11580
Europa Universalis III
-
Petiii94 #10900 Hát akkor még nem ismered minden trükkjét a játéknak.Az inherit legfontosabb része a király diplomáciai skillje.Ezt egy tanácsadóval tudod emelni.Nekem is volt iylen gondom Kasztíliával.3-as diplomáciájú uralkodóm volt.Hiába volt rohadt magas presztizsem meg legitimációm....Tanácsadót meg nem volt traditionom felvenni... -
#10899 Ebben teljesen úgy vagyok mint te xd Egyetlenegyszer tudtam inheritelni (ráadásul duplán), mikor a gigantikus, Tiroltól Krímeáig terjedő Ausztriámmal örököltem meg Brandenburgot és Csehországot. Meg is lepődtem rendesen...
-
SuPeRHeRoo #10898 Sziasztok
Én is jó ideje játszom már ezzel a játékkal, volt/van már egy-két szép mentésem, kb ismerem minden trükkjét a játéknak, de egy dologra nem jöttem rá: ha pu-t vezetek egy országgal, akkor hogy tudom inheritelni? Igencsak jó lenne egy nagyobb országot core-ostól megkapni, de mindig azt írja hogy a király halálakor az unió folytatódik... Prestige, legitimacy, kapcsolat maxon, infamy 0, és teljesen megbíznak bennem. Egyébként a csehekkel vezetek pu-t a magyarokkal és a lengyelekkel (korábban Kasztíliával csinálta ugyanezt amikor Aragont akartam inheritelni, aztán 150 év után meguntam és nyomtam egy integratet). DW-vel játszom. Előre is köszönöm a segítséget:) -
#10897 Én annyira örülnék, ha az Eu4-ben meg lenne rá a lehetőség, hogy mondjuk kidolgozz egy támadási stratégiát, hogyha szövetségesekkel mész a háborúba. Szóval pl. kijelölhetnéd, hogy melyik országnak melyik területeket kéne elfoglalnia. Ezzel ki lehetne szűrni azt a szintén rohadt idegesítő hibát is, mikor a szövetségesed befoglalja azokat a provinciákat, amik neked kellenének -.- Meg még az is tetszene, ha mondjuk megadhatnád a vazallusaidnak, hogy xy helyre szedjék össze a seregeiket, aztán utána azt átadják neked szabad felhasználásra, de legalábbis hogy parancsolj nekik, mit támadjanak meg. Ez így nagyon sokat dobna a játékon szerintem...
Ahogy az is, ha mondjuk egy szövetségkötésnél megadhatnád, hogy miért akarsz szövetséget. Pl. azért, mert xy országot meg akarom támadni, és ellene kell a segítség. Vagy ilyesmi. -
Andorjan #10896 bocs, véletlenül elküldtem.
Ha felrakod a divine wind kieget, és hozzá a steppe wolf modot, valamivel történelemhűbb, de biztos, hogy erősebb Magyarországot kapsz, több tartomány meg minden, persze bonyolítja is a játékot, de szerintem jobb. -
Andorjan #10895 az ai-val bizony nincs mit tenni, multizz, ott talán nem jön ez elő :D
mint itt már sokan leírták, a csata sok dologtól függ. Vezérek képességei, techek (a török az elején 2-3-mal előtted van land-ban, és ez sokat számít egyenlő seregeknél), a támadó sereg hátrányban van, főleg ha domb, vagy hegyvidéket támad, hát még ha folyót is át kell lépni (ezeket mutatják ott a csatánál kis képek), a harcoló egységek - merthogy azok is eltérőek, -
Andorjan #10894 persze, de azért én szeretem mielőbb megcsinálni a trade-s épületeket, és szerintem többet veszítek, ha annak a rovására húzom a többit, mert azok egy idő után úgyis lelassulnak, és lassabban nő a bevétel is. Dehát ez az én módszerem, ezt szoktam meg, és nekem beválik. -
#10893 Közben visszavettem kb egyenlőre a kutatás támogatást, valóban értelmesebb.
A szövetséges sereg lustasága viszont kiábrándító. Úgy kezd Mo., hogy Erdély, és Bánát a vazallusaim. Jöttek a törökök, harccal elfoglalták Bánátot, ekkor én visszamentem Szolnokba, az erdélyi sereg meg Erdélybe. Kis idő múlva a törökök nekimentek Erdélynek, elfoglalták, az erdélyi sereg pedig Szolnokra menekült. Így eltelt néhány hónap, és mondom nekimegyek Bánátnak. Kb egyenlő seregünk volt a törökkel, de végül vesztettem. A hülye erdélyi sereg eközben Szolnokon pihent, pedig, ha jönnek, simán leverjük a törököket.
Teljesen eszement, hogy a diplomáciai részben szólni sem lehet, hogy "segíjjé má a sereggel". -
Swarczi #10892 Andorjan: Nem tudom, én a govermentre meg a land techre koncentráltam a kutatást általában: nyugati nemzettel a trade meg a production marad le úgy 2-3 techel max, olyan 150éven belül - a kisállamoktól. A nagy államok ezen a területen is le maradnak. A naval általában a nagyhatalmak szintjén marad. Keleti nemzettel meg alapkövetelmény a goverment meg a land magas szinten tartása.
Carmang: Ne aggódj, én onnan jöttem rá (2 év után) hogy lehet a csúszkát fixálni, hogy el kezdtem a Hearts of iron 2vel játszani, és ott véletlenül lefixáltam. Gondoltam kipróbálom eu-ban is és sikerült :) -
kissssss #10891 "A választható Tanácsadók, meg mind gyarmatosítók. "
nos igen :-D a tanácsadókat még a játék kezdésekor fel kellet volna fogadni a kezdőpénzből. -
kissssss #10890 az alapban még nem lehetett kreálni tanácsadót. -
Andorjan #10889 Azért sem érdemes csak egyre vagy kettőre koncentrálni, mert minél jobban elhúzol valamelyikkel a többihez képest, az annál drágább lesz. Persze ilyenkor minél jobban lemaradt valamelyik, az meg annál többet kap, de azt hiszem érdemesebb őket viszonylag együtt fejlszteni.
Nem tudom melyik verzióval játszol, de a DW-ben, meg a Httt-ben lehet "csinálni" tanácsadót az utolsó fülön. (Nem emlékszem, hogy az alapjátékban is lehetett-e már).
Valószínű, hogy 100 éven belül lemaradsz majd a nyugathoz képest, mert nem western tech groupban vagy, ezért kapsz hátrányt a kutatásban, de ezt westernisationnel kiküszöbölheted, csak ahhoz össze kell jönnie a feltételeknek, szóval kicsit bajos.
A szövetségesnek meg örülj, ha hadba lép melletted, sok logikát ne várj tőle, nálam mindig megvárják, hogy a nagyobb sereget én verjem le, aztán talán beszállnak, ha úgyis nyerésre állok a csatában, addig várnak a szomszédban. -
#10888 Köszi. A csúszka fixálós dolgot mintha nem említette volna a tutorial :)
Magyarországgal kezdtem, a Land-ot felnyomtam maximumra, mert ahogy nézem a megyékben építhető hasznos dolgok alapja. Bár még így is elég sok év lesz, mire fejlődik 1 szintet. A választható Tanácsadók, meg mind gyarmatosítók. Nagyszerű :)
Valahogy rá lehet venni a szövetséges nemzeteket, hogy egyszerre háborúzzunk, és ne mászkáljon a seregével össze vissza? -
SzQk #10887 Valami térképet nem tudnátok linkelni, amivel kicserélhetem az alapot? Ezzel a mozgó levegővel vagy mivel pokolian szaggat. -
Andorjan #10886 Egyébként ott a bevételeidet osztod szét a különböző kutatási területek és a kincstárad között. Értelemszerűen hogy valamire többet fordíts, máshonnan kell elvonnod. Tudsz fixálni csúszkákat, ha rákattintasz jobb gombbal a pöcökre, ami vándorol a csúszkán. Ezután ha mozgatod a többit, a fixált nem mozdul. Érdemes mindet egyformán fejleszteni, Magyarországgal én a naval-ra kevesebbet szoktam rakni, mert az ottani lemaradás nem nagyon okoz gondot. Érdemes odafigyelni, hogy a kincstári csúszka ne legyen tartósan túl magasan, mert hamar nagy inflációt okoz, amit nehéz ledolgozni, emellett nyilván elvonja a kutatási pénzeket, ami hosszú távon nagyon rossz (az infláció pedig a kutatási költségeket is növeli, szóval...)
A stabilitást érdemes minél hamarabb +3-ra vinni mindig, mert csökkenti a lázadás esélyét és növeli a bevételt.
A zöld csík az adott szint előrehaladottságát jelzi, az a része van "készen", a piros meg ami hátra van. Ha fölé viszed a kurzort, akkor ki is írja, hogy mennyi dukátnyi van meg a mennyiből.
Érdemes felvenni inflációcsökkentő manuszt, meg majd a nemzeti bankot, és úgy állítani a kincstár csúszkát, hogy ne növelje, vagy ha van és megengedheted magadnak a kevesebb bevételt, csökkentse az inflációt. (Személyes tapasztalat, hogy az első 5-10 évben Magyarországgal az egyik járható út, ha több megy a kincstárba, és ezáltal nő az infláció, de legalább a háborúkat megnyered, aztán később lesz alkalmad ledolgozni azt.)
Amúgy ha még nem játszottál vele, érdemes belenézni a tutorialba, mutat pár hasznos dolgot. -
#10885 Megoldottam. Az ax fájlt be kellett másolni a Windows\System32-be.
Kérdés: a pénzügyi fülön, az egyes csúszkákon a zöld és piros szín mit jelöl? Hogyan lehet egy normális beállítást eszközölni rajtuk? Bármelyiket megmozdítom, egy vagy több másik is elkezd mászkálni, és az a vége, hogy a teljes havi egyenlegem romlik. -
#10884 Ok, kipróbálom.
Vagyis próbálnám, de Win7 alatt nem indul el. Betölti a sok cuccot a "festményes" résznél, utána pedig hibával kidob az asztalra. Aszongya az Mpegsplitter.ax-szel van baja. Nem találtam neten értelmes infót, hogyan tudnám javítani a jelenséget. -
#10883 Nincs benne család menedzselős rész, és 1399-ben kezdődik, és 1821-ig tart. Lehet benne gyarmatosítani, felfedezni is :) -
#10882 Üdv! Leírnátok néhány mondatban, hogy mennyiben hasonlít ez a játék a Crusader Kings-hez? Utóbbival játszottam, eléggé megfogott a hangulata, de a család-menedzselős részt egyszerűen utáltam. A diplomáciai részét is, mivel az elég hiányos volt :)
Itt ez mennyiben más? -
Andorjan #10881 Na, ez nekem is bökte a csőrőm, itt van, ni. 5. szám -
Petiii94 #10880 Hogy kaptad EU3-at PC guruhoz?Megrenfdelted az újságot? Vagy hogy?Még lehet kapni?Én is szeretném megszerezni. -
nik1995 #10879 nem tudja valaki hogy honnan tudom letolteni a Death and Taxes modot.
igen a google jo barat de most nem segit :) -
nik1995 #10878 szolj hogy mikor multiztok en is benne lennek -
Petiii94 #10877 Felvagy véve ;) -
Norbomolj #10876 Szivesen multiznék bárkivel aki már rutinosabb. Ha valakinek van kedve, a skype nevem: Norbertus88 hivatkozzon az EU3-ra és mehet. De ahogy elnézem ez nem 2 órás játék, hanem egy kissé elhúzódik. De van mentés is a világon... :D -
Petiii94 #10875 Hegyi! Ahol probléma van ott megoldás is!:) Hidd el vagy a sokkja jobb volt neki vagy terepviszonyok neki kedveztek.Milyen egységeitek voltak?És még azt írd le légyszives milyen serege volt ellenségnek?A játék fő hibája ,hogy játék végéig a lovasság a fő mozgató a hadseregben...Ha sok lovasod van egy csatában esélyed is nagyobb nyerni... -
#10874 kész, fel is adtam ezt a mentést, nevetségesnek találom, hogy egy debuff miatt kinyírjon a játék. Egyszerűen semmit se tudok kezdeni. Milánó, Ausztria, Bohémia felváltva vagy egyszerre folyamatosan támad, nincs pénzem seregre, de ha lenne azt is szarrá vernék felannyi egységgel is.
Már évek óta játszom ezt a játékot, a legfosabb államokkal is sikerre jutottam, de ez most nagyon felbaszott. -
#10873 eskü ez a legnagyobb szopatás a játékban, gyak. freefrag vagyok az AI-nak. -
#10872 nkem van drill, ellenségnek (bohemia) nincs. Én a magyarokkal vagyok. Vezéremnek van 2 shockja, meg 4 az első attribútumon. 16k gyalogság, 4k lovasság. Legitimacy 100. Kb úgy ütnek le, mintha semmi maintenance nem lenne, nem értem.
Más: excommunicated lettem a királyom és baszik megdögleni. Valami tipp? Már vagy 50 éve folyamatosan háborúzok, 4 kölcsönöm van, soha nem fogom már tudni visszafizetni. Ötlet? -
Norbomolj #10871 Kösz az infót! Aztán végül ígyis úgyis a te területed lesz 50 év után... Tegnap este elkezdtem Magyarországgal is, csak kiváncsiságból gondoltam. Egy kissé nehezebb... Arany Horda, meghal a király--> régens amíg nagykorú nem lesz a herceg, ráadásul parasztlázadás stb. Lett sok seregem, hogy megvédjem magam, erre akkora a fentartási költsége, hogy pénzt kell veretnem és nem tudok költeni fejlesztésre semmit... Szóval leépítések következnek a hadseregben úgygondolom. :D
Azt hiszem, megmerem kickáztatni, hogy ez a game jobb mint a Rome Total War, bár az régebbi mint ez, szóval nem csoda. De a Rome sokáig a legjobb stratégia volt szerintem. -
Andorjan #10870 Igen, bennem is felmerült egy pillanatra, bár nem nagyon figyeltem a szövegre, de az a dinasztiákra vonatkozó valami megütötte a fülemet. Attól eltekintve, hogy Erdély körül továbbra is kevernek, kíváncsian várom. -
#10869 Nekem úgy tűnik, hogy a Crusader Kings II-t akarják EU-s formába önteni, már ami az EU4-et illeti. -
Petiii94 #10868 Bocsi benéztem az ,hogy mit termel egy provincia random derül ki nem 500 pop.nál -
Petiii94 #10867 Elég sok ka lehet :) Milyen vagy landtechben? Ellenségnek van-e military drill-je neked meg nincs.Milyen a vezéretek?Egy 5-6 sokkú már nagyon dúrván üt.Gyalogság lovasság aránya?Disclipine?Támadtál vagy védekeztél?Hegyekben az sem mindegy pláne ha még folyó is volt ott:D Most hirtelen több nem jut eszembe.:) -
Petiii94 #10866 Marokkót ,ha vazallusod sosem fogod diplo annexelni mivel ő muzúlmán te meg hithű katolikus:D -
Petiii94 #10865 Naszóval.Egy országot akkor tudsz annektálni ,ha 100% a warscore és az ország nem túl nagy hozzá.Azt ,hogy túl nagy-e úgy tudod kideríteni ,hogy megnézed a vazallussághoz hány % kell.Mert az anektáláshoz is annyi kell.Ha több mint 100% akkor még területeket el kell csatolnod tőle ,hogy 100% alá menjen és akkor egy következő háborúban annektálod.Egyszerre meg nem lehet valakit annektálni meg mást is követelni tőle,pl.,hogy core-ról mondjon le. Remélem ez érthető volt :D
A gyarmatosítás érdekes dolog.Először költséges ,de hosszútávon megéri mivel gyarmatokon értékes dolgokat termelnek sokszor pl. kávé,cukor,gyapot,dohány,fűszerek,néha ritka esetekben még aranyat is.Olyan területeket szerezhetsz ott be amilyenek Európában nincsenek ,de fontosak kereskedelem szempontjából.Ezek a területek ha vége a kolonizálásnak már akkor ,de pár év elteltével még értékesebbek lesznek.Mindenképp megéri.
A kérdőjeled meg akkor tűnik el azthiszem ha már 500 kolonista él egy telepen.Akkor jön egy felugró ablak és megtudod mit fog termelni az adott terület :)
-
Norbomolj #10864 Sziasztok,
Én pár napja kezdtem el EU3-azni. Szerintem egy nagyon jó játék! Most épp Castille-vel nyomom, azonban lenne néhány kérdésem. Elég bonyolult a játék, szóval nem csoda, de élvezem... Arról lenne szó, hogy Észak-Afrikát elfoglaltam és Marocco egyik fele vazallusom a másik fele pedig az enyém.(harántcsíkosan) Már vége a háborúnak és lemondattam az igényét ezekről a területekről, de hogyan lehet a már eldoglalt területet annektálni?
Most kezdtem a colonizációt, de egyenlőre azt vettem észre, hogy csak a pénzt viszi. Még nem jöttem rá, hogyan lehet belőle profitálni... Még kérdőjel van a colonia nyersanyag helyén stb. Majd még biztos lesznek kérdéseim ezzel kapcsolatban, de egyenlőre ennyi.
Előre is köszi. -
#10863 Az mitől lehet, hogy a csapataim nagyon durván kikapnak mindenkitől? Pl 15k fős seregem kikap 10k-s sereg ellen, meg ilyesmik. Offensive 1, és a maintenance is 100%-ra húzva. -
gatoth #10862 Én sem szimpatizálok ugyan a paradox értékesítési stratégiájával, viszont azt tudomásul kell venni, hogy az Eu (meg a többi játékuk) nem egy GTA/Warcraft/CoD, amit el lehet adni több tízmillió példányban világszerte, hanem itt rétegjátékokról van szó. Ebből következik, hogy a piac jóval kisebb, viszont ez nem jelenti azt, hogy kevesebb munka lenne benne, mint egy top-értékesítésű játékban. Élni meg nekik is meg kell valahogy.
Amúgy meg szabad emberek vagyunk, szabad akarattal, ha nem tetszik, nem kell megvenni. -
Andorjan #10861 Aki még nem látta volna:
...