Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Woondy
el se hiszem

Solten
Vegre. Magna Mundi Platinum 2 HttT-hoz: Marcius 1.

Saor Alba

Ez az Expand Inluenc tök jó lehet, amint meg lesz a HttT biztos kipróbálom, használom.
Ha túl lépem a politikai csúszka határát, akkor mi lesz,nem tapasztaltam semmit.Tán annyit, hogy egyel csökkent a stabilitásom.
Ha megsértik akkor Casus Belit ad.

Magyarul: kiterjeszted, majd ha egy másik ország is arra akar terjeszkedni, akkor kapsz ellene CB-ét.
Sziasztok!

Az Expand Influence az mire való?

iLove oHs.

Hát, mivel HttT-vel játszol ajánlom felvinni a culture traditiot, mert jobb tanácsadókat kérhetsz a culture panelnál.Az se rossz, ha királyi házasságokat kötsz, hogy nõljön a legimitacy.Ha ki akarod használni a HRE adotta reformokat(ami gyakran a császárnak kedvez), akkor lépj be.
De amint közeledik az utolsó elöttihez lépj ki, ha nem akarod, hogy vazallus légy, majd annektáljanak, vagy, ga ellenkezel, az egész birodalom ellened fordljon.Vigyázz, hogy a király ne vezessen hadat, amig a trónörökös nincs legalánn 5 éves, akkor már meghalha, max. lesz 10 év regency.Ezt azért mondom, mert, ha új dinasztia kerül hatalomra 80-nal csökken a legimitacy.Ha a töröktõl félsz a politikád a deffensive felé hajtson, mert ha betámad, késõbb fogják a várak megadni magukat, mint ha offensive, kb +3, +4 jó, de a +5 a legjobb offensive-deffensive politikánál.Centralizáció, inniváció, free subject, ezek is fontosak.Sok szövetség, Erdély bekebeléze 10-12 évvel késõbb(1409-1411)
A legfontosabb, hogy a költségvetési panelen a havi jövedelmet nullára, vagy enyhén negatívra állítsd. Ez minél magasabb, annál jobban nyomja az inflációt, ami neked nem jó. Hacsak különleges eset nincs (háború ahol rosszul állsz pld), próbálj az évvégén bejövõ nagyobb adóból költeni. Ha nincs háború, állítsd a sereg fenntartását kb középre. Jól nézd meg, milyen tanácsadókat fizetsz mert viszik a pénzt, eleinte talán érdemesebb csak olyat felvenni ami tudományt fejleszt, vagy ami a stabilitást nyomja amíg el nem éred a +3-at. Ja, elsõ dolgod legyen felnyomni a stabilitást, az több pénz, kevesebb lázadó. Magyarként nem biztos hogy érdemes kereskedelemmel foglalkoznod eleinte mert úgyis kiütnek a központokból, ha összeszedsz annyi pénzt hogy saját centre of trade-t nyithass, akkor már jobb lesz.
Nagyon csábítóak az osztrák meg aquiloniai aranybányák, de én inkább elõbb keleten meg délen erõsödnék kicsit. Az adott katonai helyzettõl függ, ha az Arany Horda nagyon belekeveredik egy litván-orosz háborúba, érdemes lehet a Krím felé betámadni, vagy ha kapsz casus bellit, akkor rámenni az oláhokra/szerbekre/bosnyákokra, csak akkor közvetlen határod lesz a törökökkel.
Sziasztok!

Msot kezdenék el játszani, a legújabb kiegészítõvel. Eddig igazából csak Hearts of Iron-oztam. Szükségem lenne egy kis segítségre. Sõt mondhatni, elég széles körû segítségre.

Vegyük például Magyartországot. Mit érdemes csinálni, merre érdemes menni. Sõt, ami a legfontosabb, hogyan kell elkezdeni egyáltalán a játékot? Mit hogyan érdemes beállítani stb...
Ok, kösz.
Lucky nationok egy csomó bónuszt kapnak, kereskedelemben, csatában, jobbak a vezéreik, stb. Ha historicalra állítod akkor Kasztília, ottománok, angolok, franciák lesznek mázlisok, ha randomra, akkor többnyire szintén õk 😊 Ugyanez leader/advisor esetében, ha történelmire állítod, akkor csak azokat a királyokat/híres embereket kapják, akik tényleg hozzájuk tartoztak történelmileg, pld a királyaik fix sorban jönnek egymás után, nem random névvel és tulajdonságokkal mint alapesetben.
Azt tudom, de hogy a más nemzetek(a gép) is az egységre törekedjen.
Nemzet egyesítés:Adott tartományok maggá csinálása/elfoglalása és decision által lehetséges. 😊

Hogy lehet elérni az, hogy a nemzetek egyesítsék egymást(Russia, Spain, Germany, Netherland, Great Britannia, Italy)?IN-ben bagy HttT-ben.
A Lucky Nation beállítás mire való?Miben más a random, vagy a histoical beállítás?A ruler/advisor/leader event/historical mire való?A merchant/spies/missionary/colonise free beállítás mire való?
Én nemtom, de én konzervativ vagyok pedig. 😄

Solten
Nekem a protestans... 😊

Saor Alba

A tartományi döntéseknél tudod a provinciákat egyenként beléptetni. Provincial decisions, ha jól emlékszem. És ahogy a kolléga írta: egy ország akkor lesz tag, ha a fõvárosa belépett a Szent Római Birodalomba. Mindig csak HRE taggal szomszédos tartományt tudsz beléptetni, de utána már megy sorra egymás után, akkor is, ha megállítod az idõt.
Én amint lehet váltok reformátusra. A kedvencem. :-)
én inkább azt csináltam, hogy mindenáron megakarom/tam tartani az ortodox vallást a birodalmamban. 😄 (legalábbis Bizánccal így szoktam. 😄

Hesse a császár és 43-ba vagyok vele,akkor hova kattintsak,hogy beléphessek?
In, vagy HttT?Te döntöd el, hoyg be akarsz-e lépni.France, Hungary, Poland és az olasz államok biztos be tudnak lépni(Róma csak HttT).Rá kattintasz az egyik tartományra, ha a császárral 0(de lehet, hogy 100) vagy annál jobb a kapcsolatod beléphet a tartomány.Ha rosszabb nem, vagy akár el is hagyhatja(ha már tagja a HRE-nek).Akkor leszel tag, ha a fõváros is tagja a HRE-nek.
HRE=Holy Roman Empire=Német Római Birodalom.
Köszi a választ ez a kiátkozás jó dolognak tûnik.
És az a Német-Római Birodalmas valami,hogy lehet oda egyáltalán bekerülni?
Attól függ. Ha pl szövetségben vagy valakivel, akit nem kedvel, akkor nem sok mindent.

Papal/Curia kontroller: A legfontosabb, hogy megjelenik a diplomácia menûben egy "excommunicate" gomb. Ez a kiátkozás (a katolikus országoknál mûködik). Ha kiátkozol vkit, akkor bármelyik katolikus ország pl Te :-) megtámadhatja casus beli (C😎 nélkül, és stabilitást sem veszt a hadüzenettel. Másik: nem katolikus országokkal szemben pedig keresztes hadjáratot hirdethetsz.
Ha te vagy a Papal Control, akkor kapsz presztizst.Ez biztos, meg tán még a misszionáriusokkal csinál valamit, de nem biztos, ugyanis én nem szoktam gyakran Controler lenni, meg amint jön a reformáció(protestáns a kedvencem) átváltok, mert nem tetszik az, hogy excommunálnak(az Appelese dessicsion meg egy teológus segítségével növelem az adót a vallási panenlán)Az Appeles-hez 0 vagy annál rosszabb kapcsolat kell a pápáva, de akkor excommunálni is tudnak, ami, ha gyenge vagy, vagy nehezn bírnál megküzdeni 5-10 országgal(rossz esetben), akkor meggondolod, hogy maradsz-e katolikus(a vallási dessicsion protestánsnál is hatékony).Amint meg van a Httt, akár 3-4 hónap alatt meg tudom csinálni, kérek egy teológust, inzult ezerrel a pápának, és meg is van😊
Várni kell 10-15 évet, hogy stabilan tartsd a jó kapcsolatot(+150-200)
IN, avgy HttT, vagy alap?Mert az is befolyásolja, ha te vagy a Papal Control.Nem te avgy a pápa, hanem a hanem a szentszék "ura"
Megvettem magyarul kurva olcsón 2000 Ft-ért nagyon jó kis játék,fõleg honosítva,meg elégé értek is hozzá,mert Hearts of Ironnal is játszottat,játszok.Csak egy kérdés,ha valakivel szövetségre akarok lépni,de nem nagyon akar,akkor mit lehetne csinálni?Már volt házasság kereskedelmi,meg minden ilyen,de nem nagyon szeretne.Jah meg az,hogy az "én" pápám van a trónon az mit ér,jelent?
Játszott már valaki valamikor is multiplayert?
Még annnyi:
25 dukát adóból, 25 dukát termelésbõl, 65 dukát kereskedelmbõl😊
Már administrative monarchy vagyok, 1590-ben vagyok, mindnem 22-es.
Holland, Zeeland, Gelre, Breda, Limburg, Frieslend, Utrecht tartományok vannak.+3-es stabilitáson Hollland +5-öt adózik😊
Mind az 5 tartományban van manufaktúra, csomó refenery a gyarmatokon(5)
Caribi, Jamaica, Kelet part😊
Ezek a gyarmataim.
A Reformed vallás ad +10% bevételt a kerskedelmbõl, de -10% Tax.Inkább protestáns:+10% tax, +10% production bevétel, meg administrative monarchy:+10% production bevétel.
Létrehozteam Hollnadal Hollandiát(Netherland).Protestáns vagyok, mindenem 17-en, 1540-es években vagyok, vannak amerikai gyarmataim, hanyas gorvement tech-nél van Administrative Monarchy?
Egyébként IN 3.1-essel játszok.
A politikai csúszkám jól áll, arra jöttem rá, hogy minden államnak más és más politika kell, még földrajti helyzettõl, az adóktól és a terményektõl is függ.Idea sem mindegy.A techeket úgy fejlesztem, hogy:
Max-ra a csúszkát gorvement, +1 level
Max-ra a csúszkát production, +1 level
stb....
Így igen gyorsan tudok fejlõdni.
Valaki tudna egy olyan módot ami nem változtat a játék egyensúlyán?

mármint olyan Modot akarok letölteni az EU3:HTTT-hez, hogy extra tartományok legyenek. kb. 2000-3000 tartományos mod kénne nekem.

I.C.ram
* Trade tech level: +1% per level
* Aristocracy/Plutocracy domestic policy: +1% for each notch to the right (towards plutocracy) of the center (0% to +5%)
* (EU3 & NA) Land/Naval domestic policy: how much?
* (IN only) Mercantilism/Free Trade domestic policy: +2% for each notch to the right (towards free trade) of the center (0% to +10%)
* National Trade Policy national idea: +10%
* Government type:
o +10% for Administrative Republic
o +10% for Tribal Federation
* State religion: +10% for Reformed
* Refusing trade diplomatic action: -3% penalty for each
* Trade agreement diplomatic action -2% penalty for each
Nincs. Sõt még a Kereskedelmi és a kormányzati tech-ek vannak elõtérben. Stabilitás +3-ban.
I.C.ram
Nincs embargód érvénybe más országokkal szemben?
Tanácsadó nem halt meg, sõt már kettõ van aki a kereskedelemért felelõs(Teljes esélyt növelik)

Összesen kb 40 kereskedõm van a világban. A kerközpont értéke annyi, mint a kezdéskor volt, a tartomány termelése is. Hír nem volt. Háború nincs. Királyom le lett váltba, ám a mostaninak jobb az államigazgatás statja, mint az elõtte lévõnek.

Ezt már más nemzetnél is tapasztaltam és nem tudtam rájönni az okra, hogy mitõl esik le a kereskedelmi bevételek százaléka...

Hát, lehet, hogy volt valami event, ami lejárt, vagy tanácsadó hallt meg, ami azt növelte.A bevételek attól is függnek, hogy mennyi kereskedõd van, mennyi a keresekedelmi bevételeid, mennyit ér a kereskedelmi központ, ami a megtermelt termékektõl függ, ami a termeléstõl.
Sziasztok!

Nemrég lett meg eredetiben az EU3. Ám van pár dolog amit nem értek, s elkélne egy kis segítség.😊

Mecklenburggal játszom, 1400 évek elején. Europa valamennyi kereskedelmi központjában 5 kereskedõm van, plussz Ifni-ben és Alexandriában is. A Kereskedelmi bevételeim olyan 20 körülre mennek fel, ekkor s gyors a fejlõdés, azonban pár év alatt ezek a bevételek megfelezõdnek. Értsd:
Pl Lübeckben van 5 kereskedõm õk 1,5 aranyat termelnek már csak, míg a másik 5 kereskedõvel ott lévõ állam 65 aranyat?

Észre vettem, hogy a kereskedelmi bevételek(TE) 20%-ról visszaestek 1-2%-ra, a gazdasági fülön, gondolom ehhez köthetõ.

Mi lehet az oka? Hogyan lehet ezt az értéket magasan tartani?

(Másik kérdés, hányadik tech szinten lehet monopóliumot kialakítani?)

Köszönöm elõre is a választ.
Solten
Ugy, hogy ott nem tudott "csitelni"... 😄

Saor Alba

öööö és ez most hogy is jön ide talán a Bizánci császár osztotta ki a feladatokat? :-D

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Hu!
Tegnap túl lettem a felvételin.
Bemégy a save games mappába, megnyitod a mentett játékot. A keresõbe beírod az éppen uralkodó királyod nevét. Keresel, addig amíg meg nem találja a "monarch"-ot. Utána elkezded manuálisan görgetni lefelelé kurzort. Innen már kb csak öt oldal lefelé. Egy olyan változót keress, hogy badboy=x.y badboy=0.0 értékkel nullázod ki. (Azért kell keresni a királyodra a mentett játéban, mert iszonyú hosszú a fájl, és ennek a közelében van a badboy érték. De szerintem innen már megtalálod.)
Én ezt alapp ként értettem😄 De egyébként ezeknek a terülteteknek a leegnagyobb résza Core szal azokat egykét hadosztállyal darálgatod és utána mivel Core ott naon embert sem kell hagyni csak a szerb-román területeken .De ameddig a Core-kat tolod addig nyomulhatsz közben Ázsia felé.
Én boszniát,szerbiát,montenegrót,albániát,bulgáriát,wallachiát és a mai görögországot szoktam mindig elfoglalni. xD

ez alatt értem a Balkán elfoglalását is. 😄

bulgáriai területek Szerbia és Montenegróig mindenképpen ki kell terjeszteni az északi határokat és persze az összes görög terület. ha ezek meg vannak utána már szabadon lehet garázdálkodni.

Én a Bizánci birodalmat mindig elõször a balkánra tólom, hogy legyen háttér országom. 😄

kivételesen ez a könyv mindig ki szokott maradni.

de szoktam muszáj néha marhára idegesítõ mikor 3 vagy 4 béke kérés is alul vilog

I.C.ram
nc
Nem tom mi az a takarítás ilyen értelemben...De azt aakarom megtudni h lehet átírni az imfamyt...
Solten
Pfej. Te ezek szerint sosem takaritasz? <#vigyor>

Saor Alba

Igen,de azzal meg az a baj h nem tudok elkérni csak 6-7 területet mert az imfamy akkor is megugrik nekem meg olyan 20 provincia kéne még ami 3-4 háborút jelent....és addig meg nem akarok várni fõleg ha kimaxolom az imfamit akk kb. 20 év mire lemegy 0-ra...