiabálni, de az egyik böszmét leterítettem :D
    most már 24 a force limit, igaz pínz nincs hozzá meg a manpower nagyon vékony...de alakul :)

mondjuk nem hittem volna, hogy menni fog...

• pocoksari
    hááááát, énis rászántam magam, kipróbáltam egy veszélyeztetett országot, Bart :D:D beállítás vh, high agr., a többi normál, még inflációt is beraktam, pedig azzal nem értek egyet, legalábbis ezzel a formával nem

1416-ot írunk már, 3 tartományom van(1alap+ 2 britannytól), ami igazából nem sok, 2 szövivel: Bohémia (védelmet ad elvileg, bár gyakorlatilag ha megtámadnak oda sem ér időben, bár ezt csak tippelem, mert még nem támadtak meg) és Baden (őt én szereztem a Palatinatetól) meg mondjuk még ott van Tier, de ő megszűnik hamarosan, meg teljesen más céllal szöviztem vele..és van pár vazallusom: Cleves, Lorraine, Oldanburg, Württemberg és Holland
    másolok képet, az infláció még 5 alatt van...15 a force limit, ebből 12-re vansereg, mondjuk most kicsit megfogyatkoztak, éppen háborúztam picit :)

mondjuk még nagyon törékeny a helyzet...de a franciákat leszámítva nem lenne teljesen egyértelmű vereségem a környéken senki ellen...bár jó eséllyel kikapnék még sokaktól, DE burgundi öcsénk már természetes riválisának tart, ami már biztató
  • Swarczi
    Hát dél itáliára meg szicíliára van olyan küldi, ami ad core-t, meg a pentrarchy, ami kikapcsolja a szentszéket. Ja meg van egy velencére is egy ilyen conqestes cucc, de ha ezeket teljesíted(meg ugye visszafoglalod a core-jaidat) nincs semmilyen egyedi küldi. Ráadásul Velence kiiktatása több gondot hoz mint hasznot(osztrák szomszédság nem olyan jó dolog...)
  • Lysandus
    Van valami bónusz Bizáncra is, nem?
  • Swarczi
    HRE-t akkor éri meg egyesíteni, ha már az utcsó előtti törvénytől eltelt vagy 50-60 év. Eddigre nagy valószínűséggel majd minden területen lesz manufactory. Egyébként egyesítés után kapsz roman reborn-t ami néhány bónuszt. Én vmi hasonlót várnék Bizánccal, pl.: hódítsd meg a régi római területeket vgy vmi hasonlót :D(tehát ott is lenne vmi római cuccos küldetésként)
  • pecaboy
    Nem szomszédos országokra, hanem szomszédos (és persze saját) tartományokra jár core HRE megalakulásánál.
  • Lysandus
    Ha vallást váltasz, a vazallusaid nem fognak. Tehát egyenként meg kell "kérned" őket. De legalább imperial authoritit tudsz szerezni. Mondom, azért jó így vallást váltani, mert a vazallusaid, ha diplomáciai úton vagy fegyverrel meggyőzöd őket, hogy kövessenek az igaz hit útján, akkor elkezdik ők saját költségen téríteni a saját területeiket.

Ha megcsinálod a HRE-t, akkor egyetlen infamit se kapsz a birodalmi területekért, ráadásul azokra az országokra, amelyek most szomszédosak veled (tehát valamelyik tartományoddal) automatikusan jár a core.

Szal nem rossz az. Csak hát amint megvan a HRE tulajdonképpen game over van, mert nincs ellenfél. :-)))
  • kissssss
    Montenegróra van cre-ja kezdéskor, korfu és naxos vazulus és kezdéskor nincs olyan jó helyzetben.

Velence csak később lesz gigamega táp.
  • pocoksari
    Válaszd Genovát...a Horda majd elviszi a tengerentúli területeket :) bár a lényeg megmarad...

Velencének is pont az a lényege, hogy oké, van hajód, de 2 tartományod nincs egymás mellett, nem vagy birodalmi tag sem és trevisora jellemzően kap a környék coret, de van CoT-t...coret olyanokra kapsz, amik hogyismondjam, Balkááááán :) szerintem tök érdekes lehet velük, mondjuk még egyszer sem próbáltam
  • JLH Fans
    Na Velence meg Genova szerintem túl erős, nem néztem még őket részletesen, de emlékeim szerint überbrutál flotta+ rengeteg bevétel+ coret kapok+küldetést majd Epirusra, Krétára, Cyprusra meg csomó mindenre:)
  • pocoksari
    különben szerintem Velencét válaszd :) rengeteg előnnyel és hátránnyal is bír egyben