11580
Europa Universalis III
  • pocoksari
    jaaa, most jutott eszembe erről a vazallusos dologról, ha annexelsz, akkor leesik a stabilitás 1-el, az pár ezer dukát nálad most, ha ezt kicsengeted 1-4 tartományért, akkor azért elég vastagon fizetsz 1-1 tartományért, lehet, hogy többet, mint amennyit megspóroltál?

most nagyon elgondolkodtam...ott az olasz mentésem, európát lerohanom, 4 infamyért egyszerre elhozok mindent amit lehet, felugrik az infamy, a másik oldalon meg elengedek pár vazallust akire coreom van ázsiában aztán újra és újra...tehát gyakorlatilag a világ maradékát úgy hódítom meg, hogy a már meglévő részt kiszervezem/elengedem
  • Szycsu
    *kéne, hogy kapjon a sereg
  • Szycsu
    Először is kösz.
    Másodszor tudom, hogy mi az a manpower, ezért fakadtam ki (csak nem jeleztem, hogy tudom). Ebben a hónapban, ahol tartok éppen 2623 amennyit kéne, hogy kapjon és az összes hónapban több ezer, ezért nem értem.
  • pocoksari
    szerintem két teljesen különböző dologról beszélünk...te azt bizonygatod, hogy annak ellenére, hogy morálhátránnyal indulsz visszahozható az egész, mert hosszútávon kell megnyerni a háborút...én pedig azt mondom, hogy áldozzuk be azt a pénzt és használjunk ki minden lehetőséget az ellenség mielőbbi megsemmisítése érdekeben, mert a halott ellenség a jó ellenség

ad hoc alatt azt értettem, hogy nem te gondolsz egyet és mész, hanem a környék kialakít egy olyan helyzetet, amire muszáj azonnali választ adni, mert valaki túlságosan megerősödik vagy túlságosan legyengül és ezt meg kell akadályozni vagy pl. van CB-d valaki ellen, de azt mondod, hogy van war exh. is, infamy is, pihenünk 2 évet és majd komotósan megtámadjuk, erre a gép hadat üzen a célpontodnak és erősen sanszos, hogy elhozza előled a szajrét, ezért azonnal mész te is, szerencsésebb lett volna váratlan helyzetként megfogalmazni

a diplomácia valóban egy eszköz, de ahogyan előnyök ugyanúgy hátrányok is származhatnak belőle, azt, hogy ezeket ki hogyan és milyen súllyal éli meg az a stílustól függ tehát pl. házasságot kicsiknek és messze lévőknek küldök,azt is csak a legitimáció védelme miatt, szövetségeket ritkán kötök 1-2 max. a régió egyensúlyának fenntartása érdekében (de pl. ha a szövetséges túlnyeri magát és veszélyesség válik azonnal ellene fordulok), vazallusokat sem gyártok (ezt már JLH Fansal megbeszéltük, nem állítom most már, hogy hülyeség, sőt, de nekem ettől független az tetszk, amikor enyém a terület)

apropó, ha már dipó, a provincia eladást használta már valaki? mármint gyakorlatilag ahogy látom 20-40 dukátért megy el egy tartomány, tehát a pénzért magáért nem éri meg eladni, szóval vagy cb-t akarunk kreálni az eladással vagy az ellenség cb-jét semlegesíteni, legalábbis én erre gondolok...a gép már akart valakinek terkát eladni?

• JLH Fans
    Köszi:)
    Az egyetlen, amit nem értek, hogy miért unlikelyt (néha very unlikely) ad ki még midig ha vazallust akarok diploannexelni.
    Elvileg ugye 10 évenként lehetne, de nekem így csak 16-17 évente sikerül, meg van hogy 20 diplomatát költök rá 1 helyett:)

A királyom mondjuk 59 évesen került a trónra, és az örököse is 50, szóval lehet hogy fognak ketten uralkodni vagy 5 évet összesen.:)
    Szerintem mondjuk már 4 es adminskillűvel se lenne overext, úgyhogy annyira nem zavaró, inkább csak az a gáz,hogy innentől tényleg kb a world conquest lehetne értelmes cél, de arra meg csak akkor lenne sansz, ha használnám az ideiglenes vazallus trükköt, amit meg nem akarok, szándékosan lemondtam tkp a pápai és a császári címről is , pedig enyém lehetne mind2.
  • kissssss
    "Megörököltem a lengyel trónt, szerencsére valóban coreokat kaptam rá,"

én mondtam hogy megéri várni :-DDD grat.
  • JLH Fans
  • kissssss
    ahogy tttom írta fent van egy manpower számláló csak rá viszed a kurzort és egy kis idő múlva ki is írja mi a nagy helyzet(havonta menyit kapsz ÉS menyi megy a seregbe), a manpowerböl regenerálódik a sereged a manpower pedig a provinciáidból adódnak, rá kattintasz az egyik tartományodra és valahol a lázadás százalék merő alatt kell lennie egy értéknek ami mutatja az emberanyag értékét.

egy épülettel lehet növelni a provinciában a menyiséget.
  • JLH Fans
    Azt hiszem eljött a game over ideje, egyetértetek?:):(

Megörököltem a lengyel trónt, szerencsére valóban coreokat kaptam rá, így elmúlt az overextension, lázadás már vagy 5 éve nem volt egyáltalán.

Mindjárt linkelek egy térképet, Közel-Kelet meg pár dolog ami az enyém (meg néhány gyarmat) nem látszik, de a lényeg igen.
    Európában Fro on, Kasztillián és Anglián meg Svédországon kívül mindenki vazallus, techben lassan mindenben vezetek, a bevételem pedig egészen brutális, sorra építem a nagy épületeket is már, felülmúla a grafikon szerint az utánam következő 3 ország összegét.

Flottában ugyan a briteké még mindig nagyobb, és a sereg is csak 200 ezres (van 140 és 130 ezres is)de a minősége miatt ripityára verne úgyis mindenkit, ráadásul 240 ezrs seregem is lehetne, csak minek, most hogy nincs lázadó szinte, spórolok a fenntartáson:)
    Ráadásul aktivan diplomáciázok, szóval nem szoktak csak úgy megtámadni, ha háborúzom:) Na de jöjjön a térkép:
  • kissssss
    "meneküljek át a szomszédhoz, jahhh, mindjárt másik földrészre"

nem tehetek róla hogy nincsen taktikai érzéked.

sőt akár semleges területről is lehet támadást indítani az ellenséges ország felé, ilyenkor néha még fel is adja a tartományod ostromát és elindul hazafelé (vagy ostrom után indul haza/zsoldosokkal visszafoglalni saját tartományt), ezzel a macska egér játékkal akár időt is lehet spórolni amíg ki nincsen dolgozva valamilyen terv vagy esetleg be nem támadja az ellenséges országot egy harmadik fél.(nem sűrű de azért elég gyakori eset)

"nagyon sokszor támadok ad hoc jelleggel,"

újabb hiba egy cb nem 1 vagy 2 hónapig tart mindig van bőven idő a felkészülésre, tipikus daráljunk mindenkit hordamódra játékstílus ez, értelme nincs sok viszont nagy funn.

"a bajom az, hogy azt írod le, hogy hogyan nyaljak a szomszédnak és nem azt, hogy a szar morállal mit kezdjek"

a bajod az hogy nem próbáltad ki az általam leírt módszereket és ebből kifolyólag nem is érted a lényegít.

ha neked ez nyalás akkor nem tudok rá mit mondani csak annyit hogy nem látod át a diplomáciában rejlő lehetőségeket,az igaz hogy végső soron a világuralom a cél vagy egy olyan erős országot építeni amely el tudja érni a világ bármely pontját akár katonai erőkel is(sokféleképpen lehet értelmezni a világuralmat)de ehhez előtte kell egy erős ország és egy stabil regionális hatalmi súly, na de visszatérve a lényegre a szar morállal kapcsolatban már leírtam egy rendkívül egyszer módszert pihi semleges országban aztán HAZAI területen hülyére verni az ellenfelet, ezeregyszer bevált módszer.

na mi van még itt amit ki kéne elemeznem ja igen megvan.

"tegye ide valaki a nyakát, hogy bármelyik országgal több évtizedes szövetsége nem omolhat össze egyik napról a másikra és az az ország 1000%, hogy mindig helyt áll érted és sohasem ront rád az ellenségeid kérésére"

a mostani magyar játékomban már legalább 120 éve szövetségben vagyok Milánóval és Bajorországgal, igaz Milánóval néha megszakadt a szövetség de mindig újra tudtam kötni vele a szövit, kellenek az erős és megbízható szövetségesek Ausztria ellen, márpedig a Habsburgok erősek(főleg császári címmel hóhóó) és ellenük kell egy stabil megbízható szövetségi rendszer ez nem csak az én érdekem hanem Milánóé és a bajoroké is.

ez ennyire egyszerű.

(még ha kemény hangnemben is írok ne értsd félre nem rosszindulatból elemezem ki az írásaidat.)
  • tttttom
    Bal felső sarokba nézzél fel. :) Ott van 3 figura. :) Az a manpower. :D
  • Szycsu
    Én ezt nem értem. Valaki magyarázza már el, legyen szíves.
    Szétosztottam a seregeimet úgy, hogy 7000-7000 fős legyen mind, kivéve az első-t, abban 21000 katona van. Szétcsaptam a törököket, majd a megmaradt 1 tartományát a bizánci császár gyorsan annexálta, de ez lényegtelen, csak a mese része. Egy szónak is száz a vége, szereztem jópár területet, de a seregek az Istenért nem akarnak feltöltődni maxra (nem vettem le fizetésüket, nem variáltam semmit). Havonta kb. +50 és +200 között ad hozzá a gép, egy évezred nem lesz elég, hogy feltöltődjenek. Én már nagyon nem értem, mert mostmár azokban a tartományokban sem töltődik vissza rendesen, ahol eddig semmilyen probléma nem volt. Valaki magyarázza el legyen olyan szíves, hogy mit balfaszkodok én itt össze-vissza. Előre is kösz!
  • pocoksari
    vh alatt én very hardot értettem, a war exh. sem nyilván kellemes, deaz ember arra figyel

a bajom az, hogy azt írod le, hogy hogyan nyaljak a szomszédnak és nem azt, hogy a szar morállal mit kezdjek...meneküljek át a szomszédhoz, jahhh, mindjárt másik földrészre

a háború bizony az első hónapokban dől el, én nem várom meg az ellenséget, hogy egykupacba rántsa és együtt hozza a seregeit és a saját kedve szerint támadjon, amíg én a szomszédhoz menekülök morálfeltöltésért, főleg ha a szövetségesei is odaérnek és a sok kicsi 3-6k fős seregek nagyobbakká állnak össze

másfelöl még ha te is támadsz az korántsem biztos, hogy előre eltervezett támadás, nagyon sokszor támadok ad hoc jelleggel, éppen úgy hozta a helyzet, hogy menni kell és most kell menni nem 2 hónap múlva, ha a sereged maxon van és folyamatosan, akkor minden helyzetet ki tudsz használni és a legnagyobb biztonságban akkor vagy

tegye ide valaki a nyakát, hogy bármelyik országgal több évtizedes szövetsége nem omolhat össze egyik napról a másikra és az az ország 1000%, hogy mindig helyt áll érted és sohasem ront rád az ellenségeid kérésére
  • Kari91
    Persze very hard beállításon lehetnek olyan gondok, hogy pl szenvedés az egész játék, de akkor is ezen kell alapulnia. Sokkal könnyebb diplomáciával és gazdasággal fejlődni, aztán háborúzni, minthogy egy katonaállammal elnyomjak egy rakás országot.
  • Kari91
    "egy katonaságra, katonai erőre alapozott játékban pont a sereg legyen használhatatlan"
    Alapvetően ennek a játéknak nem a hadsereg a fő eleme. Hiszen az elég elnagyolt: bezavarod a sereged az ellenséges tartományba, ott csatáztok (okos ember nem megy bele olyan csatába, amiben veszít), aztán nyersz, vagy ő nyer. Ehhez nem kell skill.

A legtapasztaltabb játékosnál úgyis a diplomáciában és gazdaságban dől el a játék, a háborút akkor indítják, amikor már 100% hogy nyerni fognak. Akkor meg úgyis a háború előtt 2 hónappal feltolják a fenntartási költséget, aztán meg legyakják az ellenséget.+ normális országokban azért 5 év/1 lázadásnál nem szabadna sűrűbben előfordulnia...
  • kissssss
    "a háború az első hónapokban dől el"

egy csata akkor dől el mikor az ember a saját szájíze szerint választhatja meg magának a csata héjszínét és idejét.

a háború meg akkor ha végleg megsemmisítetted az ellenség főseregét és elfoglaltad a fővárosát, nem az első hónapokban.

sosem tudtam megérteni miért jó az hogyha 18 vh-ig háborúznak az emberek aztán a békekötés után meg reszketnek nehogy betámadja őket a maradék szomszéd is.

visszatértbe az alacsony morál témához, attól hogy még a seregednek alacsony a morálja nem jelenti azt hogy vesztettél is csupán csak pillanatnyi lépéshátrányban vagy,vagy ha elverték a seregedet akkor vissza kell vonulni és ha az ellenség üldöz akkor minél beljebb kell csalogatni az országod belsejébe had nőjön a lemorzsolódási százalék és legalább kevesebb katonával is kell megküzdened a következő csata alkalmával.
  • kissssss
    "a béke egy múló állapot..."

ahogy a háború is egy múló állapot.

"ott állsz 4 szaros tartománnyal és jön a túlerőben lévő ellenség ráadásul vh miatt alapból morálfölénnyel és akkor mit mondasz? bocsi kell 3 hónap és harcolhatunk?"

hahahahahahaha XD ha már magas a vh(és így támadnak be) akkor ott valami réges régen el van baszva és könnyen meglehet hogy a játékstílussal van a baj, mellesleg könnyen ki lehet manőverezni a morál feltöltés miatt elszenvedett hátrányt egyszerűen csak kérni kell egy engedélyt a szomszédtól hogy beléphessenek a katonáid pihenni 2 hónapot aztán lehet menni harcolni, ja várjunk hiszen ugye 4 tartományos országról beszélünk az ellenség meg túlerőben van nincs is mivel harcolni, de várjunk a szomszéddal is összerúgtad a port és ö sem segít.(ismerve téged az idáig általad leírt játékstílusod alapján kitelne még egy rossz szomszéd helyzet is)

1 ilyen helyzetben keményen rá kell gyúrni a diplomáciai megoldásokra a háború megelőzése érdekében.
    a, minél közelebbi katonai szövetségeket kell kötni.
    b, az ellenséges országgal(ha lehet) javítani valahogyan a viszonyt.
    c, minél jobban növelni a presztízst.

2, nem kell ilyen szar pozícióban levő országgal játszani(mint pl:bar nevű ország :)

3, ha mégsem áll fent a 2 pontban leírt helyzet akkor csak magadra vess hogy a diplomáciai érzéked erősen közelít a nullához, nem mindig a gép a szar vagy übertáp.

"de ha nem lenne sem engedném, hogy egy katonaságra, katonai erőre alapozott játékban pont a sereg legyen használhatatlan"

pont ezért kell 0 tartani a zsoldot ha lehet, nagy sereget nem lehet folyamatosan toppon tartani 24/7 időben, máskülönben pénzügy és később gazdasági a végén pedig területi integritás veszélye fog felmerülni.

rendkívül röviden ennyi.
  • Lysandus
    Márpedig így van. Ha van egy nagyobb sereg a lázadó provincián akkor a lázadásnak lőttek. Úgyhogy szerintem a lázadók is nulla morállal kezdenek.

Egyébként meg mindenki úgy játszik, ahogy akar. Én akkor sem fogom állandóan maximumon tartani a morált, mert felesleges. És eddig sem származott belőle semmi károm.
  • Razzia96
    Én jobban szeretem ha fullon van a sereg morálja :)
    Csak akkor szoktam le venni , ha mondjuk szükséges...(de akkor is csak max a felére húzom)
    De amikor már elég nagy a havi jövedelmem (mint pl: a német játékom során)
    akkor már le xarom ^^
  • pocoksari
    sőt, továbbmegyek, a háború az első hónapokban dől el...ott és akkor kapod el az ellenség seregét és semmisíted meg egyenként és nem várod meg amíg felfejlődik és már nem tudod úgy támadni, hogy a visszavonulókat követhesd, ráadásul az elhúzódó háború a környéknek jelzés, hogy lehet jönni hátbatámadni és megteszik, mindig megteszik, ezért kell minél hamarabb befejezni, amihez erő kell, aminek egyik mértékegysége a morál
  • pocoksari
    nem tapasztaltam, de erősen meglepne ha egy moráltalan sereg egy full morálost elver, főleg ha létszámban egyenlőek...nem a 2000 fős lázadóktól kell amúgysem félni
  • pocoksari
    a béke egy múló állapot...mondhatnám a békeidőben a háborúra készülsz és az nem csak akkor van amikor te akarod az elején meg főleg nem...ott állsz 4 szaros tartománnyal és jön a túlerőben lévő ellenség ráadásul vh miatt alapból morálfölénnyel és akkor mit mondasz? bocsi kell 3 hónap és harcolhatunk?...nem fogja érdekelni és game over

nálam a játékidő 80% hadiállapot vagy nagyon komoly esély a háborúra, ha én erre bekockáztatom, hogy a seregem üzemképtelen hónapokig, főleg akkor amikor full kapacitással is reális a vereség veszélye, akkor előbb vagy utóbb elagyalnak...high agresszió miatt meg mindenki fut gyorsan egy kört
    az 1 hónap rendben van, a 2 hónap már jelentős kockázat, afölött meg hazárdírozás...

nálam meg spec baromi gyakran vannak lázadások, tehát ha ezt is hozzászámítjuk a hadiállapothoz akkor gyakorlatilag 100%, de ha nem lenne sem engedném, hogy egy katonaságra, katonai erőre alapozott játékban pont a sereg legyen használhatatlan
  • Lysandus
    Az a szerencse, hogy az infláció nem éves érték. Mondjuk 10 évig 18 százalék az már több mint 500 százalék lenne a végére. Nem is értem, hogy miért nem így számolják, volt ilyen esetre több példa is.
  • Swarczi
    kisssss: Az elején elcsesztem, mert felemeltem magasra a pénzverést, és azonnal betámadtam a törököket(ugye nekik lázadás volt a balkánon), és elfelejtettem figyelni rá, így vagy egy évig maxon volt. Meg még 2* volt ilyen hogy stability+ és alapból felemeli a pénzverést, én meg nem figyeltem. Csak furcsáltam év végén h pluszban vagyok :D
  • Lysandus
    Admin monarchiáról admin republicra: fogalmam sincs, én mindig feudal monarchy-ról vagy noble republicról váltok.
  • kissssss
    igen tudom hogy országonként változik a helyzet.

"sőt, bizáncal nekem 12% lett, mire el kezdtem foglalkozni vele"

wow nekem nem volt gondom az inflációval a bizánci játékaim során.
    inflációval nagyrészt akkor szoktam találkozni ha épp valamelyik arab vagy távol keleti országgal játszok.
  • Lysandus
    +1

Pénzt megspórolni mindig jó dolog. Ha a lázadás ugyanabban a tartományban van, amelyben a sereg, akkor zéró fenntartással is leverik. Egyébként meg tényleg két hónapot kell várni.
  • Swarczi
    +1
    Kis nemzettel örülsz ha kijössz a havi jövedelmedből + tudsz advisort foglalkoztatni, nem hogy a slotokat az inflációcsökkentésre elcseszni. Pár százalék még belefér(sőt, bizáncal nekem 12% lett, mire el kezdtem foglalkozni vele) de a mikromenedzs+csak annyi katona amennyi szükséges kombóval minimalizálhatjuk a kiadásokat.
  • kissssss
    csak azért basszak el egy slotot a háromból hogy békeidőben is teljesen fölöslegesen fizessem a katonáknak a zsoldot? OMG kösz nem, ha meg lázadók jönnek akkor újra maxra állítom(állítjátok) a zsoldot és várok(tok) 1 hónapot(vagy 2) és mehet a csata, egy kis mikromenedzselést mindenki elvisel szerintem.
  • Swarczi
    A garantálás is csinál hasonlóakat: ha betámadja vki az országo, akkor meghív a háborúba. 1ébként pont az overext. miatt szoktam utoljára a centralizáción változtatni: elsőnek a free subjects felé mozdulok, utána a quality jön, esetleg a land-naval vonal majd narrow.-inov. és végül jön a cent-decent. Így lehet mire centralizálódsz addigra elég sok core-od lesz, kvázi nagyobb eséllyel kerülöd el az overextensiont.
  • JLH Fans
    Csalni nem akarok azért, majd vhogy kibekkelem a dolgot, csak roppant idegesítő:)
    Egyébként mi kell még, hogy administrative monarchyból administrative republicra tudjak váltani?
    Mert kikutattam ugyan, de valamiért nem enged, és nem írja ki, hogy miért:(

A csatás dolgot próbáltam már régebben (igaz nem ebben a játékomban) de amikor 3.ra is kinyúlt a pár ezer katonám, de a király meg túlélte, és a területet ráadásul közben elfoglalták a lázadók, akkor feladtam:D

Mondjuk biztosan az isjátszik, hogy erőteljesen eltoltam a csúszkát a centralizáció felé, gondolom nagyobb decentralizációval nem lenne overextension.

Apropó, ti is mindenkire ráteszitek az expand influencet akire csak tudjátok? Érdekes dolgokat szül, nemrég így egyik felszabadítottam kérte a franciák ellen hogy avatkozzak be.
    Normandia+Kasztillia+én vs Fro. 50 ezer katonát tudtam csak összekaparni (90k a perzsa határon várja hogy leesen a WE) de gondoltam majd villámháborúban elfoglalok pár tartoményt.

Erre hiába foglalom el fél év alatt az ország felét, 60 helyett olyan 30% volt a war score,mert fasz szövetségeseim elbuktak mindent:)
    Ja és jött szembe egy 70k s francia sereg, szal maradt a white peace.
    (mást nem fogadott el)Máskor viszont van olyan, hogy potyaháborúhoz jutok igy, ahova nulla csapatot kell küldenem, szövetségesek elfoglalnak mindent, és a vesztes meg felajánlja, hogy fizet nekem a békéért mondjuk 1000 dukátot:)
  • Swarczi
    Ááá, elég a szül.-i dátum. Én nekem azért lett elegem a seregvezető+háborúban bevetem kombóból, mert az istennek sem akart megdögleni. És mikor már a harmadik örökös fordult fel, akkor azt mondtam ebből elég...
  • pocoksari
    ha most belenyúlok, akkor helyből a skilljeit is átírhatnám, nem ? :)
  • Swarczi
    Nagy birodalomnál nagy a stabilitás vesztés monarchiáról közt.-ra,+ hiányozni fog az imperialism 1650-en után. Sztem. De nemtom ,lehet csak elfogult vagyok, eddig csak monarchiákkal toltam :D
  • Lysandus
    Állítsd egy ezer fős sereg élére, és küldd a lázadó hordák ellen. A szárazföldi maintenance-t pedig állítsd nullára. Na ott bizonyítson! :-) Néhány csata után csak jobblétre szenderül.

Ezért szoktam én minél hamarabb átállni köztársaságra! Vive la republice! :-)
  • Swarczi
    Ha nem bírod kivárni az uralkodó halálát, állítsd át a születési dátumát, csodákra képes. Nekem anno a hindusztáni játékomnál kellett ezt bejátszanom, mert már a harmadik 8as adminszintű örökös is megmurdelt volna(az uralkodó meg már vagy 80 éve élt és virult...)
  • JLH Fans
    Fogadni mernék, hogy a végső bosszúja az lesz, hogy mikor majd meghal 20-30 évmúlva, nemcsak meghal addig 1-2 trónörökös is, és egy remek 3,3,3 as skillű lsz az utód, hanem a halálakor öröklöm a lengyel trónt is, hogy tényleg ne legyen esélyem még az űrkorszakban se kimászni az overextensionből:)
  • JLH Fans
    Jaj, az overextensiont ne is mondd...
    Nemrég egy raklap terület core lett (vagy 15 mert most 50 éve hogy inheritetltem a litván trónt) ezzel (meg még 4-5 most lett core pont)50% ról 70 fölé ment a core területek aránya, és mégis maradt az overextension,hát kérdem én, hogy a pitsába?:D:(

Ja,hogy a faszszopó uralkodóm már 30 éve nem hajlandó megmurdelni a kiváló 3 as admin skilljével (a militaryja is annyi) sztem túl fogja élni a trónörököst is, aki szerencsétlen már 40 éves, pedig 7,7,6 os képességei lennének...

200 ezer katonámból 100 folyton lázadókat hajkurászik, van, hogy egy hónapban 3 lázadás,elég flusztráló....:S
  • JLH Fans
    Márpedig békeidőben én le szoktam vinni a hajók és a sereg fenntartását is. No nem nullára,de úgy a felére. 1.10 a morál vagyis 55% on hagyom, úgy simán megütik a lázadókat is.
    Sőt ,háborúban se kell feljebbvinni, csak ha komoly harc, de erődöket foglalni könnyedén lehet így is.

• Szycsu
    Köszi szépen az infókat.

HRE-vel lenni maga a megváltás. Kezdtem egyet Bohemiával és azóta csak úgy jönnek a sikerek (tudom, nem nagy kunszt Németrómai császárként agyonverni mindenkit). Egy gondom lenne itt is :D A lázadás %-os valószínűségét, hogyan lehet csökkenteni, mert eléggé zavaró, hogy alig akar lejjebb menni, pedig már jópár éve nem volt semmilyen háború, ezért Anglia támogatását el is buktam.