11580
Europa Universalis III
-
pecaboy #9100 A legfontosabb, hogy ne hagyd amortizálódni a seregeidet. Azaz ne vidd olyan területre, ahol nem kapnak elég supplyt. Ezt onnan veszed észre, hogy bal oldalt a sereg ablakának jobb felső részében nem 0% szerepel, hanem mondjuk 5 vagy 10%. -
JLH Fans #9099 Jó de te gondolom HRE voltál:P
Úgy mindenkire kapod a jó kis Holy Wart+Imperial Bant, utóbbinál jobb hadüzi nem létezik, vazz nem is 0 hanem 0,4 kemény infamyt kapsz/terület:)
Meg használhatnám én isa jó kis 5évenként -10 infamy bónuszt, hogy mondjuk Croatiat elengedem vassalként, aztán felbontom a szövetséget és reconquesttel ingyen visszafoglalom:)
De ezt DW ben megszüntették ugye?
Lényeg, hogy nem fogom használni, tudom, hogy hivatalosan nem csalás, de nah:D
Amúgy is feloszlatni akarom a birodalmat, meg nem világhóditásra játszom most, hanem fun gamere, azért is hagytam pl Kasztilliát elkanászodni, nem bánnám, ha még 1700 körül is lenne méltó ellenfél, addig szépen felosztjuk a világot, aztán majd összecsapunk:) -
JLH Fans #9098 Igen, azt hiszem 1650 ben bukod a Holy Wart, de DW-ben nem vagyok biztos benne.
Mivel very hardon játszol, szerintem Bohémia simán össze fogja hozni hamar a 3 döntést, és nem fognak sokan ellenszegülni, dehát addigra tied a 3/4 világ, szóval csak lenyomod úgy is, ne viccelj:)
Techben hogy álltok egymáshoz képest?
Ha nincs 5nél nagyobb előnye landban, akkor nyomosz pár scorthed eartöt és kb 150k katonája első hónapban megy a levesbe.
Igen a kémek miatti hadüzi rendkívül szuper, kb annyi, hogy nem kapsz -2 stabot,de attól még minden 100% ba kerül, szóval "megéri" tényleg:D:( -
pocoksari #9097 no, belépkedtem a géphez és 25%-al van túltöltve, tehát ott van biztosan valami határ, mármint ami miatt a fejlesztők azt gondolták, hogy csak 25%-al legyen túltöltve és nem 50%-al (mármint most seregről és nem flottáról beszélek), 25%-al nekem most 600k lehetne, abból 400k-t oda tudok rakni, ami pont annyi mint az ő seregük...persze előtte elveszem tőle a hit védelmezője címet :) és akkor kb. egálban vagyunk...ráadásul állomásoztat ferrara/mantua volt területén ~60k katonát, azt az első támadással belelövetem a tengerbe, a hajókkal meg átpakolok a balkánra (úgyis itt lesz a fő támadás)
bohémiának már csak 3 döntése van vissza...nem nagyon ismerem a birodalom összeállítását, de előfordulhat ugye, hogy nem hódolnak be neki mind? mert azzal nem tudok mit kezdeni már...de ha akkor páran ellene fordulnak (burgundy és bavaria remélem), akkor én is odanyomorítok a határra 300k katonát és rátámadok
jaj, amin nagyon felhúztam magam, kap ez a görény VH miatt +1magistert évente...tolja orrvérzésig a 3-as fortokat a határra
ha jól láttam, akkor 1650-ben elveszítem a holy wart? mert akkor nagyon gyorsnak kell lennem...a pápai államot annektáltam, így 1651-re megalapítom itáliát és kapom a coreokat a környékre, akkor kellene támadnom, ezért most minget és bruneit ütöttem a zsírosabb terkákért, aztán túl is töltöm magam, addigra ráadásul nekem is lesznek 3-as fortok
a határon...most különben 27k-s seregeket használ...adtam neki átjárást hozzám, így talán nem támad meg vagyis először felbontja, de akkor van 30napon elindulni a határra...csak az a bajom, hogy most elindult kasztília afrikai tartományai ellen rajtam keresztül...vissza kellene vonnom az átjárást....
hozzáteszem nekem ez így nem tetszik, mármint nem tetszik a magisterhiány, a kiátkozás lebutítása, a gép extra bónuszai, az, hogy értelmes CB-t nem kapok...jahhh, kaptam egy border f.-t savoya ellen, ugye bohémia császárként védené, burgundy és a britek garantálják meg még pár kicsivel szöviben van...mondom kössssz
novgorod alapértelmezetten hozzám küldi a kémeit...arra bezzeg nem kapok semmi értelmeset, pedig őt lerohannám
-
Andorjan #9096 figyelj oda a seregeidre. -
tttttom #9095 Valaki tudna nekem adni egy tippet? :D
Az a problémám, hogy a war exhaustion túl gyorsan növekszik... :S És nem igazán tudok rá olyan megoldást ami lassítaná a növekedést... :S -
pecaboy #9094 2. Én is hasonlóan osztottam fel a sereget játék végére (mikor már csak 10-15 nagyobbacska, nem-pu és nem vazallus ország maradt rajtam kívül, és őket is akár egyszerre megvertem volna). Tüzérség egyáltalán nem volt és most sincs, mert az erődjeik 1-2. szintűek, akkor meg minek. A támadó seregeim eleinte 6k cavalryból és 14k gyalogosból álltak (a határok környékén), a rendfenntartók ennek a feléből, tehát összesen 10k-ból (a lázadók leverésére, szétszórva a birodalomban). A tüzérségnek sajna megvan az a nagy hátránya, hogy lassítja a csapatot, márpedig ebben a játékban elég sokat számít, hogy akár egy nappal is az ellen előtt érkezel meg valahova vagy sem. Később pedig rájöttem - nem kellett hozzá nagy ész :) -, hogy igazából a cavalry is felesleges, mert nem lehet vele ostromolni. Tehát maradtak a 20k gyalogságból álló támadó és a 10k gyalogságból álló rendfenntartó seregek.
3-4 darab 20k-s seregem úgy söpört végig a 30-40 tartományból álló Kínán, hogy öröm volt nézni :) Villámháború, 3-4 napos ostromokkal :P Aztán Japán ellen ugyanez. -
JLH Fans #9093 1: Ha túlütöd a hajó limitet, egy darabig semmi sem történik, aztán mikor eléred a kritikus határt (ez kb a limit 2,5-3 szorosánál van) hirtelen emelkedik "kicsit" a fenntartási költséged, de úgy ám, hogy ilyen 10-20 szorosása, szóval pár hónap és államcsőd.
2: Szerintem simán van, én a mostani magyar játékomban pl 3 db vegyes (9k gyalog+6k lovas) sereget állomásoztatok hátországban lázadások leverésére, a 4 rendes seregem tiszta gyalogos ill lovas, a 2 gyalogos armym (ezek zömmel csak ostromolni szoktak) 30-30, a lovas meg 20-20 ezer főt számlál.
Közben nálam 1530 van dettó,sajnos Kasztilliával én nem foglalkoztam és iszonyatosan elkanászodtak, több mint 100 birtokuk van már szerte a világban. Persze legerősebb vagyok mindenben (olyan 20-30 éve Lithuania inherited by Hungary:P) de kényszerből én is Moszkva, az Ottománok (őket imént gyalultam le) és most majd Perzsia és Afrika felé terjeszkedek, mivel Európába nem kapok normális CB-t.
(Mondjuk nagyjából vazallus teljes Németország meg Itália de Fro meg Kasztillia meg Nagy-Britannia érintetlen) -
pocoksari #9092 meg igazából még 1 dolog, ami miatt nem bohémiával kell foglalkoznom: bár bivalyerős, de a hatalma egy 1000km sugarú körre terjed ki, míg a britek, kasztília és ha nem vigyázok portugália 50 éven belül hasonló erőt fog képviselni,de azt globális szinten (gyarmatok bővítése, ázsia lerohanása), most őket viszonylag könnyen tudom hatástalanítani és utána annyi a dolgom, hogy 1millió katonát odapakolják a cseh határra és megnyomjam a piros gombot...vagy a zöldet...színt még nem választottam -
pocoksari #9091 lassan rázárok machura, onnan mehetek mingek ellen, indiát már most támadhatom..afrikaában is van még pár kisebb célpont, mamlukokon is 1 kört még mehetek...timuridákat már elfoglaltam, csak a telepesekből kevés van ugye...most azon gondolkodom, hogy szétpakolgatom a seregeket és gyarmatháborút csinálok portugálok/kasztília ellen (infamym pont 9,4-es, tehát van időm pakolászni és burgundi amúgyis gyilkolja őket), elfoglalom a kolóniákat, amíg azok felnőnek felépítgetem a fortokat és ütögetem ázsiát, aztán felváltva britek - ázsia 100 évig... -
pocoksari #9090 arra terjeszkedem sajnos amerre tudok...ha nincs CB-m vagyis olyan CB-m amivel területet lehet elhozni, akkor nem tehetek semmit...meg ugye most bohémia megint a császár és piszoknagy serege van...350k feletti, nekem 420k éppencsak és az is szét van osztva a világ ezernyi részén...ugye adunak ott volt régen, hogy aki túllőtte magát infamyvel, akkor arra kapott CB-t mindneki és 1 infamyért lehetett terkát elhozni...nodemost mi van? very hardon -1infamy/éve van a gépnek,tehát gyakorlatilag sohasem leszek olyan helyzetben, hogy kaphassak területet tőle (1 volt eddig, ausztria, tőle 3-t tudtam elhozni)
másolok térképet is:
különben régen vége lenne már ha nem bohémia lenne a császár hanem valami kis porbaf.ngó...a 3. legnagyobb sereg 100k felett van éppencsak, a flottám 10 éven belül nagyobb lesz,mint a briteké...bohémia ezekre a területekre 150k sereget kaphatna sacc...mondjuk az is vicc, hogy én a több mint 300 tartományomra alig 400-as limitet kapok...
különben tényleg nem tudom, hogy bohémiával mire megyek...tegyükfel porrázúzom, elhozhatok 2-3 tartományt darabját 4 infamyért? észre sem veszi
a tervem az különben, hogy a következő 100 évben (a térképen 1601 van) összeszedek annyi területet, amennyit csak lehet, gyakorlatilag ázsiát bezúzom, afrikából és amerikából kikergetek mindenkit és a maradék bő 100évben egy kit érdekel az infamy alapon elkezdem európát támadni minden erővel... -
tttttom #9089 A módban meglehet alapítani a Római Birodalmat bizánccal vagy valamelyik olasz államocskával decision formájába. :D -
Razzia96 #9088 ÁM pocoksari nem értelek hogy minek terjeszkedsz a horda felé :O
Akkor már inkább a francia területek. Azok ráadásul igen sokat érő területek, vagy Argonia és utána Kasztília
Mondjuk meg értelek hogy a Német-Római Birodalmat nem mered megtámadni, de akkor is ...
Ha már itt tartunk :D meg lehet alapítani Rómát ? -
Grillex #9087 Én végigolvastam előtte... -
tttttom #9086 Ha valami nem tiszta akkor olvassátok el a paradoxos fórumon, hogy mit hogyan kell. :S -
Grillex #9085 Én leszedtem a DW-t, felfrissítettem, utána beraktam a mod mappába ezt, de ez lett... -
tttttom #9084 Nem értem mi a problémátok. :(
Nálam csak annyit volt, hogy leszedtem a módot. A játékot meg totálisan a legeslegutolsó patchig(5.1 utcsó beta...) felraktam. Oszt zakatolt a szekér miután beraktam a mods mappába... -
Grillex #9083 Helló Mindenkinek!
Felraktam az ide belinkelt mod-ot(Steppe Wolf), de nem indul el. A játék elkezd tölteni, de egyszer csak kiírja hogy a vitosha.txt-t nem lehet megnyitni. Én rákerestem a mappában, de olyan nem is volt, csak néhány fájlban a szövegben.
Hogyan csináljam? Mert mindent frissítettem már, és újra is raktam az egészet... -
tttttom #9082 Helyzetjelentés: A Német-Római Birodalom mely a hajdani Római Birodalom örökösének is tartja egyben magát. A császár a birodalom ujjá építése érdekében elrendeli az úgynevezett "Tyrannum exitus spurius de corona oratio"/A Koronás fattyak bitorló címeinek megszüntetését/ célzó törvényt amely a következő pontokat tartalmazza:
- Minden nem Német-Római uralkodó aki Európa valamelyik szegletében uralkodik. Köteles alávetni magát a birodalom rendelkezéseinek.
- Aki nem veti alá magát a birodalom törvényeinek. Azonnali hatállyal mentesül az uralkodói címének/einek birtoklása alól.
- Minden európai ember aki a birodalom területén él köteles elismerni a birodalom és a császár létét...
Stb. stb... :)
Egyelőre ennyi jutott eszembe.
Volt egy háborúm a magyarokkal akiket legyőztem. :) Az ország egy harmadát elfoglaltam. :) Ez alatt a Dunántúlt, a mai nyugat szlovákiát és Horvátország felét értem. :)
Ebben a háborúban megsemmisült 3-4 birodalmi sereg ami kb. 80-100k főt tett ki. :) Szemben a 60.000-res magyar hadsereggel. :)
Következő célpontjaim egyelőre Milánó, Genova és a mai Franciaország területe lesz. :) Csak előbb erőt kell gyűjtenem. :) -
pocoksari #9081 kis helyzetjelentés megint:
- Fez-t, az Inka tartományokat, 3 osztrák tartományt, Genovát és a telepesekkel pár hordás területet megint be tudtam gyűjteni
Közben ki is próbálhattam a fortokat és a seregeimet...kb. 100k burgundi/osztrák katona ment a levesbe...várom már a 3-as fortot...de baromira idegesít, hogy ezek is tele vannak 2-es fortokkal. -
pocoksari #9080 lenne pár kérdésem:
- mi történik ha a hajókat túltöltöm, tehát pl. 2szer annyim van, mint a limitem?
- okos dolog legyártani egy 25-30k fős csak gyalogos sereget kizárólag várfoglalásra?
Találtam egy bugot, harcoltam az osztrákokkal, elfoglaltam GÖrz-t a háború alatt- ahol volt a nagykövetségük- és amíg az enyém volt vonta tőlem az infamyt az ő követségük után is, ami gondolom ellentéstes az 1 ország 1 követség felállással. -
bad00 #9079 Köszi, közben megtaláltam, amennyiben ez az:
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?545796-The-Steppe-Wolf-%28AirotciV%29 -
tttttom #9078 Már sajna nem tudom fejből, hogy honnan...De feltöltöttem a megauploadra. :)
Tessék. :)
http://www.megaupload.com/?d=EH2MJI6C -
bad00 #9077 És honnan lehet beszerezni? -
tttttom #9076 Egy Steppe Wolf nevű srác által készített modból. :) -
bad00 #9075 Honnan van az új térkép? -
Razzia96 #9074 JLH :) én is most folytattam a magyar játékomat :) -
JLH Fans #9073 Én meg beleütköztem a régi problémába, fagy a játék... Alapban szerencsére nem, de ha beemegyek a ledger menüpontba és a grafikonokba, akkor a 16 vagy 17 es fagyasztja:(:(:( -
pocoksari #9072 köszi, de sajnos, nem annyira rózsás a helyzet, mint amennyire a térkép alapján tűnik...csatolok egy frisset:
és egy világtérképet is...van dolog még bőven:
az igazi bajom az, hogy már 1550 van és nem kapok CB-t birodalmi területekre...egyszerűen el sem hiszem
-
JLH Fans #9071 Azért nem panaszkodj, alakul az ország mint púpos gyerek a prés alatt, jól állsz nagyon szerintem, grat.
Ma végre pár órát játszhatok én is magyarjaimmal:)
DW 5.1 azért is nehezebb szvsz, mert 1amit mondtál a magiszterhiány+ a hordák bizony életképesek és tudnak problémát okozni. -
pocoksari #9070 na még egy amitől elszálltam...tolom a colonistokat a horda provinciájára...megjelenik egy lázadó 3000 fős csapat rajt, ok, szomszéd provincián van egy seregem, 30nap az út, odaérek tuti, erre a 25. napon elfoglalják a lázadók a 0-ról...igazából az idegesített fel marhára, hogy ez kb. a 20. ilyen esetem volt...ez nem igazán tetszik...tök mindegy, hogy mikor érek oda az tuti, hogy 1héttel az érkezés előtt foglalják el, aki ezt a baromságot leprogramozta azt fel kell kötni -
pocoksari #9069 őszintén nem értem, hogy miért nem kapok DW-ben kardinálist...jelenleg 1db van úgy, hogy van 130-140 katolikus provinciám, ami jóval több (többszöröse) mint bárki másnak...pl. poroszoknak 7% az esélye, nekem 18%, nekik van 15-20 tartományuk, nekem 8szor annyi, miközben a befolyásunk ugyanannyi jelenleg...a pápai állam vazallus, tehát fix. 200-on van a kapcsolatunk, a szűklátóköröm meg 5-ből 4-es, tehát a befolyást legalább olyan jól újratermelem, mint a többiek...no mindegy, gondolom valami degresszív képlet a megoldás vagy fortuna
a magistrátusok a másik probléma...alig kapok, hogy a fenébe tudnék építkezni így...
és a tetejében még mindig nem értem, hogy miért nincs CB-m a timuridák ellen és miért nem tudom felmondani a sarcfizetést...-2 stab meg drága, de az lesz ha a hordát felszámolom
igazából azért idegesít, mert piszoknagy már az ország, de az infamy csökkentés miatt nem tudok drágább provinciákat bevállalni (ráadásul a kiátkozás sem jó erre már), másfelől ha hozok valami gagyi holy waros területet, akkor azt a magisterek miatt nem is tudom felfejleszteni, de ha kolonizálok, azt sem tudom fejlesztgetni...szóval idegesít a dolog picit
hogy némi kedvemrevalót is írjak...kasztíliai-osztrák szövivel nekimentem burgundinak, szétkaptuk (igaz jött még segítség) elég rendesen...osztrákok elveszítették a császári címet, bontották velem a szövit, én kasztíliát hagytam cserben a császári címet megkapó burgundival szemben (kasztília csúnyán kikapott pl. aragont el kellett engednie, a francia területeit mind elveszítette)...szóval szövi nélkül vagyok, de most már enyém a legnagyobb sereg és bevétel is,ráadásul 2-es fortokat tudtam rakni a birodalmi határra 2-es mélységig
amit megint nem értek, az portugália...van 13k katonája, nekem 200k...erre lewarnol és a fejemet teszem rá, hogy 30nap múlva nekem jön (igaz kasztília a szövije, mondjuk azzal együtt is sovány, meg igazából nincs is közös határunk), de nem értem a gépet...ha bohémia rám mászna oké, van oka és ereje még meg is érteném, na de portugália... -
Razzia96 #9068 Jah meg valóság hűbb az egész -
Razzia96 #9067 Igen egyébként tényleg jó kis térképnek néz ki :)
Engem csak 1 taszít vissza ... mégpedig az hogy nagyon sok megye van,
és azért annyit elég maceráns felügyelni.
De az pl egy pozitívum hogy egy sokkal komolyabb határt , vagy országot lehet kiépíteni ennyi megyével -
Kari91 #9066 Oltred barátom, veled van a Skype ereje! -
Razzia96 #9065 Egyébként mire jó a nyugatiasodás ?
Mert néztem mit ad és szerintem nem éri meg ..:/ -
tttttom #9064 Hopsz ez lemaradt...
Kisebb-nagyobb lázadások vannak a birodalomban, de a császár mindent kézben tart. Mivel ezek sorra vérbe fojtódnak. Megkezdtem egy 150.000 fős Nagy Armee felállítását melynek majd a magyar-lengyel-teuton tengely totális megregulázása lesz a feladata. :)
Amúgy a játék egy Steppe Wolf nevű gyerek módja alatt fut ami nekem nagyon tetszik, mert eléggé részletes. :) (Vicky 2-es mapon alapszik.)
akinek kell esetleg a mód az írjon és felrakom majd valahova oszt lehet szedni. :) -
tttttom #9063 Gondoltam egy kicsit elkezdek fanolni. :P
Lássatok és ámuljatok. :P
Nehézség Normál/Normál
Egyedül csak az inflációt nyomtam ki...Majd legközelebb azt is benyomom. :)
Eredetileg az osztrákokkal akartam egy világuralmat kiépíteni, de végül meggondoltam és inkább megépítettem a Német-Római birodalmat. :) A birodalom sorsa csak a Lengyel-Magyar-Teuton rend tengelye miatt majdnem megdőlt...De végül rengeteg vér árán sikerült a birodalmat felépíteni. :) -
Tiramon #9062 Tegnap, 4 év után ujra, felraktam az EU2-t és kezdtem egy nagy kampányt Magyarországgal. Hát mit mondjak...üdítő élmény volt az EU3 sötétsége után:) Ezt persze csak azoknak írom, akik az Europa Universalisra még emlékeznek:) Ahol nem minden ország egyforma, ahol nem lehet kilóra venni a hadvezéreket, felfedezőket, ahol nem örökli meg Bréma Angliát és nem gyarmatosít Oroszország Mexikóban. Ahol nem te vagy a Birodalom, csak egy tanácsadó a történelem sodrában.
Kicsit furcsa volt már a grafika, a jó zene...nekem az angol nyelv is...de visszatekintve a vitákra és az elvárásokra, azt mondom...
Az EU2 egy mestermü, az aminek kitalálták a játékot, az EU3 egy sokkal jobb stratégiai játék, aminek semmi köze az Europa Universalishoz. Az EU3-ban mindegy milyen moddal és kivel játszol...csak nagy folt leszel a térképen...és minden ország mindenhol ott van...Az EU2-ben pedig minden ország a helyén jáccik...
Ezt csak azoknak írtam, akiknek hiányérzetük van az EU3-mal szemben, azt nem lehet javítani:) Ilyenkor vissza kell eggyel lépni és megnézni, mi volt a játék fénykorában:)))) -
Razzia96 #9061
Nah itt tartok :)
Mivel lassan itt a játék vége és már mindent el értem amit terveztem
arra gondoltam, hogy meg támadom a régi szövetségesem Oroszországot és el veszem tőle a legyen területeket és az egyetlen porosz területet ami a kezén van.Mivel ő az egyetlen akiben még kihívást látok...
Techbe én vagyok ez első, nagyon is átlagba 20 al mindenbe vezetek.(egyetlen aki csak 10 el van le maradva az Oroszország, és talán még a hadserege is azonos)