11580
Europa Universalis III
  • Brave89
    Ha ügyesen csinálod, akár mekkora lehet a birodalmad, meg lehet oldani a gyors fejlődést. 2 dolog van, ami csökkenti a fejlesztési időt:
    1. Növeld a bevételeid:
    Nagyobb birodalom nagyobb bevételt is jelent (persze vannak alacsonyabb jövedelmű területek stb., de összességében akkor is jobban jársz), amivel nagyobb összegeket is fordíthatsz a fejlesztésre.
    2. Csökkentsd a technológiák árait, no és itt van a kutya elásva:

I.)Első és legfontosabb kérdés, az úgy nevezett technológiai csoportok kérdése (Technology group). Ez befolyásolja talán legjobban a fejlesztéseket. A játékban 5-6 ilyen csoport van (én kb annyit számoltam) melyek %-os hatásfokban operálnak, azaz minél nagyobb %-os hatásfokú, annál olcsóbb a fejlesztés:
    1. Western technology group, itt a fejlesztési hatékonyság 100% (nyugat európai országok)
    2. Oriental technology grouop, itt asszem 85%-os a hatásfok (kelet európai országok pl: lengyelország, MAGYARORSZÁG, oroszország, Bizánc stb.)
    3. Muslim technology group, itt asszem 75%(van ottoman is, a törököknél, az pl 80%-os) (már nem emléxem pontosan) itt az arab államok értendők
    4. Eas Asian technology group (azt hiszem ez a neve), itt már a pöcs tudja mennyi a hatásfok
    5. Végül a természeti és indián népek, itt asszem kb 10%-os a technológiai hatásfok

Technology groupoknál lehet feljebb lépkedni, míg el nem éred a Western technology groupot. Ezt a Westernrise nemzeti döntéssel (national decision) tudod elérni. Minél hátrébb vagy a technológiai groupoknál, annál több iylen lépést kell végrehajtani (pl egyszer játszottam a kmerekkel (kambodzsa) és ott vagy 3-4x kellett ezt meglépni, vagy 100 évbe belekerült. először westernriseolsz, ami leviszi a stabilitásod, és egy csomó negatív eventel fog szarrá bombázni. Következő lépcsőfokban modernizálod a hadsereged, ami szintén sok negatívumot hoz magával. pl én kmerekkel: east asiantech group--> muslim tech group-->oriental tech group--> western tech group.
    A westernrise eventhez szükséges egy magasabb tech group szinten álló szomszéd és a government tech 20-as szintje.

II.)Országod beállítottsága (csúszkák). Itt 2 lehetőséged van:
    1. Innovative vs Narrowind (innovatívizmus vs maradiság)--> innovative -5-nél 15%-al olcsóbb a tech
    2. Serfdom vs free subject (jobbágyság vs személyükben szabad populáció) --> free subject +5-nél kb 20%-al olcsóbb a technológia.

III.) Infláció: Minél nagyobb annál drágább a technológia--> igyekezd 0-án, vagy 1% alatt tartani (én úgy szoktam, hogy mikor nagyobb építkezésekbe fogom, kcisit megemelem a bevételeket ez inflációhoz vezet, de miután felépítettem amit akartam, totálisan ráálltam infláció csökkentésre--> national bank, master of mint, totál centralizált állammal + tax assessorral és gold standard-al kb - 35-40-re is fel lehet húzni a deflációt.

IV.) Egyéb hatásfok növelő intézkedések.
    1. Trade tech 30. szintjén hozzátudsz adni 1 scientific revolution (tudományok forradalma) nevezetű nemzeti "alapgondolatot" ami 10%-al csökkenti a techek árát.
    2. Különböző nagy emberek az udvarodnál pl államférfiak (stateman stb.), kereskedő stb. növelheti a technológiába invesztált összegeket (max +18- gold/hónap)
    3. Szabadság egyenlőség testvériség nevű döntés, amit a culture traditionsnél tudsz majd bebökni egy idő után (asszem talán 25 government szint felett), ami drasztikusan csökkenti a fejlesztési költségek számát, viszont kvára megnöveli a lázadási kockázatot meg a stabilizációs összegeket.
    4. Az elején, ha kicsit el vagy maradva, segíthet a szomszédos fejlettebb állam (igyekezz jó kapcsolatokat fenn tartani velük, nehogy szarrá verjenek), ilyenkor neoghbour bonus-t kapsz, ami növelheti a tech-be fektetett összegeket.
    5. Ha nem western group teches vagy akkro kapsz néha olyan bonus-t, hogyha van westernes ország a szomszédságodban, hogy western arms trade, ami 6-al növeli a land techbe invesztált zsét.
    6. Manufaktúrák alapítása. Ez kettős célt is szolgál, egyrészt növeli a bevételeidet (főleg ha olyan területre rakod, ahol duplázódik pl: fegyver manufaktúra vas vagy réz területen 6 helyett 12g-t ad), másrészt +5-et növeli a technológiába invesztált összegeket (textile manufactury-->production, refinery-->trade,university--> government stb.)

Annyit még hozzá kell fűzni, hogy a játék valamelyest igyekszik követni a történelmi fejlettségeket: Ha nagyon előre haladsz a technológiával, akkor kiírja, hogy mittom én 8 évvel jársz a történelmi szint előtt, ekkor jelentősen megnöveli egy technológia árát, és itt jön a képbe a nagy területű állam: Ha elég nagy az országod területe, akkor hatalmas bevételek ezt ellensúlyozni tudják. Tehát igazából a nagy terület--> nagyobb bevétel (főleg ha jól ki van építve) inkább előny mint hátrány.

Összességében nálam pl Oroszországgal amikor már kva nagy birodalmam volt, egyrészt hatalmasak voltak a bevételeim, másrészt minden tech a végére kb 1500-2000 goldba került, így aztán volt, hogy az utánam következő államokra +10 tech szintet rávertem, úgy, hogy +22 évvel jártam a történelem előtt (ekkor már valami 22.000 gold volt egy tech group, de így is ledolgoztam ezt pár év alatt).
    Érdemes a kereskedelmet felhúzni, mivel igazán nagy bevételre azzal lehet tenni. Igyekezz növelni a compete chance-t (verseny előny) meg a trade efficiency-t (hatékonyság) Oroszországgal kb a piacok felét már én uratam, és a kereskedelmi bevételek kb 2-3* meghaladták az adó és a gyártásból fakadó bevételek összesen (kb 7-800 gold trade-ből havonta, 300 gold productionből és 200 adóból)

Összefoglalva a lényeg: Jó kereskedelem, alacsony infláció, centralizált innovatív szabad emberekből álló álló nyugatias állam.
    Kérdés?:)
  • marcussHUN
    igen én későbbre tettem a kezdést mert én igyekszem minél hamarabb megalapítani Magyarországot mert nekem az lenne a buli:) tehát én az avarok megjelenése után indítottam a játékom. Az indiános kolónia le nyulást úgy érted h ha misszionáriussal megterítem a tartományokat akkor magyarok lesznek pl a finn helyett? Mert ez nekem is tetszik csak én ugye próbálgattam még a dolgokat szóval mikor kárpátmedence Lengyelország vonalához értem a határommal akkor váltottam nomádról orientalra vagy mire a dolgaim letelepedett civilizáció lettem nem pedig nomád látom egész europát stb stb...picit meg is bántam de ezt a lépést de most már folytatom olyan 640 körül járok az old bulgar népcsoport megjelent 1 tartományon kb 15 éve most van neki kb 4-5 tartománya mert lázadásokból csatlakoztak átpártoltak hozzá ... pillanatnyilag a régi keresztébyre tettem a vallást is téritgetem a szlávokat és kóstolgatom az avarok maradékát. :D
  • blitzkrieg1
    Udv mindenkenek!

Kiprobaltam en is ujra a jatekot a legujabb moddal.
    Magyarokkal voltam, nagyon jol haladok, Balkanrol kiuztem a torokot, Eszak es Del-Amerikaban szinte csak nekem vannak gyarmataim, Afrikaban is sok gyarmatom van, de ami kiborit, hogy nagyon lemaradok a technologiaban.
    Ok, tudom, hogy minel nagyobb az orszag, annal dragabb lesz a fejlesztes, de nincs ez kicsit eltulozva?
    Vagy fugg attol, hogy milyen orszaggal vagyok? Beleptem a spanyolokhoz 1700-ban, amikor irdatlanul sok tartomanya van, megneztem a fejleszteseket es 2000-3000-be kerult egy.
    Nekem a magyarokkal 11000-be kerul egy-egy szint, pedig az 1500-as evekben vagyok. Semmi ertelmet nem latom a gyarmatositasnak, es a hoditasnak, inkabb legyen rengeteg vazallusom.
  • Lysandus
    Erre én is kíváncsi vagyok. Mármint az új népcsoportok megjelenésére. Majd kiderül. Egyelőre csak 65 körül járok. Te már találkoztál velük?

A mod egyébként tényleg a nomádokra lett kihegyezve, brutál erősek az elején. Magyarokkal kezdtem, és valami elképesztő gyorsan lehet terjeszkedni. Azt, hogy ugyanúgy le lehet nyúlni kolóniákat, mint az indiánoktól a vanillában, nem rég vettem észre (mondjuk egy leírás se ártana a modhoz).

De a legnagyobb előny a nomádok számára, hogy azonnal core lesz egy elfoglalt tartomány. Illetve, hogy az infamy limitre órási kedvezményük van, és hogy az infamy elképesztő mértékben, valami 2-3 körül csökken évente. Gyakorlatilag folyamatosan lehet hentelni.
  • Brave89
    Sziasztok
    Már jó ideje űzöm az ipart mind a a paradox gamekkel (eu, victoria,hoi,crusader kings) és gondoltam megnézek egy két modot az eu 3-hoz. El is érkeztünk a kérdésemhez: Miylen modokat tudtok ajánlani és milyen modok léteznek? Egy kis felsorolást egy kis jellemzéssel megköszönném:) Olvastam erről a Magna Mundi modról, valaki tudna egy rövid leírást adni erről? Nem vagyok valami jó angolból:)
  • marcussHUN
    pontosan ez az én nagy bajom is.. és kolonizálni sem tudtam de az már megoldódott... azon gondolkozom még hogy ha elkezdem a játékot hogyan jelennek meg olyan nagy területen az új népcsoportok ( pl hunok, régi bolgárok) mert ez is egy érdekessége a játéknak.
  • kozi001
    Első játékom vége (very easy - francia). Most kezdhetek normálon magyarral.
    Hát nem egy rövid játék egy hónapig játszottam. :)

• Lysandus
    Köszi!

Marcuss: Nekem sem látszik a kereskedők meg a misszionáriusok feje. De ennél bosszantóbb, hogy így nem írja ki azt sem, hogy mennyi az éves "termelés" belőlük.

Mindezek ellenére nagyon jó ez a SW mod.
  • Balfars
    HI!
    Ez sima mod probléma. Néztem a paradox forumján, v ahol ez van (bocsi nem tudom pontosan, h hol volt) és ott is mondták h ez hiba. Az illető aki készít azt ígérte h javít rajta.
    A kilépések meg nos az is normális. Nekem pl van h 5-ére hozza csak be a játékot.
  • marcussHUN
    *valaki*
  • marcussHUN
    nekem megy a játék (Steppe Wolf) de nekem is hasonló gondom van pl a misszionáriusok feje nem látszik vagy a legitimitásnál sincs semmijen kis ikon csak a szám ilyen kis apróságok ha erre valakinek tudja az orvosságot arra én is ISMÉTELTEN kíváncsi lennék
  • Lysandus
    Elkezdeném ezt a Sztyeppe Toportyán (Steppe Wolf) modot, de valami nem stimmel. Az 1.16-os verziót töltöttem le, azt írja, hogy az 5.1-es EU III kell neki, de valami gond van. Nem rajzolja ki például a kereskedőket és a misszionáriusokat. Ráadásul az első indításnál mindig kilép a játék. A másodjára már simán elindul, de ez is mutatja, hogy valami nem oké.

Játszik valaki a mod 1.16-os verziójával, és melyik EU-s verzióra rakta fel?
  • massFx
    Ja ja.. gyertek multizni.. sztem ma vagy hétvégén is lesz majd party
    :)

• nik1995
    igen az eu3 ai-ja eleg gyenge de erre van kitalalva multiplayer sokkal az emberek nem csinalnak ilyet.
    szerintem az eu3 inkabb multiplayer es jatek ha magadba akarsz jatszani akkor ajanlom a viktoria 2 ot vagy a darkest hourt ott komoly kihivas a gep
  • gatoth
    Csak úgy nagyon sokáig tart, főleg kis országoknál, ahol egy ajándék kb. 10 dukát. Múltkor úgy csináltam, hogy mikor háborúztam, és ők is beléptek mellettem, akkor háborús segély gyanánt szétosztottam köztük 4-5000-et. Azért lenne jó, mert van vagy 30 hűbéresem, meg egy csomó aranyam, aztán segítenék nekik fejlődni, de úgy, hogy azért viszontlássam a pénzt előbb-utóbb, de nekik is jó legyen. Bár némelyiknél nem nagyon ért célt, mert egyből új egységeket csinált építkezés helyett.

Amúgy nálatok szokott építkezni rendesen az AI? Nálam, akiket néztem komolyabb hatalmak (spanyolok, franciák) alig építenek valamit még az anyaországban is, és így eléggé lemaradnak a vége felé. A másik az infláció: 1700-ra általában mindegyik komolyabb hatalom összeszed 20-30%-ot legalább és ezért is többek között van, hogy fél évszázaddal maradnak el attól a tech szinttől, amiben alapon lenniük kéne. És ez a legnehezebb fokozaton játszva. Nektek tapasztalatok?
    Jah és végül, ehhez kapcsolódóan: a nehézség számít vmit azon kívül, hogy az infamy limit lejjebb kúszik? más különbséget nem észleltem eddig.
  • SuPeRHeRoo
    Küldj nekik pénzt ajándékba, az a kapcsolatot is javítja az adott országgal.
  • kissssss
    soha nem fogják elfogadni a kölcsönödet.
  • gatoth
    Lenne 1 kérdésem:
    Ti adtatok már kölcsön valamelyik országnak? van egy olyan opció, hogy kölcsön felajánlása, és egyik ország se vevő rá, pedig a szöviknek adnám 1%os kamatra, maximum futamidőre, hogy tudjanak fejleszteni, de nem kell egyiknek sem.
  • kozi001
    Köszönöm! Meglepett, mert HOI-ba nem volt ilyesmi. :)
  • kissssss
    hadsereg fenntartását vedd le nullára ha nem háborúzol és tessék már is van pénzed.
  • LSSAHPAUL
    Ez a játék lényege hogy ne menj csődbe :D legalábbis magyarokkal.
    Én úgy csinálom hogy maxra húzom a technológia csúszkát jobbra valamire, majd elkezdem a legalsót (kincstárba befolyt összeg) balra nyomogatni addig míg az infláció 0.00 nem lesz. Na ami ekkor megmarad abból kell gazdálkodni, szal nem úgy csinálsz katonát hogy rányomok minden provincián a toborzásra, hanem csak annyit amennyi bevételed egy évben van, ez magyaroknál 2-3 sereg/év a játék elején. Azt kiírja a progi hogy havonta mennyi zsével csökken a pénz(mert csökkenni fog ha infláció 0.00-ra van állítva) de kikell húzni a decemberig. Decemberben már elfogyhat nem lesz bankrupcy(0 alá megy a kincstárban a pénz).
    11K taked :D
  • marcussHUN
    steppe wolf modban elkezdtem a magyarokkal.... hogy kell elérni hogy tudjak kolonizálni vagy h misszionáriusaim legyenek ...szóval mit csináljak h fejlettebb államformám legyen?
    szívesen fogadok minden segítséget :)
  • kozi001
    noob on:
    Csődbe menés(bankrupcy) mitől van és mit lehet ellene vagy megelőzésére tenni?
  • massFx
    ma este v holnap egy multigame?
  • Astrylian
    Hát 2 gb memóriám van szóval lehet hogy kevés neki de nem hiszem.. minden más elmegy rajta..
  • Swarczi
    Vallást csak a vallási csoporton belül (keresztény, iszlám stb) tudsz váltani, ugy h pl katolikus vagy, van legalább egy ortodox tartományod, és ekkor válthatsz. Ez -3 stabilityt jelent meg valamennyi plusz pénzt - meg kapcsolatromlást a volt vallás képviselőivel.
  • Swarczi
    Talán kevés memória, esetleg virtuális memória? A RAM-ot veszettül zabálja(azért nem kis adatbázist kell kezelnie)
  • Astrylian
    Nem, csak ez.
  • Hegi90
    más játékok nem fagynak le?
  • Astrylian
    Üdv!

Lenne egy olyan problémám hogy a játék random időközönként lefagy és teljesen megáll. Van hogy 2 perc van hogy 2 óra után hal csak meg..
    Valakinek van valami ötlete???
    Köszi!!

(Alap játékot használom)
  • Balfars
    HI!
    Kitöröltem a cache-kat. Sajnos a probléma fenn áll. Az biztos, h jól van feltelepítve, mert különben egyéb gondok is adódnának, az meg hogy a gépemmel/rendszeremmel lenne gond egyáltalán nem zárom ki. De sajnos azzal nem sokat tehetek.
    Mielőtt újratettem a rendszert akkor is ezt csinálta. Végülis 4 éves a gépem, szal lehet, h van némi gondja.
    Köszi.
  • massFx
    mielőtt elindítod a Steppe Wolf kieget, figyelj arra, hogy a <játék főkönyvtárában> a <MAP> könyvtár <cache> mappájában lévő minden fájlt törölj ki!

ha így sem működik, akkor
    a.)gépeddel van akkor baj...
    b.) vagy vmit rosszul telepítettél..
  • Balfars
    Üdv!
    A steppe wolf moddal játszom. 5.2-es patchel.

A kérdés. Miért van az, h a játékban bármelyik időben, bármelyik néppel kezdek, 2-4 másodpercenként megfagy egy pillanatra a játék? Eléggé zavaró.
  • henimen
    Hali ismét :) Hogyan tudok vallást váltani?
  • JLH Fans
    Jajdejó.. újra kellett tenni a windowst, és hiába tettem újra a gamet is, nem tölti be, mert jön a Vertex Declaration Failed nevű remekbeszabott hibaüzenet:(
  • henimen
    Hali! Be tudnád nekem linkelni hogy honnan tudom letölteni?
  • medve54
    Vagy ha mod nélkül akarod megoldani:
    http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Timeline
  • Oltred
    Ajánlanám neked a Steppe Wolf modot ami 14-től 2100-ig tart. :)
  • massFx
    sziasztok. Hétvégi multi-party?
    ha érdekel, vegyél fel skypra: hard.fx

mindenben segítünk és aszükséges verziószámot is át tudjuk küldeni neked
    Europa universalis III Chronicles 5.2patch

a komplett játékot innen tudod letölteni:
    http://thepiratebay.se/torrent/6270987

az 5.2 patch az alábbi linken érhető el (fontos: csak ez a jó ha multizni akarsz)
    http://sdrv.ms/T1izxJ

• ACi000
    Lenne egy olyan kérdésem, hol kell átállítani hogy ne 1821-ig tartson a játék. A mughal birodalommal még szét akarom verni a maradék nagyhatalmakat