11580
Europa Universalis III
-
Surmii #10700 Hát amilyen vehemenciával kezdtem újra az eu3-at annyira le is lankadt az érdeklődésem, "hagyományos" európai országokkal nincs kihívás, az indiánokkal meg irdatlan lassan köszönt be a felfedezések kora ( grand campaignben) , ha meg felfedezéskorától játszol akkor meg ugye westernise sem lesz, így indiánok sem.. egy szó mint száz, multisok híján visszatettem porosodni a polcra.. viszont -ha minden igaz- EU2 -re találtam egy 6 fős társaságot :D szóval abból még lehetnek érdekes dolgok :D További kellemes hódítást és háborúzgatást:)
Ami a 130 infamyt illeti: Ez már betegség. :D nem tudom milyen fokozaton vagy de az infamy max nem lehet több mint 30X, ez azt jelenti hogy afölött már nagyon nem éri meg -de a közelében sem- tartani ezt a számot :D Azt foglald el amire casus bellid van, vagy eresztgess vazallusokat kifele , de őszintén szólva 130as infamyből kiindulva még a többi ország sem kell, a lázadások is kivégeznek így. Persze nem elhanyagolható ha eléred a max infamít, már rohamosan csökken a viszonyod mindenkivel, ami nagyon sok indokolatlan és ésszerűtlen háborút eredményez. Ez pedig max kimerültséget, az meg +15% lázadásokat a földeiden 3 évre.. persze ez is havonta esemény lesz. Példaként említem mikor magyarral veryhardon (ott -10 a max infamy) 5el max fölé menve az átlagos lázadásaim 35%volt a hódított és kb 15 az anyaországban :D Szóval remény az nem sok, "kissé" túlzásba estél :D De jó tanuló lecke ;) Én is megtanultam :DD -
edem101 #10699 Nos, én 1595-ben járok, és úgy néz ki izgalmas végigjátszható game elött állok: Ming összeomlás, Japán 5 tartomány híján egyesült, A brittek Europa felét vassal-ba nyomták, Egy Francia-Spanyol szuperhatalom jött létre Europában, Oroszo. egyesülés szélén áll, akárcsak India, Ottoman barátaim összeomlottak. Elég sok rivális lesz itt ebben a gameben (köztük 2-3 nagyon köze lesznek hozzám) :) -
gatoth #10698 Elengeded őket hűbéresnek. Úgy emlékszem darabja 4-gyel csökkenti. -
Cnut #10697 " ha nincs infamy csökkentésre szánt területed"
Hogy lehet területtel csökkenteni? -
Andorjan #10696 csináld a küldetéseket, néha ott is van olyan, ami levon néhányat. -
HengerR #10695 130 infamy? Egyszer mentem viszonylag magasan fölé (60 kb) és a lázadók szétverték a seregeim idővel + szét is esett az ország.
Eressz el minél több területet vazallusnak. Talán az kihúz a bajból.
Cb. nélkül meg nem nagyon éri meg foglalgatni ha nincs infamy csökkentésre szánt területed. -
kissssss #10694 "Infamy-t milyen módon lehet kordában tartani? "
"De az infamy-m 130 valahanyas."
hagyd abba a hódítást itt már más nem segít. -
csabikácska #10693 Nagykövetség építésével is lehet csökkenteni az alábbiakon kívül. -
vonfeldner #10692 Értem, nagyon köszönöm, megpróbálom!
-
gatoth #10691 -olyan vezetővel, akinek jók a diplomáciai képességei (ez mondjuk csak köztársaságnál szabadon választott
-tanácsadókkal
-egyéb döntésekkel (national decision fülnél pl.)
-illetve van egy olyan idea, ami "olcsón" ad casus bellit a hozzád képest eretnek országokra. Így azt egy szomszédaiddal nem egyező vallásra cserével kiegészítve is jó lehet
-végül, ha már beolvasztott országokat elengedsz, vagyis hűbéressé teszel. ez a csóróbb területek esetén amúgy is hasznos lehet, legalább nem húznak vissza a fejlődésben -
vonfeldner #10690 Infamy-t milyen módon lehet kordában tartani? Hódító természet vagyok, de lassan már egész Európa ellen háborúzom, nem is szólva a felkelésekről. 3 gyors békekötéssel ez előtt Franciaország majdnem minden területe ostrom vagy megszállás alatt állt. Ez jelenleg egy összefüggő terület, többé-kevésbé. De az infamy-m 130 valahanyas...igen eléggé hagytam elharapózni, de most sehogy se tudom levinni...vagy csak pár ezer év alatt. Valakinek javaslata a megoldásra? Vagy ezen már csak a new game segíthet? (Egyébként 1427-ben járok) -
Andorjan #10689 ha nem szeretnéd, hogy megint legyen egy erős Bajorország ellened, akkor szerintem vagy tedd vazallussá, és csak aztán add neki oda, ami nem a te core-od, vagy osszad szét a már meglévő vazallusaid között a kérdéses tartományokat, szívjanak vele ők 50 évig. Ha van cb-d a bajorok ellen, az előbbit javasolnám, ha nincs, próbálj szerezni valahogy, mert elég jó serege szokott lenni, szóval jól jön egy ilyen vazallus. -
Cnut #10688 Sziasztok! Nem rég kezdtem a játékot, most Ausztriával vagyok, perszonálunióban Magyarországgal, elfoglaltam Lombardiát és pár kisebb fejedelemség a császárságon belül a vazallusom. Megválasztottak császának és utána kaptam egy "imperial Liberation" casus bellit Bajorország ellen, aki addig elfoglalt 3 provinciát. Én elfoglaltam mindenét, kiéve persze a fővárost, mert 25%-os infamy-t adott ez a casus belli, azóta viszont unlawful imperial territorry miatt -1.25 infamyt kapok évente...
Ezzel mit tudok kezdeni? Elég kellemetlen, mert így soha többet nem fognak megválasztani...
Adjam el a provinciákat? Van valami más megoldás? Ezen kívül arra gondoltam, hogy egy ámokfutással casus belli nélkül vazalussá tehetném a választófejedelemségeket, de kell lenni ennél valami egyszerűbbnek. -
Surmii #10687 Én is ettől tartok.. csak hát ez azt jelentené hogy a mayákat nem hódíthatom meg, a szeretetüket meg már eljátszottam :DDD Fizetni meg fog a fene nekik :D
Mondjuk legutóbb már 900 pénzért vásárolták vissza a régi Yucca-jukat :D
Bár akkor még amolyan "semleges volt a viszony" , azóta nem hajlandóak visszavásárolgatni :D Pedig időtöltésnek nem utolsó a foglalásuk, majd visszaadásuk :D
Hát majd ha okosabb leszek melyik volt a probléma, jelzem :DD
de az még napok, mert közben Magyarral is játszok és hát .. időm se sok van mostanság ilyesmikre.. -
edem101 #10686 Indián országgal nem volt még szerencsém, ezért e téren nem tudom, de gondolom az 1. westernize után már oké lesz, mert vagy a teck vagy az államforma a gond itt :) -
SGCenter #10685 Toborzás!
Mindenkit szeretettel meghívunk fórumunkra melynek célja, hogy összegyűjtse a magyar játékosokat legyen szo HOI, Civ, Total War, vagy egyéb fanokról. Különösen szívesen látunk olyan tagokat akik aktívak, cikk írást, esetleg szerkesztést vállalnak!
Fórum:
http://totalwar.hu/
Facebook:
http://www.facebook.com/totalwar.hu?ref=tn_tnmn -
Surmii #10684 Ismét kérdés az aztékomhoz :
"incapable ruler" - ki lehet ezt védeni valahogy? -20 infamy limit, -40% adó stb. -ahogy olvasom az indok egyszerű: "túl nagy indián ország". Westernise mellett már nem lesz? Vagy előbb is kikerülhető? Esetleg soha?:DDD
túl nagy = azték 2 terület+zapotec+3 maya föld. :/ -
Surmii #10683 Pedig az event eleje tetszett... látomások.. szellemekkel beszélés.. erre bolond az uralkodó :DD
Megjegyzem volt már olyan is hogy a szellemek valamit megsúgtak és bónuszt kaptam :D csak már nem tudom mit :) Azért remélem Montezuma-t már nem fogják bolondnak nézni:) -
Surmii #10682 Akkortájt már igen, de én még jócskán a westernise előtt vagyok.. csak próbálkozom :D Mert gyanítom a híres azték aranyból még van valahol mellettem.. :) Amúgy kb 1430ig mentem még csak szóval az első nyugati nép is sok idő még.. Habár (lehet csak halucináltam) de mintha egy hajó elszelelt volna mellettem max sebességen (talán eltévedt) :D Ha igen, akkor talán portugálnak megtetszik egy általam is ismert földterület :D
JÓ LENNE :))
persze ez is csak egy álom. A kedvencem viszont még mindig a "bolond az uralkodó, akárcsak felmenői voltak -és ezért egész Európa rajta nevet"... akkor már fel is fedeztek??:DDDDD -csak irónikus kérdés volt +- a fantáziált hajó amit látni véltem :D
de a remény hal meg utoljára :) -
edem101 #10681 A vallással az a gond, hogy a keresztény vallás add csak telepest, ezért Europán kívüli országgal az kiesik... Az idea is kiesik az aztékok esetében, mert 200 év is lenne az, mire lesz idea, nomádokról meg nem tudok ott :D
Parti CoT-t meg próbálja, csak nem megy :/
Pedig nem lenne rossz az se, nekem is a gyarmatbirodalmam évi +0,4-es colonist-al jött össze (Malacca, Manila [talán legvirágzóbb CoT-m], Vanga, Zanzibar)
Egyébként ha jól emlékszem national policy-nál is lehet a free trade-val és a narrowminded-el colonist kapni Oriental-Western-ben (de ez nem biztos, nem tudom biztosan) -
HengerR #10680 Telepest a DW-ben a vallás szokott adni a parti CoT, nomád szomszédok és az idea mellett. A többi verzióban nem tudom, hogy van de érdemes feltolni szerintem ezt.
A gyarmatosítókat meg kémekkel lehet könnyen hazavágni. -
edem101 #10679 Sajna a colonist-hoz full westernize kell (azaz kell a military westernize, amivel én is szenvedek, mert 4-es centralization kell, nekem van 2, hozzátenném, hogy merchant republic az csak a decentralization 1-et kedveli, szóval kapom is a policy restriction-t rendesen :)), ne COT-t bonts, hanem képezz sereget, és a westernize-vel után egyből ronts neki a melletted lévő gyarmtosnak, és vedd el a colonit, ezután majd egy idő után white peace-val békét köt veled, és visszajön melléd (és befejezheted a westernize-t, és akkor indul a coloizálás rendesen.
Igen, van overextension 3 province-ra is, de annak különleges feltétele van, ami 4-es decentralization (ami nem éppen érdekes), VAGY egy giga rossz administration-os uralkodót kapsz be (nem 1x kaptam már be emiatt overextension-t, legújabban 1498-ban a Malaya gameban) -
Surmii #10678 Amúgy meg akik még ide járnak a fórumra.. van jelentkező multizni? Httt 1.4b asszem amit én használok :)
Valamint egy kérdés is:Kolonistát csak westernize után fogok kapni?:'( :D
próbáltam trükközni már azzal is hogy lebontom a ToC-ot a fővárosban és áthelyezem partmentére, de újra építeni már nem tudom :D Folyamatosan romlik.. mondjuk 1%os production mellett ez nem meglepő :D -
Surmii #10677 :)) Na igen azért navalosként nehezebb, áttudom érezni :) Most párhuzamban újra kezdtem az aztékot, bár az full land, de ott meg erőd és lovas híján.. hát mit mondjak, szegény 6000fős seregeimet egy lázadó sereg is szétveri :D Úgyhogy most adogatom vissza ellenségemnek (maya) a területeit 120-240 pénzekért :D Szerencsére ő nagyobb " megrendelő", a közvetlen szomszédom "Zapotec" mióta vazallus, csak egy földet vásárolt vissza. :DDD
(lázadások miatt nem merek 3 nem core-osnál többet magam mellett tudni :D) Bár most jut eszembe .. 2 core-os azték.. overextension már 3 földnél is van??:D Mert akkor cumi :D -
edem101 #10676 Nos, igen, szép kis lázadás lehetett, de azért vedd figyelembe, hogy Malaya tengeri beállítottságú állam, a hadseregem csak a teck miatt rúg labdába a Mingekével, Mutapa lázadóival nincs gond, a teck előnyöm ott is hat, de a Vietnám-i hegységben, Brunei-ban és Jáván már ez földrajzi-teck okokból nem érvényesül, és a army tradicion is a naval-ra koncentrálódik (és 1 idea kivételével a 4-ból 3 idea naval idea valamilyen formában).
Persze pont e miatt előnyben is vagyok, mert giga sok COG-om van, amik háború esetén is biztonságban bejuttatnak akárhova egy 50k-s hadat, és szinte minden province-m coast province, de ha a elnyomott népek mindenhol lázadnak összesen 10k haderő szabad (az is az anyaországban). Úgymond túlságosan elnyúltak az ellátási vonalaim...
Ráadásul a Ming-ek is nagyon gyülekeznek most a határon (szerencsére most kaptam egy 8/9/9-es elnököt, úgyhogy állok elébe :)) -
Surmii #10675 Na ez az amit nem tudtam.. h a felhalmozott pontokat utólag átváltja :)) Csak azt láttam h 3 goverment fejlesztővel is 2200-ban lesz lv1, illetve ha megszabadítom magam a másik területtől akkor 2600- ban. Igen az infláció gondot okozott volna... (aranybányák miatt amúgy is, de.. infláció csökkentőkkel próbáltam kordában tartani :D) Viszont így már megéri a goverment fejlesztés és igen.. azt már visszaolvastam h mielőbb 10es kell :)) De akkor ideje meglesnem a postjaid, hátha elleshetek további tippeket is :) -
Lysandus #10674 Én Kríkkel játszottam egy párat, a legizgalmasabb játékaim voltak az EU3 történetében. :-))) Olvass vissza, ha van kedved.
Westernize előtt is érdemes techet fejleszteni, mégpedig gov-ot. Azért mert ugyan nem fog az ember indián tech groupban soha szintet lépni, de felhalmozza a pontokat a westernize utánra. Tribal democracyból pedig minél gyorsabban át kell menni noble republicba (10-es gov tech level kell hozzá), mert a tribal államformának önmagában van egy +50 százalék tech cost hatása.
Meg ha nem techbe nyomod a pénzt az infláció az egekben lesz. -
Surmii #10673 Na jó így visszaolvasva, nem az egyetlen gondom volt.. egy komplett listát kiraktam gondokból, aggályokból :D
A nehezebben emészthető -néhol helytelen- fogalmazást tekintsétek el nekem. Munka közben nehezebb figyelni az ilyesmire :D -
Surmii #10672 MÁS:Már csak az a gondom hogy -bár messze vagyok a császárságtól- már egy azték világuralmat tervezgetek :DDD
Az egyetlen gondom az indiánok westernise- életével hogy grand campaign kell a domestic beállításhoz.. és kb 100 év az első európai megérkezéséhez (nem beszélve arról hogy spanyol aligha fog békében mellém telepedni :) )... vagyis dög unalom ez az időszak :D Nem is beszélve a lázadásokról a domestic hatására (ami erődök nélkül elég vicces). Westernise elöttig pedigg egyik tech sem fejleszthető- időpocsékolás mind :D Igen már elkezdtem párhuzamban a magyarommal, de 20 év pörgetés után meg is untam :DD) A másik amin kiakadtam hogy grandchaimapign-nél 2 területes az azték mindkettő arany. De már elérhető aranyvidéket nem is lát. Ezzel ellentétben a felfedezés korában már 6 aranybányás 1 sima területes. Kérdem én: ha nem is kap kolonistát.. még ha meg is oldaná a lehetetlent és látná az említett térségeket valahogy.. Miből telepedik be . Valamint egy aranybányás terület helyét látja.. Csak grand campaign-ben az nem aranybánya :D
Nem tudom más próbálta -e már aztékokkal vagy sem, a tapasztalatokat sziűívesen látom :)) -
Surmii #10671 Ezek szerint Te sem vagy jó helyzetben, bár én a korábban említett időszakban összetettem volna a kezem ha "csak" 15k lázadók halmozódnak fel :D Nem akarok túlozni így szám nélkül mondom : Képzeld el amikor 6-7 Itáliai területem fellázad, mindegyik 1-2szer.. a seregem északon veri a bohémokat míg ők minden várost elfoglalnak és az utolsót veszik ostrom alá egy tobzodó kb. 10 seregből álló lázadó hadként (nem gyenge lázadó hősökkel mint tudjuk). Majd azt a rohanást ahogy szaladtak a magyarok délre, át a tengeren (szóval COG-ok miatt is limitált ellentámadással) hogy ne kiáltsák ki magukat vagy olvadjanak be ellenségeim országába :D Joggal mondhatom: Bár csak 15k lázadó lett volna.
Na de végülis átéltem ezt az időt is. Sajnos képet most nem tudok mellékelni mert munkahelyről vagyok, így marad az emlékezetem :) Vérrel, verejtékkel, éveken át tartó lassú seregcsökkenéssel, néhány (félisten) generális elvesztésével mint pl. Lukácsom aki 6 shock 5 fire 1 siege 3 manőverrel rendelkezett - ez utóbbit megérezte a Magyar Birodalom- nagy nehezen sikerült levernem a lázadásokat. Azon az áron h minden korábbi államigazgatási személyt stabilitási feladatokra állítottam, ezzel feláldozva az 5 csillagos infamy csökkentőmet is. 5%-ra tört az inflációm (ez nálam 1440-'50 között nagyon magas).
1443ban (2 évvel a postomra) felébredt Zsiga uralkodóm és eltávolította a kiátkozott Jánost - ezzel megoldva a kiátkozással járó kellemetlenségeket. Sőt, abban a pillanatban hogy átvette azt irányítást pápa controllerré is váltam -igaz csak 3 hónapra, amit nem bírtam a belpolitikai nehézségeim miatt kihasználni-. Azóta esélyem sincs controlle-nek lenni, hiszen a pápa gyülöl (bár érdekességképp: a Pápai állam is rendelkezik azzal a sorral h: "...has excommunicated ruler" :DDD Szerintetek ki lehetett az a galád?:P Meglepő módon nem én :DDD Visszatérve a történelmemre, a béke időmet követően ismét háborúba kezdtem a milán,bavária,bohémia szövetség ellen, Milántól elvettem az átkelő szakaszt h hajók nélkül is lejussak Itáliába (kivétel: Liguriám).Bohémtól minden megmamardt területét, hiszen vazallusság és békés annect vár rá. A bajoroktól viszont semmit, hiszen ígyis 2vel a "max. infame-en zártam a háborút" :) Háttér információ: Az én régiómban a legerősebb volt Milán és Bajorok, ezt követően Ukrajna. A lázadás korszak és eme háború után Lombardia feldarabolódott, kb 6-7 kis ország vált ki belőle-és védte meg magát ellene. Jelenleg is 65% a military tradicióm- miután pótoltam az elesett tábornokaim, a hitelt visszafizettem, a templomokat a törzsgyökeres magyar illetve Erdélyi területen megépítettem- ja és igen, természetesen visszaolvasztottam Erdélyt-hiszen nekik érdekük a Nagy Magyarország részeként küzdeni, a Római Császárságot megalapítását segíteni. kb. 1450-ig jutottam csak, mert sokszor felmérgeltem magam elmentettem a játékot és pihentettem.. de természetesen nem alkalmazok visszatöltögetést- akkor inkább jöjjön a Mohácsi vész. Bár azt hiszem ez utóbbi volt az nálam. :D
Hát ennyi történt -nem- kicsiny országunkban :) -
edem101 #10670 Hát, te se vagy éppen jó helyzetben :)
Nálam kezd ijesztően hasonló lenni a kép: A ming-ek hatalmas flottát építettek, nekem sikerült az 1. westernise (és fel is turbóztam 0-ra gyorsan a stability-t), Indokina hatalmas, egyesített támadást inditott ellenem (nem volt kellemes, a fővárosig, Malacca-ig mindne várost ostromoltak, én meg a fél Inidai-óceánról hoztam az erősítést, többek közt Afrika-Közel-Kelet-Kína megszállt részei). 3 év háború árán CSAK visszaszorítottam a határig őket, aztán Indiában próbálkoztak (az a támadás hamar kifulladt). Végeredmény: Indokina full csatlakozni kényszerült a Malaya Trade Leugea-ba (igen, időközben köztársaság lettem, mert a pogányok lázadoztak, és nem akartam idea-t pazarolni rájuk.(+ az uralkodó mindig szar volt, 1 jó uralkodó se volt, ezzel az országgal még...)De ezzel nem álltam le, mert felét vassal-ba is nyomtam még. Most meg a WE miatt Afrika, Kína és India olyan, mintha háború lenne, pedig csak nationalisták támadnak... (volt már 2 egyesül lázadósereg, ami 15k lett így) -
Surmii #10669 A helyzet rosszabb mint hittem :D A túlélésért harcolok. Most először. Havonta kb. 30.000 lázadót kiállítottak, a legnagyobb hőseim (akiket már 60%-os tradíción állítottam ki, sem bírják- egymás után halnak meg. Hozzá tartozik ehhez a lázadó számhoz maximális háborús kimerültség, -3as stabilitás- és az ebből következő teljes legitimitás vesztés is közre játszott, valamint Baváriai és Lombardiai kémek is sorra lepleződnek le.:D Szóval kellemes. Mindezt megspékelte a random event egy 300 dukát körüli hitellel, valamint 120as szeret mellett egy norvég (!) kiátkozással 1438-ban. Lombardiával a béke már lejárt de MÉG nem támad, hiszen neki is lázadási gondjai vannak, valamint ( :) ) A tömérdek lázadom fele Itáliában volt, ott pedig a gyengébbik generális, rendszerint a Lombardia tartományokra kergeti lázadóim :P :) Szóval exportálok belőlük azért oda rendesen :D A gondom most leginkább az hogy kiátkoztak :D A trónörökös meg átalussza ezt az időt :( Lumbeurgi Jánosomat 1000fős seregek élén küldöm a biztos halálba.. (hogy meg legyen a trónváltás, újra legyen legitimitás-egy kis időre- valamint megszűnjön a kiátkozott uralkodó vezetése) persze sikertelenül. János bezzeg mindent túl él. 20.000fős seregek élén halnak legnagyobb tábornokaim, de az uralkodó 10 mohácsi vész után is talpon marad -pedig még lovat sem kapott :D ) Most hogy a háborús kimerültség a nulla felé konvergál:
Azt hiszem ezek a legsötétebb órák birodalmam léte óta. Ha valakinek van 5lete hogyan ölessem meg az uralkodóm, nyitott vagyok minden ilyesféle tanácsra :DD -
Surmii #10668
Megérkezett a várva várt folytatás. Dicső hazánk a régensi vezetés égisze alatt megkezdte béke éveit, türelemmel várva hogy felnőjön az uralkodó. A béke évei egész sikeresen zajlottak, felhalmozott az ország 600 dukátot, serege növekedésnek indult, a pápa pedig kérésemre sorra kiátkozta az általam nem kedvelt országokat :)) Persze semmi jó sem tart örökké. 1418- A nápolyi király válasza megérkezett mintegy 17000 futárral :) Így a kialakult helyzet mérlegelése után (a korábban már emlegetett) vak-vadászpilóta generálisomra bíztam fél Itália meghódítását. Szerencsére ha bár hozzáértése annyi volt mint egy Bajor tehenészlánynak a hosszú háború lehetőséget adott az ifjú I. Luxemburgi Jánosnak hogy befejezze amit a tanács elkezdett. Nélküle valószinűleg kivérzett volna az ország, ugyanis Szicília és a Bohémok is hátba támadtak. Mégis, 1423-ban fél Itália csatlakozott a magyar zászló lobogója alá (Messinával együtt ami nem látszik a képen).
Azonban a többi nemzet sem tétlenkedett. Kárpátia mellett megalakult a független Ukrán birodalom mintegy 8 provinciára kiterjedve, Milán pedig bekebelezte Itália másik, értékesebb felét, így hatalma ijesztően megugrott, nem beszélve gazdaságáról, amibe pumpálták a kereskedők a pénzt Velence és Liguria központjainak köszönhetően..De a Pápa jobban szeretett mint valaha. Erős, dicsőségben úszó Magyarország immáron a szomszédja, s ha bár nem szerette a bábú szerepét, kedvemért kiátkozta Charmagnola országát (Milán). Már a határon sorakozott a magyar had mikor az uralkodó szembesült vele, Erdély bizony kivált. Hogy mikor és hogyan... hát azt nem tudom :D Na de mit sem törődve a problémával, Legyel -és most már Erdélyi szövetségemmel megtámadtam Itália másik felét. A háború hosszabb és véresebb volt mint valaha. 3-4 évente felém billent ugyan a mérce, de valamelyik hatalom beleavatkozott. Az ukránokkal 3szor kötöttem békét párhuzamban a nagy itália hábrum alatt. Bohémokkal kétszer, Sziciliával, Teutonokkal egyszer. Még az angolokkal is háborúztam egy időben, bár az csak névleges volt. A hatás önmagáért beszél. Úgy a 3. "forduló" környékén (1430) Már az egész olasz térségem lázadók kezén volt, illetve Milán francia országi területei is:D Eljutott a háborúnk arra a pontra hogy mind kettőnknek nagyobb problémát okoztak már a lázadók mint egymás. Nápolyba is elértek a lázadók. A volt főváros a pápai államhoz csatlakozott. Ezt követően istenszolgája is elvesztette fejét. Újabb hadüzenet! A pápa, a franciák, a spanyolok.. az új ellenség!:/ Ugyan megkezdődött a 3. háborúm is ezalatt az Ukránokkal, illetve a második Sziciliával, kerítve két igazi magyar hőst, összevontam minden seregem (kb.50k) és megindultam a pápai államot kivonni a képletből. Az új hőseim beváltak! (Igaz 68% -os tradíciónál el is várom :D) A Pápa odaadta nápolyt és a francia spanyol "kutyái" összes pénzét (úgy 900 dukát):) Ezt követően teljesen legyűrtem Milánót és kibékültem minden más támadóval, majd vele, elorozva Velencét és Liguriát. Persze ez nem ment könnyen, ezt mutatja az is hogy 10 éven át háborúban álltunk egymással, na meg a fél világgal :D Most 1435-öt írunk. Presztizs és legitimitás az van, 2 erős tábornok is van. 20 feletti "zászlócskám", maximális kimerültségem, és havi 4-5 lázadásom is van. Tehát nem szűkölködöm :DDD
Tervek ezután? 5 év béke!:D Nem sok de többet úgysem kapok. Megpróbálom csökkenteni a lázadásokat, ami nem lesz könnyű hiszen többek közt a politikai krízisek -2es stabilitást, az egyéb eventek 3 helyen +15% lázadást eredményeztek. Az ukránok 3 év és megint támadnak várhatóan. Milán 5 év múlva bosszul. A pápa? Hát ő meg reméljük előbb támad mintsem kiátkoz :D Így lehetőségem nyúlna vazallizálni őt. :) Hát ezek a nagy tervek :D
-
edem101 #10667 jah, igen, és PU-ba nyomás:
Én mallaca ellen az erőszakosabb módszert választottam, Makkasar-al hadat üzentem (előtte egy claim throne volt), nem volt könnyű, de összejött, a békésebb megoldáshoz csak a claim throne-t nyomd be, és imádkozz, hogy PU-ba nyomod és nem same dinasty-ba (esetleg öröklésbe, de szerintem az se lenne rossz).
Valamint házasodj kétes sorsó országokba, ahol alacsony a legitimacy-nincs örökös, legyen minél több prestige-d, és ha rosszul is álsz akkor a claim throne megoldja (azaz ha nem te örökölnéd).
én ezt szoktam csinálni, malaya-val is ezt csináltam, és még a Ming-ek is (nagy fejtörést is okoztak a háborúban ezzel, mert 5 PU-s nemzettel is szembe kellett néznem, szerencsére 1 harcolt ellenem csk) -
kissssss #10666 sajnos ez van egy idő után kihalnak a veteránok is, pl én se tudok már sokat játszani az eu3-al és ide sem tudok írni túl sokat a munka miatt. -
edem101 #10665 Nos, az új game mozgalmas volt továbbra is :)
Makassar eltűnt a térképről, lett helyette Malaya (Malajzia), csakhamar kijutottam a Közel-kelet-re, ahol szövetségesekre leltem Yemen-Oman-Ottoman barátaimban :) Szükségem is volt rájuk, mert ez után nem másra vállalkoztam, mint Macau (a Ming-ek egyik szigete) elfoglalására (Malaya ekkora (3 politikai váltás árán) tengeri hatalom lett, ez fontos lesz majd).
A háború jól indult, elfoglaltam Macau-t, Jiangmen-t és Hainan-t, csak hát jött a Ming-ek majdnem 60K-s parasztserege, Jiangmen-t fel kellett adnom, ezután taktikaváltás jött. 12(!!!!!!!) év folyamatos háború következezett a tengeren, a mingek végül a 12. háborúval töltött évben hirtelen -3-as stability-t kaptak + még erre jött a 19 WE-jük, katasztrófa volt Kínában ez xD innentől könnyű volt, Jiangmen vissza, és északon Peking-nél partra szálltam, át is adták az elején megszállt 3 tartományt szó nélkül.
Hogy megérte e?
hát, 13 évig nem tudtam emiatt másra koncentrálni, és 13 ében át 0 volt az infamy, de szerintem a Mingek összeomlása megért ennyit :)
Ilyen hosszú háborúm se volt még, 13 év béke nélkül xD (én meg megúsztam 5-ös WE-vel, de az se volt kellemes) -
farferi #10664 Írsz még néhány ilyen posztot és felrakom megint a játékot. -
Surmii #10663 kép teszt 2
-
Surmii #10662 kép teszt -
Surmii #10661 Gyanúsan csendesek vagytok.. ismétlem egy korábbi üzenetem:
Heir to the Throne (Httt) 4.1b -vel multizni vágyókat keresek;)
szombati nap és/vagy hétköznap du.-okra :)
elérhetőség: itt, vagy [email protected]
Várom a jelentkezőket!