11580
Europa Universalis III
  • kozi001
    Pl. átmész (Noble)Repuclic-ba és 8 évente válogathatsz h milyen adminisztrációs/diplomácia/katonai képessége legyen magas. :)
  • Lysandus
    Most, hogy mondod a tábornokokra is vonatkozik. Ezért nem játszom így.

Az advisorok jobbak, ha magas a kult pontod. 90 felett már 5-6 csillagosokat lehet toborozni. Próbáld ki, mert a fölé viszed a kurzort, akkor csak az alapértéket írja ki! Nem azt, ami valóban lenne.

És bizonyos tanácsadókhoz kell még katonai vagy tengerészeti pont is.
  • kozi001
    >20% -> 1/2 stars
    >40% -> 2/3 stars
    >60% -> 3/4 stars
    >80% -> 4/5 stars
    >100% -> 5/6 stars

Én inkább csak 100%-nál próbálkozok és még úgy se mindig jön.
    Ja és pl. a land tech-es tanácsadó army tradition-t "eszik" tehát ott annak is nagynak kell lennie.
  • blitzkrieg1
    Az nem a tabornokokra vonatkozik?
    Jah es az advizorok mikor lesznek jobbak? Olvastam, hogy ha sok a cultural pontom, hat az eleg sok, megsem jok.
  • Lysandus
    Van olyan a kezdésnél, hogy historical leader. Azzal azt hiszem. De mintha ezzel lőttek volna a royal marriage-nek...
  • blitzkrieg1
    Egyebkent befolyasolja valami, azt, hogy milyen kepessegu lesz a tronorokosom? Nem lehet beallitani, hogy azok keruljenek tronra, akik a valosagban?
  • Lysandus
    Hát ja. Ha a Luxemburgi és a Habsburg ház vetélkedését az előbbi nyeri... Mondjuk csinál vagy nyolc fiú örököst Zsigmond....

A luxemburgiak nem voltak érdekeltek Spanyolországban. Talán jobban egyben tartották volna a HRÉ-t, ami segíthetett volna a török ellen. A Habsburgok vastagon benne voltak a HRE meggyengülésében, ők Spanyolországra fókuszáltak akkoriban.

De Mátyás is jobban tette volna, ha a digó picsa helyett elvesz valami tenyeres-talpas német hercegnőt, akivel meg tudja alapozni a dinasztiáját. Hát így jártunk...
  • Brave89
    a 4-ben majd lehet szopatni a népet rendesen a kereskedelemnél:) Lesz végre értelme kereskedőként főbb pozíciókat elfoglalni:)
    http://www.gamespot.com/europa-universalis-iv/videos/europa-universalis-iv-the-original-grand-strategy-game-6391927/
  • Brave89
    2013 Q3
  • Brave89
    Valóban, majd ha le lesz leértékelés tán én is beruházok rá (mondjuk nekem meg van az EU 3 complete dobozosban:)) most kb darabonként 10 euró (kb 3k ft) csak ugye alapjáték + kiegek...bár nem tudom, hogy alapjáték + divine windel lehet e rakni az ipart(szal hogy benne van e a többi kieg is)
  • blitzkrieg1
    Mikor jelenik meg a 4-dik?
  • kozi001
    Hát elég jó játék gondoltam megérdemli. :)
    Meg a frissíttetés egyszerűsítése, achievementek, manual miatt.
  • Brave89
    Különben minek akarod megvenni? Sztem vár meg a 4-et.
  • Brave89
    Én a rendszer alapvető megváltoztatására céloztam. De ehhez az adott szituációban akkor is időre és megfelelő környezetre lett volna szükség, ami nem volt meg. Ezenkívül Más viszonyok uralkodtak Mátyás és más viszonyok uralkodtak II.Lajos idejében. Közben változott a világ, eltelt pár évtized.
  • blitzkrieg1
    Matyas uralkodasa alatt sem volt szinte egy ev sem, hogy ne hadakozzon valakivel, megis bevezette a sok reformot. Haderot, gazdasagot, adorendszert, stb. Ha ugy tetszik westernizalt. :)
    Es o is ezeket ugy erte el, hogy a fourak helyett a koznemessegre tamaszkodott. Amikor tronra kerult, a kiralyi jovedelmek 100000 aranyforintot tettek ki, uralkodasa vegere pedig elerte az 1 millio forintot is.
  • Brave89
    Nem hiszem hogy külön kell hozzá valami.
  • Brave89
    Hát, én nem tudom pontosan hogy megy ez, de sztem sima átutalás is elégséges.
  • kozi001
    :( Nincs dombornyomott kártyám. Valami pontokból lehet venni steamen, amit mondjuk egy boltban vennék meg?
    Jó lenne egy magyar manual. :)
  • Brave89
    Sűrűn vannak leárazások, nem kell türelmetlenkedni.
  • Brave89
    De javaslom várj addig, míg paradox napok lesz vagy valami hasonló, szal addig, amíg drasztikusan lemegy az ára. Steamen szoktak lenni ilyen 75-50%-os leárazások. Most asszem utoljára karácsonykor volt leárazva az összes paradox game 75%-al.
  • Brave89
    steam
  • Brave89
    Meglehet, de nem abban a szituációban. Ha meg hal a sok főnemes, akkor nem lesz ki védje az országot. A rendszer alapjait érintő reformokra nyugalmas külpolitikára van szükség, ez akkor nem volt meg. Ezen kívül ez nem egy pik-pak folyamat. Itt mélyebb társadalmi-kulturális átalakításokról is szó van, az emberek gondolkodásának is bizonyos fokon meg kellett változnia, ez pedig több évtized. A franciáknak is több évszázadba került az aboszulult monarchia létrehozása.
  • blitzkrieg1
    Ok. :)
  • kozi001
    Hre-re gondoltam.
    A játékban is úgy vettem észre Austria, Bohemia nehezen darálta volna be Közép-Európát ha nincs mögöttük a HRE.

Mellesleg szerintetek meg lehet venni valahol a játékot?
  • blitzkrieg1
    Ha meghal a sok fonemes, akkor nem lesz ki ellent mondjon a reformokra. A kiraly jobban tamaszkodhat a polgarsagra es a koznemesekre.
  • blitzkrieg1
    Szerintem meg pont, hogy jot is tehetett volna az orszagnak a sok nemes elhalalozasa, ugyanis ok tehettek arrol, hogy Matyas halala utan az erosen centralizalt orszag ismet hanyatlott. Ha a kiraly eletben maradt volna, akkor ujra megindulhatott volna a centralizacio. Mar ha volt erre hajlam II. Lajosban.

Egyetem: diak volt eleg, azt olvastam, hogy gazdasagi okok miatt zarta be Zsigmond. Elment a sok penz a Nemet-romai csaszari cim elnyeresere. Ettol meg a jatekban benne kellene legyen.
  • blitzkrieg1
    Ket nagyhatalom? 1400-ban Ausztria meg nem volt nagyhatalom, csak azutan lett az, miutan megorokoltek a cseh es a magyar kiralyi cimet.
  • Brave89
    Meglehet, de közép-Európában pont ezért indult be egyfajta egységesülés (Au-Cseho-Mo) a nagy történelmi kérdés az, hogy a történelmi versenyfutásban kiviszi ezt véghez. Pechünkre(és a csehekére is) nem mi lettünk a befutók, hanem az osztrákok.
  • Brave89
    Ez azért szerintem ebben a formában nem igaz. A végvárrendszer nagyon lerongyolódott állapotban volt, mohácsnál pedig az ország vezető és elit rétegéből sokan oda maradtak ami egy késő "feudeális" államnál elég nagy érvágás (a franciák a százéves háborúban 100 évig nem heverték ki az Agincour-i vereség veszteségeit.
    De viszont valószínű, hogy a török beérte volna nagyobb összegű adó fizetésével, ha lett volna valaki, aki tárgyal vele (ezért is várt még Szulejmán a csata után 2 hetet a béke üzenetre, ami nem érkezett meg, mivel még a Magyarok sem tudták, hogy hova lett a király, csak valamikor szeptemberben találták meg). A lényeg hogy jobb helyzetben úsztuk volna meg mohácsot, ha megmarad a király.
    A budai egyetem (akár csak a pécsi) alapítás azért volt eleve kudarcra ítélve, mert nem voltak meg a megfelelő kulturális feltételek (kelet Európában kevés diák, azok is inkább külföldre mentek) így az egy idő után elnéptelenedett. Tehát szerintem nem baj, hogy nincs. Az uralkodók ugyan fenntarthatták volna (ha érdekükben állt volna), de akkoriban máshogy gondolkodtak az emberek.
  • kozi001
    Azért tegyük hozzá az okok közé a természeti adottságokat. Magyarország pont két nagyhatalom közt született meg.
    Még az EU3-ban is kijön h milyen jól lehet egy viszonylag izoláltabb állam Anglia, Portugállal játszani.

A Kárpátok egy darabig jól védett. Nem emlékszem lengyel, orosz invázióra a középkorról.(na jó tatárra igen :)) De egy fejlettebb seregnek a későbbi századoknak már nem lett volna akadály!

Délen meg amúgyis igencsak sebezhetőek voltunk. Mátyás hiába fejlesztgette a déli végvár rendszert az utána jövők szépen lezüllesztették. Nem volt kifizetődő pont két vallás között örlödni.

Amúgy visszatérve az EU-ba szerintem Magyarország elég jól játszható. Ha megvan a HRE és a westernizáció, akkor simán olyan, mint egy Ausztria. Az h az AI hogy játszik vele az nagyban függ a verziótól is.
  • blitzkrieg1
    Egyebkent meg nem neztem, de 1419-tol Csehorszaggal personal unioban kellene legyen Magyarorszag, 1437-ben pedig Zsigmond volt a nemet-romai csaszar.
  • blitzkrieg1
    Osztrakok, tudod, a sogorok. :D
  • blitzkrieg1
    Ausztria csak azert lett nagy, mert Magyarorszag meggyengult. Ha nehany veletlen nekunk kedvez, akkor mi maradtunk volna erosek es kesobb mi toltottuk volna be azt a szerepet, mint amit Ausztria a valosagban.
    Pl. Luxemburgi Zsigmond idejen szerintem sokkal erosebbek voltunk Ausztrianal, ugy gazdasagilag, diplomaciailag, mint katonailag. Ha neki szuletik egy fiugyereke, akkor o lett volna a magyar kiraly es nem a lanya ferje, Habsburg Albert.
    Ma itt kezdett Ausztria karrierje felfele ivelni.
    Aztan Matyas idejen visszakaptuk az eselyt es ismet sokkal erosebbek lettunk minden kornyezo hatalomnal, csakhat o is ugy jart, mint Zsigmond. Nem lett legalis fiugyermeke a magyar nemesseg pedig inkabb idegent valasztott, mint egy magyart. Tudtommal elegge jo kepessegu volt Matyas fia is, ha o kerult volna a tronra es tovabb viszi apja reformjait, akkor sokkal jobban alakult volna az orszag sorsa.
  • blitzkrieg1
    Szerintem fejen talaltad a szoget. Ha a Mohacsi csataban Lajos nem hal meg, akkor talan meg kibirtuk volna a torokok nyomasat is.
    Mert a valosagban a nemesseg talan meg jobban odavagott az orszagnak. Miutan a kiraly meghalt, kettot valasztottak helyette es szetdaraboltak az orszagot es a hadsereget, ahelyett, hogy egyesitettek volna az eroket a torok ellen.
    A vegvarrendszer kitartott volna, ha az orszagnak van egy 30000-40000 fos hadserege is melle.
  • blitzkrieg1
    *Obudan
  • blitzkrieg1
    Szerintem Erdelyt alapbol Magyarorszaghoz kellene csatolni es egy aranybanyat tenni a felvidekre es Erdelybe.
    Az 1400-as evekben Magyarorszag volt Europa legnagyobb aranytermeloje es a csehek utan a masodik legnagyobb ezustermeloje.
    Valamint 1395-tol Obudav mar volt egyetem, szoval a jatekban nalunk is kellene legyen egy.
  • Brave89
    Sógor?:D Ez sógunt akar jelenteni vagy valamelyik környező népet takarja?:D
  • Brave89
    Hát, meglehet. Mindazon által alapvetően azért jó a játék, mert történelmi játék. Tehát jó lenne, ha valamelyest jobban a történelem sodrában tudná tartani a történéseket, mint ahogyan teszi. Hiszen pont ettől lesz különleges ez a játék és ez különbözteti meg (meg persze az egyedülálló játék menet és összetettség) a másfél millió másik stratégiától. Különben nem több egy fantasy-nél (nah jó, ez talán erős túlzás).

Persze ez csak az én egyéni szubjektív véleményem. Nem mondom, hogy legyen totál HOI-hoz hasonló kötött menet, de szerintem közelíthetnék a történelemhez a játékot mégpedig egy jól kidolgozott és tesztelt event rendszerrel (szerintem).Csak az eléggé macerás és pepecselős (főleg a tesztelésnél). No de majd hátha az EU 4-ben:). Játék fejlődést tekintetében nem csalatkozhatunk. Az első rész óta mindig tökéletesebb és tökéletesebb lett.
  • kenderes
    mind1 azért köszi :)
    egyébként most kezdtem el pár napja. a sógorokkal kezdek,csak nem tudom nagyon területeket szerezni, mert minden államnak rengeteg szövetségese van a környéken. vmi tipp? :D
  • kissssss
    ez már egy agyonrágott téma itt, az eu3 nem a történelemhűségről szól.

az eu3-ban a történelemhűség problémáját egy egyszerű kardcsapással oldották meg a fejlesztők, a történelem során a legerősebb államok(franciák,osztrákok,angolok,stb) jóval gazdagabb területtel kezdenek és nagyobb is az esélyük hogy 999 stattal rendelkező királyt kapjanak.