Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A magyar nyelv szabályai szerint az ominózus mondatot két, egymással ellentétes módon is lehet értelmezni, szóval senki nem hibázott <#vigyor2>

"Stabilitást és kormányzati szintet növelõ épületet kell építeni olyan területre, ami nem termel olyan árut, amit meg lehetne növelni manufaktúrával (pl.:fémáru vagy bor)."

A fémáru és a bor itt vagy arra vonatkozik, hogy meg lehet növelni manufaktúrával, vagy arra, hogy nem :) De az elkövetõ nyilván az elõbbire gondolt.
Akkor már építse inkább magyar területre. De mivel elmondta, hogy azt nem õ építette, ezért teljesen mindegy.

Peti nem baj, elõfordul az ilyen, hogy félreértjük a másikat, te csak építõen írtál.
Harmadszorra is elolvasva az írásodat :

BOCSÁSS MEG KISSSS ELOLVASTAM AMIT ÍRTÁL !!!!IGAZAD VOLT ELÕZÕ KOMMENT VISSZASZÍVVA!
Kiss nem az én szövegértésem egyes hanema te szövegalkotásod.Ez nem az elsõ eset ,hogy hülyeségeket írsz ,de olyat h az eszem megáll!!!!

"stabilitást és kormányzati szintet növelõ épületet kell építeni olyan területre ami nem termel olyan árut amit meg lehetne növelni manufaktúrával(pl:fém áru vagy bor)"

EZt írtad.Ezzzel azt fejezed ki ,hogy egyetemet és Ssabad mûvészetek iskoláját olyan helyre kell építeni ahol p. fémet és bort termelnek ,mert oda egyébként manufaktúrát nem lehet...

MOST AKKOR KINEK VAN BAJ A SZÖVEGÉRTÉSÉVEL????További kommentjeidet ennek a megnyilvánulásodnak tekintetében figyelembe se veszem.Mivel ha magad sem tudod ,hogy mit írsz és mirõl ,akkor kár veled vitatkozni...
(Hogy két horvát tartományra miért kaptam core-t Németország megalapítása után, azt mondjuk nem tudom...)
1703-ban létrejött kicsiny Német Birodalmam :)

1720-ban járok. Valszeg még háborúzok egyet-kettõt, inheritelem a PU-jaimat: az Ázsiába jócskán benyomult cseheket, Meissent, Franciaországot, Dániát, Frieslandot (Hollandia helyén), Slesviget... Aztán a területük jó részébõl erõs vazallusokat hozok létre, vagy a meglévõket erõsítem. Magyarország erõsítése is célom, nem egy területet ajándékoztam már nekik :) Két vazallust, Luxemburgot és Liége-t pedig annektálom, hogy sehol se legyen "lyukas" a birodalom.

És utána abbahagyom, mert nem nagyon maradt kihívás :P

Technológiában 15-17 évvel elõzöm meg koromat, minden techben. 6-7 szinttel vezetek a második helyezett Champagne-hez képest (aki mellesleg a vazallusom).

Felhívnám a figyelmet a 208%-os tax efficiencyre és a 146%-os production efficiencyre is :) (Asszem a legújabb béta patch már korlátozza az efficiencyket 200%-ra, ami sztem hülyeség, de mind1. Ez a patch még nincs fent nekem, 5.1-gyel játszok.)

Nah, egy újabb háborúban sikerült Toszkánát, Salzburgot vassal-ba nyomni, St.Gallen-t (svájci COT) elfoglalni, és Thüringham-ot (vassalom) annektálni, kezdenek végre beindulni a dolgok Europában :) most jön 10 év nyugi az Infamy miatt... (addig is hozom a Távol-Kelet-i csapatokat, ott most nyugi van, a Wu-k és a Ming-ek megint egymást ölik, eltart vagy 15 évig, míg támadnak, Japán meg vassal lett, szóval ott se lesz több háború)

Kodall nem játék egy játék csak akor játék ha megdolgoztál a sikerért

"és azt a weapon manufacturát nem én építettem, hanem még az Aquetian-ok "

nem baj az attól még mindig hasznát lehet venni, ettõl függetlenül a land tech fejlõdéséhez még mindig be tud segíteni neked a manufaktúra, tehát Aquitaine mégsem dobot ki az ablakon egy rakat pénzt.

(csak rossz helyet választott építkezésnek)

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

fûszer, kinai árú, gabona, kávé, tea, arany, csak néhányat példának.

ezek mind mind olyan nyersanyagok amiket nem lehet manufaktúrával növelni, tehát ha egy tartomány teát termel akkor lehet oda építeni grovementet vagy stabilityt növelõ épületet.

egyéb kérdés sóhaj óhaj?

szövegértelmezés egyes leülhetsz.

na szájbarágósan újra, aranybányára miért ne lehetne építeni pl egyetemet? csökkenne a nemi szerved mérete? vagy attól félsz hogy az ellenség visszaszerzi a területet? ennyire hûjének ne nézd már az embert! még jó hogy magától érthetõ hogy fémtermelõ provinciákra csak fegyvermanufaktúrákat szabad építeni, jesszusom attól hogy még nem core egy tartomány még nyugodtan lehet rá építeni.

aj, sikerült +1 db 5-ös beleírnom a dátumba...

egyébként: a tartományokat nem én neveztem át, csak hát van egy Romángyûlölõ testvérem, aki szereti õket alázni bármi módon (és néha belenyúl a mentésembe...).Jah, és azt a weapon manufacturát nem én építettem, hanem még az Aquetian-ok (15550-es bekebelezésük elõtt 1 évvel, volt ám pénz az aranyból :D)

Kisss annyira hülyeséget írsz...Manufaktúrát pont ,hgoy borra meg fémekre éri meg építeni pl.Refinery meg Weaponsmanufactory. Ez természetesen aranyra nem vonatkozik mert abból nem igen csináltak fegyvert .

Kari azért írta ,hogy ne az arany termelõs tartományrarakja mert az nem magyar,és akkor már inkább somogyba vagy akárhova ahol gabonát termelnek és magyar...
"Aranybányára pl. semmi manufaktúrát nem érdemes építeni."

stabilitást és kormányzati szintet növelõ épületet kell építeni olyan területre ami nem termel olyan árut amit meg lehetne növelni manufaktúrával(pl:fém áru vagy bor).

Persze, ha látványra mész, és ezt direkt csinálod így, hogy kicsavard a történelmet, akkor egy szavam se lehet:D
1. Manufaktúrákat oda építs, ahol bónuszokat kapsz rá. Aranybányára pl. semmi manufaktúrát nem érdemes építeni. Különben is, ha manufaktúrát építesz, akkor már inkább Magyarországon. A fõvárosba érdemes rakni egyetemet, mert azzal be tudsz nyomni egy national decisiont, talán School establishment Act-ot.

2. Ha már annyira átnevezed a tartományokat, akkor Pécset is nevezd át Budára, mert az földrajzilag sem pontos:)

3.Az a legfontosabb ebben a játékban, hogy behatárold az országod erõsségeit, gyengeségeit, lehetõségeit és veszélyeit. Fontos tisztában lenni vele, hogy mi a legjobb a te országodban. Magyarország például egy száraazföldi haderõs ország, erõs jobbágysággal és nemességel. Minden adottsága a kontinentális terjeszkedést vetíti elõre merkantilizmussal. Ezzel szemben te flottát építesz, gyarmatosítasz, és ehhez még passzolna a free trade is, amihez nem csak a westernisation kell, hanem hogy élen legyél trade techben.
Ahhoz, hogy hatékonyan csinálhasd a gyarmatosítást, ahhoz teljesen át kellett/kell mozgatnod a politikai csúszkákat, ami egy csomó idõ, és nem is jön be ennek az országnak. Sokkal erõsebb lennél ilyenkor, ha Európában a Német-Római Birodalom felé terjeszkedtél volna, a gyarmatosítást meg hagytad volna.

4.Ezzel összefüggésben érdemes vazallussá tenni a perifériális, nem túl gazdag területeket, és azokat beannektálni, akik nagyobbak és gazdagabbak. Nem érdemes pici szerb pici görög pici kínai területeket annektálni, mert a vége az, hogy ebbõl sok kultúrát nem tolerálsz, ami elég adólehúzó erõ.
Nos, a szerb román stb. az egy baklövés volt, szó mi szó, ha a map-ot megnézed amerikában háború nélkül már alig bírnék gyarmatosítani (és ott elég is a gazdag Dél-Amerika, aminek 2/3-át uralom), a cseheket nagyon nenm bírom örökölni, mert reformer válásban vagyok, õk meg catholic-ban, és próbálok itáliába terjeszkedni, csak hát Svájc elég kellemetlen szomszéd, bevenni az erõdöket a sereg és az Alpok miatt nagyon nem tudom (a határon van egy bõ 40 ezres sereg, legutóbb szépen el is verték), és az észak itáliaiak voltak olyan okosok, hogy mind aliance-ra léptek vele, így ha ellenük megyek akkor oldalról egy nagy pofont és be is vagyok kerítve ott. Bohemia szintén, hiába vagyok aliance-ban france-val és great-britania-val, semmit nem segítenek, és nézhetek szembe egyedül a fél HRE-vel (ami azért még nekem is sok) Így maradnak a távol-keleti támadások. egyébként meg: a Balkán taktika és nem gazdasági okból lett elfoglalva, hajdanán kellett egy nagyobb kikötõbázis, amit onnan tudtam megszervezni, aztán meg a ottoman-okal szemben vált bukótérré.

<#eljen>

Edem101 Ha jót nem tudsz kirakni magadról....Akkor inkább semmit.Már más elõdeidnek is írtam ,hogy az ilyen Magyarországok ,csak "hugyos" Empire-k.
Semmi értelme nincs értéktelen román,szerb ukrán területeket annektálni.Ha már sokat játszottál majd rájössz.Ez csak egy jótanács.Amit Novgoroddal és Japánnal mûvelsz inkább nem kommentálom.Ha annyira távolkeleten akarsz lenni ,akkor gyarmatosíts.

Ausztia ,Csehország,Itália jó húzás ,de Cseheket örökölni kéne mert akkor Core lesz, atöbbi jó akár agresszíven is... Ha kezdõ vagy nem rossz játék összességében,csak ne értéktelen területek annexálásával told el az idõd.Balkán helyett most tiéd lehetne Itália nagyobb része ami értékes.Balkán meg ott lenne vazallusnak...
Nah, képekben:

Itt látható 3 bõvités eredménye: 1. Moldova bekebelezése 2. Bohemia-tól elcsatoltam 1 tartományt 3. Venezia-tól is elcsatoltam 1 tartományt :)

Itt Novgorod és a távol-kelet a hangsúlyos :)

Hosszú szünet után folytattam az EU3 játszását, és folytattam a távol-keleti hadjáratot Magyaro.-al, a következõ áldozatom a Novgorod-i és a Wu-k támadása után meggyengült Mingek és szövetségeseik, az északi gyarmataimra veszélyt jelentõ Manchu-k voltak. Nem volt nehéz háború, 1 év alatt megszálltam egész Kínát (1 Indokínai tartomány kivételével), Japán-ban nehezebb dolgom volt <#mf2>
Következõ célpontom Novgorod lesz, akiket muscow kiszorított az Urál túloldalára, és egész gazdag gyarmatokat építettek ki <#nyes>
De elõtte beiktatok valahogy egy újabb Japán hadjáratot, ezúttal észak felé, ne csak Minamoto és Tachibana-nak jusson ki a jóból (õket már szinte teljesen befoglaltam 2-3 tartományuk maradt) <#hehe>
A magyar hadigépezet újra beindul
Képek hamarosan :)

tudja vki, hogy mi a különbség a
Steppe Wolf és a Vsemirna Vlast mod között?

leginkább attól függ, hogy hogy vazallizálhatod, hogy mekkora különbség van közöttetek bevétel és méret tekíntetében. egy 2 tartományos országot nem tudsz annektálni ha szintén 2 tartományos vagy. Hollandiánál jöttem rá erre, mondjuk az diplo annex volt, 2 tartományom volt Friesland meg 1. Nem akart vazalizálódni, létesítettem egy koloniát és máris megváltozott a véleménye. miután eladtam a koloniát, újra megmakacsolta magát...
Tényleg, diplomatic skill. Felvettem egy tanácsadót, és máris jobb lett az esély :) Kösz a választ.
Csak annyi kell, amit írtál: 10 év és 190+ viszony. Az esély az más téma. Szerintem függ a vazallusállam uralkodójának diplo képességétõl, a saját uralkodó diplo képességétõl, meg valszeg még pár dologtól, amiket nem ismerek. Vallás, infamy, presztízs, trust? Lehet, nem tudom.
Azt meg tudja valaki mondani, hogy mitõl függ, hogy mikor annektálhatom a vazallusaimat? Mármint azon túl, hogy legalább 10 évig a vazallusom kell hogy legyen, és 190 feletti viszony. Mert jó régóta várom, de mindig unlikely-t ír, azt meg nem kockáztatom meg.
ez tényleg jó kérdés, énszerintem automatikusan meg kéne szûnnie a hre-nek az általad felvázolt helyzetben, vagy ha nem szûnik meg akkor értelmét veszti az egész elit klub, ettõl függetlenül a negatív és pozitív bónuszok megmaradnának ... szerintem.

ilyet még nem csináltam
Értem.
És mi van, ha császárként mindenkit annektálok (vagy inheritelek) a meglévõ HRE-n belül? Megszûnik a HRE, vagy továbbra is kapom az emperori bónuszokat? Ha nem szûnik meg, akkor már esélyem sincs "nem-emperornak" lenni, mindig nálam marad a császári cím?
Vallás meg magas infamy miatt nem, és igen, az is jó ha a vazallusod.
Tehát ha egy választó a vazallusa, akkor az is elfoglaltnak számít?
Hogyhogy nem õ volt a császár? Vallási különbségek?
A választófejedelmek kb. fele a vazallusa volt, aztán kezdett egy oylan háborút, hogy az összes többi választófejedelemmel és a császárral is háborúba került, és voilá.
A "porosz játékos" hogyan oszlatta fel a HRE-t? Gondolom, más volt a vallása (református vagy protestáns), mint a választófejedelmeknek, így nem õ volt a császár. De hogy keveredett háborúba mindegyikkel plusz az emperorral is? Vállalta a stab hiteket és mindenkit megtámadott CB nélkül? Vagy azzal az ideával, amelyikkel minden hereticet meg lehet támadni?
902 bevétel azért befigyel <#ijedt>
mecklenburg a helyén van, 1 tartományos, és kereskedik:D
Köszi a választ! Majd ha legközelebb ilyesmi lesz, tudom majd használni a tanácsot, most már nem, mert azóta Burgundy mégiscsak betámadta Hainautot szerencsémre :) Annektálta, úgyhogy lett saját királyom. :)
Köszi! Jól kenitek.
Mecklenburg hol van egyáltalán és hogy lett ennyi bevétele?
Az elsõre tudok válaszolni:
Jaja, küldj neki insultokat és várd meg, míg meghal az uralkodó. Másik megoldás: engedd meg az egyik trónkövetelõ lázadódnak (pretender rebel), hogy elfoglalja az országodat. Ilyenkor egy-két év elteltével õ lesz az új királyod.
Egy komplett AAR-t azért nem tudnék írni, annyi screenshotom nincs, de nagyban felvázolom a helyzetet. Olyan izgalmas se lesz, mintha a krónikások írását olvasnátok:) Igyekeztem úgy csinálni a screenshotokat, hogy akkor készüljenek, mint a történelmileg fontos kezdõ idõpontok, hogy lehessen mihez viszonyítani. Sajnos az 1506-os idõpontról lecsúsztam, helyette csináltam egyet 1530-ban.

A játékunkat 3-an játsszuk:
Gol000(a játékban Hulibuli): Brandenburg(Poroszország)
Petiii94(Peter von Oranje-Nassau:)): Anglia(Nagy-Britannia
Kari91: Moszkva(Oroszország)

A játék elsõ 10-20 évében nem volt haverkodás.
Szépen Peti legyõzte a franciákat, majd még a 15. században teljesen be is annektálta õket.
Én Oroszországot egyesítettem, Gol000 pedig Brandenburggal csinálta a vazikat és a PU-kat, célja Poroszország, majd pedig Németország.
Anglia és Brandenburg szövetséget kötöttek, az angolok segítettek Brandenburgnak kiterjeszteni a hatalmát. Közben a Moszkvai Nagyfejeledemség egymaga alakította sorsát, szépen adót fizetve a Hordának.
Itt, egy az 1453-as állapotokról egy kép:

Az elkövetkezendõ évtizedekben a brandenburgi-angol együttmûködés még szorosabbá vált. Anglia(illetve ilyenkor már Nagy-Britannia) után Brandenburg lett a legerõsebb nyugati állam.
Én közben egy fontos háborúban megtörve a Hordát(azért a törökök is segítettek:)), elkezdtem visszaszerezni a "jogos örökségem":D
1492-ben a kép:

Illetve az income állapotok:

Kb. ekkortól kezdve Nagy-Britannia elfordult végleg az európai politikától, és erõteljes gyarmatosításba kezdett Észak-Amerikában.
Brandenburg - mivel nem tudta megszerezni a császári címet - egyszerûen feloszlatta a Szent Római Birodalmat. Ezek után hamarosan megalakult a Porosz Birodalom, amely megörökölte Ausztriát, Bajorországot és Észak-Itáliát. Sajnos azonban ennek az ára is megvolt: Az Overextension.

1530-as helyzetek:

Ui.: Remélem nem rontottam el a képek beágyazását, ahova feltöltöttem, eléggé idiótán adja a linket...
Tudna valaki segíteni? Hollandokkal kezdtem játékot, csak PU-ban vagyok Hainaut-tal, hogyan tudnám minél hamarabb lerázni magamról az uralmukat? Küldjek neki insultokat, és meg kell várnom, míg meghal a királyuk? Régebben játszottam már velük, akkor jó volt, mert Burgundy rögtön megtámadta Hainautot és el is foglalta, csak most más országokra kapott conquest mission-t, háborúzik folyton fél Európával, csak Hainauttal nem.
MÁS: Kipróbáltam a Death and Taxes nevezetû modot, csak mindig befagy és kilép kb 6 év játék után. Játszik valaki ezzel a moddal? Találkozott valaki ilyesmivel?
Képeket, sztorit (AAR-t) tudnátok róla csinálni? Ki melyik állammal volt, mit csinált, hogy haladt stb., engem érdekelne, néhány képpel, ha lehet.

Brandenburg->Poroszországgal nemsoká létrehozom Németországot, Európa nagy része már vazallusom vagy PU-ban van velem, szóval valszeg pár napon belül befejezem ezt a játékot unalom miatt, utána lehet, hogy csatlakozok.
LSSAHPAUL
Kezdünk lassan.

Ha a támadás feltûnõen jól halad, csapdába sétáltok.

Itt az ip-címem: 188.143.20.153

Várunk mindenkit a multira, a host készen van!
Remélem eljöttök minél többen!!!MÉG most is lehet csatlakozni aki kedvet kapott!!!!

SKYPEM:petiii.94

Minnél többen leszünk annál jobb:P !!!Nem baj ha kezdõ vagy gyere!
Akkor du:)
Milyen este?:D 15:00-kor van a találkozó!
REmélem tényleg eljöttök este!!!:) Nagyon jó lenne egyi lyen nagy csoportos multi!!! :)

én skypem :petiii.94
Van. Akkor már hatan vagyunk:)

Skype-om:
kari911
Helló!

Én is szeretnék részt venni az EU3 multiban. :) Van még hely? :D

Figyelem, a multihoz már 5-en megvagyunk:
-tomi0304
-LSSAHPAUL
-Gol000
-Petiii94
-Kari91

Holnap(vasárnap) 3 órától kezdõdik a játék!

Én fogok hostolni, mivel dinamic ip-m van, ezért mondjuk háromnegyed 4-kor megadom az ip-m.
Aki akar még jönni, az vegyen fel skypon (lentebb látható) vagy írjon privátba vagy itt a fórumon.