Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

angolokkal egyhuzamban intéztem el a 4 ír kisállamot, könnyû volt, mivel szövetségben voltak egymással mind a négyen.
;D

Hegi90
ezen felül semmi. Csak az a baj, hogy ugye kb 5 részre van osztva a sziget, mindegyik tartomány különbözõ állam (az egyik ráadásul Anglia...). Ezek közül egyik sem hajlandó szövetséget kötni, az angolok pedig 3 év után lerohannak a picsába. Próbáltam nyalni a nagyobb államoknak, volt is proklém gárántí, de miután megtámadtak minket, nem csináltak semmit...

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

miért, mi kell hozzá az ír sziget teljes birtoklásán felül?
Hegi90
Próbálkozott már valaki írország létrehozásával? 😄 Elég nehéz :S

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Bezzeg az én kommentemre senki sem reagál.<#sir><#rinya>

sehogy inkább örülj neki hogy nem kell minden egyes csuszka állítás után leverni milliós lázadó sereget.

ganges szintén sehogy a wastelandok csak dísznek vannak.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

A Wastelandokat hogyan lehet átírni, hogy gyarmatoíshatók legyenek?
Hát sok dolog történt 1470 óta.
1475:Vége a régenstanácsnak
1481-1483:Bizánci keresztes háború Mamlukok ellen(Judeáig)
1487:Szerbiát bekebeleztem
1488:Kihal a Palaeigolosz dinasztia XI. Konstantin halála után(1460-1488, 1475-1488)Grúz dinasztia.
1547:Kihal a grúz dinasztia, Komnenos dinasztia.
1500-as évek 2. fele:Enyém a Delta tartományig É-Afrika.Enyém Ethiópia.Orosz Közigazgatási Köztársaság létrejötte(Administrative Republic)Litváni felbomlott.A HRE címet már automatikusan öröklik az osztrákok.Franciao. felbomlott.
1620-as, 1630-as évek:Szövetségesek😮roszo., Ukrajna, Ausztria(III. Orániai Frerenc)Franz III van Orinje.
1642:Krími független lett oroszországtól
1642-1644:Bizánci keresztes háború Krími ellen.
Trónörökös😄imetris 15 éves(1630-)
Most 1645-ben vagyok.

Tudja valaki, hogy azt hogyan lehet átállítani, hogy ne csak 10 évente lehessen hozzányúlni a "nemzeti vezérelvek" csúszkához? (centralizáció/decentralitáció; arisztokrácia/plutokrácia, stb...)

iSS!

Ja meg az a poén, hogy az egész balkánt maga a török birodalom adta oda önként. 😄

Gondoltam megyek egy picit az osztrákokkal 1799-ben. 😄

Török-Osztrák háború. 😄

http://addat.hu/50916aa7/EU3_15.bmp.html

Aki kíváncsi rá töltse le. 😄

300.000 osztrák-orosz katona vs 320.000 románok-törökök/xy arabok 😄

Amibõl nekem 100.000 katonám volt. 😄 Akikbõl 20.000 elhullott. 😊 De a török sereg meg seggbe lett pakolva. Mind a 198.000 fõ. 😄

LSSAHPAUL
Én most kezdtem el pont 1 hete. Az elsõ pár nap borzasztó nehéz volt igaz hogy én a sima eu3-at láttam csak 😊, szal beletettek pár dolgot amivel elsõsorban nehezebb lett a magyarokkal, viszont annyira nem hogy 3 év után ne legyen vazalluson a Pápai állam és ne én legyek már kb 10 éve a pápa 😊

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

újabb kérdés 😊

nemrég fedeztem fel, h pár államhoz képest igencsak lemaradtama fejlesztésekben. ez akár 2-3 pont is lehet mondjuk egy hollandiához képest. területszerzésre összpontosítottam, és aa angyobb seregek fenntartása nyeli a pénzt.

van rá esélyem h még behozzam?

heirs to the thron-nal kapcsolatban mik a benyomások? sokat kacérkodtam vele, de a forumban volt a kaloz-rendszerre panasz, illetve a cp-k megszerzésével eltünnek igenhamar a kisállamok.
Hegi90
beszarók
na kipróbálom

Solten
HttT: Heir to the Throne. 😊 A legfrissebb kiegeszito. Szoval szerintem "vasarold meg" a torrent shopban es tedd fel a Magna Mundi Ultimate-t. De termeszetesen megvasarolhato egyeb helyeken is: steam, gamersgate, stb.

Saor Alba

Hegi90
Nem oda telepítettem, a magna mundi platinumra gondoltam. A httt meg fingom sincs, hogy mi 😄

Solten
Nem voltak.

A program files mappaba nem szabad a jatekot telepiteni. Ha az MMU mod-ra gondolsz, elotte telepiteni kell a HttT-re a 4.1 b patch-t (Februar 27). Mielott elinditod a jatekot, torolni kell a jatek fokonyvtaraban a /map/cache mappat (tehat csak a cache mappat). Bovebben (IMPORTANT NOTES alul): link

Saor Alba

Hegi90
Solten!
Neked nem voltak gondjaid a telepítéssel win 7 alatt?
Én felraktam az elõírt sorrendben, felraktam az MMP2 modot, de utána indításnál hiányol valami dll-t. Azt kigugliztam, bemásoltam de most meg kb olyan a játék, hogy a kezdõ év az mindig 1-e áll, nem lehet változtatni, ezen kívül ha elindítom a játékot, minden szürke.
Ötlet?

hát a faszom kivan... perszonálunióba kerültem egy ír miniállammal és a vicc az, hogy õ a hûbérúr és én a hûbéres, ergo: nem indíthatok háborút (még ellenük sem!) és nem léphetek ki a szövetségbõl... gondolom most várhatok kitudja mennyi évet, hogy kinyiffanjon ez az uralkodó...

nem tudjátok, hogy meg lehet e öletni? hearts of ironban lehet kémkedésnél kinyírni államfõket, de itt még nem próbáltam a kémkedést. majd megnézem.
Attól függ hogy a tartomány amit el akarsz foglalni az core-e vagy nem, mer ha igen akkor elvileg ha kéred a békében akkor hozzád kerül, vagy télleg reménykedsz abban hogy nem foglalják el a különbékében.
A szövetség felbontása nem jó ötlet, mer etttõl függetlenül a háborúban ugyanyúgy szövetségesek lesztek, max a következõ háborúan nem "segítene"

Remélem jót mondtam, és tudtam segíteni😊
Köszi az eddig válaszokat!

lenne persze még kérdésem. háborúba kezdek egy államal, amihez csatalakozik a szövetségesem is. mivel körbekörbe kergetem az ellenség uralkodója vezette sereget az országban h szétverhessem teljesen, nem jut elég egységem minden számomra fontos tartományát ostrom alá venni. a szövetségsem pedig pont egy olyan tartomány foglal el közben, ami számomra fontos lenne, mivel a háború végén kialkudott elcsatolandó tartományokhoz így nem lenne közvetlen összeköttetésem. ha békét kötök a szövetségesem elött, akkor a tartomány visszakerül az eredeti gazdájához, ami nekem így nem jó persze. van valami lehetõség arra h én rátegyem a kezem az adott kulcsfontosságú tartományra azonkivül h erõsen imádkozom h a szövetségesem elöttem kössön békét az ellenféllel és persze h ne kerüljön hozzá a tartomány? ha felbontom a szövetségem vele, gondolom jobb az esélyem h különbékét kössenek és én így tovább folytatom a harcot egyedül?

ha pedig a szövetségesemhez kerülne a terület, van valami mód h elcseréljük, hiszen jó a viszonyunk? mert én csak adott tartomány eladását találtam meg a diplomáciai lehetõségek között.

amugy 3.2+InNomine-val játszom.
köszi! azt még nem próbáltam.
Semilyen mod, ez egyszerûen a HttT kiegészítõ
passz, de ez milyen mod?
Senki nem tudja a választ a 4295-ös kérdésemre? mer jól jönne egy kis segítség! Koszi
Megmakacsolás olyankor szok elõfordulni ha vannak még erõs szövetségesei és összességében úgy ítéli meg hogy erõsebbek nálad. Várni kell pár hónapot és elõbb-utóbb rájön hogy nem jó neki az állandó megszállás, ha már õ ajánlgat békét akkor már megpuhult 😊
-A lázadást csökkentheted még nemzeti eszmékkel(ideák)
megfelelõ decision-nokkal(általában provincial,de vannak országosok is)
csúszka állítással, tanácsadókkal (bírók)

-a kikötõket is úgy kell blokádolni mint a szorosokat csak kell hozzá 6-os v 7-es naval tech

- csak tagok lehetnek választófejedelmek, ha a vazallusod tuti ,hogy rád szavaz

- 100%-nál nagyobb követelést sosem fogad el+ van amikor megmakacsolja magát és minimálisat sem fogad el.
Sziasztok,
végigolvastam a forum de nagyon tömény így elsõre. Így lenne pár kérdésem:

- egy adott tartományban a lázadások valószínûségét mivel lehet csökkenteni a stabilitás, áttérítés, core státusz elérése, katonák álomásoztatása mellett? (épületeket nem nagyon néztem még, mivel cxsak 1430 körül járok)

- blokád: az tiszta hogyha a boszporusznál állomásoztatoma flottám akkor ellenséges hadsereg nem tud átkellni. viszont olvastom olyanról a forumban h van olyna h a kikötõjét veszem blokád alá. az is csak annyi h letelepszem az adott tengerszakaszon a flottámmal, vagy majd késõbb valamelyik magasabb naval szinten lesz elérhetõ?

- holy roman empire: velencével játszva, ha elfoglalok egy valasztófejedelmséget akkor ha annexálom én is választófejedelem leszek? vagy ha vazallussa teszem tudom befolyasolni a döntést?

- békerajánlat: ha tökrevertem egy nagyobb országot, minden tartományát elfoglalatam, elötte folyamatos háborúban volt, haborús kimerültségtõl tele volt lázadókkal, két ellenséges ország veszi körbe, a békeajánlatomnál mégis csak 2-3 tartományt hajlandó átadni. az uralkodóm diplomáciai képességein kivûl mi befolyásolja ezt ezenkivül? félreértések elkerülése végett, nem egybe akartam volna annexálni, de a 2-3 tartományt meglehetõsen keveslem.

Köszi!
áhh, egy földi 😄 köszi!
Solten
<#taps>

Saor Alba

marha nagy szerencséd lesz ha egyben maradsz :-DDD -2 stabilitás + kölcsön hadsereg épp hogy csak elég lesz a lázadások le veréséhez hát nem irigyelek azért az írás jó.

játszogattam 😊

Részletek George MacGeo, a skót király személyes követének naplójából:

1552 január 1. Az elégedetlenkedõ skót nép megtorlásra szomjazik angol riválisaik ellen.

1559 december 4. Az utóbbi években országszerte toborzásokat tartottak, így mára 24 ezer félelmet nem ismerõ skót vár az angol határnál a csata kezdetét jelzõ kürtre.

1560 március 7. Megkezdõdött a háború!

1560 július 10. Csapataink kifáradtak, sokan elestek vagy megsebesültek, nem tudtunk tovább menetelni. Elküldtek, hogy tárgyaljak az angol királlyal.

1560 november 2. Hosszas tárgyalások után békét kötöttünk az angolokkal. Két tartományt sikerült kicsikarni.

1561 április 13. Míg csapataink újra teljes létszámra duzzadnak, megkezdõdik a skót flotta megerõsítése. Ehhez megemeltük a hadiadót és kölcsönt vettünk fel.

1566 április 25. 5 év megfeszített toborzás és kiképzés árán újra teljes a skót sereg. Fegyverszüneti egyezményünk az angolokkal megszûnt, így újra megtámadhatjuk õket. TÁMADÁS!

1566 június 6. Sikerült elfoglalni két angol tartományt is.

1566 július 30. Véres ostromok árán újabb két tartományt foglaltunk el. Csapataink ismét kifáradtak. Valószínûleg ez lesz a menetelésünk végállomása. Ismét elküldtek tárgyalni az angol királlyal.

1566 szeptember 13. Sikeres tárgyalásaim eredménye képpen Yorkshire, Lancashire és Lincoln tartomány immár a Skót Királyság része.

1566 szeptember 27. Elsõsorban ugyan követ vagyok, de másodsorban amatõr térképész is. Készítettem egy térképet hódításainkról.
Solten
Szivesen 😊

Saor Alba

Mivel Bizánc Római Császárság volt, mindvégig. Ez olyan, hogy a Habsburgok meg Jeruzsálem királyai voltak sokszáz évig...😊
Csak már más volt ott a boss😊
A románok nem nagyon érdemesek szóra ebben a kontextusban se😊
Köszi az összefoglalásod és a linket😊 Te, én már az elsõ EU-s kézikönyvnél is kihivást éreztem a történelem érettségi szint felé😊)) Angolul meg csak fokozodik...😊)) De a történelmi hüség számomra mindig nyerõ, ne legyen 1700-ban Burgundia, és ne Velence ugráljon Amerikában😊
A többirõl még nix véleményem, majd😊 Az látom, hogy a HRE nagy feladat...eddig még nem sikerült ugy megcsinálni, ahogy müködött😊
Az angol alapot értem (manual, event, satöbbi😊))

Mégegyszer köszönöm😊
Inditottam direkt egy felszabadító háborút Ausztria ellen, Mainz és Aquileia elektorok felzabadítására. Most betámadtam a ceheket, hogy a fõvárost megszerezve megszüntessem HRE-t, na most akkor lehet én nem tudok angolul, vagy ez most azt jelenti, hogy nemkem kéne vazallussá tennem az elektor államokat???😮😮:

Ha valaki meg tudja válaszolni nekem mi a helyzet annak megköszönném😊

ige ez az egyik legjobb taktika vagy a másik megoldás hogy mikor háborúznak a törökök (lehetõleg timburit ellen) kémeket kell küldeni a balkáni tartományokba hogy lázadást szítsanak egy idõ után vagy átállnak hozzád a lázadó tartományok vagy ki nyilvánítják a fügétlenségüket ekkor viszont gyorsan be kell támadni a frissen létre jött országot nehogy szövetkezzen más országokkal.

ciprus rodosz naxosz kréta Korfu ezeknek a szigeteknek elég egy lázadás és átállnak Bizánchoz többnyire.
néha viszont létre jön Görögország :-DDDDDD nagy poén

Probáltad már újratelepíteni a játékot?

Én bizánc szövetségeseként kezdtem a játékot, de ugyanúgy kéne csinálni sztem ha te lennél Bizánccal. Na szal, a lényege sztem, hogy fõ ellenfeleddel szemben(Oszmánok) elõnyt kell szerezni, nálam jó taktikának bizonyult, hogy a bizánci+szövetséges hajóhaddal beálltam a (asszem Égei) szoroshoz és akkor támadtam meg õket amikor ki vonták valamiért a hadseregüket a Balkánról, így gyakorlatilag erõfeszítések és harc nélkül tudtam elfoglalni a balkánt, mivel az oszmán hadak nem tudtak bejönni Európába<#vigyor3><#eplus2>
Magyarázzátok azt meg nekem, hogy egyik nap bekapcsolom a számítógépet ott van a helyén a királyi házasság gomb a másik nap amikor újra bekapcslom már nincs ott. (nem az, hogy szürke, mert mondjuk nem olyan az államforma, hanem egyszerûen nincs ott). És lenne még egy kérdésem, hogy olvasom, hogy mindenki áradozik Bizáncról, de én valahogy nem tudok vele jól elindulni ti ezt hogy csináljátok?
Solten
Na meg azt is elloptak...

Saor Alba

Köszi a választ,de lenne még egy kérdés,a provinicába termelõdö anyaggal mit lehet csinálni,pl:elefántcsontpart ahol eleféntcsont van?
"ami a legidegesítõbb feltétel és nem is értem a lényegét, hogy bizáncnak nem szabad léteznie."
Ennek az a lényege hogy Romania az Bizánc korabeli neve, az oláhok csak ellopták 😊
országot csak akkor tudsz teljesen el törölni a térképrõl ha már csak 1 provinciája maradt tehát legalább 2 de inkább több háború kell hozzá ez sok mindentõl szokott függeni

egységek toborzásához meg csak annyit kell tenned hogy rá kattintasz a provinciára és az alul meg jelenõ ablak alján vannak kis ikonok valamelyikre hajó másikra meg épület van rá rajzolva ezek gondolom egyértelmûek :-D viszont van van még 2 ikon amik száraz földi egységek toborzására alkalmas de nem mindegy hogy melyiket használod mert az egyik zsoldosokat add a másik pedig teljes értékû egységeket ad amik fejlõdni is tudnak ha a szárazföldi technológiai szinted engedi.

bizonyos idõ elteltével (asszem 50 év)automatikusan core lesz minden provincia amit el foglaltál persze ez nem fog olyan könnyen menni mert a frissen el foglalt területek gyakran lázadni szoktak.

Solten
Ok, megprobalom... 😊 Lenyege hogy egyfajta tortenelmi huseget ad a jateknak. Tehat rendre letrejon Spanyolorszag, Burgundia eltunik a sullyesztoben, letrejon Oroszorszag, stb. Az Ai "kisse" okosabban viselkedik. Nekem pl. az tetszik hogy nem tud kolonizalni mindenfele kis szutyok allam.
Atdolgoztak a terkepet, szvsz joval szebb, egy-ket provincia mas, ujak is vannak. Olyan allamok is, amik nem leteznek az alapjatekban ("imperial city"-k).
Nemzeti ideaknak mas a bonusza, mas a nevuk is tobbnyire.
Provincial decisionok kozt van olyan is ami szinten nem szerepel az alapjatekban: kereskedelemre, termelesre iranyulo bonuszok, megtuningolhato veluk rendesen a jovedelem.
A nemet romai birodalom eventjeihez hozzaadtak tonnanyit. Teljesen at is dolgoztak. Ez egy srac mod-ja tehet a mod-jat beletettek a mod-ba 😊
Az elfoglat provincia nem bizonyos ev elteltevel lesz "core" hanem event-el (tehat ha azonos a kultura, akkor rovidebb ido alatt).
Meg egy millio dologban elter, nem tudom osszefoglalni par sorban... 😊 Van hozza egy szep kis manual ha erdekel: link.

Valojaban a MMP mod-ba tobb keszito mod-jat is belesuritettek, szoval ez tucatnyi ember munkaja.

(sry a sok idegen szoert, egyszeruen nem talaltam ra a megfelelo helyes magyar kifejezest... 😊 )

Saor Alba

jah és még egy kérdés,hogy lhet provincián sereget toborozni,és hogy magprovincia legyen?
Hy!

Most kezdtem és lenne egy-két kérdésem,hogy lehet bekebelezni egy országot,mert megszálltam fulosan de nem engedi,meg hogy lehetek tagja a HRE-nek?
Solten
Romania a HttT-ben... Qrvara "historical"... <#rolleyes> Akkor mar tegyek bele Jugoszlaviat, Totfoldet, meg a Szovjetuniot is... <#zavart1>

Saor Alba

Igen, ez HttT és kell hozzá a 4.1b(béta) patch
Igen, ez egy decision, kb a következõ feltételek kellenek hozzá:
Erdély, Besszarábia, Olténia, Havasalföld, Budjak, Silistria birtoklása + minden területnek core-nak kell lenni + ami a legidegesítõbb feltétel és nem is értem a lényegét, hogy bizáncnak nem szabad léteznie.

A játékod nemtom hogy elveszik-e, ha eddig HttT 4.0-val jáccottál akkor nem vszik el(legalább is az elõzõ nekem nem veszett el), ha IN-val vagy Na-val akkor nem tudom mit mondjak
Hol tudom letölteni a HttT-hez az MMP-t?
Kell hozzá patch?
Elveszik a bizánci játékom, vgay az is átvált?
Nagy rá az esély, hogy megcsinálom a weternise-t.