Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ezek szerint nem mindenkinek 😄
igen lehet menteni mashogy elkepzelhetetlen lenne
Amúgy multiban lehet menteni vagy valami ilyesmi? Mert azért elég sok idõ végig tolni mind a 421 évet... 😊 Vagy végigjátszátok egyáltalán?😄

sokaig tart nagyon hosszu de elvezetes
Volt régen, csak nem használtam és elfelejtettem a jelszót, de ennek nincs akadálya, csinálok újat.
Letudom jövõ hét szombaton a nyelvvizsgát és vasárnaptól szabad a pálya😊
Szerintem 4 en már nagyon jókat lehet tolni, csak gondolom nagyon hosszú 1 game, mik a tapasztalataitok ezügyben?
elönyösebb lenne ha csinalnal egy skypot es ott tudnank beszelni nem mint msn.
Amit lehetséges hogy nem teljesen pontosan írtam, az egyedül a presztízs volt, ami könnyen lehet, hogy átcsúszhatott akkor éppen nagyon minimáliasan pozitívba (a királyom diplo skillje 4 es volt ez tuti) a sok gyõztes csata miatt, de csak pillanatokra, mivel Bizánccal ugye kismillió coreod van ami az elején még nem a tiéd, tehát évtizedekig nem lehet vele normális presztízst fenntartani.
Miért is ne történhetne perszoálunió amennyiben királyi házasságod van valakivel,akivel a viszonyod jó, neki alacsony a legitimációja, és bejelented hogy igényt tartasz a trónra, majd meghal a királya?

Akárhogyis nézem, volt rá esély, legalábbis sehol se találok olyat, ami alapán ne lenne, de ha ennyire penge vagy leirhatnád ugyan mi zárja ki a dolgot (biztosan semmi mert megtörtént)
Skypeom nincs, de facen fentvagyok, meg MSN en is, [email protected]

Tekintve, hogy az uralkodóm diplomáciája nem túl magas, és a presztiszem olyan -50erre mennyi esély lehet, 1:10.000 hez?😄

Konkrétan 0 az esélye.Én rendszeresen multizok másik 2 sráccal megvan egy harmadik nagyon jó barátom aki szintén csatlakozna ha ennyire penge vagy mint leírtad😄
Messzirõl jött ember azt mond amit akar ,de ne vedd sértésnek.Szívesen játszanék veled. skype: petiii.94
SuperGalaxy
Én mostanában fõleg Victoria 2-vel meg Crusader Kingsszel játszottam, de most szerintem visszatérek én is az EU-hoz 😄

Közeleg a tél. Bizony.

Ha már mák😊
Elsõ játékomban mikor most feltettem a DW et, a szintén ismerõs bizánci "birodalommal" fogtam volna bele a játékba, de miután pár év alatt klefutottam velük is a tiszteletkört, (értsd Trebizondot, Karamánt és a 3.2 provinciás miniállamot is lenyúltam Kisázsiában reconquesttel) megörököltem a magyar trónt 1405 ben😄😄😄
Pedig csak egy mezei claim thronet csináltam, aztán meghalt Zsiga király, és kiirta hogy personálunió van ollé😄

Tekintve, hogy az uralkodóm diplomáciája nem túl magas, és a presztiszem olyan -50erre mennyi esély lehet, 1:10.000 hez?😄

Én hülye kitöröltem az állást, (pontosabban rámentettem) mondván hogy már gyerekjáték lenne innen, késõn jutotteszembe, hogy nem egyezik a vallás, szóval ha valaha is megkapnám a területeket, akkor se ingyen történne, hanem hatalmas infamy fejében.
Szóval feltettem, és kezdtem egy bemelegítõt a magyarokkal, örömmel látom hogy van benne Somogyország (azért a very hard maradt az standard nálam) ha még játszik vele valaki egyszer tényleg összehozhatnán 1 multit😛

Nem tudom mi van az oldallal, a hozzászólásom 3/4 ét lenyelte, most nézem, hogy még igy is mákom van hogy ma tértem vissza, mert 1 nap múlva (az email amivel regeltem kb 10 éve már nem létezik) már be sem tudtam volna lépni.

Szóval még csak 1407 ben vagyok, Akvárium persze lenyúlva, és bejelentkeztem a bajor tróténrt, meglátjuk mi lesz belõle😊
Remélem még járnak népek errefelé😊
SuperGalaxy
Igen, én emlékszem rád 😄 Üdv újra 😊

Közeleg a tél. Bizony.

Sziasztok😊
Talán páran emlékeztek még rám, régebben sokat játszottam, úgy karácsony környákén toltam jó 9 hónapja az uccsó gamet (Orleánssal aki 1 provinciával ráadásul vazallusként indul és very hardon) aztán kihiváshiány miatt abbahagytam.

Viszont csak HTT 4.1 et tudtam játszani, mert nem volt a DW hez elég combos gépem.Nos néhány hónapja van (Diablo 3 miatt elsõsorban mondjuk😊)
Nem úgy van az, mert ha te vagy nomáddal, akkor nem az az államforma, mint ami amúgy lenne. Asszem automatikusan khaganate leszel, és a khante csinálja azt, ami neked kéne. vagy fordítva. szóval a megoldás: válts.

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Azt tudom én is h már meg kellett volna kapnom a területeit. Lassan elegem lesz és átírom a save-fájlban az owner státuszt.
Az ottomanokkal azert nem haboruzol mert adot fizetnek neked. Fogd fel ugy hogy ez a vedelmi penz.
Elvileg mar anektalnod kellet volna a területeit csak akkor nem tudod automatikusan anektalni hogyha nomad torzs az ellenfel
Üdv! Sok idõ után elõvettem az eu-t, felraktam az 5.1es patchet(dw-hez), és úgy gondoltam, hogy lejátszom életem elsõ meccsét nomád néppel(timurids). Na itt lenne pár problémám: az elsõ az h nem foglal területet: olvastam eu wikin h elvileg 2 év után a megszállt terület automatikusan "csatlakozik". Na én már 6 éve tartom a komplett Delhit, de nem kaptam még semmit sem. Emellett elvileg a békeidõ lejárta után autó hadüzenetnek kéne mennie a környezõ civilizált népeknek: na ezt sem vettem észre, az ottománok már vagy 8 éve fizetik az adót nekem.Valaki tud erre megoldást?
Solten
Hi, paradoxplaza.com: EU3 - 5.2 Beta Forum

Saor Alba

SuperGalaxy
Kicsit kihalt a fórum...

Közeleg a tél. Bizony.

Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni megszerezni ezt a patchet?

Divine Wind beta 5.2 6 August 2012

A steppe wolf modot akarom alá tenni. 😊

alami térképet nem tudnátok linkelni, amivel kicserélhetem az alapot? Ezzel a mozgó levegõvel vagy mivel pokolian szagggat.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=528598

Inen le tudsz szedni egy béta 5.2 patchet a complete eu3-hoz az én problémámon anno segítet(Kína zuhant össze visszatöltéskor).
Elvileg az alkotmányos monarchiáról már át lehet váltani... ezenkívül csak az adminisztratív köztársaságról lehet átállítani, de azt meg ugye meg se jelenik, szóval nem tudom...
Amúgy nekem is lenne egy újabb problémám. Pár napja kezdtem egyet Aachennel, egész jól haladok, elfoglaltam a körülöttem lévõ kisállamokat és Burgundiát is legyõztem már. Viszont valamiért 1471.03.03-kor crash-el a játék... tegnap este játszottam vele utoljára és akkor még ment rendesen, pedig azóta nem is állítottam semmit a játékon. Megköszönném a segítséget, nem lenne jó elveszíteni egy ilyen mentést... 😊

Következõ a problémám: Magyarországgal vagyok 1740 körül, adminisztratív monarchia az államformám, ezt szeretném megváltoztatni alkotmányos köztársaságra, mert a technológia engedi, de szürke az ikonja, és azt írja, hogy ebbõl az államformából nem lehet abban váltani. Átváltok alkotmányos monarchiára, hogy majd onnan, de úgy sem. Az adminisztratív, meg kereskedõ köztársaságokat meg már meg sem adja. Tipp? Jah DW-vel tolom.
Na sikerült, köszi szépen a segítséget😊

Azt akarom de nem nagyon akar meghalni😄

SuperGalaxy
Küldd el egy vesztes csatába xD

Közeleg a tél. Bizony.

Remek, pont lett egy 9-es diplomacys királyom és vettem fel tanácsadót is hozzá, most már inheritelni fogja mind2 országot. Már csak meg kell várni amíg elpatkol a király. 😄

Egyébként tapasztalat ,ha jó a diplómáciája a királyodnak átlagos presztizzsel is inheritelni lehet csak +-os legyen meg nagyobb az inheritelendõ államnál ,de ez szerintem egyértelmû 😊
Hát akkor még nem ismered minden trükkjét a játéknak.Az inherit legfontosabb része a király diplomáciai skillje.Ezt egy tanácsadóval tudod emelni.Nekem is volt iylen gondom Kasztíliával.3-as diplomáciájú uralkodóm volt.Hiába volt rohadt magas presztizsem meg legitimációm....Tanácsadót meg nem volt traditionom felvenni...
SuperGalaxy
Ebben teljesen úgy vagyok mint te xd Egyetlenegyszer tudtam inheritelni (ráadásul duplán), mikor a gigantikus, Tiroltól Krímeáig terjedõ Ausztriámmal örököltem meg Brandenburgot és Csehországot. Meg is lepõdtem rendesen...

Közeleg a tél. Bizony.

Sziasztok
Én is jó ideje játszom már ezzel a játékkal, volt/van már egy-két szép mentésem, kb ismerem minden trükkjét a játéknak, de egy dologra nem jöttem rá: ha pu-t vezetek egy országgal, akkor hogy tudom inheritelni? Igencsak jó lenne egy nagyobb országot core-ostól megkapni, de mindig azt írja hogy a király halálakor az unió folytatódik... Prestige, legitimacy, kapcsolat maxon, infamy 0, és teljesen megbíznak bennem. Egyébként a csehekkel vezetek pu-t a magyarokkal és a lengyelekkel (korábban Kasztíliával csinálta ugyanezt amikor Aragont akartam inheritelni, aztán 150 év után meguntam és nyomtam egy integratet). DW-vel játszom. Elõre is köszönöm a segítséget😊

SuperGalaxy
Én annyira örülnék, ha az Eu4-ben meg lenne rá a lehetõség, hogy mondjuk kidolgozz egy támadási stratégiát, hogyha szövetségesekkel mész a háborúba. Szóval pl. kijelölhetnéd, hogy melyik országnak melyik területeket kéne elfoglalnia. Ezzel ki lehetne szûrni azt a szintén rohadt idegesítõ hibát is, mikor a szövetségesed befoglalja azokat a provinciákat, amik neked kellenének -.- Meg még az is tetszene, ha mondjuk megadhatnád a vazallusaidnak, hogy xy helyre szedjék össze a seregeiket, aztán utána azt átadják neked szabad felhasználásra, de legalábbis hogy parancsolj nekik, mit támadjanak meg. Ez így nagyon sokat dobna a játékon szerintem...
Ahogy az is, ha mondjuk egy szövetségkötésnél megadhatnád, hogy miért akarsz szövetséget. Pl. azért, mert xy országot meg akarom támadni, és ellene kell a segítség. Vagy ilyesmi.

Közeleg a tél. Bizony.

bocs, véletlenül elküldtem.
Ha felrakod a divine wind kieget, és hozzá a steppe wolf modot, valamivel történelemhûbb, de biztos, hogy erõsebb Magyarországot kapsz, több tartomány meg minden, persze bonyolítja is a játékot, de szerintem jobb.

az ai-val bizony nincs mit tenni, multizz, ott talán nem jön ez elõ 😄
mint itt már sokan leírták, a csata sok dologtól függ. Vezérek képességei, techek (a török az elején 2-3-mal elõtted van land-ban, és ez sokat számít egyenlõ seregeknél), a támadó sereg hátrányban van, fõleg ha domb, vagy hegyvidéket támad, hát még ha folyót is át kell lépni (ezeket mutatják ott a csatánál kis képek), a harcoló egységek - merthogy azok is eltérõek,

persze, de azért én szeretem mielõbb megcsinálni a trade-s épületeket, és szerintem többet veszítek, ha annak a rovására húzom a többit, mert azok egy idõ után úgyis lelassulnak, és lassabban nõ a bevétel is. Dehát ez az én módszerem, ezt szoktam meg, és nekem beválik.

Carmang
Közben visszavettem kb egyenlõre a kutatás támogatást, valóban értelmesebb.
A szövetséges sereg lustasága viszont kiábrándító. Úgy kezd Mo., hogy Erdély, és Bánát a vazallusaim. Jöttek a törökök, harccal elfoglalták Bánátot, ekkor én visszamentem Szolnokba, az erdélyi sereg meg Erdélybe. Kis idõ múlva a törökök nekimentek Erdélynek, elfoglalták, az erdélyi sereg pedig Szolnokra menekült. Így eltelt néhány hónap, és mondom nekimegyek Bánátnak. Kb egyenlõ seregünk volt a törökkel, de végül vesztettem. A hülye erdélyi sereg eközben Szolnokon pihent, pedig, ha jönnek, simán leverjük a törököket.
Teljesen eszement, hogy a diplomáciai részben szólni sem lehet, hogy "segíjjé má a sereggel".

Andorjan: Nem tudom, én a govermentre meg a land techre koncentráltam a kutatást általában: nyugati nemzettel a trade meg a production marad le úgy 2-3 techel max, olyan 150éven belül - a kisállamoktól. A nagy államok ezen a területen is le maradnak. A naval általában a nagyhatalmak szintjén marad. Keleti nemzettel meg alapkövetelmény a goverment meg a land magas szinten tartása.
Carmang: Ne aggódj, én onnan jöttem rá (2 év után) hogy lehet a csúszkát fixálni, hogy el kezdtem a Hearts of iron 2vel játszani, és ott véletlenül lefixáltam. Gondoltam kipróbálom eu-ban is és sikerült 😊
"A választható Tanácsadók, meg mind gyarmatosítók. "

nos igen :-D a tanácsadókat még a játék kezdésekor fel kellet volna fogadni a kezdõpénzbõl.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

az alapban még nem lehetett kreálni tanácsadót.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Azért sem érdemes csak egyre vagy kettõre koncentrálni, mert minél jobban elhúzol valamelyikkel a többihez képest, az annál drágább lesz. Persze ilyenkor minél jobban lemaradt valamelyik, az meg annál többet kap, de azt hiszem érdemesebb õket viszonylag együtt fejlszteni.
Nem tudom melyik verzióval játszol, de a DW-ben, meg a Httt-ben lehet "csinálni" tanácsadót az utolsó fülön. (Nem emlékszem, hogy az alapjátékban is lehetett-e már).
Valószínû, hogy 100 éven belül lemaradsz majd a nyugathoz képest, mert nem western tech groupban vagy, ezért kapsz hátrányt a kutatásban, de ezt westernisationnel kiküszöbölheted, csak ahhoz össze kell jönnie a feltételeknek, szóval kicsit bajos.

A szövetségesnek meg örülj, ha hadba lép melletted, sok logikát ne várj tõle, nálam mindig megvárják, hogy a nagyobb sereget én verjem le, aztán talán beszállnak, ha úgyis nyerésre állok a csatában, addig várnak a szomszédban.

Carmang
Köszi. A csúszka fixálós dolgot mintha nem említette volna a tutorial 😊
Magyarországgal kezdtem, a Land-ot felnyomtam maximumra, mert ahogy nézem a megyékben építhetõ hasznos dolgok alapja. Bár még így is elég sok év lesz, mire fejlõdik 1 szintet. A választható Tanácsadók, meg mind gyarmatosítók. Nagyszerû 😊

Valahogy rá lehet venni a szövetséges nemzeteket, hogy egyszerre háborúzzunk, és ne mászkáljon a seregével össze vissza?

Valami térképet nem tudnátok linkelni, amivel kicserélhetem az alapot? Ezzel a mozgó levegõvel vagy mivel pokolian szaggat.
Egyébként ott a bevételeidet osztod szét a különbözõ kutatási területek és a kincstárad között. Értelemszerûen hogy valamire többet fordíts, máshonnan kell elvonnod. Tudsz fixálni csúszkákat, ha rákattintasz jobb gombbal a pöcökre, ami vándorol a csúszkán. Ezután ha mozgatod a többit, a fixált nem mozdul. Érdemes mindet egyformán fejleszteni, Magyarországgal én a naval-ra kevesebbet szoktam rakni, mert az ottani lemaradás nem nagyon okoz gondot. Érdemes odafigyelni, hogy a kincstári csúszka ne legyen tartósan túl magasan, mert hamar nagy inflációt okoz, amit nehéz ledolgozni, emellett nyilván elvonja a kutatási pénzeket, ami hosszú távon nagyon rossz (az infláció pedig a kutatási költségeket is növeli, szóval...)
A stabilitást érdemes minél hamarabb +3-ra vinni mindig, mert csökkenti a lázadás esélyét és növeli a bevételt.
A zöld csík az adott szint elõrehaladottságát jelzi, az a része van "készen", a piros meg ami hátra van. Ha fölé viszed a kurzort, akkor ki is írja, hogy mennyi dukátnyi van meg a mennyibõl.

Érdemes felvenni inflációcsökkentõ manuszt, meg majd a nemzeti bankot, és úgy állítani a kincstár csúszkát, hogy ne növelje, vagy ha van és megengedheted magadnak a kevesebb bevételt, csökkentse az inflációt. (Személyes tapasztalat, hogy az elsõ 5-10 évben Magyarországgal az egyik járható út, ha több megy a kincstárba, és ezáltal nõ az infláció, de legalább a háborúkat megnyered, aztán késõbb lesz alkalmad ledolgozni azt.)

Amúgy ha még nem játszottál vele, érdemes belenézni a tutorialba, mutat pár hasznos dolgot.

Carmang
Megoldottam. Az ax fájlt be kellett másolni a Windows\System32-be.

Kérdés: a pénzügyi fülön, az egyes csúszkákon a zöld és piros szín mit jelöl? Hogyan lehet egy normális beállítást eszközölni rajtuk? Bármelyiket megmozdítom, egy vagy több másik is elkezd mászkálni, és az a vége, hogy a teljes havi egyenlegem romlik.

Carmang
Ok, kipróbálom.
Vagyis próbálnám, de Win7 alatt nem indul el. Betölti a sok cuccot a "festményes" résznél, utána pedig hibával kidob az asztalra. Aszongya az Mpegsplitter.ax-szel van baja. Nem találtam neten értelmes infót, hogyan tudnám javítani a jelenséget.

SuperGalaxy
Nincs benne család menedzselõs rész, és 1399-ben kezdõdik, és 1821-ig tart. Lehet benne gyarmatosítani, felfedezni is 😊

Közeleg a tél. Bizony.

Carmang
Üdv! Leírnátok néhány mondatban, hogy mennyiben hasonlít ez a játék a Crusader Kings-hez? Utóbbival játszottam, eléggé megfogott a hangulata, de a család-menedzselõs részt egyszerûen utáltam. A diplomáciai részét is, mivel az elég hiányos volt 😊
Itt ez mennyiben más?

Na, ez nekem is bökte a csõrõm, itt van, ni. 5. szám