Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Pápa nem lehetsz :) Csak papal controller, azaz pápai irányító. Ehhez neked kell beiktatnod a legtöbb bíborost a pápai tanácsba. Jobb oldalt a papacy menüre rákattintasz, ott egyebek mellett azt is látod felsorolva, hogy melyik bíborost melyik állam irányítja.

Hogy mennyi eséllyel lesz a "tied" egy új bíboros, az sok tényezõtõl függ, de a legfontosabbak: pápai állammal való viszony, birtokolt katolikus tartományok száma (és talán értéke is?), és az infamy, utóbbi nagyon durván számít. Meg persze katolikusnak kell lenned hozzá.

Katolikus államoknak egyébként sem árt valamennyire jóban lenniük a pápával, mert 0 viszony alatt az aktuális papal controller a pápán keresztül kiátkozhatja (excommunicate) az aktuális uralkodót, és ez durva casus bellit ad ellene minden katolikus országnak. Ezt természetesen a játékos is megteheti <#eplus2>
Heathen az tkp. hitetlen, pogány. Ha kereszténnyel vagy (az mindegy, hogy református, katolikus, ortodox vagy protestáns), akkor a muzulmánok, szunniták, siíták meg úgy általában mindenki, kivéve a keresztényeket. Szóval ez a "nagy vallási csoportokra" vonatkozik.

Ennek a "párja" a heretic, azaz eretnek. Ez az adott nagy vallási csoporton BELÜLI ellentétet mutatja. Tehát ha te a keresztényen belül katolikussal vagy, akkor heretic a protestáns, református meg ortodox. De a többi vallás, ami nem keresztény, az nem lehet heretic sem, csak heathen.
heathen vallásu?
Azt hogy pápa lehessek, hogy tudom elérni?
Diplomáciai füben Call for Crusade lehetõség van ha pápa vagy heathen vallású államokra.
Ha én vagyok a pápa meghatarozhatom hogy ki ellen indítok szent haborut? Ha igen akkor hogyan?
steph wolf modját honnan lehet letölteni?
ja bocs nem olvastam végig hát ha jól emlékszem valaki csinált magának saját magyarországot néz utána a fórumon
steph wolf nevü ember megcsinálta a vicky 2 térképét eura szerintem az eléggé részletes
Tudtok olyan mod-ot amiben megváltozik teljesen a map?(Körvonalaiban is)
Vagy tudtok oylan leírást amiben leírják hogy DW-be hogy lehet teljesen létrehozni egy új map-et?
Nagyon szeretem a Game Of Throne-t és meg akarom csinálni Westeros szigetét a játékban.
Európa hány provinciából áll kb?
Ez meg ilyen mitomén... Kultúra :D

Besenyõ Kultúra

Ennél trágyább uralkodó egyébként a játékban elvileg nem létezik, nekem most ez van :D
3/3/3
Amikor örökölte, a játék is kiírta, hogy igazi istencsapása, örüljünk, ha megmaradunk :D

Képek.

A cseheket nem tudom inheritelni 2 uralkodóváltás óta, pedig ez hiányzik, hogy visszaállítsam a magyar határokat (körülbelül 2 magyar tartományról indulva). A franciákat szétszedtem Normandiára, Britanniára, Berryre és Armagnacra. A britekkel ugyanezt tervezem: Írország, Northumberland (azt nem tudom, ez mi :D) és Wales. Az angol lázadókat figyelve a területeket Northumberlandnek akarják átjátszani (ezt a patriot zászlóknál lehet megfigyelni), ez nekem jó, szóval hagyom õket, csak sok idõbe telik. Egyébként meg adogatom el a területeket a vazallusoknak, pl. Ciprusnak óriási gyarmatbirodalma lett :D

Ámerikában a nagy vörösbarna Luisiánának adom a területeimet, illetve persze Ciprusnak, amelyik a trágyabarna :)

Két nagyobbacska hatalom nincs még az alárendeltségem alatt: az egyesült Skandinávia, illetve Kasztília, de utóbbi pár éven belül újra alattam fog nyögni (PU-ban voltam velük, de rögtön meghalt a királyom, így esélyem se volt öröklésre, ellenben 5 év fegyverszünet). Skandináviát meg valahogy szétverem :)

1820-ban jövök egy-két képpel a végét illetõen <#vigyor2>

A német játékomat egyébként nagyon meguntam, de ha a fene fenét eszik is, meg akarom csinálni a végéig (most elõször vinném végig). Elég érdekes a helyzet, mert megörököltem Angliát a gyarmataival együtt, de nekem nem kell, így igyekszek létrehozni/fejleszteni a területekbõl pár erõs vazallust. Angliát meg kicseszésbõl nem engedtem el, mint ahogyan korábban a franciákat sem, így ilyen országok nincsenek is a térképen :) De nagyon nehéz, hogy egy diplomatával csak egy területet adhatok el. Érdemi ellenfelem persze nincs, de ez lenne az elsõ játék, amit végigvihetnék :) Európából már csak Skandinávia létezik mint független és valamennyire is erõs állam.
Én is :)
SuperGalaxy
Lesz megint multi? Mert lehet, hogy beszállnék :)

Közeleg a tél. Bizony.

Hello!
Valaki ismeri a Westeros mod-ot? Játszható, teljes mod?
Én már közbe találtam új kihívást: A franciák kiléptek a London-Párizs-Pozsony szövetségbõl, és aliance-ba léptek a ellenség spain-al, és kettõjük gyarmatserege 5x nagyobb így, mint enyém és a britteké (Európában nekünk áll a zászló). a Franciák anexed-elték milánót, és elindultak Itália felé, remélem Róma elfoglalásában meg tudom elõzni õket (mert refromed-ek õk is), és NY Svájc elfoglalásában is (utobbi a franciák ellen kell, mert ha meg akarják támadni a gold termelõ Austriát elõbb át kéne verekedniük a -5 terain-os Svájc-on, amit kis sereggel is tudnék tartani, amíg Amerikában és Ázsiában elverem a gyarmatseregeit és átcsoportosítanék Európába vissza). Spain-nál az sem a flotta, hanem a természeti adottságok fognak gondot jelenteni, bár ott nem én, hanem portugál vassal-jaim fognak harcolni :) Aztán Lthuania adóját is olyan 50%-al le tervezem faragni (magyarán vassal-ba nyomni), mert unom a erõdöket fejleszteni a keleti veszély miatt már, bezzeg máshonnan nem fenyegetik az anyaországot.

És végül: Most nyomtam vassal-ba Bizáncot, Rhodos tartomány nem kell, amint anex-edelem egybõl engedem el Knight-ot, Constaninopolis-t meg megtartom a szép kis adózásával :) (a Boszporuszt meg el fogom foglalni, mert idõközben a briteket a lázadok kiszorították, és most Spain kézen van a nagy része, Ottoman-ok meg már csak nem haragudnak még 1 kis csonkítás miatt)

Kodall nem játék egy játék csak akor játék ha megdolgoztál a sikerért

én amikor a magyarokkal voltam, a következõket csináltam, protestáns voltam, Hre császár 4 döntés csináltam, elfoglaltam a balkánt és magyarosítottam öket, ill. az összes cseh és lengyel területet, hogy ne essen bántodásúk a csunya germán terjeszkedésben :), meg a trade income bonusokat is begyûjtöttem. valamint cotokat foglaltam és csináltam a gyarmatokon, ezekkel még el lehet lenni szerintem, bár mostanában én is abbahagyom már 1700 után nem sokkal és kezedek egy másik népet...
Ja, azt hittem, folyamatosan így csinálod :)
Én, ha már elég nagy és gazdag az országom, sok vazallussal, mindig leveszem nullára a pénznyomást, akkor fejlõdik a tech turbóban. Esetleg a manufaktúrákhoz jó gyûjtögetni néha, mert azoknak folyamatosan emelkedik az áruk, minden elkészült manufaktúrával drágább lesz a következõ.
Öszintén? Éppen egy Svájc elleni hadjáratot készítettem elõ, és moszkva a szövetségese volt, és volt is értelme, így is, majdnem 100 ezer katona esett el keleten (ott határ nem változott), és be is sikerült kapnom egy 9-es war exhibition-t (már -5-õn van a havi)

A pénzt miért nyomatod ennyire? Havi plusz 199 dukát az nagyon sok :O
Nos, tippet kérek, innen még van valami értelmes cél?

HRE császár lehetnék, amikor akarnék (csak akkor nem tudnék kiléptetni province-kat), Bohemia öröklésre áll, France és Britannia aliance (frenc nem sokáig, milano vassal-ba nyomása miatt, amit én akartam elfoglalni), gyarmatosítható terület már csak Ausztrália, hadsereg 2x annyi mint france és spanish-é együtt (xD), a fél HRE vassal már. Egy japán hadjáratot még tervezek a kinaiárut és goldot termelõ province-k ellen, de aztán nem tudom hova tovább... még 150 év hátra van, és már nincs kihívás (bár, tengeren szépen meggyengültem, a 10x kisebb venezia-i flotta elvert tengeren...)

Szia!

Minden reform úgy mûködik, hogy vagy megszavazzák, vagy nem. A tagállamok legalább 50%-ának kell megszavaznia (egy állam egy szavazat), és csak akkor lép érvénybe. Az 50 imperial authorityt így is, úgy is bukod. Hogy ki hogyan szavazott, azt csak alul láthatod az eseménysorban - alapesetben asszem ki van kapcsolva, a lenti plusz gombbal nyitod meg.
Mantua létrehozta a világ legkisebb CoT-ját, kemény 10 ducat-os forgalommal xD

Nik!Gyere skypera és majd ott mindent megbeszélünk!Itt a hosszúhétvége :) Vegyél fel :petiii.94
Sziasztok lenne egy kis gondom szeretném megalapítani a hre-t már csak az utolsó reformot kell meghoznom és megilapítom de sajnos nem engedi megvan az 50 befolyásom és miután rákattintok a levélre azt irja hogy érvénybe lépet a reform de semmi nem anektálta a vazallusokat.

Én is szívesen csatlakoznék a ezekhez a multikhoz de én sajnos töbnyire csak hétvégén érek rá. Ha ez nem jelent gondot szívesen jövök.
Ezt találtam a szituról:
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?454091-Options-with-regency-council-and-no-legitimate-heir

A leírtak alapján nem katasztrófa: pár éven belül megjelenik egy új uralkodó valamelyik családból, örökössel vagy anélkül. Sok royal marriage elvileg felgyorsíthatja a folyamatot.
Én mást választottam: visszatöltés :) amúgy is 1 hónap telt el az autosave óta, egyébként már eleve egy ilyen család volt trónon, mert a Meclenburg dinasztia kihalt nálam, és õk kerültek hatalomra (és ráadásul pretent lázadás sehol se lett volna...)

Képben a kuriózum <#mf2>

Érdekes szitu, nekem még nem volt ilyen :)
Amit tenni tudsz: egy pretender rebelnek megengeded, hogy elfoglalja az országodat, aztán õ kerül a trónra.
Ilyen lehet? Régenstanács kellõs közepén vagyok, a örökös elhunyt és nincs örökös <#ijedt>

Nah, tegnap tevékenykedtem, a HRE kemény burkát végre átütöttem, Bavaria szétverésével szinte nincs senki ami meg tudna állítani ott (az infamy-t leszámítva :D), Hesse-t (a legnagyobb HRE állam 7 gazdag province-val) vassal-ba nyomtam (3 elector mellett <#nyes>), a Brit trónt úgy áll, hogy öröklöm, délen, északi Itáliában Venezia elvesztette a HRE császár címét (a gyarmatbirodalma nagy részével együtt), Toscanát akármikor annexed-elhetem, Salzburgot most annektáltam, Genova a jelenlegi császár se lenne nehéz eset, egyedül csak a Catholic def. Spain jelent gondot, mert a világon több ponton is határos vagyok vele (és pl. Amerikában nem tartok 1 árva katonát se). Következõ célpontom Venezia, aztán annex-edelem Hessét és irány Németalföld! (manufaktúrástul :D)

Holnap (szombat )tuti játszunk! Skypem:petiii.94
Becsatlakozhatsz a megkezdett járékunkba is ,de kezdhetünk egy újat is.!!!
Meglévõ multiba lehet utólag (játék kezdése után) is csatlakozni ezek szerint?
Ja, és arról is tudok, hogy ha a másik ország felkelõit vered le, az is növeli a viszonyt, meg ha a felkelõk által elfoglalt tartományt szabadítod fel neki, az is.
Engem ugyanez érdekelne, csak a viszony (relation) vonatkozásában. Mikor csökken/nõ a viszony egy ország vonatkozásában az éves változásokon illetve a nyilvánvaló diplomáciai húzásokon (insult, gift, royal marriage, alliance stb.) túl?

A nem annyira nyilvánvaló dolgok közül egyrõl tudok: ha valamelyik országnak a kereskedõjét elzavarod egy cot-bõl, csökken a viszony.

Csak azért kérdem, mert azt vettem észre, hogy hiába vagyok egy-két országgal úgy PU-ban, hogy diplomáciailag nem csinálok velük semmit, mégis idõrõl idõre lecsökken a viszony. 200-ról pár hónap alatt akár 150-re is, vagy alá.
Több tényezõje van a dolognak.

- Ha az illetõnek 3 vagy több nem-vazallus nem-PU szövetségese, tehát független szövetségese van, akkor nem tudsz vele szövetkezni.
- Ha az illetõ a jövõben meg akar támadni, pl. mert core-ja van az országodon vagy ez az aktuális küldetése, nem tudsz vele szövetkezni.
- Ha a célpont riválisa vagy (rival) vagy fenyegetve érzi magát tõled (threatened), nem tudsz vele szövetkezni.
- Ha 1650 elõtt más a vallásod, nem tudsz vele szövetkezni.

Ha nem a fenti a helyzet, akkor pedig sok minden befolyásolja az esélyt.

- viszony
- vallás (inkább csak 1650 elõtt)
- presztízs
- infamy (?nem biztos?)
- trust
- saját diplo skill
- célpont diplo skill (?nem biztos?)
- aktuális háborúk részedrõl és részérõl is
- fizikai távolság

Itt van angolul: http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Alliance
Egy másik kérdés:D : Az mitõl függ, hogy kivel tudok szövetséget kötni? Az ugyan is az agyamra megy, hogy pl amikor Magyarországgal játszottam,az elején minden szedett vedett kis miniállam velem akart szövetséget kötni, de amikor meg én akarok szövetségeseket keresni magamnak akkor egyfolytában visszautasítanak (pedig a peresztisem magas, meg minden)
"Nagy birodalmaknál általában a stabilitással van a gond"

nemrég belevágtam a törökökkel egy új játékba és a jó küldetéseknek + egy nagy méretû mameluk birodalomnak a véletlenszerû megöröklése miatt gyorsan meghíztam, és most én is legtöbbször a stabilitással baromkódok, durván 2 év kell egy stabilitás szint növekedéshez, + még 1485 környékén a nyugatiasodás elsõ felét is megcsináltam már szóval vannak gondjaim.

azt hiszem ideje kipróbálnom az oszmánokkal ezt a -33% stab cost ideat.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Meglássuk :) A játék végéig már amúgy sincs sok idõ, csak 100 év, az meg gyorsan elrepül :)
:)
A "stabilitás-regen" is elég szép, mert kb. 3 hónap alatt nyerek vissza egyet, ha úgy adódna :) (És mindig szokott úgy adódni, ha másért nem, akkor a "comet sighted" troll-event miatt.) Nagy birodalmaknál általában a stabilitással van a gond, de nálam elég sok az épület, megvan a -33% stab cost idea is, meg többnyire a tartományok is gazdagok.
"Van mit a tejbe aprítani, nem panaszkodok :P"

HAHAHAHAHAHAHAHAHA XD

Nálad nagyobb/erõsebb országgal inkább ne legyél PU-ban, mert eléggé ráfizetéses.

Egyébként:

Tipp Poroszországhoz (kissssss-tõl): 10206
Perszonálunió tippek: 10209,10210,10213,10214,10236,10237,10251
Brandenburgom (ugyanez a játék): 10262,10263
Poroszországom (ue. a játék): 10334,10402,10413
Egy másik, durvább játékom a HRE-vel: 10354-10359, itt világhódítást akartam csinálni, és majdnem sikerült, csak bugos lett.
ha túl kicsi az országod az alárendelt országhoz képest a perszonálunióban akkor kapni fogod a csesztetéseket.

"mivel szoktátok a personal uniót létrehozni? Királyi házasság és kivárjátok, vagy háborúval kényszerítitek ki? "

egyrészt igen van a kivárós módszer vagy benyújthatsz igényt a célország trónjára ha az örökösnek túl kicsi a legitimitása.

vagy ott van a harmadik lehetõség fabrikált CB ezzel is lehet PU-t létrehozni.

Van mit a tejbe aprítani, nem panaszkodok :P A katonai fenntartást már le se veszem, mert minek. A pénznyomás már jó ideje nullán van (infláció emlékeim szerint sosem volt, mert utálom, csak egy-két eventbõl kaptam, amit gyorsan lenyomtam nullára), így minden megy a techekre.

És ennél még több lesz, ahogy fejlõdik a tech és egyre több/nagyobb a vazallusgárda :)
Beszarok! Ilyet hogy lehet összehozni?? Én is akarok ilyen birodalmat!! <#wow1>

Amúgy miért van az, hogy ahányszor sikerül valakivel nagy nehezen personal unióba kerülnöm, egyfolytában küldi az insultokat aminek következében az uralkodó halála után szét is hullik a francba az egész.

+ mivel szoktátok a personal uniót létrehozni? Királyi házasság és kivárjátok, vagy háborúval kényszerítitek ki?
egy kicsit megcombosodtál. 4867 évente lol <#merges2><#csodalk><#merges2>

nem vagyok haragtartó ember szóval nem történt probléma, abban viszont igazatok van hogy félreérthetõen írtam, munkahelyen írtam a kommentet volt egy kis idõm felugrani a fórumra és sebtében válaszoltam egy két kérdésre a kedvenc topikjaimban.

bocsesz. <#vigyor3>

Az az igazság h én sem tudtam igazán mire gondol kissss azért írtam azt a kommentet.Sokadik elolvasásra jöttem rá ,hogy õ hogy is értette ,ezért bocsánatot kérek! ;)

Am peca ha meguntad nácikt jöhetsz multizni:) :P